Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απειλή οι ακριβές τιμές"
  • [02] Συνεδρίαση ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα
  • [03] Κρίθηκαν ένοχοι για ολιγωρία
  • [04] Παράκαμψη κυκλοφορίας
  • [05] Το βραβείο «Green Building» της ΕΕ στον ΔΑΑ
  • [06] Βουλή: Μέτρα αντιμετώπισης του ντόπινγκ
  • [07] Αιματηρή επίθεση

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στο Ζάππειο

    "Απειλή οι ακριβές τιμές"

    8/5/2008 9:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2008 10:34:55 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναπαυθεί, αλλά να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στο Ζάππειο. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός "στην αναμέτρηση με την αβεβαιότητα, η ευρωζώνη συνεχίζει να απολαύει των ωφελημάτων της αξιοπιστίας, της μετριοπάθειας και της σύνεσης που οφείλουμε στην ανεξαρτησία και τις υγιείς πολιτικές της κεντρικής της τράπεζας. Και τούτο αποδεικνύεται πολύτιμο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία". Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η εξελισσόμενη κρίση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας καθώς και η άνοδος των τιμών της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν την Ευρώπη στο απυρόβλητο.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι οικονομίες μας είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντεπεξέλθουν σ αυτές τις προκλήσεις στη βάση ενός βελτιωμένου πλαισίου μακροοικονομικής πολιτικής αλλά και χάρη στις θετικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σταθερή δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης και η αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας συνέβαλαν στην επίτευξη υγιών βασικών οικονομικών μεγεθών και στην περαιτέρω θωράκιση της Ευρωζώνης", επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής.

    Όπως τόνισε: "η νέα αυτή ώθηση που δώσαμε στις διαρθρωτικές αλλαγές συνέβαλε στη δημιουργία 6,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ το 2006 και το 2007, συρρικνώνοντας τα ποσοστά ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και πάνω από 15 χρόνια".

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλονται περαιτέρω προσπάθειες για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να ξεδιπλώσουν και οι μικρές επιχειρήσεις τις δυνατότητές τους. Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία να κινηθούμε αποφασιστικά και να σημειώσουμε πρόοδο στον τομέα της καλύτερης νομοθεσίας σύμφωνα άλλωστε με τους συμπεφωνημένους στόχους της ΕΕ και να μειώσουμε δραστικά την διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

    Οι προτεραιότητες της Ελλάδας

    Οι προτεραιότητες της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας προοπτικής, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εστιάζονται: στην εξυγίανση των βασικών οικονομικών μεγεθών, στη μεταρρύθμιση των αγορών, στην προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

    "Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των μακροοικονομικών παραμέτρων: μειώσαμε τα ελλείμματα και το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ. Ταυτόχρονα πετύχαμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Πετύχαμε όμως και κάτι άλλο: το ποσοστό απασχόλησης υπερέβη το 61% το 2007 και το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 8,3% το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (2007-2013) το οποίο προάγει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και την επένδυση στον άνθρωπο και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα δίνει έμφαση στη νέα ενεργειακή πολιτική με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την μείωση της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο και τη διεύρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    "Καθιστούμε την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο διαφοροποιώντας τους προμηθευτές μας και υπογράφοντας συμφωνίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, του αγωγού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας και του αγωγού αερίου South Stream", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Κλείνοντας είπε: "Αυτό είναι το όραμά μας: να καταστήσουμε την Ελλάδα επιχειρηματικό και ενεργειακό κόμβο, χρηματοοικονομικό και διαμετακομιστικό κέντρο, ηγετικό εταίρο στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν σαφή πολιτική μας επιλογή. Η Ελλάδα αλλάζει ακολουθώντας ένα σαφές όραμα και ένα στοχευμένο σχέδιο με πυξίδα στις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες και ενστερνιζόμενοι τις κοινές μας αξίες".

    [02] Οικονομία

    Συνέντευξη Τρισέ

    Συνεδρίαση ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα

    8/5/2008 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Προβληματισμένος για την παρατεταμένη εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλό επίπεδο εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση καθώς, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρκετές αγορές επανέρχονται σε ομαλότητα, υπογράμμισε ωστόσο ότι η αβεβαιότητα παραμένει ασυνήθιστα αυξημένη.

