Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτιμήσεις Γκρούεφσκι για την ονομασία
  • [02] "Χρυσάφι" το ρύζι
  • [03] Κίνα: Πρώτη στη χρήση διαδικτύου
  • [04] Βαρετές δουλειές και εγκέφαλος
  • [05] Περιοδικό για …σνομπ Ρώσους
  • [06] Στο Πεκίνο ο Μπαρόζο

    [01] Κόσμος

    Σκόπια, ΠΓΔΜ

    Εκτιμήσεις Γκρούεφσκι για την ονομασία

    24/4/2008 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι τροπολογίες στο θέμα της ονομασίας που συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ το 2007, η οποία ψηφίστηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ήταν κάτι το αναμενόμενο. "Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Εγώ από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας στη Συμμαχία. Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και για την πορεία μας προς την ΕΕ", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας: "Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναζήτηση κάποιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο που δεν υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές, ενέκρινε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007. Ανάμεσα στις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί ορισμένες αφορούσαν τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το θέμα του ονόματος. Με τροπολογία απεφεύχθη η προσπάθεια αποδέσμευσης του θέματος του ονόματος από τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα συμβιβαστικής λύσης.

    Το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο το θέμα του ονόματος "δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς", αντικαταστάθηκε με την πρόσκληση του ΕΚ "να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβαστική λύση, ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς". Την τροπολογία αυτή είχαν από κοινού υποβάλλει οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γ. Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Μ. Κοππά και Σ. Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ). Οι ευρωβουλευτές, ακόμη, κάλεσαν τις δύο χώρες "να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα".

    [02] Κόσμος

    Επείγουσα δράση για την επισιτιστική κρίση

    "Χρυσάφι" το ρύζι

    24/4/2008 9:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 11:42:59 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λιμοκτονούν, καθώς το βασικότερο είδος διατροφής των φτωχών, το ρύζι, έχει γίνει είδος πολυτελείας. Οι τιμές στο ρύζι από τις αρχές του χρόνου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της κρίσης με την έλλειψη των τροφίμων και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Στο Αφγανιστάν, εξαθλιωμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει τους φόρους στις εισαγωγές ώστε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων. Ήδη ο μισός πληθυσμός της χώρας, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Βενεζουέλα, Βολιβία, Νικαράγουα και Κούβα αποφάσισαν να συγκεντρώσουν 100 εκατομμύρια δολάρια για τους φτωχούς της Λατινικής Αμερικής, που δοκιμάζονται σκληρά από την επισιτιστική κρίση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί καταναλωτές αγοράζουν ρύζι με το... δελτίο, καθώς ορισμένα καταστήματα λόγω της έλλειψης στο βασικό αυτό είδος έχουν επιβάλλει περιορισμούς.

    Η αύξηση των τιμών των τροφίμων κλονίζει τους "βαρόνους του ρυζιού". Στο κέντρο της Μπανγκόκ, επί δεκαετίες κάθε Τετάρτη, στα γραφεία της "Ένωσης των Ταϊλανδών Εξαγωγέων Ρυζιού", σε ένα δρόμο με δέντρα, τα μέλη της Διοίκησης της Ένωσης, 35 Ταϊλανδοί επιχειρηματίες Κινεζικής καταγωγής γευματίζουν μαζί για να αποφασίσουν τις διεθνείς τιμές του ρυζιού στις οποίες έχουν καθοριστικό λόγο καθώς η Ταϊλάνδη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως και αυτοί οι "φρουροί" του ενός τρίτου των παγκόσμιων εξαγωγών.

    Οι "βαρόνοι" του ρυζιού

    Παλαιότερα στην Ταϊλάνδη , αφού έτρωγαν ένα ή δύο πιάτα ρύζι, συζητούσαν για τα ζητήματα της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης και κατέληγαν στον καθορισμό της τιμής ανά τόνο, για την οποία συζητούσαν ελάχιστα αφού παραδοσιακά ήταν ελάχιστα δολάρια διαφορετική από την τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν απλώς ενδεικτική, ωστόσο ελάχιστες χώρες ή εξαγωγείς διακινδύνευαν να απομακρυνθούν πολύ από το σημείο που όριζαν οι "βαρόνοι» του ρυζιού".

