Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η κούρσα πετρελαίου - ευρώ
  • [02] "Νέα κοινωνική στρατηγική"
  • [03] Σύντομα στον ανακριτή
  • [04] Πολύνεκρη έκρηξη στην Αιθιοπία
  • [05] Κατέρρευσε τμήμα των τειχών στο κάστρο της Ρόδου
  • [06] Συνάντηση Ταλάτ -Μουν

    [01] Οικονομία

    Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

    Συνεχίζεται η κούρσα πετρελαίου - ευρώ

    13/3/2008 8:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 10:57:51 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, CNN

    Αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές προκαλούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ και γενικότερα οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Μετά τις ασιατικές αγορές, με πτώση έως 1,5% έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απόψε, ενώ και στο χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης έκλεισε με σημαντική πτώση 3,78% στις 3.892,35 μονάδες.

    Στη Wall Street, παρά τις πτωτικές τάσεις σε Ασία και Ευρώπη, αντιστράφηκε λίγο πριν από το κλείσιμο το αρνητικό κλίμα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,29%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε αυξημένος κατά 0,88%, ενώ ο δείκτης Standard and Poors 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ανέβηκε κατά 0,51%.

    Το πετρέλαιο συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας την Πέμπτη στα 110,33 δολάρια το βαρέλι το αργό, μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Ν. Υόρκη, ανατιμημένο από την Τετάρτη κατά 41 σεντς. Ενδοσυνεδριακά, διαμορφώθηκε τιμή μέχρι και 111 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του χρόνου, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 15% λόγω της εξασθένησης του δολαρίου, της διατήρησης της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και της αύξησης της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έφτασε στα 1,56 δολ., διατηρώντας τα επίπεδα του ιστορικού ρεκόρ, ενώ ο χρυσός άγγιξε τα χίλια δολάρια η ουγγιά. Για πρώτη φορά μετά το 1995 στην Ασία το αμερικανικό δολάριο έπεσε κάτω από τα 100 γεν.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι ο Πρόεδρος Μπους επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου και στη διατήρηση των καλών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμά πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν μπει σε περίοδο ύφεσης, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal.

    "Η απογείωση του ευρώ και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνιστούν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι απαραίτητη μια γρήγορη αντίδραση", υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    [02] Πολιτική

    8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    "Νέα κοινωνική στρατηγική"

    13/3/2008 8:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 11:33:08 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Με κεντρικό σύνθημα "Η Ελλάδα των αξιών", ο κ. Παπανδρέου, στην εναρκτήρια ομιλία του απηύθυνε ξεκάθαρη πρόταση στο ΣΥΝ για προγραμματική συνεργασία, σημειώνοντας ότι η αριστερά ξέρει να κάνει συνεργασίες και να προτάσσει το συμφέρον της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η λύση δεν είναι οι μεγάλοι συνασπισμοί, αλλά μια προοδευτική διακυβέρνηση στη βάση μιας κοινωνικής συμμαχίας, για την αλλαγή του συσχετισμού στον άξονα δεξιάς -αριστεράς. Μπορούμε και θέλουμε να συναντηθούμε με το ΣΥΝ, χωρίς αλαζονεία και ηγεμονισμούς για να βρούμε συγκλίσεις για το αύριο της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού υπογράμμισε ότι η υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να τερματιστεί, πρότεινε κοινή δράση των δυο κομμάτων στο κοινοβούλιο και το αυτοδιοικητικό επίπεδο και τη συγκρότηση ομάδας για την επεξεργασία της προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς όπως είπε, ανεξάρτητα από την εκλογική στρατηγική κάθε κόμματος, υπάρχουν τα περιθώρια συνεργασίας.

    Μιλώντας για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου και αφού σημείωσε ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώκει τη νίκη στις εκλογές και την αυτοδυναμία, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους συνέδρους και όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν πίσω τον κυβερνητισμό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πράξη το τρίπτυχο: ανανέωση, ενότητα και αναξιοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλεται την Ελλάδα των αξιών, μίλησε για ενίσχυση του πολίτη, προστασία του περιβάλλοντος, συνεργασία με τις δυνάμεις της οικολογίας, επένδυση στη γνώση και κοινωνικό κράτος με υπηρεσίες ποιότητας. Πρότεινε τον πλήρη διαχωρισμό κράτους -εκκλησίας, την ίδρυση μέσου ενημέρωσης από το ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική της πολιτική αλλά και για τη διαφθορά, την οποία απέδωσε στη ΝΔ.

