Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή έκρηξη στην Αλβανία
  • [02] Προβληματισμός για τις συνεργασίες
  • [03] Ανέστειλαν την απεργία αλλά... συνεχίζουν
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
  • [05] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [06] Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό
  • [07] Συνδικαλιστές αστυνομικοί κατέλαβαν γραφεία
  • [08] "Εισοδηματική πολιτική στα όρια αντοχής του προυπολογισμού"
  • [09] Κίνα: Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές στο Θιβέτ
  • [10] Νέο ιστορικό ρεκόρ

    [01] Κόσμος

    Αιματηρή έκρηξη στην Αλβανία

    15/3/2008 4:17:00 μμ

    Μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών, μέσα σε στρατιωτική βάση, σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή Βόρα έξω από τα Τίρανα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τουλάχιστον 150 τραυματίες. Οι περισσότεροι τραυματίες είναι πολίτες που έμεναν κοντά στη στρατιωτική βάση. Για σημαντικές ανθρώπινες απώλειες έκανε λόγο ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, έπειτα από επίσκεψή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, όπου νοσηλεύονται πολυάριθμοι τραυματίες.

    Από την έκρηξη κατεδαφίστηκαν σπίτια και έσπασαν τζάμια ακόμα και στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας ενώ ιδιαίτερα αισθητή έγινε και στην πόλη Ντουρές που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από άνδρες της αστυνομίας επειδή υπάρχουν φόβοι ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλες εκρήξεις διότι στις αποθήκες αυτές υπάρχουν πολλά είδη πυρομαχικών. Στο τούνελ, εργαζόταν συνεργείο αμερικανικής εταιρίας με 60 εργαζόμενους για την εξουδετέρωση του παλιού οπλισμού που ήταν αποθηκευμένος εκεί από την εποχή του Ενβέρ Χότζα για την προστασία της πόλης των Τιράνων. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των νεκρών, όμως, υπάρχει επικοινωνία με τραυματίες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο τούνελ. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από τραυματίες, κυρίως κατοίκους των γύρω περιοχών.

    [02] Πολιτική

    Προβληματισμός για τις συνεργασίες

    15/3/2008 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2008 3:47:34 μμ)

    Με τις τοποθετήσεις στελεχών και τις ψηφοφορίες για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και το καταστατικό, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για απουσία πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε το κόμμα να διατηρήσει τον πλειοψηφικό του χαρακτήρα και να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Παράλληλα, αναφερόμενος στο άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου προς το ΣΥΝ, έκανε λόγο για έναν ιδιότυπο διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ αργότερα διευκρίνισε ότι τα ανοίγματα πρέπει να μην έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, τα στελέχη καταθέτουν τον προβληματισμό τους για την ανάκαμψη του κόμματος και τις πολιτικές συνεργασίες ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η δευτερολογία του Γιώργου Παπανδρέου

    Η επανάσταση στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρόεδρο", τόνισε ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης και επισήμανε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ισχυρός πρόεδρος και οφείλει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη νίκη στις επόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα των εργαζομένων κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή τόνισε ωστόσο την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τη σοσιαλιστική του ταυτότητα και φυσιογνωμία.

    "Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί ν αποτελέσει την αφετηρία για μία νέα κοινωνική συμμαχία μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων που θα προετοιμάσει ταυτόχρονα την έξοδο από την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς", τόνισε ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με όποιον θέλει, χωρίς όμως όρους, προϋποθέσεις και πιστοποιητικά φρονημάτων και αγωνιστικότητας.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση γιατί έγινε Ένωση Κέντρου και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ ΣΥΝ εφόσον όμως αλλάξουν τα κόμματα αυτά.

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει η λευκή σημαία της παράδοσης", τόνισε η βουλευτής Άννα Διαμαντοπούλου , μιλώντας στο συνέδριο. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πλοηγός των αλλαγών στην χώρα μας. Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να βελτιώσει τον προγραμματικό του λόγο και να αποσαφηνίσει το πολιτικό του στίγμα. Υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει θέμα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ .

