Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα των αποφάσεων
  • [02] Νέες κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ
  • [03] Ζιμπάμπουε: Δεν ανακοινώνουν αποτελέσματα
  • [04] Σειρά αντιρατσιστικών διαδηλώσεων
  • [05] Κίνδυνος αναβολής των εκλογών
  • [06] Σύλληψη μετά από καταδίωξη
  • [07] Προβάδισμα Κλίντον
  • [08] Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [09] Τελευταίο αντίο στον Ζιλ Ντασέν
  • [10] Επτά άτομα έψαχναν για λίρες
  • [11] Ισες ευκαιρίες στα παιδιά με αναπηρίες
  • [12] Εκστρατεία για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
  • [13] "Συγγνώμη" Βρακατσέλη στην απολογία του
  • [14] Κύπρος: Ανοίγει το οδόφραγμα της Λήδρας
  • [15] Νίκη-πρόκριση χωρίς να πείσει
  • [16] Ζήσης: "Μας σκότωσε ο Γκριρ"
  • [17] Τα φώτα στραμμένα στο κύπελλο
  • [18] Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    [01] Πολιτική

    Σύνοδος του ΝΑΤΟ με θέμα τη διεύρυνση

    Η ώρα των αποφάσεων

    2/4/2008 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 7:44:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στο Βουκουρέστι είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον καθώς αρχίζει σε λίγες ώρες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με κυρίαρχο θέμα την διεύρυνσή του. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αναχώρησε για τη ρουμανική πρωτεύουσα αποφασισμένη να δώσει τη μάχη να μην απευθύνει η συμμαχία πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια, εφόσον δεν έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος και έχοντας στη θέση αυτή την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υπουργό Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Πάμε έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία μας πλήρως επεξεργασμένη είπε μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Την ίδια ώρα, Τζορτζ Μπους, από τη Ρουμανία επαναλάμβανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς την Κροατία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Ξεκάθαρη η ελληνική θέση

    Με το βέτο στις βαλίτσες της φτάνει στο Βουκουρέστι η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο δείπνο των 26 ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης..

    Την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αμέσως μετά η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα μεταβαίνει στο Βουκουρέστι, έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία της πλήρως επεξεργασμένη.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν τα περιθώρια συζήτησης μιας νέας πρότασης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την ξεκάθαρη ελληνική θέση ότι μη κοινά αποδεκτή λύση σημαίνει μη πρόσκληση.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση τριμερής συνάντησης, με τον πρόεδρο Μπους δήλωσε:" Δεν έχουμε καμία τέτοιου είδους πληροφορία. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι ξεκάθαρες. Ενδεχομένως δεν συμπίπτουν με θέσεις άλλων χωρών. Αλλά, η δική μας θέση είναι η εθνική θέση που, όπως ξέρετε, έχει την πλήρη υποστήριξη όλου του πολιτικού κόσμου."

    Αργά το βράδυ της Τρίτης έφτασε στο Βουκουρέστι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους , ο οποίος δεν κρύβει το μεγάλο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    "Αύριο, σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της "Μακεδονίας". Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς τις χώρες αυτές για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βουκουρέστι, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

    "Οι χώρες αυτές έχουν ξεκινήσει το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και οικοδόμησαν ακμαίες ελεύθερες κοινωνίες. Είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες τους αξίζουν την ασφάλεια που παρέχει το ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Αν δεν υπάρξει συναίνεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ τότε δεν θα προσκληθεί αύριο στην επίσημη τελετή των υπό ένταξη χώρων, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα αφόρα τις δυο χώρες και τον ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς για το ποια είναι η θέση της χώρας μας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος απάντησε πως η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των τριών χωρών των Βαλκανίων για αυτό ακριβώς πρόσθεσε περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να ανταποκριθεί στην πολύ θετική προσέγγιση στο θέμα της ονομασίας προκειμένου το αίτημά της να γίνει πραγματικότητα.

    Ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν οριστεί διμερείς συναντήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο Βουκουρέστι, πρόσθεσε όμως πως αν κάτι τέτοιο ζητηθεί η χώρα μας θα ανταποκριθεί προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Βουκουρέστι με την ξεκάθαρη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και θα ισχύει έναντι όλων που θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει εποικοδομητική διάθεση και θέλει να βοηθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", τόνισε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι "για μας υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός. Χαιρόμαστε, πραγματικά, που και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κι οι Ελληνες πολίτες στηρίζουν τον έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη".

    Ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων που μπορεί να φθάσουν μέχρι το μίσος έναντι γειτονικού κράτους χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν, το πρόσφατο επεισόδιο παραποίησης της ελληνικής σημαίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο κ. Ρεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Εβγκένι Κιρίλοφ στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο η εν λόγω ενέργεια είναι προσβλητική έναντι της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε, άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην εν λόγω ενέργεια.

