Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Στην τελική ευθεία το θέμα του ΟΤΕ
  • [03] Γ. Παπανδρέου: "Δεν αλλάζω τρόπο ζωής"
  • [04] Επεισόδια στη Γεωπονική Σχολή
  • [05] Εξομαλύνεται η κατάσταση στα αεροδρόμια
  • [06] Αεροπορική επιδρομή σε συνοικία της Βαγδάτης
  • [07] Φονικό μπαράζ ανεμοστρόβιλων
  • [08] Σεισμική δόνηση στη Σουμάτρα
  • [09] Χιλή: Έκρηξη του ηφαιστείου Τσαϊτέν
  • [10] Μιανμάρ. Σοβαρές ζημιές απ' τον κυκλώνα Ναργκίς
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου
  • [12] Βρετανία: Δεινή ήττα των Εργατικών

    [01] Κοινωνία

    Νεκρός οδηγός λεωφορείου

    Αιματηρή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

    3/5/2008 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2008 7:27:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αιματηρή κατάληξη είχε σήμερα η μεταγωγή ενός 30χρονου τοξικομανή στο Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου Θεσσαλονίκης. Ο 30χρονος που είχε συλληφθεί για κλοπές και επρόκειτο να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, κατάφερε να δραπετεύσει κατά τη διαδρομή από το περιπολικό της ΕΛΑΣ, αρπάζοντας και το όπλο ενός εκ των αστυνομικών που τον συνόδευε. Στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει, καταδιωκόμενος από περιπολικά της ΕΛΑΣ, με επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ακινητοποιούσε υπό την απειλή του όπλου. Κάποια στιγμή επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ όπου πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ τον 60χρονο οδηγό του και προκειμένου να μην εγκλωβιστεί το εγκατέλειψε επιβιβαζόμενος σε άλλο διερχόμενο ΙΧ υπό την απειλή του όπλου. Η καταδίωξη του συνεχίστηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη όπου ο 30χρονος προκειμένου να διαφύγει πήρε ως όμηρο έναν άνδρα, εισβάλλοντας στο σπίτι του. Τελικά συνελήφθη στο Νέο Κορδελιό και ανακρίνεται.

    [02] Οικονομία

    48ωρη απεργία των εργαζομένων στις 6/5 & 7/5

    Στην τελική ευθεία το θέμα του ΟΤΕ

    3/5/2008 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2008 7:25:16 μμ)

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα του ΟΤΕ, καθώς αναμένεται να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Deutsche Telekom. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις αρμοδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και στην τιμή εξαγοράς του επιπλέον 3% των μετοχών του οργανισμού. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σημείωσε πάντως πως αν και τα "δύσκολα" ζητήματα έχουν κλείσει, αυτά που απομένουν δεν είναι ασήμαντα. Από την άλλη, εντείνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίοι εξήγγειλαν 48ωρη απεργία από την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 13.00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή", τονίζει ότι η ΝΔ παραδίδει τον ΟΤΕ αντί πινακίου φακής και με σκανδαλώδη τρόπο, ενώ χαρακτηρίζει "ανέκδοτο" την εκτίμηση του Γιώργου Αλογοσκούφη ότι η οικονομία βρίσκεται σε θετική πορεία.

    [03] Πολιτική

    Στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή"

    Γ. Παπανδρέου: "Δεν αλλάζω τρόπο ζωής"

    3/5/2008 12:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2008 7:26:07 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή", μετά το ατύχημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει την κρίση στην οικονομία στην πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι "η ΝΔ δεν θωράκισε την Ελλάδα απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις, αλλά και υπονόμευσε το εισόδημα του μέσου Έλληνα", ενώ τάχθηκε υπέρ της αύξησης "αισθητά" των μισθών.

    "Αυτό εννοούμε εμείς με την πολιτική της αναδιανομής. Μεγαλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, σωστές τιμές στην αγορά", προσθέτει. Ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΟΤΕ, εκτιμά ότι "η ΝΔ παραδίδει τον οργανισμό αυτό, αντί πινακίου φακής και με σκανδαλώδη τρόπο σε κρατική γερμανική εταιρεία". "Εμείς, αντιθέτως, προσθέτει, θέλουμε τον ΟΤΕ ελληνικό ισχυρό παίκτη στα Βαλκάνια και όχι θυγατρική μιας ξένης επιχείρησης, που θα ελέγχει κάποιο άλλο κράτος".

