Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι" του ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ
  • [02] Πολιτικές αντιδράσεις για το Σκοπιανό
  • [03] "Ναυάγιο Μπους"
  • [04] Οι αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα
  • [05] Απαλλαγή Χαραντινάι από το ΔΠΔ
  • [06] Διεκδικώντας τα κεκτημένα
  • [07] Το ATV προσδέθηκε στον Διαστημικό Σταθμό (ISS)
  • [08] Αντιπαράθεση στους δικαστικούς κύκλους
  • [09] Επάρκεια κρεάτων για το Πάσχα
  • [10] Στα δικαστήρια η απεργία στην ΤτΕ
  • [11] "Επιλεκτική Γνώση" στη σύγχρονη τέχνη
  • [12] Στο Υπ. Ναυτιλίας εργαζόμενοι του Περάματος
  • [13] Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ
  • [14] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον ΟΤΕ
  • [15] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο
  • [16] Νέα διάψευση του Δώνη για ΑΕΚ
  • [17] Η Π.Ε.Κ. ενισχύει τον Παναθηναϊκό
  • [18] Επίθεση σε εγκατάσταση των ΜΑΤ στο Γουδί
  • [19] Δύο τραγικά τροχαία τα ξημερώματα
  • [20] Γαλλική ανθρωπιστική αποστολή για την Μπετανκούρ
  • [21] "Σφραγίζει" εισιτήριο για Μαδρίτη
  • [22] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο ο Τάνκοκ

    [01] Πολιτική

    Μετά το ελληνικό βέτο

    "Οχι" του ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ

    3/4/2008 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 7:22:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών πολλοί παράγοντες έχουν δουλέψει σκληρά για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η Συμμαχία σημειώνει με λύπη ότι αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε ότι μια πρόσκληση στην ΠΓΔΜ θα δοθεί τη στιγμή που μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα έχει επιτευχθεί. Ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση και περιμένουμε να καταλήξουν το ταχύτερο δυνατό". Σε αυτήν την παράγραφο του τελικού κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συνοψίζεται το αποτέλεσμα των ελληνικών προσπαθειών όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε την ικανοποίηση της, καθώς το τελικό ανακοινωθέν δεν θέτει χρονοδιάγραμμα, ενώ η λύση περνά μέσα από τον ΟΗΕ και όχι από το ΝΑΤΟ. "Η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους της. Είμαστε στο μέσον μιας πορείας με κατάληξη μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση", σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε μήνυμα φιλίας προς τα Σκόπια τονίζοντας ότι η Ελλάδα, επιθυμεί την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, με προϋπόθεση όμως την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Την ίδια ώρα, απογοήτευση και σκεπτικισμός χαρακτηρίζουν το κλίμα στην πλευρά των Σκοπίων μετά τη μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    Ικανοποίηση από ελληνικής πλευράς

    Όπως τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει όμως ευχή για όσο το δυνατόν συντομότερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, ανέφερε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη .

    Η Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός τρέφει ειλικρινή και φιλικά αισθήματα απέναντί του. "Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε ότι θα δουλέψουμε υπό τον κ. Νίμιτς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γείτονα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά μια συμφωνία σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα "Θέλουμε λύση που δεν θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι", είπε.

    Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

    Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα: "Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα".

    "Σήμερα η Ελλάδα δεν ήταν μόνη. Είχαμε την υποστήριξη των κρατών-μελών. Το μήνυμα είναι καθαρό και καλεί τα Σκόπια να βρουν μια λύση με την Ελλάδα" δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει πολιτικά και οικονομικά στη συνεργασία με την ΠΓΔΜ με στόχο την επίλυση του προβλήματος και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

    Απογοήτευση στην ΠΓΔΜ

    Με απογοήτευση έγινε αποδεκτή στα Σκόπια η είδηση ότι δεν θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λόγω των ανεπίλυτων διαφορών με την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας.

    "Η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στο Βουκουρέστι.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως "δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα".

    Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατόπιν των εξελίξεων αποφάσισε να αναχωρήσει πριν την επίσημη λήξη της Συνόδου."Η αντιπροσωπεία μας αποχωρεί από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, επειδή αισθανόμαστε ότι σήμερα θα πρέπει να είμαστε μαζί με το λαό μας. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για ένα μικρό έθνος, που σε ποσοστό 90% στηρίζει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Λυπόμαστε επειδή τιμωρηθήκαμε όχι γι αυτό που κάναμε αλλά γι αυτό που είμαστε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι.

    "Απογοητευτήκαμε για την έλλειψη οράματος σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή. Λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων, η σύνοδος του ΝΑΤΟ επέλεξε λιγότερη σταθερότητα στην περιοχή", σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι και υποστήριξε πως "ο κίνδυνος της μελλοντικής αποσταθεροποίησης μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως άμεση ευθύνη της ελληνικής στάσης".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξήρε τη στήριξη των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Αμερικανού προέδρου για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως "αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και των ΗΠΑ".

    Ακολούθησε, συνάντηση περίπου μίας ώρας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η σκοπιανή αντιπροσωπεία ανακοίνωσε πως αποφάσισε να μην αποχωρήσει πριν από προγραμματισμένη λήξη της Συνόδου, ενώ ο κ. Τσερβένκοφσκι προχώρησε και αυτός σε σκληρές δηλώσεις. Εκτίμησε ότι στο Βουκουρέστι εκτυλίχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη χώρα του, κάνοντας λόγο για "μεγάλη αδικία". Χαρακτήρισε την ελληνική θέση "απωθημένο" και "παράλογη σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει κατάχρηση του δικαιώματός της για βέτο" . "Θα ακολουθήσουμε την οδό που έχουμε καθορίσει και όποιος νομίζει πως αυτός είναι ο τρόπος για να μας αποτρέψει ως λαό ή ως κράτος από το να πετύχουμε το μέλλον που επιθυμούμε, κάνει τεράστιο λάθος. Ορισμένοι θα το κατανοήσουν αυτό νωρίτερα, άλλοι αργότερα, αλλά εμείς το ξέρουμε ήδη", είπε.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους -ο οποίος είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- εξέφρασε την λύπη του για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ, σημείωσε όμως χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να κατηγορήσει κανένα, ούτε να χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια "για φίλους και συμμάχους" και πως "το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί γρήγορα."

    Στήριξη στις ελληνικές θέσεις

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, έκανε λόγο για "καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις", διατυπώνοντας ανάλογη τοποθέτηση με εκείνη του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες , ο οποίος από χθες είχε δηλώσει τη στήριξή του προς την Ελλάδα.

    Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν μεταξύ άλλων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά , οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ μάλλον επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών της Βαλτικής.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

    [02] Πολιτική

    Μετά το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι

    Πολιτικές αντιδράσεις για το Σκοπιανό

    3/4/2008 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 6:14:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 15.8, ΑΠΕ

    Διάχυτη είναι η ικανοποίηση μετά το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που άσκησε η ελληνική πλευρά κατά τη Σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Για εθνική ομοψυχία έκανε λόγο η Κυβέρνηση, επιφυλακτικά για τις εξελίξεις εμφανίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που όμως χαιρέτισαν το ελληνικό βέτο.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχοντας την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου, τη σύμπνοια των ελλήνων πολιτών, παρουσίασε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο που είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση για το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι έγινε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Τα Σκόπια, σημείωσε, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς.

    "Όσο υπάρχουν υπερβολές, τόσο θα μένει κλειστός ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ", συμπλήρωσε ο κ. Παυλοπουλος.

    Για εθνική ομοψυχία έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης: "Το συμπέρασμα είναι ένα όταν οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν, όταν ο λαός μας είναι ενωμένος, η Ελλάδα κερδίζει μάχες. Μακάρι αυτή η εθνική υπεύθυνη στάση να κρατηθεί και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής μας".

    "Εκεί όπου οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση, με τις παλινωδίες, τα διπλά μηνύματα και το θολό τοπίο, ο πρωθυπουργός έπραξε χθες το αυτονόητο, αυτό που ζητήσαμε επίμονα και αυτό που απαίτησε και περίμενε ο ελληνικός λαός. Ο Πρωθυπουργός κινήθηκε στην κόκκινη γραμμή που χάραξε έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ και η οποία έγινε κτήμα του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν επετεύχθη. Ο στόχος της Ελλάδας δεν ήταν το βέτο, αλλά να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Θετική χαρακτήρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τη στάση της Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι και την άσκηση του βέτο. Επίσης έκανε λόγο για "εθνική περιπέτεια" που απαιτεί μεγάλη προσοχή, ώστε η τελική έκβαση του ζητήματος να αποβεί θετική. Ο Πάνος Μπεγλίτης, σημείωσε πάντως, ότι "δεν είναι επιτυχία το ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο".

