Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [02] Μπροστά η Ν.Δ.
  • [03] "Θηλιά" τα δάνεια
  • [04] Ομιλία Παπαρήγα στη Πάτρα
  • [05] Βρετανία: Κατρακυλάει η δημοτικότητα του Μπράουν
  • [06] Ποινική δίωξη για το διπλό φονικό στα Μέγαρα
  • [07] "Δε δικαιολογούνται εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων"
  • [08] Συρία: Ξεκίνησε η διάσκεψη για την ασφάλεια στο Ιράκ
  • [09] Κίνα: Έκρηξη με 14 νεκρούς σε ανθρακωρυχείο
  • [10] "Δε θα ανοίξει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων"
  • [11] Συνελήφθησαν Θιβετιανοί μοναχοί για τοποθέτηση βόμβας
  • [12] Ταϊλάνδη: Κατάπιε 65 προφυλακτικά γεμάτα χασίς!
  • [13] Μυστική συμφωνία Ιράκ-Σερβίας
  • [14] Στην Τανζανία η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [15] Ιράν: Πολύνεκρη έκρηξη σε τέμενος
  • [16] Νίκησε το θέαμα
  • [17] "Στραβοπάτησε" ο Πανσερραϊκός
  • [18] Ειρηνική διαδήλωση
  • [19] "Υπουργό αντί Υπουργού" απειλεί η Χαμάς

    [01] Πολιτική

    Νέες επαφές Νίμτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Εβδομάδα εξελίξεων

    13/4/2008 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,9-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εβδομάδα διπλωματικής κινητικότητας στο Σκοπιανό, είναι αυτή που ξεκινάει, καθώς στη διάρκειά της θα εκδηλωθεί η νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με επισκέψεις στα Σκόπια και την Αθήνα. Το Σάββατο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο και κάλεσε την ηγεσία της γείτονας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία. Στα Σκόπια, οι πρόωρες εκλογές ορίστηκε να γίνουν την 1η Ιουνίου και ενόψει του νέου γύρου των διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε πως είναι σαφές ότι η μη επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα του θα μείνει έξω από το ΝΑΤΟ.

    Σταθερή στη θέση της η Αθήνα

    Έτοιμη να συμμετάσχει στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό είναι η Αθήνα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή. Ο Κώστας Καραμανλής περιέγραψε για μία ακόμη φορά με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η "μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση" σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας, υιοθετήθηκε από τη συμμαχία.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε επίσης την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του βαλκανικού παρελθόντος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε πως η θέση της Ελλάδας έγινε θέση του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο και ότι συνεχίζουμε για την οριστική λύση του ζητήματος.

    Λέμε όχι στην αντιπαλότητα, στις θέσεις μας όμως δεν έχει αλλάξει κάτι, επισημαίνει ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο "Βήμα."

    Στο Σκοπιανό αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης", Στέλιος Παπαθεμελής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει "να απαγκιστρωθεί από τη σύνθετη ονομασία" και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να πάψουμε να εκλιπαρούμε τους σκοπιανούς να έρθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί μας.

    Στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι εμμένει στην αδιάλλακτη στάση καθώς η γειτονική χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές την 1η Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας πως «οι πρόωρες εκλογές και η προεκλογική εκστρατεία αυτή την περίοδο, μετά το Βουκουρέστι, όταν ο λαός είναι πολύ ενοχλημένος και απογοητευμένος, απλώς θα συμβάλουν στην αύξηση των πολιτικών εντάσεων και αυτό, στην παρούσα φάση είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε».

    Η νέα διπλωματική μάχη έχει τρεις σημαντικούς σταθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ερχόμενη Πέμπτη 17 Απριλίου, ο Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται τα Σκόπια για συνομιλίες και την επόμενη μέρα θα έρθει στην Αθήνα. Τη μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να καλέσει στη Νέα Υόρκη τους μονίμους αντιπροσώπους τους οποίους θα ενημερώσει για τη νέα του πρωτοβουλία.

    Την στάση των πολιτών απέναντι στο Σκοπιανό δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τον "Τύπο της Κυριακής".

    Στο ερώτημα για το αν η στάση της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι πιο σκληρή ή πιο ευέλικτη, το 46,9% απαντά πιο σκληρή, το 18,6% μάλλον πιο σκληρή , το 16,3 μάλλον πιο ευέλικτη και το 15,4% την θέλει σίγουρα πιο ευέλικτη.

    Η Αθήνα πάντως θα τηρήσει την γραμμή της ξεκάθαρης στάσης όπως έπραξε μέχρι τώρα.