    Ο συντονιστής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος στον χαιρετισμό του προς το 8ο Συνέδριο του κινήματος είπε: "Κατεβάστε τα ρολά στην εσωστρέφεια, συζητήστε όσα ζητήματα θέτει ο Γιώργος Παπανδρέου ως βάση για μια νέα πολιτική συμφωνία, σφυρηλατήστε μια πραγματική πολιτική ενότητα και όχι επίπλαστες συμφωνίες, αντιπολιτευθείτε έτσι ώστε να φύγει μια μέρα νωρίτερα η κυβέρνηση Καραμανλή, οργανωθείτε έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται παντού, περπατήστε στο δρόμο των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ, μπείτε στην μάχη της αντιπολίτευσης όλοι και όχι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και αντισταθείτε στην επιχείρηση απαξίωσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του. Αυτά είναι τα μηνύματα που μας έδωσαν οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα που συζητήσαμε μαζί τους".

    Στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχαν προσκληθεί και απηύθυναν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων πλην του ΛΑΟΣ.

    Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάθε νέο προϊόν πρέπει να μπει στη βιτρίνα, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΝ είναι διαθέσιμος αλλά κάνει και κόνξες.

    Δεν υφίσταται καμία δυνατότητα γενικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ διότι στα μεγάλα ζητήματα είμαστε σε διαφορετική όχθη επανέλαβε από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ομιλία Νίκου Αθανασάκη

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος Νίκος Αθανασάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, είπε: "Είμαστε όλοι εδώ με την καρδιά μας και την ψυχή μας και με πλήρη επίγνωση της συλλογικής και προσωπικής μας ευθύνης". Ο κ. Αθανασάκης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους προσκεκλημένους του Συνεδρίου, τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λούις Αγιάλα, τους εκπροσώπους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία του Βάσου Λυσσαρίδη. Ο κ. Αθανασάκης από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, έστειλε χαιρετισμό του σώματος σε όλους τους: "εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά τους και θέλει να υπονομεύσει την κοινωνική ασφάλιση". Αναφερόμενος επιγραμματικά στο Συνέδριο, είπε ότι "θέλουμε να είναι καθοριστικός σταθμός στην πορεία μας", ενώ μίλησε και για το "διπλό χρέος του ΠΑΣΟΚ να απαλλάξει την χώρα από την συντηρητική κυβέρνηση και να ανοίξει ξανά τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών".

    Στην συνέχεια το σώμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την πρότασή του για το προεδρείο των εργασιών του σώματος η οποία έχει ως εξής: Θανάσης Τσούρας (πρόεδρος), Γιάννης Μίχας, Γιώτα Γαζή, Γιάννα Καραντινάκη, Γιώργος Κουτρουμάνης, Σταύρος Γρηγοριάδης, Θάνος Μωραίτης, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Βάσω Τσιμπίδα, Νάσος Αλευράς, Βαγγελιώ Τζαμπάζη, Χρήστος Σμυρλής, Σωκράτης Ξυνίδης, Χίβα Παναχί, Ζέφη Δημαδήμα, Αλμπανίδου Μαρία και Γιάννης Μετεκίδης ο οποίος είναι μαθητής της Β Λυκείου και ο νεώτερος σε ηλικία σύνεδρος. "Ευχαριστούμε για την τιμή και την εμπιστοσύνη σας" είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Θανάσης Τσούρας, προσθέτοντας ότι το Συνέδριο θα είναι σταθμός στην πορεία ευθύνης και την πορεία αλλαγής, η οποία για το ΠΑΣΟΚ είναι "εθνική επιταγή και αδιαπραγμάτευτη αριστερή επιλογή".

    Κόντρα Ρουσόπουλου -Ραγκούση

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο κ. Παπανδρέου σήμερα, για μια ακόμη φορά, απέτυχε να διατυπώσει συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις. Απέτυχε να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες και στα πραγματικά τους προβλήματα. Έκανε ένα Συνέδριο για να απευθυνθεί στον Συνασπισμό. Αυτό το θέμα όμως αφορά τον ίδιο και τα αδιέξοδά του. Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, που, με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και αποφασιστικότητα, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεοδ. Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Είναι να απορεί κανείς, εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είχε κατά νου τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, το μόνον που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι, δεν έχει άλλον τρόπον να απαντήσει από το να καταφύγει για μια ακόμη φορά σε λόγο προσβλητικό, ο οποίος και τον χαρακτηρίζει".