    "Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν λυθεί οριστικά ένα πρόβλημα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει λυθεί" τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δίνοντας 5 άξονες για το πώς το θέμα αυτό θα μπορούσε κατά την εκτίμησή του να αξιοποιηθεί εκ μέρους της Ελλάδας: να απορρίψει η Ελλάδα την παλαιότερη λογική του εμπάργκο, να συνεχίσει τις συνομιλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ, να μην παρασυρθεί σε πρακτικές ασύμμετρων απειλών, να εκμεταλλευτεί τις πολιτικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και να επιμείνει σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

    "Δεν θα συμμεριστούμε τον θρίαμβο της Κυβέρνησης ούτε ότι υπήρχε εθνική ομοψυχία στους χειρισμούς του θέματος" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η Κυβέρνηση είχε ταχθεί με τη θέση που υποστηρίζει και το ΚΚΕ για γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε πειθήνια ευθυγραμμιζόμενη με όλα, κραδαίνοντας το ζήτημα του δειλού βέτο που επιπλέον δεν ειπώθηκε σαν φράση" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του χαιρέτισε την άσκηση του βέτο από την ελληνική Κυβέρνηση, αν και το χαρακτηρίζει "προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα", ανέφερε ότι παραμένει συμβιβαστική η εκχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" έστω και στα πλαίσια σύνθετης ονομασίας και χαρακτήρισε ως "μόνη αποτελεσματική λύση" την πρόταση του κόμματος για επικύρωση της εντάξεως Σκοπίων και Τουρκίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (μόνο για την ΠΓΔΜ) όχι από το Κοινοβούλιο, αλλά με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

    [03] Κόσμος

    Χαρακτηρίζεται η Σύνοδος στο Βουκουρέστι

    "Ναυάγιο Μπους"

    3/4/2008 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 7:06:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Για διπλωματικό ναυάγιο του Τζορτζ Μπους κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, καθώς δεν υλοποιούνται οι στόχοι που είχε θέσει πριν από το Βουκουρέστι. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, εκτός από το θέμα των Σκοπίων δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε για τη μελλοντική πρόσκληση Ουκρανίας και Γεωργίας, λόγω των ρωσικών αντιρρήσεων, αλλά και των αντιδράσεων Γαλλίας και Γερμανίας που επιμένουν ότι είναι πολύ νωρίς. Οι δύο χώρες δεν έλαβαν καν την πρόσκληση για αναμονή δεκαετίας στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ. Ομοφωνία υπήρξε μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε σε δηλώσεις του τη διεύρυνση της συμμαχίας με την πρόσκληση Αλβανίας και Κροατίας, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της συμμαχίας δεν κατάφεραν να συναινέσουν στην πρόσκληση και της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σ αυτήν.

    Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα την απόφαση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς τους ηγέτες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ για την ιστορική απόφαση που έλαβαν σήμερα, να προσκληθεί η Αλβανία για ένταξη στην πιο επιτυχημένη πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα. "Για τους Αλβανούς, που έχουν υποφέρει και έκαναν πολλές θυσίες για την ελευθερία τους, η υποστήριξη της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ από το 95% των χωρών-μελών, ανοίγει μια εποχή ενός ασφαλούς μέλλοντος» πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι η σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την είσοδο των Αλβανών στην οικογένεια των ευρωατλαντικών κρατών, με τα οποία μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι Αλβανοί στρατιώτες υπηρετούν ήδη στην Καμπούλ και στη Χεράτ και θα είναι και στο μέλλον όπου τους χρειάζεται το ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε, επίσης, τον ΓΓ της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ για τη βοήθειά του στο να λάβει η Αλβανία πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Η "μάχη του Βουκουρεστίου", όπως περιγράφουν τη σύνοδο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έληξε υπέρ του γερμανο-γαλλικού άξονα που πήρε με το μέρος του Βρετανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

    Η προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ως τα νότια σύνορα της Ρωσίας, τον Καύκασο και την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας κατέληξε σε διπλωματική ήττα για τον Τζωρτζ Μπους που συμμετέχει για τελευταία φορά σε Σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η Άγκελα Μέρκελ. φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην περιπλέκει άλλο την κατάσταση καθώς η ατζέντα της συνόδου βγήκε ήδη εκτός προγράμματος κατά δύο ώρες

    Η Γεωργία χαιρέτισε πάντως την ανακοίνωση που έγινε σήμερα στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ότι θα γίνει στο μέλλον μέλος της Συμμαχίας ως "ιστορικό επίτευγμα", ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι η χώρα του "υπογράφει την πλέον σημαντική συνθήκη στην ιστορία της".

    Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να επικυρώσουν τα σχέδια για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις αντιρρήσεις της.

    Μια ώρα πριν από την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βουκουρέστι , η αμερικανική διπλωματία κάλεσε την Μόσχα να μην προβάλει άλλα εμπόδια στα αντιπυραυλικά σχέδια της Ουάσιγκτον για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο σημείο αυτό δεν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στα 26 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Τσεχική Δημοκρατία συνήψαν μια συμφωνία για την εγκατάσταση στο τσεχικό έδαφος στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, έκαναν γνωστό οι δύο χώρες με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

    Διπλωματική γέφυρα ενότητας με την αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού χαρακτηρίστηκε η αναγγελία του Νικολά Σαρκοζί να ενισχύσει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με 700 στρατιώτες. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία μπορεί να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας κατά την προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2009.

    Νωρίτερα, ο Τζορτζ Μπους είχε απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή των συμμάχων στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν.

    "Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και ασφαλής" δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας , αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους εξήντα χιλιάδες άνδρες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο.

    Επόμενο ραντεβού σε Στρασβούργο και Κελ

    Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας, που είναι η 60η επέτειος από την ίδρυσή της, θα γίνει τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο και στο Κελ, στις δύο όχθες του Ρήνου στα γαλλογερμανικά σύνορα, ανακοίνωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που δύο χώρες μέλη θα συνδιοργανώσουν τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής Κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχεμ, "πρόθεση των ηγετών των δύο χωρών είναι να δώσουν έμφαση στη γαλλο-γερμανική φιλία και στη σημασία του ΝΑΤΟ για την ειρήνη στην Ευρώπη".

    [04] Οικονομία

    Οι αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα

    3/4/2008 2:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 6:28:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αυξήσεις 4,5% και 5% σε δυο δόσεις θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αντιστοίχως για το 2008. Όπως ανακοινώσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν 2,5% αναδρομικά από 1/1/2008 και 2% από 1/10/2008, ενώ ενσωματώνεται στο βασικό μισθό το 1/3 του κινήτρου απόδοσης το οποίο κυμαίνεται από 86 ως 150 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν σε ποσοστό 3% αναδρομικά από 1/1/2008 και 2% από 1ης Οκτώβριου. Παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις η εισοδηματική πολιτική, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια του πληθωρισμού, τόνισε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρούνται οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις τιμές του πετρελαίου και των αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων, χωρίς ωστόσο να συνεπάγονται και αλλαγές στους στόχους του προϋπολογισμού.

    Τι προβλέπει η εισοδηματική πολιτική

    Την εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου το 2008, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας.

    Ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 4,5%. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.

    Αντίστοιχα, οι συντάξεις αυξάνονται κατά 3% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.

    Οι μισθολογικές αποδοχές για όλες τις κατηγορίες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λπ.).

    Παράλληλα, στους βασικούς μισθούς όλων των κλιμακίων, επί των οποίων εφαρμόζονται οι ανωτέρω αυξήσεις, ενσωματώνεται για το 2008 το 1/3 του κινήτρου απόδοσης.

    Κατά συνέπεια, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%.

    Παράλληλα με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων. Ειδικότερα:

    -Στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας διπλασιάζεται από 1/1/2008 από 35 σε 70 ευρώ.

    -Στο προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, το νοσοκομειακό επίδομα από 1/1/2008 αυξάνεται από 275 ευρώ σε 310 ευρώ. Το ίδιο επίδομα για το διοικητικό, τεχνικό και το λοιπό προσωπικό από 1/1/2008 αυξάνεται από 245 ευρώ σε 280 ευρώ.

    - Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο από 1/10/2008 ανέρχεται σε περίπου 72 ευρώ (8% επί του βασικού μισθού ανθυπολοχαγού) από 44,7 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, το επίδομα ειδικών συνθηκών στο προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων αναπροσαρμόζεται από 1/1/2008 σε 80 ευρώ μηνιαίως.

