Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με πανίσχυρη πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι
  • [02] Πασχαλινό ωράριο από την Πέμπτη
  • [03] Εμπρησμός σε ΙΧ πρεσβείας
  • [04] Μακελειό με τρεις νεκρούς στο Ηράκλειο Κρήτης
  • [05] 1,5 εκατ. δολάρια για ερωτικό βίντεο της Μέριλιν
  • [06] Συγχωνεύονται Delta-Northwest
  • [07] Καύσιμα στον ηλεκτρικό σταθμό της Γάζας
  • [08] "Έφυγε" ο φυσικός Τζον Γουίλερ
  • [09] Πρώτη ημέρα ελεύθερης διάθεσης κινητών

    [01] Κόσμος

    Με πανίσχυρη πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι

    15/4/2008 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τρίτη φορά πρωθυπουργός και με μιά πανίσχυρη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο κυρίως στη Γερουσία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα 71 του χρόνια αναλαμβάνει ξανά τα ηνία της Ιταλίας, μετά από δύο χρόνια στην αντιπολίτευση. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ δήλωσε ότι αναμένουν τους Ιταλούς "δύσκολοι μήνες" και πρόσθεσε: "Πρόκειται να κυβερνήσω για πέντε χρόνια, αλλά οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και θα απαιτήσουν μεγάλο θάρρος από πλευράς των Ιταλών".

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στην 617μελή Βουλή των Αντιπροσώπων η ιταλική Δεξιά εξασφάλισε 340 έδρες, αποσπώντας ποσοστό 46,8% των ψήφων, έναντι 239 εδρών για τον συνασπισμό της Αριστεράς υπό τον Βάλτερ Βελτρόνι, με ποσοστό 37,5%. Στα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι 12 βουλευτές που εκλέγονται από το εξωτερικό και από την περιφέρεια της Κοιλάδας της Αόστας, που θα ανακοινωθούν αργότερα. Οι χριστιανοδημοκράτες του UDC του Πιερ Φερντινάντο Κασίνι απέσπασαν 5,6% και 36 έδρες και το λαϊκό κόμμα του Τιρόλου SVP 2 έδρες.

    Στη Γερουσία η δεξιός συνασπισμός εξασφαλίζει επίσης την απόλυτη πλειοψηφία με 168 έδρες έναντι 130 εδρών (με 47,32%) για τον συνασπισμό της Αριστεράς (με 38,1%) και τρεις που εξασφαλίζει το κέντρο (UDC) (με 5,69%). Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται οι έξι γερουσιαστές που εκλέγονται από τις ψήφους του εξωτερικού.

    Εκτός Βουλής τα κομμουνιστικά κόμματα

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στη Ρώμη από την κατοικία του στη βορεια Ιταλία για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι για διαδικαστικούς λόγους, ο "Καβαλιέρε" είναι απίθανο να αναλάβει επισήμως τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα πριν τις αρχές Μαίου.

    Αν και η νίκη του Μπερλουσκόνι ήταν αναμενόμενη, οι ιταλικές εκλογές συνοδεύτηκαν από δύο εκπλήξεις: πρώτον, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και σύμμαχος του Μπερλουσκόνι διπλασίασε το ποσοστό της φθάνοντας στο 8,3% από 4,5% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, και, δεύτερον, τα διάφορα κομμουνιστικά κόμματα που είχαν συσπειρωθεί στο συνασπισμό Ουράνιο Τόξο, μένουν εκτός βουλής, καθώς δεν απέσπασαν το απαιτούμενο ποσοστό του 4% για να εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά.

    Ο Μπερλουσκόνι έχει υποσχεθεί στη Λέγκα τουλάχιστον δύο υπουργεία.

