Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινό μέτωπο
  • [02] Απρόβλεπτη η έκβαση της Συνόδου
  • [03] Υψηλοί τόνοι για το δημοψήφισμα
  • [04] Έκρηξη στην Ελευσίνα
  • [05] Εξομαλύνεται η κατάσταση στα διόδια
  • [06] Εισαγγελική έρευνα για τον Θεόκλητο
  • [07] Εξέπνευσε ο 17χρονος
  • [08] ΗΠΑ: 9χρονοι μαθητές ετοίμαζαν επίθεση σε δασκάλα
  • [09] "Τηλεμαχία" Μπερλουσκόνι-Βελτρόνι

    [01] Πολιτική

    Κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Κοινό μέτωπο

    2/4/2008 9:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 12:44:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το βέτο στις αποσκευές του και τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν έχει αντίρρηση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ, αλλά εξάντλησε όλα τα διπλωματικά και χρονικά περιθώρια να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Λίγο μετά τις 12:00, ολοκληρώθηκε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την Τρίτη, ο Κώστας Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμη διαπραγμάτευση και είναι ώρα να δυναμώσουμε τη φωνή της χώρας μας. Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν στην Κυβερνητική Επιτροπή. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά πολλαπλασιάζει τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες προώθησης των ελληνικών θέσεων στους εταίρους. Πορεία για το θέμα της ονομασίας διοργανώνεται το βράδυ στα Σκόπια.

    Ενημέρωση σχετικά με τις ελληνικές θέσεις

    Επιστολές στις οποίες αναλύονται τα επιχειρήματα της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της FYROM απέστειλε ο Πρωθυπουργός στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Συνοπτική αναφορά στην ιστορία της Μακεδονίας και του μακεδονικού ζητήματος κάνει σε άρθρο της στην αμερικανική εφημερίδα "Wall Street Journal" η υπουργός Εξωτερικών , καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των Σκοπίων.

    Η κα Μπακογιάννη τονίζει ότι "από την ενδιάμεση συμφωνία το 1995 μέχρι σήμερα, η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε με καλή πίστη, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης σε αντίθεση με την άρνηση και την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς".

    Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε για τις θέσεις της Ελλάδας τους διαπιστευμένους στη χώρα μας Πρέσβεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Κίνας και της Ρωσίας και ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς απέστειλε στον πρόεδρο Μπους επιστολή στην οποία επισημαίνονται οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες των Σκοπιανών.

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε προσβλητική την κίνηση των γειτόνων μας που παραποίησαν την ελληνική σημαία και επανέλαβε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές για την επίλυση του θέματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Μάθιου Νίμιτς". Υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τάσσεται η Γερμανία.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βουκουρέστι, το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι δήλωσε στη ΝΕΤ ότι "παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετική ένδειξη εκ μέρους του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, αναχωρούμε με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και η Δημοκρατία της "Μακεδονίας" θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ".

    Το πρόγραμμα της Συνόδου

    Ο κ. Καραμανλής αναχωρεί το μεσημέρι στις 15.20 για το Βουκουρέστι, όπου αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο Μέγαρο "Κοτροτσένι Πάλλας", για να παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας που δίδεται για τους αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο.

    Ταυτόχρονα, προβλέπεται και δείπνο εργασίας για τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης σε Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια θα υπάρξει ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία τουΓΓ του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.

    Περίπου στις 13:00 θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα "ΝΑΤΟ-Ουκρανία", όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Σημειώνεται ότι στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας αντιδρούν η Ρωσία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που ζήτησε περισσότερο διάλογο για το θέμα με τη Μόσχα.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 14:00, και ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Πορεία στα Σκόπια για την ονομασία

    "Σιωπηρή" πορεία διοργανώνουν το βράδυ, στα Σκόπια, η οργάνωση "Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο" (εθνικιστική οργάνωση η οποία συνδέεται με τη σλαβομακεδονική διασπορά) και η Οργάνωση των Αποδήμων για την "υπεράσπιση", όπως αναφέρουν, "της ονομασίας Μακεδονία και για την καταδίκη της γενοκτονίας των Μακεδόνων από την πλευρά της Ελλάδας".

