Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Δέσμευση για λύση στο Σκοπιανό
  • [03] Τα προβλήματα των νέων στο επίκεντρο
  • [04] Πενθήμερο με ήλιο και βροχή
  • [05] Ημέρα του νερού
  • [06] Οκτώ τραυματίες από έκρηξη στην Ισπανία
  • [07] Γ. Ραγκούσης για γραμματέας
  • [08] Ανακλήσεις φουσκωτού και αυτοκινήτου Opel
  • [09] Εξιχνίαση του εγκλήματος για την προτεραιότητα
  • [10] Κάθειρξη 16 ετών για τη δολοφονία του Έλληνα φοιτητή στη Βουλγαρία
  • [11] Δεκαεννέα άντρες σταυρώθηκαν στις Φιλιππίνες
  • [12] Κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ
  • [13] Θάνατος νεοσύλλεκτου από μηνιγγίτιδα
  • [14] "Το ασχημόπαπο" στο Θέατρο Badminton
  • [15] Βήματα προσέγγισης
  • [16] "Χαρτοπόλεμος" ΟΦΗ-Ατρόμητου
  • [17] Μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού
  • [18] Αποχαιρέτησε με νίκη ο Άρης
  • [19] Άδοξο φινάλε για τον Παναθηναϊκό
  • [20] Προ ημερησίας συζήτηση για τη νεολαία
  • [21] Κατέθεσε η Βρακατσέλη
  • [22] Στον Εισαγγελέα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [23] Νικολαϊδης: "Εγώ φταίω"
  • [24] Λουκέτο στον παλαιότερο οίκο ανοχής
  • [25] "Ασημένιος" ο Γρηγοριάδης
  • [26] Πέρασε ο Άρης στους "4" του κυπέλλου
  • [27] Κυκλοφορεί άλμπουμ των Queen
  • [28] Μαθητής 88 ετών
  • [29] Οινοπαραγωγός ασφάλισε ...την μύτη του
  • [30] Το δράμα να είσαι αλλεργική στο νερό
  • [31] Φρένο...σε μεθυσμένους οδηγούς
  • [32] Προτιμάει τις γυναίκες η οστεοαρθρίτιδα

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα Καραμανλή

    "Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις"

    21/3/2008 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 7:28:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ΄-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η κυβέρνηση δεν φοβάται το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος καθώς είναι σίγουρη ότι παράγεται χρήσιμο κοινωνικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία, την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ολομέλεια της Βουλής κατ άρθρο από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην αυτών του ΣΥΡΙΖΑ που το καταψήφισαν. Την ερχόμενη Τετάρτη η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο του, καθώς η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης αναβλήθηκε, ύστερα από αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης το οποίο αποδέχθηκε η Κυβέρνηση. Μετά από την αναβολή της ψηφοφορίας η κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επομένη.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Στην προ ημερήσιας συζήτηση για τη νεολαία μεταφέρθηκε την Παρασκευή, η αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, παρά τις αντιδράσεις.

    "Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις, δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος.", επισήμανε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου".

    Ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές

    Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό, έκανε λόγο για λαϊκισμό.

    "Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια. Η αντιπολίτευση έχασε ακόμα μια ευκαιρία αξιοπιστίας στις λύσεις που χρειάζεται η κοινωνία, διότι εγκλωβίστηκε σε ένα διαγωνισμό λαϊκισμού"., τόνισε για να προσθέσει:

    "Διακυβέρνηση, σημαίνει ανάληψη ευθυνών και δύσκολες αποφάσεις για το καλό των πολλών: Τα ωραία λόγια περνούν ενώ τα προβλήματα μένουν, αν κάνεις πως δεν τα βλέπεις. Μείνετε αφού το διαλέγετε στο τέλμα του χθες. Η κοινωνία σας ξεπέρασε. Εμείς προχωρούμε μπροστά, τολμάμε τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα θέματα."

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του σημείωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα του όταν έρθει στην εξουσία θα καταργήσει.

    "Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης, αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες. Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια",σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

    Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον Πρωθυπουργό γιατί "δεν τόλμησε" να έρθει στη Βουλή για να μιλήσει και να υποστηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    "Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη είχε για τη μεγάλη του μεταρρύθμιση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη για τη δουλειά της υπουργού του. Ο λόγος βέβαια είναι ότι δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα, μόνο γενικότητες που δεν αντιμετωπίζουν όμως την πραγματικότητα και τα προβλήματα", τόνισε, ενώ σχολιάζοντας το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι και το κόμμα του είναι υπέρ, όχι όμως με τον τρόπο που τις κάνει η κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση για προσπάθεια ποινικοποίησης του δημοκρατικού δικαιώματος της απεργίας: "Δεν τιμούν καθόλου τη δημοκρατία μας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κ. Γ. Σανιδά στη δικαιοσύνη. Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις", σημείωσε, ενώ καταλήγοντας επισήμανε:

    "Ονομάζετε τον κόσμο προνομιούχο. Προνομιούχα ρετιρέ είναι η "Αλφα Μπανκ" που της χαρίσατε 1 δις ευρώ για τα χρέη της προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτά είναι τα πελατειακά συμφέροντα που υπηρετείτε. Αντί να αμβλύνεται την κοινωνική αδικία επιτείνετε την ανισότητα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και βάζετε την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη".

    Τη διαμαρτυρία της για τις κατηγορίες περί "λαϊκισμού" που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ως κόμμα της αντιπολίτευσης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Για μας ,κεφάλαιο για τον τόπο μας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όχι το κεφάλαιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν μπορείτε να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό, όταν υποστηρίζουμε τη σταθερή δουλειά, το 7ωρο και αργότερα το 6ωρο.Δεν είναι λαϊκισμός αυτό. Αυτό είναι το πιστεύω μας",ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    "Κε Πρωθυπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού, ερχόσασταν εδώ τακτικότατα, ψηφίζατε, αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε. Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον ,αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό", σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία, δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε", συμπλήρωσε.

    Γεμάτη ανακρίβειες, χαρακτήρισε την δευτερολογία του Πρωθυπουργού, για το Ασφαλιστικό, ο Αλέκος Αλαβάνος, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού, περί λαϊκισμού.

    "Σήμερα κάνατε επιλογή αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις κριτικές του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε για λαϊκισμό, ενώ μιλήσατε για πολιτισμό στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Το συναισθάνεστε τώρα. Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση. Αυτή η νεανική δύναμη για την οποία μιλάμε,δεν θα είναι πια στο περιθώριο. Και διεκδικεί να παίξει το ρόλο της εναλλακτικής λύσης", ανέφερε.

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό, επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    "Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να καταθέσει τις προτάσεις της στην κρίση του ελληνικού λαού. Να κάνει δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό", τόνισε.

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, τάχθηκε στη Βουλή και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Κείμενο συλλογής υπογραφών στους χώρους εργασίας, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, απέστειλαν την Παρασκευή η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, "ο νόμος για το Ασφαλιστικό που ψήφισε οριακά η κυβέρνηση, πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη. Υπάρχει η Συνταγματική δυνατότητα, πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πραγματοποιηθεί νομοθετικό δημοψήφισμα".

    Ολοκλήρωση της συζήτησης την Πέμπτη

    Η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά από αντιπαράθεση τεσσάρων ημερών.

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, πρόταση που έτυχε της θετικής αντιμετώπισης και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συζήτησης, που έγινε σε έντονο κλίμα, η Υπουργός Απασχόλησης έκανε δεκτή την πρόταση για συνταξιοδότηση στο 37ο εργασιακό έτος, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και αυτή που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης και για τους χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών.

    Υπέρ της ενότητας των άρθρων ψήφισαν 151 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν οι 13 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει.

    [02] Πολιτική

    Στις 25 Μαρτίου νέα συνάντηση στη Ν. Υόρκη

    Δέσμευση για λύση στο Σκοπιανό

    21/3/2008 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 7:19:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ

    Η δέσμευση των δύο κυβερνήσεων για να επιτευχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καταγράφηκε στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε παρουσία και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ.

    "Ήταν μια χρήσιμη και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων, κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες. Θα τις μελετήσουμε και θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες προς τους διαπραγματευτές μας οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη". Αυτή τη δήλωση έκανε η κ. Μπακογιάννη προς τους εκπροσώπους του Τύπου αναφερόμενη στον χαρακτήρα της δίωρης συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "στη συνάντηση αυτή, η οποία φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση". Τόνισε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία και κανένα μνημόνιο.

    Όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό θέλει η Ελλάδα

    Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα απάντησε ως εξής: "Δεν γνωρίζω αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση πραγματικά να εργαστεί για να υπάρξει μια εποικοδομητική συμφωνία".

    Σε άλλη ερώτηση για το ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" για την Ελλάδα, τόνισε ότι "η θέση μας είναι ξεκάθαρη: επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Αναφορικά με το αν διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης "περισσότερη βούληση" για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι "και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα και εξαιρετικής σημασίας για τους λαούς μας και εκτιμώ ότι υπάρχει βούληση".

    Ερωτηθείσα τέλος αν υφίσταται θέμα υποκατάστασης της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε τα εξής: "Θέλω για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς δεν αντικαθίσταται, ούτε υποκαθίσταται. Αυτή είναι η μοναδική πραγματική διαδικασία στην προσπάθεια που κάνουμε κι οι δύο χώρες να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ είναι συναντήσεις υποβοηθητικές αυτής της διαδικασίας".

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης δήλωσε: "Οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών συναντήθηκαν πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να προωθήσουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες και με στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ σε μια αμοιβαία αποδεκτή έκβαση. Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να υποβοηθηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση. Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη".

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Μπους ανησυχεί για το ζήτημα της ονομασίας, πιστεύει όμως ότι μπορεί και πρέπει να επιλυθεί.

    [03] Πολιτική

    Προ ημερησίας συζήτηση για τη νεολαία στη Βουλή

    Τα προβλήματα των νέων στο επίκεντρο

    21/3/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 7:22:01 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον Πολιτισμό διεξήχθη στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ενώ κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καλλιεργεί στους νέους το φόβο και την ανασφάλεια. Η Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την νεολαία ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι πλήττει την νεολαία.

    Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία που πλήττει περισσότερο τη νεολαία, απαρίθμησε τις δράσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του προβλήματος και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε πως όσοι πολεμούν το άρθρο 16 δεν μπορούν να μιλάνε για στρατιές νέων ανέργων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ταξική πολιτική στην παιδεία, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας κοινωνίας αξιών και όχι φόβου για τους νέους. Έκανε επίσης λόγο για "ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο" με καλά αμοιβόμενους δασκάλους.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, που είχε την πρωτοβουλία της συζήτησης, υπογράμμισε ότι είναι άλλο πράγμα τα δικαιώματα που παρέχονται στους νέους κι άλλο οι ευκαιρίες και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου σχετικά με την εκπαίδευση και την απορρόφηση των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

    Στις επιπτώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους έδωσε έμφαση στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική και κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είπε ότι βρίσκονται "σε άλλη όχθη", καθώς ο ίδιος εκφράζει τη νεολαία που πολέμησε το άρθρο 16, ενώ το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ.

    Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης δεσμεύθηκε πάντως ότι κανένα τμήμα στο Πανεπιστήμιο ή στα ΤΕΙ δε θα δημιουργείται αν δεν κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

    Στη δευτερολογία του ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για λαϊκισμό και εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης σε πελατειακές σχέσεις, στασιμότητα, έλλειψη προτάσεων και γενικούς αφορισμούς. Απευθυνόμενος ωστόσο στο Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ηπιότητα που χαρακτήρισε την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και με την ευκαιρία τον κάλεσε να επιστρέψει στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης να γίνει δημοψήφισμα και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ αυτών των πανεπιστημίων, αλλά με την προϋπόθεση ότι, όπως και για τα νοσοκομεία, θα δοθεί το 15% των κλινών και των θρανίων σε άπορα παιδιά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε όσους διαχωρίζουν τα κόμματα σε δημοκρατικά και μη δημοκρατικά, όπως είπε, τονίζοντας ότι πρέπει κάποτε όλοι "να ακούσουν τους νέους με τα δικά τους αυτιά".

    [04] Κοινωνία

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Πενθήμερο με ήλιο και βροχή

    21/3/2008 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 7:22:59 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΕΜΥ

    Με τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα με πιθανότητα βροχής στα δυτικά, προβλέπει για το Σάββατο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και αργότερα νότιοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 7 εως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μπόφορ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Βροχές στο βόρειο τμήμα της χώρας από την Κυριακή, ηλιοφάνεια θα επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα. Από την Δευτέρα πέφτει το θερμόμετρο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο την Τρίτη.

    Ο καιρός από 23/3 έως 26/3

    Κυριακή 23-03-2008

    Στη Δυτική, την Κεντρική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις. πρόσκαιρη βελτίωση το απόγευμα από τα δυτικά. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε άνοδο κυρίως στα νότια.

    Δευτέρα 24-03-2008

    Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα βόρεια και κεντρικά και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 5 ενισχυόμενοι στα πελάγη τοπικά στα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

    Τρίτη 25-03-2008

    Στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. με εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση.

    Τέταρτη 26-03-2008

    Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 με περαιτέρω εξασθένηση. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Κυκλοφοριακές αλλαγές

    Από τη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκαν ότι ισχύουν οι εξής αλλαγές για τον περιορισμό της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1.5 τόνου σε τμήματα των Εθνικών οδών:

    1. Την Παρασκευή 21-3-2008 και από ώρες 16.00΄ έως 20.00΄ και τη Δευτέρα 24-3-2008 και από ώρες 15.00΄ έως 22.00΄ για το ρεύμα εξόδου, ισχύουν οι ακόλουθες απαγορεύσεις :

    α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας, μέχρι τα Διόδια Ρίου.

    β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

    γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα.

    δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

    ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    2. Την Κυριακή 23-3-2008 και από ώρες 15.00΄ έως 22.00΄ και την Τρίτη 25-3-2008 και από ώρες 15.00΄ έως 23.00΄ για το ρεύμα εισόδου, θα ισχύσουν οι ακόλουθες απαγορεύσεις :

    α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

    β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).

    γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

    ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας :

    α) τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας,

    β) τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών,

    γ) τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

    δ) τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο,

    ε) τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών από τα Διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

    στ) τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    [05] Κοινωνία

    Σάββατο 22 Μαρτίου

    Ημέρα του νερού

    21/3/2008 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: NET 105,8, AΠE

    Παγκόσμια ημέρα του νερού το Σάββατο 22 Μάρτη και η ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική και αναλογούν σε 10 μήνες κατανάλωσης, είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα νερού εκδόθηκε και από τον τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, κάνουν το νερό, τον σημαντικότερο φυσικό πόρο για την ανθρώπινη ζωή και για την οικονομική δραστηριότητα, στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση, έχοντας αγνοήσει τα σημεία των καιρών, βλέπει ξαφνικά και απροετοίμαστη τον εφιάλτη της λειψυδρίας να πλησιάζει, διαπιστώνοντας ότι οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς περιέχουν περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο νερό σε σχέση με πέρυσι. Η ΔΕΗ, λειτουργώντας με την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, κάνοντας κακή διαχείριση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες για περιορισμό του κόστους παραγωγής και των οικονομικών της ζημιών, έχει εντείνει σημαντικά το πρόβλημα και οδηγεί τη χώρα σε οριακές συνθήκες για το φετινό καλοκαίρι".

    [06] Κόσμος

    Η ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη

    Οκτώ τραυματίες από έκρηξη στην Ισπανία

    21/3/2008 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πόλη Καλαόρα της Β. Ισπανίας.

    Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι RNE, η έκρηξη έγινε δίπλα σε έναν αστυνομικό σταθμό και πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Άγνωστος είχε ενημερώσει νωρίτερα, με προειδοποιητικό τηλεφώνημα, για την επικείμενη έκρηξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λογαριασμό της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

    Η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή καθώς εκφράζονταν φόβοι για ύπαρξη και δεύτερης βόμβας.

    Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας Λα Ριόχα, η Καλαόρα γλίτωσε από ένα "μακελειό" χάρη στην άμεση αντίδραση των αστυνομικών. Πριν σημειωθεί η επίθεση στην περιοχή είχε γίνει η παραδοσιακή λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής του καθολικού Πάσχα και πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν στους γύρω δρόμους.

    Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑ είχε επιτεθεί στον ίδιο αστυνομικό σταθμό και πριν από 25 χρόνια.

    [07] Πολιτική

    Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου

    Γ. Ραγκούσης για γραμματέας

    21/3/2008 6:13:00 μμ

    Ενότητα, ανανέωση και αξιοκρατία είναι το τρίπτυχο που θα διέπει τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει τα στελέχη να αφήσουν πίσω τα ψυχικά χάσματα, τα στρατόπεδα και τις πικρίες. "Είμαστε ενωμένοι πολιτικά και ψυχικά, είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ". επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας την ανάγκη "να φυσήξει στο κόμμα ο αέρας της κοινωνίας". Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη την Κ.Ο του κόμματος, αλλά και τα στελέχη στους μαζικούς χώρους για τη μάχη που έδωσαν κατά της ασφαλιστικής απορύθμισης όπως είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία μέχρι να αποσυρθεί η ασφαλιστική απορύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές για να εφαρμόσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε εξωθεσμικά και άλλα ισχυρά κέντρα που βρίσκονται εκτός ελέγχου του πολιτικού συστήματος επιχειρώντας την πολιτική απαξίωση.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση των οργάνων ο κ. Παπανδρέου πρότεινε για τη θέση του γραμματέα τον Γιάννη Ραγκούση και για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τούς: Νίκο Ανδρουλάκη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλη Καρχιμάκη, Λούκα Κατσέλη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Πάνο Μπεγλίτη, Θάνο Μωραΐτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Ντίνο Ρόβλια. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την Μαρία Αρσένη να αναλάβει και πάλι την θέση του Συνηγόρου του Μέλους και Φίλου του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, για τη θέση του γραμματέα υποψηφιότητα έθεσε επίσης και ο Παντελής Οικονόμου.

    [08] Κοινωνία

    Ανακλήσεις φουσκωτού και αυτοκινήτου Opel

    21/3/2008 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανακάλεσε εθελοντικά και για προληπτικούς λόγους το φουσκωτό Jet Ski, μάρκας Bazoom, η Carrefour Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα εν λόγω προϊόντα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού λόγω πιθανού ζητήματος ασφάλειας κατά τη λειτουργία του έλικα κίνησης. Η Carrefour Μαρινόπουλος έχει ήδη προχωρήσει στην απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, η εταιρεία GM Ελλάς, γενική εισαγωγέας των αυτοκινήτων Opel στην Ελλάδα, ανακαλεί 4.022 αυτοκίνητα (μοντέλο Astra G/Η) παραγωγής 2003 - 2005, σε ορισμένα από τα οποία ο επάνω διακόπτης πίεσης λαδιού του κινητήρα ενδεχομένως να παρουσιάσει διαρροή. Στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμπλέκονται στην ανάκληση, θα αποσταλεί σχετική συστημένη ενημερωτική επιστολή. Τόσο ο έλεγχος, όσο και η τυχόν αντικατάσταση του επάνω διακόπτη πίεσης λαδιού, θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των εξουσιοδοτημένων επισκευαστών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη τους. Στα οχήματα που δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στους ιδιοκτήτες, η επιδιόρθωση θα γίνει προ της παράδοσης των οχημάτων σε αυτούς.

    [09] Κοινωνία

    Εξιχνίαση του εγκλήματος για την προτεραιότητα

    21/3/2008 4:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ένας Αλβανός 23 χρόνων είναι ο δράστης της δολοφονίας του 40χρονου που πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας στις 3 Μαρτίου. Το θύμα που ήταν συνεπιβάτης σε ιχ αυτοκίνητο διαπληκτίστηκε με τον δράστη που επέβαινε σε σκούτερ για την προτεραιότητα των οχημάτων.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχο Γρηγόρη Μπαλάκο, ο 23χρονος Αλβανός ο οποίος οδηγούσε μοτοσυκλέτα είχε λογομαχήσει με 70χρονο βιοτέχνη οδηγό αυτοκινήτου, γιατί τον "έκλεισε" στη διασταύρωση των οδών Χίου και Νεοφύτου Μεταξά.

    Ο καυγάς εντάθηκε κάποια στιγμή με αποτέλεσμα το θύμα, που ήταν υπάλληλος του 70χρονου και καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού να βγει από το αυτοκίνητο και να γρονθοκοπήσει τον κατηγορούμενο.

    Ο 23χρονος, όπως ομολόγησε ο ίδιος, πήγε τότε στο σπίτι του που είναι σε μικρή απόσταση, πήρε από υπόγεια αποθήκη ένα πιστόλι το οποίο όπως λέει είχε αγοράσει στην Ομόνοια έναντι 200 ευρώ και το έκρυβε εκεί και στη συνέχεια πέρασε από καφετέρια και βρήκε τον 24χρονο φίλο του, από τον οποίο ζήτησε να οδηγεί το δίκυκλο για να βρουν τον άνθρωπο που τον έδειρε.

    Στην οδό Ηπείρου πράγματι βρήκαν το αυτοκίνητο που είχε εγκλωβιστεί από την κίνηση και ο 23χρονος πλησίασε και πυροβόλησε εν ψυχρώ τον Σπηλιόπουλο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

    Αμέσως μετά εξαφανίστηκαν, ενώ ο 23χρονος έκρυψε το δίκυκλο πίσω από το σταθμό Λαρίσης και το πιστόλι στο παρκάκι της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου και βρέθηκε από τους αστυνομικούς.

