Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη στη Βουλή
  • [02] Εντατικοποίηση των προσπαθειών
  • [03] Eurovision 2008 για Νέους Σολίστ
  • [04] Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ
  • [05] Νέα βίαια επεισόδια με νεκρούς στο Ιράκ
  • [06] Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ
  • [07] "Διογκώνεται" το πρόβλημα της γρίπης στην Ινδονησία
  • [08] Από αρθριτικά πάσχουν 1.000.000 Έλληνες
  • [09] Λύση για την Ολυμπιακή εντός του 2008
  • [10] Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό
  • [11] Ασφαλή κι υγιεινά τα ελληνικά ζωοκομικά προϊόντα
  • [12] Συλλήψεις για τις εκρήξεις στα Τίρανα
  • [13] Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών
  • [14] Πανελλήνιο ρεκόρ η Καβαρνού

    [01] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό

    Μάχη στη Βουλή

    18/3/2008 7:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 7:31:11 μμ)

    Πηγή: AΠΕ

    Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην ομιλία της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ερώτημα είναι ένα: "Θέλουμε ή δεν θέλουμε να δώσουμε λύση στο Ασφαλιστικό πρόβλημα; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την προοπτική και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους σημερινούς ασφαλισμένους και στις γενιές που έρχονται; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα. Και δεν χωράει πλέον καμία υπεκφυγή. Καμία αναβολή. Καμία μετάθεση. Από κανέναν. Το πρόβλημα είναι εδώ. Ή λοιπόν τo κοιτάμε κατάματα και δίνουμε λύσεις ή το αφήνουμε, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, να εκδικηθεί τους πολίτες για την δική μας απραξία. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει. Δεν βάζουμε στη ζυγαριά κανένα πολιτικό κόστος, όταν καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για την οποία δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό. Δεν ξεπουλάμε τις δεσμεύσεις, για τις οποίες λάβαμε την ισχυρή εντολή του. Λύνουμε το πρόβλημα τώρα. Τώρα που δεν είναι νωρίς και ξέρουμε όλες τις παραμέτρους και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Τώρα που δεν είναι αργά. Και μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπιες και αποτελεσματικές αλλαγές, έχοντας το αναγκαίο μεταβατικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς. Τώρα γιατί οι ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν μπορούν να περιμένουν".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Πετραλιά ανέφερε πως: "Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο - και επειδή ακούστηκαν απίστευτες ανακρίβειες, που δεν μπορεί παρά να παράγονται και από πολιτικές σκοπιμότητες-, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Το νομοσχέδιο αυτό δεν πραγματεύεται σε κανένα του σημείο τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των συντάξεων. Ούτε των εισφορών. Πουθενά και με κανένα τρόπο. Δεν αναφέρεται και δεν αγγίζει τα γενικά όρια ηλικίας. Ξεκάθαρο και αυτό. Δεν αλλάζουν όσα ισχύουν σήμερα στους όρους και στις προϋποθέσεις και τα καταστατικά των Ταμείων για τους ασφαλισμένους. Δεν εξαιρείται κανείς από τις ενοποιήσεις και τις εντάξεις. Τηρούμε μέχρι κεραίας τα τρία ΔΕΝ. Και με την διοικητική αναδιάρθρωση, τις στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις και τα θεσμικά μέτρα μπαίνουμε στην καρδιά του Ασφαλιστικού προβλήματος".

    Αναφερόμενη στο θέμα των ενοποιήσεων δήλωσε: "Το νομοσχέδιο περιγράφει πλήρως, και αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι είναι από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή - τη μετάβαση από τους 133 φορείς και κλάδους που εποπτεύονται σήμερα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε 13 φορείς, αλλά και τη λειτουργία αυτών των φορέων. Οι ενοποιήσεις γίνονται με τις εξής βασικές αρχές: Ενοποιούνται ομοειδείς κλάδοι. Το κάθε ταμείο μπαίνει με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν αναμιγνύονται τα αποθεματικά των υπό ενοποίηση ή υπό ένταξη Ταμείων. Στα νέα Διοικητικά Συμβούλια αντιπροσωπεύεται το σύνολο των υπό ένταξη επαγγελματικών κλάδων. Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων διαθέτουν την πλειοψηφία. Οι νέες διοικήσεις δεν διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά επιλέγονται μετά από προκήρυξη, από θεσμικά όργανα.

    Απαντώντας στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε: "Είναι στη σφαίρα της φαντασίας ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Αυτό που γίνεται είναι ότι θέτουμε, από το 2013, το 20% ως όριο ασφαλείας. Ως κατώτατο όριο. Όποιο ταμείο μπορεί να δώσει παραπάνω θα δίνει. Αρκεί να μην το λέει απλώς. Να το αποδεικνύει με αναλογιστική μελέτη. Τις διασφαλίζουμε λοιπόν τις επικουρικές. Δεν τις μειώνουμε".

    Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κ. Πετραλιά τόνισε ότι: "Κράτησα για το τέλος τη γέννηση ενός πολύ ουσιαστικού θεσμού για την κοινωνική αλληλεγγύη. Του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, που ως προϊόν συναίνεσης στην πρόταση και πολιτικών φορέων και κοινωνικών εταίρων, θεσπίζεται με το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, για να αποτελέσει μια ακόμη εγγύηση για τις συντάξεις των νεότερων γενεών, καθώς θα παραμείνει "κλειδωμένο" μέχρι το 2019. Στο Κεφάλαιο αυτό θα εισρέει - εκτός από το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ- και το 10% του κοινωνικού πόρου. Ο οποίος ούτως ή άλλως προέρχεται από την ίδια την κοινωνία και ειδικά από τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Είναι μια ουσιαστική, μια πραγματική έκφραση της φιλοσοφίας και της προοπτικής που δίνεται με το παρόν νομοσχέδιο στο Ασφαλιστικό μας Σύστημα".

    Όπως τόνισε στην τελευταία της φράση η υπουργός Απασχόλησης: "Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα. Ελπίζουμε να ακολουθήσετε".

    Από τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποχώρησε ο ΛΑΟΣ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, με το νομοσχέδιο καταργούνται τα τρία δεν του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι γίνονται λεηλασίες σε επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξάνονται έως και 17 χρόνια τα χρόνια συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες.

    [02] Πολιτική

    Για εξεύρεση λύσης στην ονομασία της ΠΓΔΜ

    Εντατικοποίηση των προσπαθειών

    18/3/2008 5:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 6:04:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, προέβλεψε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς και γνωστές. Στην τήρηση των κανόνων διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο ζήτημα της ονομασίας αναφέρθηκε από τη Σλοβενία ο πρόεδρος της FYROM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχει λυθεί το πρόβλημα. Κατηγόρησε πάντως την Ελλάδα πως εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να επιβάλλει μία λύση. Ο Σλοβένος πρόεδρος χαρακτήρισε το θέμα διμερές, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

    "Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές"

    Την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο Σκοπιανό διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη βγαίνοντας από την Κυβερνητική Επιτροπή.

    "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει μία ξεκαθαρισμένη θέση με την οποία έχει προσέλθει σ αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εντατικοποίηση των προσπαθειών σ αυτές τις 15 ημέρες, οι οποίες μένουν μέχρι το Βουκουρέστι. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας αλλά κυρίως είναι γνωστές εκτός της χώρας.", η Υπουργός Εξωτερικών.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από την Σλοβενία εξέφραζε την ελπίδα να έχει βρεθεί λύση μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις άρχες, Απριλίου.

    "Απομένουν μόνο δύο εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ειλικρινά ελπίζω ότι το πρόβλημα της ονομασίας θα έχει ξεπεραστεί μέχρι τότε", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψή του στην προεδρεύουσα της ΕΕ Σλοβενία.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η ΠΓΔΜ εργάζεται στην κατεύθυνση ενός λογικού συμβιβασμού, προσθέτοντας ότι ένα όνομα που δε θα πληγώνει την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας του θα είναι αποδεκτό.

    Επισήμανε ακόμη ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να δεχθούν υπαγόρευση από την Αθήνα για το θέμα του ονόματος και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ προκειμένου να επιβάλλει μία λύση.

    Εν τω μεταξύ ο Μάθιου Νίμιτς απηύθυνε πρόσκληση στους δύο διαπραγματευτές, μετά τις διαβουλεύσεις που είχαν χθες στη Βιέννη, να επιστρέψουν με τις θέσεις τους στη Νέα Υόρκη.

    Στις συνομιλίες στη Βιέννη που κράτησαν δυόμισι ώρες οι διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων παρουσίασαν τις γνωστές τους θέσεις και εξετάστηκαν οι δυνατότητες για λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Ο διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης επανέλαβε στο Μάθιου Νίμιτς τη θέση της Αθήνας για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως είναι πιο αισιόδοξος αν και τόνισε πως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν.

    Από τα Σκόπια όπως μετέδωσαν οι ιδιωτικοί σταθμοί της χώρας στα δελτία ειδήσεων, ο Μάθιου Νλίμιτς υπέβαλε προφορικά πρόταση για τρεις εναλλακτικές ονομασίες: Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας και Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο μέσον της -και απέφυγε να μπει στην ονοματολογία επί των προτάσεων Νίμιτς.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητάει κάποιο και ποιο από τα ονόματα που διέρρευσαν ως πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, δια του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών, σε πολλές περιπτώσεις και πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    "Δεν είναι δόκιμο να πω οτιδήποτε περισσότερο. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται", τόνισε.

    Κύκλοι του υπουργείου εξωτερικών σημείωναν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αποφασίστηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων αν και τόνιζαν με νόημα ότι τα Σκόπια έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν.