    [02] Κοινωνία

    Πασχαλινό ωράριο από την Πέμπτη

    15/4/2008 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από την Πέμπτη, 17 Απριλίου αρχίζει το Πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, το οποίο θα ισχύσει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Συγκεκριμένα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από την Πέμπτη 17 Απριλίου έως τη Μεγάλη Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τη Μεγάλη Παρασκευή από τη μία το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 19/4 τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, από τις 9.00 - 16.00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9.00 - 15.00. Το ίδιο διάστημα, τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν στις 8 το πρωί.

    Τα σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, θα είναι ανοιχτά από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Πέμπτη από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι ως τις 8 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα, σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    [03] Κοινωνία

    Εμπρησμός σε ΙΧ πρεσβείας

    15/4/2008 11:05:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άγνωστοι πυρπόλησαν τα ξημερώματα της Τρίτης με γκαζάκια διπλωματικό αυτοκίνητο που ανήκει στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ανέφερε ότι η οργάνωση "Αντικρατικη Δράση" αναλαμβάνει την ευθύνη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο νεαρό που συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στου Γκύζη. Είναι το δεύτερο συμβάν εμπρησμού σε αυτοκίνητο της ίδιας πρεσβείας μέσα σε δύο ημέρες.

    [04] Κοινωνία

    Μακελειό με τρεις νεκρούς στο Ηράκλειο Κρήτης

    15/4/2008 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μακελειό με τρεις νεκρούς τη νύχτα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δράστης και αυτόχειρας είναι ένας 36χρονος Ρουμάνος ο οποίος σκότωσε την πρώην μνηστή του και τον οδηγό του αυτοκινήτου στο οποίο επιβιβάστηκε ενώ πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά τον Έλληνα αντίζηλό του. Στη συνέχεια έστρεψε το περίστροφο στο κεφάλι του.

    Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε χθες τη νύχτα στη διασταύρωση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και Ρόδων του Ηρακλείου, όταν η νεαρή Ρουμάνα, που δούλευε ως οικιακή βοηθός σε σπίτι καθηγητών επί της οδού Αντωνίου Μηλιαράκη, επέστρεφε σπίτι της. Στο δρόμο καιροφυλαχτούσε ο ομοεθνής και πρώην εραστής της, που είδε την οικιακή βοηθό να επιβιβάζεται σε μια μαύρη BMW με οδηγό ένα 33χρονο και συνοδηγό ένα σχεδόν συνομήλικό του, ο οποίος και διατηρούσε σχέση με τη νεαρή Ρουμάνα. Αμέσως μόλις έστριψε το αυτοκίνητο από την Μηλιαράκη στη Ρόδων, ο Ρουμάνος έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου και των επιβατών του. Οι σφαίρες από το περίστροφο ρώσικης προέλευσης βρήκαν και τους τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου.

    Το αυτοκίνητο εκτός ελέγχου έπεσε πάνω σ' ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο οδηγός έμεινε νεκρός στο τιμόνι, η Ρουμάνα ίσα που πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα και να σωριαστεί νεκρή στο έδαφος και ο 34χρονος συνοδηγός αν και τραυματισμένος ελαφρά πρόλαβε να βγει από το όχημα και να το βάλει στα πόδια πανικόβλητος.

    Η τραγωδία ωστόσο δεν είχε ολοκληρωθεί. Ο 36χρονος Ρουμάνος επέστρεψε στην οδό Μηλιαράκη και αυτοπυροβολήθηκε. Λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο έβρισκαν το πτώμα μέσα σε μια λίμνη αίματος και πλάι το φονικό όπλο.

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    1,5 εκατ. δολάρια για ερωτικό βίντεο της Μέριλιν

    15/4/2008 9:34:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων έδωσε πρόσφατα ένας Νεοϋρκέζος συλλέκτης για το αντίγραφο μίας ταινίας που δείχνει μία σεξουαλική πράξη της Μέριλιν Μονρόε μ' έναν άγνωστο άνδρα, το πρωτότυπο της οποίας κρατά στ' αρχεία του το FBI, όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Νιου Γιορκ Ποστ. Η εφημερίδα επικαλείται για το δημοσίευμά της τον άνθρωπο που μεσολάβησε στην πώληση, τον νεαρό Κέια Μόργκαν, ο οποίος ισχυρίζεται πως ανακάλυψε την ύπαρξη αυτής της ταινίας κάνοντας έρευνες για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της ηθοποιού, η οποία πέθανε το 1962.