    Παράλληλα για την ενίσχυση του εισοδήματος μεγάλων κατηγοριών συνταξιούχων του Δημοσίου συνεχίζεται η υλοποίηση ρυθμίσεων, από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις των συντάξεων πέραν της εισοδηματικής πολιτικής:

    Από 1/1/2008 οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ διαμορφώνονται στα 330 ευρώ, με τη χορήγηση αύξησης 52,25 ευρώ μηνιαίως, το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται στα 230 ευρώ, με τη χορήγηση αύξησης 35 ευρώ μηνιαίως και ολοκληρώνεται η πληρωμή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ με την καταβολή δύο εξαμηνιαίων δόσεων το 2008

    Στους πολιτικούς συνταξιούχους καταβάλλεται από 1/7/2008 η δεύτερη δόση (35,20 ευρώ) του επιδόματος των 140,80 ευρώ και τους στρατιωτικούς συνταξιούχους χορηγείται από 1/9/2008 η τέταρτη και τελευταία δόση του επιδόματος ειδικών συνθηκών

    Ταυτόχρονα αυξάνονται οι συντάξεις των αναπήρων ειρηνικής περιόδου και άμαχου πληθυσμού στο 90% της σύνταξης των αντίστοιχων πολεμικών συνταξιούχων.

    Αντιδράσεις ΑΔΕΔΥ και κομμάτων

    Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    "Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και για το 2008.", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στην οποία τονίζεται ότι οι αυξήσεις υπολείπονται σε μέσα επίπεδα ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού που τρέχει με 4,5%.

    "Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θεωρούν απαράδεκτη τη νέα υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της καθιέρωσης του νέου μισθολογίου και απορρίπτουν τη νέα εισοδηματική πολιτική.", καταλήγει η ανακοίνωση

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ζήτησε από την κυβέρνηση "να αποσύρει τώρα την εισοδηματική πολιτική που διαιωνίζει την λιτότητα και να καταθέσει άμεσα, την πρόταση νέου μισθολογίου που για την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιστοιχεί στην προδιαγραφή βασικού μισθού στα 1300 ευρώ με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων".

    Οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα κινούνται κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον πληθωρισμό και οδηγούν σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Παράλληλα επέκρινε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, γιατί "αναγκάστηκε να παραδεχθεί, μετά από πολύ καιρό, ότι έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του, όσον αφορά την ανάπτυξη τον πληθωρισμό και το ποσοστό της ανεργίας.

    Κοροϊδία, χαρακτήρισε τις αυξήσεις το ΚΚΕ , τονίζοντας ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΕΕ και κινείται στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης-ελεημοσύνης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

    "Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια μέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να ανακοινώσει μια εισοδηματική πολιτική άγριας λιτότητας και λεηλασίας μισθών και συντάξεων, την ώρα που ο επίσημος πληθωρισμός και πολύ περισσότερο η ακρίβεια καλπάζουν ανεξέλεγκτα", σχολίασε, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    Αναθεώρηση των στόχων της ελληνικής οικονομίας

    Εν τω μεταξύ, σε επανεκτίμηση των προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου για την εισοδηματική πολιτική, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού, δεν αλλάζουν.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,8% έναντι του 2,2% που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο του 2007 και ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2,6% έναντι πρόβλεψης 2,1%.

    Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας που θα περιοριστεί στο 3,8% αντί για το 4,8% που προβλεπόταν το φθινόπωρο του 2007. Επίσης, για το 2008 οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου είναι τώρα για 90-100 δολάρια, ενώ πέρυσι το φθινόπωρο ανέφεραν τιμή 78,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 12,7% έναντι του 4,3% που είχε προβλεφθεί.

    Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά σε επανεκτίμηση των προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας, για τα έτη 2008-2010, κίνηση στην οποία θα προχωρήσουν και άλλες χώρες ακόμα και με δυναμικότερες οικονομίες, και σε αναθεώρηση των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης,

    Η αναθεώρηση των στόχων της ελληνικής οικονομίας δεν θα επηρεάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το δημόσιο έλλειμμα και τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς έως το 2010, ενώ ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα είναι ασήμαντες, διότι και οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ και τα έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2008-2009 υπολογίζεται στο 3,6%, με προβλέψεις για ανάκαμψη στο 3,8%, για το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,9% γεγονός που ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε στον εισαγόμενο πληθωρισμό, στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, στις αυξήσεις των πρώτων υλών και των τροφίμων.

    Σε ότι αφορά την ανεργία, αναμένεται η μείωσή της στο 7,5% το 2008 αλλά θα υπάρξει επιβράδυνση της πτώσης της ανεργίας και λόγω αύξησης του κόστους εργασίας.

    [05] Κόσμος

    Χάγη, Ολλανδία

    Απαλλαγή Χαραντινάι από το ΔΠΔ

    3/4/2008 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Απαλλάχθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι. Ο Χαραντινάι κατηγορείτο για βασανισμό και δολοφονίες Σέρβων κατά τον πόλεμο του 1998-99. Η απόφαση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα υποστηρικτές του, που θεωρείται ήρωας από τους Αλβανούς του Κοσόβου. Ο Χαραντινάι, κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που του έχουν απαγγελθεί. Η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 έτη.

    Ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα κατέκρινε την απόφαση του ΔΠΔ να απαλλαγεί των κατηγοριών ο Κοσοβάρος Ραμούς Χαραντινάι. "Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο της Χάγης κοροϊδεύει τη δικαιοσύνη και τα αθώα θύματα του Χαραντινάι", εκτιμά ο κ. Κοστούνιτσα σε ανακοίνωσή του. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης "διέπραξε ένα νέο σοβαρότατο έγκλημα κατά των Σέρβων", προστίθεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραμούς Χαραντινάι 39 χρόνων, πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσοβου (UCK) είναι ο ανώτερος κοσοβάρος αξιωματούχος που οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, βασανισμούς και βιασμούς στη διάρκεια των ετών 1998-99.

    [06] Διεκδικώντας τα κεκτημένα

    3/4/2008 8:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Την δική της αυτοκρατορία έχει δημιουργήσει στο πρωτάθλημα Τύπου η ομάδα ποδοσφαίρου της ΕΡΤ και φιλοδοξεί να την επεκτείνει. Πρωταθλήτρια τα δύο τελευταία χρόνια, φιλοδοξεί φέτος να τριτώσει το καλό και να κατακτήσει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της. Η ιστορία του ποδοσφαίρου μέσα στην ΕΡΤ ξεκινάει από το 1987 όταν συμμετείχε με τρεις ομάδες στο Πρωτάθλημα Τύπου και συγκεκριμένα με τις ΕΤ1 ΕΤ 2 και ΕΡΑ. Την χρονιά 1988 1989 το πρωτάθλημα Τύπου παίρνει η ομάδα της ΕΤ2 κερδίζοντας τον Ριζοσπάστη με 5-3 στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Την αμέσως επόμενη χρονιά 1989 -1990, την σκυτάλη παίρνει η ΕΤ1 με αντίπαλο το Κέρδος χάνοντας όμως με 3-2 στο δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας. Κάνοντας μια μικρή διακοπή και δίνοντας την σκυτάλη στην ομάδα της ΕΡΑ, την περίοδο 1991 1992, κάνει την έκπληξη παίρνοντας το πρωτάθλημα με αντίπαλο το FLASH 9.61 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, υπό τις οδηγίες του Άνθιμου Καψή κερδίζοντας με 2-0. Την περίοδο 1992-1993 στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας η ΕΡΑ βρίσκεται στον τελικό με αντίπαλο το Κέρδος όπου γνωρίζει την ήττα με 3-0. Επειδή όμως ο επιμένων νικά, την αμέσως επόμενη περίοδο 1993-1994, βρίσκεται και πάλι στον τελικό με την ομάδα του FLASH 9.61 στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας και με σκορ 4-2 κατακτά τυον δεύτερο τίτλο της. Η ομάδα της ΕΤ1 ξαναπροσπαθεί την περίοδο 1995-1996 μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο με την ομάδα του ΜΕGΑ όπου και πάλι γνωρίζει την ήττα στα πέναλτι (καν. Διάρκεια 0-0). Μετά την ένωση των ομάδων της ΕΡΤ ΤΟ 1998, αρχίζει να μπαίνει και πάλι σε τροχιά τίτλων με το όνομα ΕΡΤ utd. Το 2004-2005 παίζει στον τελικό με την ομάδα του Supersport FM και χάνει στα πέναλτι 3-2 (καν. διάρκεια 2-2). Την επόμενη περίοδο 2005-2006 είναι και πάλι στο τελικό αυτή τη φορά με την ομάδα του Star και έρχεται ο τίτλος με σκορ 5-2. Στη σεζόν 2006-2007 η ΕΡΤ utd παίζει με την Γ.Γ. Αθλητισμού και κερδίζει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της με 2-0. Οι τελευταίοι τρεις τελικοί έγιναν στο γήπεδο της Ριζούπολης. Με πέντε τίτλους στη κατοχή της και τέσσερις φορές φιναλίστ σε ισάριθμους τελικούς η ΕΡΤ έχει χτίσει την δική της αυτοκρατορία στο Πρωτάθλημα τύπου και φέτος φιλοδοξεί να την επεκτείνει κατακτώντας ακόμα μία φορά τη κορυφή. Τα αποτελέσματα στο φετινό πρωτάθλημα είναι: 1η αγωνιστική Espresso - Eurosport 0-7 ΟΑΚΑ - Ριζοσπάστης 2-4 Εξπρές - Goal News 3-1 Alter - Alpha 3-1 ΝΕΑ - ΕΡΤ 2-2 ΣΕΗ - ΑΝΤ1 1-2 ΙΜΑΚΟ - ΣΕΦΑ 1-2 ΓΓΑ - Supersport FM 1-1 Αθλητική Ηχώ - Καθημερινή 0-0 Contra.gr - Αυγή 6-2