    [03] Πολιτισμός

    Πανελλήνιο Διαγωνισμό προκηρύσσει η ΕΡΤ

    Eurovision 2008 για Νέους Σολίστ

    18/3/2008 4:35:00 μμ

    Η ΕΡΤ με την αποκλειστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Ι.Σ. Λάτση" προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Έλληνα εκπροσώπου στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Eurovision για Νέους Σολίστ 2008. Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από την EBU και η ΕΡΤ αναλαμβάνει την διοργάνωση του για την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη και στον οποίο συμμετέχουν μουσικοί από 16 συνολικά χώρες της Ευρώπης, θα μεταδοθεί ζωντανά στις 9 Μαΐου και ώρα 22:20-24:00.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μουσικοί έως 19 ετών που είναι Έλληνες υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και είναι ερμηνευτές υψηλού επιπέδου (επίπεδο Διπλώματος ή τουλάχιστον Ανωτέρας τάξης) μη επαγγελματίες.

    Ο νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού θα ταξιδέψει στην Βιέννη από τις 3 έως τις 9 Μαΐου ώστε να διαγωνιστεί αρχικά στην Προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού μαζί με τους υπόλοιπους 15 συνυποψήφιούς του και στη συνέχεια, εφόσον προκριθεί στους επτά καλύτερους, στην Τελική φάση η οποία αποτελεί την έναρξη των εκδηλώσεων του φημισμένου Φεστιβάλ της Βιέννης (Wiener Festwochen) και στην οποία οι υποψήφιοι θα κληθούν να ερμηνεύσουν ένα μέρος κοντσέρτου μέγιστης διάρκειας 7 ½ λεπτών.

    Στον προηγούμενο διαγωνισμό της Eurovision για Νέους Σολίστ, που έγινε το 2006 και ήταν αφιερωμένος στον Μότσαρτ, ο δεκατριάχρονος σολίστ βιολιού Ηλίας-Ιονιάν Καντέσα εκπροσώπησε επάξια την Ελλάδα και απέκτησε μια επιπλέον σημαντική εμπειρία στη μουσική του σταδιοδρομία.

    Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται από την ΕΡΤ (Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών) με την αποκλειστική, όπως προαναφέρθηκε, χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Ι.Σ. Λάτση" και θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2008 το πρωί στο Ωδείο Αθηνών (Βασιλέως Γεωργίου Β 17-19 & Ρηγίλλης). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: http://eurovision.ert.gr/musicians Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008 Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ Μεσογείων 136 & Κατεχάκη 11527, Αθήνα 1ο κτίριο, 3ος όροφος Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 7761190, 210 7761288, pmamali@ert.gr

    [04] Οικονομία

    Για την πώληση ποσοστού στην Deutsche Telekom

    Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

    18/3/2008 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 6:14:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την αντίθεση τους στην ενδεχόμενη ανάμειξη ξένου επενδύτη στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Παναγιώτη Βουρλούμη. Το ζήτημα συζητήθηκε και στην Κυβερνητική Επιτροπή, με τον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει αμέσως μετά, ότι η εξαγορά του μετοχικού πακέτου 19,96%, της Marfin από την Deutsche Telekom, είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη.

    Αντίθετοι με την είσοδο ξένων επενδυτών

    Έντονη ανησυχία για τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον οργανισμό μετά τη συμφωνία της Marfin με τη Deutsche Telecom για εξαγορά του μετοχικού πακέτου 19,96% που κατέχει η πρώτη από το γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών.

    Η εξαγορά αυτή που υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί το Μάιο αφού πρώτα αφού λάβει έγκριση από τις ελληνικές και γερμανικές αρχές οδήγησε τους εργαζόμενους στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Παναγιώτη Βουρλούμη.

    Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό διαμήνυσαν ότι δε θα δεχτούν αλλαγές στο δημόσιο μάνατζμεντ του ΟΤΕ με τον κ. Βουρλούμη να απαντά ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τι θα κάνει με το μάνατζμεντ.

    Στους κόλπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπάρχουν απόψεις που είναι αντίθετες όχι μόνο με την εκχώρηση μέρους του μάνατζμεντ σε ξένο επενδύτη, αλλά και σε οποιαδήποτε έλευση ξένου επενδυτή στο ελληνικό οργανισμό.

    Υπάρχουν ωστόσο και οι ηπιότερες απόψεις που δε λένε όχι σε συνεργασία του ΟΤΕ με ξένο επενδύτη, διαφωνούν όμως με οποιαδήποτε δικαιοδοσία του ξένου επενδύτη στη διοίκηση της εταιρείας.

    Οι εργαζόμενοι στο ΟΤΕ έχουν ζητήσει συνάντηση για το θέμα αυτό και με τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη και Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη.

    Για το θέμα του μάνατζμεντ, ερωτηθείς σχετικά μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

    "Για να αποφασίσουμε κάτι, οτιδήποτε σε σχέση με τον ΟΤΕ, θα πρέπει να μας υποβληθούν σχετικά αιτήματα. Είναι πολύ νωρίς να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα, την ώρα που μόλις χθες έγινε αυτή η υπό αίρεση συμφωνία μεταξύ της Marfin και της Deutsche Telecom. Οτιδήποτε θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν αιτήματα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους."

    Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά από δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    [05] Κόσμος

    Βαγδάτη

    Νέα βίαια επεισόδια με νεκρούς στο Ιράκ

    18/3/2008 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις στο Ιράκ, από τους οποίους τέσσερις σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Βαγδάτη, ανακοινώθηκε από πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου εκρηκτικού μηχανισμού στην περιοχή Αλ Μπουνούκ, βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα πηγές στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών. Τραυματίστηκαν επίσης επτά άτομα.

    Από έκρηξη βόμβας σε αγορά σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν 13 στην περιοχή Αλ Σάαμπ, βόρεια της Βαγδάτης.

    Στην Μουσούλη,370 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ ένα τετραώροφο κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ.Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του σημειώθηκε επίθεση στην Κερμάλα,νότια της Βαγδάτης,με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 52 άνθρωποι.

    [06] Κόσμος

    Για αντιπυραυλική και START

    Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ

    18/3/2008 4:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ, για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και για την συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων (START). Σε συνέντευξή του μετά το πέρας των συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις διμερείς συνομιλίες τους επιβεβαιώνοντας ότι βασικές διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών για τα δυο βασικά αυτά ζητήματα παραμένουν. Επικαλούμενο πηγές που συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, μετέδωσε ότι οι βασικές διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορούν την αμερικανική πυραυλική ασπίδα παραμένουν καθώς οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να αναπτύξουν ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα στην ανατολική Ευρώπη.

    [07] Υγεία

    Οργανισμός Τροφίμων-Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών(FA

    "Διογκώνεται" το πρόβλημα της γρίπης στην Ινδονησία

    18/3/2008 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ινδονησία από την γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να είναι "κρίσιμη" και η μεγάλη κυκλοφορία του ιού της γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και να απειληθούν άνθρωποι, τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του εδρεύοντος στην Ρώμη Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών(FAO).

    Η Ινδονησία παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την γρίπη των πτηνών παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια. "Η θνησιμότητα στους ανθρώπους στην Ινδονησία από την γρίπη των πτηνών είναι η υψηλότερη στον κόσμο και θα υπάρξουν περισσότερα ανθρώπινα κρούσματα εάν δεν επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια στην πηγή, στα ζώα", παρατήρησε ο Τζόζεφ Ντόμενεκ, αρχικτηνίατρος του FAO. Κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί στις 31 από τις συνολικά 33 επαρχίες του αρχιπελάγους, σύμφωνα με τον FAO.

    "Ανησυχώ πολύ ότι το υψηλό επίπεδο της κυκλοφορίας του ιού στα πτηνά στην χώρα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για μετάλλαξη του ιού και να προκαλέσει τελικά πανδημία γρίπης στους ανθρώπους", υπογραμμίζει στις δηλώσεις τους ο Ντόμενεκ. Η γρίπη των πτηνών προσβάλλει κυρίως τα πουλερικά, αλλά το θανατηφόρο στέλεχός της Η5Ν1 έχει γίνει αιτία να χάσουν την ζωή τους 235 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε σύνολο 372 γνωστών κρουσμάτων, από το 2003 που παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ασία.

    [08] Υγεία

    Θεσσαλονίκη

    Από αρθριτικά πάσχουν 1.000.000 Έλληνες

    18/3/2008 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Περίπου 20.000 επεμβάσεις αρθροπλαστικής, κόστους 20.000 ευρώ η μία διενεργούνται ετησίως στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

    Οι ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή το 3ο Σεμινάριο με θέμα τις εξελίξεις στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, που διοργανώνεται από 20 έως 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με το διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καθηγητή Γιώργο Καπετάνο, για την οστεοαρθρίτιδα ή κοινώς τα «αρθριτικά», ευθύνονται κυρίως το υπερβολικό βάρος, η καθιστική ζωή και η διατροφή. «Η αποχή από την εργασία και οι αναπηρίες στις οποίες καταλήγει συχνά η νόσος, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του πόνου, από την ασπιρίνη (45 τόνοι ετησίως) και τα λοιπά αναλγητικά, έως τα νεώτερα ειδικά φάρμακα και οι πολύπλοκες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου, είναι ενδεικτικά των επιπτώσεών της», τόνισε ο κ. Καπετάνος. Στο σεμινάριο θα συζητηθούν από ειδικούς τα νέα χονδροπροστατευτικά φάρμακα και θα παρουσιαστούν νέες χειρουργικές τεχνικές όπως ολικές αντικαταστάσεις ισχίου και γόνατος. Επίσης θα παρουσιαστούν καινούργιες τεχνικές ολικής αντικατάστασης της ποδοκνημικής άρθρωσης που ανοίγουν νέους ορίζοντες στη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του κάτω άκρου.