    Για τις προοπτικές της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη το 2008 θα επιβραδυνθεί μεν, θα διατηρηθεί όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο επεσήμανε ότι η προοπτικές για την ανάπτυξη φέτος διαπνέονται από υψηλή αβεβαιότητα. Οι κίνδυνοι σύμφωνα με την ΕΚΤ, συνδέονται με το ενδεχόμενο η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχει δυσμενέστερη επίδραση στην πραγματική οικονομία απ΄ότι αρχικά αναμενόταν.

    Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ότι είναι πιθανόν να παραμείνει σημαντικά υψηλότερος του 2% τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει μόνο σταδιακά στη διάρκεια του 2008. Έκρουσε, τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο υψηλός πληθωρισμός να μην ενσωματωθεί σε μονιμότερη βάση ούτε και να οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας δευτερογενείς επιδράσεις στη διαδικασία καθορισμού των μισθών και των τιμών. Για το λόγο αυτό κάλεσε επιτακτικά τα εμπλεκόμενα μέρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους στον καθορισμό των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της παραγωγικότητας και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που ενδημούν σε πολλές οικονομίες της ευρωζώνης.

    Στο νομισματικό πεδίο η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες αντανακλώντας την επίδραση των υψηλών επιτοκίων, αλλά και την υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, στις αγορές κατοικιών σε διάφορες περιοχές της ευρωζώνης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης αυξάνονταν τον Μάρτιο με ρυθμό 15% ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός.

    Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ερωτηθείς ανέφερε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, στο μέτωπο της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε. Παράλληλα το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνονταν με υψηλό ρυθμό με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Συνακόλουθα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν στην διεύρυνση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών σε επίπεδο που όπως το χαρακτήρισε δεν είναι διατηρήσιμο (14% ΑΕΠ). Προειδοποίησε μάλιστα λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος οι πιέσεις που θα προκληθούν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη θα είναι εντονότερες. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκείμενου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας καθώς και να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την συγκράτηση του κόστους εργασίας.

    Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνας παραπέμποντας στην Έκθεση του που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα

    Δεξίωση Παπούλια προς τιμήν του Τρισέ

    Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως μία σημαντική κατάκτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να ασκεί το ρόλο του με στόχο την ανάπτυξη και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την προσφώνησή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Τρισέ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ΕΚΤ και με το ευρώ κατοχυρώθηκε η δυνατότητα κρατών-μελών της Ένωσης να έχουν μια αυτόνομη νομισματική παρουσία στο διεθνή οικονομικό χώρο. Μία παρουσία, η οποία δρα πολλαπλασιαστικά για την επιρροή της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα και που μπορεί να συνδράμει, όχι μόνο την ανάπτυξη των κρατών-μελών της, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και καλύτερης ζωής για όλο τον πλανήτη", ανέφερε ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

    Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως "το διεθνές πιστωτικό σύστημα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μία κρίση, η οποία κρίση -όπως τόνισε- ξεκίνησε εκτός Ευρώπης, όπως είναι γνωστό. Όμως, οι πιστωτικές κρίσεις δεν είναι γεγονότα περιορισμένα μόνο σε ένα τόπο. Γι αυτό και η γέννηση, αλλά και η θεραπεία τους μας αφορούν όλους.

    Μάλιστα, ιδίως όταν η ανάγκη μιας κρίσης επιβάλλει πλέον τον επιμερισμό της δαπάνης για τη διάσωση του συστήματος σε όλη την κοινωνία και η κρίση αυτή, έδειξε τη μεγάλη αδυναμία που μπορεί να παρουσιάσει κάθε πιστωτικό σύστημα, όταν, στο κυνήγι των περισσότερων κερδών υποτιμώνται οι κίνδυνοι και επικρατεί υπεραισιοδοξία. Όταν η εποπτεία των κεντρικών τραπεζών δεν είναι εξαιρετικά προσεκτική. Όταν λησμονείται ότι είναι οι πολίτες που στις δημοκρατίες μας τελικά παρέχουν στο τραπεζικό σύστημα το προνόμιο της συλλογής και αποταμίευσης χρημάτων και οι πολίτες απαιτούν το προνόμιο αυτό να ασκείται σαν μια κοινωνική αποστολή, που τελικό στόχο θα πρέπει να έχει την ανάπτυξη και την ευρύτερη δυνατή κοινωνική ευημερία, επιδεικνύοντας μέτρο στις καλές εποχές και αποφεύγοντας τη σκληρότητα στις δύσκολες".

    Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ -που σήμερα συνεδρίασαν στην Αθήνα- ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε πως "ως οι ευρωπαίοι τραπεζίτες φέρετε στους ώμους σας την ιστορική γνώση που γέννησε την Ενωμένη Ευρώπη. Την ιστορική ευθύνη όχι μόνο να μην ξαναζήσουμε τραγικές σελίδες της Ιστορίας μας, σελίδες που οι αιτίες τους είχαν σε μεγάλο βαθμό χρηματοπιστωτικά αίτια, αλλά και να συμβάλλετε στην εξάπλωση των ευρωπαϊκών ιδεωδών σε ένα κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τη λατρεία του κέρδους, ανέχεια και ανισότητες".

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στην επίγνωση της ευθύνης που έχει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ειδικά αυτή την περίοδο. Όπως σημείωσε, "έχουμε πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας και ότι ο λαός της Ευρώπης ζητά από μας να είμαστε πιστοί στο καθήκον μας" και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι άκουσαν πολύ προσεκτικά τα λόγια του.

    [03] Κοινωνία

    Ένταση και αποδοκιμασίας από συγγενείς του θύματος

    Κρίθηκαν ένοχοι για ολιγωρία

    8/5/2008 10:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ποινές φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, εξαγοράσιμης προς 5 ευρώ την ημέρα, καθώς και 8 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους δύο αρχιφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. -αντιστοίχως στον 49χρονο και τον 40χρονο- που κατηγορούντο για την απόδραση του 33χρονου τοξικομανούς από περιπολικό και κατέληξε στη δολοφονία οδηγού αστικού λεωφορείου, το περασμένο Σάββατο, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψε η ένταση, υπό τη μορφή της αποδοκιμασίας των δύο αστυνομικών από συγγενείς του θύματος, το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν. Οι δύο υπαξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθισαν στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας τα αδικήματα της ελευθέρωσης κρατουμένου από αμέλεια, ενώ ένας εξ αυτών -ο πρώτος- διώκονταν για πλημμελή φύλαξη αστυνομικού όπλου. Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και τους χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. «Γιατί δεν φορέσατε στο δράστη χειροπέδες», ήταν το επίμονο ερώτημα του προέδρου του δικαστηρίου προς τους κατηγορούμενους. «Τον μεταφέραμε πολλές φορές στο αστυνομικό τμήμα», είπε ο 49χρονος κατά την απολογία του, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης -Δημήτρης Αλμπάνης- ήταν γνωστός στο Τμήμα Ασφάλεια Σίνδου, όπου είχε οδηγηθεί τουλάχιστον 15 φορές κατά το παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών και μικροκλοπές. «Εγώ στον Αλμπάνη και σε κάθε Αλμπάνη δεν φοράω χειροπέδες», δήλωσε χαρακτηριστικά!... Ερωτηθείς δε για ποιο λόγο δεν κάθισε κάποιος εκ των αστυνομικών δίπλα στον 33χρονο στα πίσω καθίσματα του περιπολικού, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Για να συμβεί αυτό πρέπει κανείς να είναι τουλάχιστον εγκληματίας. Ποτέ δεν κάθεται αστυνομικός πίσω». Περιγράφοντας τη στιγμή που ο τοξικομανής τού αφαίρεσε το υπηρεσιακό του όπλο -ένα «μάγκνουμ»- από το τσαντάκι, ισχυρίστηκε ότι φορούσε το τσαντάκι στη μέση του και ο δράστης τού το άρπαξε, όταν άνοιξε το φερμουάρ για να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο. «Ακούω δυνατά τον Αλμπάνη να φωνάζει σταμάτα. Τον κοίταξα στα μάτια και κατάλαβα ότι μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Δεν χάσαμε την ψυχραιμία, προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε». Όπως ανέφερε στη συνέχεια, υπό την απειλή του όπλου ο δράστης τούς υποχρέωσε να ανοίξουν την πόρτα για να διαφύγει. Αναφερόμενος στη στιγμή της επιβίβασης του δράστη στο αστικό λεωφορείο υπογράμμισε ότι εκείνη την ώρα επικρατούσε αλαλούμ. «Μαζεύτηκαν γύρω στα 30 περιπολικά. Υπήρχε χαμός και κανένας συντονισμός», σημείωσε. Ο έτερος των κατηγορουμένων, κατέθεσε στην απολογία του ότι ο 33χρονος ήταν από τους πρώτους που γνώρισε από τότε που κλήθηκε να υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας Σίνδου. «Δεν πιστεύω ότι είναι αληθινό αυτό που έγινε», είπε και δικαιολογώντας με τη σειρά του την επιλογή τους να μην «περάσουν» στο δράστη χειροπέδες, παρατήρησε: «Καμία φορά δεν αντέδρασε. Ήταν ακίνδυνος και άρρωστος». Των απολογιών προηγήθηκαν οι καταθέσεις τριών μαρτύρων αστυνομικών που κατέτειναν στον ισχυρισμό ότι ο 49χρονος -παρότι άοπλος- συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην καταδίωξη του δραπέτη, συμβάλλοντας στην ακινητοποίηση και σύλληψή του. επίσης και οι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν ότι οι αστυνομικοί συχνά δεν χρησιμοποιούν χειροπέδες, κρίνοντας ότι κάποιος που συλλαμβάνεται είναι ακίνδυνος ή δεν είναι ύποπτος φυγής. Σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί κανείς δεν σημάδεψε τον δράστη, ένας εκ των μαρτύρων κατέθεσε ότι υπήρχε φόβος μήπως χτυπηθεί κάποιο άλλο άτομο.

