Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eπαφές για τα Σκόπια
  • [02] Δήμαρχος με νεοφασιστικό παρελθόν
  • [03] Επίθεση με ρουκέτες κατά ισραηλινής πόλης
  • [04] Γαλλία-Κίνα-Θιβέτ-πρόταση διαλόγου
  • [05] Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Γ. Καραϊσκάκη
  • [06] Πρωτομαγιά: αλλαγές στις συγκοινωνίες
  • [07] Αυξάνεται το προσδόκιμο της ζωής
  • [08] Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου
  • [09] Σκληρό μήνυμα Μπους σε Συρία, Β. Κορέα, Ιράν

    [01] Κόσμος

    Στη Νέα Υόρκη

    Eπαφές για τα Σκόπια

    29/4/2008 11:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2008 11:31:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέο γύρο συναντήσεων με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άρχισε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο ειδικός διαμεσολαβητής συναντάται την Τρίτη με το Νικολά Ντιμιτρόφ και την Παρασκευή με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη. Πάντως στη γειτονική χώρα παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ο πρέσβης Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκε μόνο με τον Μπράνκο Τσερβένκφσκι, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    [02] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    Δήμαρχος με νεοφασιστικό παρελθόν

    29/4/2008 10:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τον πρώτο δεξιό δήμαρχο από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο απέκτησε η Ρώμη - και μάλιστα με παρελθόν σε κόμμα που υποστήριζε τον Μπενίτο Μουσολίνι. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ήττα της κεντροαριστεράς και η επικράτηση του ακροδεξιού Τζιάνι Αλεμάνο ήταν επακόλουθο, σε μεγάλο βαθμό, της νίκης της κεντροδεξιάς πριν απο δυο εβδομάδες στις βουλευτικές εκλογές και στη βοήθεια που του παρείχε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [03] Μ. Ανατολή

    Τελ Αβίβ, Ισραήλ

    Επίθεση με ρουκέτες κατά ισραηλινής πόλης

    29/4/2008 10:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δύο ρουκέτες εξαπολύθηκαν σήμερα το βράδυ από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της ισραηλινής πόλης Ασκελον (νότιο τμήμα του Ισραήλ), χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Όπως δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος από το Τελ Αβίβ, "οι δύο μηχανισμοί έπεσαν στη βιομηχανική ζώνη της νότιας ισραηλινής πόλης Ασκελον χωρίς να προκαλέσουν θύματα, αλλά μόνο μια μικρής έκτασης πυρκαγιά". Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γάζα, η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αλ Κοντς, του ριζοσπαστικού κινήματος ισλαμική Τζιχάντ, μέλη της οργάνωσης έριξαν τρεις ρουκέτες κατά της πόλης Ασκελον. Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μόνο σήμερα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος τουλάχιστον 20 ρουκέτες Κάσαμ και εννέα οβίδες από τη Λωρίδα της Γάζας, προφανώς σε αντίποινα για το θάνατο χθες μιας μητέρας και των τεσσάρων παιδιών της στη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Γαλλία-Κίνα-Θιβέτ-πρόταση διαλόγου

    29/4/2008 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο Δαλάι Λάμα αναμένει πάντα την επιστολή πρόσκλησης του Πεκίνου, μετά την ανακοίνωση από τις κινεζικές αρχές μιας προσφοράς διαλόγου με έναν εκπρόσωπο του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Γραφείου του Θιβέτ στο Παρίσι. "Η Κίνα ανακοίνωσε, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων, ότι το Πεκίνο επιθυμεί έναν διάλογο με τον εκπρόσωπο του Δαλάι Λάμα. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή. Πάντως όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα στο Παρίσι, Τζαμπάλ Σοζάνγκ, "μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει επιστολή πρόσκλησης από την πλευρά της Κίνας". "Εφ όσον δεν έχουμε λάβει πρόσκληση, ο εκπρόσωπός μας δεν μπορεί να απαντήσει", συνέχισε ο Τζαμπάλ Σοζάνγκ. Ο Θιβετιανός αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά το τέλος της κατάθεσης του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για την κατάσταση στο Θιβέτ. Σήμερα στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, κάλεσε τον Δαλάι Λάμα να αδράξει την ευκαιρία του διαλόγου που η Κίνα του έχει προσφέρει και να λάβει μέτρα για να θέσει τέρμα στις βιαιότητες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [05] Πολιτισμός

    Στο Μαυρομμάτι του Νομού Καρδίτσας

    Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Γ. Καραϊσκάκη

    29/4/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πραγματοποιήθηκαν και φέτος με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρομματίου του Δήμου Μουζακίου οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Την λαμπρή εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου "Ο Καραϊσκάκης" και ο Δήμος Μουζακίου, τιμώντας με τον τρόπο αυτόν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη που καταγόταν από το Μαυρομμάτι του Νομού Καρδίτσας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος , οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Κ. Τσιάρας και Γ. Αναγνωστόπουλος εκπρόσωποι Βουλευτών ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μένη Παπανικολάου, και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς.

    Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, ο υφυπουργός Παιδείας, δήλωσε τα εξής: "O Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης, όπως χαρακτήρισε τον Καραϊσκάκη ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, ο κορυφαίος αυτός αγωνιστής και αρχιστράτηγος κατά την επανάσταση του 1821, την μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, αντιπροσωπεύει όλα τα στοιχεία αυτά που ενσάρκωναν οι εθνικές ηρωικές μορφές της πατρίδας μας. Πρόσωπο παραδειγματικό, γενναίο στις πολεμικές αναμετρήσεις, πιστός στις ηθικές αξίες, αποτέλεσε ένα σημαντικό ενοποιητικό παράγοντα όταν η πατρίδα κινδύνευε από αφανισμό, όταν υπήρχε ανάγκη ταύτισης του ελληνικού λαού με τα πρότυπά του. Καθοδηγητής σε όλη του τη ζωή για τους συγχρόνους του ακόμη και με τον τραγικό, όπως πάντα αναφερόμαστε σε αυτόν, θάνατό του, αποτέλεσε το πρότυπο των ηρώων. Ο θάνατός του σηματοδότησε το τέλος του πάνω στη Γη αλλά και την αθανασία στην ψυχή και την καρδιά των μετέπειτα γενεών μέχρι και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Καραϊσκάκης ήταν ήρωας όχι μόνο για τη γενναιότητα, το θάρρος και τη ρώμη του αλλά ήταν ήρωας και με την αριστοτελική έννοια. Αποτέλεσε δηλαδή και αποτελεί Παράδειγμα προς θαυμασμό και μίμηση.

    [06] Κοινωνία

    Συγκεντρώσεις των συνδικάτων

    Πρωτομαγιά: αλλαγές στις συγκοινωνίες

    29/4/2008 8:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2008 10:21:19 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πρωτομαγιά με τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, αφού χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη, 1η του μηνός, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Οι εργαζόμενοι σε μετρό και ηλεκτρικό θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 5πμ έως τις 9πμ το πρωί, ενώ στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα καράβια θα μείνουν δεμένα από τις 12 το βράδυ της 30ης Απρίλη μέχρι τις 12 το βράδυ της 1ης Μάη. Tην Πέμπτη 1η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ, θα γίνουν μόνο τα δρομολόγια των κοινωνικών αναγκών γι αυτό οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να τηλεφωνούν στο 1110. Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στο Πεδίο του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10.30πμ. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνουν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, τα τοπικά εργατικά κέντρα.

    [07] Κοινωνία

    Πρωταθλητές της μακροζωίας οι Ικαριώτες

    Αυξάνεται το προσδόκιμο της ζωής

    29/4/2008 8:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Aποτελεί πλέον εφικτό στόχο η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στα 100 χρόνια για ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, που κατάφερε να νικήσει πολλές ασθένειες, αλλά και στη σωστή διατροφή (ιδιαίτερα τη μεσογειακή) που συμβάλλει στη θωράκιση του οργανισμού με αποτέλεσμα μια πιο μακροχρόνια και ποιοτική ζωή. "Κλειδιά" για τη μακροζωία θεωρούνται οι διατροφικές συνήθειες που βασίζονται στα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και τα όσπρια, περπάτημα, να είναι κάποιος λιτοδίαιτος και χωρίς άγχος. Επίσης σημαντικός είναι ο ρόλος της προληπτικής ιατρικής και οι περισσότεροι από τους σημερινούς σαραντάρηδες μπορούν να φτάσουν την ηλικία των 85 ετών αλλά και κάτω από προϋποθέσεις τα 100. Στην Ελλάδα 36.000 Έλληνες είναι άνω των 90 ετών και 1716 υπεραιωνόβιοι, με την Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Πρωταθλήτρια της μακροζωίας αναδεικνύεται η Ικαρία καθώς το 15 του πληθυσμού της είναι άνω των 90 ετών.

