Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση του ποσοστού της φτώχειας
  • [02] Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ
  • [03] Στον εισαγγελέα τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ
  • [04] Επίσκεψη Σ. Χατζηγάκη στις ΗΠΑ
  • [05] Σε δίκη πρώην τεχνικός διευθυντής της ΝΤΑΣΟ
  • [06] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Προτομή του Αριστοτέλη στην Ν. Υόρκη
  • [08] Εκδήλωση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • [09] Εξόρμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ενίσχυση για ευαίσθητες Κοινωνικά Ομάδες

    [01] Οικονομία

    Αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης

    Μείωση του ποσοστού της φτώχειας

    10/4/2008 8:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:37:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης από το συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι από το 2020 και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς κοινοτικούς πόρους. Η μείωση του ποσοστού της φτώχειας στο 15% την επόμενη πενταετία από 21% που είναι σήμερα αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης τόνισε ακόμη ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το Ταμείο για τη Φτώχεια με προβλεπόμενο ετήσιο προϋπολογισμό δύο δις ευρώ. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε μάλιστα ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2020 να έχουμε συγκλίνει με τον μέσο όρο των 15 παλαιών κρατών-μελών της ΕΕ ,που σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας θα πρέπει να πλησιάσει τα 32.300 ευρώ από 20.900 που είναι. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, με στόχο μια ανταγωνιστική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλογοσκούφης στο στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια ,επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2020 η ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχει σημαντικά πλεονάσματα και χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν από τη γήρανση του πληθυσμού. Για τις αποκρατικοποιήσεις εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Ντόιτσε Τέλεκομ για ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα στον ΟΤΕ και επανέλαβε ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η συνεργασία με ιδιώτες για την καλύτερη αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων.

    [02] Κοινωνία

    Ενισχύθηκαν οι αριστερές παρατάξεις

    Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ

    10/4/2008 8:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:38:49 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Η συμμετοχή κατά τις εκτιμήσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με καταμετρημένα τα αποτελέσματα σε 166 από 208 φοιτητικούς συλλόγους, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 2%, ενώ η ίδια η ΔΑΠ παραμένει πρώτη δύναμη με διαφορά από τις άλλες παρατάξεις για 22η χρονιά. Συγκεκριμένα σε 77 σχολές η ΔΑΠ καταγράφει ποσοστά άνω του 40% ενώ σε 30 σχολές καταγράφει αυτοδυναμία. Το τελικό αποτέλεσμα στο σύνολο των συλλόγων δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί και συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μεγάλες σχολές και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, το Πάντειο, την ΑΣΟΕΕ και τη Φιλοσοφική Αθήνας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΠ το ποσοστό της φέτος θα κυμανθεί με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο 40,21% έναντι 39,83% του ποσοστού της πέρυσι καταγράφοντας μια οριακή άνοδο της τάξης του 0,38%. Η ΠΑΣΠ σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις συγκεντρώνει φέτος 24,6% έναντι 25,2% πέρυσι με οριακή πτώση της τάξης των 0,57%. Η ΕΑΑΚ φαίνεται να καταγράφει πτώση της τάξης του 0,49% (από 8,34% πέρυσι σε 7,85% φέτος), η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση συγκεντρώνει 15,52% φέτος έναντι 14,56% πέρυσι με άνοδο μιας μονάδας ενώ η Αριστερή Ενότητα (πρόσκειται στον ΣΥΝ) φαίνεται να συγκεντρώνει 4,76% έναντι 3,18% πέρυσι αύξηση δηλαδή της τάξης του 1,58%.

    Όπως δήλωσε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θανάσης Δέτσης, μέλος του συντονιστικού οργάνου της Παράταξης, "η δύναμη της ΠΑΣΠ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεβασμένη στα ΑΕΙ της επαρχίας, και κυρίως σε Βόλο, Ξάνθη και Κρήτη, ενώ, τελικώς, δεν υπήρξε η αναμενόμενη συμμετοχή".

    Θεσ/κη: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ νικήτρια , ενισχύθηκαν οι αριστερές παρατάξεις

    Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε και φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες σε όλη τη χώρα. Την εκλογική τους δύναμη ενίσχυσαν οι αριστερές παρατάξεις (ΠΚΣ, ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ), ενώ η δύναμη της ΠΑΣΠ παραμένει περίπου στα περσινά ποσοστά, με μικρή μείωση.

