Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριακό σημείο

    [01] Κοινωνία

    Φαινόμενα αισχροκέρδειας

    Οριακό σημείο

    11/5/2008 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση με τα υγρά καύσιμα, καθώς λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, έχει "στεγνώσει" η πλειοψηφία των πρατηρίων, κυρίως σε αμόλυβδη και ντίζελ κίνησης, σε Αττική και περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν με άδειο ρεζερβουάρ. Ήδη χωρίς καύσιμα είναι περίπου το 90% των πρατηρίων της επικράτειας και εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι από σήμερα θα κλείσουν 9 στα 10 πρατήρια, ενώ τα βυτιοφόρα δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν από τα διυλιστήρια καθώς οι απεργοί εμποδίζουν την είσοδό τους. Και καθώς είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα τα πρατήρια που διαθέτουν βενζίνη, οι ουρές που σχηματίζουν τα αυτοκίνητα έξω απ αυτά είναι τεράστιες. Ειδικά στην περιφέρεια, οι οδηγοί πλήρωσαν πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο, αναγκαστικά για σούπερ αμόλυβδη, καθώς η απλή είχε εξαντληθεί Την κατάσταση έχουν εκμεταλλευτεί και διάφοροι κερδοσκόποι οι οποίοι έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των βυτιοφορέων, κ. Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων κρίνεται η αυριανή γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ίσως και σήμερα. Την ίδια ώρα, προβλήματα εφοδιασμού αρχίζουν να δημιουργούνται και στην υπόλοιπη αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, τα οποία στη Βόρεια Ελλάδα επιτείνονται λόγω και των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

    Την Παρασκευή το βράδυ, οι απεργοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, σε ότι αφορά ειδικά το Υπουργείο και τις αρμοδιότητές του, έκανε κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων τα Σαββατοκύριακα στις εθνικές οδούς. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε επίσης να μεσολαβήσει στην υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, για να επιλυθούν κάποια ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου.

    Όμως, για το θέμα της αύξησης των κομίστρων, ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να πάρει απόφαση μόνος του, καθώς τα οικονομικά θέματα αφορούν το αρμόδιο Υπουργείο.

    Αύριο, πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και αν αποφασιστεί παράταση της απεργίας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 May 2008 - 8:49:41 UTC