Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βολές Παπαρήγα
  • [02] Επί τάπητος το μισθολόγιο του Δημοσίου
  • [03] Η "μάχη" του οβελία
  • [04] Εχθροπραξίες στο Μπουρούντι
  • [05] Προεδρικές εκλογές στην Παραγουάη
  • [06] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην ΠΑΣΠ
  • [07] Επίθεση στα Εξάρχεια
  • [08] Άνετες νίκες των πρωτοπόρων

    [01] Πολιτική

    Βολές Παπαρήγα

    19/4/2008 7:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου θα μιλήσει απόψε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα χθες βράδυ από τα Γιάννενα, έθεσε όρια στην πολιτική πρόταση του κόμματός της.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους στο Αγρίνιο, αναφερόμενη στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, προσδιόρισε τα ζευγάρια συνεργασίας μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και ΝΔ- ΛΑΟΣ και τόνισε ότι ο λαός πρέπει να ξέρει ότι έχει να κάνει με μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική.

    Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σενάρια, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, ενώ απέκλεισε κάθε κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας την έγκλημα.

    [02] Οικονομία

    7ο συνέδριο της ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα

    Επί τάπητος το μισθολόγιο του Δημοσίου

    19/4/2008 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ασφαλιστικό και μισθολόγιο αλλά και άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους τίθενται επί τάπητος στο διήμερο 7ο συνέδριο της ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα, που άρχισε σήμερα.

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν είναι νοητή δημόσια διοίκηση χωρίς μόνιμους υπαλλήλους".

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι από την πλευρά του υπουργείου θα προχωρήσει η προσπάθεια για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης με αξιοκρατικά κριτήρια και συνεχή επιμόρφωση των υπαλλήλων.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως το επεξεργάζεται με το συναρμόδιο υπουργό κ. Αλογοσκούφη και πως κινούνται στο πλαίσιο των κυβερνητικών δυνατοτήτων.

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου.

    Ο κ. Ζαγορίτης μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε ότι "θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συνέπεια και τη μαχητικότητά σας. Για τη συνεισφορά σας το έργο και τη συνδρομή σας στα δρώμενα του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τη διαχρονική διεκδικητική αγωνιστική σας παρουσία, για τη συμβολή σας στη διαμόρφωση θέσεων προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Για τη στήριξη των στρατηγικών επιλογών της παράταξης".

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ως πολιτική υπόθεση και όχι ως κομματική χρειάζεται μια νέα ατζέντα διεκδικήσεων επισημαίνοντας ότι "οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους δεν έχουν χρώμα". Κάλεσε, δε, τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να τηρήσουν μια ενιαία στάση για την επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των υπαλλήλων σε αυτήν λέγοντας "θέλω να σας καλέσω να σταθούμε όλοι από το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια ενιαία στάση για να χτυπήσουμε χρόνιες παθογένειες στη δημόσια διοίκηση και για να επιλύσουμε τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων".

    [03] Οικονομία

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι

    Η "μάχη" του οβελία

    19/4/2008 5:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2008 5:56:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντατικοί ήταν και σήμερα οι έλεγχοι στην αγορά, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων. Η κίνηση των υπολοίπων φορτίων και των ταξιδιωτών διεξάγεται απρόσκοπτα.

    "Ήδη, κινητοποιούνται και οι συνάδελφοι στους γειτονικούς νομούς, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο αμνοεριφίων από τη Νίκη και τον Προμαχώνα, εάν υπάρξουν φορτία κατά τις βραδινές ώρες", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Δημήτρης Καμπούρης. Μιλώντας στη ΝΕΤ είπε ότι στόχος δεν είναι να παρεμποδίσουν αλλά να ελέγξουν τις εισαγωγές.