    Τι υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    "Αυτοί που λένε και εννοούν ότι το ΚΚΕ έχει ενιαία θέση με την κυβέρνηση κάνουν μια μεγάλη αφαιρετική δουλειά", δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι μπορεί να κόμμα της να συμφωνεί στο ζήτημα της ονομασίας ως γεωγραφικό όρο, αλλά, όπως είπε, από κει και πέρα δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερασπίσει συμφέροντα των συνόρων, της ειρήνης στην περιοχή, γιατί περί αυτού πρόκειται, από τη στιγμή που τα εντάσσει όλα μέσα στη λογική της εταιρικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η κ. Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν γίνεται μόνο για το αν θα ενταχθεί η FYROM ή όχι: Γίνεται για μια γενικότερη διεύρυνση που συνδυάζεται με την αντιπυραυλική άμυνα, με την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επομένως, είπε, πρόκειται για μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που, ίσως, πάρει αποφάσεις, που θα έχουν πάρα πολύ σοβαρές και τραγικές συνέπειες. Θα διαφωνήσουμε - και το λέω προκαταβολικά- αν ο πρωθυπουργός προβάλλει το βέτο και προσφέρει την ίδια ώρα ανταλλάγματα στην ιμπεριαλιστική πολιτική, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Τη βαθιά ανησυχία του κόμματος του για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η χώρα μας να προσφέρει ασύμμετρα ανταλλάγματα στις ΗΠΑ προκειμένου να ευοδωθεί η υπόθεση με τα Σκόπια, εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος .

    Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για την αναγνώριση του Κοσσόβου και για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή ομιλία του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, εξέφρασε την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση του όπως είπε με την προσπάθεια συμψηφισμού με τη βάση στη Σούδα.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος , διαβεβαίωσε ότι η τελευταία πρόταση ΝΙμιτς δεν έχει γίνει δεκτή και ότι η διαδικασία στο ΝΑΤΟ δεν αναιρεί τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    "Έχουμε ένα θέμα να αντιμετωπίσουμε σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία για το οποίο με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι μη λύση συνεπάγεται μη πρόσκληση", τόνισε.

    Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σύνδεσε το Σκοπιανό με τη Σούδα, αλλά έστειλε ένα μήνυμα στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει σεβασμός της συμμαχίας και από τα δυο μέρη.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό δήλωσε: "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ελληνική διπλωματία άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο παρά ένα. Πράγματι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, θέλω να ελπίζω ότι έχουν όλοι συνειδητοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλλουν λύσεις στην περιοχή, λύσεις οι οποίες δεν είναι πρόσφορες για τα ελληνικά συμφέροντα, ας το καταλάβουμε ότι ίσως έφτασε η στιγμή να σκεφτούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τους Αμερικανούς".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δήλωσε: "Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα της κυβέρνησης δεν κρίνεται από την στάση της έναντι της γειτονικής χώρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα κριθεί από την στάση της στη συνολική ατζέντα της συνόδου. Μια ατζέντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο".

    Σε αναμονή τα Σκόπια

    Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ" επικαλούμενο πηγές από την αντιπροσωπεία της χώρας στο Βουκουρέστι, οι πιθανότητες των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, έχουν μειωθεί μετά τη θέση που επαναδιατύπωσε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την ένταξη του βόρειου γείτονά της στο ΝΑΤΟ υπό την ονομασία FYROM ή με το όνομα που περιλάμβανε η τελευταία πρόταση Νίμιτς, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".

    Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του από κράτη - μέλη της Συμμαχίας, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τους οποίους ζήτησε να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με το "ΜΙΑ", με την εξαίρεση της Ελλάδας, όλα τα μέλη της Συμμαχίας προσφέρουν δίχως προϋποθέσεις τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πληροί όλα τα κριτήρια.

    Εν αναμονή της απόφασης σχετικά με το αν η χώρα θα λάβει τελικά πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι, θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του Βουκουρεστίου, σήμερα και την Πέμπτη.

    Στο πρόγραμμα του κ. Γκρούεφσκι περιλαμβάνονται συναντήσεις με αντιπροσωπείες από την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία.

    [02] Οικονομία

    Νέες κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ

    2/4/2008 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 8:05:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρώντας στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον οργανισμό και σε ενδεχόμενη εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών διαβεβαίωσε ότι οι κινήσεις που αφορούν το μέλλον του ΟΤΕ έχουν γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Για ανθελληνικούς χειρισμούς έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης που συναντήθηκε με τους εργαζομένους και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

    Συνάντηση εργαζομένων με τον Γ. Καρατζαφέρη

    Εξακολουθούν να αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στη μεταβίβαση μετοχικού πακέτου 20 % του ΟΤΕ από τη Marfin στη Deutshe telecom και σε ενδεχόμενη εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη και ξεκινούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Τη Δευτέρα 7 του μηνός πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ όντος της ερχομένης εβδομάδας θα αποφασίσουν και περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Την ίδια ώρα ο Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΕΔΚΕ, τονίζει ότι όλη προσπάθεια γίνεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της επιχείρησης και των εργαζομένων.

