Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενεργειακή συμφωνία
  • [02] O Tζάνι Αλεμάνο νέος δήμαρχος της Ρώμης

    [01] Οικονομία

    Υπογράφεται αύριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

    Ενεργειακή συμφωνία

    28/4/2008 9:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφεται αύριο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

    Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα και η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

    Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

    Η πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:

    1ον, την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας

    2ον, την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και

    3ον, την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

    Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.

    Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016 ενώ εκκρεμεί ανανέωση της μέχρι το 2040. Παράλληλα έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Φυσικού αερίου.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει αύριο συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η 6η συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες τα τελευταία 4 χρόνια. Ο κ. Καραμανλής θα έχει επίσης συνάντηση με τον διάδοχο του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στην Προεδρία, τον κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην οποία θα συμμετάσχουν η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό.

    [02] Κόσμος

    Ιταλία

    O Tζάνι Αλεμάνο νέος δήμαρχος της Ρώμης

    28/4/2008 8:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Ο υποψήφιος της δεξιάς στις δημοτικές εκλογές στη Ρώμη Τζιάνι Αλεμάνο εξασφάλισε το 53,6% των ψήφων, έναντι 46,4% του υποψηφίου της αριστεράς Φραντσέσκο Ρουτέλι.

    Ο Τζάνι Αλεμάνο, πενήντα χρόνων, γεννηθείς στο Μπάρι της Απουλίας και μόνιμος κάτοικος της Ρώμης από το 1970, είναι ο νέος δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης. Τον εξέλεξε το 53% των συμπολιτών του. Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν στην διαπίστωση ότι πρόκειται για μια σημαντική έως και ιστορική αλλαγή: Η ιταλική πρωτεύουσα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ήταν αδιάκοπα στα χέρια της κεντροαριστεράς, ενώ από το 1946 και μέχρι σήμερα, δεν είχε εκλεγεί ποτέ δήμαρχος που να προέρχεται από τον χώρο της άκρας δεξιάς.

    Ο Αλεμάνο ήταν μέλος του Κοινωνικού Ιταλικού Κινήματος μέχρι το 1995, (όταν και μετονομάσθηκε σε Εθνική Συμμαχία). Ένα κόμμα που είχε ιδρυθεί από συνεργάτες και οπαδούς του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ρώμης ήταν όμως από τους πολιτικούς που υποστήριξαν την ανάγκη να «"γυρίσει" ο χώρος της δεξιάς, ξεπερνώντας την εμπειρία του φασισμού».

    Πολιτικός μηχανικός, από το 2001 μέχρι το 2006 διετέλεσε υπουργός γεωργίας της δεύτερης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Τον Μάιο του 2006 είχε χάσει την πρώτη του αναμέτρηση για την δημαρχία με αντίπαλο τότε τον κεντροαριστερό Βάλτερ Βελτρόνι (δεν ξεπέρασε το 37,1% των ψήφων).

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών η σημερινή του «ρεβάνς», οφείλεται στην υπερίσχυση της κεντροδεξιάς πριν δυο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές, αλλά όχι μόνο. Από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας (κυρίως, μετά τον βιασμό μίας αφρικανής κοπέλας, την περασμένη εβδομάδα), ήταν η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σημεία στα οποία ο Αλεμάνο είχε επιμείνει από την αρχή της εκστρατείας του.

    Ο Φρανσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Αιώνιας Πόλης, οικονομική βοήθεια για τα στεγαστικά δάνεια και άμεση, καθημερινή επαφή μέσω μηνυμάτων κινητού και e-mail, «σταματά» σήμερα στο 47%. Ο «ανοξείδωτος» της ιταλικής πολιτικής, ο Τζούλιο Αντρεότι και ο αρχηγός της Ρώμα Φραντζέσκο Τότι, είχαν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους προς τον κεντροαριστερό υποψήφιο.

    Τελικά αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη η βοήθεια του «Καβαλιέρε», ο οποίος, παρά την καταρρακτώδη βροχή, την περασμένη Παρασκευή ήταν στο πλευρό του Αλεμάνο, στην «Πιάτσα Ντελ Πόπολο» για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση. Υποσχέθηκε «υποδειγματική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης» και σήμερα δεν μπορεί παρά να νοιώθει, πολιτικά ενισχυμένος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 April 2008 - 20:49:47 UTC