    Πέρυσι όμως αυτά άλλαξαν όταν η Ινδία επέβαλλε περικοπές στις εξαγωγές της σε ρύζι για να προστατεύσει τις εσωτερικές προμήθειες, μετά από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή της εξαιτίας των πλημμυρών.

    Αργότερα ακολούθησε το Βιετνάμ, το οποίο ανταγωνίζεται την Ινδία για τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές, δίνοντας το έναυσμα για ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί η Ασία να παράγει αρκετά τρόφιμα για να τρέφει τον πληθυσμό της και οδηγώντας τις τιμές στα επίπεδα ρεκόρ των 1000 δολαρίων τον τόνο.

    Τώρα η τιμή της κορυφαίας παγκοσμίως ποιότητας, του λευκού ρυζιού THAI 100, ανεβαίνει 10% κάθε εβδομάδα, κάνοντας τις κυβερνήσεις σε όλη την Ασία νευρικές για το ενδεχόμενο αναταραχής εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους του βασικού είδους διατροφής της περιοχής και επαναφέροντας στο προσκήνιο την αίθουσα συσκέψεων του δευτέρου ορόφου της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού στη Μπανγκόκ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, Χαρίν Χανσουεμπσάι, ένα πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου, διαβεβαιώνει ότι τα μέλη της Ένωσης συνεχίζουν την παράδοση, τονίζοντας ότι η αγορά του ρυζιού μέχρι τώρα ήταν "αγορά των αγοραστών" αλλά τώρα είναι "αγορά των πωλητών". Αφού αποφασιστεί η τιμή, η Ένωση, αργά το ίδιο απόγευμα, ενημερώνει με γράμμα, που πρόσφατα έγινε e-mail, τα 180 μέλη της και σε μία με δύο μέρες, η τιμή αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Ο Χαρίν προειδοποιεί ότι πρέπει να φροντίζεις τους πελάτες σου για να συνεχίσεις να τους έχεις, στρατηγική που έχει αποδώσει στους επιχειρηματίες του ρυζιού με βάση το ότι το πάρκινγκ της Ένωσης είναι γεμάτο από Μερσεντές και BMW με τους οδηγούς να περιμένουν τα αφεντικά τους αλλά και από το ότι πολλές ταϊλανδέζικες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες ελέγχονται από οικογένειες κινεζικής καταγωγής με ρίζες στο χώρο του ρυζιού.

    Κάποια από τα μέλη της Ένωσης ήδη πωλούν 10% πάνω από την προτεινόμενη τιμή ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι ανταγωνιστές εξαγωγείς από το Βιετνάμ έκαναν προσφορά στις Φιλιππίνες στα 1200 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 25% πάνω από την προταθείσα τιμή. Ποτέ στο παρελθόν ο καθορισμός μιας ακριβούς τιμής δεν ήταν τόσο δύσκολος καθώς όπως σημειώνει ο Χαρίν "έχουν την εμπειρία της δουλειάς και ξέρουν μέχρι που μπορούν να πάνε αλλά η κατάσταση των τελευταίων μηνών δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν".

    [03] Τεχνολογία

    Πεκίνο

    Κίνα: Πρώτη στη χρήση διαδικτύου

    24/4/2008 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τον αριθμό των χρηστών να έχει φθάσει τα 221 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, από 210 εκατομμύρια που ήταν στο τέλος του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται στοιχεία του κινεζικού Κέντρου Πληροφοριών του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, οι ΗΠΑ, στο τέλος του 2007, προηγούνταν της Κίνας με πέντε εκατομμύρια περισσότερους χρήστες του διαδικτύου. Η λογοκρισία στο διαδίκτυο συνιστά κοινή πρακτική στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση διαθέτει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδονται καθώς και δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους επιφορτισμένους με αυτό το αντικείμενο.

