Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μια ανάσα από τα 125 δολάρια το πετρέλαιο
  • [02] Στον Πειραιά το Aquamarine
  • [03] Καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια
  • [04] "Θεραπεύστε την απληστία"
  • [05] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος
  • [06] Συνελήφθη ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [07] Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο
  • [08] Δεν αποκλείει την Κλίντο για αντιπρόεδρο του ο Ομπάμα
  • [09] Ύποπτος για διαφθορά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός
  • [10] Σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων
  • [11] Νέα απόλυτα ρεκόρ για το πετρέλαιο

    [01] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Μια ανάσα από τα 125 δολάρια το πετρέλαιο

    9/5/2008 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια ανάσα από τα 125 δολάρια βρίσκεται η τιμή του αργού πετρελαίου καθώς σήμερα το πρωί κατέγραψε και νέο ιστορικό ρεκόρ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία φθάνοντας στα 124,70 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινείται και η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας που ήταν το πρωί αυξημένη κατά 85 σεντς, στα 123,69 δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την φρενήρη πορεία του μαύρου χρυσού, καθως οι επενδυτές κατευθύνουν πλέον τα χρήματά τους κυρίως στην αγορά πετρελαίου .Από την αρχή του μήνα η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 13%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 12 δολάρια στη Νέα Υόρκη και του Μπρεντ κατά 13 δολάρια στο Λονδίνο. "Οι επενδυτές κατευθύνονται στην αγορά πετρελαίου γιατί οι τιμές πηγαίνουν πολύ καλά για αυτούς", τονίζει ο Τάτσουο Καγκεγιάμα, αναλυτής της εταιρίας Kanetsu Asset Management στο Τόκιο. Χθες, η τιμή του αργού ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 124 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη καθώς κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ στα 124,61 δολάρια και του Μπρεντ τα 123 δολάρια, κλείνοντας στα 123,93 δολάρια, στο Λονδίνο.

    [02] Κοινωνία

    Έπλεε με ρήγμα από τη Μήλο

    Στον Πειραιά το Aquamarine

    9/5/2008 8:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 11:27:23 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στον Πειραιά κατέπλευσε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο Aquamarine, μετά την μερική αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη χθες και την άδεια αξιοπλοΐας που χορήγησε ο νορβηγικός νηογνώμονας. Χθες Πέμπτη, ενώ απέπλεε από το λιμάνι του Ηρακλείου, προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα πάνω από την υφαλογραμμή μήκους 1,5 μ. και πλάτους 25 πόντων. Για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας το κρουαζιερόπλοιο, με τους 874 επιβάτες και 407 ναυτικούς πλήρωμα, δεν κατέπλευσε στη Σαντορίνη αλλά στη Μήλο όπου και επιθεωρήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του. Ο πλοίαρχος Γιάννης Παπαγγελής, που κατά την πρόσκρουση είχε το γενικό πρόσταγμα απόπλου, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Σύρου. Το πλοίο ανήκει στην εταιρία "Louis Hellenic Cruises", πλοιοκτήτρια και του "Sea Diamond", που βυθίστηκε στις ακτές της Σαντορίνης τον Απρίλιο του 2007.

    [03] Κόσμος

    Καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια

    9/5/2008 8:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 10:07:14 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ευπρόσδεκτη η διεθνής βοήθεια, όχι όμως και οι ξένες ομάδες αρωγής και διάσωσης, δηλώνει το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, έξι ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν οι πληγέντες ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών στην απομακρυσμένη περιφέρεια Λαμπούτα φθάνει τους 100.000, ενώ, η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μεταδίδει ότι επισήμως οι νεκροί είναι 22.980 και 42.119 οι αγνοούμενοι.

    Πάντως, την Πέμπτη επετράπη η προσγείωση αεροσκάφους του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ δόθηκε άδεια και στο ελληνικό C-130 που μεταφέρει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    "Είμαστε οργισμένοι από την καθυστέρηση της κυβέρνησης της Βιρμανίας να ανταποκριθεί και να αποδεχτεί τη βοήθεια" δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση, που είναι καταστροφική, είναι περιορισμένη".

    Εν τω μεταξύ, η χούντα της Μιανμάρ κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν υπέρ του Συντάγματος που έχει συνταχθεί με την καθοδήγηση του στρατού, χωρίς να αναφερθεί στο δράμα των ανθρώπων που επλήγησαν από τον κυκλώνα.