    Το πρωί της Τετάρτης, εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΤΕ συναντήθηκαν με το πρόεδρο του ΛΑΟΣ .

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε για αφελληνισμό του ΟΤΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Κούτρας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τον αφελληνισμό του Οργανισμού και από εδώ και πέρα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα αγωνιστούν να μην περάσει αυτό που είναι εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

    Ο Αντώνης Μπιρμπίλης, γ.γ. της ΟΜΕ - ΟΤΕ αναφέρθηκε στις διώξεις που δέχονται ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν αποκλείεται να εντάξουν στην απεργιακή τους ατζέντα και το θέμα της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα.

    [03] Κόσμος

    Χαράρε, Ζιμπάμπουε

    Ζιμπάμπουε: Δεν ανακοινώνουν αποτελέσματα

    2/4/2008 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε, που ωστόσο δεν είναι τελικά, το κυβερνητικό κόμμα Εθνική Αφρικανική Ένωση της Ζιμπάμπουε-Πατριωτικό Μέτωπο(Zanu-PF) του προέδρου Μουγκάμπε σε σύνολο 210 εδρών εξασφαλίζει 105 έδρες, χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή εξασφαλίζει 93 έδρες, μία έδρα πάει σε ανεξάρτητο υποψήφιο, τον πρώην υπουργό Πληροφόρησης Τζόναθαν Μόγιο. Ωστόσο παραμένει να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για οκτώ έδρες, ενώ η εκλογική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που οργανώθηκαν ταυτόχρονα και στις οποίες ο πρόεδρος Μουγκάμπε διεκδικεί μία έκτη θητεία. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν περίπου 5,9 εκ. Η προσέλευση δεν έγινε προς το παρόν γνωστή.

    Εντωμεταξύ ο Λευκός Οίκος προέτρεψε σήμερα την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να σεβαστεί τη θέληση του λαού, μετά από το γεγονός της ήττας του πρόεδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Σαββάτου. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζοντρού σε ανακοίνωσή του από το Βουκουρέστι, όπου συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, "συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και αναμένουμε ότι η επιθυμία του λαού της Ζιμπάμπουε θα γίνει σεβαστή". Οι ΗΠΑ σε σημερινή τους δήλωση εκτιμούν ότι οι αρχές της Ζιμπάμπουε δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να καθυστερούν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών και προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο. "Σκεφτόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ.

    Η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε σήμερα ότι το κυβερνών κόμμα του προέδρου Μουγκάμπε έχασε τη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές όπου μετείχαν 5,9 εκατομμύρια πολίτες που κλήθηκαν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο, βουλευτές, γερουσιαστές και δημοτικούς συμβούλους. Η εκλογική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει καθόλου αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών όπου ο 84χρονος κ. Μουγκάμπε μετείχε θέλοντας να κερδίσει μια έκτη προεδρική θητεία.

    [04] Κοινωνία

    Το Σάββατο 5 Απριλίου

    Σειρά αντιρατσιστικών διαδηλώσεων

    2/4/2008 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις με αντιρατσιστικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Απριλίου σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, στα πλαίσια της καμπάνιας "Άσυλο και Ανοιχτά Σύνορα για τους Πρόσφυγες". Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα και Σάμος, είναι μερικές από τις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις. Όπως ανακοίνωσε το Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστήριξης Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων, στα πλαίσια της καμπάνιας αυτή, θα γίνουν εκδηλώσεις, διαμαρτυρίας και δράσεις, τον Ιούνιο στη Βαρσοβία, τον Αύγουστο στο Αμβούργο, τον Σεπτέμβριο στο Μάλμε της Σουηδίας και τον Οκτώβριο κοντά στη Θέουτα στο Μαρόκο.

    [05] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    Κίνδυνος αναβολής των εκλογών

    2/4/2008 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών της 13ης και 14ης Απριλίου, υπαινίχθηκε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο, έπειτα από μία σημερινή δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη συμμετοχή ενός μικρού πολιτικού κόμματος στην εκλογική διαδικασία.

    "Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, σεβόμενοι πάντοτε τους νόμους, για ν αποφύγουμε την αναβολή των εκλογών" δήλωσε στο πρακτορείο ANSA ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ερωτηθείς από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Αμάτο είχε δηλώσει, "δεν μπορώ ν αποκλείσω το ενδεχόμενο ν αναβληθούν οι εκλογές", τονίζοντας πως αυτή η περίπτωση "δεν προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο".