    Η ταινία, διάρκειας 15', είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ στη δεκαετία του '50 και παρουσιάζει την Μονρόε σε μια ερωτική πράξη με έναν άγνωστο άνδρα, τονίζει η εφημερίδα.

    Στη δεκαετία του '60, ο διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ είχε ανακαλύψει την ύπαρξή της ταινίας και κατέσχεσε την πρωτότυπη κόπια, ενώ επιφόρτισε τότε πολλούς πράκτορές του να προσπαθήσουν ν' αποδείξουν, εις μάτην, πως αυτός ο άγνωστος ήταν ο πρόεδρος Τζον Κένεντι, ή ο αδελφός του Ρόμπερτ, με τους οποίους θρυλείται πως διατηρούσε ερωτικές σχέσεις η ηθοποιός, τονίζει ο Μόργκαν. Ο ίδιος τονίζει στην εφημερίδα πως έλαβε όλες τις πληροφορίες για την ταινία από τον γιο ενός πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος είχε κάνει αντίτυπο από την ταινία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών, ο πρώην σύζυγος της Μονρόε, θρυλικός παίκτης του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο, είχε προσπαθήσει εκείνη την εποχή να εξαγοράσει την ταινία, προσφέροντας 25.000 δολάρια, ποσό που όμως είχε αρνηθεί ο κάτοχος της ταινίας.

    [06] Οικονομία

    Συγχωνεύονται Delta-Northwest

    15/4/2008 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι αεροπορικές εταιρείες Delta και Northwest, μια συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας παγκοσμίως.

    "Η Delta και η Northwest ταιριάζουν απόλυτα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Ρίτσαρντ Άντερσον.

    Οι μέτοχοι της Northwest Airlines θα λάβουν 1,25 μετοχές της Delta Air Lines για κάθε μετοχή. Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες, η Delta, θα απορροφήσει τη μικρότερη. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Delta και η έδρα της θα βρίσκεται στην Ατλάντα. Ο Άντερσον θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της Delta Ντάνιελ Καρπ διατηρεί τη θέση του ενώ ο πρόεδρος της Northwest, Ρόι Μπόστοκ, αναλαμβάνει νέος αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

    Η νέα εταιρεία θα έχει ένα στόλο αποτελούμενο από σχεδόν 800 αεροσκάφη, θα απασχολεί 75.000 άτομα και τα ετήσια έσοδά της προβλέπεται να φτάνουν τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [07] Κόσμος

    Καύσιμα στον ηλεκτρικό σταθμό της Γάζας

    15/4/2008 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις παραδόσεις καυσίμων για τον ηλεκτρικό σταθμό της Πόλης της Γάζας, οι οποίες είχαν σταματήσει την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις παραδόσεις φυσικού αερίου για οικιακή χρήση πρόκειται να ξεκινήσει πάλι την Τετάρτη το Ισραήλ. Ο τερματικός σταθμός καυσίμων στο Ναχάλ Όζ, στα βόρεια της Λωρίδος της Γάζας, που χρησιμοποιείται από το Ισραήλ για την τροφοδοσία σε καύσιμα των παλαιστινιακών εδαφών, έκλεισε στις 9 Απριλίου έπειτα από επίθεση Παλαιστινίων στις εγκαταστάσεις του, κατά την οποία δύο Ισραηλινοί σκοποί έχασαν τη ζωή τους.

    Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος μαχητής βρήκε τον θάνατο από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον κατεχόμενο από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν πηγές του κινήματος και γιατροί. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, από την επίθεση με πυραύλους σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Αμπού Έλμπα, τοπικό ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ περπατούσε στους δρόμους της Μπέιτ Λαχίγια στα βόρεια της Λωρίδας.

    Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως πολλοί περαστικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά από την ίδια επίθεση.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε πως ερευνάται η πληροφορία.

    [08] Τεχνολογία

    "Έφυγε" ο φυσικός Τζον Γουίλερ

    15/4/2008 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    Πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, "έφυγε" το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός φυσικός Τζον Γουίλερ, ένας από τους τελευταίους συνεργάτες του Άλμπερτ Αϊνστάιν και συγγραφέας πολλών μελετών στη θεωρητική φυσική, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής σχάσης.

    Ο Γουίλερ είχε συμμετάσχει στο "σχέδιο Μανχάταν" για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Ως συνεργάτης του Αϊνστάιν, του "πατέρα" της σύγχρονης φυσικής, προσπάθησε, μάταια, να ανατρέψει την ενιαία θεωρία του τελευταίου. Το όνομά του φέρει η εξίσωση Χάρισον-Γουίλερ, που περιγράφει την πυρηνική ύλη υψηλής πυκνότητας, όπως για παράδειγμα αυτήν που υπάρχει στην καρδιά των αστέρων νετρονίων.

    Στον Γουίλερ οφείλεται ακόμη ο όρος "μαύρες τρύπες" και η έκφραση "οι μαύρες τρύπες δεν έχουν τρίχες" με την οποία περιέγραφε το γεγονός ότι μια μαύρη τρύπα χαρακτηρίζεται, κατά τρόπο μοναδικό, από την ποσότητα της μάζας της, την περιστροφή της και το ηλεκτρικό της φορτίο, όποιο και αν ήταν το υλικό από το οποίο δημιουργήθηκε.

    Ο Γουίλερ υπήρξε καθηγητής στο Πρίνστον από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και το 1976, οπότε δέχτηκε μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

    [09] Κόσμος

    Αβάνα, Κούβα

    Πρώτη ημέρα ελεύθερης διάθεσης κινητών

    15/4/2008 12:05:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Πολυάριθμες ουρές καταναλωτών σχηματίσθηκαν σήμερα στα καταστήματα της Αβάνας, κατά την πρώτη ημέρα της ελεύθερης διάθεσης κινητών τηλεφώνων στην Κούβα, παρά τις τσουχτερές τιμές των συσκευών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η άρση της απαγόρευσης στην πώληση, που ανακοινώθηκε στις 28 Μαρτίου, υπήρξε ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος υποσχέθηκε να άρει ορισμένους από τους "υπερβολικούς περιορισμούς" του παρελθόντος, που ταλάνιζαν την κοινωνία και την οικονομία της Κούβας. Σήμερα το πρωί, πρώτη ημέρα που οι Κουβανοί μπορούν να προμηθευθούν τις νέες συσκευές, περίπου 70 άνθρωποι περίμεναν στην ουρά έξω από ένα από τα 30 καταστήματα της κρατικής εταιρείας τηλεφωνίας Etecsa, στο 27% της οποίας συμμετέχει η Telecom Italia, ενώ άλλοι τόσοι ανέμεναν υπομονετικά μπροστά κι από τα υπόλοιπα.

    Ο κάθε Κουβανός καταναλωτής θα μπορεί πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε έξι διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων, που το καθένα τους αξίζει από 65 έως 290 δολάρια. Επίσης έναντι 120 δολαρίων θα μπορεί να επιλέξει ένα νούμερο και ν αγοράσει τηλεφωνικές κάρτες χρόνου αξίας 11, 21 και 42 δολαρίων. Συνολικά, ένας καταναλωτής θα πρέπει να ξοδεύσει το λιγότερο 196 δολάρια, σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 408 πέσος (17 δολάρια).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 April 2008 - 8:50:35 UTC