    Για τις εξελίξεις γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Ζήμενς, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "αν και πάλι η ΝΔ παίξει ένα παιγνίδι κομματικό, αυτό θα είναι απλώς απόδειξη της αδυναμίας του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ίδιο του το κόμμα".

    Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να βάλει εκείνη τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα επίλυσης του προβλήματος, τασσόμενος υπέρ "μιας ονομασίας για κάθε χρήση με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου. "Θα ήταν λάθος ολέθριο το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας", αναφέρει.

    Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου το αποκλείει κατηγορηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι". Παράλληλα επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι "αδυνατεί να αναλάβει σοβαρές ευθύνες απέναντι στον τόπο σε μία παρόμοια προσέγγιση και ακολουθεί μία πορεία εύκολης διαμαρτυρίας και καταγγελίας των πάντων".

    Όσον αφορά στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει: "Έχω εκλεγεί από τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ για χρονικό διάστημα που ορίζεται από το καταστατικό μας, με μία σαφέστατη εντολή νίκης και αλλαγής. Αυτή η απόφαση δεσμεύει όλους μας. Σε κάθε περίπτωση, όρια και όρους δεν μπορει να βάζει κανένας", καθιστά σαφές. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα, "να φέρω ένα νέο ήθος στην εξουσία, μια νέα αντίληψη που θεωρώ πως χρειαζεται μια σύγχρονη χώρα, σε μια Παγκόσμια οικονομία και κοινωνία".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. "Μένει να δούμε πόση είναι η ουσία και πόσοι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί", διευκρινίζει, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στη χώρα μας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δημιουργούν ουσιαστικά αυτονομία και ασφάλεια στην Ελλάδα. Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει έλλειψη βούλησης στην κυβέρνηση να προστατεύσει το περιβάλλον στη χώρα μας και δεσμεύεται ότι "αύριο ως κυβέρνησης θα υλοποιήσουμε την πρόταση αναγέννησης ολόκληρης της Πελοππονήσου, που προεκλογικά είχαμε καταθέσει".

    Δήλωση Δ. Παπαδημούλη για τη συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    "Αντί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται διαρκώς στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ας κάνει επιτέλους ουσιαστική αντιπολίτευση στη Ν.Δ.", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή".

    [04] Κοινωνία

    Σοβαρές ζημιές

    Επεισόδια στη Γεωπονική Σχολή

    3/5/2008 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω και μέσα στη Γεωπονική Σχολή, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα από ομάδες νεαρών, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης του χασίς. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, ομάδες από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που, κατά την αστυνομία, ήταν περίπου 3.000 άτομα, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν εκεί, έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και λάστιχα και έβαλαν φωτιές. Στη συνέχεια έκαναν συνεχώς επιθέσεις μέσα από τη Γεωπονική Σχολή, όπου κατέφευγαν για να αποφύγουν τις συλλήψεις, πετώντας πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή η λεωφόρος Αθηνών και στα δυο ρεύματα μέχρι τις 7.30 το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανείς, ενώ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, νωρίς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πορεία από το Θησείο προς τη Γεωπονική Σχολή από αντιεξουσιαστές.

