Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα φιλίας
  • [02] Σκάνδαλο ντοπινγκ στην Άρση Βαρών
  • [03] Αύξηση αντικειμενικών για τα εκτός σχεδίου
  • [04] Κατάθεση Ζαχόπουλου
  • [05] Χωρίς πρόοδο το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [06] Επικίνδυνα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ
  • [07] Α. Μέρκελ, η σιδηρά κυρία της Ευρώπης
  • [08] "Ο Μαρξ στο Σοχο"
  • [09] Τοξικό κρασί στην ιταλική αγορά
  • [10] Στρατηγικός επενδυτής για τα ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές
  • [11] Ικανοποίηση και σκεπτικισμός
  • [12] Ελεύθερος ο Δ. Βρακατσέλης
  • [13] Μπαράζ κινητοποιήσεων
  • [14] Φ. Πετραλιά: υπέρ της πλήρους απασχόλησης
  • [15] Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στο "Αγία Σοφία"
  • [16] Πρόσκληση σε διαπραγματεύσεις
  • [17] Στον αντιεισαγγελέα ο Σ. Μπάγιας
  • [18] Ενίσχυση απολυμένων

    [01] Πολιτική

    Πρόσκληση για νέες διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ

    Μήνυμα φιλίας

    4/4/2008 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 6:34:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια δήλωσε από το Βουκουρέστι ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ένταξης των ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αφού όμως πρώτα η γειτονική μας χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και προχωρήσει σε βήματα που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου προς τους Έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το κλίμα για τη χώρα μας στους κόλπους της συμμαχίας, ενώ ανέφερε, ότι δεν θα υπάρξει αποσταθεροποίηση στην γειτονική χωρα, λόγω της μη προσκλησή της στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας ειναι ξεκάθαρη, δηλαδή, μια συνθέτη ονομασία έναντι όλων.

    "Δεν αισθάνθηκα απομονωμένος"

    Μήνυμα φιλίας απεύθυνε και σήμερα ο πρωθυπουργός προς τα Σκόπια και κάλεσε τη γειτονική χώρα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς τους Έλληνες δημοσιογράφους το μεσημέρι χαιρέτησε τα δυο νέα μελή Αλβανία και Κροατία, ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν καταστεί δυνατόν να γίνει μέλος γιατί δεν έχει εκπληρώσει το κριτήριο της καλής γειτονίας.

    Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαλότητας με την ΠΓΔΜ και υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να στηρίξει την ευρωαντλαντική προοπτική της γείτονας χώρας με την προϋπόθεση όμως πρώτα να επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

    "Η Ελλάδα έχει διανύσει τη μισή απόσταση του δρόμου, εκείνη που της αναλογεί.", επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Εμείς θα ακολουθήσουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες στα πλαίσια του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις. Το δε κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ είναι ένα επιβοηθητικό εργαλείο στις διαβουλεύσεις υπό τον ΟΗΕ."

    Ο κ. Καραμανλής, επανέλαβε την θέση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, ενώ σ ερώτηση για το εάν θα υπάρξει εμπλοκή της αμερικανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις τόνισε, ότι το πλαίσιο της επίσημης διαδικασίας είναι προδιαγεγραμμένο. Διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και από εκεί και περά όποιος φίλος ή εταίρος θέλει να βοηθήσει το δεχόμαστε.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω του βέτο της Ελλάδας δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας:

    "Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις".

    Τόνισε επίσης ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αντίθετα όπως είπε αισθάνθηκε ότι είχε στήριξη από αρκετούς ηγέτες και από άλλους την κατανόηση, μια κατανόηση που όπως σημείωσε σήμερα έχει αυξηθεί περισσότερο.

    Για πιθανή ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και τη στάση που θα ακολουθήσει η Ελλάδα εάν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ανέφερε πως η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και σαφής και πως κάθε πράγμα κρίνεται στην ώρα του.

    Για την κριτική που του ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν σχολιάζει αντιδράσεις των κόμματων και μάλιστα από το Βουκουρέστι, ωστόσο σημείωσε ότι ο διπλωματικός στόχος επιτεύχθει και αυτό θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία αν θα κάνει νέα μέλη, αρκεί να υπάρχει η βούληση του ιδίου και να πληροί τα κριτήρια.

    Για την Ρωσία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αποστολής επιπλέον στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και ότι το μόνο που εξετάζει η Αθήνα είναι να συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    Διαβάστε: Αντδράσεις κομμάτων

    [02] Αλλα σπορ

    Σκάνδαλο ντοπινγκ στην Άρση Βαρών

    4/4/2008 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 7:56:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών βρέθηκαν έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής μας ομάδας Άρσης βαρών, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διεξήγαγε η Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Θετικό βρέθηκε το πρώτο δείγμα των αθλητών, ενώ θα ακολουθήσει και η εξέταση του δεύτερου δείγματος. Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε το γεγονός και ανακοινώσε ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου τέθηκε σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Σε διαθεσιμότητα ο Ιακώβου

    Σοκ στην ελληνική άρση βαρών προκάλεσε η είδηση, σύμφωνα με την οποία μετά από σχετικό έλεγχο της WADA, έντεκα από τα δεκατέσσερα μέλη της εθνικής ομάδας, Άρσης Βαρών βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών!

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας σε ανακοινωσή της:

    "Σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθηκε από την WADA με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εκτός αγώνων, στις 7 Μαρτίου του 2008, βρέθηκαν θετικά, τα πρώτα δείγματα 11 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Θα ζητηθεί η εξέταση και του δεύτερου δείγματος, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους κανονισμούς, και κατόπιν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα επιληφθεί του θέματος."