    [09] Πολιτική

    Ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπ. Μεταφορών

    Λύση για την Ολυμπιακή εντός του 2008

    18/3/2008 3:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Για θέματα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο θέμα τής Ολυμπιακής τόνισε ότι εντός του έτους θα έχει βρεθεί λύση καθώς βρίσκεται σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρξει νομική λύση και να γίνει πιο ελκυστικός ο εθνικός μας αερομεταφορέας. Εκτός από το μέλλον της Ολυμπιακής, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΤΕ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, η Kυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και γι αυτό θα γίνουν προσλήψεις ειδικών Συμβούλων, ενώ και για τις μεταφορές των ΕΛΤΑ θα αναζητηθεί στρατηγικός σύμμαχος εντός του 2008.

    Στον ΟΣΕ, εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί νέα διοίκηση, ενώ εξετάζονται και τα οικονομικά του Οργανισμού.

    Για νέα απόσυρση αυτοκίνητων παλαιάς τεχνολογίας, ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

    Για το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την εξέλιξη της εξαγοράς του 20% του οργανισμού από τον γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, και πρόσθεσε ότι εφόσον υποβληθούν αιτήματα για το μάνατζμεντ, θα συζητηθούν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις διαθέσεις της κυβέρνησης μετά την πώληση του 20% του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ, σημείωσε:

    "Το αρμόδιο υπουργείο αναμένει επιστολή ενδιαφέροντος από την Ντόιτσε Τέλεκομ,η οποία θα περάσει από διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων" και παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Χατζηδάκη και Αλογοσκούφη. Ανέφερε εξάλλου ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή έγινε συζήτηση για όλες της ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [10] Πολιτική

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό

    18/3/2008 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 7:27:17 μμ)

    Τις θέσεις του για το Ασφαλιστικό παρουσίασε την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο πρόεδρος Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε τη συνολική ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το Ασφαλιστικό και εκπρόσωποι από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στις 7.00, ξεκινά η ολονύχτια συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και περικύκλωση της Βουλής, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Οι προτάσεις

    Μια άλλη λύση για το Ασφαλιστικό, πρότεινε μιλώντας σήμερα το πρωί στην ειδική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Αλαβάνος

    Σύμφωνα με αυτή συγκροτούνται τρία Ταμεία ασφάλισης (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αγρότες και ένα για τους αυτοαπασχολούμενους) που θα προέλθουν μέσω της ενοποίησης των Ταμείων και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

    Ως θεμελιώδεις προϋποθέσεις, ορίζονται η διενέργεια αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών (πριν από την όποια συγχώνευση), η κάλυψη των ελλειμμάτων (όπου υπάρχουν, πριν από την όποια συγχώνευση), η αναζήτηση του ανώτατου κοινού παρανομαστή στη διαδικασία ενοποίησης και τέλος, η εξασφάλιση της συναίνεσης των εργαζομένων σε όλη αυτή την πορεία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως για να υλοποιηθεί η πρόταση θα πρέπει να διασφαλιστούν με συγκεκριμένες προτάσεις οι αναγκαίοι πόροι για τις λειτουργικές ανάγκες αλλά και τη μεγέθυνση των αποθεματικών των ταμείων, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Παράλληλα ζητά την επαναφορά της 35ετίας ασχέτως ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την παροχή κάλυψης σε οποιαδήποτε μορφή γυναικείας απασχόλησης, την αποσύνδεση της ασφάλισης των αγροτών από την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, τη δραστική αύξηση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων και τέλος τη βελτίωση των διοικητικών και λειτουργικών διαδικασιών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Επικρίνοντας το κυβερνητικό σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η κυβέρνηση "επιδιώκει να επαναφέρει στην ουσία το πακέτο Γιαννίτση" και υπογράμμισε πως η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος οφείλεται "στη διαχρονική καταλήστευση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης και στην ελαστικοποίηση της απασχόλησης". Ειδικότερα, σημειώνει πως "με την ελαστική και μερική απασχόληση ανατρέπεται η βασική σχέση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ασφαλιστικό σύστημα ως σήμερα", και πως με τη διάταξη του 1950 τα Ταμεία υποχρεώνονταν να καταθέτουν άτοκα τα αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ενώ "υποκριτικά αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των νέων την ίδια στιγμή αυξάνει τα 50 ένσημα που χρειάζονταν ετήσια για να έχει κάποιος ασφάλιση υγείας, σε 100", ενώ επί της ουσίας "σπρώχνει τους ασφαλισμένους και μάλιστα με ειδικά κίνητρα προς την ιδιωτική ασφάλιση". Τέλος προσθέτει πως η στρατηγική αυτή που αντιπροτείνεται "προϋποθέτει έναν άλλο συνασπισμό εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς".