    [03] Οικονομία

    Νέες διακοπές μεταξύ 18:30 και 21:30

    Ανέστειλαν την απεργία αλλά... συνεχίζουν

    15/3/2008 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2008 6:38:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Θερμό το κλίμα και στο απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η διοίκηση της Επιχείρησης, προκειμένου να κριθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, αν και η συζήτηση δεν έχει περάσει στην ουσία της υπόθεσης καθώς εξετάζονται διαδικαστικά θέματα. Αυτήν την ώρα, συζητείται το αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι της ΓΕΝΟΠ για εξαίρεση της προέδρου του δικαστηρίου. Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι με την κατάθεση του αιτήματος για αναβολή και τριήμερη προθεσμία, που υπέβαλλαν οι δικηγόροι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το οποίο απορρίφθηκε. Η απόφαση προκάλεσε τη δυσφορία των απεργών που είχαν συγκεντρωθεί, υπό την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, στο προαύλιο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και δημιουργήθηκε ένταση. Ακολούθως η πρόεδρος ζήτησε την αυτοεξαίρεσής της για λόγους ευθιξίας την οποία ανακάλεσε η ίδια αργότερα.

    Οι απεργοί νωρίς το μεσημέρι με μια κίνηση-ελιγμό ανέστειλαν την απεργία, προκειμένου να μην συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της Διοίκησης. Οι κινητοποιήσεις, όμως, θα συνεχιστούν με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, μεταξύ 18:30 και 21:30 θα σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής, διάρκειας από μισή έως μία ώρα. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των διακοπών πατώντας εδώ

    Χατζηγάκης: Διάλογος, όχι μηνύσεις

    Εν τω μεταξύ, φρένο στο φαινόμενο των αλληλομηνύσεων και των πάσης φύσεως δικαστικών διενέξεων, μεταξύ συνδικαλιστών, απεργών και διοικήσεων Οργανισμών, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης , μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

    "Η Δικαιοσύνη δεν είναι σάκος του μποξ των πολιτικών και κοινωνικών ανταγωνισμών και διενέξεων", τόνισε ο Υπουργός ζητώντας την στήριξη των θεσμών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να επιλύονται με διάλογο και μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία.

    [04] Οικονομία

    Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

    15/3/2008 7:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για την Ελληνική Πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή η ενημέρωση των καταναλωτών και η προστασία των δικαιωμάτων τους, αναφέρουν σε μήνυμά τους ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, το Σάββατο. Η προτεραιότητα αυτή υλοποιείται μέσα από δράσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες, ελέγχους και κυρώσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης αλλά και τη γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες-καταναλωτές.

    Τονίζουν ακόμα ότι "καλύτερη προστασία για τον καταναλωτή σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη" και επισημαίνουν ότι "η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης είναι η θετική απάντηση που οι καταναλωτές μπορούν να δώσουν στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής".

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσαν επίσης ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή διοργανώνουν διανομή ενημερωτικού εντύπου αύριο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας (στη Πλατεία Συντάγματος, σε Σταθμούς Μετρό), καθώς και στο Πειραιά, με τίτλο "Ψάξτο καλύτερα. Μάθε τι δικαιούσαι, για να βγαίνεις πάντα κερδισμένος". Το έντυπο αναφέρεται σε βασικές αρχές που αφορούν τον πολίτη - καταναλωτή στις συναλλαγές του, όπως προσυμβατική ενημέρωση, δικαίωμα υπαναχώρησης, παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, καταχρηστικοί όροι συμβάσεων, διασυνοριακές συναλλαγές, πώληση καταναλωτικών προϊόντων, επιθετικές εμπορικές πρακτικές, κέντρα αδυνατίσματος και γυμναστήρια, ασφάλεια προϊόντων, ψυχική Υγεία Ανηλίκων.