    Με το που έγινε γνωστή η είδηση ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός, Χρήστος Ιακώβου, ως υπεύθυνος της προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών της εθνικής ομάδος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΒ.

    Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας έθεσε τον κ. Ιακώβου σε διαθεσιμότητα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Οι τρεις από τους δεκατέσσερις αθλητές που συμμετείχαν στην προετοιμασία της εθνικής Αρσης Βαρών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και δεν βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν οι αθλητές που λόγω τραυματισμού δεν ακολουθούσαν το προπονητικό πρόγραμμα.

    Τα ονόματα των αθλητών δεν πρόκειται να ανακοινωθούν, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται έως την εξέταση και του δεύτερου δείγματος.

    Σε περίπτωση που και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, τότε το άθλημα που δόξασε την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, αναμένεται να σηματοδοτήσει και τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Με βάση τους κανονισμούς που διέπουν την πολιτική κατά του ντόπινγκ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει ποινή αποκλεισμού έως και δύο χρόνια στους αθλητές. Το ίδιο ισχύει και για την εθνική ομοσπονδία, στην περίπτωση που έχουν βρεθεί θετικοί τρεις ή περισσότεροι αθλητές της, σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους.

    Επίσης, προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα, που στην περίπτωση της Ελλάδας αυξάνονται κατά πολύ, καθώς κάθε παράβαση ντόπινγκ «κοστίζει» 2.000 δολάρια συν τα έξοδα του εργαστηρίου. Πάντως, η IWF έχει καθιερώσει και μία ιδιόμορφη... εισπρακτική τακτική, σύμφωνα με την οποία μία ομοσπονδία που τελεί υπό τιμωρία, μπορεί να καταβάλει (υψηλότατο) χρηματικό αντίτιμο, ώστε η ποινή της να μειωθεί από δύο χρόνια σε 12 μήνες.

    Συσκέψεις με όλες τις Ομοσπονδίες συγκάλεσε ο Γ. Ιωαννίδης

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, κάλεσε σε σύσκεψη τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, καθώς και την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα κρούσματα ντόπινγκ σε αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών.

    Ο κ. Ιωαννίδης έδωσε εντολή στην Ομοσπονδία να γίνουν άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατά την εξέταση του πρώτου δείγματος, οι συγκεκριμένες ουσίες στην πλειονότητα των ελεγχθέντων αθλητών.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε, επίσης, από το ΕΣΚΑΝ αναλυτικά στοιχεία, ως προς τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στους αθλητές της άρσης βαρών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντός και εκτός αγώνων.

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 10 π.μ. στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, με όλες τις ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    [03] Οικονομία

    Από τις 8 Απριλίου

    Αύξηση αντικειμενικών για τα εκτός σχεδίου

    4/4/2008 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 5:06:02 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αυξάνονται κατά μέσο όρο 23,5% από 8 Απριλίου οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι νέες τιμές για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και οικισμούς, που δεν έχουν ειδικούς όρους δόμησης είναι σύμφωνες με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ήπια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι με βάση τις τιμές αυτές καθορίζεται η φορολογία στις μεταβιβάσεις των ακινήτων στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.

    Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σημειώνει το υπουργείο γίνεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος, δεδομένου ότι είχε δημιουργηθεί σωρευτικά πολύ μεγάλη απόκλιση από τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 και από τότε οι τιμές αναπροσαρμόστηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ φέτος ακολουθεί η δεύτερη φάση αναπροσαρμογής. Στόχος της δεύτερης φάσης είναι η μείωση της απόκλισης από τις αγοραίες τιμές.

    Κατά τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών ελήφθησαν υπόψη, όπως και πέρυσι, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, λόγω της υλοποίησης νέων μεγάλων οδικών αξόνων, της κυκλοφορίας μέσων σταθερής τροχιάς και της λειτουργίας του εθνικού αερολιμένα στην περιοχή της Αττικής. Η διαφοροποίηση των τιμών ενισχύεται με τη δημιουργία νέων ζωνών, για να καλυφθούν ιδιομορφίες, όπως ιδιαίτερα υψηλές αγοραίες τιμές σε αναπτυγμένες παραθαλάσσιες τουριστικές και εμπορικές περιοχές ή χαμηλές τιμές σε περιοχές με σημαντικούς περιορισμούς χρήσεων, όπως σε ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας ή αρχαιολογικών δεσμεύσεων.

    Οι σχετικοί πίνακες με τις τιμές εκκίνησης θα είναι από σήμερα αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Επικρίσεις από ΣΥΝ

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ επεκρινε την κυβέρνηση ότι η αύξηση γίνεται για "φοροεισπρακτικούς λόγους και θα τροφοδοτήσει την υπαρκτή "φούσκα" των ακινήτων στη χώρα μας, ενώ θα πλήξει την οικοδομική δραστηριότητα, σε μια περίοδο που αυτή βρίσκεται σε ύφεση και η οικονομική ανάπτυξη σε καθοδική πορεία.

    [04] Κοινωνία

    Κατάθεση Ζαχόπουλου

    4/4/2008 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 7:24:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Περίπου 2.5 ώρες κατέθετε στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, παρουσία και του εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, στο δωμάτιο 922 στον Ευαγγελισμό, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαχόπουλος υποστήριξε ότι εκβιαζόταν από την 35χρονη και τους δύο δικηγόρους φίλους της και ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει γιατί δεν άντεχε την πίεση και το διασυρμό. Η κατάθεση του κ. Ζαχόπουλου διεκόπη λόγω κόπωσης του ασθενούς, και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί.