    [02] Πολιτική

    Μπροστά η Ν.Δ.

    13/4/2008 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ενίσχυση του "δικομματισμού" και υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνονται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Και στις τρεις τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εμφανίζουν ενίσχυση των ποσοστών τους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της "Κάπα Research", που δημοσιεύεται στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής", η ΝΔ παρουσιάζει μικρή άνοδο και από το 29,1% φθάνει στο 29,8%, προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φθάνει το 25,8% (από 23,2%) κατά τέσσερες μονάδες. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει άνοδο 2,6 μονάδων έναντι 0,7 μονάδων της ΝΔ. Έτσι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων πέφτει από τις έξι μονάδες στις τέσσερες. Ο ΣΥΝ χάνει κάτι παραπάνω από τρεις μονάδες (3,2 για την ακρίβεια), ενώ στα ίδια ποσοστά παραμένουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει και μάλιστα ενισχυμένος, ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ ανεβασμένα είναι και τα ποσοστά του Γιώργου Παπανδρέου. Αντίθετα σημαντική πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

    Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μειώνεται και στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι τώρα στο 3,6% έναντι 5,1% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση. Η ΝΔ ενισχύεται κατά δύο μονάδες και φθάνει το 30,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται κατά 3,5 μονάδες και φθάνει το 27,2%.

    Το ποσοστό του ΣΥΝ μειώνεται κατά 1,6 μονάδες, το ΚΚΕ παραμένει σταθερό, ενώ μείωση καταγράφεται και στο ποσοστό του ΛΑΟΣ.

    Η ίδια, περίπου, εικόνα υπάρχει και στη δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα "Πρώτο ΘΕΜΑ". Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενισχύονται από 1,5 μονάδα, περίπου, ενώ τρεις μονάδες χάνει ο ΣΥΝ. Η ΝΔ συγκεντρώνει 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 24,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,3%. Μικρή πτώση, από 0,5 έως 0,7 μονάδες παρουσιάζουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με τα λευκά, κυμαίνεται από 12,7% (MRB), έως 14,8% της Κάπα Research και 19,5% της ALCO.

    Την εκτίμηση ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην Απογευματινή, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με άλλο κόμμα και τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει ακόμη στην Ελευθεροτυπία, ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είναι έτοιμο το σχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας

    [03] Οικονομία

    Για τους οφειλέτες

    "Θηλιά" τα δάνεια

    13/4/2008 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2008 6:49:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά τα 2 δισεκατομμύρια. Από τα 2 εκατ. που έχουν συνάψει δάνεια, το 6% δεν πληρώνουν τα χρέη τους και το 7% έχουν δανειστεί πάνω από το 40% του εισοδήματος τους, δεχόμενα ισχυρές πιέσεις. Εκατό χιλιάδες σπίτια βγήκαν στο σφυρί το 2007, ενώ φέτος -το πρώτο δίμηνο- κατατέθηκαν μόνο στο Ειρηνοδικείο πέντε χιλιάδες αιτήσεις για κατασχέσεις, κυρίως αυτοκινήτων.

    Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας

    Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται τα ήδη υπερδανεισμένα νοικοκυριά. Οι τράπεζες είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικές στη χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

    Ειδικά στα στεγαστικά, αυτό που προσέχουν ιδιαίτερα είναι η σχέση δανείου-αξία ακινήτου να μην ξεπερνά το 70%, ενώ για να διευρυνθεί αυτός ο τύπος σημαντικό ρόλο παίζουν τα οικονομικά στοιχεία του πελάτη τα οποία πρέπει να είναι πολύ σημαντικά ώστε να έχει άνεση στην αποπληρωμή.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν σημαντικά το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων και να μην δανείζουν σε ήδη χρεωμένους καταναλωτές ή όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

    Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, από την πλευρά του θεωρεί λάθος την τακτική των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια που δίνουν με χαμηλό σταθερό επιτόκιο για ορισμένο χρόνο . Θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς ο δανειολήπτης "είναι εκτεθειμένος σε ένα πιθανό επιτοκιακό σοκ μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος του σταθερού επιτοκίου" γεγονός που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία Παπαρήγα στη Πάτρα

    13/4/2008 5:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Μπελογιάννη πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην Πάτρα στο κλειστό θέατρο Λαδόπουλου. Με αφορμή τα 90 χρόνια του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα μίλησε για την μελλοντική δραστηριοποίηση του λαϊκού κινήματος και ανέπτυξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που προσφέρουν, όπως είπε, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που εδράζεται στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Εναλλακτική πολιτική λύση

    Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναφερόμενη στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις υπογράμμισε ότι "η κάθετη πτώση και των δύο κομμάτων εξουσίας θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά όταν υψωθεί απέναντί τους, όχι γενικά ένα ισχυρό μαζικό κίνημα, αλλά ένα κοινωνικοπολιτικό κίνημα που παλεύει για τον άλλο δρόμο, την εναλλακτική πολιτική λύση, που θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία και κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία, στην κοινωνία".