    Ερευνα για την ελληνική καταναλωτική συμπεριφορά

    Νέα στοιχεία για τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τα τρόφιμα που αγοράζουν, φέρνει στο φώς έρευνα που παρουσίασε το Ιδρυμα "Αριστείδης Δασκαλόπουλος", στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μόνο οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ενημερωμένοι για το τι αγοράζουν.

    Χαμηλό είναι το ποσοστό των καταναλωτών που προβάλλει κάποια μορφή αντίδρασης, όταν το προϊόν που αγοράζει ή σκοπεύει να αγοράσει, έχει κάποιο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες προβαίνουν σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας στο σημείο πώλησης ή επιστρέφουν το προϊόν, το 36% των ερωτηθέντων δεν το αγοράζουν ξανά, ενώ μόλις το 14% τηλεφωνεί στην εταιρεία παραγωγής του για να διαμαρτυρηθεί. Τέλος, το 11% των ερωτηθέντων καταναλωτών δήλωσε ότι δεν αντιδρά με κανένα τρόπο.

    Όσον αφορά στην επιλογή μεταξύ ελληνικών και εισαγόμενων προϊόντων, η ζυγαριά κλίνει, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, προς τα ελληνικά προϊόντα, που τα προτιμούν περίπου εννέα στους δέκα ερωτηθέντες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και τις περιοχές διαμονής. Οσον αφορά την ασφάλεια, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα ντόπια προϊόντα, με ποσοστό 66,5% των ερωτηθέντων που τα θεωρούν αρκετά έως πολύ ασφαλή, ενώ μόλις 21% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα του παρέχουν αντίστοιχη ασφάλεια.

    Τα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών χαίρουν αναγνώρισης για την ασφάλειά τους από το 51% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με τα προϊόντα των μικρών εταιρειών, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 30%

    [05] Κοινωνία

    Ένας νεκρός και δυο τραυματίες ο απολογισμός

    Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    15/3/2008 5:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας νεκρός και δύο τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με φορτηγό αυτοκίνητο, λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι, σε φυλασσόμενη διάβαση στο ύψος του παλαιού σταθμό της Αλφειούσας, στο νομό Ηλείας.

    Συγκεκριμένα, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Κυπαρισσία προς Πύργο, συγκρούστηκε με φορτηγό το οποίο επιχείρησε να διασχίσει φυλασσόμενη διάβαση, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του φορτηγού και να τραυματιστούν ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ακόμη ένας υπάλληλος του ΟΣΕ.

    Ας σημειωθεί ότι μετά την σύγκρουση της αμαξοστοιχίας με το φορτηγό, το το πρώτο απο τα τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκε και έπεσε στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Αλφειούσας, που σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο. Ευτυχώς εκείνη την στιγμή κανείς δεν βρισκόταν μέσα σε αυτό, ενώ οι ιδιοκτήτες είχαν αποχωρήσει λίγη ώρα πριν από το συμβάν.

    Οι δυο τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο του Πύργου, ενώ κανείς από τους πέντε επιβάτες της αμαξοστοιχίας, δεν τραυματίστηκε.

