Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου -Γραμματέας ο Γ. Ραγκούσης
  • [02] Λουτρό αίματος στο Θιβέτ
  • [03] Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ
  • [04] Νέα εποχή για το Κυπριακό
  • [05] Πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία
  • [06] Αναβολή αντιρατσιστικής συναυλίας
  • [07] Ρυθμίσεις για την επανείσοδο αλλοδαπών

    [01] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ- Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου -Γραμματέας ο Γ. Ραγκούσης

    21/3/2008 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    «Αφήνουμε πίσω το ψυχικό χάσμα, τα στρατόπεδα, τις προσωπικές στρατηγικές και τις πικρίες που είναι ανθρώπινο να δημιουργήθηκαν. Σε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν εννοούνται ούτε «προεδρική φρουρά» ούτε «εσωκομματική αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη, μετά το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία είχε ως αντικείμενό της την εκλογή των ανώτατων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την εκλογή γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε ιδιαίτερα τα νεοεκλεγέντα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είπε «να δώσουμε χώρο στην νέα γενιά, να τους δώσουμε ρόλο και ευκαιρίες, θα κάνουν και λάθη, αλλά θα δώσουν και νέα δυναμική». Ταυτόχρονα κάλεσε σε «άνοιγμα των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ», θέτοντας και ως ορόσημο την συμβολική ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου 2008.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει το Κίνημα, όντας ταυτόχρονα και συνεχιστές μιας παράδοσης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην χώρα και τον λαό. «Πολλά γράφτηκαν για σας και την εκλογή σας, διάβασα και άκουσα σενάρια, εικασίες και ερμηνείες και μια λέξη θέλω να πω στους επίδοξους ή πραγματικούς σεναριογράφους: Ματαιοπονείτε. Είμαστε μια γροθιά για την αλλαγή στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι «έχουμε εκλεγεί για δουλειά και όχι για χατίρια, για να αναλάβουμε ευθύνες και όχι καρέκλες», υπενθυμίζοντας ότι «γι αυτό ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ και αυτή είναι η ψυχή του».

    «Αυτήν την εβδομάδα δώσαμε την μάχη για το Ασφαλιστικό και θα συνεχίσουμε να την δίνουμε έως ότου αποσυρθεί» είπε ο κ. Παπανδρέου συγχαίροντας ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνοντας την σύμπτωση -εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως είπε- της απεργίας των ΜΜΕ η οποία δεν επέτρεψε να «φανεί η μάχη της Βουλής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε εν τάχει τους βασικούς άξονες κριτικής του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι είναι «ντροπή να ποντάρει η κυβέρνηση στον διχασμό της κοινωνίας για να διασωθεί πολιτικά» και κάλεσε και πάλι σε αγώνα μέχρι (η κυβέρνηση) να «πάρει πίσω την ασφαλιστική απορύθμιση», αλλά και «αγώνα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ώστε να φέρει μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση». «Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για το Κίνημα και την κοινωνία» είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για νέο μοντέλο ανάπτυξης, ισχυρό, λιτό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με υπηρεσίες ποιότητας και δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ευνομούμενο κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε και πάλι την «συστηματική προσπάθεια εξωθεσμικών κέντρων να απαξιώσουν την πολιτική ζωή της χώρας» τονίζοντας ότι «αυτό πλήττει περισσότερο το δημοκρατικό κίνημα» και προσθέτοντας ότι «η πολιτική είναι η μόνη αυθεντική έκφραση του λαού και εκτός αυτής σωτήρες δεν υπάρχουν». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την δημοκρατική πολιτική ως οχυρό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδυνάτων και τα συμφέροντα των πολλών «απέναντι σε όποια ολιγαρχικά κατεστημένα, όποιο αδηφάγο κέντρο με την επιθετικότητά του, όποιο κατεστημένο που δεν θέλει να αναγνωρίσει την βούληση του ελληνικού λαού ως μοναδική εξουσία, τον πολίτη ως τον μοναδικό διαμορφωτή του μέλλοντός του». «Είναι ευθύνη μας να αποτρέψουμε αυτήν την πορεία απαξίωσης της πολιτικής» υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά τα νέα ανώτατα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο κατ αρχήν πρέπει να εκφράζει την ενότητα, την ανανέωση και την αξιοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. «Σε κάθε πόστο θα μπουν οι καλύτεροι» είπε, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αξιοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι νομίζουν πως επειδή οι διατελέσαντες υπουργοί δεν είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο, αποστρατεύονται, είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν κατάλαβαν τίποτα από την πρότασή μου». «Οι πρώην υπουργοί θα ελέγχουν την κυβέρνηση και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο δημόσιο λόγο μας» πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Αθανασάκη που ανέλαβε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ «σε δύσκολες στιγμές, εν μέσω εκλογών και συνέβαλε στην ενότητα και ενδυνάμωση του Κινήματος».