    [1] 2η αγωνιστική Contra.gr - Espresso 7-0 Eurosport - ΝΕΑ 0-0 ΕΡΤ - ΣΕΗ 11-1 ΑΝΤ1 - Alter 3-2 Alpha - ΓΓΑ 0-6 Supersport FM - Αθλητική Ηχώ 2-3 Καθημερινή - ΙΜΑΚΟ 2-1 ΣΕΦΑ - ΟΑΚΑ 2-0 Ριζοσπάστης - Goal News 1-2 Αυγή - Εξπρές 1-1 3η αγωνιστική ΝΕΑ - Contra.gr 0-0 ΣΕΗ - Eurosport 4-3 Alter - ΕΡΤ 0-7 ΓΓΑ - ΑΝΤ1 2-0 Αθλητική Ηχώ - Alpha 0-0 ΙΜΑΚΟ - Supersport FM 3-2 ΟΑΚΑ - Καθημερινή 2-4 Goal News - ΣΕΦΑ 0-2 Εξπρές - Ριζοσπάστης 4-2 Espresso - Αυγή 1-1 4η αγωνιστική Contra.gr - ΣΕΗ 6-0 Espresso - ΝΕΑ 0-1 Eurosport - Alter 7-1 ΕΡΤ - ΓΓΑ 2-1 ΑΝΤ1 - Αθλητική Ηχώ 4-5 Alpha - ΙΜΑΚΟ 0-1 Supersport FM - ΟΑΚΑ 5-0 Καθημερινή - Goal News 0-2 ΣΕΦΑ - Εξπρές 1-0 Αυγή - Ριζοσπάστης 0-3 [1] 5η αγωνιστική Alter - Contra.gr 1-1 ΣΕΗ - Espresso 1-1 ΓΓΑ - Eurosport 1-4 Αθλητική Ηχώ - ΕΡΤ 1-3 ΙΜΑΚΟ - ΑΝΤ1 1-4 ΟΑΚΑ - Alpha 3-4 Goal News - Supersport FM 2-4 Εξπρές - Καθημερινή 2-4 Ριζοσπάστης - ΣΕΦΑ 3-0 ΝΕΑ - Αυγή 4-1 6η αγωνιστική Contra.gr - ΓΓΑ 1-0 Espresso - Alter 0-3 ΝΕΑ - ΣΕΗ 2-2 Eurosport - Αθλητική Ηχώ 2-2 ΕΡΤ - ΙΜΑΚΟ 3-0 ΑΝΤ1 - ΟΑΚΑ 5-2 Alpha - Goal News 0-0 Supersport FM - Εξπρές 6-1 Καθημερινή - Ριζοσπάστης 0-3 Αυγή - ΣΕΦΑ 3-2 7η αγωνιστική Αθλητική Ηχώ - Contra.gr 0-2 ΓΓΑ - Espresso 2-0 Alter - ΝΕΑ 0-4 ΙΜΑΚΟ - Eurosport 1-0 ΟΑΚΑ - ΕΡΤ 0-4 Goal News - ΑΝΤ1 1-4 Εξπρές - Alpha 1-0 Ριζοσπάστης - Supersport FM 1-4 ΣΕΦΑ - Καθημερινή 4-1 ΣΕΗ - Αυγή 3-3 8η αγωνιστική Contra.gr - ΙΜΑΚΟ 3-0 Espresso - Αθλητική Ηχώ 0-1 ΝΕΑ - ΓΓΑ 0-2 ΣΕΗ - Alter 5-4 Eurosport - ΟΑΚΑ 9-2 ΕΡΤ - Goal News 2-1 ΑΝΤ1 - Εξπρές 8-2 Alpha - Ριζοσπάστης 0-2 Supersport FM - ΣΕΦΑ 3-0 Αυγή - Καθημερινή 2-2 9η αγωνιστική ΟΑΚΑ - Contra.gr 1-2 ΙΜΑΚΟ - Espresso 2-1 Αθλητική Ηχώ - ΝΕΑ 1-5 ΓΓΑ - ΣΕΗ 6-1 Goal News - Eurosport 2-0 Εξπρές - ΕΡΤ 1-1 Ριζοσπάστης - ΑΝΤ1 2-1 [1] ΣΕΦΑ - Alpha 0-3 Καθημερινή - Supersport FM 1-4 Alter - Αυγή 0-3 [2] 10η αγωνιστική Contra.gr - Goal News 2-1 Espresso - ΟΑΚΑ 2-4 ΝΕΑ - ΙΜΑΚΟ 2-1 ΣΕΗ - Αθλητική Ηχώ 4-0 Alter - ΓΓΑ 0-0 Eurosport - Εξπρές 2-3 ΕΡΤ - Ριζοσπάστης 2-0 ΑΝΤ1 - ΣΕΦΑ 1-1 Alpha - Καθημερινή 1-0 Αυγή - Supersport FM 2-6 11η αγωνιστική Εξπρές - Contra.gr 3-6 Goal News - Espresso 3-2 ΟΑΚΑ - ΝΕΑ 4-2 ΙΜΑΚΟ - ΣΕΗ 2-3 Αθλητική Ηχώ - Alter 3-7 Ριζοσπάστης - Eurosport 2-5 ΣΕΦΑ - ΕΡΤ 0-3 Καθημερινή - ΑΝΤ1 2-3 Supersport FM - Alpha 4-3 ΓΓΑ - Αυγή 2-1 12η αγωνιστική Contra.gr - Ριζοσπάστης 3-1 Espresso - Εξπρές 0-3 ΝΕΑ - Goal News 1-6 ΣΕΗ - ΟΑΚΑ 5-2 Alter - ΙΜΑΚΟ 0-1 ΓΓΑ - Αθλητική Ηχώ 7-1 Eurosport - ΣΕΦΑ 0-5 ΕΡΤ - Καθημερινή 4-1 ΑΝΤ1 - Supersport FM 2-1 Αυγή - Alpha 2-2 13η αγωνιστική ΣΕΦΑ - Contra.gr 0-2 Ριζοσπάστης - Espresso 1-0 Εξπρές - ΝΕΑ 4-3 Goal News - ΣΕΗ 1-0 ΟΑΚΑ - Alter 6-1 ΙΜΑΚΟ - ΓΓΑ 2-3 Καθημερινή - Eurosport 4-1 Supersport FM - ΕΡΤ 2-2 Alpha - ΑΝΤ1 2-3 Αθλητική Ηχώ - Αυγή 2-1 14η αγωνιστική Contra.gr - Καθημερινή 3-1 Espresso - ΣΕΦΑ 0-8 ΝΕΑ - Ριζοσπάστης 1-1 ΣΕΗ - Εξπρές 1-8 Alter - Goal News 1-2 ΓΓΑ - ΟΑΚΑ 0-1 Αθλητική Ηχώ - ΙΜΑΚΟ 3-5 Eurosport - Supersport FM 3-5 ΕΡΤ - Alpha 3-1 Αυγή - ΑΝΤ1 1-1 15η αγωνιστική Supersport FM - Contra.gr 2-4 Καθημερινή - Espresso 2-1 ΣΕΦΑ - ΝΕΑ 1-3 Ριζοσπάστης - ΣΕΗ 2-1 Εξπρές - Alter 3-1 Goal News - ΓΓΑ 1-3 ΟΑΚΑ - Αθλητική Ηχώ 4-1 Alpha - Eurosport 3-0 [1] ΑΝΤ1 - ΕΡΤ 0-3 ΙΜΑΚΟ - Αυγή 1-3 16η αγωνιστική Contra.gr - Alpha 9-2 Espresso - Supersport FM 0-6 ΝΕΑ - Καθημερινή 1-2 ΣΕΗ - ΣΕΦΑ 5-2 Alter - Ριζοσπάστης 4-10 ΓΓΑ - Εξπρές 1-0 Αθλητική Ηχώ - Goal News 0-2 ΙΜΑΚΟ - ΟΑΚΑ 1-1 Eurosport - ΑΝΤ1 2-8 Αυγή - ΕΡΤ 1-1 17η αγωνιστική ΑΝΤ1 - Contra.gr 1-4 Alpha - Espresso 6-0 Supersport FM - ΝΕΑ 5-1 Καθημερινή - ΣΕΗ 3-1 ΣΕΦΑ - Alter 3-0 [1] Ριζοσπάστης - ΓΓΑ 0-0 Εξπρές - Αθλητική Ηχώ 6-1 Goal News - ΙΜΑΚΟ 2-1 ΕΡΤ - Eurosport 5-0 ΟΑΚΑ - Αυγή 4-5 18η αγωνιστική Contra.gr - ΕΡΤ 1-2 Espresso - ΑΝΤ1 2-7 ΝΕΑ - Alpha 5-0 ΣΕΗ - Supersport FM 2-5 Alter - Καθημερινή 1-3 ΓΓΑ - ΣΕΦΑ 1-3 Αθλητική Ηχώ - Ριζοσπάστης 2-5 ΙΜΑΚΟ - Εξπρές 1-0 ΟΑΚΑ - Goal News 1-1 Αυγή - Eurosport 7-5 19η αγωνιστική Eurosport - Contra.gr 1-4 ΕΡΤ - Espresso 6-0 ΑΝΤ1 - ΝΕΑ 3-1 Alpha - ΣΕΗ 1-6 Supersport FM - Alter - [1] Καθημερινή - ΓΓΑ 0-4 ΣΕΦΑ - Αθλητική Ηχώ 4-3 Ριζοσπάστης - ΙΜΑΚΟ 2-2 Εξπρές - ΟΑΚΑ 3-3 Goal News - Αυγή 3-4 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Contra.gr 50 2. ΕΡΤ 49 3. ΑΝΤ1 38 4. Supersport FM 38 5. ΓΓΑ 36 6. Ριζοσπάστης 33 7. ΣΕΦΑ 31 8. Εξπρές 30 9. Goal News 29 10. Καθημερινή 26 11. ΝΕΑ 26 12. Αυγή 25 13. ΣΕΗ 24 14. ΙΜΑΚΟ 23 15. Alpha 18 16. ΟΑΚΑ 18 17. Αθλητική Ηχώ 15 18. Eurosport 14 19. Alter 5 20. Espresso 2 Από Eurosport έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί Από Alter έχουν αφαιρεθεί 6 βαθμοί