    [06] Πολιτική

    Ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών τη Δευτέρα

    Διπλωματικός πυρετός για το Σκοπιανό

    15/3/2008 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2008 4:22:27 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διπλωματικός πυρετός σε Αθηνά και Σκοπιά ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών τη Δευτέρα στη Βιέννη, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, γι άλλη μια φορά επανέλαβε χθες Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες τη θέση της Ελλάδας "μη λύση, μη πρόσκληση" αναφερόμενος στο Σκοπιανό, τονίζοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η χώρα μας συμβάλλει εποικοδομητικά να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πάντως προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόφαση ούτε ως άλλοθι για να διαιωνισθεί το αδιέξοδο ή να δοθεί μια ψευδεπίγραφη συμβιβαστική διευθέτηση. Την ίδια ώρα τη στήριξη της Κυβέρνησης μειοψηφίας του Νίκολα Γκρούεφσκι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, αποφάσισαν οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση που είχαν χθες Σάββατο στα Σκόπια. Η Κυβέρνηση του Γκρούεφσκι απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    "Η κυβέρνηση πλέον θα λειτουργεί ως Κυβέρνηση μειοψηψίας, ασκώντας πλήρως τα καθήκοντά της τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, μέχρι τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα καταδειχθεί και στο Κοινοβούλιο, με την παροχή της απαραίτητης στήριξης για την πλήρη λειτουργία της", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, ο αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) Αλί Αχμέτι (DUI), ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) εκπροσώπησαν οι δύο αντιπρόεδροί του Ίγκορ Ιβάνοφσκι και Γιάνι Μακραντούλι, καθώς η αρχηγός του κόμματος αυτού Ράντμιλα Σεκερίνσκα απουσίαζε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε φόρουμ.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο κ. Μακραντούλι, μετά τη συνάντηση, δήλωσε γαι λογαρισμό του SDSM: "Ανησυχούμε για την πολιτική κατάσταση, όμως, για το συμφέρον των μακεδόνων πολιτών, πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται τη βοήθειά μας στις προσπάθειές της να εστιάσει στην προτεραιότητα που ονομάζεται ΝΑΤΟ και γι αυτό θα παράσχουμε τη στήριξή μας".

    Ο κ. Τζέβαντ Αντέμι για λογαριασμό του DUI δήλωσε ότι το κόμμα του θα έχει εποικοδομητική στάση μέχρι τον Απρίλιο που είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: "Μετά τις 3 Απριλίου θα ανακοινώσουμε τι είναι πιο αποδεκτό για μας: ένας ευρύς συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές" πρόσθεσε ο ίδιος. Ο ηγέτης του DPA κ. Θάτσι δήλωσε εξερχόμενος: "όλα είναι τα ίδια όπως χθες".

    Η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό προκλήθηκε με την απόφαση του DPA να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, η οποία με τον τρόπο αυτό έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.

    Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν στη συνάντηση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες για το όνομα με την Ελλάδα.

    Ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο που να μην επιτρέπει σε κανέναν να βλάψει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ ή τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    "Πιστεύω ότι η πάγια και μάλλον εθνικιστική θέση της Αθήνας σχετικά με αυτό το διμερές ζήτημα αποτελεί όχι μόνο μέρος του προβλήματος, αλλά αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον πρόβλημα για την εξεύρεση μίας διμερούς λύσης", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    [07] Κοινωνία

    Συνδικαλιστές αστυνομικοί κατέλαβαν γραφεία

    15/3/2008 12:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περισσότεροι από 30 αστυνομικοί συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κατέλαβαν το πρωί τα γραφεία τους στην οδό Χαλκοκονδύλη, εκδιώκοντας τον πρόεδρο του Σωματείου τους και ζητώντας την άμεση προσφυγή σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη Ένωση έχει διαγραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία με το δικαιολογητικό των ατασθαλιών και παράνομων διαγραφών εκ μέρους του προέδρου τους.

    [08] Οικονομία

    Προαναγγέλει σε συνέντευξη του ο Υπ.Οικονομίας

    "Εισοδηματική πολιτική στα όρια αντοχής του προυπολογισμού"

    15/3/2008 12:44:00 μμ

    Εισοδηματική πολιτική στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού και σταδιακή ενσωμάτωση κάποιων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων στο βασικό μισθό, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία ο Υπουργός Οικονομίας. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτηρίζει τον εισαγόμενο πληθωρισμό ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Οικονομία, προβλέπει όμως ότι από το 2ο εξάμηνο θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις γνωστοποιεί ότι μετά τα λιμάνια σειρά έχουν τα αεροδρόμια. Διευκρινίζει επίσης ότι ο φόρος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο θα αντικατασταθεί από το φόρο βραχυχρόνιων υπεραξιών των μετοχών.

    Ο Υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής "δεν θα καθυστερήσει" και "θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις στα όρια ανοχής του προϋπολογισμού". Για τον πληθωρισμό είπε ότι η πρόβλεψη είναι ότι "θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2008" και ότι αν και στο μεγαλύτερο μερος του είναι εισαγόμενος "πρέπει όλοι με τη συμπεριφορά μας να αποτρέψουμε τη μετατροπή του σε μονιμότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας".

