Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμη φάση το Σκοπιανό
  • [02] Σήμερα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [03] Στη Λάρισα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [04] Βαγδάτη: Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • [05] Χιλή: Ομηρία με αίσιο τέλος Γερμανών στρατιωτών
  • [06] Ζιμπάμπουε: Καταμέτρηση ψήφων

    [01] Πολιτική

    Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Σε κρίσιμη φάση το Σκοπιανό

    30/3/2008 11:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2008 11:46:25 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για επίλυση του ζητήματος, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την προσεχή Τετάρτη στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα διαμηνύει ότι θα συμφωνήσει μόνο με αμοιβαία, αποδεκτή ονομασία, για όλες τις χρήσεις και ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας στη συμμαχία. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη από τη Σλοβενία δήλωσε ότι είναι κάπως δύσκολο να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη σύνοδο, προσθέτοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση έως ότου πετύχει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά ότι "στη διπλωματία δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις, τελικές λύσεις ευχόμαστε να υπάρχουν", ενώ σημείωσε ότι "στόχος δεν είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση, αλλά η ύπαρξη συμμαχικών σχέσεων που θα οικοδομούνται στις σωστές βάσεις". Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η χρονική πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή προτάσεων με τη μορφή τελεσιγράφων, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση του Τζορτζ Μπους στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Υπάρχει χρόνος για λύση και μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Την ίδια ώρα αντιφατική είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι χαρακτήρισε τελική την πρόταση Νίμιτς, ενώ υποστήριξε ότι η μη αποδοχή της πρότασης από την Ελλάδα αποτελεί μία προσπάθεια να βρεθεί δικαιολογία στα εσωτερικά της προβλήματα, με στόχο την παρεμπόδιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι προωθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απάντηση στην πρόταση Νίμιτς.

    [02] Πολιτισμός

    Στους Κινέζους διοργανωτές

    Σήμερα η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας

    30/3/2008 11:05:00 πμ

    Ολοκληρώνεται σήμερα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στο ελληνικό έδαφος. Η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί από την Ακρόπολη μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου το μεσημέρι -σε ειδική εκδήλωση- η Φλόγα θα παραδοθεί στους Kινέζους διοργανωτές και θα ξεκινήσει το μακρινό της ταξίδι ανά την υφήλιο. Η ειδική εκδήλωση παράδοσης στους Κινέζους διοργανωτές θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από τον Ιερό Βράχο με πρώτο δρομέα τον διεθνή παίκτη μπάσκετ Δημήτρη Διαμαντίδη και θα κατευθυνθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου το βωμό θα ανάψει η ασημένια Ολυμπιονίκης του τριπλούν το 2004, Πηγή Δεβετζή και μετά από μια σύντομη τελετή, το Ολυμπιακό Φως θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008" για να συνεχίσει το ταξίδι της ανά την υφήλιο.

    Ειδικά μέτρα κυκλοφορίας θα ισχύσουν από την Τροχαία Αθηνών -από τη 1 το μεσημέρι- λόγω της διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας από την Ακρόπολη στο Καλλιμάρμαρο. Έτσι οι δρόμοι γύρω από την Ακρόπολη θα αρχίσουν σταδιακά να κλείνουν από τη 1 και θα ακολουθήσουν οι οδοί Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αμαλίας, Σοφίας και Κωνσταντίνου. Από τις 2.30 μμ η κυκλοφορία θα διακοπεί σταδιακά στους δρόμους γύρω από το Καλλιμάρμαρο.

    [03] Πολιτική

    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου το απόγευμα

    Στη Λάρισα ο Γιώργος Παπανδρέου

    30/3/2008 12:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στη Λάρισα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σε λίγη ώρα θα επισκεφθεί και θα μιλήσει στο Κιλελέρ και αργότερα θα γευματίσει με αγρότες. Το απόγευμα, θα προεδρεύσει, στην πρώτη συνεδρίαση, του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.

    Εν τω μεταξύ, χθες με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ο βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αναπληρώτρια την Μαρία Καρακλιούμη. Εκπροσωπος του Κόμματος, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας.