    Ασκώντας κριτική στα υπόλοιπα κόμματα τόνισε ότι "εναλλακτική πρόταση για το κεφάλαιο είναι μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ με το ΛΑΟΣ, ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: "Ζευγάρια υπάρχουν, γάμοι μπορεί να γίνουν. Δεν είναι καθόλου αταίριαστα ζευγάρια μεταξύ τους."

    Σε αυτό το σημείο η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κάλεσε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού να πουν πως θα βάλουν κανόνες στην αγορά διότι όπως ανέφερε "ο ριζοσπαστισμός κρίνεται πριν απ όλα στο επίπεδο της οικονομίας" και πρόσθεσε ότι "η καπιταλιστική αγορά μπορεί θαυμάσια να λειτουργεί και με κυβερνητική πλειοψηφία 151 βουλευτών και με πλειοψηφία 50 βουλευτών, και με αποκαλύψεις για σκάνδαλα, και με αστικούς θεσμούς που χάνουν το λαϊκό έρεισμα."

    Όσον αφορά τη δράση του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ασκεί επίδραση στη χώρα και διεθνώς, ενώ συμπλήρωσε ότι κόμμα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη της ταξικής πάλης και ότι διανύει φάση ακόμα μεγαλύτερης ωρίμανσης."

    Σχετικά με την πορεία του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "βεβαίως και προσβλέπουμε να γίνει το ΚΚΕ κόμμα εξουσίας, αλλά αυτή η εξουσία θα είναι της εργατικής τάξης και των συμμάχων της." Μάλιστα όπως σημείωσε "το ΚΚΕ θα μείνει σταθερά στην αντιπολίτευση όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση."

    "Σήμερα πολύ περισσότεροι από πριν, πιο πολλοί, συμφωνούν σε πολλά μαζί μας, όμως χρειάζεται να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Να πιστέψουν ότι μπορούν να παρεμβάλλουν εμπόδια στην πολιτική των μονοπωλίων, της κυβέρνησης, της ΕΕ. Ότι είναι σε θέση να έλθουν σε ρήξη, είναι σε θέση στην πορεία να επιτύχουν την μεγάλη ανατροπή, την πραγματική και όχι αυτή που διαλαλούν αστοί, σοσιαλδημοκράτες και αναθεωρητές", επισήμανε τέλος η κ. Παπαρήγα.

    [05] Κόσμος

    Βρετανία: Κατρακυλάει η δημοτικότητα του Μπράουν

    13/4/2008 2:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Γρηγορότερα και πιο απότομα από οποιουδήποτε άλλου Βρετανού Πρωθυπουργού από τη δεκαετία του 1930, που ξεκίνησαν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, πέφτει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα. Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για την εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς δίνει στους Συντηρητικούς σημαντικό προβάδισμα, με ποσοστό 44%, ενώ οι Εργατικοί του Μπράουν πέφτουν στο 28% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 17%. Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως είναι αυτό που δέχεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός αφού η δημοτικότητά του, από το +48 που ήταν τον περασμένο Αύγουστο έχει πέσει στο -37 (η δημοτικότητα μετριέται σε μια κλίμακα στην οποία μέσος όρος είναι το μηδέν). Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ, χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Νέβιλ Τσάμπερλεν που, το 1940, μετά την εισβολή της Γερμανίας στη Νορβηγία, είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει από το +21 στο -27.

    [06] Κοινωνία

    Ποινική δίωξη για το διπλό φονικό στα Μέγαρα

    13/4/2008 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας στον 50χρονο ο οποίος το πρωί του Σαββάτου στα Μέγαρα πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα δύο ξαδέλφια 26 και 29 ετών. Οι δύο άνδρες δέχτηκαν τα σκάγια του 50χρονου όταν προσπάθησαν να τον σταματήσουν τη στιγμή που πυροβολούσε έναν 57χρονο.

