Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργή και αγανάκτηση
  • [02] Νίκη Ομπάμα στο Γκουάμ
  • [03] Βολιβία: Διαδηλώσεις εναντίον δημοψηφίσματος
  • [04] Προσάραξε κρουαζιερόπλοιο στη Λετονία

    [01] Κοινωνία

    Για το θάνατο οδηγού λεωφορείου από φυγά

    Οργή και αγανάκτηση

    4/5/2008 10:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2008 10:32:47 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Βαριές ευθύνες στην αστυνομία αποδίδει το υπουργείο Εσωτερικών για τη χθεσινή δολοφονία ενός οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη από νεαρό φυγά, ενώ ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έξι αστυνομικοί. Για εγκληματική αμέλεια των αστυνομικών και "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο σκηνικό τρόμου που εκτυλίχθηκε στη συμπρωτεύουσα. Το τραγικό περιστατικό ξεκίνησε όταν ο 33χρονος διαρρήκτης απέδρασε από το περιπολικό που τον μετέφερε χωρίς χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα της Σίνδου, αφού πρώτα απέσπασε το όπλο ενός από τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Στη συνέχεια ο δράστης επιβιβάστηκε με την απειλή του όπλου σε δύο διερχόμενα ΙΧ και σε ένα αστικό λεωφορείο, όπου πυροβόλησε εξ επαφής τον άτυχο 60χρονο οδηγό. Ακολούθως εισέβαλε σε ένα σπίτι όπου κράτησε ομήρους τους ενοίκους, κατάφερε να αρπάξει ένα από τα περιπολικά που τον καταδίωκαν, ενώ στο τέλος συνελήφθη τραυματισμένος στο Νέο Κορδελιό.

    Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί που επάνδρωναν τα δύο περιπολικά, καθώς και οι προϊστάμενοί τους, διοικητές των Τμημάτων Ασφαλείας Σίνδου και Αμπελοκήπων, ενώ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και διεξάγεται προανάκριση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες θα επιμερίζονται πλέον όχι μόνο στους διοικούμενους, αλλά και στους διοικούντες, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

    [02] Κόσμος

    Έλαβε 50,1% έναντι 49,9% της Κλίντον

    Νίκη Ομπάμα στο Γκουάμ

    4/5/2008 10:34:00 πμ

    Μία ακόμη νίκη πέτυχε ο Μπάρακ Ομπάμα στην αμφίρροπη μάχη με τη Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των αμερικανικών Προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, κερδίζοντας με ελάχιστες ψήφους χθες Σάββατο την πρώην πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου στο νησί του Ειρηνικού, Γκουάμ. Συγκεκριμένα ο Ομπάμα έλαβε 2.264 ψήφους και η Κλίντον 2.257, ποσοστό 50,1% έναντι 49,9%, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Ουδείς από τους δύο υποψηφίους μετέβη στο Γκουάμ για να κάνει προεκλογική εκστρατεία, καθώς αναμένονται σκληρές μάχες σε μεγάλες πολιτείες.

    Ο Ομπάμα ο οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις ρίζες του στην περιοχή: έχει γεννηθεί στη Χαβάη κι έχει μεγαλώσει στην Ινδονησία, έγραψε μια επιστολή προς τους πολίτες του νησιού που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. "Έμαθα από πρώτο χέρι για τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινότητες του Ειρηνικού", ανέφερε στην επιστολή του.

    Η Κλίντον από την άλλη υποσχέθηκε να εργαστεί στην κατεύθυνση της παραχώρησης δικαιωμάτων ψήφου στις εκλογές στους κατοίκους του (δεν το διαθέτουν), ενώ ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, μίλησε τηλεφωνικά σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Γκουάμ για να προωθήσει την υποψηφιότητα της συζύγου του.

    Αμφότεροι οι υποψήφιοι φρόντισαν να μεταδοθούν οι τηλεοπτικές τους διαφημίσεις στο νησί. Ο Ομπάμα άνοιξε προεκλογικό γραφείο στην πρωτεύουσα Χαγκάτνα που απασχολεί μάλιστα τρεις εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ενώ οι Κλίντον επιχείρησαν να κεφαλαιοποιήσουν τις επισκέψεις τους στη νήσο, περιλαμβανομένης μιας στάσης του στο νησί καθ' οδόν προς την Ασία.