    Άρχισαν οι πτήσεις

    Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ, ο "Ερυθρός Σταυρός" και η "Ερυθρά Ημισέληνος" ανακοίνωσαν ότι άρχισαν οι πτήσεις για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από πολυήμερη καθυστέρηση εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης της Μιανμάρ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα λάβει έγκριση για να αρχίσουν οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στη χώρα.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον "είναι πλήρως έτοιμη να βοηθήσει αμέσως και θα ήταν τραγωδία εάν αυτή η βοήθεια δεν χρησιμοποιηθεί".

    Πάντως, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη βοήθεια και προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. "Υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 πληγέντες στα περίχωρα της Λαπούτα. Έχει στηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός. Το νερό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι εδώ κάνουν δωρεές. Δίνουν ρύζι, λαχανικά και ζυμαρικά", δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Ερωτηθείς εάν οι πληγέντες από τον κυκλώνα εκφράζουν οργή για το στρατιωτικό καθεστώς, απάντησε: " Χρειάζονται φαγητό και θαλπωρή. Δεν χρειάζονται επανάσταση".

    Την ίδια ώρα, ορισμένοι επικριτές του καθεστώτος επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικοί δεν θέλουν την παρουσία ξένων στις αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το Σάββατο, για την έγκριση του Συντάγματος που έχει συντάξει ο στρατός και που αναμένεται ότι θα εδραιώσει το υφιστάμενο καθεστώς. Στις πληγείσες περιοχές πάντως το δημοψήφισμα θα γίνει ύστερα από δύο εβδομάδες.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι προσπαθεί να έλθει σε απευθείας συνεννόηση με τον επικεφαλής της χούντας, στρατηγό Ταν Σούε, για να τον πείσει να αρθούν να εμπόδια για να αρχίσει η αποστολή βοήθειας.

    Ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ Τζον Χολμς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο δημοψήφισμα και τη διστακτικότητα των αρχών να δώσουν άδειες εισόδου σε εκπροσώπους ξένων οργανώσεων, απάντησε: "Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι ή μπορεί να μην είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα, αλλά εγώ ενδιαφέρομαι να μεταφερθεί η βοήθεια στους ανθρώπους το ταχύτερο δυνατό".

    Ο Χολμς εκτίμησε ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα, ενώ ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη,Τζον Σάουερς έκανε λόγο για εκατομμύρια πληγέντες.

    Δημοψήφισμα το Σάββατο

    Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από την τραγική καταστροφή που υπέστη, η χούντα της Μιανμάρ επιμένει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν "το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν υπέρ του Συντάγματος" που έχει συνταχθεί με την καθοδήγηση του στρατού, χωρίς να αναφερθεί στο δράμα των ανθρώπων που επλήγησαν από τον κυκλώνα.

    Η έγκριση του Συντάγματος θεωρείται κρίσιμο βήμα στον λεγόμενο "δρόμο προς τη δημοκρατία", που έχει προκαθορίσει η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να γίνουν πολυκομματικές εκλογές το 2010.

    Ωστόσο, το Σύνταγμα αυτό θεωρείται από τις δυτικές κυβερνήσεις ως μία προσπάθεια των στρατηγών να ενισχύσουν τη θέση τους σχεδόν 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα που έφερε τον στρατό στην εξουσία.

    "Εάν είσαι πατριώτης και αγαπάς τη χώρα σου, πρέπει να δώσεις θετική ψήφο" είναι το μήνυμα που μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ και συνοδεύεται από δηλώσεις δημοφιλών τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών υπέρ του Συντάγματος.

    Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που δεν επλήγη από τον κυκλώνα, αλλά στο δέλτα Ιραουάντι, που δέχθηκε τη μανία της φύσης, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις 24 Μαΐου .

    [04] Πολιτισμός

    "Θεραπεύστε την απληστία"

    9/5/2008 11:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 11:27:14 πμ)

    Τέσσερα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του που αφορούν στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον και στην απληστία πολυεθνικών εταιριών, κρατών και ιδιωτών που οδηγούν στην καταστροφή του προβάλλει ο "Εξάντας" στο αφιέρωμα "Cure Greed - Θεραπεύστε την απληστία", που πραγματοποιείται στις 11 Μαΐου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Οι θεατές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη Γιώργο Αυγερόπουλο και την ομάδα του "Εξάντα". Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΕΡΤ.

    Στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

    Από τα Ψηφιακά Νεκροταφεία, που παρουσιάζουν την παράνομη πορεία των καταλοίπων των Η/Υ και την δολοφονική "ταφή" τους στην "Ολυμπιακή Κίνα", μέχρι το σύγχρονο Φαρ Ουέστ της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Αρκτικής όπως αυτό καταγράφεται στις 49 Λέξεις Για Το Χιόνι και την Αναμέτρηση Στη Στέγη Του Κόσμου , το αφιέρωμα συμπυκνώνει σε εικόνες, λέξεις και ήχους την απελπιστική σημερινή κατάσταση του πλανήτη γη.

    Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου , που έχει ήδη αποσπάσει πέντε διεθνή κινηματογραφικά βραβεία, και καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου εννοούν την "ανάπτυξη".

    Οι θεατές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη Γιώργο Αυγερόπουλο και την ομάδα του Εξάντα, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορέσουν να αποκτήσουν σε DVD και τα ντοκιμαντέρ της σειράς τα οποία ξεκινούν να διατίθενται στην αγορά.

    Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το ταμείο του Μικρόκοσμου (Λ. Συγγρού 106, τηλ.: 210-9215305). Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Εισιτήριο (ενιαίο για όλες τις προβολές): 5 ευρώ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

    18:00 «Ψηφιακά Νεκροταφεία»

    Επίσημη Συμμετοχή στο 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Γκντάνσκ, Πολωνία, Απρίλιος 2008. Επίσημη Συμμετοχή στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Αθήνα - Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2007.

    19:15 «49 λέξεις για το χιόνι»

    Βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για την Θάλασσα, Αγία Πετρούπολη - Ρωσία, Απρίλιος 2008. Επίσημη Συμμετοχή στο 5ο Πράσινο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεούλ, Σεούλ - Κορέα, Μάιος 2008.

    20:30 «Αναμέτρηση στη στέγη του κόσμου»

    Βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για την Θάλασσα, Αγία Πετρούπολη - Ρωσία, Απρίλιος 2008.

    21:45 «Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου»

    ΒΡΑΒΕΙΟ FIPA DARGENT στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων (Festival International de Programmes Audiovisuels), που πραγματοποιήθηκε στη Biarritz της Γαλλίας το Φεβρουάριο του 2007. ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (JUNIOR JURY AWARD) στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (5th International Film Festival and Forum on Human Rights -FIFDH-), στη Γενεύη της Ελβετίας το Μάρτιο του 2007. ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ (GRAN PREMIO PER IL MEGLIOR FILM) στο EcoVision Film Festival που πραγματοποιήθηκε στο Palermo της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2007. ΒΡΑΒΕΙΟ "SPECIAL MENTION" στο 10ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου Cinemabiente, στο Τορίνο της Ιταλίας τον Οκτώβρη του 2007. ΒΡΑΒΕΙΟ "ΕΥΦΗΜΗΣ ΜΝΕΙΑΣ" (SPECIAL MENTION) στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2008. Επίσημη Συμμετοχή στο 10ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Διεθνούς Αμνηστίας, Άμστερνταμ & Χάγη - Ολλανδία, Μάρτιος 2008. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μπολόνια, Μπολόνια - Ιταλία, Απρίλιος 2008. Επίσημη Συμμετοχή στο 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, "Οι Φωνές της Αφρικής", Μόντρεαλ - Καναδάς, Απρίλιος 2007.

    [05] Κοινωνία

    Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

    9/5/2008 10:36:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κατά την τριήμερη επίσκεψή του θα έχει συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα τελέσουν και συλλείτουργο στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή.

    [06] Ιράκ

    Συνελήφθη ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    9/5/2008 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, παραδέχτηκε ότι είναι ένας άνδρας, ο οποίος συνελήφθει την Τετάρτη. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών στρατηγός Αμπντελ Καρίμ Χαλάφ είπε ότι ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Νινίβ, παραδέχτηκε ότι είναι ο Αμπού Χάμζα αλ-Μουχατζίρ.

    Σύμφωνα με το στρατηγό, συνεργάτης του Μουχατζίρ έδωσε στην αστυνομία πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της Αλ Κάιντα του Ιράκ βρισκόταν σε ένα σπίτι στο Ουάντι αλ-Χάτζαρ. "Με βάση αυτήν την πληροφορία οι αστυνομικές δυνάμεις οργάνωσαν επιχείρηση και συνέλαβαν ένα άτομο που ομολόγησε ότι είναι ο Αμπού Χάμζα αλ-Μουχατζίρ" πρόσθεσε.