    [07] Τεχνολογία

    Τουλούζη, Γαλλία

    Το ATV προσδέθηκε στον Διαστημικό Σταθμό (ISS)

    3/4/2008 7:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 8:13:13 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού ATV προσδέθηκε σήμερα στις 17.45 ώρα Ελλάδας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ ευθείας από το κέντρο ελέγχου του ATV στην Τουλούζη. Το ATV και το ISS κινούνται στο διάστημα με ταχύτητα περίπου 28.000 χλμ την ώρα σε τροχιά ύψους 350χλμ από τη γη. Το διαστημικό όχημα βάρους περίπου 17 τόνων, με πολύ μικρή ταχύτητα 6 έως 7 εκατοστών το δευτερόλεπτο, συνδέθηκε με την πλατφόρμα πρόσδεσης της ρωσικής διαστημικής υπομονάδας Zvezda, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ISS. Η διαδικασία προσέγγισης και πρόσδεσης του "Automated Transfer Vehicle", που είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, έχει ως στόχο την κατάκτηση της τεχνολογίας των διαστημικών ραντεβού, που είναι εξαιρετικά σημαντική για τα μελλοντικά προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος. Tο ATV Ιούλιος Βερν, πρώτο από μία σειρά πέντε διαστημοπλοίων ανεφοδιασμού που η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει στον ISS, φέρνει στους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού εφόδια και τρόφιμα, επιστημονικά υλικά, οξυγόνο, νερό, και καύσιμα που θα βοηθήσουν να μεταφερθεί σε υψηλότερη τροχιά ο ISS.

    [08] Κοινωνία

    Γ. Σανιδά - Σ. Μπάγια

    Αντιπαράθεση στους δικαστικούς κύκλους

    3/4/2008 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους δικαστικούς κύκλους μετά την έγκληση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, προς τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια με αφορμή τα όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τη λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Ο κ. Μπάγιας είχε κάνει λόγο για άδικες αποφάσεις του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου που είναι αρμόδιο και την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών. Σε συγκέντρωση των εισαγγελέων πρωτοδικών Αθηνών, που ζήτησε ο ίδιος ο κ. Σανιδάς, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Μπάγια δεν αποτελούν κρίσεις, αλλά περιέχουν γεγονότα μειωτικά για το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας να προσκομιστούν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βασιμότητα των καταγγελιών του, στα πλαίσια της πειθαρχικής έρευνας. "Αν ο κ. Μπάγιας δεν ανασκευάσει θα είναι ευχερές πλέον στο μέλλον τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και οι απλοί πολίτες να επιτίθενται ακινδύνως κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης επικαλούμενοι τις θέσεις του κ. Μπάγια" τόνισε ο κ. Σανιδάς, επισημαίνοντας ότι "ουδείς είναι ανέλεγκτος ακόμη και στην περίπτωση που ασκεί κριτική".

    Στο πλευρό του κ. Μπάγια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην εντολή για προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του κ. Μπάγια, θεωρώντας ότι οι είδους διώξεις που ασκούνται σε βάρος συνδικαλιστών είναι "ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες και καταδικαστέες".

    Την αντίθεσή του στην πειθαρχική έρευνα για τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σωτήρη Μπάγια εκφράζει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και του συνδικαλιστικού λόγου και κριτικής. Θεωρεί άστοχη την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης εναντίον του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια. Η ελευθερία του λόγου για όλους τους πολίτες και κυρίως για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων είναι από τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας και αποτελεί θεμελιώδες ατομικό και συνταγματικό δικαίωμα. Σήμερα καλείται να απολογηθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Πριν λίγους μήνες κλήθηκαν για παρόμοιους λόγους να απολογηθούν μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρόσφατα ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξαπέλυσε άδικη επίθεση σε βάρος των δικαστικών υπαλλήλων για τα κακώς κείμενα στη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, αίθουσες, κτιριακή υποδομή και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών. Δυστυχώς κάποιοι θέλουν όλους τους άλλους απαθείς παρατηρητές των δικών τους απόψεων και ενεργειών. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα αποκρούσει κάθε προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης".

    [09] Κοινωνία

    Επάρκεια κρεάτων για το Πάσχα

    3/4/2008 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NET 105,8

    Τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρχει στην αγορά επάρκεια ελεγμένων ελληνικών κρεάτων ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει το προϊόν που αγοράζει. Αυτό τόνισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, μετά από σύσκεψη που έγινε με τους φορείς εμπορίας και πώλησης κρεάτων. Τα μέτρα για την αναγραφή της "ταυτότητας" του κρέατος στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής πώλησης θα ισχύσει από τις 10 Απριλίου επισήμανε ο κ. Κοντός, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει και διαφημιστική καμπάνια για το ντόπιο κρέας. Ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι 15 ημέρες πριν το Πάσχα θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά του κρέατος.

    [10] Οικονομία

    Το μεσημέρι της Παρασκευής

    Στα δικαστήρια η απεργία στην ΤτΕ

    3/4/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Στα δικαστήρια οδηγείται αύριο Παρασκευή η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από προσφυγή της διοίκησης της τράπεζας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι (κτίριο 5, αίθουσα 1), ενώ οι εργαζόμενοι που είχαν σήμερα συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση των εργαζομένων με την κ. Πετραλιά, η οποία τους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και θα ισχύσουν για όλους. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές. Τέλος και αφού η ΟΤΟΕ προαναγγέλλει συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων στα δικαστήρια την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης, αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να πάρει θέση, διαμηνύοντας στον κ. Γκαργκάνα ότι, οι αντιδημοκρατικές πράξεις εναντίον των εργαζόμενων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσει την καριέρα του. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία, ότι σέβεται στην πράξη τους θεσμούς του συνδικαλιστικού κινήματος και της δικαιοσύνης και δε χρησιμοποιεί τη δεύτερη εναντίον του πρώτου για λόγους αντιδημοκρατικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να επιβάλει αυταρχικά και άρον-άρον την πολιτική της".