    Μετά την ψηφοφορία δύο εκλέκτορες κατέληξαν σε έκαστο υποψήφιο: πλέον, ο Ομπάμα έχει 1.740 εκλέκτορες και η Κλίντον 1.601 και οι δύο απέχουν ακόμη πολύ από τους 2.024 που χρειάζονται για την εξασφάλιση του χρίσματος.

    Αρκετοί κάτοικοι του νησιού των 170.000 κατοίκων, που έχει ελάχιστη σχέση με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, χαρακτήρισαν υποκριτικό το όψιμο ενδιαφέρον των υποψηφίων, αν και οι περισσότεροι το καλωσόρισαν. Η νήσος είχε ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα από τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο τον 16ο αιώνα. Η πρώην Ισπανική αποικία παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898. Η αξία της νήσου είναι κυρίως στρατηγική: φιλοξενεί βάσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

    [03] Κόσμος

    Βολιβία: Διαδηλώσεις εναντίον δημοψηφίσματος

    4/5/2008 11:00:00 πμ

    Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην ανατολική Βολιβία με αυτοσχέδια οδοφράγματα από φλεγόμενα λάστιχα και χώμα αργά χθες Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για το δημοψήφισμα που διοργανώνουν οι αρχές της πλούσιας επαρχίας Σάντα Κρους, με το ερώτημα της αυτονομίας που θεωρείται ως η σοβαρότερη πρόκληση στην μέχρι στιγμής θητεία του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν στις κοινότητες Σαν Χουλιάν, Βίγια Παραΐσο, Κουάτρο Κανάντας και Λος Άνχελες, όπου προειδοποίησαν ότι δεν προτίθενται να επιτρέψουν σε κανένα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα Κυριακή.

    Αγρότες στην περιοχή Γιακαπάνι απέκλεισαν δρόμους για να εμποδίσουν τις τοπικές αρχές να εγκαταστήσουν εκλογικά τμήματα.

    Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση στη Σάντα Κρους έχει διχάσει τη χώρα ανάμεσα στην φτωχή πλειοψηφία και τις πλούσιες περιοχές στα ανατολικά όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, που αντιτίθεται στην πολιτική του Μοράλες.

    Η αυτοδιοίκηση στις περιοχές των Κρουσένιος, όπως αυτοαποκαλούνται κάτοικοι της Σάντα Κρους, αξιώνει περισσότερο έλεγχο επί των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, την κατανομή της γης, την διαχείριση της φορολογίας, την απόδοση δικαιοσύνης και τη σύσταση σωμάτων ασφαλείας.

    Η κυβέρνηση του Μοράλες χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο και πρόκριμα αποσχιστικής απόπειρας, στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου.

    [04] Κόσμος

    Σκάφη της ακτοφυλακής έχουν σπεύσει στην περιοχή

    Προσάραξε κρουαζιερόπλοιο στη Λετονία

    4/5/2008 10:56:00 πμ

    Κρουαζιερόπλοιο με 984 επιβαίνοντες προσάραξε ανοικτά των ακτών της Λετονίας σήμερα, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή. Το "Μόνα Λίζα" με σημαία των Νησιών Μπαχάμες προσάραξε στα Στενά Ιρμπε, που οδηγούν από τη Βαλτική Θάλασσα στο λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας Ρίγα. "Το πλήρωμα ελέγχει το πλοίο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή για πρόβλημα με τα καύσιμα", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ακτοφυλακής, χωρίς να αναφέρει τίποτε για τους επιβάτες. Αρκετά σκάφη της Ακτοφυλακής έχουν σπεύσει στο σημείο που βρίσκεται το πλοίο.

    Το λιμάνι της Ρίγας θεωρείται δημοφιλής προορισμός την άνοιξη και το καλοκαίρι για πολλά κρουαζιερόπλοια και επίσης πραγματοποιούνται από εκεί καθημερινά δρομολόγια ανάμεσα στη Λετονία και τη Σουηδία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 May 2008 - 8:49:59 UTC