    Ο 23χρονος εντοπίστηκε χθες από αστυνομικό της Ασφάλειας, ο οποίος πρόσεξε το δίκυκλο το οποίο είναι σπάνιο και αναζητούνταν όλες αυτές τις μέρες, κατάλαβε ότι ήταν αυτό που έψαχναν οι αρχές και χωρίς να διστάσει επιτέθηκε στον οδηγό του και τον ακινητοποίησε.

    Ο νεαρός οδηγήθηκε στην Ασφάλεια όπου ομολόγησε με λεπτομέρειες την πράξη του.

    Λίγο αργότερα συνελήφθη και ο 24χρονος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως ο φίλος του είχε σκοπό να σκοτώσει τον άνθρωπο με τον οποίο είχε φιλονικήσει, γιαυτό παραπέμπεται στον εισαγγελέα για απλή συνέργεια.

    [10] Κοινωνία

    Στον 22χρονο ένοχο

    Κάθειρξη 16 ετών για τη δολοφονία του Έλληνα φοιτητή στη Βουλγαρία

    21/3/2008 4:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών και έξι μηνών επέβαλε το Περιφερειακό Δικαστήριο του Πλόβντιφ στον 22χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία Έλληνα φοιτητή, στις 6 Δεκεμβρίου 2006.

    Ο 22χρονος (που έχει τη βουλγαρική και την τουρκική υπηκοότητα), σύμφωνα με τις αρχές, μαχαίρωσε επτά φορές τον Έλληνα φοιτητή, στο νυχτερινό κέντρο "Infinity" της Φιλιππούπολης, τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2006, ύστερα από φιλονικία για μία κοπέλα.

    Το δικαστήριο επέβαλε ακόμη στο δράστη την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 250.000 λέβα (125.000 ευρώ περίπου) στους συγγενείς του Έλληνα σπουδαστή.

    [11] Κόσμος

    Εορτασμός των Παθών του Χριστού

    Δεκαεννέα άντρες σταυρώθηκαν στις Φιλιππίνες

    21/3/2008 4:17:00 μμ

    Δεκαεννέα άτομα σταυρώθηκαν σήμερα στις βόρειες Φιλιππίνες κατά την διάρκεια παραδοσιακών τελετών της Μεγάλης Παρασκευής με την ευκαιρία του εορτασμού των Παθών του Χριστού, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τόπος προσκυνήματος για 22η χρονιά ήταν το χωριό Κουτούντ, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλας. Ενώπιον προσκυνητών και χιλιάδων τουριστών, 19 άνδρες ακολούθησαν τον δρόμο του Σταυρού του Χριστού πριν σταυρωθούν σε ένδειξη μετάνοιας για να ζητήσουν συγχώρεση. Ο ένας μετά τον άλλο οι 19 άνδρες σταυρώθηκαν σε τρεις σταυρούς που είχαν τοποθετηθεί στο χωριό. Τα καρφιά καρφώθηκαν στις παλάμες και στα πόδια τους. Οι μάρτυρες-εθελοντές παρέμειναν σταυρωμένοι για περίπου δέκα λεπτά. Προσωπικό υπηρεσιών υγιεινής είχε συστήσει στους υποψήφιους για σταύρωση να υποβληθούν σε αντιτετανικό εμβολιασμό.

    [12] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ

    21/3/2008 4:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρεί η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αντιδρώντας στην εξαγορά από την Deutsche Telecom ποσοστού περίπου 20% των μετοχών του Οργανισμού που κατείχε η Marfin Investment Group. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικαλιστικού Οργάνου των εργαζομένων στον ΟΤΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τριών 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων την προσεχή Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 26,27 και 28 Μαρτίου. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για να αποφασίσει σχετικά με την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την άμεση έναρξη ενημέρωσης του προσωπικού του Ομίλου και της κοινής γνώμης.

    [13] Κοινωνία

    Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τρίπολης

    Θάνατος νεοσύλλεκτου από μηνιγγίτιδα

    21/3/2008 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 4:12:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας νεοσύλλεκτος σμηνίτης έχασε την ζωή του από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα τις πρωινές ώρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τρίπολης. Σύμφωνα με την διοίκηση του στρατοπέδου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του υπόλοιπου στρατεύσιμου και μόνιμου προσωπικού στη μονάδα.

    Λίγες ώρες ήταν αρκετές ώστε η μηνιοεγκεφαλίτιδα, από την οποία προσβλήθηκε 19χρονος νεοσύλλεκτος σμηνίτης, να του στερήσει τη ζωή. Το βράδυ της Πέμπτης εμφάνισε υψηλό πυρετό στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη. Αμέσως μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ αργότερα κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στην Εντατική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, εξέπνευσε το πρωί. Σύμφωνα με τους γιατρούς, επρόκειτο για κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση και δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

    Όσοι σμηνίτες ήταν στον ίδιο θάλαμο με τον νεοσύλλεκτο 19χρονο πήραν αμέσως ισχυρό αντιβιοτικό χάπι, ενώ όλοι οι χώροι έχουν πλήρως απολυμανθεί.

    [14] Του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

    "Το ασχημόπαπο" στο Θέατρο Badminton

    21/3/2008 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια μουσική παράσταση για παιδιά "Το ασχημόπαπο" του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, ανεβαίνει στο Θέατρο Badminton, στις 20 Απριλίου 2008. Η ηθοποιός Αγγελική Δαλιάνη, μας αποκαλύπτει το χάρισμά της ως παραμυθού και με εφόδιο την εμπειρία στο ρόλο της "Μαρίας της άσχημης", μας αφηγείται τις περιπέτειες του ασχημόπαπου του που έγινε πεντάμορφος κύκνος. Η ταλαντούχος ηθοποιός μας παρασύρει με την αφήγησή της, καθώς υποδύεται με πειστικότητα όλους τους ρόλους του παραμυθιού, που αποτελεί έναν ύμνο στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμά μας να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα.

    "Kαμιά φορά το διαφορετικό φαντάζει άσχημο"

    Όπως μας διδάσκει το παραμύθι: "Kαμιά φορά το διαφορετικό φαντάζει άσχημο, επειδή απλά δεν το έχουμε συνηθίσει. Όποιος όμως ξέρει να αγωνίζεται και να έχει πίστη στον εαυτό του, στο τέλος δικαιώνεται και κάνει τους άλλους να αναγνωρίζουν το δίκιο του".

    Την παράσταση πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο, δύο πολύπειροι μουσικοί, η ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και ο Σόλης Μπάρκης που με τα κρουστά του ζωντανεύει ήχους της φύσης που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παραμύθι.

    Η μουσική και η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Κουμπιού και τα ψηφιακά σκηνικά του Αντώνη Καπίρη.

    Το παραμύθι διασκεύασε η δημοσιογράφος Λίτσα Τότσκα.

    Την παραγωγή της παράστασης έχει η εταιρεία MUSICOM, ενώ τη διοργάνωση η ADaM Productions.

    Το "Ασχημόπαπο" κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση βιβλίου-CD από τη Universal.

    Ώρες Παραστάσεων: 12:30 και 17:00

    [15] Κόσμος

    Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ

    Βήματα προσέγγισης

    21/3/2008 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 7:21:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κατέληξαν την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες και τριάντα λεπτά και έγινε παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Μάϊκλ Μόελλερ, τονίζεται ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, κύριοι Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι θα προχωρήσουν, με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, στη σύσταση ομάδων εργασίας για θέματα ουσίας και τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας.

    Νέα συνάντηση σε τρεις μήνες

    Σε τρεις μήνες οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν εκ νέου για να αξιολογήσουν την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και να εκτιμήσουν, αν μπορούν να αρχίσουν μεταξύ τους απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι το συντομότερο θα ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, ενώ οι σύμβουλοι των δύο πλευρών θα εξετάσουν τις δυνατότητες για άνοιγμα του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά με καλή θέληση.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική λύση το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν μόνο θέματα διαδικασίας και συμφώνησαν.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Χαρτοπόλεμος" ΟΦΗ-Ατρόμητου

    21/3/2008 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον χτεσινό αγώνα Κυπέλλου με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, η ΠΑΕ Ατρόμητος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία, όπως αναφέρει, καταγγέλει:

    «Τη μερίδα φιλάθλων του ΟΦΗ (περίπου πενήντα) που ελέω των ελλιπών αστυνομικών μέτρων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο έπειτα από το τέλος του αγώνα, επιτέθηκε αναίτια και χωρίς καμία πρόκληση στους δέκα ηρωικούς οπαδούς μας, που παρακολούθησαν το παιχνίδι από τη Θύρα 6 και οι οποίοι σώθηκαν τελικά με την παρέμβαση των ιδίων των ποδοσφαιριστών μας και φυγαδεύτηκαν μέσα στα αποδυτήρια για να γλιτώσουν από τη μήνη τους. Αυτή η μερίδα των φιλάθλων του ΟΦΗ κινήθηκε μάλιστα απειλητικά εναντίον των ποδοσφαιριστών και των μελών της αποστολής μας.

    Η ΠΑΕ Ατρόμητος θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο σε ποδόσφαιρο επιπέδου Σούπερ Λιγκα, να φθάνει η αποστολή της ομάδας στο ξενοδοχείο τρεις ώρες μετά τη λήξη του αγώνα ανά γκρουπ τεσσάρων ατόμων κι εν μέσω τζιπ της Αστυνομίας, η οποία δεν μπορούσε να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της ομάδας στο ξενοδοχείο με το πούλμαν».

    Στη συνέχεια η ανακοίνωση τονίζει: «Χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο, γίναμε μάρτυρες ενός ακατάσχετου υβρεολόγιου από τους φιλάθλους του ιστορικού ΟΦΗ, που δυστυχώς πέρασε μέσα και από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε όλη την Ελλάδα, που λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της ομάδας τους, βρήκαν τρόπο να εκτονωθούν απέναντι σε μια ομάδα που τους έχει υποδεχθεί φέτος δύο φορές μέσα στο Περιστέρι και με τον καλύτερο τρόπο.

    Φαίνεται όμως ότι οι αρχές της κρητικής παραδοσιακής φιλοξενίας που έχουν κάνει το νησί διάσημο σε όλα πέρατα της γης, ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα και πήρε τη θέση τους το κλίμα τρομοκρατίας και τραμπουκισμού. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που οραματιζόμαστε να δούμε στην Ελλάδα;».

    Και το τέλος προσθέτει: «Θα θέλαμε τέλος να συγχαρούμε το διαιτητικό τρίο των Κάκκου, Γούκου, Τάτση, που κάτω από αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έφεραν το έργο τους σε πέρας με μια αντικειμενική και αμερόληπτη διαιτησία»

    Tι απάντησε η ΠΑΕ ΟΦΗ

    "Η διοίκηση της ΠΑΕ-ΟΦΗ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να απαντήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ γιατί παραποιεί πλήρως την πραγματικότητα που εξελίχθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο, προχθές το απόγευμα.