    [05] Κοινωνία

    Από τη "λευκή απεργία" των πιλότων ελικοφόρων

    Εξομαλύνεται η κατάσταση στα αεροδρόμια

    3/5/2008 4:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ομαλοποιημένη ήταν σήμερα η κατάσταση σχετικά με τις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, οι οποίες διαταράχθηκαν εξαιτίας της "λευκής απεργίας" που πραγματοποιούν οι πιλότοι των ελικοφόρων αεροσκαφών, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, την οποία όμως έχουν υπογράψει οι πιλότοι της ΕΧΠΑ, αλλά και η ΟΣΠΑ. Μετά τη χθεσινή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, εξαιτίας των 11 ματαιώσεων πτήσεων, κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου, σήμερα η διοίκηση της εταιρείας δρομολόγησε μεγαλύτερα αεροσκάφη, τύπου Μπόινγκ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και έτσι εκτελέστηκαν όλες οι πτήσεις, πλην της πρωινής για Πάρο. Για αύριο, Κυριακή, 4 Μαΐου, η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών αποφάσισε τη δρομολόγηση αεροσκαφών Μπόινγκ 737-400 και συγχωνεύσεις πτήσεων, ενώ για την πτήση προς Λάρνακα θα δρομολογηθεί αεροσκάφος τύπου Αιrbus, για να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές με ανακοίνωσή τους εκφράζουν για άλλη μια φορά τη λύπη τους για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή πραγματοποίηση των πτήσεων.

    [06] Ιράκ

    Αεροπορική επιδρομή σε συνοικία της Βαγδάτης

    3/5/2008 4:39:00 μμ

    Περισσότεροι από 20 άνθρωποι -ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα- τραυματίστηκαν στη σημερινή αμερικανική αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό αυτοπτών μαρτύρων και νοσοκομειακών πηγών. Στόχος της επιδρομής, στη διάρκεια της οποίας εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι, ήταν ένα μικρό οίκημα πλάι στο νοσοκομείο Αλ Σαντρ, στο κέντρο της υποβαθμισμένης αυτής συνοικίας, το οποίο χρησιμοποιείται ως αίθουσα ανάπαυσης των επισκεπτών. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, προσθέτοντας ότι στόχος της ήταν "γνωστά εγκληματικά στοιχεία". Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε τραυματίες.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Φονικό μπαράζ ανεμοστρόβιλων

    3/5/2008 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Οι ΗΠΑ συγκλονίστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε ένα 24ωρο μετρήθηκαν 24 ανεμοστρόβιλοι. Η εικόνα του μαύρου σίφουνα επαναλήφθηκε 24 φορές την ίδια μέρα σε διαφορετικά σημεία των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Από δύο σπίτια ανασύρθηκαν νεκροί, τέσσερις άνθρωποι, μία 15χρονη κοπέλα και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι κάτοικοι του Γκλάντστοουν στο Κάνσας, καταγγέλλουν ότι βρέθηκαν στον εφιάλτη του ανεμοστρόβιλου χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση.

    Για αιφνιδιαστική επίθεση ακραίων καιρικών φαινομένων κάνουν λόγο αμερικανοί μετεωρολόγοι συνοψίζοντας ότι από τον ερχομό της άνοιξης, στο Κάνσας, το Αρκάνσω και το Μιζούρι έχουν καταγραφεί επτακόσιοι οκτώ ανεμοστρόβιλοι. Το ανοιξιάτικο χιόνι σκέπασε για τρίτη φορά τα μεσοδυτικά της χώρας με στόχο αυτή τη φορά τη Νότια ντακότα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανών μετεωρολόγων, από τις αρχές Απριλίου έχουν πλήξει την περιοχή περισσότεροι από επτακόσιοι ανεμοστρόβιλοι.

    Σήμα κινδύνου από το χωριό Οττα της Νορβηγίας. Δύο κατολισθήσεις με διαφορά έξι ωρών βύθισαν περιουσίες στο χάος. Γεωλόγοι κλήθηκαν να δώσουν επιστημονική εξήγηση για τη διάβρωση του εδάφους στην περιοχή που θεωρείται εθνικός δρυμός για τη Νορβηγία.

    [08] Κόσμος

    Τζακάρτα, Ινδονησία

    Σεισμική δόνηση στη Σουμάτρα

    3/5/2008 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σουμάτρα, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική και Γεωφυσική Υπηρεσία της Τζακάρτας και πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) κατέγραψε επίσης τον υποθαλάσσιο σεισμό ανοικτά των δυτικών ακτών της Σουμάτρας στις 10:53 τοπική ώρα. Μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη Παντάνγκ, 244 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του επικέντρου, διευκρίνισαν οι αρμόδιες αρχές. Οι δυτικές ακτές της Σουμάτρας είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή: στις 26 Δεκεμβρίου 2004 και στις 28 Μαρτίου 2005 σημειώθηκαν εκεί οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί των τελευταίων 40 ετών στον κόσμο.