    Για το ενδεχόμενο αντικατάστασης εντός του έτους του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών από έναν φόρο υπεραξίας, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, συμπληρώνοντας ότι "μιλούμε για ένα απλό σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης των βραχυχρόνιων υπεραξιών".

    Ως προς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεων υποδομών και δικτύων και "το 2008 θα είναι έτος προετοιμασίας, διότι οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές". Ερωτηθείς για την παράταση της σύμβασης με τη Hochtief για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εντός του έτους , όπως επίσης εντός του 2008 ξεκινούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης και άλλων αεροδρομίων, με γνώμονα τον κομβικό ρόλο της χώρας και την εξωστρεφή διαχείριση των υποδομών στις μεταφορές.

    "Προχωρούμε" τόνισε, "σε μια συνδυασμένη στρατηγική για τις μεταφορές με επενδύσεις στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, νέες μεθόδους διαχείρισης των λιμανιών και αεροδρομίων και εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και στις επενδύσεις και στη διαχείριση των υποδομών. Το 2008 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την πολιτική αυτή".

    [09] Κόσμος

    Να παραδοθούν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

    Κίνα: Τελεσίγραφο στους διαδηλωτές στο Θιβέτ

    15/3/2008 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2008 6:03:25 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποκλεισμένη είναι η περιοχή του Θιβέτ για τους ξένους τουρίστες μετά τις αντικινεζικές διαδηλώσεις και τη βίαιη καταστολή τους στη Λάσα, οι οποίες σύμφωνα με την εξόριστη Κυβέρνηση του Θιβέτ στοίχισαν τη ζωή 100 ανθρώπων, ενώ το Πεκίνο, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα, κάνει λόγο για 10 νεκρούς. Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε 580 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 3 Ιαπώνων τουριστών, "διασώθηκαν" από την κινεζική αστυνομία, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κινεζικές Αρχές παρέταξαν άρματα μάχης κι άλλα οχήματα του στρατού στους δρόμους της Λάσα ενώ η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα επιδείξει επιείκεια σ όσους διαδηλωτές παραδοθούν πριν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας. Ε.Ε και ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Την ίδια ώρα το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε σήμερα Σάββατο ότι έχουν επιβεβαιωθεί επτά θάνατοι στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι θάνατοι σημειώθηκαν στην διάρκεια των ταραχών και τα περισσότερα θύματα είναι επιχειρηματίες. "Δεν αναφέρθηκαν απώλειες μεταξύ ξένων", είπε ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέσθηκε το πρακτορείο. Ο Κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ Κιανγκ Μπα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

    Οι -ασυνήθιστες- βίαιες διαδηλώσεις στο Θιβέτ, ειδικά στη Λάσα και στο ιδιαίτερα δημοφιλές για τους τουρίστες θέρετρο περί το ναό Τζοχάνγκ, χαρακτηρίζονται ως οι σοβαρότερες στην περιοχή μετά το 1989.

    Κάηκαν τα θύματα λέει η Κίνα

    Οι δέκα άνθρωποι που βρήκαν το θάνατο στα επεισόδια στο Θιβέτ "κάηκαν ζωντανοί", μετέδωσε σήμερα Σάββατο το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας ήταν αστυνομικός, σύμφωνα με την μαρτυρία αυτόπτη που επικαλέσθηκε δυτικός απεσταλμένος.

    Οι αρχές του Θιβέτ ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν χρήση πυρών για να "καταστείλουν τη βία".

    Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι πάνω από 580 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών Ιαπώνων τουριστών, "διασώθηκαν" από την κινεζική ένοπλη αστυνομία από τράπεζες, πολυκαταστήματα, σχολεία και νοσοκομεία που πυρπολήθηκαν στην διάρκεια των ταραχών. "Οι ταραξίες πυρπόλησαν σχολεία, νοσοκομεία και παιδότοπους, καταστήματα και σπίτια...επετέθησαν εναντίον δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων, έκαψαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν και σκότωσαν αθώους ανθρώπους", αναφέρεται στην ανακοίνωση των κινεζικών Αρχών που βλέπουν πίσω από τις ταραχές "συνωμοσία της κλίκας του Δαλάι Λάμα για να επιτύχει την ανεξαρτησία του Θιβέτ και να αμαυρώσει την εικόνα της Κίνας στην πορεία της προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Σήμερα Σάββατο, οι κάτοικοι της Λάσα έμειναν στα σπίτια τους και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι η πόλη είναι "ήρεμη". Κορυφαία στελέχη της, ελεγχόμενης από το Πεκίνο, Κυβέρνησης του Θιβέτ διέψευσαν ότι η Λάσα βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο.

    "Θα χειριστούμε την κατάσταση σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος", είπε ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος του Θιβέτ, Κιάνγκμπα Πινγκούο.

    Ο Κανγκ Τζίνζιονγκ, πολιτικός κομισάριος της παραστρατιωτικής λαϊκής ένοπλης αστυνομίας, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούσαν "μια οργανωμένη και προμελετημένη δραστηριότητα με στόχο την απόσχιση και την δολιοφθορά".

    Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Κυβέρνηση της Κίνας να "επιτρέψει στους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συγκέντρωσης, να αποφύγει τη χρήση υπερβολικής βίας διατηρώντας την τάξη και να διασφαλίσει πως όσοι συλληφθούν δεν θα τύχουν κακομεταχείρισης".

    Ο Αμερικανός ηθοποιός και γνωστός υποστηρικτής του Θιβέτ Ρίτσαρντ Γκιρ κάλεσε "να υπάρξει μποϋκοτάζ" των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου "εάν οι κινεζικές Αρχές δε χειριστούν σωστά" την κατάσταση.

    "Καλούμε την κινεζική Κυβέρνηση να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση των διαφωνούντων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, Στήβεν Σμιθ.

    Η Κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας διότι φιλοξένησαν τον Δαλάι Λάμα, κάτι που όπως εκτίμησε ενίσχυσε τους "αποσχιστικούς" στόχους του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ. Κάλεσε ακόμη την Ινδία να καταστείλει τις διαδηλώσεις εξορίστων Θιβετιανών στο Νέο Δελχί. Οι ινδικές Αρχές συνέλαβαν 100 διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις από μέρος του Τύπου. Η εφημερίδα Times of India χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως ένδειξη ότι η Κυβέρνηση "υποκύπτει στο Πεκίνο καταστέλλοντας σκληρά τις ειρηνικές διαδηλώσεις Θιβετιανών στο ινδικό έδαφος".

    Η ιαπωνική Κυβέρνηση -όπως κι οι περισσότερες Κυβερνήσεις των χωρών της Ασίας- δεν έχουν σχολιάσει τα γεγονότα, αποφεύγοντας να προκαλέσουν την θεωρούμενη ως ισχυρότερη χώρα της περιφέρειας.

    [10] Οικονομία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ

    15/3/2008 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού, επιβεβαιώνοντας την ανασφάλεια της διεθνούς οικονομίας και την ύφεση της αμερικανικής. Σταθερά υψηλά παραμένει το πετρέλαιο και το ευρώ, ενώ εκφράζονται φόβοι αλυσιδωτών αντιδράσεων, μετά τον χθεσινό κλυδωνισμό των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά 12 σεντς υποχώρησε η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κλείνοντας στα 110,12 δολάρια το βαρέλι στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έκλεισε στα 107,55 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση ενός σεντ. Την ίδια ώρα με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 194,65 μονάδων ή 1,60% στις 11.951,09 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας με απώλειες 51,12 μονάδων ή 2,26% στις 2.212,49 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poors 500 έκλεισε μειωμένος κατά 27,34 μονάδες ή 2,08% στις 1.288,14 μονάδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 March 2008 - 17:50:05 UTC