    Δεν έχετε κύριοι το ηθικό ανάστημα να μιλάτε για την αποδεδειγμένη ειλικρινή φιλοξενία των Κρητικών τους οποίους χωρίς να υπάρχει λόγος προσβάλατε και προσβάλετε. Μπορείτε να μας πείτε ποιο πρόβλημα είχατε τα τελευταία χρόνια που έρχονται στο Ηράκλειο οι οπαδοί και η αποστολή της ομάδας σας; Μπορείτε να μας πείτε ποιο πρόβλημα είχατε στο παιχνίδι που έγινε στο Παγκρήτιο Στάδιο στο δεύτερο μήνα του 2008;

    Μπορείτε να μας πείτε ποιο πρόβλημα είχαν τα μέλη της αποστολής και οι φίλοι του Ατρόμητου, με τους φίλους τους ΟΦΗ μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή την περασμένη Τετάρτη; Απολύτως κανένα.

    Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ορισμένοι παίκτες της ομάδας σας στη λήξη του αγώνα δεν πήγαν αμέσως στα αποδυτήρια, αλλά προτίμησαν να δείχνουν τα γεννητικά τους όργανα στους φίλους του ΟΦΗ; Η σιωπή είναι χρυσός. ΟΜΩΣ, ειλικρινά, ποτέ δεν περιμέναμε να ομολογήσετε δημόσια με ανακοίνωση σας την πολύτιμη όσο και σπουδαία βοήθεια που πρόσφερε ο κ. Κάκος στην πρόκριση της ομάδας σας στην ημιτελική φάση του θεσμού του κυπέλλου Ελλάδος."

    [17] Μπάσκετ

    Μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού

    21/3/2008 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Ο Ολυμπιακός ήταν συνεπής στο ραντεβού με την πρόκριση και μπροστά στο κατάμεστο ΣΕΦ νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης με 72-63 και την απέκλεισε από τη συνέχεια του θεσμού αν και ήταν η «οικοδέσποινα» του φετινού φάϊναλ φορ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπροστά σε περίπου 12.000 εκστασιασμένους φιλάθλους του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, αποκλείοντας την «οικοδέσποινα» του εφετινού φάϊναλ φορ, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι πήραν σημαντική ώθηση στο τελευταίο δεκάλεπτο από την είσοδο του Ματσιγιάουσκας στο παρκέ (στο 33΄), επικράτησαν 72-63 της «βασίλισσας» στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής για τη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου και στους «8» θα τεθούν αντιμέτωποι -με μειονέκτημα έδρας- με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Θοδωρή Παπαλουκά και Νίκου Ζήση.

    Κορυφαίος των «ερυθρολεύκων» ήταν ο -εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο- Παναγιώτης Βασιλόπουλος, με 14 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Ραούλ Λόπεθ με 16. Από τη Ρεάλ Παπαδόπουλος και Πελεκάνος έμειναν στα... ρηχά με 7 και 2 πόντους, αντίστοιχα.

    Τα δεκάλεπτα: 19-18, 33-29, 49-47, 72-63

    Ο Ολυμπιακός κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να περιορίσει τους αιφνιδιασμούς της Ρεάλ, ήλεγξε τα ριμπάουντ και, χάρη στην καλή άμυνά του, κυρίως στην περιφέρεια, μπόρεσε να διατηρεί μία βραχεία κεφαλή από τα πρώτα λεπτά, ενώ πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +4 (33-29). Στο πρώτο δεκάλεπτο, το χαμηλό σχήμα που επέλεξε ο Παναγιώτης Γιαννάκης βοήθησε την ομάδα να γίνει ευέλικτη και να «πατήσει γκάζι», όποτε χρειάστηκε. Μάλιστα, με πρωταγωνιστή τον Γουντς, ο οποίος σημείωσε τους 9 από τους 19 πόντους του Ολυμπιακού στο α΄ δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 14-10 στο 7΄. Τα τρίποντα των Μπούλοκ, Λόπεθ, πάντως, κράτησαν τη Ρεάλ σε απόσταση αναπνοής και οι δύο ομάδες μπήκαν στη δεύτερη περίοδο με τον Ολυμπιακό στο «εύθραυστο» +1 (19-18). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι «παγίδες» στην άμυνα των «ερυθρολεύκων» λειτούργησαν, ενώ τα τρίποντα των Τζάκσον, Τεόντοσιτς βοήθησαν τους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο 13΄ με 6 πόντους (27-21). Η Ρεάλ, πάντως, πέρασε το παιχνίδι κοντά στο καλάθι και με πρωταγωνιστές τους Παπαδόπουλο, Πελεκάνο και Ερβέλ μείωσε σε 29-27, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό, καθώς Γκριρ και Βασιλόπουλος διαμόρφωσαν το σκορ 33-29, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, η αδικαιολόγητη σύγχυση στον Ολυμπιακό και η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Γκριρ στο 25΄ συνέβαλαν ώστε η Ρεάλ από το εις βάρος της 39-34 να πετύχει σερί 10-0 και στο 26΄ να βρεθεί μπροστά στο σκορ μετά από πολλή ώρα (44-39). Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι δεν είχαν βρεθεί ούτε μία φορά στη γραμμή των ελευθέρων βολών, ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και με πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση τον Βασιλόπουλο ισορρόπησαν το παιχνίδι, ενώ το καθοριστικό καλάθι του Τεόντοσιτς λίγο πριν από τη λήξη διαμόρφωσε το σκορ δεκαλέπτου 49-47.

    Στην τελευταία περίοδο ο Γιαννάκης έβγαλε τον άσο από το... μανίκι του. Ο «δράκος» στο 33 πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ματσιγιάουσκας και ο Λιθουανός άσος έβγαλε στο παρκέ τη... δίψα που είχε μέσα του τόσον καιρό που ήταν εκτός δράσης. Ο Ματσιγιάουσκας με καλάθι και φάουλ διαμόρφωσε το 55-51, ο Τσακαλίδης «έγραψε» το 57-51 κάτω από το αντίπαλο καλάθι και ο Μπουρούσης στο 37΄ «σφράγισε» τη νίκη από τα 6.25, διαμορφώνοντας το 60-51. Οι Ισπανοί προσπάθησαν να «γυρίσουν» το παιχνίδι στα τρία εναπομείναντα λεπτά, αλλά ο Ολυμπιακός με εύκολα καλάθια, εξαιρετική άμυνα και δίδυμους πύργους τους Τσακαλίδη, Μπουρούση έφτασε άνετα στο τελικό 72-63.

    Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία)

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 4, Γουντς 9 (1), Ματσιγιάουσκας 4, Μπουρούσης 8 (2), Τσακαλίδης 2, Γκριρ 9 (1), Βασιλόπουλος 14 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης 3, Καυκής, Τεόντοσιτς 12 (2), Τζάκσον 7 (1).

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοάν Πλάθα): Πελεκάνος 2, Σμιθ 2, Σέκουλιτς 4, Ρέγες 5, Παπαδόπουλος 7, Μούμπρου 5 (1), Ερβέλ 12, Τουντσερί, Μπούλοκ 10 (2), Λόπεθ 16 (3).

    [18] Μπάσκετ

    Αποχαιρέτησε με νίκη ο Άρης

    21/3/2008 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μαχόμενος «έπεσε» ο Άρης στην Ευρωλίγκα συνδυάζοντας με νίκη, 83-74, επί της Λιέτουβος Ρίτας στο Αλεξάνδρειο την καταληκτική του αναμέτρηση (6η αγωνιστική) στην φάση των "16" και συνολικά φέτος στη διοργάνωση. Ο Άρης κατέλαβε την 4η και τελευταία θέση του 5ου ομίλου με 2 νίκες - 4 ήττες, ίδιο ρεκόρ με την αντίπαλό του από τη Λιθουανία που αποκλείστηκε επίσης από τα προημιτελικά ως 3η, αφού η Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της την πρωτοπόρο Ταού και κατέλαβε τη δεύτερη προνομιούχο θέση. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήθελε νίκη της Ταού στην Κωνσταντινούπολη και παράλληλα δική της νίκη με +31 επί της Λιέτουβος για να κάνει το αδύνατο... δυνατό. Νταμπλ-νταμπλ σημείωσε ο Τζερεμάια Μάσεϊ με 28 πόντους και 12 ριμπάουντ για τον Άρη, ενώ είχε άξιους συμπαραστάτες τους Ουάσιγκτον, Ηλιάδη και Τσαλδάρη.

    Tα δεκάλεπτα: 18-19, 40-36, 57-48, 83-74

    Ο Άρης ξεκίνησε δυνατά, αλλά πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, οι Λιθουανοί απάντησαν με κορυφαίο τον Έιντσον, 18-19 υπέρ της Λιέτουβος Ρίτας. Κλειστό παρέμεινε το παιχνίδι και στη δεύτερη περίοδο, διάστημα στο οποίο πάντως ο Άρης κατάφερε να διατηρεί προβάδισμα με βραχεία κεφαλή. Ένα ξέσπασμα του Μπαϊράμοβιτς επέτρεψε στους παίκτες του Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς να μειώσουν στους 4 πόντους την τιμή της διαφοράς, 40-36 με την εκπνοή του πρώτου μέρους.

    Με ηγέτη τον Τζερεμάια Μάσεϊ, η τρίτη περίοδος ανήκε στον Άρη που οικοδόμησε διαφορά, αλλά ο Χόλις Πράις και το σερί 7-0 των Λιθουανών τους επέτρεψε να πλησιάσουν στο καλάθι, 47-45. Ο Άρης έπαιξε ακόμη πιο δυνατά στην άμυνα, υποχρέωσε σε λάθη την αντίπαλό του και εκτόξευσε στο +11, 59-48, τη διαφορά στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Με σοβαρότητα ο Άρης κατάφερε να διατηρήσει τη διψήφια διαφορά πόντων, 83-74, όταν ακούστηκε η κόρνα της γραμματείας παίρνοντας μία νίκη γοήτρου.

    Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Πέρεθ (Ισπανία), Σαμπόν (Γαλλία)

    ΑΡΗΣ (Γκόρντον Χέρμπερτ): Τέρι 10, Καλαϊτζής, Ηλιάδης 13, Μπόισα 3 (1), Μότολα, Μάσεϊ 28 (1), Τσαλδάρης 11 (1), Καραδολάμης, Ουάσινγκτον 18 (1).

    ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς): Σλέζας, Βρόμαν 13, Λουκάουσκις 4, Πράις 9 (1), Έιντσον 12 (1), Πετραβίτσιους 6, Γιομάντας, Τζόρνταν, Τζεσεβίτσιους 9 (1), Μπαϊράμοβιτς 14 (2).