    Οι κτηνοτρόφοι ζητούν καλύτερη τιμή για τον πασχαλιάτικο οβελία από τους εμπόρους, οι οποίοι, όμως, απέρριψαν τις προτάσεις τους, οπότε με τη σειρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως ανακοίνωσαν, έχουν προγραμματίσει, για τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καθώς και συγκεντρώσεις έξω από πολυκαταστήματα αλλά και από τις κρεαταγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    [04] Κόσμος

    Τουλάχιστον 14 νεκροί

    Εχθροπραξίες στο Μπουρούντι

    19/4/2008 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Μπουρούντι διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον ανταρτών χθες Παρασκευή μετά από "μεγάλη επίθεση" στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα το βράδυ της Πέμπτης η οποία, σύμφωνα με ανταποκριτές, στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον τεσσάρων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων έξι μετά από σφοδρό βομβαρδισμό στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Οι αντάρτες υποστήριξαν ότι έδρασαν "σε αυτοάμυνα".

    Οι αντάρτες ανήκουν στην οργάνωση Εθνικές Απελευθερωτικές Δυνάμεις, ή FNL -τη μόνη η οποία δεν είχε υπογράψει πριν τρία χρόνια την ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε τον εμφύλιο του 1993 ανάμεσα στους Χούτου και τους Τούτσι, με 300.000 νεκρούς, αν και είχε συνυπογράψει το 2006 μια εκεχειρία που, πάντως, παραβιάζεται συχνά.

    "Δεν είναι δεσμευμένοι στην ειρήνη. Κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα εμπρός προς μια διαρκή ειρήνη, κάνουν ένα βήμα πίσω", υποστήριξε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο BBC.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τις εχθροπραξίες καλώντας να τερματισθούν το ταχύτερο."Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο αυτή την ένοπλη σύρραξη. . .η οποία θέτει εν κινδύνω την εφαρμογή της συνεκτικής συμφωνία εκεχειρίας (του 2006)", ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του Μπαν στη Νέα Υόρκη.

    Ο Νοτιοκορεάτης επικεφαλής του οργανισμού κάλεσε την κυβέρνηση και τους αντάρτες στο Μπουρούντι να συμφωνήσουν στον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών", να ξαναρχίσουν διάλογο και να ολοκληρώσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο υπουργός Επικοινωνιών του Μπουρούντι, Χάφσα Μόσι, δήλωσε ότι πέρα από τις απώλειες του στρατού "υπήρξαν δέκα νεκροί στην πλευρά των ανταρτών" ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κατέσχεσαν έξι όπλα.

    Ο εκπρόσωπος των FNL Παστέρ Χαμπιμάνα, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, επέρριψε την ευθύνη για το νέο ξέσπασμα βίας στην κυβέρνηση η οποία, όπως υποστήριξε, έχει αποδυθεί σε "μια διαδικασία διεξαγωγής εθνοκάθαρσης των μελών του κινήματός μας".

    [05] Κόσμος

    Την Κυριακή

    Προεδρικές εκλογές στην Παραγουάη

    19/4/2008 4:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας πρώην επίσκοπος, μία γυναίκα και ένας πρώην επικεφαλής πραξικοπήματος είναι οι κυριότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Παραγουάη σε μία ιστορική ψηφοφορία που μπορεί να στοιχίσει στο επί δεκαετίες κυβερνών κόμμα την προεδρία.

    Η Παραγουάη κυβερνάται για 61 χρόνια από το Παρτίντο Κολοράντο, αλλά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η υποψήφιά του Μπλάνκα Οβελάρ είναι πιθανόν να βρεθεί πίσω από τον πρώην ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Φερνάντο Λούγκο,56 ετών. Ο στρατηγός Λίνο Οβιέντο, πρώην επικεφαλής πραξικοπήματος, θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση με την Οβελάρ.

    Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 7 τοπική ώρα(13:00 ώρα Ελλάδας)της Κυριακής και θα κλείσουν εννέα ώρες αργότερα, ενώ τα αποτελέσματα από τα έξιτ πολς αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγο μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

    Απαιτείται απλή πλειοψηφία για τον νικητή που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος για πενταετή θητεία.

    Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 2,8 εκατομμύρια. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στην Παραγουάη για όλους από 18 μέχρι 75 ετών. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 6,8 εκατομμύρια κατοίκους.

