Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό την απειλή νέου εμφυλίου
  • [02] Κανονικά το δημοψήφισμα στη Μιανμάρ
  • [03] Εργαστήρια ψηφιακού animation

    [01] Μ. Ανατολή

    Στους 18 οι νεκροί

    Υπό την απειλή νέου εμφυλίου

    10/5/2008 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αυξάνονται οι φόβοι για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο, με τον απολογισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ ανέρχεται σε τουλάχιστον 18 νεκρούς και σε δεκάδες οι τραυματίες. Ο δυτικός τομέας της Βηρυτού βρίσκεται υπό τον έλεγχο ένοπλων σιιτών ενώ το λιμάνι και το αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. Δυτικές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους πολίτες τους και απευθύνουν προειδοποίηση να αποφεύγουν την περιοχή. Την Παρασκευή, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία απηύθυναν έκκληση στους ’ραβες υπουργούς Εξωτερικών να συνέλθουν εκτάκτως στο Κάιρο προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική κρίση στο Λίβανο. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης στο Λίβανο.

    "Τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ' όλα"

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ’χμεντ Αμπούλ Γέιτ ανέφερε πως η συνάντηση των Αράβων αξιωματούχων έχει σκοπό να σταματήσει την "κυριαρχία ένοπλων στοιχείων στους δρόμους του Λιβάνου". "Μόνο τα μέρη που θέλουν να παραμείνει σε σύγκρουση ο Λίβανος θα είχαν όφελος από αυτή την κατάσταση", πρόσθεσε ο Αμπούλ Γέιτ.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ανάφερε πως η συνάντηση θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Κάιρο. Όμως, αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία της συνάντησης αλλά ανέφεραν πως ο ΓΓ Αμρ Μούσα διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και επέστρεψε στο Κάιρο για διαβουλεύσεις.

    Αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του "απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις να ακούσουν τη φωνή της σύνεσης και να θέσουν τα συμφέροντα της χώρας υπεράνω όλων των άλλων θεωρήσεων". "Η βύθιση του Λιβάνου στην τυφλή αναταραχή θα σημάνει μόνο νίκη για εξωτερικές ακραίες δυνάμεις" δήλωσε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στο Λίβανο και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την πρόσφατη ένταση στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες με όπλα αφότου η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση ανέλαβε δράση εναντίον τηλεπικοινωνιακού δικτύου το οποίο διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, σιιτική πολιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία και συντηρεί έναν καλά διατηρημένο στρατό ανταρτών.

    [02] Κόσμος

    Κανονικά το δημοψήφισμα στη Μιανμάρ

    10/5/2008 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αψηφώντας τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών να επικεντρωθεί στη διανομή βοήθειας στους πληγέντες του κυκλώνα Ναργκίς, που ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε κανονικά σήμερα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος, σε όλες τις περιοχές της χώρας πλην εκείνων που έχουν πληγεί συντριπτικά από την καταστροφή.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα ξανάρχισαν οι πτήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ προς την Μιανμάρ με βοήθεια, ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το πού θα καταλήξει η βοήθεια, καθώς το καθεστώς εμμένει στη θέση του ότι θα τη διανείμει αποκλειστικά αυτό. Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα του θα δεχθεί βοήθεια "απ όπου κι αν προέρχεται". Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε τη Μιανμάρ ότι θα έχει επιπτώσεις σε περίπτωση που επιμένει να αρνείται τη βοήθεια των ξένων ομάδων αρωγής και διάσωσης.

    Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για συγκέντρωση 187 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για έξι μήνες στους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες στη χώρα.

    Στις κάλπες παρά τη βιβλική καταστροφή

    Η διαδικασία του δημοψηφίσματος σηματοδοτεί την πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια που οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες . Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες στην κυριότερη πόλη της Μιανμάρ και πρώην πρωτεύουσα, Γιανγκόν, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του δέλτα Ιραουάντι, όπου σημειώθηκε το σφοδρότερο πλήγμα του κυκλώνα, όπου σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος, οι νεκροί ανέρχονται σε 23.335, οι τραυματίες σε 1.403 και αγνοούμενοι σε 37.019.

    Η ’ουνγκ Σαν Σούου Κιι, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, άσκησε σφοδρή κριτική στη χούντα για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα παρά το πλήγμα του κυκλώνα, κάνοντας λόγο για "απρέπεια".

    Το καθεστώς υποστηρίζει ότι το νέο Σύνταγμα θα ανοίξει το δρόμο για δημοκρατικές εκλογές σε δυο χρόνια, ωστόσο οι επικριτές του καταγγέλλουν πως το κείμενο διασφαλίζει την συνέχιση της κυριαρχίας των ενόπλων δυνάμεων, σε μια χώρα όπου ο στρατός κυβερνά επί σχεδόν μισόν αιώνα.

    Μιανμάρ: "Βοήθεια απ' όπου κι αν προέρχεται"

    Η Μιανμάρ προτίθεται να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και θα δεχθεί τη βοήθεια "απ όπου κι αν προέρχεται" προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κυκλώνα Ναργκίς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη χώρα, δήλωσε ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Κιάου Τιντ Σούε.

    Ο διπλωμάτης είπε πως δύο πλοία και 11 αεροσκάφη με είδη πρώτης ανάγκης είχαν φθάσει μέχρι την Παρασκευή στη Μιανμάρ, μία εβδομάδα μετά τον κυκλώνα.

    "Έχουμε επείγουσα ανάγκη για ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, ρούχα, ηλεκτρικές γεννήτριες, αντίσκηνα και οικονομική βοήθεια", διευκρίνισε ο Σούε.

    "Είμαστε ευγνώμονες προς τη διεθνή κοινότητα, τους κοντινούς και μακρινούς φίλους μας, για την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία τους", είπε.

    [03] Πολιτισμός

    Εργαστήρια ψηφιακού animation

    10/5/2008 11:23:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εργαστήρια ψηφιακού animation για μαθητές Λυκείου, με θέμα το περιβάλλον και τίτλο "Το πράσινο στη γειτονιά μου", διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σήμερα και αύριο, από τις 10:00 έως τις 14:00, στον προαύλιο χώρο της Τεχνόπολις (Πειραιώς 100). Μαθητές Λυκείου από τα επτά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων θα δημιουργήσουν ταινίες animation μικρού μήκους με τη μέθοδο στοπ-καρέ, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά (πλαστελίνη, χαρτόνια, ξυλομπογιές) σε συνδυασμό με ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα. Η δημιουργική αυτή διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν και να συμμετέχουν, κατανοώντας καλύτερα τη σχέση του ενεργού πολίτη με το περιβάλλον και την πόλη στην οποία κατοικεί.

    Με τα εργαστήρια ψηφιακού animation ο Δήμος Αθηναίων έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος, δείχνοντας τους ταυτόχρονα τρόπους με τους οποίους υποβαθμισμένα κομμάτια της ίδιας τους της γειτονιάς μπορούν να μετατραπούν σε πνεύμονες πρασίνου.

    Το τελικό αποτέλεσμα κάθε εργαστηρίου θα είναι η δημιουργία μας ταινίας κινουμένων σχεδίων για κάθε ομάδα εργασίας με θέμα την ανάπλαση χώρων στα 7 διαμερίσματα της πόλης.

    Το παραπάνω οπτικοακουστικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία θα συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ καθώς και σε εκδηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον, ενώ η πόλη της Αθήνας θα πάρει μέρος και στον παγκόσμιο διάλογο που έχει ανοίξει για το περιβάλλον μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα επικοινωνίας (τηλεόραση, κινηματογράφος, διαδίκτυο).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 May 2008 - 8:49:56 UTC