    Πρόστιμο σε δυο εφημερίδες

    Εν τω μεταξύ, πρόστιμο 150.000 ευρώ επέβαλε στις εφημερίδες "Πρώτο Θέμα" και "Αυριανή" η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που αφορούσαν στις προσωπικές στιγμές του πρώην ΓΓ ΥΠΠΟ Χρήστου Ζαχόπουλου με την 35χρονη κατηγορούμενη.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής, που επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως, η δημοσίευση των φωτογραφιών είναι παράνομη γιατί αφορούν αποκλειστικά σε στιγμές της ιδιωτικής, ερωτικής τους ζωής η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η Αρχή υποχρέωσε και τις δύο εφημερίδες να καταστρέψουν τις φωτογραφίες και το αρχείο που κατέχουν.

    [05] Κόσμος

    Συνομιλίες σε θετικό πνεύμα

    Χωρίς πρόοδο το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    4/4/2008 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 7:34:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χωρίς σημαντική πρόοδο έληξαν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του του πρώτου Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στο Βουκουρέστι, μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των ομολόγων του της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ χαρακτήρισε τις συνομιλίες θετικές αλλά χωρίς σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στις διενέξεις των δύο πλευρών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος, παρά τις υπάρχουσες διαφορές. "Ο σημερινός διάλογος ήταν πολύ εποικοδομητικός. Συζητήσαμε με πολύ ανοικτό τρόπο και υπερίσχυσε ένα πνεύμα συμβιβασμού", είπε, τονίζοντας ότι έχει την πρόθεση να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες ανησυχίες της χώρας του όσον αφορά τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφερόμενος στην πόρτα που άνοιξε για την Ουκρανία και τη Γεωργία, και τόνισε ότι η Μόσχα θα θεωρούσε "άμεση απειλή" την εμφάνιση ενός στρατιωτικού συνασπισμού στα δυτικά σύνορά της. Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ρουμανία και είναι, επίσης, ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που έρχεται στο Βουκουρέστι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Επικρίσεις Πούτιν για τη διεύρυνση

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπήρξε σήμερα ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για την απόφασή της να δώσει υπόσχεση ένταξης σε Ουκρανία και Γεωργία, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος στο Βουκουρέστι. "Αυτό που ζητούν στην πραγματικότητα από τη Ρωσία, είναι να παρατηρεί αυτή τη διαδικασία ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη τα δικά της συμφέροντα", είπε. "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κατοχυρώνει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων", φέρεται να προειδοποίησε ο Πούτιν.

    Χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει στη δημοσιότητα επιστολή του προέδρου Πούτιν, με την οποία διαβεβαιώνει πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη τους κατοίκους της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, τις δύο περιοχές της Γεωργίας που ζητούν απόσχιση από τη χώρα τους, στην περίπτωση που η Τιφλίδα προχωρήσει στην ένταξη.

    Στην ομιλία του, ο Πούτιν, τόνισε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη διεύρυνση, το Κόσοβο, αλλά και στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Πάντως, όλες οι πλευρές, τόνισαν πως δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκανε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε προς τον Ρώσο ομόλογό του ότι "ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει" και τον κάλεσε σε διάλογο.

    Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχιο, ο Βλαντιμιρ Πούτιν επέκρινε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ότι έχουν δαιμονοποιήσει τη χώρα του, χωρίς να υπολογίζουν τη συμβολή της στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    Υπενθύμισε ακόμα ότι η Ρωσία αποσύρθηκε ειρηνικά από την ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και επομένως περίμενε "ασφαλώς κάποιο αντάλλαγμα", αλλά "αυτό δεν ήλθε".

    Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στη συνθήκη για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (CFE), "αλλά περιμένει να κάνει και το ΝΑΤΟ ένα βήμα", φέρεται να δήλωσε. Υπνεθυμίζεται ότι η Ρωσία σταμάτησε στις 12 Δεκεμβρίου 2007 να εφαρμόζει τη συνθήκη CFE, έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ασφάλειας στη Γηραιά Ηπειρο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς συνέβαλε στη μείωση, το 1990, των εξοπλισμών από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.

    Λίγο νωρίτερα, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία είχαν έλθει σε συμφωνία για τη διέλευση δια χερσαίας οδού μη στρατιωτικού υλικού που προορίζεται για τη διεθνή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Το πλεονέκτημα της συμφωνίας για το ΝΑΤΟ είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς υλικού για το οποίο χρησιμοποιείται συχνά η αεροπορική οδός.

    Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Πούτιν ζήτησε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα από τον Τζορτζ Μπους να βγάλουν το Ιράν από τη διεθνή του απομόνωση.

    Οι συζητήσεις του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, για τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, θα συνεχιστούν την Κυριακή, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

    [06] Υγεία

    Έρευνα από το Γενικό Χημείο του κράτους

    Επικίνδυνα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

    4/4/2008 8:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια των σουπερ μάρκετ και στη συνέχεια στο σπίτι μας; Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μέσα στο 2007 από το Γενικό Χημείο του κράτους, το 1/3 των προϊόντων που ελέχγθησαν, τα περισσότερα εκ των οποίων με προέλευση από Κίνα, ΗΠΑ και Ινδίες, εγκυμονούσαν κινδύνους είτε προς τη χημική τους σύνθεση, είτε ως προς τη σήμανση. Πολλά από αυτά δεσμεύτηκαν στα τελωνεία πριν φτάσουν στους καταναλωτές, ενώ εταιρείες ή αντιπροσωπείες που διέθεταν προϊόντα με ελλιπή στοιχεία στις ετικέτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα.