    Το κόμμα Χριστιανική Δημοκρατία (DC), υπό τον Τζουζέπε Πίτσα, αρχικά είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές, διότι το σύμβολό του προσομοίαζε με αυτό ενός άλλου κόμματος, που επίσης ονομάζεται Χριστιανική Δημοκρατία και του οποίου ηγείται ο Άντζελο Σάντρι. Το DC του Πίτσα προσέφυγε στη δικαιοσύνη κι έπειτα από πολλές πρωτόδικες αποφάσεις το Συμβούλιο του Κράτους, το ανώτερο διοικητικό γνωμοδοτικό όργανο της Ιταλίας, δικαίωσε το μικρό κόμμα. Εν τούτοις, ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία τους, γεγονός που οδήγησε το DC να ζητήσει την αναβολή των εκλογών, καταγγέλλοντας την "αυθαίρετη απόφαση και την έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας" από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών.

    Μία αναβολή θ αποτελέσει "χάσιμο χρόνου για όλους και για τη χώρα" τόνισε και ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν βέβαιο νικητή. Ο κ. Μπερλουσκόνι έκανε έκκληση στην "αίσθηση ευθύνης" του μικρού κόμματος Χριστιανική Δημοκρατία (DC) για να περιορισθεί σε μία μικρότερη από του κανονικού προεκλογική εκστρατεία. Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι, που πρόσκειται φιλικά στο μικρό αυτό κόμμα, κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να επιτρέψουν στη DC να επανακτήσει τον χαμένο χρόνο προβολής του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

    [06] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η "μάχη" Λιμενικού και δουλεμπόρων

    Σύλληψη μετά από καταδίωξη

    2/4/2008 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: γρ. Τύπου ΥΕΝ

    Περιπετειώδης ήταν η σύλληψη, μετά από πολύωρη καταδίωξη, 34χρονου αλλοδαπού, χειριστή φουσκωτού μηχανοκίνητου σκάφους, από προσωπικό πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή "Κουτσουκίδι" Λέσβου. Λίγο μετά τη σύλληψη του 34χρονου, εντοπίστηκαν 17 αλλοδαποί άνδρες στην περιοχή του αεροδρομίου, τους οποίους είχε αποβιβάσει νωρίτερα ο συλληφθείς 34χρονος. Στο Φαρμακονήσι 15 αλλοδαποί συνελήφθησαν, από ομάδα ανδρών του Λιμενικού, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Άλλες τέσσερις συλλήψεις αλλοδαπών, έγιναν από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή "Άκρα Μαχαίρα" Λέσβου. Οι συλληφθέντες είχαν ξεκινήσει, κατά δήλωσή τους, από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, την οποία κατέστρεψαν μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του Πλωτού Περιπολικού του Λιμενικού Σώματος.

    [07] Κόσμος

    Καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα Κλίντον

    2/4/2008 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με έναν από τους δημοφιλέστερους κινηματογραφικούς ήρωες του Χόλιγουντ, τον πυγμάχο Ρόκι, που ενσάρκωσε σε σειρά ταινιών ο Σιλβέστερ Σταλόνε, παρομοίασε τον εαυτό της χαριτολογώντας η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κίντον, έχοντας αναθαρρήσει από τις δημοσκοπήσεις που της δίνουν σαφές προβάδισμα για την κρίσιμη αναμέτρηση της Πενσυλβάνια, στις 22 Απριλίου.

    Στη γλώσσα των αριθμών

    Η Κλίντον έχει προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων επί του αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, προηγείται του γερουσιαστή του Ιλινόις, με 50% έναντι 41%, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση. Επίσης προηγείται του πιθανού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστή Τζον Μακέιν στην Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα και το Οχάιο, πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    "Η διαφορά ανάμεσα στην Κλίντον και τον Ομπάμα στη Φλόριντα είναι η λευκή ψήφος", δήλωσε ο Πίτερ Μπράουν του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ.

    Όπως διαπιστώνεται από τη δημοσκόπηση, στο Οχάιο, η Κλίντον προηγείται με 48% έναντι 39% του Μακέιν μετά από σειρά μηνών που φέρονταν να είναι ισόπαλοι. Σε μια ενδεχόμενη μονομαχία Ομπάμα - Μακέιν, ο Ομπάμα παίρνει 43% έναντι 42% του Μακέιν.

    Στην Πενσιλβάνια, η Κλίντον επικρατεί του Μακέιν με 48% έναντι 40% και ο Ομπάμα προηγείται του γερουσιαστή της Αριζόνας με 43% έναντι 39%.

    Μεταξύ των Δημοκρατικών της Πενσιλβάνια, η Κλίντον προηγείται του Ομπάμα με 54% έναντι 37% στις γυναίκες και έρχεται ισόπαλη με τον αντίπαλό της ανάμεσα στους άνδρες ψηφοφόρους, με 46%.

    Επίσης η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ προηγείται με 59% έναντι 34% μεταξύ των λευκών της Πενσιλβάνια που είναι πιθανό να ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Ομπάμα προηγείται με 73% έναντι 11% μεταξύ των μαύρων Δημοκρατικών της πολιτείας, διαπιστώθηκε από τη δημοσκόπηση.