    [07] Οικονομία

    Δηλώνει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Αλογοσκούφης

    "Δε δικαιολογούνται εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων"

    13/4/2008 2:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν δικαιολογούνται εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων, δηλώνει στην "Απογευματινή της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την εξομοίωσή των εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα που θα ιδιωτικοποιούνται, με εκείνες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Αλαγοσκούφης αναρωτήθηκε επίσης "γιατί πρέπει να διαιωνίζουμε τις διαφορές στις εργασιακές σχέσεις". Τονίζει, πάντως, ότι η Κυβέρνηση κινείται σε λογική ήπιας προσαρμογής και δεν επιδιώκει κοινωνικές αναταράξεις. Ο Υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αλλά και η δεύτερη φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά την οποία στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, αναφέροντας, "δεν θα ήθελα να συμπράξω σε συζήτηση για υποθετικά σενάρια".

    [08] Μ. Ανατολή

    Συρία: Ξεκίνησε η διάσκεψη για την ασφάλεια στο Ιράκ

    13/4/2008 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεκίνησε σήμερα στη Δαμασκό της Συρίας η διάσκεψη για την ασφάλεια στο Ιράκ, παρουσία αντιπροσώπων από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι τρεις αυτές χώρες εκπροσωπούνται από τους διπλωματικούς αντιπροσώπους τους στη Δαμασκό. Στη διήμερη διάσκεψη μετέχουν επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Μια παρόμοια διάσκεψη είχε γίνει τον Αύγουστο του 2007, επίσης στη Δαμασκό, πριν από τη Διεθνή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Νοέμβριο. Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος με θέμα την ασφάλεια στο Ιράκ θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου στο Κουβέιτ. "Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον ιρακινό λαό (...) να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να διατηρήσει την ενότητα του Ιράκ", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας Μπασάμ αμπντελ-Ματζίντ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράκ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της γειτονικής χώρας. "Η Συρία αύξησε τα σημεία ελέγχου για να εμποδίσει την παράνομη είσοδο ατόμων και απαγορευμένων προϊόντων. Όμως όλα αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή εάν λαμβάνονται μόνο από τη μία πλευρά των συνόρων. Η ασφάλεια των συνόρων είναι κοινή ευθύνη των γειτονικών χωρών", πρόσθεσε.

    [09] Κόσμος

    Κίνα: Έκρηξη με 14 νεκρούς σε ανθρακωρυχείο

    13/4/2008 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκατέσσερις εργάτες βρήκαν τον θάνατο, δύο τραυματίσθηκαν κι άλλοι δύο αγνοούνται σε έκρηξη που σημειώθηκε έπειτα από ανάφλεξη αερίου σε ανθρακωρυχείο της βορειοανατολικής πόλης Χαλουντάο, μεταδίδουν σήμερα Κυριακή τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν και σήμερα να ερευνούν για τους δύο αγνοούμενους έπειτα από την έκρηξη, που σημειώθηκε χθες σε στοά του ιδιωτικού ανθρακωρυχείου Νο 3 στην κοινότητα Σαγκουοτάν στο Χαλουντάο, τονίζουν τοπικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Νέα Κίνα. Το ορυχείο είχε άδεια από τις αρχές κι από την αρχική έρευνα πιθανολογείται πως η αιτία της έκρηξης οφείλεται στην πέραν του κανονικού ορίου εξόρυξη. Η Κυβέρνηση του Χαλουντάο διέταξε να σταματήσουν οι εργασίες στα υπόλοιπα 77 ανθρακωρυχεία της περιοχής, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες ασφαλείας έπειτα από το δυστύχημα. Πάνω από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Κίνα σε δυστυχήματα, που σημειώνονται στα ορυχεία της χώρας. Συχνή αιτία των δυστυχημάτων αυτών είναι ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας κι η παράνομη λειτουργία πολλών από τα ορυχεία.

    [10] Πολιτική

    Υποστηρίζει ο Υπουργών Εσωτερικών στην "Κ.Ε."

    "Δε θα ανοίξει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων"

    13/4/2008 1:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν υπάρχει σκέψη και δεν συζητήθηκε ποτέ να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι μέχρι τον Μάιο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο. Και διευκρινίζει ότι η διοικητική δομή δεν θα συνδεθεί με το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές εκλογές. "Στόχος είναι, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, το νέο σχήμα της αυτοδιοίκησης να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές". Ο κ. Παυλόπουλος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί Κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ενώ ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος άλλαξε προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Σχετικά, εξάλλου, με τις πυρκαγιές, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: "θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα φέτος θα είναι πολύ καλύτερα".

