Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θρήνος και απόγνωση
  • [02] Διεθνείς ανησυχίες
  • [03] Κλίντον την Ιντιάνα - Ομπάμα τη Β.Καρολίνα
  • [04] Ξεκινούν οι εργασίες στην Κορίνθου-Πατρών
  • [05] Ινδία: Επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς
  • [06] Τροποποιήσεις πτήσεων
  • [07] Siemens: Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [08] Σήμερα η δίκη του Ε.Λ.Α.
  • [09] Στο σφυρί το "αmerica.com"
  • [10] Συνεδρίαση της ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΗΠΑ: Επανήλθαν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών
  • [12] Λίβανος: Συνέχιζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

    [01] Κόσμος

    22.500 νεκροί - 41.000 αγνοούμενοι στη Μιανμάρ

    Θρήνος και απόγνωση

    7/5/2008 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Μιανμάρ μετά το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ναργκίς, ανακοίνωσε σήμερα από την Μπανγκόκ η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών της Μιανμάρ, ο κυκλώνας προκάλεσε τον θάνατο 22.500 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 40.000 αγνοούνται. "Υπάρχουν 41.000 αγνοούμενοι, όμως πολλοί πιστεύουν πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεκροί", δήλωσε ο διευθυντής της Οργάνωσης για τη Μιανμάρ Άντριου Κίρκγουντ. "Και φυσικά, υπάρχουν εκατομμύρια άστεγοι. Πόσοι ακριβώς δεν γνωρίζουμε", επισήμανε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γιανγκόν (πρώην Ρανγκούν). Ο Κίρκγουντ πρόσθεσε πως η Οργάνωσή του λαμβάνει φρικιαστικές πληροφορίες από το Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, όπου βρίσκονται οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. "Μία ομάδα της οργάνωσής μας είδε, μόλις υποχώρησαν τα νερά, χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση σε μια περιοχή", είπε χαρακτηριστικά. Η φυσική καταστροφή που έπληξε την Μιανμάρ εκτιμάται ότι είναι η χειρότερη στην Ασία μετά το 1991, όταν 143.000 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Την ίδια ώρα όμως οι ασθένειες, η πείνα και η δίψα αποτελούν απειλές για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες, όπως προειδοποίησαν σήμερα Τετάρτη υπηρεσίες αρωγής, καλώντας ξανά το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να άρει τις πύλες και να επιτρέψει την απευθείας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Η απάντηση του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ήταν να ορίσει έναν Υπουργό αρμόδιο για να εξετάσει τις αιτήσεις για άδεια εισόδου στη χώρα των μελών των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί καμιά άδεια, δήλωσε σήμερα Τετάρτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Πολλοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν εκτός Μιανμάρ αναμένοντας να τους δοθούν οι άδειες εισόδου για να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες του κυκλώνα Ναργκίς. Στη διάρκεια συνάντησης σήμερα στην Μπανγκόκ εκπροσώπων του ΟΗΕ και μεγάλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι ειδικοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση αυτή. Όμως ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τόνισε πως ο ορισμός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Μιανμάρ Μαούνγκ Μιίντ ως αρμόδιου για να εξετάσει τις αιτήσεις για άδειες εισόδου στη χώρα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

    Ο Μαούνγκ Μιίντ ορίστηκε συντονιστής για τη διεθνή βοήθεια και "ελπίζουμε πως αυτό είναι καλό σημάδι", πρόσθεσε ο Χορσεϊ.