    [04] Κόσμος

    Όσλο

    Βαρετές δουλειές και εγκέφαλος

    24/4/2008 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μονότονη εργασία κάνει τον εγκέφαλο νωθρό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στα Χρονικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Νορβηγίας. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν την κατασκευή μιας ειδικής συσκευής, που θα διαθέτει σύστημα προειδοποίησης, καταγράφοντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ θα μπορεί να προλαμβάνει λάθη 30 δευτερόλεπτα πριν αυτά συμβούν. Η συσκευή αυτή θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, για κρίσιμες καταστάσεις, όπως, για παράδειγμα, εκείνες που μπορεί να συναντήσει ένας κυβερνήτης αεροσκάφους. Επίσης θα ενδείκνυται και για όσους δεν μπορούν να αποφύγουν την μονοτονία της δουλειάς τους, όπως αυτοί που εργάζονται στον έλεγχο διαβατηρίων. "Ενδεχομένως να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μια συσκευή, η οποία θα τοποθετείται στο κεφάλι των ανθρώπων που λαμβάνουν μηχανικά αποφάσεις στη δουλειά τους. Θα καταγράφουμε τα εγκεφαλικά σήματα και έτσι θα μπορούμε να προειδοποιήσουμε τον χρήστη της συσκευής ότι η απόφαση που πρόκειται να λάβει εντός δευτερολέπτων δεν θα είναι η ενδεδειγμένη", δήλωσε ο δρ Εϊσελε του πανεπιστημίου Μπέργκεν της Νορβηγίας.

    [05] Παράξενα

    Μόσχα

    Περιοδικό για σνομπ Ρώσους

    24/4/2008 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Θα κυκλοφορήσει σύντομα στη ρωσική αγορά ένα περιοδικό και θα τιτλοφορείται "Σνομπ", καθώς ως γνωστό στους πολυεκατομμυριούχους στη Ρωσία αρέσει να επιδεικνύουν τον πλούτο τους. Το περιοδικό λοιπόν θα απευθύνεται σε αυτούς και όχι μόνο. Η ιδέα ανήκει στον Μιχαήλ Προκόροφ, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αντρέι Σμαρόφ, γενικός διευθυντής της νεοσύστατης επιχείρησης δήλωσε ότι ο Προκόροφ σκοπεύει να επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια για να στήσει το περιοδικό, έναν διαδικτυακό τόπο καθώς και ένα τηλεοπτικό δίκτυο με την επωνυμία "Σνομπ". Ο 42χρονος δισεκατομμυριούχος απέκτησε την περιουσία του τη δεκαετία του 1990, όταν οι επιχειρηματίες αγόραζαν σε τιμή ευκαιρίας πρώην σοβιετικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με την λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό "Forbes", ο Προκόροφ βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    [06] Κόσμος

    Πεκίνο, Κίνα

    Στο Πεκίνο ο Μπαρόζο

    24/4/2008 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο έφτασε σήμερα στο Πεκίνο επικεφαλής αντιπροσωπείας, τη στιγμή που μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων σχετικά με το Θιβέτ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιμπάο.

    Σύμφωνα με τον Σεν Ζιρού ερευνητή της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, "η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο θα είναι πολύ σημαντική". Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λέιτενμπέργκερ, τόνισε ότι ο κ. Μπαρόζο θα θέσει "το ζήτημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας έκφρασης" στις συνομιλίες του με τους Κινέζους αξιωματούχους. Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα περνούν μια πολύ ευαίσθητη φάση.

    Η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ, η ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις, που μετέχει στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, έδωσε τον τόνο της συνόδου ΕΕ-Κίνας που θα γίνει στο Πεκίνο, καλώντας την κινεζική κυβέρνηση να δεσμευτεί "σε ένα διάλογο εποικοδομητικό και ουσιώδη" με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, Δαλάι Λάμα. Η Κίνα απάντησε επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του Θιβέτ είναι αποκλειστικά εσωτερικό της θέμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2008 - 20:49:47 UTC