    Η στελέχωση των οργάνων

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη στελέχωση των οργάνων ο κ. Παπανδρέου πρότεινε για τη θέση του γραμματέα τον Γιάννη Ραγκούση και για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τούς: Νίκο Ανδρουλάκη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλη Καρχιμάκη, Λούκα Κατσέλη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Γιάννη Κουτσούκο, Πάνο Μπεγλίτη, Θάνο Μωραΐτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Συλβάνα Ράπτη και Ντίνο Ρόβλια. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την Μαρία Αρσένη να αναλάβει και πάλι την θέση του Συνηγόρου του Μέλους και Φίλου του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, για τη θέση του γραμματέα υποψηφιότητα έθεσε επίσης και ο Παντελής Οικονόμου.

    Νέος γραμματέας ο Γ.Ραγκούσης

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξελέγη νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος για την ανάδειξη των ανώτατων οργάνων του κόμματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης, ψήφισαν 273 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα λευκά ήταν 59 και τα άκυρα 12.

    Ο κ. Ραγκούσης έλαβε 159 ψήφους ενώ ο άλλος υποψήφιος του, Παντελής Οικονόμου έλαβε 43 ψήφους.

    [02] Κόσμος

    Νεκροί και τραυματίες

    Λουτρό αίματος στο Θιβέτ

    21/3/2008 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Αυξητική τάση παρουσιάζει ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Λάσα του Θιβέτ, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του πρακτορείου "Νέα Κίνα", 19 άτομα (18 πολίτες και ένας αστυνομικός) έχασαν τη ζωή τους, στις ταραχές εναντίον της κινεζικής εξουσίας, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς. Στον τελευταίο απολογισμό γίνεται λόγος για 241 τραυματίες αστυνομικούς (οι 23 σοβαρά) και 382 πολίτες (οι 58 σοβαρά). Διαφορετικά στοιχεία δίνει η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, που κάνει λόγο για τουλάχιστον 99 νεκρούς. Το πρακτορείο "Νέα Κίνα", αποδίδει στους διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί "ταραχοποιούς", την πυρπόληση επτά σχολείων, πέντε νοσοκομείων, 120 κατοικιών, 38 αυτοκινήτων και τη λεηλασία 908 καταστημάτων. Πρόκειται για έναν κύκλο έντασης που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου, με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του 1959 κατά της κινεζικής εξουσίας, η οποία είχε εδραιωθεί από το 1951.

    [03] Οικονομία

    Χρηματαγορά-Ευρώ-Ομόλογα

    Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ

    21/3/2008 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,547 δολάρια από το επίπεδο των 1,5496 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το κλείσιμο της εβδομάδας βρίσκει το αμερικανικό νόμισμα να καταγράφει κέρδη πενθημέρου της τάξεως του 1,4% έναντι του ευρώ.

    Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας με την οποία η χώρα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας φέτος, ενώ ανέβασε το στόχο για τον πληθωρισμό. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) λόγω του Πάσχα των Καθολικών δεν υπήρξαν συναλλαγές . Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους σημείωσαν υποχώρηση και επανήλθαν σε «φυσιολογικά» επίπεδα . Το επιτόκιο στη διάρκεια της μίας ημέρας της Εθνικής κυμαίνονταν στο 4,07% από 4,32% χθες. Στο 4,19% από 4,33% χθες διαπραγματευόταν το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Στο επίπεδο του 4,37 % από 4,36% κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μήνα. Στο επίπεδο του 4,72% κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

    Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετεβλήθη στα 1,5423 δολάρια, εξαιτίας της αργίας του Πάσχα των Καθολικών.

    [04] Κόσμος

    Κύπρος

    Νέα εποχή για το Κυπριακό

    21/3/2008 9:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Σε συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες και έγινε παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Μάϊκλ Μόελλερ, τονίζεται ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, κύριοι Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι θα προχωρήσουν, με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, στη σύσταση ομάδων εργασίας για θέματα ουσίας και τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας.