    [11] Κόσμος

    Συνελήφθησαν Θιβετιανοί μοναχοί για τοποθέτηση βόμβας

    13/4/2008 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εννέα Θιβετιανούς μοναχούς, που θεωρούνται ύποπτοι για την έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικά γραφεία συνέλαβε η αστυνομία στην κινεζική Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ, μεταδίδουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι μοναχοί από το μοναστήρι Τονγκζιά στην πόλη Γκιάνμπε είχαν μεταφέρει με μοτοσικλέτα κι είχαν τοποθετήσει την βόμβα στο κυβερνητικό κτήριο της πόλης τα ξημερώματα της 23 Μαρτίου, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Οι μοναχοί πυροδότησαν την βόμβα και διέφυγαν, προσθέτει η ίδια πηγή. Επικεφαλής του δικτύου ήταν ένας 27χρονος μοναχός από το μοναστήρι Τονγκζιά. Οι μοναχοί ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην βομβιστική επίθεση μετά τη σύλληψή τους στις 6 Απριλίου, μεταδίδει το πρακτορείο. Στο τηλεγράφημα δεν δίνονται πληροφορίες για ζημιές, ή θύματα από την έκρηξη.

    [12] Κόσμος

    Αυστραλός υπήκοος στην Ταϊλάνδη

    Ταϊλάνδη: Κατάπιε 65 προφυλακτικά γεμάτα χασίς!

    13/4/2008 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έναν Αυστραλό υπήκοο, 51 ετών, συνέλαβε η αστυνομία της Ταϊλάνδης, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο καθώς τρία από τα 65 προφυλακτικά που περιείχαν 800 γραμμάρια χασίς και βρίσκονταν στο στομάχι και στο έντερό του έσπασαν, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σήμερα Κυριακή τοπικά ΜΜΕ. Η διεύθυνση του νοσοκομείου της επαρχίας Σουράτ Τάνι ειδοποίησε τις Αρχές για το μάλλον ασυνήθιστο πρόβλημα υγείας του Αυστραλού μεσήλικα άνδρα όταν οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ύποπτα αντικείμενα, που "έμοιαζαν με λουκάνικα" στο στομάχι του, σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post. Ο Αυστραλός Τζων Πωλ Τζόουνς ήταν "μάλλον νευρικός" πριν την εξέταση και "ρώτησε εάν θα ειδοποιείτο η αστυνομία" για την κατάστασή του, είπε γιατρός του νοσοκομείου. Οι Αρχές της Ταϊλάνδης εκτιμούν ότι ο Τζόουνς είχε καταπιεί τα ναρκωτικά για να μην γίνουν αντιληπτά από τις αρχές καθώς θα μετέβαινε στο νησί Πάνγκαν, διαβόητο για τα ολονύκτια πάρτι "της πανσελήνου", που προσελκύουν εκατοντάδες ξένους τουρίστες κάθε μήνα και στα οποία συχνά σημειώνεται χρήση ναρκωτικών. Η αξία των ναρκωτικών που μετέφερε ο Τζόουνς υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο μπατ, ή 31.746 δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Τζόουνς, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, θα διωχθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    [13] Ιράκ

    Για την αγορά όπλων

    Μυστική συμφωνία Ιράκ-Σερβίας

    13/4/2008 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: New York Times

    Συμβόλαιο για την αγορά όπλων, ύψους 833 εκατ. δολαρίων, έχει διαπραγματευθεί κρυφά με τη Σερβία η ιρακινή Κυβέρνηση, προκειμένου ν αποφύγει τις ρήτρες κατά της διαφθοράς που υπάρχουν για την περίπτωση σύναψης συμβολαίου με τις ΗΠΑ, αναφέρει η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς στην ιστοσελίδα της. Η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2007, από αντιπροσωπεία 22 υψηλόβαθμων στελεχών της ιρακινής κυβέρνησης κι εν αγνοία των αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έγινε κυρίως από τους υπουργούς Αμύνης Αμπντούλ Καντίρ και Σχεδιασμού Αλί Γκλαχίλ Μπαμπάν κι αφορά αποσπώμενα στοιχεία ελικοπτέρων, αεροσκαφών, όλμους, πολυβόλα, καθώς κι άλλον εξοπλισμό. Σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις από μεγάλη μερίδα της ιρακινής Κυβέρνησης, καθώς το αρχικό ποσό της συμφωνίας ανερχόταν σε 236 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αμερικανούς διοικητές, ο εξοπλισμός που αγοράσθηκε αποδείχθηκε κατώτερης ποιότητας κι εντελώς ακατάλληλος για τις ανάγκες του ιρακινού στρατού. Κατά την εφημερίδα, η αγορά αυτή αποδεικνύει περίτρανα τα προβλήματα στον εξοπλισμό του ιρακινού στρατού, ο οποίος πλήττεται από τη διαφθορά και την ανικανότητα. Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, που επικαλείται ανώνυμα η εφημερίδα, η συμφωνία αυτή "μπορεί να ερμηνευθεί διπλά: θέληση να παρακαμφθεί ο έλεγχος και θέληση για να ενθαρρυνθούν οι μίζες κι η διαφθορά".