    Ο αλ-Μουχατζίρ, γνωστός και με το όνομα Αμπου Αγιούμπ αλ-Μάσρια, ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης τον Ιούνιο του 2006, διαδεχόμενος τον Ιορδανό Αμπου Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό από αμερικανικά αεροσκάφη.

    Στις αρχές Μαΐου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ο αλ-Μουχατζίρ σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ανταρτικών οργανώσεων. Η πληροφορία αυτή όμως διαψεύστηκε αμέσως από την οργάνωσή του.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικηρύξει τον αλ-Μουχατζίρ για το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [07] Μ. Ανατολή

    Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

    Σφοδρές συγκρούσεις στο Λίβανο

    9/5/2008 9:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 11:14:04 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι σφοδρές συγκρούσεις στη Βηρυτό ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντισυριακής πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο. "Πόλεμος έχει ξεσπάσει στους δρόμους της δυτικής Βηρυτού", γράφει η γαλλόφωνη εφημερίδα "LOrient Le Jour". Χθες Πέμπτη από τις βίαιες συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα κυρίως στη δυτική Βηρυτό. Ένοπλοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και αρκετοί βρίσκονταν στα μπαλκόνια κτιρίων, ενώ οι δρόμοι της λιβανικής πρωτεύουσας ήταν σχεδόν έρημοι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι της Χεζμπολάχ ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών συνοικιών της δυτικής Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο του ηγέτη της αντισυριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Σαάντ Χαρίρ. Συγκεκριμένα, ένοπλοι της Χεζμπολάχ και της Αμάλ έχουν λάβει θέσεις στις σουνιτικές συνοικίες Ζάρι, Μάλα, Ζόκακ ελ Μπλατ, Χαντάκ ελ Γάμικ και Αϊσα Μπάκαρ. Συγκρούσεις ξέσπασαν και στη μικτή σιιτική, σουνιτική και χριστιανική συνοικία Χάμρα. Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει για τρίτη ημέρα κλειστό ενώ έκλεισε και το λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των λιμενικών αρχών.

    Νωρίτερα, ένοπλοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Future News και διέκοψαν την εκπομπή. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως μαχητές της Χεζμπολάχ και της, επίσης σιιτικής, οργάνωσης Αμάλ κατέλαβαν τα γραφεία του καναλιού, που ανήκει στο Σαάντ Χαρίρι, στην, κυρίως μουσουλμανική, δυτική Βηρυτό. "Αξιωματικός του στρατού συνοδευόμενος από μέλη της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο σταθμό και μας είπαν να διακόψουμε την εκπομπή. Σταματήσαμε να εκπέμπουμε", διευκρίνισε στέλεχος του καναλιού στο Ρόιτερ.

    Η Χεζμπολάχ όμως ανάγκασε όλα τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στην οικογένεια του Χαρίρι να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι εκπομπές του δικτύου Future TV, του δορυφορικού δικτύου ενημέρωσης Future News, η εφημερίδα "al-Moustaqbal" και ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Orient "έκλεισαν τις πόρτες τους και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού, μετά τις απειλές ενόπλων μαχητών της Χεζμπολάχ", επισήμανε ο ίδιο στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Η διοίκηση του στρατού μας ενημέρωσε για τις απειλές αυτές και έτσι εμείς προτιμήσαμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εξάλλου όπως μετέδωσε το κανάλι της Χεζμπολάχ, το αλ-Μανάρ, η οργάνωση απέρριψε σήμερα την πρόταση του Χαρίρι, για τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το κανάλι μετέδωσε δηλώσεις που φέρεται να έκανε πηγή της αντιπολίτευσης με τις οποίες απέρριψε την έκκληση αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο Νασράλα είχε ζητήσει να ακυρωθούν τα μέτρα που έλαβε στις αρχές της εβδομάδας η Κυβέρνηση