    Χαιρετισμοί Ζαγορίτη -Τσίπρα

    Τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή μετέφερε στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης. Το συνέδριο ενός κόμματος, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαγορίτης, αποτελεί κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία και είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για όλους, καθώς λειτουργεί ωφέλιμα για το πολιτικό μας σύστημα. "Είμαστε εδώ με σεβασμό στη διαδρομή και τον κόσμο του Κινήματος. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, παρά τις συγκρούσεις μας", τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι τα συνέδρια και οι δημοκρατικές διαδικασίες στηρίζουν και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη των κομμάτων, αλλιώς, είπε, τα κόμματα κλείνονται στον εαυτό τους, περιχαρακώνονται και απομακρύνονται από την κοινωνία χωρίς να εξελίσσονται. "Ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τη συμβολή όλων των κομμάτων στην πολιτική σταθερότητα του τόπου. Αναγνωρίζουμε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο βίο και την πορεία της χώρας, όπως πιστεύουμε ότι και εσείς αναγνωρίζετε τη συμβολή της δικής μας παράταξης" τόνισε και πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκινώντας από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, μπορούμε να συμφωνούμε σε πολλά και εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα". Ιδιαίτερα, όπως είπε, στα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Μας ενώνει η Ελλάδα. Η κοινή αγωνία για την πρόοδο της κοινωνίας μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών", τόνισε και επισήμανε ότι "υπάρχει, επομένως, χώρος για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, για συνεννόηση. Εκείνο που δεν υπάρχει, είναι χρόνος για χάσιμο". Ο κ. Ζαγορίτης αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ρόλος των κομμάτων ως ζωντανών πολιτικών οργανισμών επιβάλλει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Στις νέες τάσεις και τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Πρέπει να εκφράζουν τις ανησυχίες και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, είπε και πρόσθεσε ότι "το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς πολλά από τα ζητήματα του παρελθόντος που προκαλούσαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχασμούς, έχουν πάψει να υφίστανται και καινούργια ζητήματα, καινούργια δεδομένα, αλλά και ευκαιρίες εμφανίζονται καθημερινά".

    Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν της ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΝ, επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος. "Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στην κοινή δράση όλης της αντιπολίτευσης, την οποία επιδιώκουμε σταθερά για όλα τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα", τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας "παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Έναν προβληματισμό μέσα από τον οποίο το κόμμα σας, σωστά κατά τη γνώμη μας, αναζητά τρόπους να ξεκόψει από τον κυβερνητισμό, να ανακτήσει επαφή με την βάση του, να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του αναφορές". Είπε ακόμη ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι να αλλάξει ο δεδομένος συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί πολιτικά. "Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμάς μας ενδιαφέρει να δοθεί λύση αριστερής διακυβέρνησης που θα ανατρέπει το σημερινό πλαίσιο εξουσίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι από μόνη της η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα και γι αυτό ο ΣΥΝ δεν συμμετέχει, σε μια συζήτηση με διλημματικούς όρους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΝ διαμορφώνει τις προτάσεις του και εξετάζει τις προτάσεις που κατατίθενται από άλλες δυνάμεις σε δημόσια πολιτική συζήτηση με κριτήριο την ανατροπή των συσχετισμών. Και αυτό το κριτήριο, υπογράμμισε "είναι η βασική προϋπόθεση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα απελευθερώσει την κοινωνία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της αγοράς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού" και που, όπως συμπλήρωσε, θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και θα φέρει στο προσκήνιο μια κοινωνικά δίκαιη αντίληψη για την ανάπτυξη, την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως "παρά το γεγονός ότι βλέπει να χάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι έχει πια απαξιωθεί ηθικά και πολιτικά, προωθεί μια σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα".

    [03] Πολιτική

    Εργατολόγος - Ζαχόπουλος

    Σύντομα στον ανακριτή

    13/3/2008 9:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε τρεις εβδομάδες θα είναι τελικά σε θέση ο Χρήστος Ζαχόπουλος να καταθέσει ενώπιον ανακριτή, ο οποίος θα τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με απόφαση του ιατρικού Συμβουλίου του Ευαγγελισμού, που συγκλήθηκε την Πέμπτη για το θέμα αυτό. Εν τω μεταξύ, στον ανακριτή αναμένεται να προσέλθει την Παρασκευή και ο κατηγορούμενος εργατολόγος προκειμένου να απολογηθεί για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα που αντιμετωπίζει σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ζητήσει νέα προθεσμία λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το νέο ραντεβού του με τον ανακριτή αναμένεται να προσδιοριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη.