    Σε τρεις μήνες οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν εκ νέου για να αξιολογήσουν την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και να εκτιμήσουν, αν μπορούν να αρχίσουν μεταξύ τους απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι το συντομότερο θα ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, ενώ οι σύμβουλοι των δύο πλευρών θα εξετάσουν τις δυνατότητες για άνοιγμα του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά με καλή θέληση. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική λύση το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν μόνο θέματα διαδικασίας και συμφώνησαν.

    Θετική εξέλιξη

    Ως θετική εξέλιξη αξιολογούν τα Ελληνοκυπριακά κόμματα το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Χριστόφια -Ταλάτ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η απόσταση μέχρι την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο κυπριακό είναι μεγάλη. Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την απόφαση για έναρξη της εργασίας των τεχνικών ομάδων και των επιτροπών, καθώς και την απόφαση για διάνοιξη της οδού Λήδρας.

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με στόχο την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και με προοπτική να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση».

    Ωστόσο, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η απόσταση για την επίτευξη συμφωνίας είναι μεγάλη, γι αυτό και οι τεχνικές ομάδες και επιτροπές πρέπει να εργαστούν εντατικά και αποτελεσματικά.

    Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Χριστόφια -Ταλάτ αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, «που δημιουργεί χωρίς αμφιβολία νέα δυναμική και θετικές προσδοκίες», αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του. Η απόφαση για διάνοιξη της οδού Λήδρας, προστίθεται, είναι επίσης μια θετική εξέλιξη, η οποία συμβάλει στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι η διάνοιξη της διόδου του Λιμνίτη, καθώς και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα πρέπει να επιδιωχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι δεν δικαιολογούνται ούτε υπερβολική αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία από την συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ. Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Κόμματος, Μάριος Καρογιάν αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης οδηγεί σε κινητικότητα τις διαδικασίες και την μεθοδολογία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Με την άμεση έναρξη της λειτουργίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών που προνοεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, προσθέτει, «θα δοκιμαστεί στην πράξη η τουρκική πλευρά και η πολιτική της». Βήμα προς την κατεύθυνση της κινητικότητας θεωρεί η ΕΔΕΚ τη συμφωνία Χριστόφια -Ταλάτ.

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ εκφράζει την ελπίδα «η μη αναφορά στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου να μην σημαίνει καθ οιονδήποτε τρόπο εγκατάλειψη της, όπως επίμονα και συστηματικά επιδιώκει η τουρκική πλευρά». Η ΕΔΕΚ προσθέτει η ανακοίνωση, έχει την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα επιμείνει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε «το θετικό κλίμα» που εκπέμπει η συνάντηση «με την εκ πρώτης όψεως ανάλυση του κοινού ανακοινωθέντος». Ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι «δίδεται η δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να ερμηνεύσει το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ότι καθορίζει χρονοδιάγραμμα ώστε έτσι να εξουδετερώσει την 8η Ιουλίου». Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το κίνημα "Οικολόγων Περιβαλλοντιστών" για το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ. Σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι είναι θετικό γεγονός η δέσμευση των δύο ηγετών για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, αλλά «θεωρούν αμφιλεγόμενο σημείο την έναρξη διαπραγματεύσεων σε τρείς μήνες, ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών των επιτροπών». Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι πιθανόν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου «να οδηγείται σε ακρωτηριασμό και έντεχνη παράκαμψη».

    Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τη "θετική συνάντηση"

    Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τη «θετική συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ταλάτ». Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, τονίζεται επίσης ότι «είναι ενθαρρυντική η συμφωνία των ηγετών για την άμεση επανεργοποίηση συναντήσεων των τεχνικών επιτροπών και την επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων σε τρεις μήνες αναζητώντας μια συνολική διευθέτηση που θα επανενώσει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συγχαίρουμε τους ηγέτες για τη συμφωνία τους να ανοίξουν και πάλι, το συντομότερο δυνατόν, τη δίοδο στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία μετά από σαράντα χρόνια. Τέτοια βήματα οικοδομούν την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών για να προχωρήσουν προς μια συνολική διευθέτηση».

    [05] Κόσμος

    Με αφορμή την πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη

    Πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία

    21/3/2008 9:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη στην Αλβανία, συνεχίζει να δημιουργεί εστίες αντιπαράθεσης στη γειτονική χώρα. Την Παρασκευή οπαδοί κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα Τίρανα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για το θάνατο 21 ατόμων από τις εκρήξεις στη στρατιωτική αποθήκη της κοινότητας Γκερντέτς. Τη διαδήλωση στήριξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και κινήσεις της αριστεράς, ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε την εύρεση των υπευθύνων και άσκησε κριτική στις μυστικές υπηρεσίες, διότι δε γνώριζαν την ύπαρξη του εργαστηρίου εντός του στρατοπέδου.