    Εργαζόμενοι των υπηρεσιών αρωγής έδιναν μάχη για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό στους επιζώντες, ενώ η χούντα δέχεται έντονη κριτική από ξένες κυβερνήσεις για την απραξία της ενώπιον της καταστροφής. "Αφήστε τις Ηνωμένες Πολιτείες να έλθουν και να σας βοηθήσουν", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, καθώς πέντε ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς η βοήθεια δεν φθάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται σε μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, ειδικά στην περιοχή του δέλτα, όπου ολόκληρες πόλεις αφανίστηκαν. Ο Ρασίντ Χάλικοφ του γραφείου του Οργανισμού για το Συντονισμό σε Ανθρωπιστικά Ζητήματα κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς να ανοίξει τα σύνορα στις ξένες υπηρεσίες αρωγής. Εκτίμησε ότι "εκατοντάδες χιλιάδες" κάτοικοι της Μιανμάρ χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

    Ο Νταν Κόλινσον, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, μιας από τις ελάχιστες που επιχειρούν στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, είπε ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί εκθετικά όσο θα ανακαλύπτονται, τις επόμενες ημέρες, θύματα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. "Δε θα με εξέπληττε αν έφθανε ακόμη και τις 50.000", είπε.

    Στην πόλη Μπογκαλάυ, στο Δέλτα του Ιραουάντι, το 95% των κατοικιών καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μάουνγκ Μάουνγκ Σουέ. "Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα 3,5 μέτρων", είπε. Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι παράκτιες περιοχές στην Μιανμάρ βρίσκονται, πλέον, κάτω από το νερό. Τηλεοπτικές εικόνες από τη ζώνη της καταστροφής απεικονίζουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένες γέφυρες και επιζώντες που είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στην ύπαιθρο.

    Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι άρχισε να διανέμει 800 τόνους τροφίμων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Γιανγκόν, όμως τόνισε πως πολλές περιοχές παραμένουν απρόσιτες. Η Ουάσινγκτον, ένας από τους εντονότερους επικριτές του στρατιωτικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας 3,25 εκατ. δολαρίων. Ξένη βοήθεια αξίας 10 εκατ. δολαρίων άρχισε να φθάνει στη χώρα μέσω Ταϊλάνδης.

    Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Αν Βενεμάν δήλωσε ότι "ο χρόνος είναι το πιο ουσιαστικό" όσον αφορά την παροχή βοήθειας, καθώς "σε καταστάσεις όπως αυτές, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ασθένειες και την πείνα και χρειάζονται άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν".

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που θέτει το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνά την Μιανμάρ τα τελευταία 46 χρόνια: "τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από την κυβέρνηση της Βιρμανίας να ανοίξει τις πόρτες. Η βιρμανική κυβέρνηση απαντά: δώστε μας τα χρήματα, θα τα διανείμουμε εμείς. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό", είπε. Συνολικά μέχρι στιγμής διεθνείς οργανισμοί και Κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 28 εκατ. δολαρίων προς την Μιανμάρ. Η Ελλάδα αποστέλλει οικονομική βοήθεια 200.000 δολαρίων, ενώ στέλνουμε και αεροσκάφος με φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για τα θύματα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, ζητώντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

    Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζητάει 6,29 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,86 εκατομμύρια ευρώ) για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και πιο συγκεκριμένα για την αγορά σκηνών, πόσιμου νερού, εντομοαπωθητικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

    "Αυτή είναι μια πρώτη έκκληση για οικονομική βοήθεια, αφού όπως φαίνεται οι ανάγκες θα αυξηθούν", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [02] Οικονομία

    Διεθνείς ανησυχίες

    7/5/2008 10:46:00 πμ

    Πολύ κοντά στα 122 δολάρια το βαρέλι κινείται σήμερα η τιμή του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε το πρωί κατά 4 σεντς στα 121,80 δολάρια το βαρέλι από τα 121,84 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη, όπου έφτασε χθες στην τιμή -ρεκόρ των 122,73 δολαρίων. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας χθες κατέγραψε νέο ρεκόρ φθάνοντας στα 120,99 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η τιμή του μαύρου χρυσού να φτάσει τα 200 δολάρια ως το τέλος του χρόνου. Αύξηση κατά 2,63% παρουσίασε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.

    Νευρικές οι αγορές

    Μια σειρά εξελίξεων στο γεωπολιτικό πεδίο ενίσχυσαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τις όποιες απειλές στην ομαλή ροή του "μαύρου χρυσού".

    Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση της έντασης μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν μετά την άρνηση της Ισλαμικής δημοκρατίας να δεχθεί τις οχληρές επιθεωρήσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατασκευή όπλων.