    [09] Κόσμος

    Σαντιάγο, Χιλή

    Χιλή: Έκρηξη του ηφαιστείου Τσαϊτέν

    3/5/2008 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο Τσαϊτέν, κοντά στην ομώνυμη πόλη, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές σεισμικές δονήσεις και να εκτοξευθεί στάχτη σε ύψος δύο χιλιομέτρων. Eκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αρκετά σχολεία έκλεισαν και νοσοκομεία εισήγαγαν για περίθαλψη αρκετούς κατοίκους με ερεθισμούς στα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι η στάχτη που εκλύθηκε κάλυψε μεγάλη έκταση της πόλης, που βρίσκεται 1.220 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο και σε απόσταση 10 χλμ. από το ηφαίστειο. Σύμφωνα με τις αρχές, απεστάλησαν υδροφόρες στην περιοχή καθώς η στάχτη εισήλθε στα υδραγωγεία. Ένα σκάφος εστάλη για να περισυλλέξει εκατοντάδες κατοίκους των μικρών νησιών που βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα της Χιλής. Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων αρχικά ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο Μιτσιμαουίδα, αργότερα όμως απέσυρε την ανακοίνωση και διευκρίνισε ότι το συμβάν κατεγράφη στο Τσαϊτέν.

    Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από εναέριες λήψεις στις οποίες απεικονιζόταν η στάχτη να καλύπτει τις βουνοπλαγιές, κι η ορατότητα να είναι κακή. Στην πόλη η στάχτη κάλυψε μεγάλες εκτάσεις και κάλυψε πολλά οχήματα. Ορισμένοι κάτοικοι φορούσαν χειρουργικές μάσκες για να μην εισπνεύσουν τη στάχτη.

    Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, ή ONEMI, ανακοίνωσε ότι προέβη στην εκκένωση 1.500 ανθρώπων από τις εστίες τους αρχίζοντας από τους γηραιότερους, τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες. Επρόκειτο να μεταφερθούν στο καταφύγιο Κάστρο, στο νησί Τσιλόε.

    Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ψυχραιμία. Στη Χιλή βρίσκονται 2.000 ηφαίστεια, περιλαμβανομένων των δυο πιο ενεργών της Λατινικής Αμερικής, του Βιγιαρίκα και του Γιάιμα. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα 500 από τα ηφαίστεια στο έδαφος της χώρας είναι ενεργά. Το Γιάιμα εξερράγη τον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.

    [10] Κόσμος

    Ρανγκούν, Μιανμάρ

    Μιανμάρ. Σοβαρές ζημιές απ' τον κυκλώνα Ναργκίς

    3/5/2008 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-REUTERS

    Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει τροπικός κυκλώνας που πλήττει την Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Στέγες παρασύρθηκαν και δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ οι στρατιωτικές αρχές της χώρας αποφάσισαν να κλείσουν το αεροδρόμιο. Η ηλεκτροδότηση, ούτως ή άλλως προβληματική στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στην Ασία, διακόπηκε μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς με ανέμους που φτάνουν τα 120 μίλια την ώρα. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, αν και η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για κύματα ως και 3,5 μέτρα στις παραλιακές περιοχές. Η κρατική τηλεόραση και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Γιανγκόν διέκοψαν τα προγράμματά τους, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων εξαιτίας των πλημμυρών στις περισσότερες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο κυκλώνας μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικά της Γιανγκόν προς τη βόρεια Ταϊλάνδη.

    [11] Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου

    3/5/2008 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/5/2008 1:00:43 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σήμερα Σάββατο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Τα στοιχεία δεν είναι ευχάριστα, ούτε για την ελευθερία του Τύπου, ούτε για τους λειτουργούς του. Το 2007 συνελήφθησαν 875 δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν 95 και φυλακίστηκαν 127. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN) διενεργεί μια καμπάνια για την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον πλανήτη. Φέτος, στο επίκεντρο βρίσκεται η δημοσιογραφία στην Κίνα.