    Στα δύο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και σε σύνολο 36 συλλόγων, προσήλθαν στις κάλπες, περίπου 500 λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρσι, ενώ στις μεγάλες σχολές τα ποσοστά συμμετοχής ήταν αντιφατικά. Για παράδειγμα στη Νομική η συμμετοχή ήταν αυξημένη, ενώ στην Ιατρική και το Πολυτεχνείο μειωμένη.

    Συνολικά, σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με κοινά αποτελέσματα που έδωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι παρατάξεις, ψήφισαν 22.237 φοιτητές, εκ των οποίων βρέθηκαν έγκυρα 21.764 ψηφοδέλτια, άκυρα 473 και λευκά 189.

    Η ΔΑΠ έλαβε 8.991 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 41,31% (μείωσε τη δύναμή της κατά περίπου 1% σε σχέση με πέρσι), η ΠΑΣΠ 5.809 ψήφους και 26,69% (μείωσε τη δύναμή της κατά περίπου 0,5%), η Πανσπουδαστική Κίνηση 3.072 ψήφους και 14,12% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου 1%), η ΕΑΑΚ 1.436 ψήφους και 6,6% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου μισή μονάδα), η ΑΡΕΝ 830 ψήφους και 3,81% (αύξησε τη δύναμή της κατά περίπου 1,5%). Οι λοιπές παρατάξεις συγκέντρωσαν 1.437 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 6,6%, το οποίο είναι αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με πέρσι.

    Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αν και δεν εκδόθηκαν κοινά αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση της συμμετοχής των σπουδαστών-ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη και εμφανώς ενισχυμένη σε σύγκριση με πέρσι, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Σε σύνολο 4.550 ψηφισάντων και στις έξι σχολές του ιδρύματος (από 4.066 το 2007) η ΔΑΠ έλαβε ποσοστό 69,72%, από 51,32% πέρσι, η ΠΑΣΠ 11,16% από 11,55%, η ΠΚΣ 14,28% από 16,11%, η ΕΑΑΚ 1,54% από 2,27% και η ΑΡΕΝ 2,32%, από 1,85%. Τα λοιπά κόμματα έλαβαν 1,38% από 14,94% πέρσι.

    [03] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ

    10/4/2008 10:49:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα βρέθηκαν και κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ για την αγοραπωλησία του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ που φέρεται ότι ζημίωσε το ταμείο κατά 1,2 εκ. ευρώ. Ανάμεσά τους ο προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος του Δ.Σ. του ταμείου των δημοσιογράφων Δ. Καπράνος. Η δικογραφία βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα εφετών Γιάννη Σακελάκο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων και για δωροδοκία.

    Παράλληλα, αναμένεται να αναθέσει κι αυτή την υπόθεση στον εφέτη ανακριτή Γιώργο Λέκκα, ο οποίος το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να αρχίσει να καλεί κατηγορουμένους για την υπόθεση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από την "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή".

    [04] Πολιτική

    ΗΠΑ

    Επίσκεψη Σ. Χατζηγάκη στις ΗΠΑ

    10/4/2008 9:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, είχε επαφές με τον αρχηγό του FBI της Νέας Υόρκης και παράλληλα επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Rikers Island. Ο κ. Χατζηγάκης και επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα Rikers Island της Νέας Υόρκης και ενημερώθηκαν για το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα, καθώς και τις σύγχρονες σωφρονιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται εκεί και ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακιζομένων.

    Σε επαφές που είχε ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης με αρμόδιους παράγοντες δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι: "1) Η αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, με την κατασκευή και λειτουργία νέων σύγχρονων φυλακών από τους επόμενους μήνες. 2) Η βελτίωση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων, με την ένταξη των θεραπευτικών καταστημάτων στο ΕΣΥ, την αποστολή ιατρών του ΕΣΥ στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας και την ενίσχυση των καταστημάτων αυτών με περιφερειακά ιατρεία. 3) Η ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου "Επάνοδος", με έμφαση στα προγράμματα γενικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής ειδίκευσης. 4) Η βελτίωση του μηχανισμού των μεταγωγών προς όφελος των κρατουμένων, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με πιο πρόσφορο για τα συμφέροντα των κρατουμένων τρόπο".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - αναγνώρισε πως υπάρχουν χρόνια προβλήματα στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτά δεν μπορούν να λυθούν αυτόματα.