    [04] Κοινωνία

    Απαραίτητη λόγω έργων της ΤΡΑΙΝΟΣ

    Παράκαμψη κυκλοφορίας

    8/5/2008 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Από τις 12.05.2008 και για διάστημα περίπου πέντε μηνών θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας στο 113ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Η εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων κρίνεται απαραίτητη λόγω έργων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη συμπεριλαμβανομένης και της σήραγγας Μελισσίου.

    Για τη διευκόλυνση των οδηγών και την ανεμπόδιστη ροή της κυκλοφορίας θα υπάρχει σήμανση από το 110ο χιλιόμετρο μέχρι και το 115ο.

    [05] Τεχνολογία

    Το βραβείο «Green Building» της ΕΕ στον ΔΑΑ

    8/5/2008 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Για την εντυπωσιακή του επίδοση στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών του εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού και φωτισμού), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σημαντική διάκριση «Green Building Partner Award 2008», στο πλαίσιο του εθελοντικού ευρωπαϊκού προγράμματος «Green Building» που ως στόχο έχει την υλοποίηση επενδύσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μεγάλων εγκαταστάσεων & κτιρίων.

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε τον ΔΑΑ για τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που σημείωσε κατά το 2006, το αεροδρόμιο της Αθήνας εξοικονόμησε 3.750 MWh (-9% συγκριτικά με το 2005) και κατά το 2007 εξοικονόμησε 2.921 MWh (-4,7% σε σχέση με την κατανάλωση του 2006), παρά τη μεγάλη αύξηση της επιβατικής του κίνησης στο αντίστοιχο διάστημα. Η εν λόγω μείωση, μεταφραζόμενη σε εκπομπές CO2 ήταν αντίστοιχα 3.560 τόνοι το 2006 και 2.775 τόνοι το 2007.

    Στο εθελοντικό ευρωπαϊκό προγράμμα Green Building συμμετέχουν εταιρείες που δεσμεύονται για συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και κατ επέκταση περιορισμού των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, εφαρμόζοντας ήδη από το 2003 μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, εντάχθηκε το 2006 στο πρόγραμμα "Green Building" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκοντας να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Η ειδική τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης Light and Building στο Συνεδριακό Κέντρο της Φρανκφούρτης.

    [06] Πολιτική

    Προανήγγειλε ο Γιάννης Ιωαννίδης

    Βουλή: Μέτρα αντιμετώπισης του ντόπινγκ

    8/5/2008 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ο εξορθολογισμός των κινήτρων που δίνονται σε αθλητές, η υποχρέωση των αθλητών που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα να δηλώνουν που βρίσκονται αλλά και να πηγαίνουν για την προετοιμασία τους σε χώρες του εξωτερικού στις οποίες βρίσκονται πιστοποιημένα εργαστήρια ελέγχου του ντόπινγκ, είναι μερικά από τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνονται στη ρύθμιση που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή την υπόθεση της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο καθαρός αθλητισμός, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.