    Οι υπεύθυνοι του χημείου του κράτους, τονίζουν ότι προϊόντα με επικίνδυνα χημικά, δεσμεύονται και καταστρέφονται πριν φτάσουν στο καταναλωτικό κοινό, ενώ από τα 300 δείγματα, η πλειονότητα των προϊόντων που κρίθηκαν ακατάλληλα, είχαν σοβαρές παραλείψεις στις ετικέτες, και αφορούν:

    - 25% απορρυπαντικά - 25% σχολικά είδη - 15% εποχικά / είδη σπιτιού - 10% χρώματα - διαλύτες

    Σαν γενική οδηγία προς τους καταναλωτές, οι ετικέτες όλων των προϊόντων πρέπει να είναι και στα ελληνικά, όπου πρέπει να αναγράφονται τα ακόλουθα:

    - το όνομα του παραγωγού / κατασκευαστή ή αντιπροσώπου - οδηγίες χρήσης - ενδείξεις για προφύλαξη (είτε με τη μορφή συμβόλων, είτε με μικρές και κατανοητές φράσεις).

    Πολλά από τα προϊόντα που δεν έχουν σήμανση στις ετικέτες, ενδέχεται να κρύβουν επικίνδυνες ουσίες τόσο για τον άνθρωπο (πχ αλλεργικές δερματίτιδες), όσο και για το περιβάλλον.

    Την προστασία των καταναλωτών θα θωρακίσει η νομοθεσία Reach, σύμφωνα με την οποία κάθε ουσία που παράγεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να καταχωρείται και να ελέγχεται από τον οργανισμό χημικών που εδρεύει στο Ελσίνκι.

    [07] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε 6 χώρες

    Α. Μέρκελ, η σιδηρά κυρία της Ευρώπης

    4/4/2008 7:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η Γερμανία είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης και η Άγκελα Μέρκελ η σιδηρά κυρία της Γηραιάς Ηπείρου σύμφωνα με δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 6000 πολίτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

    Το 68% των Γάλλων, το 57% των Ισπανών και των Γερμανών εκτιμούν ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή.

    Εκ διαμέτρου αντίθετο είναι το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το 63% των Αμερικανών να θεωρούν ότι η Βρετανία είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης.

    Στο ερώτημα "ποια προσωπικότητα διαθέτει τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη", οι Ευρωπαίοι πολίτες τοποθετούν την Άγκελα Μέρκελ στην πρώτη θέση. Ακόμα και στη Γαλλία, το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μεγαλύτερη επιρροή από το Νικολά Σαρκοζί που συγκεντρώνει μόλις το 18%.

    Οι Αμερικανοί, πιστοί στη φιλία τους με τη Βρετανία, βάζουν στην πρώτη θέση τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν με 23%, δεύτερο το Νικολά Σαρκοζί με 9% και τρίτη την Άγκελα Μέρκελ με 8%.

    Στο ερώτημα "ποιον θα ψηφίζατε σήμερα για Πρόεδρο της Ευρώπης", η Άγκελα Μέρκελ έρχεται και πάλι πρώτη. Μόνο οι αμερικανοί και οι Βρετανοί επέλεξαν τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ και οι Γάλλοι τάσσονται υπέρ του πρώην προέδρου της κομισιόν Ζακ Ντελόρ.

    [08] Στο Θέατρο Βασιλάκου

    "Ο Μαρξ στο Σοχο"

    4/4/2008 6:27:00 μμ

    Στο Θέατρο Βασιλάκου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου του Howard Zinn «Ο Μαρξ Στο Σοχο», με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Τετάρτη 16 Απριλίου.

    Ο Μαρξ ζητάει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να κατέβει για λίγο στη Γη, για να «αποκαταστήσει το όνομα του», όπως λέει. Από λάθος, αντί να επιστρέψει στο Σόχο του Λονδίνου, όπου έζησε και πέθανε, βρίσκεται στο ΣόΧο της Νέας Υόρκης. Έχει μία ώρα.

    Με χιούμορ και άλλοτε με παράπονο, ο Μαρξ μιλάει για τη ζωή του, «ξεκαθαρίζει» τις περίφημες ρήσεις του, νοσταλγεί τους άλλους μεγάλους της εποχής (Ένγκελς, Μπακούνιν), και τελικά διαπιστώνει πως τίποτα δεν άλλαξε στον κόσμο τα τελευταία εκατό χρόνια. «Και λένε πως οι ιδέες μου έχουν πεθάνει».

    Με αυτό το μονόλογο, ο Ζιν, ένας από τους μεγαλύτερους αριστερούς διανοούμενους της εποχής μας, κατορθώνει, με απλότητα και σαρκασμό, να συγκινήσει ακόμα και τη νεότερη - αδιάφορη πολιτικά - γενιά.

    Ο Καρλ Μαρξ βρήκε τον ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Άγγελου Αντωνόπουλου, του σημαντικού Έλληνα ηθοποιού που κατόρθωσε για δύο συνεχόμενα χρόνια να επικοινωνήσει με ένα πολυπληθές κοινό όλων των πολιτικών αποχρώσεων, να ταράξει και να συγκινήσει όλους τους θεατές. Η ερμηνεία του Αντωνόπουλου απέσπασε ύμνους από κριτικούς και κοινό και επέτυχε να προσελκύσει την πολιτική ηγεσία της χώρας όλων των παρατάξεων.

    Η πορεία του Αντωνόπουλου - Μαρξ επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, με προσκλήσεις από πολλές πόλεις και μεγάλα θέατρα και έχει τη δύναμη να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα, όσο το κοινό νιώθει την ανάγκη να ακούσει και να σκεφτεί ανώτερες ανθρωπιστικές αξίες μέσα από ένα λόγο καθημερινό, απλό, χιουμοριστικό και καθόλου διδακτικό ή προσηλυτιστικό..