    Δίχως συνθήματα και ομιλίες, η πορεία θα ξεκινήσει στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο και θα καταλήξει δύο ώρες αργότερα μπροστά από το Κοινοβούλιο και το διπλανό σε αυτό πάρκο, όπου οι συμμετέχοντες στην πορεία θα ανάψουν κεριά στη "μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του μακεδονικού λαού από την Ελλάδα".

    Ο πρόεδρος του "Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου" Τόντορ Πέτροφ, δήλωσε: "Εάν η Αθήνα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, το Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο και η Οργάνωση των Αποδήμων θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις συνομιλίες για το όνομα του κράτους και με γραπτή νότα να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι το 'κράτος της Μακεδονίας' συνεχίζει να είναι μέλος του Οργανισμού υπό το μοναδικό ιστορικό όνομα 'Μακεδονία' ".

    [02] Κόσμος

    "Οχυρό" το Βουκουρέστι

    Απρόβλεπτη η έκβαση της Συνόδου

    2/4/2008 10:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 12:02:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολλά είναι τα ζητήματα-"αγκάθια" που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η οποία αρχίζει σήμερα. Το αίτημα της Ουάσινγκτον να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν συναντά την απροθυμία πολλών χωρών της Συμμαχίας, ενώ μια σειρά από ζητήματα φέρνουν σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία θεωρείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντάλλαγμα για τη φιλοξενία της αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Από το Βουκουρέστι όπου ήδη βρίσκεται, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε για το Αφγανιστάν ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ηττηθεί στον αγώνα του κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, ενώ, στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας αντιδρούν η Ρωσία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών η Γαλλία, που ζήτησε περισσότερο διάλογο με τη Μόσχα για το ζήτημα αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν τη Ρωσία ότι η προώθηση των δύο υποψηφιοτήτων δεν προσφέρεται ως αντάλλαγμα για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Βουκουρέστι το "George Marshall Fund", οι ηγέτες θα λάβουν "ιστορική απόφαση" και θα δεχθούν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Αλβανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ.

    Την ίδια ώρα, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Βουκουρέστι Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κτίριο που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ έχει σφραγιστεί, ενώ καθόλη τη διάρκεια της Συνόδου θα περιπολούν από αέρος αμερικανικά μαχητικά. Σχολεία και υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν το επόμενο τριήμερο και η κυβέρνηση της Ρουμανίας προτρέπει τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

    Μπους: "Δεν μπορούμε να χάσουμε το Αφγανιστάν"

    Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ηττηθεί στον αγώνα του κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Τζορτζ Μπους, σε ομιλία του στο Βουκουρέστι το πρωί της Τετάρτης. "Όπως τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να χάσουμε το Αφγανιστάν. Όποιο και αν είναι το κόστος, όντως δύσκολο, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, πρέπει να νικήσουμε. Συμφωνώ απολύτως" τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. "Αν δεν νικήσουμε τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, θα τους αντιμετωπίσουμε στο έδαφός μας" πρόσθεσε ο Μπους και κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

    Η αποστολή του ΝΑΤΟ έχει ήδη στη χώρα 47.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 15.000 Αμερικάνοι, 7.800 Βρετανοί, 3.200 Γερμανοί, 2.900 Ιταλοί και 2.500 Καναδοί.

    Η Γαλλία με 1.500 άνδρες είναι η μόνη χώρα της συμμαχίας που έχει δεσμευτεί διά στόματος Νικολά Σαρκοζί να συνδράμει με νέα στρατεύματα, χωρίς όμως να ανακοινώσει ημερομηνία.

    Υπέρ της ένταξης Ουκρανίας-Γεωργίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ

    Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, Γερμανία και Γαλλία διαφωνούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην απόδοση στα δύο αυτά κράτη του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Συμμαχία.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους συμμάχους να ανοίξουν τον δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο χώρες: "Εδώ στο Βουκουρέστι, πρέπει να στείλουμε το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ συμμερίζεται τις προσδοκίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και τους προσφέρει μια σαφή προοπτική για να επιτύχουν τον στόχο αυτό".