    [06] Πολιτική

    Στην εθνική συνδιάσκεψη της παράταξης

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην ΠΑΣΠ

    19/4/2008 3:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην εθνική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σύγκρουση ισχυρών συμφερόντων και των εκπροσώπων τους μέσα στη Ν.Δ με αφορμή την παραίτηση Κλαδά, ενώ σχετικά με τον ΟΤΕ είπε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο παράδοσης του δημόσιου τομέα μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη απελευθέρωσης του ελληνικού Πανεπιστημίου από το καθηγητικό και γραφειοκρατικό κατεστημένο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον έλεγχο της Παιδείας μέσα από την ανεξέλεγκτη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

    [07] Κοινωνία

    Δέχθηκαν τρεις αστυφύλακες

    Επίθεση στα Εξάρχεια

    19/4/2008 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2008 6:31:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ομάδα περίπου 15 με 20 αναρχικών επιτέθηκε σε τρεις αστυφύλακες του τμήματος Εξαρχείων, από τους οποίους οι άγνωστοι δράστες αποπειράθηκαν να τους αφαιρέσουν όπλα και ασύρματο. Οι δύο ειδικοί φρουροί και ο αστυνομικός αντιστάθηκαν και συνεπλάκησαν με την ομάδα των αναρχικών. Οι αναρχικοί κατάφεραν και πήραν από τον αστυνομικό τον ασύρματό του και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν. Το περιστατικό συνέβη στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους, αμέσως μετά την πορεία συνδικαλιστικών φορέων, που διαμαρτύρονταν για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ, την οποία χαρακτήρισαν ανεπαρκή για τις ανάγκες των εργαζομένων.

    Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα νεαρών, επιτέθηκε με πέτρες και μπογιές, στο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στη Λ. Ριανκούρ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άνετες νίκες των πρωτοπόρων

    19/4/2008 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς στη σύνθεση της πολλούς βασικούς, η Λίβερπουλ κατάφερε να κερδίσει άνετα εκτός έδρας την Φούλαμ με 2-0 και την ...έσπρωξε προς τον υποβιβασμό. Αντίθετα η Μπόλτον πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα, καθώς νίκησε μέσα στο "Ρίβερσαϊντ" τη Μίντλεσμπρο με 1-0 και ελπίζει βάσιμα στην παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο μεταξύ, η Αρσεναλ δεν είχε κανένα πρόβλημα για να λυγίσει την αντίσταση της Ρέντινγκ και να νικήσει με 2-0, στο πλαίσιο της 35ης ημέρας του αγγλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε τους τρεις βαθμούς χάρη στα γκολ των Αντεμπαγιόρ (30) και Ζιμπέρτο Σίλβα (38). Συνοπτικά σε αγώνες για την 35η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Έβερτον-Τσέλσι 0-1 (41 Εσιέν) Άρσεναλ-Ρέντινγκ 2-0 (30 Αντεμπαγιόρ, 38 Σίλβα) Φούλαμ-Λίβερπουλ 0-2 (17 Πέναντ, 70 Κράουτς) Γουέστ Χαμ-Ντέρμπι Κάουντι 2-1 (20 Ζαμόρα, 77 Κόουλ-65 Μιρς) Μίντλεσμπρο-Μπόλτον 0-1 (60 ΜακΚαν) Γουίγκαν-Τότεναμ 1-1 (12 Χέσκεϊ-6 Μπερμπάτοφ) Μπλάκμπερν-Μάντσεστερ Γ. 19/4 Άστον Βίλα-Μπέρμιγχαμ 20/4 Νιούκαστλ-Σάντερλαντ 20/4 Μάντσεστερ Σίτι-Πόρτσμουθ 20/4

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 35 αγώνες) Μάντσεστερ Γ. 80-34αγ. Τσέλσι 78 Άρσεναλ 74 Λίβερπουλ 69 Έβερτον 61 Πόρτσμουθ 57-34αγ. Άστον Βίλα 55-34αγ. Μάντσεστερ Σίτι 52-34αγ. Μπλάκμπερν 51-34αγ. Γουέστ Χαμ 47 Τότεναμ 42 Νιούκαστλ 39-34αγ. Μίντλεσμπρο 36 Σάντερλαντ 36-34αγ. Γουίγκαν 35 Ρέντινγκ 33 Μπόλτον 32 Μπέρμιγχαμ 31-34αγ. Φούλαμ 27 Ντέρμπι 11


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 April 2008 - 16:50:49 UTC