    [06] Κοινωνία

    Λόγω καιρικών συνθηκών

    Αναβολή αντιρατσιστικής συναυλίας

    21/3/2008 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η Παρασκευή 21 Μαρτίου και τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, αλλά και του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι αυξάνεται το ποσοστό αφομοίωσης και αποδοχής των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα από τους νέους. Ταυτόχρονα όμως αυξήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2007 και τα κρούσματα οργανωμένης βίας κατά μεταναστών. Για το απόγευμα της Παρασκευής είχε προγραμματιστεί στην Πλατεία Συντάγματος αντιρατσιστική συναυλία, η οποία αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Η πραγματοποίησή της προγραμματίζεται για την επόμενη Παρασκευή 28 Μαρτίου.

    [07] Κοινωνία

    Από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΛΑΣ

    Ρυθμίσεις για την επανείσοδο αλλοδαπών

    21/3/2008 7:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την επανείσοδο στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών που έχουν πρόθεση να επισκεφθούν τη χώρα τους κατά τις εορτές του Πάσχα. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις είναι οι εξής: Επιτρέπεται από 01-04-2008 μέχρι 31-05-2008 η επανείσοδος στην Ελλάδα των πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον έχουν αναχωρήσει εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής, η ισχύς της οποίας έχει λήξει και οι οποίοι έχουν εμπρόθεσμα καταθέσει αίτηση χορήγησης ή ανανέωσης της άδειας διαμονής, αφού θεωρούνται ως νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα, μέχρι η Διοίκηση να αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

    Για τους πολίτες της Αλβανίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στην Αλβανία, επιτρέπεται η επανείσοδός τους κατά το χρονικό διάστημα από 20-03-2008 μέχρι 31-05-2008 και εφόσον έχουν αναχωρήσει από τη Χώρα μας εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

    Οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, που αιτούνται την επανείσοδό τους στη χώρα μας, θα πρέπει κατά περίπτωση να είναι κάτοχοι:

    Α.΄ Αλλοδαποί με άδεια διαμονής που έχει λήξει

    α) Διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ

    β) Άδειας διαμονής της οποίας η ισχύς έχει λήξει και

    γ) Βεβαίωση τύπου Α΄ (μπλε χρώματος) ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την ανανέωση άδειας διαμονής, πριν τη λήξη της, για μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο Ν. 3386/2005 (π.χ. εξαρτημένη εργασία, παροχή ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σπουδές, οικογενειακή επανένωση, αυτοτελή άδεια διαμονής μελών οικογενείας, σύζυγοι Ελλήνων ή πολιτών Ε.Ε., γονείς ημεδαπού κ.λ.π.)

    Β.΄ Αλλοδαποί αιτούμενοι αρχική άδεια διαμονής

    1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 91 του Ν. 3386/2005, της παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν. 3536/2007 ή της υπ αριθ. 11702/2006 Κοινής Υπουργικής Απόφασης:

    α) Διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ και

    β) Βεβαίωσης τύπου Α΄ (μπλε χρώματος) ότι έχουν καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις.

    2. Για λόγους οικογενειακής επανένωσης, εργασίας και σπουδών:

    α) Διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ

    β) Ληγμένης θεώρησης εισόδου, που έλαβαν αρχικώς για λόγους οικογενειακής επανένωσης, εργασίας και σπουδών, και

    γ) Βεβαίωσης ότι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, για εργασία ή για λόγους σπουδών.

    3. Αλλοδαποί για τους οποίους έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής ή έχει χορηγηθεί αναστολή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

    α) Διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ και

    β) Ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής βάσει των διατάξεων της υπ αριθμόν. 21535/16.11.2006 Κ.Υ.Α. (Φ.ΕΚ. 1677 Β΄).

    4. Αλλοδαποί αιτούμενοι ανανέωση άδειας διαμονής χωρίς να τους έχει χορηγηθεί από την αρμόδια υπηρεσία η αρχική άδεια διαμονής, που είχαν αιτηθεί σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρ. 91 του ν. 3386/2005.

    α) Διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας, σε ισχύ και

    β) Βεβαίωσης τύπου Α΄ (μπλε χρώματος) ότι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για την ανανέωση Άδειας Διαμονής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2008 - 21:49:44 UTC