    Εξάλλου, ενισχυτικά της τιμής λειτουργεί το "κλίμα" που επικρατεί στη Νιγηρία καθώς οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν ένοπλες ομάδες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Νίγηρα (τις τελευταίες εβδομάδες) έχουν οδηγήσει αναγκαστικά σε μείωση της παραγωγής και κατ επέκταση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την αφρικανική χώρα.

    Επίσης, οι νέες συγκρούσεις -τις τελευταίες ημέρες- μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Βορείου Ιράκ συνέβαλαν στην ανησυχία σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου από την περιοχή.

    Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρόβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 150-200 δολαρίων το βαρέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αδυναμίας επαρκούς αύξησης της προσφοράς. Μάλιστα η πρόβλεψη αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ίδια τράπεζα είχε προβλέψει το 2005 ότι το πετρέλαιο εισερχόταν σε μια "ιδιαίτερα δυναμική" περίοδο.

    "Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, το δολάριο που υποχωρεί μετατρέπει το πετρέλαιο σε μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό, η κερδοσκοπία, οι περιορισμοί της προσφοράς εκ μέρους του ΟΠΕΚ, οι κίνδυνοι για την προσφορά σε Ιράν, Ιράκ, Νιγηρία και η περιορισμένη παραγωγή στα διυλιστήρια των ΗΠΑ σπρώχνουν την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω" αναφέρει σε ερευνητική αναφορά του ο Τζόν Κίλντουφ, αντιπρόεδρος στην MF Goldman.

    [03] Κόσμος

    Συνεχίζεται η κούρσα για το χρίσμα

    Κλίντον την Ιντιάνα - Ομπάμα τη Β.Καρολίνα

    7/5/2008 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα τηλεοπτικά δίκτυα MSNBC και CNN προβλέπουν ότι η Χίλαρυ Κλίντον κέρδισε την εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιντιάνα, αλλά με μικρή διαφορά, τόσο ποσοστιαία, 51% έναντι 49% του Μπαράκ Ομπάμα, όσο και σε αριθμό ψήφων 638.192 έναντι 615.713 με καταμετρημένο το 99% (περίπου 22.000 ψήφοι). Με το 100% των ψήφων καταμετρημένο στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ομπάμα κέρδισε με μεγάλη διαφορά την Κλίντον, 56% έναντι 42%. Η Κλίντον κέρδισε 37 εκλέκτορες στην Ιντιάνα έναντι 33 του Ομπάμα, ο οποίος κέρδισε 45 εκλέκτορες στη Βόρεια Καρολίνα έναντι 37 της Κλίντον, σύμφωνα με το CNN. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως το αποτέλεσμα στην Ιντιάνα είναι δυσμενές για την Κλίντον αφού η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επιζητούσε χθες. "Όχι πολύ καιρό πριν, ο αντίπαλός μου έκανε μια πρόβλεψη", είπε η πρώην Πρώτη Κυρία σε ομιλίας της, αναφερόμενη στον συνδιεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, Μπαράκ Ομπάμα. "Είπε ότι θα κέρδιζα την Πενσιλβάνια, ότι θα κέρδιζε τη Βόρεια Καρολίνα, και ότι η Ινδιάνα θα έκρινε το αποτέλεσμα μετά την ισοπαλία. Λοιπόν, σήμερα ήρθαμε από πίσω, σπάσαμε την ισοπαλία, και χάρη σε εσάς, πάμε πρόσω ολοταχώς για το Λευκό Οίκο", είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της στην Ινδιανάπολη.

    Η νίκη της Κλίντον στην Ιντιάνα διατηρεί τις ελπίδες της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης κυρίας ζωντανές. Οι δύο εκστρατείες μοιάζουν, πλέον, να στρέφονται στους υπερεκλέκτορες, τους οποίους θα προσπαθήσουν να πείσουν για την "εκλεξιμότητα" του και της υποψηφίου τους έναντι του Τζον ΜακΚέιν.