    [08] Οικονομία

    Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

    29/4/2008 8:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2008 9:22:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το αργό πετρέλαιο στα 119,93 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, υποχωρούν. Το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, από τα 118,75 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη, υποχωρούσε κατά 22 σεντς στα 118,53 δολάρια . Το Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 22 σεντς στα 116,52 δολάρια. "Η κατάσταση στη Νιγηρία και η διακοπή της λειτουργίας ενός πετρελαιαγωγού στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσαν νέα άνοδο στις τιμές, αλλά η αγορά ξεπέρασε γρήγορα αυτά τα προβλήματα και έβγαλε κέρδη από τις τιμές ρεκόρ" εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας Australian & New Zealand Bank. Οι επενδυτές αναμένεται επίσης να αποσύρουν χρήματα από τον ενεργειακό τομέα για να επενδύσουν στο αμερικανικό δολάριο, που αναμένεται να ενισχυθεί μετά τις πληροφορίες ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο 2%. Η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία μειώθηκε σχεδόν κατά 50% χθες λόγω της πενθήμερης απεργίας στις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil Corp και των νέων επιθέσεων των ανταρτών σε αγωγούς της Royal Dutch Shell .

    Στα 1,561 δολάρια το ευρώ

    Ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν μεταξύ των 1,5542 - 1,5659 δολαρίων, ενώ το απόγευμα βρισκόταν στα 1,561 δολάρια. Η ισοτιμία αναφοράς του ευρώ που εκδίδει η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε το μεσημέρι στα 1,557 δολάρια. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) η συνολική αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 841 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 446 εκατ. ευρώ αφορούσαν αγορές και τα 395 εκατ. ευρώ πωλήσεις κρατικών τίτλων. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στο δεκαετές ομόλογο λήξης 20-7-2017 με 360 εκατ. ευρώ, καθώς και στο τριετές ομόλογο λήξης 20-3-2011 με 165 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου λήξης 20-7-2017 ήταν 3,64% στο κλείσιμο. Στη διατραπεζική αγορά, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, τα επιτόκια διαμορφώθηκαν ως εξής: Μιας ημέρας 4,10%, δύο ημερών 4,22%, μιας εβδομάδας 4,27%, ενός μήνα 4,42%, τριών μηνών 4,90%, έξι μηνών 4,91% και ενός έτους 4,99%.

    Ο Τζορτζ Μπούς για τα αποθέματα πετρελαίου

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να σταματήσει την αναπλήρωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις τιμές της αγοράς. "Δεν πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει τις τιμές", δήλωσε ο Μπους απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τερματισμού της αναπλήρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. "Αγοράζουμε περίπου 67.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (...). Η παγκόσμια ζήτηση είναι 85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα", υπογράμμισε. "Δεν πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει τις τιμές, όταν αφορά το ένα δέκατο του 1%", πρόσθεσε ότι είναι "προς το εθνικό μας συμφέρον" να αναπληρώσουμε τα αποθέματα "σε περίπτωση που θα υπάρξει σημαντική διαταραχή της τιμής του αργού πετρελαίου".

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Σκληρό μήνυμα Μπους σε Συρία, Β. Κορέα, Ιράν

    29/4/2008 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    H πρόσφατη αποκάλυψη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συνεργασία Συρίας με Βόρεια Κορέα στον πυρηνικό τομέα, έχει την πρόθεση να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στη Δαμασκό και την Πιονγιανγκ καθώς και στην Τεχεράνη σχετικά με τις πυρηνικές τους βλέψεις, δήλωσε σήμερα o Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ όλης της ύλης από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο. "Επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε κάποιους πολιτικούς μας στόχους, και να στείλουμε κάποια μηνύματα, ένα απ αυτά είναι να κάνουμε σαφές στη Βόρεια Κορέα και στην ηγεσία της ότι ενδέχεται να γνωρίζουμε περισσότερα γι αυτήν απ΄ό,τι αυτοί νομίζουν", επισήμανε ο κ. Μπους.

    Υπενθυμίζεται ότι η CIA ανέφερε προσφάτως ότι ένας πυρηνικός σταθμός στη Συρία που είχε σταματήσει τη λειτουργία του μετά από βομβαρδισμό του από τις ισραηλινές δυνάμεις, θα είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει εντός μερικών εβδομάδων με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

    Η Συρία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα πυρηνικό πρόγραμμα.

    Εντωμεταξύ, ο Τζορτζ Μπους που θα επισκεφθεί προσεχώς τη Μέση Ανατολή, δήλωσε επίσης ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ θα επιτευχθεί πριν αποχωρήσει ο ίδιος από το Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. "Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της προεδρίας μου", τόνισε ο κ. Μπους στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μπους κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς ότι εξαπολύει ρουκέτες εντός του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση και να επικρατήσει το χάος και η σύγχυση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 April 2008 - 20:50:04 UTC