    [19] Μπάσκετ

    Άδοξο φινάλε για τον Παναθηναϊκό

    21/3/2008 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην φάση των «16» της Ευρωλίγκα σταμάτησε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του κάτοχου του τίτλου στη διοργάνωση, Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ηττήθηκαν με 82-73 από την νεανική και αποφασισμένη Παρτιζάν στη «Χάλα Πιονίρ» του Βελιγραδίου για την 6η και τελευταία αγωνιστική στην φάση των «16». Οι «πράσινοι» κατέλαβαν την 3η θέση του 4ου ομίλου και για πρώτη φορά από τη σεζόν 2003-04 δεν θα είναι παρόντες στα προημιτελικά (πλέι οφ) της διοργάνωσης, πόσο μάλλον στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης (2-4 Μαΐου). Σε μία «καυτή» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι της Παρτιζάν, ο Παναθηναϊκός αν και πάλεψε μέχρι το τέλος έκανε κακές επιλογές στα πιο κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού. Στον αντίποδα, οι Σέρβοι ήθελαν πολύ την πρόκριση, έστω ως δεύτεροι του ομίλου (πρώτη η Σιένα) και παρά τα πολλά λάθη τους είχαν το πάθος να πετύχουν την πρώτη φετινή νίκη τους επί των «πρασίνων» σε τέσσερις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Για τον Παναθηναϊκό, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σημείωσε 20 πόντους, αλλά μόνο οι Μπατίστ (12π.) και Σπανούλης (11π.) είχαν διψήφιο νούμερο πόντων. Στον αντίποδα, ο Μίλτον Παλάσιο με 24 πόντους ήταν ο MVP του αγώνα για την Παρτιζάν, αλλά αυτός που ουσιαστικά έκανε τη διαφορά ήταν ο «πύργος» των Σέρβων Νίκολα Πέκοβιτς (δεν σημείωσε πολλούς πόντους αλλά έκανε... όλα τ άλλα), αφού όποιον κι αν έστειλε πάνω του ο Ομπράντοβιτς από την «πράσινη» φροντ λάιν... απέτυχε στην αποστολή του. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην στατιστική... ο Παναθηναϊκός μάζεψε 20 λιγότερα ριμπάουντ! Νταμπλ-νταμπλ σημείωσε ο Ντούσαν Κέτσμαν με 16 πόντους και 13 ριμπάουντ.

    Η Παρτιζάν μπήκε πιο δυνατά, αλλά με δύο συνεχόμενα καλάθια του Περπέρογλου ο Παναθηναϊκός προσπέρασε, 14-15. Με 9-0 (Κέτσμαν, Παλάσιο, Μπόζιτς και Πέκοβιτς) οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 23-15. Τα καλάθια των Μπατίστ και Τέπιτς, διαμόρφωσαν το 26-17 της πρώτης περιόδου. Διαμαντίδης και Σπανούλης μείωσαν σε 26-22. Ακολούθησε, όμως, ακόμα ένα επιμέρους σκορ 7-2 για τους Σέρβους, που ανέβασαν εκ νέου τη διαφορά στους 9 (33-24) με τον Τέπιτς να είναι σε αυτό το διάστημα ασταμάτητος. Με τέσσερις πόντους από τον Μπατίστ, ένα δίποντο του Σπανούλη και μία βολή του Γιασικεβίτσιους οι «πράσινοι« μείωσαν σε 38-33. Ο Διαμαντίδης απάντησε με 4 δικούς του πόντους (το δεύτερο τρίποντό του), 40-37, πριν ο Πέκοβιτς διαμορφώσει το 42-37 με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

    Δύο βολές του Βελίτσκοβιτς και ένα καλάθι του Πέκοβιτς, έφεραν ξανά την Παρτίζαν στο +9 (46-37), πριν ο Σπανούλης σημειώσει τους πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού στην τρίτη περίοδο. Ο Παλάσιο ήταν ασταμάτητος, όμως και με ακόμη ένα τρίποντο έκανε το 51-44. Οι «πράσινοι» βελτίωσαν την άμυνά τους, στην επίθεση Σπανούλης και Γιασικεβίτσιους ανέλαβαν δράση και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισοφαρίσει σε 53-53. Ακολούθησε 7-0 σερί της Παρτιζάν (αυτή τη φορά από Βίτκοβατς και Κέτσμαν), 60-53, πριν ο Πρκατσιν σημειώσει το τελευταίο καλάθι του δεκαλέπτου (60-55). Ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεσή του, με τρίποντο του Γιασικεβίτσιους και κάρφωμα του Διαμαντίδη, ισοφάρισε, 64-64, 6:42΄΄ πριν το τέλος. Η «Χάλα Πιονίρ» πάγωσε, όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε για πρώτη φορά, 64-66 με δίποντο του Μπατίστ. Όμως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, είχε τρία άστοχα τρίποντα και η Παρτιζάν με Τέπιτς και Παλάσιο προηγήθηκε 73-67. Οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αντέδρασαν μία ακόμη φορά, ο Γιασικεβίτσιους ευστόχησε σε δύο βολές κι ένα δίποντο μειώνοντας σε 73-71. Ο Κέτσμαν πήρε το επιθετικό ριμπάουντ έβαλε και το καλάθι, 75-71. Ακολούθως, ο Γιασικεβίτσιους μείωσε σε 75-73, αλλά ο εκπληκτικός για την Παρτιζάν Παλάσιο με ντράιβ διαμόρφωσε το 77-73 περίπου 30΄΄ πριν τη λήξη. Ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε και με βολές ο Πέκοβιτς, έκανε το 79-73. Ο «Σάρας» ήταν άστοχος μία ακόμη φορά και στη ρουλέτα των ελευθέρων βολών οι Πέκοβιτς και Κέτσμαν διαμόρφωσαν το τελικό 82-73.

    Τα δεκάλεπτα: 26-17, 42-37, 60-55, 82-73

    Διαιτητές: Φακίνι (Ιταλία), Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπαχάρ (Ισραήλ)

    ΠΑΡΤΙΖΑΝ (Ντούσκο Βουγιόσεβιτς): Παλάσιο 24 (3), Τέπιτς 10 (2), Κέτσμαν 16, Μπορόβνιακ, Τρίπκοβιτς, Βελίτσκοβιτς 11 (1), Πέκοβιτς 9, Βίτκοβατς 7, Μπόζιτς 3 (1), Μιλόσεβιτς, Βράνιες 2

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 4, Σπανούλης 11 (1), Μπετσίροβιτς 9 (1), Μπατίστ 12, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης, Διαμαντίδης 9 (2), Ουίνστον, Πρκάτσιν 4, Γιασικεβίτσιους 20 (2)

    [20] Πολιτική

    Προ ημερησίας συζήτηση για τη νεολαία

    21/3/2008 12:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον Πολιτισμό διεξάγεται αυτήν την ώρα στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Παιδεία ενώ κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις. Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την νεολαία και ζήτησε να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της. Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία που πλήττει περισσότερο τη νεολαία, απαρίθμησε τις δράσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του προβλήματος και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι όσοι πολεμούν το άρθρο 16 δεν μπορούν να μιλάνε για τις στρατιές νέων ανέργων. Η Αλέκα Παπαρήγα που είχε την πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, είπε ότι άλλο πράγμα είναι τα δικαιώματα που παρέχονται στους νέους κι άλλο πράγμα οι ευκαιρίες και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει οργανωμένο σχέδιο για την εκπαίδευση κι απορρόφηση των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

    [21] Κοινωνία

    Κατέθεσε η Βρακατσέλη

    21/3/2008 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 4:09:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του Δημήτρη Βρακατσέλη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου το Φεβρουάριο του 2007. Σήμερα κατέθεσε η Θωμαΐς Βρακατσέλη, εν διαστάσει συζύγου του Δημήτρη Βρακατσέλη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα συνέβησαν το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου 2007 έξω από το διαμέρισμα που είχε συναντήσει τον Γιάννη Βαρθολομαίο με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό. Όπως κατέθεσε η κ. Βρακατσέλη, έβλεπε από το "ματάκι" της πόρτας τη συμπλοκή που γινόταν μεταξύ του Γιάννη Βαρθολομαίου και του συζύγου της, χωρίς μάλιστα, όπως είπε, αρχικά να έχει καταλάβει πως ο δεύτερος άνδρας ήταν ο σύζυγός της. Η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την εισαγγελέα έδρας για το λόγο που παρέμεινε μέσα στο διαμέρισμα. Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε απανθρωπιά την αδράνεια αυτή. "Τί απανθρωπιά είναι αυτή; Κινδυνεύει ο άλλος και εσείς δεν βγήκατε; Μπορεί αν είχατε βγει, να μην συνέβαινε τίποτε από όλα αυτά". Η κ. Βρακατσέλη κατέθεσε ότι ο σύζυγός της δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Γιάννη Βαρθολομαίο. Όπως είπε, πιστεύει πως ο κατηγορούμενος πήγε στο επίμαχο διαμέρισμα για να "εξευτελίσει" την ίδια και όχι να βλάψει το θύμα.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [22] Κοινωνία

    Στον Εισαγγελέα το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    21/3/2008 12:58:00 μμ

    Κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικήματος απέστειλε στα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος που ερευνά την υπόθεση των ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί ως υπόπτους τους Νίκο Φωτόπουλο, Ευάγγελο Μπουζούλα, Ρίζο Ρίζο, Διονύση Στασινόπουλο και Ηλία Σταμέλο, τη Δευτέρα το πρωί. Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση για τις κατηγορίες της εκ προθέσεως παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια φωτισμού στο κοινό, από κοινού και κατ εξακολούθηση. Το αδίκημα είναι πλημμέλημα, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι η παρακώλυση δημιούργησε κατάσταση κοινής ανάγκης μετατρέπεται σε κακούργημα.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικολαϊδης: "Εγώ φταίω"

    21/3/2008 4:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 4:29:18 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος και που "ψιθυρίζεται" εδώ κι αρκετό καιρό, παραδέχτηκε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο Ντέμης Νικολαϊδης. Ό,τι, δηλαδή, η ΑΕΚ έμεινε εκτός τίτλου (σ.σ. μαθηματικά έχει ελπίδες), ότι δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο κι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κακή εικόνα της ομάδας "βαραίνει" περισσότερο απ όλους τον ίδιο και γενικότερα αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ό,τι όλοι οι παίκτες, πλην του Μπλάνκο, θα κριθούν στα εναπομείναντα παιχνίδια κι ότι σημαντικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι θα παίξει η έκθεση του Νίκου Κωστένογλου!

    Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος της ΑΕΚ προχώρησε στη συνέντευξη Τύπου. Για να πει στον κόσμο ότι αυτός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε εκτός τίτλου γι άλλη μια χρονιά (σ.σ. τουλάχιστον, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Νίκου Κωστένογλου ο στόχος είναι τα πλέι οφ). Για το τι έγινε με τον Φερέρ και την αιφνίδια απόλυσή του, για τις κινήσεις που θα γίνουν στο εξής σε μεταγραφικό και οικονομικό επίπεδο, για τη διαιτησία και τη Σούπερ Λίγκα, ο Ντέμης Νικολαϊδης δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Μάλιστα, ενοχλήθηκε κάποια στιγμή από την επιμονή κάποιων δημοσιογράφων πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, που απείλησε να σταματήσει τη συνέντευξη Τύπου. Ίσως θα ήταν καλύτερα, για να μην ένιωθε άβολα και ο ίδιος (σ.σ. είπε χαρακτηριστικά "καταφέρατε να με εκνευρίσετε") και να μην μπει κανείς στον κόπο της μετακίνησης, με μία προσωπική του δήλωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου να αναλάμβανε την ευθύνη για όλα και να τελείωνε εκεί το θέμα. Διότι, σίγουρα ο κόσμος της ΑΕΚ θα ήθελε να μάθει τι έγινε με τον Φερέρ, τις απόψεις του και τις κινήσεις της διοίκησης για τη διαιτησία, αλλά και τη Σούπερ Λίγκα...

    "Αποκλειστικά υπεύθυνος για την κακή χρονιά της ΑΕΚ είμαι μόνο εγώ. Ποδοσφαιρικά είναι η χειρότερη χρονιά από τις τρεις προηγούμενες. Η κριτική που δέχομαι από τα ΜΜΕ είναι απόλυτα σωστή και ξέρουμε ότι τα διαρκείας που είχαμε φέτος δεν πρόκειται να τα έχουμε του χρόνου σε καμία περίπτωση, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα γίνει η καλύτερη στην Ελλάδα, για να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο", τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Ντέμης Νικολαϊδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα του νέου προπονητή λέγοντας: "Εχουμε καταλήξει σ΄ αυτόν που θέλουμε, αλλά θα περιμένουμε να τελειώσει το πρωτάθλημα, στο οποίο έχει υποχρεώσεις, και μετά θα μιλήσουμε μαζί του", τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους παρευρισκόμενους ότι με τον τεχνικό δεν έχει έρθει σε καμία επαφή, ούτε ο ίδιος γνωρίζει για το ενδιαφέρον των "κιτρινόμαυρων"!

    Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου:

    -Για το ρόστερ της ομάδας "Είναι από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, άξιο για να οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο".

    -Για την φιλοσοφία της ομάδας "Δεν έχει αλλάξει. Στην πράξη άλλαξε και πήγαμε λίγο πίσω. Μας αρέσει να δουλεύουμε με νέους παίκτες, κάθε χρόνο παίζουμε για να κερδίσουμε. Δεν έχει να κάνει με ηχηρές μεταγραφές ή νέους παίκτες".

    -Για το αν είναι απογοητευμένος από την εικόνα της ομάδας "Αποκλειστήκαμε από κύπελλο και από την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι δεύτερο σκέλος. Θα ήμασταν πιο ευχαριστημένοι αν παίζαμε καλό ποδόσφαιρο κι ας χάναμε τον τίτλο".

    -Πότε έκρινε ότι έπρεπε να φύγει ο Φερέρ κι αν αποδείχθηκε σωστό που ανέλαβε ο Κωστένογλου "Την στιγμή που λύσαμε τη συνεργασία μας. Το πιο σωστό και σοβαρό σε μία ομάδα είναι να συνεχίσει ο δεύτερος προπονητής και να βγάλει την περίοδο, γιατί είναι άνθρωπος που ξέρει την ομάδα, την αγαπάει, έχει γνώσεις και τον εμπιστευόμαστε. Θα ήταν δύσκολο να φέρουμε καλό προπονητή για τρεις μήνες, θα ήταν ρίσκο να φέρναμε κάποιον μέτριο. Δεν θα διορθώσουμε το πρώτο λάθος κάνοντας δεύτερο συνεχόμενο".

    -Αν έχει εντοπίσει το νέο προπονητή από τον περασμένο Νοέμβριο "Πριν φύγει ο Φερέρ σκεφτόμουν πως το καλοκαίρι θα έπρεπε να συνεχίσουμε με νέο προπονητή. Ξέραμε τι θέλαμε, πριν φύγει ο Φερέρ".

    -Γιατί έφυγε ο Φερέρ "Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες, υπάρχουν λόγοι".

    -Για τα λάθη που έγιναν "Δεν θέλω να πω".

    -Για τον Ριβάλντο "Εχει συμβόλαιο για ένα χρόνο ακόμη. Από την θέληση και την διάθεση του μέσα στο γήπεδο είμαι ευχαριστημένος. Θεωρώ όμως, πως όλοι οι παίκτες δεν έπιασαν καλή απόδοση".

    -Αν η απόλυση του Φερέρ είχε σχέση με τις ήττες που έγιναν από Ηρακλή και Παναθηναϊκό "Δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα φύγει ο προπονητής στο μέσο της περιόδου. Δεν είχε καμία σχέση με τα αποτελέσματα".

    -Για το θέμα της αποζημίωσης του Ισπανού τεχνικού "Είτε χρεωθούν οι μέτοχοι, είτε η ΠΑΕ, δεν ξέρω γιατί σας ενδιαφέρει. Δεν νομίζω πως ενδιαφέρει κάποιον πως θα πληρώσουμε την αποζημίωση του κ. Φερέρ"

    -Για το αν η κακή πορεία της ομάδας έχει σχέση με το κακό προπονητικό κέντρο των Θρακομακεδόνων "Δεν γίνεται η καλύτερη προετοιμασία, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν ευθύνη οι Θρακομακεδόνες. Χωρίς να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι".

    -Πως οραματίζεται την ΑΕΚ των επόμενων ετών "Θέλουμε μία ομάδα που θα έχει κατοχή της μπάλας, θα παίζει επιθετικά, θα βλέπεις πράγματα που θα καταλαβαίνεις πως θα έχουν δουλευτεί και θα χαίρεσαι να βλέπεις ποδόσφαιρο. Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβαινε πέρυσι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο".

    -Για το μπάτζετ της νέας σεζόν "Πρέπει να είμαστε η μοναδική ομάδα που ασχολείστε με το μπάτζετ. Αρχές Ιουλίου θα γίνει πάλι οικονομικός απολογισμός. Δεν έχει καθοριστεί, θα γίνει σε 20 μέρες από τώρα".

    -Αν σκέφτηκε να φύγει από την ομάδα "Σε κανέναν από τους μετόχους δεν υπήρξε τέτοια σκέψη. Μου είχε περάσει η ιδέα και είχα απογοητευθεί μετά την 7η αγωνιστική όταν είχαμε 20.000 κόσμο ενώ περίμενα 40.000. Τότε απογοητεύτηκα πολύ. Σκέφτηκα μήπως δεν κάνω κάτι καλά. Κάθε χρόνο πέφτει ο μέσος όρος των εισιτηρίων. Φτάσαμε σε ένα σημείο και καταλαβαίνω γιατί δεν έρχονται στο γήπεδο. Δεν βλέπουν κάτι που να τους αρέσει".

    -Για το προπονητικό κέντρο και το νέο γήπεδο "Δεν ζητάμε από τον κόσμο να έρχεται στο γήπεδο. Το πιο σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της ΑΕΚ είναι το προπονητικό κέντρο. Θα έχει τη δική της περιουσία. Για το γήπεδο στο τέλος του μήνα έχει δεσμευτεί ο υπουργός ότι θα υπάρξει οριστική λύση."

    -Για το αν ήταν λάθος η απομάκρυνση του Ιβιτς "Δεν ήταν λάθος και δεν είχε καμία σχέση ο Φερέρ μ αυτό που έγινε. Είμαστε φίλοι με τον Ιβιτς. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, όντως ο Φερέρ είχε αυξημένες αρμοδιότητες. Κάποια πράγματα θα διορθωθούν, αλλά θα το δούμε από τον Ιούνιο".

    -Αν μετά από αυτή τη συνέντευξη Τύπου υπάρξει μεγαλύτερη απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές "Δηλαδή, τι να γίνει. Να απογοητευτούν και να παίξουν χειρότερα; Παίζουν κακό ποδόσφαιρο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα πρέπει να αποδείξει ο καθένας ότι αξίζει να φοράει την φανέλα της ΑΕΚ. Πίεση δεν έχουν, πληρώνονται κανονικά. Εκτός από τον Μπλάνκο, όλοι οι άλλοι θα κριθούν στα 11 ματς που απομένουν (σ.σ. με τα έξι των πλέι οφ) και κύριο ρόλο θα παίξει η έκθεση του Κωστένογλου στο τέλος της σεζόν."

    -Για το αν είναι ρίσκο να παρθούν οι αποφάσεις με βάση την έκθεση ενός σχετικά άπειρου προπονητή, όπως ο Κωστένογλου "Ο Κωστένογλου είναι δύο χρόνια στην ομάδα, τον εμπιστευόμαστε και μπορεί να κρίνει καλύτερα από τον καθένα την προσφορά του κάθε παίκτη. Γενικά από τη συμπεριφορά που έχει καθημερινά στις προπονήσεις, όχι μόνο με βάση την ποιότητα του καθενός. Αυτό δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς. Θα ζητήσουμε μία έκθεση, την οποία θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας".

    -Για το αν η περίοδος κρίσης αφορά, πλην του Μπλάνκο, όλους τους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων ονομάτων της ομάδας (Ριβάλντο, Λυμπερόπουλο, Δέλλα, Ζήκο) "Ναι, αφορά τους πάντες. Κάθε χρόνο έτσι γίνεται. Τώρα περιμένω από τους ποδοσφαιριστές να είναι πιο σοβαροί και να δίνουν περισσότερα στο ματς".

    -Για το αν η διαιτησία αποτελεί ελαφρυντικό για την εφετινή πορεία της ομάδας "Οταν μίλησα μετά το ματς με τον Πανιώνιο, οι περισσότεροι γράψατε πως η ΑΕΚ παίζει άσχημα, ότι δεν φταίει η διαιτησία, λες και οι άλλοι παίζουν καλά. Φυσικά και υπάρχει κακή διαιτησία. Με αυτό το ποδόσφαιρο που παίζουμε, έπρεπε να ήμασταν πρώτοι".

    -Αν μετάνιωσε που δεν συναίνεσε στην παραχώρηση του Νίκου Λυμπερόπουλου "Το να παραχωρηθεί ένας παίκτης δεν είναι απόφαση που παίρνω μόνος μου. Τις αποφάσεις τις λαμβάνεις μαζί με τον προπονητή. Ξέρετε ποιος είναι ο Λυμπερόπουλος. Ο,τιδήποτε συμβεί στο μέλλον θα είναι μετά από συνεννόηση με το νέο προπονητή".

    -Τι τον ανάγκασε ν αλλάξει τη στάση του για τη διαιτησία "Μία φορά μίλησα για διαιτησία. Είναι δύσκολο να κρατάς την οργή μέσα σου. Που και που θέλω να λέω αυτά που πιστεύω. Σίγουρα δεν κερδίζεις κάτι με αυτά τα πράγματα".

    -Για τη Σούπερ Λίγκα "Δεν θέλω να μιλήσω καθόλου γι αυτό το θέμα".