    * Τα δικαιώματα παραχώρησε αποκλειστικά ο ίδιος ο Χάουαρντ Ζιν για αυτό το πρώτο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Μετάφραση : Άρης Λασκαράτος Σκηνοθεσία : Αθανασία Καραγιαννοπούλου Σκηνικά κοστούμια : Γιώργος Ασημακόπουλος Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου Βοηθός Σκηνοθέτης : Δημήτρης Μπογδάνος Φωτογραφίες : Παύλος Φυσάκης

    Ήμερες και Ώρες Παραστάσεων : Δευτέρα : 9:15 μ.μ. Τρίτη : 9:15 μ.μ. Τετάρτη : 6:30 μ.μ.

    Τιμές Εισιτηρίων : Γενική Είσοδος : 20 ευρώ Φοιτητικό : 15 ευρώ

    Διάρκεια : 90 λεπτά

    [09] Κόσμος

    Έρευνα για 70 εκατομμύρια λίτρα επικίνδυνου οίνου

    Τοξικό κρασί στην ιταλική αγορά

    4/4/2008 6:06:00 μμ

    Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη ενός νέου διατροφικού σκανδάλου. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του εβδομαδιαίου ιταλικού περιοδικού "LEspresso" οι αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν διατεθεί στην ιταλική αγορά έως και 70 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, ιδιαίτερα επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με Ιταλούς δικαστικούς, τους οποίους επικαλείται το περιοδικό, 20 εταιρείες ενέχονται σε δίκτυο που χρησιμοποιούσε οξέα και καρκινογόνες ουσίες για την παραγωγή επιτραπέζιου κρασιού, που τιμολογούταν, από 70 λεπτά ως 2 ευρώ το λίτρο. Το περιοδικό αποδίδει ευθύνες στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στη νότια Ιταλία, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει και μια υπόθεση νοθείας που αφορά το κρασί Brunello di Montalcino από την Τοσκάνη. Η αποκάλυψη του δικτύου νοθείας και λαθρεμπορία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να ζητήσει από τις ιταλικές αρχές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

    Δίκτυο νοθείας και λαθρεμπορίας

    Η νέα αυτή υπόθεση, έρχεται να ζημιώσει την εικόνα των οινοπαραγωγών της Ιταλίας, μόλις λίγες ημέρες μετά την κρίση που προκλήθηκε από τον εντοπισμό μολυσμένων από διοξίνες ποσοτήτων μοτσαρέλας από γάλα βούβαλου.

    Οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν υδροχλωρικό οξύ και θειικό οξύ για να κρύψουν την προσθήκη σακχαρόζης στο κρασί, η χρήση της οποίας απαγορεύεται από το νόμο, και να διαφύγουν έτσι των ελέγχων, σύμφωνα με το "LEspresso".

    Οι μολυσμένες φιάλες "περιέχουν πολύ λίγο κρασί: ένα τρίτο, το μέγιστο, συχνά λιγότερο", αναφέρεται στην έρευνα του περιοδικού. "Το υπόλοιπο είναι ένα φονικό μίγμα: ένα παρασκεύασμα φτιαγμένο από νερό, χημικές ουσίες, λιπάσματα, ακόμη και μια σταγόνα υδροχλωρικό οξύ", συνεχίζει το περιοδικό.

    Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, 20 εταιρείες είναι αναμιγμένες στο σκάνδαλο, για το οποίο διεξάγεται δικαστική έρευνα. Οκτώ εξ αυτών έχουν την έδρα τους στη βόρεια Ιταλία.

    Οι ερευνητές βρήκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν σε μία από τις εταιρείες αυτές, "δοχεία που περιείχαν υδροχλωρικό οξύ, θειικό οξύ και 60 κιλά ζάχαρη", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στην άλλη άκρη της αλυσίδας φέρεται ότι βρίσκονται εταιρείες που ελέγχονται από τη Σάκρα Κορόνα Ουνίτα (SCU), τη μαφίας της Απουλίας, της περιφέρειας στο νότιο άκρο της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με το "LEspresso", δύο εταιρείες της περιοχής του Τάραντα, που ανήκουν στην SCU, είναι οι κύριοι παραγωγοί αυτού του δηλητηριώδους μείγματος.

    "Παρά τις κατασχέσεις, πάρα πολλές φιάλες εξακολουθούν να διατίθενται προς πώληση: το Λ Εσπρέσο βρήκε ένα ολόκληρο στοκ απ αυτές σε εμπορικό κέντρο στη βορειοανατολική Ιταλία", αναφέρει το περιοδικό

    Το περιοδικό αποκαλύπτει εξάλλου μια άλλη απάτη που αφορά περί τις 600.000 φιάλες Brunello di Montalcino από την Τοσκάνη, ένα από τα πιο διάσημα και ακριβά κρασιά της Ιταλίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Σιένα , οι παραγωγοί ανακάτευαν σταφύλια από τη Γαλλία με τα σταφύλια του Σαντζοβέζε, τα μόνα από τα οποία μπορεί να παράγεται το Brunello και που του επιτρέπουν να έχει ετικέτα με ονομασία προέλευσης.