    [14] Πολιτισμός

    Μοναδικό σταθμό της στην Αφρική

    Στην Τανζανία η Ολυμπιακή Φλόγα

    13/4/2008 12:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Νταρ ελ Σαλάμ της Τανζανίας, πρώτο και μοναδικό της σταθμό στην Αφρική έφτασε σήμερα Κυριακή η Ολυμπιακή Φλόγα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από το αεροδρόμιο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Τη φλόγα, που έφτασε στην Τανζανία από το Μπουένος Άιρες, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο δήμαρχος της πόλης Άνταμ Κιμπίσα και κυβερνητική επιτροπή. Η λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 14:00 τοπική ώρα, αλλά η διαδρομή θα είναι μόλις πέντε χιλιόμετρα αντί για 25 που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αμέσως μετά η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει για το Ομάν. Σύμφωνα με τις αρχές της Τανζανίας, το πρόγραμμα άλλαξε εξαιτίας των βροχοπτώσεων και όχι επειδή υπάρχουν φόβοι για διαδηλώσεις εναντίον της Κίνας λόγω του Θιβέτ.

    [15] Κόσμος

    Ιράν: Πολύνεκρη έκρηξη σε τέμενος

    13/4/2008 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε τουλάχιστον 10 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών και στους 160 οι τραυματίες από τη χθεσινή έκρηξη βόμβας σε τέμενος στην πόλη Σιράζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα το κρατικό αγγλόφωνο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Iranian Press TV. Χθες τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει πως ο απολογισμός από την έκρηξη ανέρχεται στους εννέα νεκρούς και στους 100 τραυματίες. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που μιλούσε στους πιστούς ένας κληρικός, στο τζαμί Σοχάντα, που βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης, ενώ όπως μετέδωσε το Iranian Press TV κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη. Ωστόσο, στέλεχος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο Φαρς πως η έκρηξη οφείλεται σ ατύχημα κι όχι σ εγκληματική ενέργεια. Όπως τόνισε ο διοικητής Αλί Μοαγεντί, πρόσφατα στο ίδιο τέμενος είχε διοργανωθεί μία έκθεση πολεμικού εξοπλισμού, και τα πολεμοφόδια που είχαν αποθηκευθεί εκεί ενδεχομένως να μην είχαν απομακρυνθεί με προσοχή, κάτι που οδήγησε στην έκρηξη. Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Αλί Χοσεϊνί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης συνεχίζονται.

    Μολονότι οι βομβιστικές επιθέσεις είναι σπάνιες στο Ιράν, το 2005 και το 2006 σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι σε μια σειρά τέτοιων εκρήξεων στην πόλη Αχβάζ, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν 65 άτομα με την κατηγορία ότι ενέχονται σε μια επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