    [11] Υγεία

    Ασφαλή κι υγιεινά τα ελληνικά ζωοκομικά προϊόντα

    18/3/2008 1:17:00 μμ

    Να προτιμούν οι καταναλωτές τα ελληνικά ζωοκομικά προϊόντα, γιατί είναι ασφαλή, υγιεινά και σε συνδυασμό με φυτικά τρόφιμα, σε σωστή αναλογία και χωρίς υπερβολές, αποτελούν το κλειδί της σύγχρονης προληπτικής Ιατρικής. Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων που μίλησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του " 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής- Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή" που διοργάνωσε η Πανελλήνια Κτηνιατρική Εταιρεία στην Αθήνα. Εκτός από το γεγονός ότι η κατανάλωση ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων, βοηθάει στην καλή υγεία των ανθρώπων, τα προϊόντα αυτά υπερέχουν σ ό, τι αφορά την ασφάλειά τους. Ακόμη η κατανάλωση τους βοηθά στην παραμονή, ότι πιο πολύτιμου υπάρχει σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο από απόψεως ανθρώπινου δυναμικού - του Έλληνα κτηνοτρόφου. Επίσης αναφέρθηκε η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή για την διαφορετικότητα των ελληνικών τροφίμων.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου από διαπρεπείς Έλληνες και ξένους ομιλητές τονίστηκε ο σύγχρονος ρόλος του κτηνιάτρου και η συμβολή του στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων ζωικής προέλευσης. Ακόμη δόθηκε μεγάλη έμφαση σε ειδικά προγράμματα εκρίζωσης επικίνδυνων λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των παραγωγικών ζώων.

    Επίσης ειδική αναφορά έγινε στη μείωση της χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων, στη χρησιμοποίηση φυτοϋγειονομικά ελεγχόμενων ζωοτροφών και στη χρησιμοποίηση κατάλληλου πόσιμου νερού για τα παραγωγικά ζώα.

    "Το κατάλληλο πόσιμο νερό, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελούν τις βάσεις για τη διατήρηση της υγείας και της ευζωίας των παραγωγικών ζώων. Κι αυτό γιατί, υγιή ζώα εκτρεφόμενα με τις επιβαλλόμενες συνθήκες ευζωίας παράγουν ασφαλή και υγιεινά για τον καταναλωτή ζωοκομικά προϊόντα".

    Συνεργασία Ιατρικής - Κτηνιατρικής

    Μεγάλη σημασία έδωσαν οι ομιλητές στην υποχρεωτική συνεργασία Ιατρικής και Κτηνιατρικής σε τομείς κρίσιμους της Δημόσιας Υγείας, όπως στη βακτηριοαντοχή και στις τροφιμογενείς λοιμώξεις από Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης και Ζωονόσους.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Γιαμαρέλλου "η χώρα μας είναι 1η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη μικροβιοαντοχή, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών (256 φορές περισσότερη κατανάλωση κεφαλοσπορινών και 30 φορές περισσότερη κατανάλωση μακρολιδίων απ ότι η Δανία)".

    Ακόμη η κ Γιαμαρέλλου έδωσε έμφαση στον κίνδυνο που ελλοχεύει και αφορά στη δημιουργία μεταλλάξεων από τη χρήση των αντιβιοτικών.

    Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ανέφεραν ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η κακή χρήση κτηνιατρικών αντιβακτηριακών αντιβιοτικών οδηγεί σε προβλήματα ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών παθογόνων βακτηρίων υπεύθυνων για λοιμώξεις του ανθρώπου, που ανταποκρίνονται θεραπευτικά σε πολύτιμα ιατρικά αντιβιοτικά.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε η ανάγκη για καλύτερη κτηνιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα στον τομέα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επίσης κρίθηκε αναγκαία η σύνδεση των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων και του ΚΕΛΠΝΟ ( Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας, σ ό,τι αφορά την αιτιοπαθογένεια των τροφιμογενών λοιμώξεων από ζωοκομικά προϊόντα και στον τομέα της καταπολέμησης των ζωοανθρωπονόσων.

    Ακόμη με πρόταση της καθηγήτριας κ. Γιαμαρέλλου θα συμμετάσχει στην μόνιμη επιτροπή για τον έλεγχο των ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά και κτηνίατρος, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα των παραγωγικών ζώων.

    Από το σύνολο των ομιλητών τονίστηκε ακόμη ο πολύτιμος ρόλος των κτηνιατρικών εργαστηρίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -που ασχολούνται με τη υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης- ότι αυτά και μόνο πιστοποιούν ενώπιον των αρχών την καταλληλότητα ενός ζωικού προϊόντος.

    Ακόμη αναφέρθηκε η ανάγκη για πλήρη διασύνδεση μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων , των κτηνιατρικών αρχών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, του ΕΦΕΤ και του Ευρωπαϊκού ΕΦΕΤ (EFSA).

    Τέλος ο συντονισμός και η αρμόδια αρχή για την υγιεινή των τροφίμων ζωικής προελεύσεως να ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας, ενώ παρακολούθησαν 864 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων . Η οργανωτική επιτροπή κάλεσε 14 Έλληνες και 10 διαπρεπείς ξένους ομιλητές ( από τις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική και Νέα Ζηλανδία), οι οποίοι στις εργασίες τους παρουσίασαν ότι πιο σύγχρονο επιστημονικά υπάρχει στον τομέα της Κτηνιατρικής και της Προληπτικής Ιατρικής στην Προστασία του Καταναλωτή.