    [10] Οικονομία

    Στρατηγικός επενδυτής για τα ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές

    4/4/2008 4:44:00 μμ

    Την ολοκλήρωση του νέου Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου των ΕΛΤΑ για την περίοδο 2008 2013, με στόχος την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και την ηγετική παρουσία της στην αγορά, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του Μάρκετινγκ Φόρουμ που διοργάνωσαν και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο διεθνές συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

    Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του έτους θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τα ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στον οργανισμό και αυξάνοντας την κερδοφορία του.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο αυτές οι βασικές επιλογές θα οδηγήσουν με επιτυχία το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς στον ανταγωνισμό.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η επέκταση των ΕΛΤΑ στις χρηματοοικονομικές, τραπεζικές και τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες, με αιχμή τη συνεργασία με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    [11] Πολιτική

    Ικανοποίηση και σκεπτικισμός

    4/4/2008 4:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 6:19:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Χείρα φιλίας στη γειτονική χώρα τείνει η ελληνική κυβέρνηση, την επομένη του ελληνικού βέτο στο Βουκουρέστι. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τη θετική απόφαση της Συνόδου, ως το αποτέλεσμα συντονισμένων διπλωματικών κινήσεων. Στην αντιπολίτευση επικρατεί σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα και επισημαίνεται ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η προσοχή όλων πλέον στρέφεται στις κινήσεις των επόμενων μηνών γύρω από την ονομασία.

    Παπανδρέου: "Κάναμε το καθήκον μας"

    Ως ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν την απόφαση του Συνόδου του ΝΑΤΟ κυβερνητικά στελέχη. "Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και το απαύγασμα όλων των προσπαθειών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Σημασία έχει ότι η θέση αυτή παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου με τρόπο ο οποίος έγινε κατανοητός από τους συμμάχους που μετέχουν σ αυτή τη σύνοδο.", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν η απόφαση στο Βουκουρέστι είναι εθνική νίκη, δήλωσε ότι σε όλα αυτά έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Σκοπίων δήλωσε ότι εμείς ευχόμαστε να αντιληφθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας κι ο πληθυσμός της ότι είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον μας να διανύσουν το κομμάτι της διαδρομής που τους αναλογεί, επισημαίνοντας ότι το χρονικό σημείο είναι πολύ καλό για να εξευρεθεί αυτή η λύση.

    Ο κ. Αντώναρος παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    " Όλη η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη στάση του Κ. Καραμανλή, για τη στάση του πολιτικού μας κόσμου, σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αποφασιστικότητα και η σταθερότητα την οποία επιδείξαμε, θα βοηθήσει να αντιληφθούν οι γείτονές μας ότι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την αδιαλλαξία και να δοθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα το οποίο απασχολεί τις δύο χώρες.", ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Νέας Λευτέρης Ζαγορίτης.

    "Στο Βουκουρέστι αποτρέψαμε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να αμυνθεί και το έκανε. Εμείς, όπως πάντα, κάναμε το καθήκον μας, όπως στο Βουκουρέστι το έκανε και η κυβέρνηση", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ χάραξε έγκαιρα και επέμεινε στην "κόκκινη γραμμή" που έγινε κτήμα του ελληνικού λαού και με τη στάση και τις πράξεις του ενδυνάμωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη φωνή της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση,συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου.

    "Διαμορφώσαμε ένα μέτωπο που βοήθησε την Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα του Βουκουρεστίου, αυτό πράξαμε και αυτό θα πράττουμε",τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο στόχος δεν ήταν το βέτο, αλλά ήταν και είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τα οποία αποτελούν και το συμφέρον της Ελλάδος.

    "Οι διαπραγματεύσεις, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει να συνεχιστούν με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και καθαρά μηνύματα προς όλους",είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις δικές του θετικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

    "Προς τους φίλους γείτονές μας επαναλαμβάνω αυτό που έχω τονίσει σε κάθε μας συνάντηση από τις πολλές που είχα μαζί τους: η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεννόηση και επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξη της γείτονός μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς",υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και επεσήμανε ότι "μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον και κοινό όραμα στα Βαλκάνια, ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και στεθερότητας στην περιοχή και σε αυτό το δρόμο μπορούμε και οφείλουμε όλοι να πορευτούμε".

    Θετικές χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    "Το κείμενο της Συνόδου αποτυπώνει, με πάρα πολύ καλό τρόπο, τα όσα συνέβησαν και καταγράφει και την άμεση προοπτική. Η Ελλάδα οφείλει να δουλέψει πάρα πολύ για την επόμενη μέρα και η επόμενη μέρα, αν δουλέψουμε με την ενότητα που είχαμε αυτή τη στιγμή, νομίζω θα είναι κι αυτή θετική", δήλωσε. Στην αριστερά επικρατεί σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα και επισημαίνεται ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    "Θα το πούμε για άλλη μια φορά. Αυτό το περίφημο σκηνικό διαμορφώνεται κυρίως με την πορεία της διαπάλης που γίνεται στα Βαλκάνια για τα μερίδια αγοράς, για το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι τελικά που θα καθορίσει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη γειτονική χώρα και σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω ότι μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Ούτε είμαστε βέβαιοι για το ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος"., τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό σε σχέση με τη ΠΓΔΜ, μετά το Βουκουρέστι.

    "Εμείς θα ήμασταν χαρούμενοι αν είχαμε λύση στο πρόβλημα. Και βεβαίως είπαμε από την αρχή ότι δεν περιμέναμε να λυθεί η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για τις ευρύτερες προοπτικές για την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι τώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν επαφές και συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ", σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    "Σημασία έχει η συνέχεια. Διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ χωρίς επεμβάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να λήξει με έντιμο συμβιβασμό, όπου το θέμα της ονομασίας να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις - σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας, αυτό προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια", υπογράμμισε επίσης ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική.