    [04] Ιράκ

    Για τρίτη συνεχή ημέρα

    Βαγδάτη: Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

    30/3/2008 12:25:00 μμ

    Συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη για τρίτη συνεχή ημέρα, εξαιτίας φόβων για βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ενόπλων σιιτών. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επρόκειτο να ισχύσει αρχικά μέχρι σήμερα το πρωί στις 5 τοπική ώρα, αλλά η στρατιωτική διοίκηση της πόλης την παρέτεινε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους Υπηρεσιών Υγείας, 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 498 τραυματίστηκαν στην Βαγδάτη στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Στρατού του Μάχντι του ριζοσπάστη σιίτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Περίπου 260 άτομα σκοτώθηκαν από τις 25 Μαρτίου σε συγκρούσεις που ξεκίνησαν από την Βασόρα και επεκτάθηκαν και σε άλλες ιρακινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης, σύμφωνα με ένα απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε στοιχεία των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 43 ενόπλους σιίτες σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Βαγδάτη. Οι ιρακινές δυνάμεις από την πλευρά τους σκότωσαν 22 ενόπλους σιίτες στην Βασόρα χθες Σάββατο, προστίθεται την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Ηγετικό στέλεχος του κινήματος του Σαντρ κατηγόρησε τις ιρακινές και τις αμερικανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές στην συνοικία Σαντρ Σίτι χθες το βράδυ.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε σήμερα ότι η αστυνομία στην πόλη Μουκνταντίγια ανακάλυψε ένα νέο ομαδικό τάφο με 14 πτώματα κοντά σε ένα άλλο που είχε ανακαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα.

    Ο τάφος, στην πόλη αυτή, 125 χιλιόμετρα ΝΑ της Βαγδάτης, απέχει εκατό μέτρα από τον άλλο τάφο που ανακαλύφθηκε την Πέμπτη με τις 37 σορούς που έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

    [05] Κόσμος

    Χιλή: Ομηρία με αίσιο τέλος Γερμανών στρατιωτών

    30/3/2008 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2008 12:00:40 μμ)

    Εννέα Γερμανοί στρατιώτες, που παρείχαν εκπαίδευση σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής για 140 άρματα μάχης που διέθεσε το Βερολίνο στο Σαντιάγο, δέχθηκαν επίθεση και υπέστησαν πολύωρη ομηρία από κακοποιούς πριν απελευθερωθούν μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών της αστυνομίας με τους δράστες. Σύμφωνα με τις αρχές, οι στρατιώτες αιφνιδιάστηκαν από τους πέντε δράστες στην κατοικία όπου διέμεναν στην μικρή πόλη Ικίκε, 1.800 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο. Οι κακοποιοί έδεσαν τους ομήρους κι αναζήτησαν χρήματα και τιμαλφή, όμως ένας από τους στρατιώτες κατάφερε να διαφύγει και να ειδοποιήσει την αστυνομία, που περικύκλωσε το κτίριο. Όταν κλήθηκαν να παραδοθούν, οι δράστες ανάγκασαν τους Γερμανούς στρατιώτες να πέσουν στο πάτωμα, τους απείλησαν κι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία συνέλαβε τους τέσσερις κακοποιούς μετά από παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών, ενώ ο πέμπτος συνελήφθη λίγη ώρα αφότου διέφυγε από τη σκηνή. Οι Γερμανοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι.

    [06] Κόσμος

    Ζιμπάμπουε: Καταμέτρηση ψήφων

    30/3/2008 11:47:00 πμ

    Συνεχίζεται σήμερα η καταμέτρηση των ψήφων από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ζιμπάμπουε με το Κίνημα της Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) της αντιπολίτευσης να δηλώνει ήδη ότι κέρδισε. "Είναι μια ιστορική στιγμή για όλους μας. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές", δήλωσε ο Τεντάι Μπίτι, γενικός γραμματέας του Κινήματος για την Δημοκρατική Αλλαγή, ή MDC, το οποίο υποστηρίζεται από την Δύση, και ειδικά την κυβέρνηση της Βρετανίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, διπλωμάτες και παρατηρητές. Ο Μπίτι υποστήριξε ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματός του ανέφεραν πως κατά τα πρώτα αποτελέσματα, ο ηγέτης του MDC Μόργκαν Τσβαρινγκάι λάμβανε 66% των ψήφων στη Χαράρε, προπύργιο της αντιπολίτευσης, ενώ κατέγραφε σημαντικές νίκες στην επαρχία και ειδικά σε περιοχές που παραδοσιακά υποστηρίζουν τον Μουγκάμπε, όπως οι Μάσβινγκο και κεντρική Μασόναλαντ, όπου το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει να κερδίσει βουλευτική έδρα από το 2000. Η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει τον Μουγκάμπε ότι προέβη σε νοθεία των εκλογών σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία στη χώρα, που αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Αφρικανοί παρατηρητές σημείωσαν προβλήματα, παρατυπίες και κρούσματα νοθείας στις χθεσινές εκλογές. Περίπου 5,9 εκατομμύρια ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για τις χθεσινές εκλογές που είχαν θεωρηθεί κυρίως ως μία ψηφοφορία για το οικονομικό χάος από την πολιτική του προέδρου Μουγκάμπε που είχε αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φθάσει σε εξαψήφιο αριθμό και να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 March 2008 - 9:49:47 UTC