    Στις δύο Πολιτείες, οι εκλέκτορες που μοιράζονται είναι, συνολικά, 187. Απομένουν μόλις έξι αναμετρήσεις των δύο υποψηφίων και 217 εκλεκτορικές ψήφοι εν όψει του συνεδρίου του Αυγούστου, με την επόμενη να αναμένεται την Τρίτη στην Δυτική Βιρτζίνια.

    Ο Ομπάμα κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στη Βόρεια Καρολίνα και με σχεδόν απόλυτη συσπείρωση της αφροαμερικανικής ψήφου. Ωστόσο με τη νίκη της στην Ιντιάνα, η Κλίντον αποφεύγει μια συντριπτική ήττα που θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειάς της να πάρει το χρίσμα.

    Εκτιμάται ότι ούτε ο Ομπάμα ούτε η Κλίντον θα συγκεντρώσουν τελικά αρκετούς εκλέκτορες ώστε το ζήτημα να κλείσει πριν το τέλος της διαδικασίας των ψηφοφοριών την 3η Ιουνίου, γεγονός που θα αφήσει την απόφαση στα χέρια των 800 υπερεκλεκτόρων, 300 από τους οποίους είναι ακόμη αναποφάσιστοι.

    Στα exit poll φάνηκε ότι η οικονομία ήταν το κυρίαρχο ζήτημα για τους 6 στους 10 ψηφοφόρους που επέλεξαν την Κλίντον στη Βόρεια Καρολίνα. Ακόμη, το 62% των λευκών ψηφοφόρων επέλεξαν την γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, ενώ την ψήφισε ακόμη και το 27% από τους ψηφοφόρους που δεν τη χαρακτηρίζουν αξιόπιστη.

    Στην ομιλία του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για τη νίκη της στην Ιντιάνα, ενώ χαρακτήρισε τη νίκη του στη Βόρεια Καρολίνα "δική σας νίκη", απευθυνόμενος στους επευφημούντες υποστηρικτές του. Επέμεινε, επίσης, στο σύνθημα της "αλλαγής" στη χώρα. "Το ζήτημα δεν αφορά τη Χίλαρυ Κλίντον, δεν αφορά τον Μπαράκ Ομπάμα, αφορά εσάς, αφορά τη χώρα, αφορά το ποιος θα μας οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο μέλλον", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    [04] Κοινωνία

    Ξεκινούν οι εργασίες στην Κορίνθου-Πατρών

    7/5/2008 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πατρών, ενώ ήδη άρχισε η τοποθέτηση νέου αντιολισθητικού τάπητα στα επικίνδυνα σημεία. Έτσι, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (οδικός άξονας Ελευσίνας - Κορίνθου - Πατρών - Πύργου - Τσακώνας). Το τμήμα μέχρι και τον Πύργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα 3,5 χρόνια, ενώ μέχρι το 2013 αναμένεται να έχει φτάσει μέχρι και την περιοχή της Τσακώνας, έξω από την Καλαμάτα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ, μήκος 365 χιλιόμετρα και πλάτος 26,5 μέτρα με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα.

    [05] Κόσμος

    Ο πύραυλος Agni-III έχει βεληνεκές 3.000-3.500 χλμ

    Ινδία: Επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

    7/5/2008 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ινδία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητες μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής που μπορεί να πλήξει στόχους στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός. Πρόκειται για την τρίτη δοκιμή μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Ο πύραυλος Agni-III, με βεληνεκές 3.000 ως 3.500 χιλιόμετρα εκτοξεύθηκε από νησί του κρατιδίου Ορίσα της ανατολικής Ινδίας, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τον Απρίλιο του 2007, η Ινδία δοκίμασε με επιτυχία τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Agni-III που μπορεί να πλήξει στόχους σε κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάι και σχεδιάζει μέχρι το 2010 να δοκιμάσει τον πύραυλο Agni-IV με βεληνεκές 6.000 χιλιόμετρα.