    Συζήτηση στη Βουλή

    Το ελληνικό βέτο για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ βρέθηκε και στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε εθνική επιτυχία την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει στην ένταξη των Σκοπιών στη συμμαχία, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζονται θριαμβολογίες καθώς όπως είπε ο ελληνικός στόχος δεν ήταν να εμποδίσουμε τους γείτονες μας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά να οδηγηθούμε στην επ άλυσοι του προβλήματος.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των Σκοπίων έχοντας κάνει βήματα προς την επίλυση και κάλεσε και τη ΦΥΡΟΜ να ανταποκριθεί.

    Θα πρέπει πάντως είπε να συνυπολογίσουμε και το γενικότερο κλίμα της συνόδου όπου παρατηρήθηκα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αμφισβητήσουν τη μέχρι τώρα κυριαρχία των ΗΠΑ και να υψώνουν ανάστημα.

    Η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πίσω από τις θριαμβολογίες επιχειρείται να μείνει κρυφή η πειθήνια υποτέλεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς το ΝΑΤΟ.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέση του κόμματος τους, ότι το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με διμερείς συνομιλίες παρατηρώντας επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν το Μπους ως απερχόμενο πρόεδρο κάτι που μας ωφέλησε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέρης Ροτούλης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έπραξε αυτό που το κόμμα του έλεγε επί χρόνια.

    Εκ μέρος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος παρατήρησε με ευχαρίστηση ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδέχονται την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

    [12] Κοινωνία

    Μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό

    Ελεύθερος ο Δ. Βρακατσέλης

    4/4/2008 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό, ο Δημήτρης Βρακατσέλης ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τον θάνατο του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου. Το μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του και αντικατέστησε την κράτηση του με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό Τμήμα. Ομόφωνα το δικαστήριο μετέτρεψε την σε βάρος του κατηγορία σε θανατηφόρο σωματική βλάβη και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Παράλληλα διετάχθη να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Εισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της εν διαστάσει συζύγου του κατηγορούμενου και των δύο ιδιωτικών αστυνομικών που είχαν ειδοποιήσει τον κατηγορούμενο όταν μετέβη στο σπίτι όπου βρισκόταν το θύμα.

    [13] Οικονομία

    ΤτΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ

    Μπαράζ κινητοποιήσεων

    4/4/2008 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 8:32:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΤτΕ, ενώ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η διοίκηση της τράπεζας κατά των απεργών. Έξω από το κτίριο της Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν απεργοί της Τράπεζας. Αίτημα αναβολής εκδίκασης της προσφυγής της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε η πλευρά των εργαζομένων. Τελικά και αφού κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πρόεδρος των εργαζομένων της τράπεζας, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καθώς και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, το δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλουν τη Δευτέρα τις γραπτές προτάσεις τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά την υποβολή των προτάσεων. Όπως υποστήριξαν οι εργαζόμενοι στο δικαστήριο, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία επιτροπή, αποτελούμενη από την Κυβέρνηση, τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ και τον Σύλλογο των εργαζομένων, με στόχο να εξευρεθεί λύση κοινά αποδεκτή. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, στα πλαίσια της εξουσιοδότησης του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με νέα 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα 7 Απριλίου 2008.

    Επίσης, με κοινό υπόμνημα, που κατέθεσαν στον εισαγγελέα και στο οποίο αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, αντικρούουν τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την κλήση τους με την ιδιότητα του υπόπτου από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, καθώς αντιδρούν στη συμφωνία της εταιρείας με τη Χαλυβουργική, για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις της δεύτερης , στην Ελευσίνα.

    Με 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα, αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, για την εκχώρηση του μάνατζμεντ της επιχείρησης στη Ντόιτσε Τέλεκομ.

    Την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τα ΕΛΤΑ-Ταχυματαφορές, μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών.

    [14] Οικονομία

    Ομιλία σε ημερίδα

    Φ. Πετραλιά: υπέρ της πλήρους απασχόλησης

    4/4/2008 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 3:29:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης σε ημερίδα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Το θέμα προέκυψε μετά την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Κουκιάδη η οποία προβλέπει περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά και κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους. Το πόρισμα της επιτροπής ετέθη στο ράφι ανέφεραν πηγές του υπουργείου Απασχόλησης. Η επιτροπή "σοφών", που έχει συσταθεί για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εισηγείται μεταξύ άλλων: -Μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική μετά απο συμφωνία με τον εργοδότη -Μείωση των αποζημιώσεων και περιπτώσεις απολύσεων -Κατάργηση του 2% των ομαδικών απολύσεων -Ελαστικοποίηση του ωραρίου Το υπουργείου απασχόλησης μέσω του προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013 προωθεί στοχευμένες πολιτικές που αφορούν κυρίως στην απασχόληση, -Των γυναικών -Των μακροχρόνια ανέργων -Των ευπαθών ομάδων πληθυσμού -Των νέων Το πρόγραμμα απασχόλησης των νέων αρχίζει άμεσα. Από φέτος σε κάθε άνεργο νέο έως 25 ετών που εγκαταλείπει το σχολείο θα προσφέρονται εντός έξι μηνών ευκαιρίες απασχόλησης, μαθητεία, και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης. Το διάστημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων θα μειωθεί έως το 2010 σε τέσσερις μήνες.