    Τουλάχιστον 10 χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, θεωρούν πρόωρο το άνοιγμα της Συμμαχίας προς το Κίεβο και την Τιφλίδα, εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για τις δύο αυτές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να μετάσχουν στο Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη στη Συμμαχία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει μάλιστα από τις 10 Μαρτίου δημοσίως τις επιφυλάξεις της, ενώ χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι δεν συμφωνεί με την αμερικανική θέση.

    Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, στο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι τον Μάρτιο, όσο και κατά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Τζορτζ Μπους κατέστησε σαφές ότι μεταβαίνει στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου με την πρόθεση να επιτύχει την ανακήρυξη των δύο ως επισήμως υποψηφίων προς ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Στην Ουκρανία πάντως, μόνο το 30% δηλώνει στις δημοσκοπήσεις οτι συμφωνεί με την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

    Την πεποίθηση ότι η Αλβανία θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

    Σημειώνεται ότι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τάσσεται η Γερμανία.

    Περί στρατηγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Η στρατηγική συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία μπορεί να φτάσει σε" ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο", περιλαμβάνοντας και τις στρατιωτικές βάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στο Βουκουρέστι, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να μετάσχει "στη συλλογική προσπάθεια" για την αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διαθέσει για την αντιπυραυλική άμυνα μιά ρωσική βάση ραντάρ στο Αζερμπαιτζάν, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι "οι βάσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα εντοπισμού των απειλών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ".

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Υψηλοί τόνοι για το δημοψήφισμα

    2/4/2008 9:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 11:08:52 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό κυριάρχησε στη Βουλή, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί απόψε τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "εργαλείο ενίσχυσης της δημοκρατικής πολιτείας", και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τα ομόλογα. "Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ έλεγε ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα", σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού να μην έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση για να τροποποιήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ.

    Αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων

    Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει για το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ νωρίτερα το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει παραδώσει στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου τις υπογραφές που συγκέντρωσε υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Στις 2 μετά το μεσημέρι, εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων πρόκειται να γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιούν και σήμερα 24ωρη απεργία , όπως και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, που αντιδρούν στην πώληση μετοχών του οργανισμού στην Ντόιτσε Τέλεκομ.

    Για αύριο έχουν προγραμματίσει στάσεις εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Τραμ και από τις 10 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

    [04] Κοινωνία

    Έκρηξη στην Ελευσίνα

    2/4/2008 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 10:35:15 πμ)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτεταμένες ζημιές σε τουλάχιστον ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο προκάλεσε ισχυρή έκρηξη μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών που έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης σε καφέ- μπαρ στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Παπαγιάννη, στην Ελευσίνα. Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τη βόμβα έξω από το κατάστημα, όπου όμως δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα μηχανισμού γι αυτό εκτιμάται ότι επρόκειτο πιθανότατα για μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας. Από την έκρηξη καταστράφηκε το καφέ-μπαρ, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα, διαμερίσματα και αυτοκίνητα σε ακτίνα τουλάχιστον 40 μέτρων.

    Το κατάστημα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ανήκει στην Καλλιρρόη Ναστούλη, μητέρα του Κωνσταντίνου Ναστούλη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και χρόνια για φόνο, προστασίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Ελαφρά τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αστυφύλακας που εκτελούσε υπηρεσία έξω από διαμέρισμα της περιοχής, όπου διαμένει μια γυναίκα που είχε καταθέσει το 2002 σε βάρος του ήδη κρατούμενου, επίσης για προστασίες, ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες και άλλα αδικήματα, Βασίλη Στεφανάκου, στην οποία είχε παρασχεθεί αστυνομική προστασία.

    Στο ίδιο κατάστημα είχε εκραγεί βόμβα και πριν από χρόνια. Με την υπόθεση ασχολείται το τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, το οποίο αποδίδει την ενέργεια στον πόλεμο μεταξύ αντιπάλων εγκληματικών ομάδων στην περιοχή της δυτικής Αττικής.

    Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται ακόμα συνεργεία πυροτεχνουργών του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και αστυνομικοί της ασφάλειας για την καταμέτρηση των ζημιών και τη συλλογή στοιχείων για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

    [05] Κοινωνία

    Εξομαλύνεται η κατάσταση στα διόδια

    2/4/2008 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα στα διόδια των Αφιδνών μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από νωρίς το πρωί με το σχηματισμό ουρών χιλιομέτρων, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί δεν είχαν ενημερωθεί για την αύξηση του αντιτίμου διέλευσης των οχημάτων. Το πρόβλημα επέτεινε και η ένδειξη στο μεγάλο φωτεινό πίνακα που ενημερώνει τους οδηγούς πολλά χιλιόμετρα πριν φτάσουν στα διόδια, καθώς ανέγραφε τις παλιές τιμές του αντιτίμου.

    Η αγανάκτηση των οδηγών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους μετέβαιναν στην εργασία τους εκείνη την ώρα, ήταν πολύ έντονη και κάποιοι δεν δίστασαν ακόμη και να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους ελάχιστα μέτρα πριν τη μπάρα των διοδίων.

    Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του νέου εθνικού οδικού άξονα αποφάσισε μετά τις έντονες πιέσεις της Τροχαίας να ανοίξει τα διόδια για περίπου μισή ώρα, ενώ παράλληλα λίγο μετά τις 10:00 αποφάσισε να μειώσει προσωρινά το αντίτιμο διέλευσης των επιβατικών οχημάτων κατά 5 λεπτά, ώστε να στρογγυλοποιήσει το ποσό στα 2,70 ευρώ.

    Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε λίγο μετά τις 10:30, όταν ο μεγάλος όγκος οχημάτων είχε περάσει από το σταθμό διοδίων και πλέον η κίνηση επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.

    [06] Κοινωνία

    Εισαγγελική έρευνα για τον Θεόκλητο

    2/4/2008 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για υπεξαίρεση χρημάτων υπέρ πυρόπληκτων και επένδυσής τους, σε αμοιβαία, από τον επίσκοπο Βρεσθένης, Θεόκλητο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε χθες, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί εάν το ποσό των 100.000 δολαρίων, που κατατέθηκαν υπέρ πυρόπληκτων της Ηλείας, δαπανήθηκε όντως υπέρ των πυρόπληκτων.

    [07] Κοινωνία

    Εξέπνευσε ο 17χρονος

    2/4/2008 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 9:01:40 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 17χρονος μαθητής Λυκείου από τον Πύργο, ο οποίος νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, με μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

    Οι γονείς του άτυχου μαθητή καταγγέλλουν για ολιγωρία τους γιατρούς και συγκεκριμένα ότι δεν έγινε μικροβιολογικός έλεγχος στον μαθητή, καθώς δεν υπήρχε εφημερεύων μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί.

    Σε διάρκεια 16 ωρών, ο νέος διακομίσθηκε σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία.

    Ο πατέρας του παιδιού από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ότι υπήρξε καθυστέρηση στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

    Το υπουργείο Υγείας διέταξε τη Δευτέρα ένορκη διοικητική εξέταση στο Νοσοκομείο του Πύργου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στο προσωπικό για τη διαχείριση του περιστατικού.

    Αντίθετα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό περιστατικό που επιδεινώθηκε ραγδαία.

    [08] Κόσμος

    Στην Τζόρτζια

    ΗΠΑ: 9χρονοι μαθητές ετοίμαζαν επίθεση σε δασκάλα

    2/4/2008 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εννέα παιδιά, ηλικίας εννέα ετών οι περισσότεροι, μαθητές σε σχολείο της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ, συνελήφθησαν ενώ ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε δασκάλα τους βάσει "σχεδίου" που ετοίμαζαν επί μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχές. Οι μαθητές μετέφεραν ένα μαχαίρι, χειροπέδες και ταινία στην τάξη τους για να χτυπήσουν την δασκάλα τους. Οι δάσκαλοι του κεντρικού δημοτικού σχολείου στο Γουέικρος της Τζόρτζια ανακάλυψαν το σχέδιο όταν ένας μαθητής της τρίτης τάξης κατήγγειλε ένα συμμαθητή του για το ότι είχε φέρει ένα όπλο στο σχολείο.