    [11] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Εϋνάρδου

    "Επιλεκτική Γνώση" στη σύγχρονη τέχνη

    3/4/2008 6:31:00 μμ

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης εγκαινίασε, στο Μέγαρο Εϋνάρδου επί της Αγίου Κωνσταντίνου 20, την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Επιλεκτική Γνώση".

    Η έκθεση, εξετάζει τη διαδικασία που ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι επιλέγουν εικόνες και πληροφορίες από βιβλιοθήκες, αρχεία και βάσεις δεδομένων και συγκροτούν μια προσωπική αφήγηση ώστε να κατανοήσουν τη λειτουργία ευρύτερων συστημάτων.

    Η πρακτική αυτή βασίζεται στην ιδέα της προσωπικής συλλογής -αντικειμένων, έντυπου υλικού ή δεδομένων από το Διαδίκτυο. Πρόθεση των καλλιτεχνών είναι να ερευνήσουν την πολυπλοκότητα του ταχύτατου και παγκοσμιοποιημένου σύγχρονου κόσμου και το πώς μπορεί η γνώση να συμπτυχθεί σε ένα ελέγξιμο σύνολο.

    Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το Διαδραστικό Αρχείο, μια σύλληψη του Μιλανέζου φωτογράφου Armin Linke, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Σχεδιασμού και Επιμέλειας Εκθέσεων του ZKM/Zentrum fόr Kunst und Medientechnologie της Καρλσρούης και του Sony Computer Science Laboratory στο Παρίσι.

    Οι επισκέπτες της έκθεσης θα επιλέξουν ένα δικό τους σετ φωτογραφιών, θα δώσουν έναν τίτλο στη συλλογή τους και θα εκτυπώσουν το δικό τους προσωπικό βιβλίο.

    Στην έκθεση "Επιλεκτική Γνώση", που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου, συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες: Mark Dion, Απόστολος Καραστεργίου, Γιώργος Χατζημιχάλης, Mark OKelly, Christian Boltanski, Pietro Roccasalva, Albert Oehlen, Candida Hofer, Nina Fischer και Maroan El Sani, Armin Linke, Henrik Olesen, Allen Ruppersberg, Eirene Efstathiou, Ivan Grubanov, Sam Durant και Βαγγέλης Βλάχος.

    [12] Κοινωνία

    Στο Υπ. Ναυτιλίας εργαζόμενοι του Περάματος

    3/4/2008 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 6:56:40 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση με τον υπουργό εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαντον Υπουργό για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, που είχαν να κάνουν με την ενίσχυση της απασχόλησης στο Πέραμα, τα επιδόματα ανεργίας και άλλα, και απέσπασαν την υπόσχεση του κ. Βουλγαράκη ότι θα τα εξετάσει.

    Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια στην είσοδο του Υπουργείου καθώς οι εργαζόμενοι στη ζώνη επιχείρησαν να μπουν με τη βία στο υπουργείο και τους απώθησαν άνδρες των ΜΑΤ.

    Το απόγευμα αναμένεται και η απόφαση του Εφετείου Πειραιά το οποίο εξετάζει σήμερα την προσφυγή του ΟΛΠ κατά της ΟΜΥΛΕ για τις κινητοποιήσεις στο Λιμάνι του Πειραιά.

    Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, στις 4 Μαρτίου, το δικαστήριο είχε κρίνει ως αβάσιμη την αγωγή της Διοίκησης του ΟΛΠ που ζητούσε να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    [13] Οικονομία

    Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ

    3/4/2008 5:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, έκαναν καθηγητές μέλη της ΟΛΜΕ, που διεκδικούν καταβολή δεδουλευμένων για ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές. Πέντε χιλιάδες ωρομίσθιοι και χίλιοι αναπληρωτές δεν έχουν πληρωθεί από το Νοέμβριο του 2007, ενώ 15 μήνες απλήρωτοι παραμένουν περίπου 20 χιλιάδες καθηγητές για τις ώρες που έχουν διδάξει στη πρόσθετη διδακτική στήριξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισπευθεί η πληρωμή των εκπαιδευτικών.

    [14] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον ΟΤΕ

    3/4/2008 5:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εκχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, επανέλαβαν για άλλη μια φορά, οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι οποίοι από την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν νέο κύκλο 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι συνδικαλιστές επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στις δημόσιες επιχειρήσεις εθνικής σημασίας, σημειώνοντας ότι αναφορικά με τον ΟΤΕ ο νόμος για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου κάτω του 33%, άνοιξε το δρόμο για εκχώρηση του μάνατζμεντ του οργανισμού. Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία, με ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα, που θα διασφαλίζει το μέλλον του Οργανισμού, τόνισε σχετικά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι από το 2006 είχαν αναζητηθεί για συνεργασία με τον ΟΤΕ μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί.

    "Ύποπτη η συμφωνία"

    Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ χαρακτήρισαν ύποπτη την συμφωνία μεταξύ της Marfin και της Deutsche Telecom, καθώς όπως είπαν η γερμανική εταιρία αγόρασε με 26 ευρώ όταν η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ ήταν 18 και υποστήριξαν ότι η Deutsche Telecom μετά τη συμφωνία για αγορά του 20% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει η Marfin, το ποσοστό της θα φτάσει τελικά στο 25%, όσο δηλαδή και αυτό του δημοσίου.

    Επίσης χαρακτήρισαν λογοπαίγνιο τους ισχυρισμούς του κ. Αλογοσκούφη περί ισορροπημένου μάναντζμεντ και συνδιοίκησης στον ΟΤΕ και κατηγόρησαν τη διοίκηση του ΟΤΕ ότι σύρει συνεχώς τους εργαζόμενους στα δικαστήρια αποδίδοντας αλαζονική συμπεριφορά στον κ. Βουρλούμη, ο οποίος, όπως είπαν, τους παρήγγειλε "σταματήστε τις απεργίες για να συζητήσουμε για την ΣΣΕ".

    Παράλληλα παρουσίασαν δημοσκόπηση της ALCO, σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής του μάνατζμεντ των μεγάλων επιχειρήσεων, στο δημόσιο.

    "Αν ο ΟΤΕ χρειάζεται έναν Οτο Ρεχάγκελ για να πάει μπροστά, δηλαδή ένα νέο μάνατζερ δεν έχουμε πρόβλημα. Το ερώτημα είναι που θα δίνει λογαριασμό, δηλαδή στο ελληνικό ή στο γερμανικό δημόσιο;", κατέληξαν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    [15] Κοινωνία

    Τουρκία

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο

    3/4/2008 4:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Ελπίδες» και «αισιοδοξία» για την τύχη του «πονεμένου» και «αδικημένου» νησιού της Ίμβρου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη γενέτειρά του.

    «Και αυτή τη φορά που βρίσκομαι στην Ίμβρο, όπως σε κάθε επίσκεψή μου, σε κάθε επιστροφή μου εις το πάτριο έδαφος, αισθάνομαι ότι ανανεώνομαι, ότι παίρνω δυνάμεις για να συνεχίσω τα δύσκολα καθήκοντά μου», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, στη διάρκεια συνεστίασης, απευθυνόμενος σε κληρικούς, κοινοτικούς παράγοντες και κατοίκους του νησιού, παρουσία του μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Αλέξη Αλεξανδρή.

    «Είμαι ευγνώμων στον Θεό διότι με έκανε να είμαι Ίμβριος, να γεννηθώ εδώ από καλούς γονείς και ανάμεσα σε συγχωριανούς και συμπατριώτες, οι οποίοι είναι πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας και του Γένους μας», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και τόνισε ότι χαίρεται ιδιαίτερα γιατί «οι νέοι αγαπούν το νησί μας και έρχονται κάθε καλοκαίρι και το απολαμβάνουν. Επισκευάζουν τα σπίτια τους και δένονται όλο και περισσότερο με τον τόπο τους».