    [04] Κόσμος

    Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

    Πολύνεκρη έκρηξη στην Αιθιοπία

    13/3/2008 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη στο εσωτερικό ενός υπεραστικού λεωφορείου, ενώ περίπου άλλοι 30 τραυματίστηκαν, στον αυτοκινητόδρομο που "συνδέει" τις πόλεις Χουμέρα και Σιρ στην περιοχή Τιγκράϊ, στη βόρεια Αιθιοπία. Οι αιθιοπικές αρχές απέδωσαν τη βομβιστική ενέργεια σε αντάρτες, που έχουν το ορμητήριό τους στη γειτονική Ερυθραία. Στο αστυνομικό ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα αναφέρεται: "Προκύπτει από τις έρευνές μας, ότι πράκτορες από την Ερυθραία τοποθέτησαν τη βόμβα". "Νεαροί από την Ερυθραία, και (χωρίς στολή) στρατιώτες, πέρασαν τελευταία στο έδαφός μας", επισημάνθηκε στην ίδια ανακοίνωση, χωρίς όμως πολλές προσθήκες. Υπενθυμίζεται ότι η αιθιοπική κυβέρνηση συχνά κατηγορεί αυτήν της Ερυθραίας, όταν σημειώνονται φονικές εκρήξεις στο έδαφος της Αιθιοπίας. Αιθιοπία και Ερυθραία, πολέμησαν η μία την άλλη για δύο ολόκληρα έτη και η αναμέτρηση αυτή τελείωσε στη διάρκεια του 2.000. Τα δύο κράτη έχουν κοινή μεθόριο συνολικού μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Ως "πικρό αδιέξοδο" συνοψίζεται στα ΜΜΕ εκ μέρους των διπλωματικών αναλυτών η κατάσταση των διμερών σχέσεων κατά την μεταπολεμική περίοδο, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές.

    [05] Πολιτισμός

    Συναγερμός στην αρχαιολογική υπηρεσία

    Κατέρρευσε τμήμα των τειχών στο κάστρο της Ρόδου

    13/3/2008 8:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τμήμα των τειχών, στην κεντρική είσοδο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Παλιά Πόλη της Ρόδου, αποκολλήθηκε και κατέρρευσε την Τετάρτη, έπειτα από την ισχυρή νεροποντή που προηγήθηκε στο νησί.

    Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και σήμανε αμέσως "συναγερμός" στις υπηρεσίες και τα στελέχη της Αρχαιολογίας, σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αμέσως η ζημιά που δημιουργήθηκε.

    Για λόγους ασφαλείας, καθώς όγκοι με πέτρες έπεσαν μπροστά στην Κεντρική Είσοδο, με απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας, απαγορεύτηκε η είσοδος των επισκεπτών στο Μουσείο τουλάχιστον για δύο ημέρες.

    Συνεργεία εξειδικευμένων τεχνικών της Αρχαιολογίας, βρίσκονται πάντως από τα ξημερώματα επί ποδός, επιδιώκοντας έτσι να αποκαταστήσουν τη ζημιά που παρουσιάστηκε το ταχύτερο δυνατό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ανησυχία (σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα) από το περιστατικό που χαρακτηρίζεται μεμονωμένο, ωστόσο όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο και την θωράκιση των μνημείων στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου τα οποία αποτελούν την ζωντανή ιστορία του τόπου.

    [06] Κόσμος

    Στο Ντακάρ

    Συνάντηση Ταλάτ -Μουν

    13/3/2008 7:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/3/2008 10:52:19 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι Μουν συναντήθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Όπως αναφέρουν οι Τουρκοκύπριοι, κατά την συνάντηση ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρότρυνε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό με στόχο την επίτευξη περιεκτικής λύσης. Ο Μπάν Γκι Μουν ανέφερε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό στο τέλος της επίσκεψης, που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού για πολιτικές υποθέσεις Λιν Πάσκοε. Όπως δήλωσε ο κ. Ταλάτ, έχει την εντύπωση πως ο κ. Μπάν Γκι Μουν θα αναλάβει σύντομα νέα πρωτοβουλία.

    Στο μεταξύ στη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, που θα πραγματοποιηθεί όπως συμφωνήθηκε χθες, στις 21 Μαρτίου, ο κ. Ταλάτ θα προτείνει νέα φόρμουλα τόσο για τη διαδικασία, όσο και για τις συνομιλίες για τις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται "ο Φιλελεύθερος", η τουρκική πλευρά επιχειρώντας να απαλλαγεί από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, θα ζητήσει να συνδιαμορφωθεί μια νέα διαδικασία. Ο κ. Ταλάτ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια, να εγκαταλειφθεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και παράλληλα θα αποφεύγονται "αναφορές στο σχέδιο Ανάν" (που θα μπορεί να ονομαστεί ως "παράμετροι του ΟΗΕ" ή υλικό εργασίας).

    Αποστολή στην Κύπρο ομάδας του ΟΗΕ

    Αποστολή στην Κύπρο ομάδας του ΟΗΕ - Ο Γ.Γ συζήτησε το Κυπριακό σε συναντήσεις του στο Ντακάρ Τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αποστολή στην Κύπρο ομάδας αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Λιν Πάσκοε, για διερευνητικές επαφές στις δυο κοινότητες του νησιού.

    Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ ανέφερε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 21 Μαρτίου στη Λευκωσία για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα από πλευράς ΟΗΕ.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, δήλωσε σήμερα ότι το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο γ.γ. Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του στο Ντακάρ, με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 March 2008 - 21:49:47 UTC