    Σχεδόν το 44% των ερωτηθέντων στις τρεις πολιτείες δήλωσαν πως η οικονομία είναι το σημαντικότερο θέμα που θα καθορίσει την ψήφο τους, ενώ περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς που απάντησαν, δήλωσαν ότι το σημαντικότερο είναι ο πόλεμος στο Ιράκ.

    [08] Ιράκ

    Τουλάχιστον 14 οι νεκροί

    Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    2/4/2008 5:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και αμάχων, ενώ επτά τραυματίστηκαν, δύο από τους οποίους δημοσιογράφοι, σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη στο Ιράκ, σύμφωνα με την αστυνομία και πηγές μέσων ενημέρωσης.

    Δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ντιγιάλα, ανέφεραν πηγές της αστυνομίας προς το πρακτορείο VOI.

    Αστυνομική περίπολος στην πόλη Μουκνταντίγια, ΒΑ της Μπακούμπα, δέχθηκε βομβιστική επίθεση, με αποτέλεσμα οκτώ αστυνομικοί να σκοτωθούν και δύο να τραυματιστούν. Σε μία ακόμα βομβιστική επίθεση επλήγησαν αστυνομικοί και ένα αυτοκίνητο που οδηγούσαν άμαχοι στην Ουατζιχίγια κοντά στην Μουκταντίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και 3 να τραυματιστούν, ανέφεραν οι πηγές.

    Στην Βασόρα, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε βάρος αυτοκινητοπομπής ανώτερων αξιωματούχων από το ιρακινό υπουργείο Αμυνας, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του υπουργείου, όπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    [09] Πολιτισμός

    Ενταφιάστηκε πλάι στη Μελίνα Μερκούρη

    Τελευταίο αντίο στον Ζιλ Ντασέν

    2/4/2008 4:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ο Ζιλ Ντασέν, ο άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα σαν πραγματική του πατρίδα, οδηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην τελευταία του κατοικία, στο Α Νεκροταφείο, παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των τεχνών, αλλά και απλού κόσμου. Ο Ζιλ Ντασέν, που τη Δευτέρα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, αναπαύεται πλέον δίπλα στην αιώνια αγαπημένη του Μελίνα Μερκούρη, σύμφωνα με επιθυμία που ο ίδιος είχε εκδηλώσει. Λίγο πριν τον ενταφιασμό του, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη συναγωγή του ισραηλινού τομέα στο Γ Νεκροταφείο. Βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του σπουδαίου αυτού ανθρώπου και δημιουργού εξέφρασε μεταξύ άλλων η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να καθιερώσει "Βραβείο Ζιλ Ντασέν", για τους νέους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου.

    [10] Κοινωνία

    Γρεβενά

    Επτά άτομα έψαχναν για λίρες

    2/4/2008 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Κρυμμένες λίρες έψαχνε παρέα επτά ατόμων, ηλικίας 28 έως 61 ετών, που συνελήφθησαν σε περιοχή του δήμου Γόργιανης Γρεβενών από άνδρες της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Διασυνοριακού Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών.

    Σε έλεγχο που έγινε σε δύο Ι.Χ. φορτηγά, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, εντοπίστηκαν δύο χειροποίητες ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων και επτά αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες χρησιμοποίησαν τα παραπάνω μέσα για τον εντοπισμό λιρών κοντά σε εξωκλήσι της περιοχής, χωρίς την έκδοση προβλεπόμενης άδειας.

    Ο ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων και τα εργαλεία ανασκαφής κατασχέθηκαν, ενώ οι δράστες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Γρεβενών.

    [11] Πολιτική

    Ισες ευκαιρίες στα παιδιά με αναπηρίες

    2/4/2008 4:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας εδώ και δεκαετίες απαντά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία και ισότιμο το απολυτήριο των ειδικών σχολείων με αυτό των γυμνασίων και λυκείων.

    "Το νέο νομοσχέδιο", σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την παρουσίαση του στο Ζάππειο, "εκφράζει την πολιτική βούληση για ουσιαστική κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εισάγει τον όρο "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση", ο οποίος αντικαθιστά τον όρο "Ειδική Αγωγή". Ο νέος όρος συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά, είτε ασκήσιμα, είτε εκπαιδεύσιμα χωρίς διάκριση και καθιστά προφανές ότι μέσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες της παιδείας για τα άτομα με αναπηρία, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και των προσωπικών κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες τους για σχολική και κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή."

    Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται τα Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, και μετονομάζονται τα ΚΔΑΥ σε ΚΕΔΔΥ. Δηλαδή από Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης , Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι επιπλέον , το υπουργείο Παιδείας "μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, προετοιμάζει και παραδίδει μελέτες σε όλες τις νομαρχίες της χώρας, που αφορούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας από μαθητές με αναπηρία όλων των σχολείων γενικής εκπαίδευσης , όλων των βαθμίδων που βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή κατασκευής. Επίσης μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί πρόγραμμα κατασκευής 56 σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 100.440579 ευρώ. Από αυτές τις σχολικές μονάδες οι 12 έχουν ήδη παραδοθεί, οι επόμενες 11 θα παραδοθούν εντός του 2008 και κάποιες στις αρχές του 2009 , ότι 22 βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και οι 11 υπόλοιπες στο στάδιο του προγραμματισμού".

    Τέλος υπογραμμίσθηκε ότι " Η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, σηματοδοτεί την οικοδόμηση μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Διότι μία κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους με αναπηρία, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα ή το βαθμό οργάνωσης της, είναι η ίδια ανάπηρη."

    [12] Πολιτική

    Συνάντηση Παπούλια - Χατζηδάκη

    Εκστρατεία για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

    2/4/2008 3:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκαν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Μεταφορών, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κάθε μέρα έχουμε περίπου πέντε νεκρούς στην άσφαλτο και προανήγγειλε ένα νέο συντονιστικό όργανο που θα αποτελείται από τον ίδιο και τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ για καλύτερα αποτελέσματα.

    Ο συντονιστικός αυτός μηχανισμός θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι πρώτο στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο 5 Έλληνες.

    Ο υπουργός Μεταφορών εκτίμησε ακόμα, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2007 και ύστερα από την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, έχουν μειωθεί τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα κατά 13%.

    Ο κ. Παπούλιας θα παραστεί και θα μιλήσει ως βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που προγραμματίζει, για το Μάιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα την οδική ασφάλεια.

    [13] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία του Γ. Βαρθολομαίου

    "Συγγνώμη" Βρακατσέλη στην απολογία του

    2/4/2008 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 4:28:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105.8

    Συγγνώμη από την οικογένεια του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου ζήτησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Δημήτρης Βρακατσέλης. Εμφανίστηκε μετανοιωμένος και υποστήριξε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει αλλά να λύσει ειρηνικά τη διαφορά μεταξύ τους, ενώ απέδωσε τη δολοφονία στην "κακιά ώρα" και δήλωσε ότι θα προτιμούσε να ήταν αυτός στη θέση του θύματος. Την Παρασκευή το πρωί κάνει πρόταση επί της ενοχής του κατηγορουμένου η Εισαγγελέας της Έδρας.

    Όπως είπε ο κατηγορούμενος, από τον Αύγουστο του 2006 είχε καταλάβει ότι κάτι συνέβαινε με τη γυναίκα του και με κάποιον από το επαγγελματικό της περιβάλλον. Τις υποψίες του αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, τις διασκέδαζε η σύζυγός του, λέγοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα και ότι τα μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα που δεχόταν ήταν υπηρεσιακά. Έτσι, όπως κατέθεσε, ανέθεσε το θέμα σε ειδικό ερευνητή.

    Το μοιραίο απόγευμα, όπως είπε ο Δημήτρης Βρακατσέλης, ο ντετέκτιβ τον ειδοποίησε πως η σύζυγός του πήγε στο πατρικό της σπίτι και ότι λίγο μετά εισήλθε στην πολυκατοικία ένας άνδρας. Τότε, ο κατηγορούμενος μετέβη εκεί προκειμένου να τους συναντήσει και να συζητήσει μαζί τους για να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του, "εγώ θα έλεγα στη γυναίκα μου, αν θέλετε να συνεχίσετε, συνεχίστε, εγώ αποχωρώ από τη ζωή σου".

    Όπως είπε στους δικαστές ο κατηγορούμενος, έξω από την πόρτα του διαμερίσματος τηλεφώνησε με το κινητό του τηλέφωνο στο κινητό της συζύγου του, αλλά εκείνη δεν απάντησε. Σε λίγο, όπως περιέγραψε ο ίδιος, η πόρτα άνοιξε και βγήκε ο Γ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τον έσπρωξε, όταν εκείνος του ζήτησε να μιλήσουν.

    "Θόλωσε το μυαλό μου όταν με έσπρωξε, μου ήρθε σκοτοδίνη, και τον κτύπησα τρεις με τέσσερις φορές με γροθιές, δε θυμάμαι αν χρησιμοποίησα το κινητό. Τον είδα να καταρρέει, όλο αυτό κράτησε λίγα δευτερόλεπτα", περιέγραψε στην απολογία του.

    Ο Δ. Βρακατσέλης ισχυρίστηκε ότι αμέσως κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και ζήτησε από έναν διερχόμενο να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ. Είπε επίσης, ότι έφυγε από χώρο αφού βεβαιώθηκε ότι το ασθενοφόρο είχε έρθει.