    «Έχω ελπίδες, και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε, να αναγεννηθεί ο τόπος μας, να υπάρξουν προοπτικές και δυνατότητες επιστροφής, παλιννοστήσεως, επανεγκαταστάσεως και δυνατότητες να δημιουργηθούν νέες επαγγελματικές προοπτικές, οι οποίες και θα αποτελέσουν το υπόβαθρο της επιστροφής και της ανασυγκροτήσεως της τοπικής κοινωνίας μας», είπε ο Πατριάρχης.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέα διάψευση του Δώνη για ΑΕΚ

    3/4/2008 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γι άλλη μια φορά ο Γιώργος Δώνης διέψευσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τα σενάρια που τον θέλουν να έχει έρθει σε συμφωνία με την ΑΕΚ λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν έχω καμία πρόταση από κανέναν". Επιπλέον, ο τεχνικός της Λάρισας μίλησε και για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και την επικείμενη συμμετοχή του Γκαλίτσιου στην αρχική ενδεκάδα, τονίζοντας "θα τιμήσει τη φανέλα της ΑΕΛ", ενώ απάντησε και στον Αλβανό επιθετικό της Καλαμαριάς, Μπούσι, για τα όσα είχε δηλώσει ο τελευταίος μετά τον αγώνα της περασμένης Κυριακής στο Αλκαζάρ: "Εξαρτάται το ποιος μιλάει και αφήνει τον κάθε Μπούσι στην ανυπαρξία του".

    Για το ματς με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής της Λάρισας τόνισε: "Η ομάδα μας έχει αποκτήσει εμπειρίες από αναμετρήσεις με ισχυρούς αντιπάλους, κυρίως λόγω της συμμετοχής στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να διεκδικήσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα μας κάνει φαβορί για την είσοδο στα πλέι οφ. Ο αντίπαλός μας διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα, η οποία μπορεί να μην αποδίδει το ποδόσφαιρο που θα ήθελε κανείς, αλλά δεν παύει να έχει ποιοτικό ρόστερ με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Συν το γεγονός ότι μετά τα τελευταία αποτελέσματα έχει θιχτεί ο εγωισμός τους. Εμείς από την πλευρά μας θα μπούμε στο γήπεδο αποφασισμένοι και χωρίς κόμπλεξ, να παρουσιάσουμε την καλή ομάδα που διαθέτουμε και να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα ένα θετικό αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι η νίκη ή η ισοπαλία".

    Αναφορικά με τους τραυματισμούς βασικών παικτών, είπε: "Ο Γκαλίτσιος ταλαιπωρείται από μια κάκωση, προς το παρόν ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα και θα τον περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το ιατρικό τιμ δίνει 60-40 πιθανότητες να είναι σε θέση να αγωνιστεί. Το νέο πρόβλημα που προέκυψε έχει να κάνει με τον Στέφανο Κοτσόλη, ο οποίος έπαθε θλάση στους κοιλιακούς και θα μείνει εκτός για 15 ημέρες. Άρα, δεύτερος τερματοφύλακας στο ματς με τον Ολυμπιακό θα είναι ο νεαρός Πέτρος Μπαϊμάκης".

    Στη συνέχεια ο Γιώργος Δώνης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η πρώτη αφορούσε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Γκαλίτσιου απέναντι στην ομάδα που θ ανήκει από το ερχόμενο καλοκαίρι: "Δεν είναι εύκολη η θέση του Γκαλίτσιου, αλλά με βεβαιότητα σας λέω ότι τόσο εμείς όσο και ο Γιώργος αντιμετωπίζουμε το ματς με τον Ολυμπιακό όπως όλα τα ματς του πρωταθλήματος και ετοιμάζει τον εαυτό του έτσι ώστε όταν το ιατρικό τιμ δώσει την έγκριση, να παίξει και να βοηθήσει την ΑΕΛ. Θα τιμήσει τη φανέλα της ΑΕΛ μέχρι το τέλος της σεζόν, όπως την τιμούσε όλα αυτά τα χρόνια και συνέχισε να την τιμά από τη στιγμή που συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα τη νέα σεζόν. Με τον Γιώργο έχουμε μιλήσει για αυτό το ζήτημα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τα πράγματα είναι δεδομένα. Το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί και να είναι σε θέση να αγωνιστεί την Κυριακή. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ ΑΕΛ και Ολυμπιακού για να μην παίξει ο Γκαλίτσιος στον μεταξύ μας αγώνα. Άλλωστε, στο παρελθόν έχουμε σπάσει συμφωνίες με ομάδες που μας ζητούσαν να μην παίξει στο μεταξύ μας ματς ο παίκτης που θέλαμε να αποκτήσουμε. Είναι νόμος για την ΑΕΛ. Η ΑΕΛ δεν το κάνει ποτέ αυτό. Ο Γιώργος είναι ψυχολογικά έτοιμος. Φυσικά και ρωτήθηκε πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση".

    Ο Γιώργος Δώνης ρωτήθηκε ξανά αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει έρθει σε συμφωνία με την ΑΕΚ: "Πέρα από το ότι όλα αυτά είναι πολύ κουραστικά, πλέον με εκνευρίζουν. Δεν έχω συμφωνήσει με καμία ομάδα, ούτε έχω δεχτεί επίσημη πρόταση. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι το πώς η ΑΕΛ θα γίνει καλύτερη και πώς θα μπει στα πλέι οφ. Αν και εφόσον υπάρξουν επίσημες προτάσεις, θα τις αξιολογήσω και θα αποφασίσω άμεσα. Φαίνεται ότι κάποια Μέσα θεωρούν δεδομένο ότι αν μια μεγάλη ομάδα κάνει πρόταση στον προπονητή της ΑΕΛ, θα τον πάρει στα σίγουρα. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις που θα με έβαζαν στη διαδικασία να αποφασίσω να φύγω από τη Λάρισα, γιατί εδώ είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις συνθήκες και απολαμβάνω αυτό που κάνω".

    Σχολιάζοντας όσους τον παρουσιάζουν να ετοιμάζει την ΑΕΛ να παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό και για το συμφέρον της ΑΕΚ, είπε: "Είναι γελοία πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την αξιοπιστία μας και την εντιμότητά μας, ειδικά από τη στιγμή που ούτε το παρελθόν, ούτε το παρόν μας τους έχει δώσει αυτό το δικαίωμα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η οικογένειά μας και η ομάδα μας".

    Τέλος, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αλμπάν Μπούσι, σύμφωνα με τις οποίες οι παίκτες της Λάρισας παρακαλούσαν τους αντίστοιχους της Καλαμαριάς να χάσουν στο μεταξύ τους παιχνίδι, για την τελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος. Η απάντηση του Δώνη ήταν η εξής: "Είτε επειδή είμαι ικανός, είτε επειδή είμαι τυχερός, δεν έχω φτάσει ποτέ στο σημείο να παρακαλέσω κανέναν. Όσο για τις δηλώσεις που έγιναν, θα πω το εξής: Εξαρτάται το ποιος μιλάει και αφήνει τον κάθε Μπούσι στην ανυπαρξία του".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η Π.Ε.Κ. ενισχύει τον Παναθηναϊκό

    3/4/2008 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Τη συμφωνία με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Γιαννακόπουλο, για την οικονομική ενίσχυση των τμημάτων και την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2008, ανακοίνωσε σήμερα η ΠΕΚ. "Σας ενημερώνουμε ότι συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΠΑΟ κ. Θ. Γιαννακόπουλο να μας επιτραπεί να συνδράμουμε κι εμείς στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΟ καλύπτοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού λειτουργίας του συλλόγου για το 2008, αλλά και ενισχύοντας τους προϋπολογισμούς του 2009 και 2010 ώστε όλα τα τμήματα του ΠΑΟ να αποκτήσουν σταδιακά και προγραμματισμένα τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στον αθλητισμό και την κοινωνία. Η κατ΄ αρχήν οικονομική δέσμευση της ΠΕΚ ανέρχεται στο ποσό των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με τον κ. Θ. Γιαννακόπουλο στην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμων οικονομικών πόρων που θα διατηρήσουν πρωταγωνιστή το σύλλογο και στο δεύτερο αιώνα της λειτουργίας του. Ευχαριστούμε τον κ. Θ. Γιαννακόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΟ που αποδεχόμενοι την συνεργασία μας αποδεικνύουν ότι πάνω απ΄όλα βάζουν το συμφέρον του Παναθηναϊκού". Η ανακοίνωση καταλήγει: "Το όραμα της ΠΕΚ, το όραμα όλων μας, θα πραγματοποιηθεί όσος κόπος, χρόνος και θυσίες και αν χρειασθούν, γιατί είναι απαίτηση των εκατομμυρίων φιλάθλων του Παναθηναϊκού".