    [12] Κόσμος

    Στους 17 οι νεκροί

    Συλλήψεις για τις εκρήξεις στα Τίρανα

    18/3/2008 12:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 4:05:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τρεις Αλβανοί συνελήφθησαν σήμερα, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα Τίρανα, με την κατηγορία ότι δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας για την καταστροφή πυρομαχικών και ραδιενεργών υλικών. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πρόκειται για τον Μιχάλ Ντελιγιόργκι, 42 ετών, διαχειριστή της αλβανικής εταιρείας "Alba demil" που είχε αναλάβει την διαδικασία καταστροφής εκρηκτικών, τον 30χρονο Ντριτάν Μιντζόλι διευθυντή της ίδιας εταιρίας και τον 55χρονο Ιλι Πινάρι διευθυντή της εταιρίας εισαγωγών και εξαγωγών πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού "Meko". Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι δέκα. Ο Ντελιγιόργκι, πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας των Τιράνων, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις. Η αμερικανική εταιρία "Southern Ammunition Company", που είχε αρχικά αναλάβει την διαδικασία καταστροφής στρατιωτικού υλικού, επισήμανε με ανακοίνωσή της πως το συμβόλαιο της με τις αλβανικές αρχές είχε λήξει τον Δεκέμβριο και μόνη υπεύθυνη είναι η αλβανική εταιρία "Alba demil".

    [13] Οικονομία

    Στις 21 και 24 Μαρτίου

    Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών

    18/3/2008 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών θα είναι για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η 21η και η 24η Μαρτίου 2008, καθώς το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών /Διαμαρτυρομένων, αντίστοιχα. Οι ημέρες αυτές δεν συμπίπτουν με αργίες εντός της ελληνικής επικράτειας και συνεπώς σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005 είναι ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κατά τις εν λόγω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό. Ωστόσο θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών.

    Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε., το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε., το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π), την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

    -Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων, και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών.

    -Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    - Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

    -Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

    Κατά τις ημέρες ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και τις λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 26η Μαρτίου, δεδομένου ότι η 25η Μαρτίου είναι εθνική αργία για τη χώρα μας, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

    Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 26 Μαρτίου. Σύμφωνα δε με όσα προβλέπει η νομοθεσία οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 20η ή την 26η Μαρτίου. Σύμφωνα με σχετική Οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την 21η και 24 Μαρτίου 2008, θα γίνονται αποδεκτές από τις ΔΥΟ και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 26η Μαρτίου 2008.

    Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

    [14] Αλλα σπορ

    Πανελλήνιο ρεκόρ η Καβαρνού

    18/3/2008 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/3/2008 2:29:42 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ειρήνη Καβαρνού "έκλεψε" την παράσταση από ελληνικής πλευράς, στην πρεμιέρα των αγωνισμάτων κολύμβησης του 29ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου, που διεξάγεται στο Αϊντχόφεν. Η πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού με 26.88 στα προκριματικά των 50μ. πεταλούδα συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε πετύχει τον Δεκέμβριο στα "Αλεξάνδρεια" (27.30) και προκρίθηκε με την πέμπτη καλύτερη επίδοση στους απογευματινούς ημιτελικούς. Ταχύτερη ήταν η Ολλανδή Ινγκε Ντέκερ με 25.89, ενώ δεν αγωνίστηκε η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεύτερη στη Βουδαπέστη, Αννα-Καρίν Κάμερλινγκ (Σουηδία).

    Σε εξαιρετική κατάσταση έδειξε ότι βρίσκεται και ο Αρης Γρηγοριάδης, που με 54.81 πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα προκριματικά των 100μ ύπτιο. Ο πρωταθλητής του Αρη Θεσσαλονίκης θα κολυμπήσει το απόγευμα στους ημιτελικούς, με στόχο την πρόκριση στον αυριανό τελικό. Να σημειωθεί ότι δεν "έπεσε" ένα από τα φαβορί του αγωνίσματος, ο Γερμανός κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης, Χέλγκε Μέουβ, ενώ ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν, νικητής πριν δύο χρόνια στη Βουδαπέστη, πέρασε μόλις 12ος.

    Η 16χρονη Ασπασία Πετραδάκη, που βρέθηκε από... σπόντα στο Αϊντχόφεν (δεν είχε πιάσει όριο, αλλά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για να συμπληρωθεί τετράδα για τη μικτή ομαδική) εκμεταλλεύτηκε την περιορισμένη συμμετοχή στα 200μ ύπτιο -κολύμπησαν μόνο 22 κοπέλες- και με 2:20.03 προκρίθηκε στον απογευματινό ημιτελικό ως 16η. Η συμμετοχή και μόνο θα είναι μία πολύ σημαντική εμπειρία για τη νεαρή αθλήτρια του Αρη Θεσσαλονίκης.

    Ο Ρωμανός Αλυφαντής έμεινε πολύ χαμηλά στα 100μ. πρόσθιο (1:02.98), κατετάγη 33ος και φυσικά αποκλείστηκε από τον απογευματινό ημιτελικό. Ο συναγωνισμός στο αγώνισμα αυτό αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Νορβηγός Αλεξάντερ Ντάλε Οεν πέτυχε από το πρωί ρεκόρ αγώνων με 1:00.11.