    -Για τις κινήσεις που θα κάνει η ΠΑΕ, προκειμένου να προστατεύσει την ομάδα από τη διαιτησία "Οταν πρέπει θα μάθετε ποιες είναι οι κινήσεις μας. Περιμένετε και θα δείτε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι".

    -Αν ήταν λάθος η χρονική στιγμή που μίλησε για τη διαιτησία "Η ΑΕΚ είναι συνηθισμένη σ αυτά. Οταν έπαιζα εγώ ήταν χειρότερα τα πράγματα. Σίγουρα υπάρχει μία απογοήτευση, δεν θα αλλάξει. Ετσι θα είναι τα πράγματα. Τουλάχιστον, θα έχουμε χειρότερη διαιτησία από τους άλλους δύο, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επηρεάζει η διαιτησία, αλλά δεν έχω διάθεση να μιλήσω γι αυτό".

    -Για το αν αληθεύει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μετόχων "Από την αρχή που ξεκινήσαμε έχουμε διαφωνίες. Φυσικά διαφωνούμε και θα διαφωνούμε συνέχεια. Δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που εδώ και 3,5 χρόνια έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της".

    -Για το αν αληθεύει αυτό που είχε πει ο Φερέρ, ότι τον περασμένο Ιανουάριο το μπάτζετ των μεταγραφών δεν ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ "Η ΑΕΚ διέθετε πάνω από 1,5 εκ. ευρώ για συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή τον Ιανουάριο. Η μεταγραφή τελικά δεν προχώρησε".

    -Αν έχει κλείσει ο νέος προπονητής "Οταν τελειώσει το πρωτάθλημα στο οποίο έχει υποχρεώσεις, τότε θα κάνουμε την επαφή μαζί του και θα μιλήσουμε. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε ο ίδιος γνωρίζει για το ενδιαφέρον μας".

    -Για το αν θα κάνει μία νέα προσέγγιση με τους οργανωμένους "Δεν θέλω να μιλήσω γι αυτό".

    -Για τη ρήτρα του 1.5 εκ. ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιο του Παπασταθόπουλου "Όταν έκανε συμβόλαιο με την ομάδα δεν μπορούσαμε να του κάνουμε πενταετές συμβόλαιο, αλλά μόνο τριετές. Όταν έκλεισε τα 18 θελήσαμε να τον ανανεώσουμε. Ο ίδιος δεν θέλησε διότι μας ζήτησε να δεσμευτούμε ότι θα είμαστε εμείς διοίκηση. Οντως, το 1,5 εκ. ευρώ είναι λίγο για την αξία του Σωκράτη. Η ΑΕΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα μ αυτόν τον όρο. Εσάς γιατί σας απασχολεί;"

    -Πόσα χρόνια μπορεί η ΑΕΚ ν αντέξει χωρίς πρωτάθλημα κι αν τον ενοχλεί που τα νέα παιδιά γίνονται υποστηρικτές άλλων ομάδων "Εμείς θα κάνουμε πράγματα που δεν έχουν σχέση με το παρασκήνιο. Οσον αφορά τα παιδιά που μεγαλώνουν τους προτείνω να γίνουν Ολυμπιακοί. Εγώ δεν έγινα ΑΕΚ όταν ήταν πρωταθλήτρια. Θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα που θα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν νομίζω να θέλετε κάποιο σχόλιο για τα δέκα χρόνια πρωταθλήματος του Ολυμπιακού.

    -Για τον Ασκάρατε "Δε νομίζω πως περιμένετε απάντηση και κριτική για έναν παίκτη

    -Αν συμφωνεί με το ενδεχόμενο τις πρόσληψης ξένου αρχιδιαιτητή "Δεν θέλω να τοποθετηθώ".

    Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τοπογραφίας που έκανε χθες το βράδυ ο Γκουστάβο Μαντούκα έδειξαν οστικό οίδημα στο κόκκαλο της πτέρνας στην υποστραγάλια άρθρωση. Ο ποδοσφαιριστής ξεκίνησε πρόγραμμα αποφόρτισης και η κατάστασή του θα αξιολογείται καθημερινά.

    [24] Κόσμος

    Αμβούργο

    Λουκέτο στον παλαιότερο οίκο ανοχής

    21/3/2008 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Στην καρδιά της πιο διάσημης περιοχής με κόκκινα φανάρια της Γερμανίας, βρίσκεται ο παλαιότερος οίκος ανοχής ο οποίος άνοιξε το 1948, όμως το τελευταίο διάστημα περνάει κρίση. Η 59χρονη Βάλτροντ Μέρερ, ιδιοκτήτρια του ανακαινισμένου "Hotel Luxor" τα τελευταία 22 χρόνια, σκέφτεται τώρα να πουλήσει την επιχείρηση και να βγει στη σύνταξη. Αποδίδει τα προβλήματα στη δουλειά της στις αλλαγές που συντελούνται στο νυχτερινό Αμβούργο και συγκεκριμένα στην περιοχή Σεντ Πάουλι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ, κλαμπ και ντισκοτέκ. Ο οίκος ανοχής της Μέρερ άνοιξε από τον πεθερό της κι όπως εξηγεί η ίδια "πρόκειται για την μοναδική οικογενειακή επιχείρηση στην περιοχή". Στα τέλη της δεκαετίας του 60 γνώρισε ένδοξες ημέρες καθώς το λιμάνι του Αμβούργου είχε μεγάλη κίνηση και την πόλη επισκέπτονταν τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση απέκτησε τότε διεθνή φήμη και, όπως λέει η Μέχερ, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ιάπωνες, τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς. Η πορνεία είναι νόμιμη στην Γερμανία, όπου υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες εργάζονται ως ιερόδουλες με πελατεία που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ημερησίως.

    [25] Αλλα σπορ

    "Ασημένιος" ο Γρηγοριάδης

    21/3/2008 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο κατέκτησε ο Άρης Γρηγοριάδης, κατά τη 2η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης του Αϊντχόφεν. Ο πρωταθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης με 54.27 κατέρριψε εκ νέου το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει στον ημιτελικό της Τρίτης (54.33) και ανέβηκε ένα σκαλί ψηλότερα σε σχέση με το 2006 στη Βουδαπέστη, όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στη φετινή διοργάνωση, το όγδοο συνολικά και το τρίτο ασημένιο. Ήταν επίσης το τρίτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τον 23χρονο Θεσσαλονικιό, που τώρα ελπίζει στο χρυσό μετάλλιο των 50μ. ύπτιο.

    Ο Γρηγοριάδης, που είχε σημειώσει τον καλύτερο χρόνο, τόσο στα προκριματικά όσο και στα ημιτελικά, έκανε ένα εντυπωσιακά γρήγορο πρώτο 50άρι και γύρισε πρώτος σε 26.11. Δεν κατάφερε όμως να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και τερμάτισε πίσω από τον Αυστριακό Μάρκους Ρόγκαν, ο οποίος με 54.03 πήρε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο κάτοχος του τίτλου, ο Ρώσος Αρκάντι Βιατσάνιν, περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 54.45.

    Το μετάλλιο του Γρηγοριάδη, πάντως, μάλλον έφερε... γρουσουζιά στην ελληνική αποστολή, καθώς λίγη ώρα αργότερα ο Γιάννης Κοκκώδης και ο Ανδρέας Ζήσιμος έμειναν για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου εκτός τελικού στα 200μ. μικτή ατομική και στα 200μ. ελεύθερο αντίστοιχα. Αμφότεροι κατετάγησαν ένατοι στους ημιτελικούς, με τον Κοκκώδη να κάνει χρόνο 2:02.39 (έναντι 2:02.35 του όγδοου, του Κροάτη Σάσα Ιμπριτς) και τον Ζήσιμο να τερματίζει σε 1:48.73 (όγδοος ο Ρώσος Νικίτα Λόμπιντσεφ με 1:48.68). Στα πρωινά προκριματικά, ο Κοκκώδης με 2:03.54 ήταν 14ος και ο Ζήσιμος με 1:49.09 όγδοος.

    Η Αγγελική Εξάρχου κατετάγη 15η στα 100μ. πρόσθιο, με επίδοση 1:10.79 στον ημιτελικό. Στους προκριματικούς ήταν 17η 1:10.63, αλλά προκρίθηκε επειδή στη 16άδα υπήρχαν τρεις Ρωσίδες και τρεις Ουκρανές (στους ημιτελικούς μπορούν να περάσουν μέχρι δύο αθλητές από κάθε χώρα). Ο Ρωμανός Αλυφαντής ήταν 18ος στα 200μ. μικτή ατομική με 2:04.05 κι έχασε για μία θέση την πρόκριση στα ημιτελικά, ο Γιάννης Γιαννούλης πήρε την 28η θέση στα 200μ. ελεύθερο με 1:51.03 και η Μάρθα Μάτσα κατετάγη 35η στα 100μ. ελεύθερο με 57.03.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε ο Άρης στους "4" του κυπέλλου

    21/3/2008 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης συμπλήρωσε την τετράδα των ομάδων που πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στο β` προημιτελικό, που έγινε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Γιάχιτς στο 72ο λεπτό. Οι «κίτρινοι», οι οποίοι στο πρώτο ματς είχαν αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία στα Πηγάδια, στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσουν τον Ατρόμητο.

    Από μία ευκαιρία είχαν οι δύο ομάδες στο α` ημίχρονο. Στο 13` από τη σέντρα του Νεμπεγλέρα, ο Κόκε πλάσαρε πάνω στην κίνηση και ο Γκσπούρνινγκ απέκρουσε εντυπωσιακά. Στην επαναφορά της μπάλας, ο Σιστόν σούταρε από κοντά, αλλά ο Γκσπούρνινγκ έσωσε και πάλι την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση. Στο 27` ο Διγκόζης βρέθηκε μέσα στην περιοχή, όμως το μονοκόματο σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα να περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Χαλκιά.

    Οι δύο ομάδες στο πρώτο 10λεπτο της β` ημιχρόνου έχασαν από ακόμη μία ευκαιρία για να «ανοίξουν το σκορ». Στο 49` ο Κόκε σούταρε πάνω στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας της Ξάνθης, ενώ στο 51` ο Τόμιτς βρέθηκε μόνος απέναντι στον Χαλκιά, όμως, στην προσπάθειά του να πιάσει το σουτ, «βρήκε αέρα», με αποτέλεσμα να χάσει σπουδαία ευκαιρία. Ο Άρης ήταν σε γενικές γραμμές πιο επιθετικός και στο 72` κατάφερε να «ανοίξει το σκορ». Από τη σέντρα του Κάλβο, ο Ίβιτς σούταρε από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα χτύπησε στα σώματα, πριν καταλήξει στον Γιάχιτς, ο οποίος με αριστερό γυριστό σουτ «νίκησε» τον Γκσπούρνινγκ, ανοίγοντας το σκορ για τον Άρη (1-0).