    Συνάντηση με τον αρχηγό του FBI της Νέας Υόρκης

    Στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης στις ΗΠΑ, ήταν και η συνάντηση με τον αρχηγό του FBI της Νέας Υόρκης Μαρκ Μέρσον. Οι δύο άντρες συζήτησαν σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων και η καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της EUROPOL για το 2007, με την οποία "διαπιστώνεται μείωση των εξτρεμιστικών-τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει γενικότερη μείωση των κρουσμάτων τρομοκρατικών ενεργειών σε ολόκληρη την Ευρώπη". Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε στον κ. Μέρσον ότι "αυτή η γενική μείωση της διεθνούς τρομοκρατίας μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο αυτό με μεγαλύτερη ψυχραιμία, χωρίς την πίεση των γεγονότων και με αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως είναι οι κοινωνικοί λόγοι, οι ιδεολογικοί, οι οικονομικοί κ.λπ".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι "η Ελλάδα είναι αποδέκτης χιλιάδων λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ως πέρασμα για άλλες χώρες ή για μόνιμη εγκατάσταση, τονίζοντας ότι εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, χωρίς να θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων αυτών". Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα με την οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, της διακίνησης των ναρκωτικών και των εγκλημάτων στο Διαδίκτυο, αναφερόμενος στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    [05] Κοινωνία

    Για το δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Φάλκον

    Σε δίκη πρώην τεχνικός διευθυντής της ΝΤΑΣΟ

    10/4/2008 9:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την παραπομπή σε δίκη του πρώην τεχνικού διευθυντή της ΝΤΑΣΟ, Μπρούνο Ρέβελιν Φαλκόζ, ζητεί με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών η αντεισαγγελέας εφετών Ολγα Σμυρλή, για την υπόθεση του δυστυχήματος με το πρωθυπουργικό Φάλκον τον Σεπτέμβρη του 1999. Η εισαγγελέας ζητά να δικαστεί ο τότε τεχνικός διευθυντής της εταιρείας για το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας αεροσκαφών από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

    Σύμφωνα με την κ. Σμυρλή, ο Μπρούνο Ρέβελιν Φαλκόζ εκ της ιδιότητός του γνώριζε ότι στο σκάφος υπήρχαν κατασκευαστικές πλημμέλειες και ελλείψεις από τις οποίες ήταν ενδεχόμενο να προκύψει κίνδυνος για την ασφάλεια της αεροπλοΐας με συνεπαγόμενο κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Την τελική κρίση για το πρώην στέλεχος της εταιρείας θα έχει με βούλευμά του τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών. Στο δυστύχημα είχαν σκοτωθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και έξι ακόμα άτομα. Πριν περίπου δύο χρόνια για την υπόθεση καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 μηνών με αναστολή ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Γιάννης Ανδρουλάκης.

    [06] Πολιτική

    Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ

    Ομιλία Α. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    10/4/2008 8:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:49:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διαζύγιο με τα διλήμματα που θέτουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από το λαό η Αλέκα Παπαρήγα, που μίλησε το βράδυ της Πέμπτης σε ανοικτή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματός της, 90 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ως πρόταση εξουσίας. Κάνοντας λόγο για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως "δεν θα υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη λύση, ακόμα και να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, αν δεν υπάρξει αντίσταση στους ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια". Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του ντόπινγκ, η κ. Παπαρήγα είπε: "Στα διλήμματα ναι ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ολυμπιονίκες με ντόπα ή ουραγοί των Αγώνων δίχως ντόπα, Λέμε όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν προ πολλού κολλήσει στην πιο βρωμερή λάσπη. Εμείς διαλέγουμε τον μαζικό αθλητισμό που εξασφαλίζει τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων και Ελληνίδων να έχουν φυσική υγεία, να αθλούνται. Δεν μας ενδιαφέρουν οι 1-20 ή και παραπάνω ντοπαρισμένοι πρωταθλητές". Tέλος για τις φοιτητικές εκλογές η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως έδωσαν ένα "χαστούκι" σε όσους νόμιζαν πως ο αέρας της ανανέωσης θα έφερνε τούμπα τα πράγματα.

    [07] Πολιτισμός

    Στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

    Προτομή του Αριστοτέλη στην Ν. Υόρκη

    10/4/2008 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα αποκαλυπτήρια προτομής του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη έγιναν στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας παρουσία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημήτριου, του αντινομάρχη Χαλκιδικής Δημήτρη Τσιούφη καθώς η προτομή είναι δώρο της Νομαρχίας και των κατοίκων προς το Δήμο της Νέας Υόρκης, πολιτειακών βουλευτών της Νέας Υόρκης, εκπροσώπων του Ελληνικού κοινοβουλίου, των διπλωματικών μας αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ομογενειακών φορέων κ.ά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, που ξεκίνησε πριν από χρόνια, με χορηγό τον νομαρχιακό σύμβουλο Δημήτριο Τζούφη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Χαλκιδικιωτών Νέας Υόρκης "Ο Αριστοτέλης", τον Οργανισμό της Πλατείας Αθηνών στην Αστόρια και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής.