    [06] Κοινωνία

    Τροποποιήσεις πτήσεων

    7/5/2008 10:42:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ακυρώσεις, συγχωνεύσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων, επιφέρουν και σήμερα αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών, λόγω της απόφασης των χειριστών των ελικοφόρων αεροσκαφών να μην πραγματοποιούν μικτά δρομολόγια, δηλαδή εσωτερικού και εξωτερικού την ίδια ημέρα.

    Πρόκειται για τις πτήσεις 702 και 703 στο δρομολόγιο των 8 και 55 το πρωί, Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα και για τις μεσημεριανές πτήσεις 654 και 655 στο δρομολόγιο Αθήνα-Μύκονος-Αθήνα.

    Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τα τηλέφωνα 210-966 66 66 και 801 11 44 444.

    [07] Οικονομία

    Siemens: Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    7/5/2008 10:32:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ένα νυν και δύο πρώην στελέχη της Siemens, έχουν κληθεί να καταθέσουν σήμερα Τετάρτη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της Siemens.

    Για αύριο Πέμπτη έχουν κληθεί τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

    Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

    [08] Κοινωνία

    Σήμερα η δίκη του Ε.Λ.Α.

    7/5/2008 10:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού έχει προσδιοριστεί γι αυτή την ώρα η δίκη σε δεύτερο βαθμό των τεσσάρων κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

    Πρωτοδίκως, οι Κώστας Αγαπίου, Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη,έχουν καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.

    Ενδέχεται πάντως να τεθεί θέμα διακοπής ή και αναβολής της δίκης λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. "Με δεδομένο, ότι ουδείς εκ των κατηγορουμένων ευρίσκεται στις φυλακές, παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης, που προβλέπεται να διαρκέσει επί μακρόν, και πλήττει όλους τους παράγοντες της δίκης, εν είδει τιμωρίας, καθώς και τον ευχερή τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και ως εκ τούτου, και της δημοσιότητας", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

    [09] Τεχνολογία

    Στο σφυρί το "αmerica.com"

    7/5/2008 9:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η δικτυακή ονομασία "america. Com" πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία στο Ιντερνέτ από τις 22 έως τις 29 Μαΐου και το τίμημα της αγοράς της αναμένεται να ανέλθει σε πολλά εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Internet Media Consultants SA, που εδρεύει στη Νυόν της Ελβετίας.

    Με εκτιμώμενη αξία στα 3,5 έως 7,3 εκατ. δολάρια, η ονομασία αυτή έχει κατοχυρωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 90 κι ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά ως δικτυακός τόπος, τόνισε ο διευθυντής της ΙΜCSA Πάολο Μπαλάστρο.

    Η εταιρεία, που ειδικεύεται στη διαχείριση φακέλλων με τις ονομασίες δικτυακών τόπων, τόνισε πως θα δημοπρατήσει την ονομασία "αmerica.com" για λογαριασμό πελάτη της, ο οποίος κατέχει από πολλών ετών τα δικαιώματά της.

    "Μεγάλες εταιρείες ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους", τονιζεται σ ανακοινωθέν της IMCSA, το οποίο χαρακτηρίζει το "america.com" ως το "ωραιότερο όνομα δικτυακού τόπου".

    Η δημοπρασία θα ξεκινήσει στις 12.00, ώρα Ελλάδος στις 22 Μαΐου στις ιστοσελίδες greatdomains.com και sedo.com και θα λήξει στις 11.00, ώρα Ελλάδος, στις 29 Μαΐου, με τιμή εκκίνησης το ένα εκατ. δολάρια.

    [10] Πολιτική

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου

    Συνεδρίαση της ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    7/5/2008 9:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 11.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, την υψηλή φορολογία και τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών, θέματα για τα οποία ζητεί απάντηση από τον Πρωθυπουργό με την ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Κώστα Καραμανλή για Παρασκευή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απαντήσει στην επίθεση του Πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση επαναλαμβάνοντας και πάλι τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ειδικές αναφορές θα κάνει στην υπόθεση του ΟΤΕ και τα εθνικά ζητήματα με έμφαση στο Σκοπιανό.