    Ο Άρης, ο οποίος στο 82` έχασε ευκαιρία να πετύχει δεύτερο γκολ, όταν ο Ρίκκα έδιωξε πάνω στη γραμμή, τελείωσε το ματς με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 90`, μετά από σύρραξη που δημιουργήθηκε στο κέντρο του γηπέδου.

    Διαιτητής: Δαλούκας (Μαγνησίας)

    Κόκκινες κάρτες: Αβρ. Παπαδόπουλος (90`)

    Κίτρινες κάρτες: Κωστούλας, Λαμπριάκος, Τόμιτς, Γιάχιτς, Αουρέλιο, Τζιωρτζιόπουλος, Ζεντίλ, Κόκε, Παπαδημητρίου

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Χαλκιάς, Νέτο, Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Αουρέλιο, Σιστόν (63` Ζεντίλ), Ίβιτς, Κόκε (90` Πρίττας), Γιάχιτς, Σανσόν (63` Κάλβο), Νεμπεγλέρας

    ΞΑΝΘΗ (Νίκος Κεχαγιάς): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Ζουέλα (85` Άλβα), Τζιωρτζιόπουλος, Διγκόζης (75` Κιντάνα), Ρίκκα, Γκρζέλακ, Τόμιτς, Λαμπριάκος (71` Πένκο), Ρατζίνσκι

    Το πανόραμα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερς της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας (σε παρένθεση οι πρώτοι αγώνες):

    Άρης Ξάνθη 1-0 (0-0) προκρίθηκε ο Άρης (σκόρερ: 72΄ Γιάχιτς)

    Λάρισα - Θρασύβουλος 1-3 (0-1) προκρίθηκε ο Θρασύβουλος (σκόρερ: 70` Μετίν - 50`, 74`, 88` Μπαριέντος)

    ΟΦΗ - Ατρόμητος 2-1 (1-3) προκρίθηκε ο Ατρόμητος (σκόρερ: 67` Σίμιτς, 72` Ταραλίδης - 95` Λουτσιάνο)

    Ηρακλής - Ολυμπιακός 2-2 (0-2) προκρίθηκε ο Ολυμπιακός (σκόρερ: 42` Ααρόν, 88` Ριμπέιρο - 10` Νούνιες, 23` Μήτρογλου)

    [27] Πολιτισμός

    Μετά από 13 χρόνια

    Κυκλοφορεί άλμπουμ των Queen

    21/3/2008 1:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το θρυλικό συγκρότημα της ροκ, οι Queen, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους ότι τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ έπειτα από 13 χρόνια. Όπως έγινε γνωστό, ο δίσκος ακόμη δεν τιτλοφορείται, θα κυκλοφορήσει την 1η Σεπτεμβρίου και είναι ο πρώτος του συγκροτήματος μετά το "Made in heaven" που κυκλοφόρησε το 1995. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, το συγκρότημα θα πραγματοποιήσει και παγκόσμια περιοδεία: αρχής γενομένης από την Μόσχα και θα ακολουθήσουν η Πολωνία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Τσεχία, η Αυστρία καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    [28] Παράξενα

    Ναϊρόμπι

    Μαθητής 88 ετών

    21/3/2008 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Το δικαίωμα στη γνώση διεκδικεί ο γηραιότερος μαθητής στον κόσμο, ο 88χρονος Κενυάτης, Κιμάνι Μαρούγκε. Ο Κενυάτης αγρότης αναγκάστηκε λόγω της μετεκλογικής κρίσης στην χώρα να καταφύγει σε προσφυγικό καταυλισμό, όπου διαμένουν 14.000 άνθρωποι. Κάθε πρωί ξυπνάει στην ώρα του, μαζεύει τα βιβλία του και ντύνεται για να πάει, κουτσαίνοντας, με τα πόδια στο Δημοτικό σχολείο, που όμως τώρα απέχει τέσσερα χιλιόμετρα. "Επρεπε να πάω στον καταυλισμό όταν άρχισαν οι διαδηλωτές να καταστρέφουν και να πυρπολούν τα σπίτια", δήλωσε ο υπερήλικας μαθητής, ο οποίος ανήκει στην φυλή Κικούγιου. "Είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει κανένας να με βοηθάει στο περπάτημα. Πηγαίνω μόνος μου. Αλλά το πάθος μου για μάθηση με κρατάει σε εγρήγορση", εξηγεί ο ίδιος και ζητάει να μεταφερθεί σε άλλον καταυλισμό, πιο κοντά στο σχολείο του. Αναλφάβητος όλη του τη ζωή, ο Μαρούγκε, ο οποίος έχει και δισέγγονα, αποφάσισε να μην χάσει την ευκαιρία και να πάει στο σχολείο όταν ο πρόεδρος Κιμπάκι εισήγαγε την δωρεάν πρωτοβάθμια παιδεία στην χώρα, το 2003.

    [29] Παράξενα

    Οινοπαραγωγός ασφάλισε ...την μύτη του

    21/3/2008 11:37:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Eνας ολλανδός οινοπαραγωγός, ασφάλισε την μύτη του για οκτώ εκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό του Λονδίνου, με το σκεπτικό ότι η επιτυχία της επιχείρησής του βασίζεται στην οξυμένη όσφρησή του. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Τάιμς, ο μουσικός Ιλια Γκορτ, ο οποίος αγόρασε ένα κάστρο του 14ου αιώνα στην περιοχή του Μπορντό, που φημίζεται για τα κρασιά της, δήλωσε ότι επιτέλους σταμάτησε να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει το μεγαλύτερο ατού της επιχείρησής του. "Κερδίσαμε κάποια σημαντικά έπαθλα και συνειδητοποίησα πόσο απαραίτητο ήταν να έχω καλή μύτη", δήλωσε ο 47χρονος στην εφημερίδα. Ενώ η γλώσσα μπορεί να διακρίνει μόλις πέντε διαφορετικές γεύσεις, η μύτη μπορεί να ξεχωρίσει εκατομμύρια μυρωδιές, εξήγησε ο ίδιος. Σ΄ύμφωνα με το ασφαλιστήριο, ο Γκορτ δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε χειμερινά αθλήματα ή να ασχολείται με την πυγμαχία, ενώ ανάμεσα στους πρωτότυπους όρους του είναι να ...μη μείνει έγκυος και να μην αυτοκτονήσει.

    [30] Παράξενα

    Αυστραλία

    Το δράμα να είσαι αλλεργική στο νερό

    21/3/2008 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το δράμα που ζει μια νεαρή κοπέλα, στην Αυστραλία, η οποία είναι αλλεργική στο νερό περιέγραψε με δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης. Η Άσλεϊ Μόρις, που σπουδάζει δημοσιογραφία δεν μπορεί να κολυμπήσει, ή να κάνει μπάνιο, λόγω αυτής της αλλεργίας. Στην παραμικρή επαφή της με το νερό γεμίζει εξανθήματα. "Αν και τα εξανθήματα δεν διακρίνονται εύκολα, εντούτοις το δέρμα μου αλλάζει χρώμα και με δείχνει σαν ...πεθαμένη. Το χειρότερο είναι ότι πάσχω από φοβερή φαγούρα και συχνά ματώνω το κορμί μου από το ξύσιμο. Για δυο ώρες μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό δεν μπορώ να πάω πουθενά. Η Άσλεϊ Μόρις, είναι ακόμη αλλεργική και στο ίδιο της τον ιδρώτα, αφού της δημιουργεί εξανθήματα! "Έτσι", λέει, "σπανίως βγαίνω έξω, δεν κάνω κανένα σπορ πλέον και φυσικά δεν κολυμπώ". Πάντως δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν πίνει νερό. Η 19χρονη κοπέλα από τη Μελβούρνη έγινε αλλεργική στο νερό όταν πήρε μια μεγάλη δόση πενικιλίνης στην ηλικία των 14 ετών! Η νεαρή φοιτήτρια είναι μεταξύ των πέντε ατόμων στον κόσμο που πάσχουν από την ανίατη ασθένεια Aquagenic Urticaria. Η ίδια λέει ότι αναγκάζεται συνέχεια να κρατά ομπρέλα, να βάζει σεντόνι ανάμεσα σε αυτήν και τον φίλο της όταν κοιμούνται, δεν τον πλησιάζει όταν ιδρώνει και μένει στο σπίτι όταν κάνει ντους μέχρι να φύγουν τα εξανθήματα! Δηλώνει πάντως ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη για την ζωή της και το μέλλον της.

    [31] Παράξενα

    Αυστραλία

    Φρένο...σε μεθυσμένους οδηγούς

    21/3/2008 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τα "μαγικά κλειδιά" ευαίσθητα στο αλκοόλ, ( alcohol interlock devices), σταματούν τους Αυστραλούς οδηγούς που έχουν πιει πέραν του επιτρεπόμενου, να προχωρήσουν. Το εξάρτημα στοιχίζει $135 να εφαρμοστεί, ενοίκιο $135 το μήνα και άλλα τόσα όταν περάσει το διάστημα της ποινής και πρέπει να βγει. Κρίνεται εντούτοις άκρως αποτελεσματικό για το λόγο ότι έχουν αποφευχθεί πολλά και σοβαρά τροχαία από οδηγούς που επιμένουν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η εφαρμογή τους στα οχήματα γίνεται μετά από εντολή του δικαστή, σε περιπτώσεις που άτομα έχουν συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η πολιτεία της Βικτόριας βρίσκεται μπροστά στο μέτρο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, δεδομένου ότι, μέχρι τώρα πάνω από 8.000 τέτοια εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα. Μερικοί προσπαθούν ανεπιτυχώς να βγάλουν το εξάρτημα αυτό ή να "βιάσουν" τη μηχανή ν αρχίσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    [32] Υγεία

    Θεσσαλονίκη

    Προτιμάει τις γυναίκες η οστεοαρθρίτιδα

    21/3/2008 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η οστεοαρθρίτιδα, η επικρατέστερη μορφή αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των αρθρώσεων "δείχνει" ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου που διοργανώνεται από την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης. Στην ηλικία δε των 50 ετών, εκτιμάται ότι το 20% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, ποσοστό που αυξάνει στο 30-40% στην ηλικία των 65 ετών και στο 75% στην ηλικία των 80 ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ομιλητών του σεμιναρίου, ο αριθμός των Ελληνίδων με οστεοαρθρίτιδα μέτριου ή έντονου βαθμού ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, εφόσον προστεθούν και οι περιπτώσεις των εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, τόσο του αυχένα όσο και της οσφύος. Τα υψηλά ποσοστά οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν σε αρκετές αιτίες όπως η εμμηνόπαυση ή το αδύνατο μυϊκό σύστημα που προκαλεί ευκολότερους μικροτραυματισμούς στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική τους καταστροφή. Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εφ όσον χρειαστεί πραγματοποιούνται εγχειρήσεις με νέες κυρίως χειρουργικές τεχνικές, που έχουν ακριβέστερα και άμεσα αποτελέσματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2008 - 17:55:05 UTC