    Η Κίνα βρίσκεται τα τελευταία 9 χρόνια πρώτη στον κατάλογο των 24 χωρών που φυλακίζουν δημοσιογράφους. Ακολουθούν η Κούβα, η Ερυθραία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων φυλάκισης χωρίς απαγγελία κατηγοριών σημειώθηκε πέρσι και στις ΗΠΑ.

    Οι επεμβάσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου συνιστούν παραβίαση του ίδιου του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας. Παράλληλα ζήτησε να μη μένουν ατιμώρητοι όσοι επιτίθενται στους δημοσιογράφους σε διάφορες θερμές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη.

    Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ

    "Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου βρίσκει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται σε διεθνές και τοπικό επίπεδο η ελευθεροτυπία», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). "Φαινόμενα όπως οι δολοφονίες δημοσιογράφων ή οι βίαιες επιθέσεις εναντίον τους κατά την άσκηση του έργου τους, οι απόπειρες λογοκρισίας και ελέγχου της ενημέρωσης αλλά και οι προσπάθειες περιστολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων υπηρετούν όλα ένα και μόνο δόλιο σκοπό: τον περιορισμό του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και, συνακόλουθα, τον περιορισμό της ίδιας της δημοκρατίας. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, σε πνεύμα ενότητας με όλους τους συναδέλφους τους διεθνώς, θα αντισταθούν σθεναρά, όπως πάντοτε έκαναν, σε όλες αυτές τις επιθέσεις, και θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν καθημερινά με το έργο τους ότι θεωρούν ύψιστο αγαθό την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πληροφόρηση και την τήρηση της δεοντολογίας, καθώς και να επαληθεύουν εμπράκτως ότι η ελευθεροτυπία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [12] Κόσμος

    Λονδίνο, Βρετανία

    Βρετανία: Δεινή ήττα των Εργατικών

    3/5/2008 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εφιαλτικό για την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν ήταν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Αγγλία και την Ουαλία. Η βαριά εκλογική ήττα των Εργατικών στην Βρετανία σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας, όμως ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει ακόμα ελπίδες, εκτιμά σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BBC, το κόμμα των Εργατικών έρχεται τρίτο με 24% μετά τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες (25%) και το Συντηρητικό Κόμμα (44%).

    Οι περισσότερες εφημερίδες εκτιμούν πως η κατάσταση δεν είναι μοιραία για τον Μπράουν. "Έχει ήδη υποσχεθεί πως μαθαίνει από τα παθήματά του.

    Σχόλια του Τύπου στη Βρετανία

    Για "σφαγή" κάνει λόγο η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" και για μια "μακριά και αιματηρή Παρασκευή" η εφημερίδα "Γκάρντιαν".

    Στο κύριο άρθρο τους οι "Τάιμς" επισημαίνουν τη μεταστροφή του βρετανικού πολιτικού τοπίου, μόλις δέκα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπράουν, που διαδέχτηκε τον Τόνι Μπλερ και πριν τις γενικές εκλογές σε δύο χρόνια. "Αν τελικά χάσει ο Γκόρντον Μπράουν και δεν καταφέρει να δώσει στους Εργατικούς μια νέα τετραετία, τότε θα είναι η ώρα που οι ιστορικοί θα επιλέξουν ως την αρχή του τέλους της πρωθυπουργίας του", τονίζει η εφημερίδα.

    Στην "Γκάρντιαν", ο Τόνι Τράβερς ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής στο LSE γράφει χαρακτηριστικά: "Αν λάβουμε υπόψη μας τη συνολική εικόνα στην Αγγλία και την Ουαλία, είναι σαφές πως τα προάστια εγκατέλειψαν τον Μπράουν. Ίσως να είναι επακόλουθο της αποχώρησης του προκατόχου του: οι Συντηρητικοί του Τόνι Μπλερ πήγαν σπίτι τους".

    Αν ο κ.Μπράουν επικεντρωθεί στην οικονομία έχει χρόνο να ανακάμψει πριν τις επόμενες εκλογές", υπογραμμίζει η "ΝτέιλιΜέιλ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 May 2008 - 16:49:59 UTC