    "Το σχέδιό τους ήταν να περάσουν χειροπέδες στα χέρια της δασκάλας, να της κλείσουν το στόμα με την ταινία και να τη χτυπήσουν στο κεφάλι με ένα πρες-παπιέ και πιθανώς να την μαχαιρώσουν", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γουέικρος Ντουέιν Κάσγουελ, προσθέτοντας ότι μερικοί μαθητές είπαν ότι είχαν φέρει το μαχαίρι απλώς για να κόψουν την ταινία. "Το σχέδιο ήταν μάλλον περίπλοκο για παιδιά της ηλικίας αυτής", πρόσθεσε.

    Οι μαθητές σχεδίαζαν την επίθεση επί μία εβδομάδα. Η ημέρα που είχαν καταλήξει να την φέρουν σε πέρας ήταν αυτή που τους έπιασαν οι δάσκαλοι, σύμφωνα με τον Κάσγουελ.

    Στους εννέα μαθητές επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές και σε ορισμένους επιβλήθηκαν αποβολές μεγάλης διάρκειας, σύμφωνα με την Τερέσα Μάρτιν, εκπρόσωπο των σχολικών συγκροτημάτων για την κομητεία Γουέαρ.

    Ο αστυνομικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης, ότι σχεδιάζεται η δίωξη τριών από τα παιδιά, βάσει των νόμων για τα αδικήματα που διαπράττουν ανήλικοι, για συνωμοσία με σκοπό την επίθεση και οπλοκατοχή εντός σχολείου.

    [09] Κόσμος

    "Τηλεμαχία" Μπερλουσκόνι-Βελτρόνι

    2/4/2008 12:01:00 μμ

    Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Βάλτερ Βελτρόνι, εμφανίστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή η οποία όμως δεν θύμιζε σε τίποτα το συνηθισμένο προεκλογικό ντιμπέιτ. Οι δύο υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν για θέματα-"κλειδιά" για τους ψηφοφόρους, όπως το πως σχεδιάζουν να βοηθήσουν τους συνταξιούχους να αντεπεξέλθουν στο ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής. Αμφότεροι δεσμεύτηκαν σε φοροαπαλλαγές, σε περίπτωση εκλογής τους και ειδικά ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φόρο αγοράς πρώτης κατοικίας.

    Μιλώντας πρώτος, ο ηλικίας 71 ετών μεγιστάνας των ΜΜΕ και διατελέσας δύο φορές πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον κεντροαριστερό αντίπαλό του ότι "πουλάει ψεύτικες υποσχέσεις για αλλαγή προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους".

    "Ο Βελτρόνι είναι μεγάλος παραμυθάς, αλλά οι Ιταλοί δεν είναι βλάκες, ούτε τόσο αφελείς", σχολίασε ο Μπερλουσκόνι, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα πέντε με εννέα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Βελτρόνι.

    Στη συνέχεια, κάλεσε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς να ψηφίσουν το κόμμα του καθώς, όπως είπε, είναι το πιθανότερο να εκλεγεί.

    Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε ως υπεύθυνη για την περίεργη δομή της εκπομπής-ερωταπαντήσεις μεταξύ υποψηφίων και δημοσιογράφων- την άκαμπτη πολιτική που αφορά στην προεκλογική εκστρατεία.

    "Νιώθω σαν να βρίσκομαι στον οδοντίατρο", αστειεύτηκε ο Μπερλουσκόνι φωνάζοντας "Ο επόμενος" καθώς έφευγε από το πλατό για να περάσει ο Βελτρόνι.

    Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης και περίπου 20 χρόνια νεότερος του Μπερλουσκόνι, προσπάθησε από την πλευρά του, να περάσει ένα μήνυμα αλλαγής. Κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι ότι αντιπροσωπεύει μια δεκαετία και πλέον πολιτικής αστάθειας και έντασης, που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να υπολείπεται σήμερα των Ευρωπαίων εταίρων της και να βρίσκεται στο κατώφλι οικονομικής ύφεσης.

    "Θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη", δήλωσε ο Βελτρόνι, πρώην κομμουνιστής, ο οποίος θεωρεί υπέρ του το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 April 2008 - 9:50:39 UTC