    [14] Κόσμος

    Με επίδειξη διαβατηρίου η διακίνηση

    Κύπρος: Ανοίγει το οδόφραγμα της Λήδρας

    2/4/2008 2:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από 44 χρόνια ανοίγει το πρωί της Πέμπτης το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. Αυτό ανακοίνωσαν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Χοσέ Ντιάζ και ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Χασάν Ερτσακιτζά.

    Το άνοιγμα του οδοφράγματος, στην πιο γνωστή οδό του ιστορικού κέντρου της κυπριακής πρωτεύουσας, θα επιτρέψει τη διακίνηση από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με την επίδειξη όμως ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Το άνοιγμα της οδού Λήδρας θα γίνει σε σύντομη τελετή παρουσία του συμβούλου του προέδρου Χριστόφια, Γώργου Ιακώβου και του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, καθώς και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη-πρόκριση χωρίς να πείσει

    2/4/2008 7:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το αποτέλεσμα μετράει και μόνο αυτό είχε κέρδος ο Ολυμπιακός από τον πρώτο ημιτελικό κόντρα στον Θρασύβουλο στο γήπεδο της Φυλής όπου νίκησε με 3-2 και μετέτρεψε τη ρεβάνς σε τυπική διαδικασία. Όσο για την εμφάνιση; Οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν ότι ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την βαριά ήττα που γνώρισαν την Κυριακή από την ΑΕΚ καθώς προηγήθηκαν στο σκορ με 0-2, αλλά οι γηπεδούχοι τους ισοφάρισαν πολύ γρήγορα, και ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη με γκολ του Κοβάτσεβιτς στο 89. Μόνο τρεις παίκτες, οι Νικοπολίδης, Ζούλιο Σέζαρ και Λεντέσμα, υπήρχαν στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού σε σχέση με αυτή που συνετρίβη από την ΑΕΚ. Όμως δεν άλλαξαν και πολλά. Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Θρασύβουλος είχε τρεις σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, αλλά και στις τρεις ο Νικοπολίδης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Στο 7, όταν σούταρε με δύναμη ο Ρόκας, στο 12΄, όταν ο Μίχος βρέθηκε μόνος απέναντί του, και στο 14 όταν πάλι ο Ρόκας μπήκε μέσα στην περιοχή, αλλά άνοιξε την μπάλα. Κι ενώ ο Θρασύβουλος έδειχνε να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο, ο Κωνσταντίνου γύρισε στον Μενδρινό κι αυτός με σουτ "άνοιξε" το σκορ στο 18 (0-1). Δέκα λεπτά αργότερα (28) οι γηπεδούχοι έχασαν νέα σημαντική ευκαιρία με τον Ρόκα (απέκρουσε πάλι ο Νικοπολίδης) κι αμέσως μετά (29) ο Νούνιες βρέθηκε απέναντι στον Κωστάκη, αρχικά σούταρε πάνω του, αλλά ξαναπήρε την μπάλα και με νέο σουτ έκανε το 0-2. Το κακό για τον Χοσέ Σεγκούρα είναι ότι, παρά το σκορ αυτό, τίποτα δεν βελτιώθηκε στην ομάδα του. Ειδικά η άμυνα θύμιζε... παιδική χαρά κι έτσι, πριν τελειώσει το ημίχρονο, ο Θρασύβουλος ισοφάρισε, βρίσκοντας το δρόμο προς τα δίχτυα στο 30 με τον Αναστασάκο (1-2) και στο 35 με τον Μπρη (2-2). Αντίθετα με το πρώτο 45λεπτο, στο δεύτερο ημίχρονο έλειψαν οι φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ ο Θρασύβουλος έδειχνε ότι ήθελε να πετύχει κι άλλο γκολ, όμως δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός. Τελικά, στη μοναδική αξιόλογη φάση, ήρθε ο Κοβάτσεβιτς στο 89 να ελιχθεί μέσα στην περιοχή και με πλασέ να δώσει τη νίκη στην ομάδα του (2-3). Κίτρινες: Δήμος, Κατσίκης, Ρόκας, Ν. Βασιλείου - Μενδρινός, Ντομί, Λεντέσμα Διαιτητής: Κύρκος (Ηπείρου) Θρασύβουλος (Σάκης Τσιώλης): Κωστάκης, Ν. Βασιλείου, Λιαπάκης, Μίχος, Κατσίκης (79΄ Χαραλαμπάκης), Δήμος (46΄ Σαλί), Ρόκας, Λουίς, Σωτήρχος, Μπρης (56΄ Πουλάκος), Αναστασάκος. Ολυμπιακός (Χοσέ Σεγκούρα): Νικοπολίδης, Πάντος, Ντομί, Ζούλιο Σέζαρ, Ζεβλάκοφ, Λεντέσμα, Μενδρινός, Πατσατζόγλου, Κωνσταντίνου (46΄ Κοβάτσεβιτς), Νούνιες (69΄ Μπελούτσι), Σίσιτς (80΄ Τζόρτζεβιτς).