    Από την πλευρά τους, όλοι οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής, επεσήμαναν την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που έχει πάρει, όπως επεσήμαναν, τραγικές διαστάσεις. Τόνισαν δε, ότι η υπόθεση της Άρσης Βαρών, δεν μπορεί να αμαυρώσει όλα τα μετάλλια που έχει πάρει μέχρι σήμερα η χώρα, αλλά ούτε και να ενοχοποιήσει όλους τους αθλητές.

    Επανεξέταση των κινήτρων στους αθλητές -ντόπινγκ

    Σε ότι αφορά την επανεξέταση των κινήτρων στους αθλητές, όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν θετικά, πλην του ΛΑ.Ο.Σ του οποίου ο εκπρόσωπος Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε κάθετα αντίθετος.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμούς δήλωσε την αντίθεση του στο προνόμιο που έχουν οι αθλητές με μετάλλια, να μπαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Δήλωσε δε, ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

    Αναφορικά με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με την υπόθεση ντόπινγκ της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι έχει σταλεί σε όλα τα κόμματα. Απέφυγε δε να κάνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση, τονίζοντας ότι το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Δαϊλάκης επιτέθηκε από την πλευρά του στον προπονητή της Άρσης Βαρών Χρήστο Ιακώβου λέγοντας χαρακτηριστικά: "Είναι γνωστές οι επισκέψεις του κ Ιακώβου στην Άπω Ανατολή και σε "γκουρού" και η συνεργασία του για τέλεια χαρμάνια που δεν μπορεί κανείς να πιάσει. Η "Ντριμ τιμ" ήταν αυτή που ήταν. Το θέμα είναι, αυτό που είπε και ο κ Τατούλης νωρίτερα. Αν έχουμε και μια επιστροφή μεταλλίων τι θα γίνει δηλαδή;".

    "Το ντόπινγκ μπορούμε να το περιορίσουμε δεν μπορούμε να το λύσουμε", τόνισε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, προσθέτοντας: "Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο έχει συγκεκριμένες αιτίες όπως η συνεχόμενη παραγωγή νέων σκευασμάτων που δεν ανιχνεύονται από τους ελέγχους. Γι αυτό ότι και να συμβεί είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω".

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκουδήμος έκανε τέσσερις προτάσεις: Επανεξέταση των κινήτρων των αθλητών, ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ, ενημέρωση πολιτών και εκστρατεία αντιντόπινγκ με τη συμμετοχή αθλητών προτύπων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης ανέφερε ότι "σε έρευνα που έγινε με 200 Ολυμπιονίκες, όλοι απάντησαν ότι θα έπαιρναν αναβολικά αν ήξεραν ότι δεν θα τους πιάσει κανείς ακόμα και αν γνώριζαν ότι θα πεθάνουν".

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης επέκρινε το γεγονός ότι ο ΕΟΦ ελέγχει μόνο τα φάρμακα αλλά όχι τα παρασκευάσματα, ενώ, επικαλούμενος συμπεράσματα διεθνούς συνεδρίου του 2004, ανέφερε ότι "το 17% των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν εγνωσμένες εταιρίες, περιέχουν απαγορευμένες ουσίες που δεν αναφέρονται καν στα προσπέκτους τους".

    [07] Κόσμος

    Καμπούλ, Αφγανιστάν

    Αιματηρή επίθεση

    8/5/2008 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Επίθεση κατά ενός προπυργίου των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων ένας "κυβερνήτης" και ένας "επικεφαλής της αστυνομίας", που είχαν ονομαστεί έτσι από τη δική τους ισλαμική πολιτοφυλακή, ανακοινώθηκε από το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η επίθεση της αφγανικής αστυνομίας έγινε στην επαρχία Χορ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Οι Ταλιμπάν, που κατέρρευσαν μετά από την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση το 2001, μάχονται για να ξανακερδίσουν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Σε ορισμένες περιοχές όπου η δύναμή τους είναι αυξημένη έχουν διορίσει τους δικούς τους τοπικούς αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι οι αφγανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πως ορισμένες απομονωμένες περιοχές της χώρας ελέγχονται πλήρως από τους Ταλιμπάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 May 2008 - 20:50:07 UTC