    [11] Κόσμος

    ΗΠΑ: Επανήλθαν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών

    7/5/2008 8:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τέλος στην επτάμηνη αναστολή των εκτελέσεων θανατοποινιτών στις ΗΠΑ έθεσαν οι αρχές της Πολιτείας της Τζώρτζια, θανατώνοντας τον 53χρονο Γουίλιαμ Λάιντ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για την δολοφονία της ερωμένης του το 1988. Πρόκειται για τον πρώτο εκτελεσθέντα από την 25η Σεπτεμβρίου του 2007. Θανατώθηκε στις 23:51 της Τρίτης (02:51 της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) στην πολιτειακή φυλακή Τζάκσον της Τζώρτζια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του σωφρονιστικού καταστήματος. Η αναστολή των εκτελέσεων οφειλόταν σε σειρά προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που αμφισβητούσαν το κατά πόσον είναι συνταγματική η μέθοδος της εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση, που θεωρείται ιδιαίτερα οδυνηρή. Όμως την 16η Απριλίου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά πως η μέθοδος αυτή δεν συνιστά "απάνθρωπη και ασυνήθη τιμωρία", η επιβολή της οποίας απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, τα επτά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου διχάστηκαν όσον αφορά την αιτιολόγηση της αποδοχής της εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες προσφυγές κατά της θανατικής ποινής. Με την μέθοδο αυτή, χορηγούνται τρεις χημικές ουσίες: η πρώτη αναισθητοποιεί το θανατοποινίτη, η δεύτερη παραλύει τους μυώνες ενώ η τρίτη σταματά την καρδιά του. Αν η εκτέλεση γίνει όπως προβλέπεται, ο κρατούμενος χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει σε μερικά λεπτά. Αν δεν επαρκεί η αναισθησία, ο κρατούμενος υποφέρει.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να εκτελεσθούν άλλοι 10 θανατοποινίτες, οι τέσσερις στο Τέξας, την Πολιτεία που έχει θανατώσει 405 κρατούμενους, ή το ένα τρίτο των εκτελεσθέντων τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς και τα δύο τρία των 42 εκτελεσθέντων το 2007.

    Ο Λάιντ ήταν ο 1.100ός κρατούμενος που θανατώθηκε στις ΗΠΑ αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής το 1976. Ολιγάριθμοι πολέμιοι της θανατικής ποινής διαδήλωσαν έξω από τη φυλακή στο Τζάκσον χθες ενώ προγραμματίζονταν κινητοποιήσεις σε πέντε ακόμη πόλεις.

    [12] Μ. Ανατολή

    Λίβανος: Συνέχιζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

    7/5/2008 8:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διαδηλωτές, καίγοντας λάστιχα και στήνοντας οδοφράγματα, απέκλεισαν και σήμερα Τετάρτη αρκετούς δρόμους στη Βηρυτό, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων τις οποίες υποστηρίζει η αντιπολίτευση, της οποία ηγείται η Χεζμπολάχ (Στρατός του Θεού), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στις οδούς που έχουν αποκλειστεί συμπεριλαμβάνεται κι ο κεντρικός δρόμος που καταλήγει στο διεθνές αεροδρόμιο. Η Χεζμπολάχ ηγείται μιας εκστρατείας εναντίον της Κυβέρνησης του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα από το 2006. Η πολιτική κρίση χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990 κι έχει αφήσει τη χώρα χωρίς Πρόεδρο τους τελευταίους πέντε μήνες. Η υποστηριζόμενη από τη Συρία αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξε το κυριότερο συνδικάτο του Λιβάνου αξιώνοντας υψηλότερους μισθούς. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη αναπτυχθεί εν όψει της προγραμματισμένης για αργότερα σήμερα διαδήλωσης των εργαζομένων. Χθες Τρίτη η, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και αραβικές κυβερνήσεις όπως της Σαουδικής Αραβίας, Κυβέρνηση Σινιόρα κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου διότι λειτουργεί δικό της δίκτυο επικοινωνιών κι έχει εγκαταστήσει δικές της κάμερες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2008 - 8:53:18 UTC