    "Σκάουτερ" στη Λατινική Αμερική ο Ρότσα

    Την πρόσληψη του Χουάν Ραμόν Ρότσα στο τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε σήμερα η "πράσινη" ΠΑΕ. Ο παλαίμαχος άσος και πρώην τεχνικός του "τριφυλλιού" θα παρακολουθεί για λογαριασμό του συλλόγου ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική και κυρίως από την Αργεντινή, απ όπου και κατάγεται. "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη συνεργασίας με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που δόξασε τη φανέλα με το τριφύλλι, θα παρακολουθεί παίκτες για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στην Λατινική Αμερική και κυρίως στην Αργεντινή" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση.

    Για την επιστροφή του Ρότσα στην Παιανία, μίλησε και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιάσμινκο Βέλιτς: "Xαίρομαι που καλωσορίζω τον Χουάν και πιστεύω ότι η γνώση του και η εμπειρία του θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην εξερεύνηση μιας αγοράς, όπως είναι η Λατινική Αμερική".

    Από την πλευρά του ο Ρότσα τόνισε ότι "είμαι πολύ χαρούμενος που γυρίζω σπίτι μου μετά από οκτώ χρόνια" και πρόσθεσε: "Ελπίζω η συνεργασία μας αυτή να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να πετύχει τους στόχους του. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε γι αυτό τον σκοπό".

    [18] Κοινωνία

    Από περίπου 20 νεαρούς

    Επίθεση σε εγκατάσταση των ΜΑΤ στο Γουδί

    3/4/2008 12:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί, πραγματοποίησαν σήμερα στις 10.15 το πρωί, περίπου 20 νεαροί, που σύμφωνα με την αστυνομία βγήκαν απο το χώρο της Πανεπιστημιούπολης στην οδό Κοκκινοπούλου, όπου και επέστρεψαν λίγα λεπτά αργότερα. Οι δράστες πέταξαν πέτρες και μπουκάλια στη σκοπιά των εγκαταστάσεων της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, χωρίς να τραυματιστεί ο αστυνομικός φρουρός.

    [19] Κοινωνία

    Δύο τραγικά τροχαία τα ξημερώματα

    3/4/2008 12:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2008 1:17:44 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο τραγικά τροχαία δυστυχήματα απασχολούν από τα ξημερώματα την Τροχαία Αιγάλεω. Στις 3.45 στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της οδού Λένορμαν, βρέθηκε πτώμα γυναίκας διαμελισμένο. Σύμφωνα με την Τροχαία η άτυχη γυναίκα πιθανότατα παρασύρθηκε από μεγάλο όχημα, το οποίο αναζητείται. Τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, ενώ το πτώμα έχει μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό. Στις 4.10 στη λεωφόρο Αθηνών 201 βρήκε τραγικό θάνατο ένας 24χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΕΜΕΤ), όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με δύο ακόμα φίλους του, ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε διαδοχικά σε κολώνα της ΔΕΗ και σε πινακίδα βενζινάδικου.

    [20] Κόσμος

    Γαλλική ανθρωπιστική αποστολή για την Μπετανκούρ

    3/4/2008 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασε την Κολομβία το αεροπλάνο της ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία εστάλη από τη Γαλλία για να επιδιώξει να προσεγγίσει την όμηρο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ινγκρίντ Μπετανκούρ, αλλά οι (FARC) δεν έχουν ακόμη δώσει απάντηση σχετικά με πιθανή συνάντηση με την όμηρο, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής Προεδρίας. "Δεν έχουμε απάντηση από τις FARC", δήλωσε η πηγή. Νωρίτερα το αεροπλάνο, ένα Falcon 50 , προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο Φορ ντε Φρανς της Μαρτινίκας και πέντε άτομα κατέβηκαν. Η ανθρωπιστική αποστολή πραγματοποιείται έπειτα από την έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προς τις FARC για την απελευθέρωση της Γαλλο-κολομβιανής ομήρου, η ζωή της οποίας "βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο".

    [21] Μπάσκετ

    "Σφραγίζει" εισιτήριο για Μαδρίτη

    3/4/2008 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τους πανηγυρισμούς από τον προχθεσινό θρίαμβο στην έδρα της ΤΣΣΚΑ, τον πρώτο μετά από περίπου 10 χρόνια (η τελευταία φορά που οι Πειραιώτες είχαν φύγει νικητές από τη Μόσχα ήταν στις 22 Οκτωβρίου 1998), να μην έχουν κοπάσει ακόμα, ο Ολυμπιακός καλείται απόψε (20:45, Supersport 1) ενώπιον των φιλάθλων του, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν το ΣΕΦ, να «ζευγαρώσει» τις νίκες του και να πάρει πανηγυρικά το πολυπόθητο «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Ένα «εισιτήριο», το οποίο δεν έχει καταφέρει να σφραγίσει τα τελευταία εννέα χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

    Η τελευταία φορά που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προκριθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ήταν επί θητείας Ντούσαν Ιβκοβιτς και πιο συγκεκριμένα στο φάιναλ φορ του Μονάχου (22/4/1999). Τότε ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί 87-71 από την Ζαλγκίρις στον ημιτελικό, ενώ στον «μικρό τελικό» επικράτησε 74-63 της Τιμσίστεμ Μπολόνια, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

    Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί απόψε την... παρέα των Θοδωρή Παπαλουκά και Νίκου Ζήση για 11η φορά επί ελληνικού εδάφους, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να είναι πέντε νίκες και πέντε ήττες για τους «ερυθρόλευκους». Η ομάδα του «δράκου» θα παραταχθεί με ανεβασμένη ψυχολογία, καθώς προέρχεται από μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη σε μία «καυτή» έδρα, στην οποία πήγε έχοντας «οδηγό» τα θετικά αποτελέσματα στο Τελ Αβίβ, απέναντι στη Μακάμπι, και στο Κάουνας, απέναντι στην Ζαλγκίρις, στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Επίσης, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης (11η αγωνιστική), η ελληνική ομάδα με πρωταγωνιστή τον Μίλος Τεόντοσιτς και προπονητή τότε τον Πίνι Γκέρσον είχε επικρατήσει 71-67 της περυσινής φιναλίστ της Ευρωλίγκα και την είχε υποχρεώσει στη 2η ήττα της.

    Επιπλέον, ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το πλεονέκτημα της έδρας της ΤΣΣΚΑ, γεγονός, πάντως, που μπορεί να γυρίσει και... μπούμερανγκ, καθώς το ψυχολογικό βάρος πλέον πέφτει στους «ερυθρολεύκους», οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν την έδρα τους. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει σημαντικά η παρουσία του κόσμου, ο οποίος, όπως και στο παιχνίδι με τη Ρεάλ, αναμένεται και σήμερα να δημιουργήσει «καυτή» ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ. Αυτό άλλωστε περιμένουν και οι άνθρωποι της ομάδας, που είδαν τα εισιτήρια του αγώνα να εξαντλούνται από εχθές το πρωϊ.

    Στα υπόλοιπα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης, εχθές στους πρώτους αγώνες «μίλησαν» οι έδρες και Σιένα, Ταού και Μακάμπι έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση τους και πλέον στοχεύουν στο «διπλό» στην έδρα των Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Παρτιζάν και Μπαρτσελόνα, αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα των β΄ αγώνων στην προημιτελική φάση (πλέι οφ) της Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

    Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 20:45, S/S1 (1-0) Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία)-Σιένα (Ιταλία) 20:15 (0-1) Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Ταού (Ισπανία) 21:00 (0-1) Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 21:45 (0-1)

    [22] Αλλα σπορ

    Παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο ο Τάνκοκ

    3/4/2008 1:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Λίαμ Τάνκοκ συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο στο Σέφιλντ, κατά τη διάρκεια των βρετανικών αγώνων πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ο Βρετανός κολυμβητής, που δεν είχε συμμετάσχει στο συγκεκριμένο αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν, όπου το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Αρης Γρηγοριάδης, κάλυψε την απόσταση σε 24.47, βελτιώνοντας εντυπωσιακά το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε με 24.80 ο Γερμανός Τόμας Ρούπρατ, από τις 27 Ιουλίου 2003, στο Παγκόσμιο της Βαρκελώνης.

    Ο Γρηγοριάδης είχε πετύχει 24.94 τον Ιανουάριο στο χειμερινό πρωτάθλημα και έδειχνε ικανός να απειλήσει στο μέλλον το ρεκόρ του Ρούπρατ, τώρα όμως υπολείπεται σχεδόν μισό δευτερόλεπτο της επίδοσης του Τάνκοκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 April 2008 - 17:50:48 UTC