    [16] Μπάσκετ

    Ζήσης: "Μας σκότωσε ο Γκριρ"

    2/4/2008 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Νίκος Ζήσης, ο οποίος στη χθεσινή ήττα της ρωσικής ομάδας από τον Ολυμπιακό δεν κατάφερε στην εκπνοή να σταματήσει τον Γκριρ, που πέτυχε το νικητήριο καλάθι, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του την ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. «Ο Ολυμπιακός έπαιξε τρομερά. Ήταν πολύ καλός σ΄ όλο το παιχνίδι και κέρδισε δίκαια», είπε αρχικά ο Έλληνας διεθνής γκαρντ και συνέχισε: «Εμείς γυρίσαμε το παιχνίδι, αλλά στο τέλος μας σκότωσε ο Γκριρ. Λέγαμε ότι πρέπει να τον σταματήσουμε, αλλά αυτό το παλικάρι είναι απίστευτο. Κάνει φοβερά πράγματα. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν απλά καλός, έπαιξε πολύ έξυπνα».

    Ο Ζήσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική εμφάνιση του Κίντελ Γουντς, τονίζοντας: «Όλοι ξέραμε το ταλέντο του Γουντς και ότι είναι πάνω από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό που ισχύει μαζί του, χωρίς να είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω, ίσως να έχει να κάνει με την απειρία του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ή τα κάνει όλα τέλεια ή χάνεται. Δυστυχώς για μας, έτυχε να είναι σε πολύ καλή μέρα».

    Τέλος, ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μίλησε για το δύσκολο έργο που περιμένει την ομάδα του στο ΣΕΦ, αλλά στάθηκε και στην εμπειρία των Ρώσων στο να «χτυπούν» παιχνίδια και εκτός έδρας: «Είμαστε ομάδα με μεγάλη προσωπικότητα και παίκτες με αθλητικό εγωισμό. Είμαστε στενοχωρημένοι με το αποτέλεσμα και πλέον τα πράγματα στο ΣΕΦ είναι πολύ δύσκολα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Φαντάζομαι τι έχει να γίνει στο ΣΕΦ. Τρομερή έδρα και την Πέμπτη θα είναι ακόμα πιο καυτή. Ελπίζω να μην επηρεαστούμε, γιατί έχουμε την εμπειρία, αλλά αυτή η ατμόσφαιρα θα βοηθήσει σίγουρα τον Ολυμπιακό. Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε τα αδύνατα-δυνατά κι έχει φτάσει 40 λεπτά μακριά από το φάιναλ φορ ύστερα από 10 χρόνια. Αυτό και μόνο χαρακτηρίζει το βαθμό δυσκολίας που έχει το έργο μας».

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα φώτα στραμμένα στο κύπελλο

    2/4/2008 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τους πρώτους αγώνες της ημιτελικής φάσης, συνεχίζεται σήμερα το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Φυλή από τον Θρασύβουλο και οι παίκτες του Χοσέ Σεγκούρα, καλούνται να ξεπεράσουν -κυρίως- το ψυχολογικό σοκ από την συντριβή με 4-0 που γνώρισαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, έτσι ώστε να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση, ενόψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ωστόσο, απέναντι στους «ερυθρόλευκους», θα βρεθεί μία ομάδα, που παραμένει σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ενώ παράλληλα οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη, έχουν το πλεονέκτημα ότι θα αγωνισθούν χωρίς άγχος, αφού δεν διακινδυνεύουν τίποτα.

    Στην δεύτερη αναμέτρηση της ημέρας, ο Αρης θα υποδεχθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ατρόμητο. Εκ πρώτης όψεως οι Θεσσαλονικείς είναι το φαβορί για την πρόκριση και αυτό θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν από σήμερα. Ομως, οι παίκτες του Πάουλο Κάμπος, θέλουν την πρόκριση στον τελικό και θα προσπαθήσουν να πάρουν το αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν ενόψει του δεύτερου αγώνα.

    Το πρόγραμμα: 16:45 (Φυλής) : Θρασύβουλος-Ολυμπιακός (Alpha) 19:00 (Κλεάνθης Βικελίδης): Αρης-Ατρόμητος (Alpha)

    Οι δεύτεροι αγώνες θα γίνουν στις 16 Απριλίου.

    [18] Κόσμος

    Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Σουμάτρα

    2/4/2008 12:49:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές, μετέδωσε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής στη Τζακάρτα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δόνηση ήταν υποθαλάσσια και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 67 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Μπενγκούλου. Η δυτική ακτή της Σουμάτρας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 και στις 28 Μαρτίου του 2005 σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή οι δυο ισχυρότεροι σεισμοί των τελευταίων 40 ετών στον κόσμο. Για τους επιστήμονες διεθνώς, η δυτική ακτή της Σουμάτρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο για ισχυρό σεισμό και για καταστροφικό τσουνάμι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 April 2008 - 17:50:42 UTC