    [08] Κόσμος

    Δεν αποκλείει την Κλίντο για αντιπρόεδρο του ο Ομπάμα

    9/5/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον ως αντιπρόεδρό του εάν τελικώς τη νικήσει στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ικανή για αντιπρόεδρος, χωρίς αμφιβολία είναι ικανή για πρόεδρος", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι NBC. Μιλώντας στο CNN ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει εξασφαλίσει το χρίσμα αλλά όταν γίνει αυτό θα αρχίσει να σκέφτεται ποιον θα επιλέξει για αντιπρόεδρό του. "Είναι ακούραστη, είναι έξυπνη, είναι ικανή. Και για αυτό, προφανώς θα ήταν στον κατάλογο οποιουδήποτε με τους πιθανούς αντιπροέδρους", είπε ο Ομπάμα που έφτασε πιο κοντά στο χρίσμα με τη νίκη του στη Βόρεια Καρολίνα την περασμένη Τρίτη, μολονότι ηττήθηκε, αλλά με ελάχιστη διαφορά, από την Κλίντον στην Ιντιάνα. Ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι δυο τους θα αποτελούσαν εκπληκτικό δίδυμο απέναντι στο Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Την Τετάρτη πάντως ο εκπρόσωπος της Κλίντον, Χάουαρντ Γούλφσον είχε δηλώσει ότι είναι πρόωρη μια τέτοια συζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν την έχει ακούσει να εκφράζει κάποιο ενδιαφέρον για την αντιπροεδρία.

    [09] Μ. Ανατολή

    Θα παραιτηθεί αν του ασκηθούν διώξεις

    Ύποπτος για διαφθορά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός

    9/5/2008 8:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ύποπτος για "διαφθορά" είναι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ όπως επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Εάν οι υποψίες που τον βαραίνουν οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του ο Όλμερτ θα έχει την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί, όπως ανέφεραν όλοι οι πολιτικοί σχολιαστές στο Ισραήλ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου και της Αστυνομίας ήρε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί μέχρι τώρα στην υπόθεση αυτή, η οποία είχε αποκαλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έλαβε "σημαντικά ποσά" από έναν Αμερικανό επιχειρηματία, τον Μόρις Ταλάνσκι, την εποχή που ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου. Ο 75χρονος επιχειρηματίας, που ζει στη Νέα Υόρκη, φέρεται να συγκέντρωσε από διάφορες πηγές τα χρήματα που έδωσε στον Ολμερτ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του το 1993, για τη δημαρχεία της Ιερουσαλήμ, καθώς και το 1998 και το 1999. Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο Όλμερτ, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν του ασκηθούν διώξεις, διαψεύδοντας ωστόσο ότι χρηματίστηκε.

    "Εάν η δικαιοσύνη αποφασίσει να μου ασκήσει κατηγορίες, θα παραιτηθώ", είπε ο Όλμερτ μιλώντας από την κατοικία του μετά την επίσημη ανακοίνωση "Δεν δωροδοκήθηκα ποτέ. Δεν πήρα ποτέ ούτε μια δεκάρα για εμένα. Εκλέχθηκα από εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ, στη θέση του πρωθυπουργού. Δεν σκοπεύω να αποτινάξω αυτή την ευθύνη. Ωστόσο, μολονότι δεν απαιτείται από το νόμο, εάν ο γενικός εισαγγελέας αποφασίσει να μου ασκήσει δίωξη, θα παραιτηθώ", πρόσθεσε.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από το Νεοϋορκέζο επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι. Επέμεινε όμως ότι επρόκειτο απλώς για δωρεές για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές εκστρατείες του για τη δημαρχία της Ιερουσαλήμ και για την ηγεσία του κόμματος Λικούντ. Να σημειωθεί ότι ο Όλμερτ δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μετά τη δήλωση που έκανε.

    Στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση ανακρίθηκαν τις τελευταίες ημέρες η πρώην διευθύντρια του γραφείου του, Σούλα Ζάκεν και ο δικηγόρος Ούρι Μέσερ.

    Κατόπιν αιτήματος του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ, ο Ολμερτ ανακρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία.

    [10] Τεχνολογία

    Διημερίδα για τα μεγάλα τεχνικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ

    Σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων

    8/5/2008 11:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας που συνδιοργανώνει η ΕΡΓΟΣΕ και το ΤΕΕ/ΤΑΣ στα Καμμένα Βούρλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κατά την έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό ο γ.γ του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Σίμος Σιμόπουλος επισημαίνοντας την προσήλωση του Υπουργείου στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου προς όφελος του επιβατικού κοινού και των εμπορευματικών μεταφορών. Παρουσίαση των έργων που έχουν ολοκληρωθεί και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την ελληνική επικράτεια με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Γ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Νικόλαος Κούρεντας.

    Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, τα κυριότερα ολοκληρωμένα έργα που έχουν παραδοθεί στον ΟΣΕ μέχρι σήμερα είναι: &#61558; Η νέα γραμμή ΠαλαιοφάρσαλοςΚαλαμπάκα, μήκους 82 χλμ. &#61558; Οι παρεμβάσεις στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Νέα διπλή γραμμή Ευαγγελισμού-Λεπτοκαρυάς, παραλλαγή Αξιού, ανισόπεδες διαβάσεις, αναβαθμίσεις επιδομής, σηματοδοτήσεις) &#61558; Η νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθήνας (ΣΚΑ) Κορίνθου, μήκους 82 χλμ. &#61558; Οι παραλλαγές γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης, μήκους 35 χλμ. &#61558; Η νέα διπλή γραμμή Αθήνας (ΣΚΑ) -Αεροδρομίου, μήκους 32 χλμ. &#61558; Η νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων Κορίνθου-Κιάτου, μήκους 21 χλμ. &#61558; Η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λιτόχωρο, μήκους 100 χλμ.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρθηκε και στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων, υπογραμμίζοντας ότι το 2007 η απορρόφηση των πόρων αγγίζοντας τα 538,52 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η απορροφητικότητα κυμαινόταν στα 280 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το 2008 δείχνουν ακόμα υψηλότερη απορροφητικότητα των πόρων που αναμένεται να αγγίξει τα 826 εκατ. ευρώ. «Στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να πετύχει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τα έργα και με αυτό τον τρόπο να συντελέσει στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου», ανέφερε ο κ. Κούρεντας.

    Διεξοδικά παρουσιάστηκε το έργο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός που περιλαμβάνει: &#61558; 4 σήραγγες μονής γραμμής (δίδυμες σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος) &#61558; 12 σήραγγες διπλής γραμμής &#61558; 49 σιδηροδρομικές γέφυρες &#61558; 32 ανισόπεδες διαβάσεις &#61558; 2 νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς (Μώλος και Α. Στέφανος) και 2 νέες στάσεις (Αγγείες, Θαυμακός) Για το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι (κόστος 700 εκατ. ευρώ) η χάραξη έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα 200χλμ/ώρα και έχουν ήδη απορροφηθεί τα 401 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί με ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση το 2012. Για το τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός (κόστος 715 εκατ. ευρώ) η χάραξη έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και βρίσκεται υπό κατασκευή σε όλο το μήκος του. Το Δεκέμβριο του 2013 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί με ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι η διαδρομή Αθήνα-Λιανοκλάδι δεν θα ξεπερνά τα 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός τα 108 λεπτά και η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα 196 λεπτά.

    [11] Οικονομία

    Σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

    Νέα απόλυτα ρεκόρ για το πετρέλαιο

    8/5/2008 11:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Το πετρέλαιο συνέχισε και σήμερα Πέμπτη την ανοδική πορεία του, καταγράφοντας και νέα ρεκόρ καθώς το αργό ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τα 124 δολάρια στη Νέα Υόρκη και τα 123 δολάρια στο Λονδίνο. Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX), το αργό παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε νέο απόλυτο ρεκόρ φτάνοντας τα 124,49 δολάρια αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης. Στο κλείσιμο είχε φτάσει τα 123,69 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 16 σεντς σε σχέση με την Τετάρτη.

    Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παράδοσης Ιουνίου έσπασε και αυτό το "φράγμα" των 123 δολαρίων κλείνοντας στα 123,27 δολάρια το βαρέλι.

    Μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 12 δολάρια στη Νέα Υόρκη και 13 δολάρια στο Λονδίνο.

    Μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη

    Μόνο τον τελευταίο μήνα, το αργό ακρίβυνε σχεδόν 20 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι του πετρελαίου κράτησε τον εγχώριο πληθωρισμό αμετάβλητο στο 4,4% τον Απρίλιο, με τους καταναλωτές να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη μετά τις αυξήσεις χωρίς τέλος σε δεκάδες είδη καθημερινής χρήσης.

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε ένα χρόνο προϊόντα και υπηρεσίες ακρίβυναν από 2,5 έως 35%. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ελέγξει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φτωχά τα ελληνικά νοικοκυριά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 May 2008 - 8:50:42 UTC