    [16] Μπάσκετ

    Νίκησε το θέαμα

    13/4/2008 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρίποντα, καρφώματα και εντυπωσιακό θέαμα απόλαυσαν οι θεατές που βρέθηκαν στο κλειστό της Αμαλιάδας στο φετινό All Star Game στο μπάσκετ. Η ομάδα των Ξένων νίκησε τους Έλληνες με 111-101. Μπορεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση να αποτελεί μια ευκαιρία χαλάρωσης για τους παίκτες, ωστόσο και οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον αγώνα και δεν άφησαν τον αντίπαλο να ξεφύγει στο σκορ. Λίγο πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου οι Έλληνες προηγούνταν 24-21, έχοντας ως επιθετικές «αιχμές» τους Τσαρτσαρή (8π.) και Βασιλόπουλο (6π.), την ώρα που οι Ξένοι στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στους Γιασικεβίτσιους (6π.), Μάσεϊ (5π.) και Γκριρ (5π.). Το παιχνίδι κύλησε στο ίδιο μοτίβο και στο δεύτερο δεκάλεπτο, το τέλος του οποίου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 55-55. Καλύτεροι στο πρώτο 20λεπτο από ελληνικής πλευράς ήταν οι Τσαρτσαρής και Βασιλόπουλος, ενώ οι Γουντς (12π.) και Σι (8π.) οδηγούσαν τους Ξένους. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Ξένοι κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ, με την υπέρ τους διαφορά να είναι στο +14 (75-89) με τη συμπλήρωση του 30ου λεπτού, ενώ στη συνέχεια διατήρησαν το υπέρ τους προβάδισμα και έφτασαν στην τελική επικράτηση. Τα δεκάλεπτα (με πρώτους τους Έλληνες): 31-27, 55-55, 75-89, 101-111. Διαιτητές: Σπυρίδωνος, Πηλοϊδης, Ηλιόπουλος. ΈΛΛΗΝΕΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης-Θανάσης Σκουρτόπουλος): Πρίντεζης 3 (1), Βεργίνης 6 (2), Σπανούλης 14 (2), Περπέρογλου 6, Βασιλόπουλος 10, Διαμαντίδης 13 (1), Τσαλδάρης 8 (2), Ντικούδης 9 (1), Μπουρούσης 18, Τσιάρας 2, Τσαρτσαρής 8, Γιαννούλης 4. Ξένοι (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς-Γκόρντον Χέρμπερτ): Γκράντι 5 (1), Κλιμαβίτσιους 9, Ράιτ 3 (1), Μπατίστ 4, Μάσεϊ 19 (1), Κις 2, Γιασικεβίτσιους 9 (3), Γκριρ 7 (1), Νιούλεϊ 2, Ουίνστον 9 (1), Γουντς 28 (2), Σι 14. Ο Τζερεμάια Μάσεϊ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης. Μολονότι ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας των Ξένων, ο άσος του Άρη συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των εκπροσώπων του Τύπου, καθώς τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους (7/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/4 βολές), οκτώ ριμπάουντ, μια ασίστ, τρία κλεψίματα, ένα κόψιμο και τρία κερδισμένα φάουλ. Ο Κουιντέλ Γουντς κατέκτησε τον τίτλο στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Ο άσος του Ολυμπιακού συγκέντρωσε 95 βαθμούς στον τελικό και ξεπέρασε "στο νήμα" τον Κένεντι Ουίνστον του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε συγκομιδή 94 βαθμών. Στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, την κριτική επιτροπή του οποίου συνέθεσαν οι Μάικ Μπατίστ, Αντονι Γκράντι, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης και Σωκράτης Ηλιάδης, έλαβαν ακόμη μέρος οι Γιώργος Πρίντεζης (Ολυμπιακός, 93), Αμαρά Σι (ΑΕΚ, 94), Βαγγέλης Μαργαρίτης (Περιστέρι, 89), Τζερμάια Μάσεϊ (Άρης, 82). Οι Ουίνστον και Γουντς συγκέντρωσαν 98 και 97 βαθμούς, αντίστοιχα, στον πρώτο γύρο και πήραν το "εισιτήριο" για τον τελικό. Μπορεί ο Πρόδρομος Νικολαϊδης να πήρε από το... παράθυρο μέρος στον διαγωνισμό τριπόντων (αντικατέστησε τον τραυματία Κώστα Βασιλειάδη), ωστόσο κατάφερε να πάρει την "πρωτιά" στη σχετική διαδικασία. Ο άσος του Αιγάλεω συγκέντρωσε 17 πόντους στον τελικό και άφησε ελάχιστα πίσω του τον Νίκο Κακλαμάνο των Τρικάλων (16).

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Στραβοπάτησε" ο Πανσερραϊκός

    13/4/2008 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε νέα "γκέλα¨" υπέπεσε ο Πανσερραϊκός που παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην έδρα του στον Πανθρακικό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα που νίκησε με 2-1 την Καλλιθέα μείωσε τη διαφορά από την κορυφή στους τρεις βαθμούς, ενώ τρίτος είναι ο Ιωνικός που κέρδισε με 2-1 το Αιγάλεω. Η 25η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα με τον αγώνα του Εθνικού κόντρα στον Εθνικό Αστέρα.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής στη Β Εθνική: ΑΣΚ Ολυμπιακός-Καστοριά 2-2 ΠΑΣ Γιάννινα-Καλλιθέα 2-1 Κέρκυρα-Αγροτικός Αστέρας 1-2 Πανσερραϊκός-Πανθρακικός 1-1 Ηλυσιακός-Άγιος Δημήτριος 2-0 Χαϊδάρι-Θρασύβουλος 2-1 Καλαμάτα-Πιερικός 0-1 Ιωνικός-Αιγάλεω 2-1 Εθνικός-Εθνικός Αστέρας 14/4 (17:30)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες) 1. Πανσερραϊκός 48 2. ΠΑΣ Γιάννινα 45 3. Ιωνικός 44 4. Θρασύβουλος 42 5. Καλλιθέα 41 6. Πανθρακικός 39 7. Εθνικός 38-24αγ. 8. Αγροτικός Αστέρας 37 9. Ηλυσιακός 36 10. Κέρκυρα 33 11. ΑΣΚ Ολυμπιακός 31 12. Αιγάλεω 28 13. Καστοριά 27 14. Καλαμάτα 25 15. Εθνικός Αστέρας 25-24αγ. 16. Χαϊδάρι 25 17. Πιερικός 23 18. Άγιος Δημήτριος 11 * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός. * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ειρηνική διαδήλωση