    [15] Πολιτική

    Επίσκεψη Α. Παπαρήγα στο "Αγία Σοφία"

    4/4/2008 2:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 3:31:24 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, γρ. Τύπου ΚΚΕ

    Περιοδεία στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της τόνισε ότι: "Είμαστε στο δρόμο της έρευνας για την Υγεία και την κοινωνική πολιτική για το παιδί και ιδιαίτερα για τα παιδιά που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους μετανάστες, για τα εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά. Εδώ στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" μπορεί κανείς, για άλλη μια φορά, να διαπιστώσει ότι είναι παρά πολύ αδύνατη ως ανύπαρκτη η πρόληψη. Έτσι τα νοσοκομεία φορτώνονται με βάρη εργασιών που δεν τους ανήκουν". Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Η έλλειψη προσωπικού εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό και εδώ και σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε γραφειοκρατικές και οργανωτικές αδυναμίες. Η αυταπάρνηση, η προσφορά όλων, του ιατρικού προσωπικού, του νοσηλευτικού, των εργαζομένων, είναι μεγάλη, αλλά η πολιτική στο θέμα της υγείας και μάλιστα απέναντι στο παιδί δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στον εθελοντισμό ούτε στο φιλότιμo. Τέλος τα πράγματα για εμάς είναι καθαρά: Από πλευράς προπαγάνδας και ουσίας πιστεύουμε ότι δίνεται βάρος στην προβολή των ιδιωτικών φορέων Υγείας για το παιδί, πράγμα που επίσης το θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο".

    Για ονομασία ΠΓΔΜ

    Δεν έλλειψε όμως και ο σχολιασμός για τις γενικότερες εξελίξεις, αφού η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε: "Θα το πούμε για άλλη μια φορά. Αυτό το περίφημο σκηνικό διαμορφώνεται κυρίως με την πορεία της διαπάλης που γίνεται στα Βαλκάνια για τα μερίδια αγοράς, για το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο. Αυτό είναι τελικά που θα καθορίσει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη γειτονική χώρα και σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω ότι μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος. Ούτε είμαστε βέβαιοι για το ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος".

    [16] Πολιτική

    Από Ελλάδα προς ΠΓΔΜ

    Πρόσκληση σε διαπραγματεύσεις

    4/4/2008 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 3:43:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια δήλωσε από το Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφού όμως πρώτα η γειτονική μας χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και προχωρήσει σε βήματα που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Καραμανλής, που παραχωρεί αυτήν την ώρα συνέντευξη Τύπου προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το κλίμα για τη χώρα μας στους κόλπους της Συμμαχίας. Χθες σε διάγγελμά του, ο κ. Καραμανλής απηύθυνε νέα πρόσκληση στα Σκόπια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να ταπεινώσει τους γείτονες αλλά να τους ενισχύσει. Ο Πρωθυπουργός, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

    "Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση"

    "Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του πως η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν λυθεί το θέμα της ονομασίας. "Είχα πει σε όλους τους τόνους ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Αυτό και έπραξα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Σημείωσε δε ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν αποτελέσματα.

    "Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Ασκεί την εξωτερική της πολιτική με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, με σύνεση". Στην διαπραγμάτευση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας. Δεν απομονωθήκαμε όπως ίσως κάποιοι φοβούνταν. Αντίθετα βρήκαμε συμπαραστάτες. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αυτό που τελειώνει, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η ψευδαίσθηση εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. "Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ όλους" τόνισε.

    "Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου, νιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Στόχος μας δεν είναι να ταπεινώσουμε τους γείτονες αλλά να τους ενισχύσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Επιδιώκουμε λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες όλων.

    Απηύθυνε δε νέα πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας να συμμετάσχει στο πλαίσιο του ΟΗΕ στην διαδικασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της."Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα, γιατί δεν ωφελεί την Πατρίδα. Να θυμόμαστε πάντα πως μια εξωτερική πολιτική ήρεμης αυτοπεποίθησης, με ξεκάθαρη στρατηγική και συστηματική δουλειά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα".

    Είμαστε μια κοινωνία είπε ο Πρωθυπουργός που σήμερα δικαιούται να νιώθει αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά μπορούμε με πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια να λύσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Έκλεισε το μήνυμά του ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη του.

    [17] Κοινωνία

    Στο πλαίσιο πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης

    Στον αντιεισαγγελέα ο Σ. Μπάγιας

    4/4/2008 1:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2008 4:35:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κονταξή έδωσε σήμερα Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρης Μπάγιας, στο πλαίσιο της πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για το περιεχόμενο συνέντευξης του σε εφημερίδα, στην οποία εξέφρασε απόψεις που ελέγχονται ως κριτική για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ο κ. Μπάγιας μετά την κατάθεσή του δήλωσε: "Ασφαλώς ενέμεινα απολύτως στις απόψεις που εξέφρασα στη συνέντευξη ως ελεύθερος πολίτης και ως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων επικαλούμενος το Σύνταγμα και το Νόμο". Προσβολή του δικαιακού μας συστήματος χαρακτηρίζει την πειθαρχική εξέταση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας . Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή όπως αναφέρουν τις επιθέσεις που δέχεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τονίζουν ότι ο κ. Μπάγιας εξέφρασε προσωπικές απόψεις του στη συνέντευξη που έδωσε. Επισημαίνουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και ότι κανείς δεν μπορεί ακινδύνως να διατυπώνει δημοσίως απόψεις οι οποίες θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης.

    [18] Οικονομία

    Από επιχειρήσεις της Νάουσας

    Ενίσχυση απολυμένων

    4/4/2008 1:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τροπολογία των υπουργείων ανάπτυξης και οικονομικών προβλέπεται χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης ανεργίας στους απολυμένους από τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας. Αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 7.500 μέρες ασφάλισης και συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας έως τις 31/12/2008.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 April 2008 - 17:50:26 UTC