    Φυσιολογικοί τέλος ήταν οι αποκλεισμοί του Βασίλη Δεμέτη στα 400μ. ελεύθερο (21ος με 3:53.64) και του Σωτήρη Πάστρα στα 50μ. πεταλούδα (32ος με 24.91), καθώς αμφότεροι στοχεύουν σε άλλα αγωνίσματα και "έπεσαν" σήμερα περισσότερο για να πάρουν μία πρώτη... γεύση από τη διοργάνωση.

    Στα αξιοσημείωτα των σημερινών προκριματικών ο αποκλεισμός από τον τελικό των 400μ. μικτή ατομική γυναικών της τετράκις πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Ουκρανής Γιάνα Κλότσκοβα.

    Τρεις προκρίσεις σε ημιτελικούς και ένα πανελλήνιο ρεκόρ από τους Έλληνες αθλητές

    Εντυπωσιακότατο ήταν το ξεκίνημα της ελληνικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης: τρεις προκρίσεις σε ημιτελικούς κι ένα καταπληκτικό πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Αριστείδης Γρηγοριάδης προκρίθηκε ως 1ος, στους 42, στα 100 μ. υπτίως (ήταν 3ος στον τελικό το 2006) με 54.81. Η Ειρήνη Καβαρνού στα 50 μ. πεταλούδας συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ (27.30 δικό της, από τις 19/12/07), με 26.88 και πέρασε ως 5η στις 42. Το ότι η «πρωτάρα» 16χρονη, Ασπασία Πετραδάκη, κολύμπησε κοντά στο ρεκόρ της (2.19.17) στα 200 μ. υπτίως είναι ενθαρρυντικό. Στον προκριματικό κατετάγη 16η, στις 22, με 2.20.03 και μπήκε στον ημιτελικό. Ο Βασίλης Δεμέτης ήλθε με 3.53.60 στα 400 μ. ελευθέρως, που ήταν η 21η επίδοση στους 31. Κατετάγη 21ος με 3.53.64. «Είμαι ικανοποιημένος. Δεν είχα απαιτήσεις για το 400άρι. Αξύριστος ήμουν στο σώμα και στη μέση του φορμαρίσματος, αφού τα 400 μικτής είναι σε έξι μέρες» τόνισε.

    Ο Ρωμανός Αλυφαντής απογοήτευσε στα 100 μ. προσθίως. Ηλθε με την 2η επίδοση στους 53, με 1.00.39, και κατετάγη 33ος με 1.02.98. «Δεν κολύμπησα καθόλου καλά. Δεν ξέρω γιατί. Δεν έχω καλή επαφή με το νερό. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση» υπογράμμισε.

    Στα 50 μ. πεταλούδας ο Σωτήρης Πάστρας με 24.91 πήρε την 32η θέση στους 51. Είχε έλθει με 24.80 πρόσφατο. «Δεν είναι καλός χρόνος. Πάμε για το 100άρι» είπε.

    Πανευτυχής η Ειρήνη Καβαρνού, είπε ότι δεν περίμενε τέτοιο χρόνο.

    Αύριο θα «πέσουν» οι Ανδρέας Ζήσιμος και Γιάννης Γιαννούλης στα 200 μ. ελευθέρως (έχουν, αντίστοιχα, την 18η και την 31η επίδοση, με 1.49.50 και 1.50.74, στους 62), Αγγελική Εξάρχου στα 100 μ. προσθίως (9η στις 41, με 1.09.35), Γιάννης Κοκκώδης και Αλυφαντής στα 200 μ. μικτής (7ος και 24ος στους 31, με 2.01.47 και 2.04.85) και Μάρθα Μάτσα στα 100 μ. ελευθέρως, η οποία έχει την 31η επίδοση στις 66, με 56.46. Για την Πέμπτη έχουν δηλωθεί, στα 200 μ. πεταλούδας οι Γιάννης Δρυμωνάκος (4ος στους 34 με 1.56.47) και Αλυφαντής (7ος με 1.57.91), ο Αλυφαντής και στα 200 μ. προσθίως (18ος στους 41, με 2.14.57), η Πετραδάκη στα 100 μ. υπτίως (24η στις 35, με 1.04.29) και στα 50 μ. υπτίως, η μεγάλη ελληνική ελπίδα για χρυσό μετάλλιο, ο πρωταθλητής κόσμου στο αγώνισμα το 2005, Άρης Γρηγοριάδης, που έχει την καλύτερη επίδοση με 24.94, και ο Πάστρας (31ος στους 37, με 27.65). Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, ο Αλυφαντής θα «πέσει» μόνο σ ένα αγώνισμα.

    Καταδύτης δεν αγωνίζεται αύριο. Την Πέμπτη θα βουτήξουν από τα 3 μ. ο Αλέξανδρος Μάνος και ο 18χρονος Στέφανος Παπαρούνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 March 2008 - 17:50:06 UTC