    13/4/2008 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αγάπη τους στην ομάδα του Παναθηναϊκού και την δυσαρέσκεια τους στα τεκταινόμενα στην ποδοσφαιρική ομάδα του ιστορικού συλλόγου διατράνωσαν περισσότεροι από 10.000 φίλοι του Παναθηναϊκού, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Πεδίον του Άρεως. Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων, διάφοροι πρόεδροι Συνδέσμων οργανωμένων φιλάθλων και παλαίμαχοι άσοι του "τριφυλλιού", ενώ παρόντες ήταν και παράγοντες από τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι προγραμματίστηκε να ακολουθήσει πορεία προς το γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης", ενώ η αστυνομική παρουσία στον χώρο της συγκέντρωσης, ήταν έντονη, αλλά διακριτική.

    [19] Μ. Ανατολή

    "Υπουργό αντί Υπουργού" απειλεί η Χαμάς

    13/4/2008 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο Μούσι αλ Μάσρι, στέλεχος της Χαμάς, προειδοποίησε χθες Σάββατο ότι εάν το Ισραήλ εξοντώσει στελέχη της, καθαιρεθείσας από το φιλοδυτικό Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, Κυβέρνησης της ισλαμιστικής παράταξης, οι μαχητές της θα απαντήσουν σκοτώνοντας Ισραηλινούς υπουργούς. Αντιδρώντας στην απειλή του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει ηγετικά στελέχη της Χαμάς στη Γάζα, ο Μάσρι ανέφερε ότι "αν οι Ισραηλινοί κάνουν την ανοησία να θέσουν στο στόχαστρο ηγέτες ή Υπουργούς της Χαμάς, η Χαμάς θα αναλάβει παρόμοια δράση". "Όσον αφορά τις ισραηλινές απειλές να αποτελέσουν στόχο υπουργοί, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ θα αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς βάσει της αρχής του οφθαλμού έναντι οφθαλμού, του υπουργού έναντι υπουργού", ανέφερε. Στο μεταξύ ο τερματικός σταθμός στο Ναχάλ Όζ, ο οποίος χρησιμοποιείται από το Ισραήλ για την τροφοδοσία σε καύσιμα της Λωρίδας της Γάζας, κι ο οποίος έκλεισε την Τετάρτη έπειτα από παλαιστινιακή επίθεση, θα παραμείνει κλειστός "για ακόμη λίγες ημέρες", όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός υπεύθυνος.

    "Ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός λίγες ημέρες ακόμη, ώστε να μας δοθεί χρόνος να σκεφθούμε τι μέτρα χρειάζεται να λάβουμε για να είναι ασφαλής στο μέλλον", τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τζάχι Χανέγκμπι, μιλώντας στη ραδιοφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ τόνισε επίσης πως το Ισραήλ δεν έχει σκοπό να κλείσει οριστικά τον τερματικό σταθμό.

    Ο ίδιος επανέλαβε πως οι Παλαιστίνιοι θα "πρέπει να θυμώσουν μ εκείνους που επιτέθηκαν στον τερματικό σταθμό, προκαλώντας το κλείσιμό του. Πρόκειται για μία σκόπιμη πρόκληση από την πλευρά της Χαμάς", η οποία έχει καταλάβει πραξικοπηματικά τη Γάζα από τον παρελθόντα Ιούνιο, πρόσθεσε ο Χανέγκμπι.

    Όπως προειδοποίησε από την πλευρά του ο διοικητής του μοναδικού ηλεκτρικού σταθμού στη Γάζα Ραφίκ Μαλίχα, εάν δεν επαναληφθεί η τροφοδοσία σε καύσιμα το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού θα σταματήσει να λειτουργεί, το οποίο σημαίνει πως θα ακολουθήσουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 April 2008 - 16:50:26 UTC