    Δεν έκρυψε τη μεγάλη συγκίνησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Δημήτριος στην ομιλία του για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, αλλά και τη Χαλκιδικιώτικη καταγωγή του.

    Για τον μεγάλο έλληνα φιλόσοφο μίλησε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, πρώην βουλευτής Βασίλειος Πάππας, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για να στηθεί στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης η προτομή του Αριστοτέλη.

    "Ο Αριστοτέλης είναι μια μεγάλη και κυρίως διαχρονική μορφή του Ελληνισμού αλλά και της Οικουμένης. Με τον στοχασμό, την έρευνα, την επιστήμη, αγγίζει όλους τους τομείς του ανθρώπινου προβληματισμού. Παράλληλα, αντιπροσωπεύει το αιώνιο πνεύμα της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία δημιούργησε, αντίστοιχα με την Αθήνα, τον δικό της χρυσό αιώνια της σκέψης και της τέχνης", τόνισε ο κ. Πάππας.

    Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν πλήθος ομογενών, εμφανίστηκαν ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής και το συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» της Νέας Υόρκης.

    [08] Κοινωνία

    Την Τρίτη 15 Απριλίου

    Εκδήλωση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

    10/4/2008 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 10:51:19 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διοργανώνουν εκδήλωση στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου, την Τρίτη, 15 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ., παρουσία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργου Νταλάρα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις δομές υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, με την παρουσία προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας σε μια περιοχή, όπως το Λαύριο, που φιλοξενεί κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο εδώ και πολλές δεκαετίες. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Έκθεση Φωτογραφίας Ελλήνων Καλλιτεχνών με θέμα: "Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Κόσμο", θεατρικό αναλόγιο "Το αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι με τη συμμετοχή ηθοποιών εθελοντών, εκδήλωση "Μαρτυρίες Προσφύγων", προβολές video Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γύρω από την καθημερινότητα των προσφύγων στην Ελλάδα.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα

    18.00: Έναρξη εκδήλωσης σε ελληνικά, τουρκικά και φαρσί. Προβολή τηλεοπτικού σποτ Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 18.10: Χαιρετισμοί: Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης 18.20: Ομιλία του Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου 18.25: Θεατρικό Αναλόγιο - απόσπασμα από το έργο του Μάικ Κένι "Το αγόρι με τη βαλίτσα", με τη συμμετοχή ηθοποιών εθελοντών 19.00: Μαρτυρίες προσφύγων: Αλίσια Μοχαμαντί, Αφγανός πρόσφυγας, απόφοιτος 2ου Γυμνασίου Λαυρίου και νυν μαθητής του 2ου Εσπερινού Λυκείου 19. 15 : Μουσική από κουρδικό συγκρότημα

    [09] Πολιτική

    Στην Περιφέρεια

    Εξόρμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ

    10/4/2008 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πλαίσιο εξόρμησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, το προσεχές Σάββατο θα επισκεφθεί την πυρόπληκτη Μεγαλόπολη και στη συνέχεια την Τρίπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και στελέχη του κόμματος στην Αρκαδία.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν και τους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου. Αύριο Παρασκευή στην Αργολίδα θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το Σάββατο θα περιοδεύσουν στην Κορινθία ο Νάσος Αλευράς, στη Μεσσηνία ο Κώστας Σκανδαλίδης και στη Λακωνία ο Δημήτρης Ρέππας.

    [10] Κοινωνία

    Από την "ΕΔΡΑ"

    Ενίσχυση για ευαίσθητες Κοινωνικά Ομάδες

    10/4/2008 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Μπαζάρ φιλανθρωπικής ενίσχυσης πραγματοποιεί η "ΕΔΡΑ" το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου 2008, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8μμ στο Enzzo De Cuba (Αγ. Παρασκευής 70-72, Περιστέρι). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν είδη γνωστών εταιρειών σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό το έργο του φορέα. Παράλληλα αρκετά είδη θα διατεθούν με κλήρωση μέσω λαχειοφόρου αγοράς, ενώ μία έκπληξη θα περιμένει τους επισκέπτες: στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν ενδύματα υψηλής ραπτικής που έχουν διαθέσει αφιλοκερδώς επώνυμοι σχεδιαστές. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου της "ΕΔΡΑΣ", για ευαίσθητες Κοινωνικά Ομάδες (άτομα με ελαφριά νοητική υστέρηση και δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2008 - 20:50:03 UTC