Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυνατότητα εξέλιξης σε 70.000 υπαλλήλους
  • [02] Κριτική Παπανδρέου για την Οικονομία
  • [03] Πεκίνο-Αθήνα: Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη
  • [04] Έξι μονάδες μπροστά η ΝΔ
  • [05] Η Επιστήμη συναντά την Τέχνη
  • [06] Eπαφές Μ. Καρογιάν στην Αθήνα
  • [07] Συναντήσεις με πυρόπληκτους
  • [08] Loop ahead
  • [09] Συμφωνία συνεργασίας Νίκολιτς - Κοστούνιτσα
  • [10] Επικρίσεις για τα μέτρα Σουφλιά
  • [11] Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
  • [12] Βραβείο "Μπότση" στη Ραδιοτηλεόραση
  • [13] Συνεχίζονται οι έλεγχοι
  • [14] ΟΤΕ: Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις
  • [15] Μένει στην AEK ο Ριβάλντο
  • [16] Αθανασούλας-Ζακχαίος στο Ακρόπολις
  • [17] Νέο κρούσμα ντόπινγκ
  • [18] Συνεδριάζει η Κυβερνητική
  • [19] Πειθαρχικός έλεγχος τηλεφωνήτριας της ΕΛ.ΑΣ.
  • [20] Ελπίδες για γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Δυνατότητα εξέλιξης σε 70.000 υπαλλήλους

    13/5/2008 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 4:02:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών εξέτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγήθηκε πρόταση με την οποία 70.000 υπάλληλοι του δημοσίου αορίστου χρόνου, αποκτούν την δυνατότητα να εξελίσσονται στην υπαλληλική ιεραρχία. Ακόμη, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Κυβερνητική για το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί ως το τέλος Ιουνίου στη Βουλή για τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Παράλληλά, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι "το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την ιεραρχική εξέλιξη των αορίστου χρόνου υπαλλήλων. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ υψηλά προσόντα αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν θέσεις στην ιεραρχία. Η εξέλιξη θα φτάνει μέχρι τον βαθμό του Διευθυντή". Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα για τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα ναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2008. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι με βάση την ερμηνεία του Συντάγματος μπορούν να προαχθούν οι κλασικοί δημόσιοι υπάλληλοι, γι αυτό και η ΝΔ έχει προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103. Η ρύθμιση αυτή, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι υπάλληλοι, κάτι που αποτελεί, όπως είπε κι αίτημα της ΑΔΕΔΥ. Ανεξάρτητα από την πορεία της αναθεώρησης, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς, που μετέχουν στην αναθεώρηση, να συμπράξουν, ώστε να υπάρχει, όπως ανέφερε και συνταγματικό υπόβαθρο. Επίσης ο Π.Παυλόπουλος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο ολοκλήρωσε η αρμόδια επιτροπή και ανέφερε ότι μετά από διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν, ο κώδικας θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2008. Επίσης, υπενθύμισε ότι στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν προωθήθηκαν ο κώδικας ιθαγένειας, ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και ο δημοτικός κώδικας, σημειώνοντας πως είναι μία πλήρης αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά και τις δομές και το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι γνωρίζει πως στη ζωή μιας κυβέρνησης, αλλά και στην πολιτική, σημασία δεν έχει μόνο να νομοθετείς αλλά και να εφαρμόζεις, καθώς τα αποτελέσματα φαίνονται από την εφαρμογή. Η αλλαγή, όμως, πρόσθεσε, του νομοθετικού πλαισίου ήταν μια βάση που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι,καθώς αλλάζει το τοπίο στη δημόσια διοίκηση και βελτιώνεται η κατάσταση.

    Ακόμη, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, άλματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αλλά η βελτίωση είναι ήδη ορατή και το ποτάμι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω.

    Αυτά που έχουν γίνει, κατέληξε, δρομολογούν εξελίξεις με βάση τις οποίες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση αλλά και ποιος είναι υπουργός Εσωτερικών, η πορεία της δημόσιας διοίκησης θα γίνει ελπιδοφόρα για το μέλλον. Στη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομίας είπε για το θέμα του ΟΤΕ ότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα νομικών διατυπώσεων. Ο κ. Αλόγοσκουφης είπε ότι αν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή την Πέμπτη.

    Σε ερώτηση αν έχει χρήματα το υπουργείο Οικονομίας για την απόσυρση αυτοκινήτων, όπως έχει προτείνει ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα δει το θέμα όταν θα πάρει στα χέρια του την επίσημη πρόταση. Περιβαλλοντική πολιτική χωρίς κόστος, δεν γίνεται, κατέληξε ο υπουργός.

    [02] Πολιτική

    Κριτική Παπανδρέου για την Οικονομία

    13/5/2008 5:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα απευθύνουν απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Το μεσημέρι από το ίδιο βήμα ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τον ΟΤΕ και τα φαινόμενα ακρίβειας που πλήττουν την αγορά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε μια συμμαχία προόδου με στόχο την αλλαγή και όχι τη στασιμότητα. Κατά τις πρωινές διαδικασίες ο κ. Δασκαλόπουλος επανεξελέγη πρόεδρος.

    Ομιλία στη συνέλευση του ΣΕΒ

    Κάλεσμα στους επιχειρηματίες να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους στη χώρα απηύθυνε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο κανόνων και στόχων που θα ενοποιήσουν όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων να συνάψουν μια συμφωνία για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου στη χώρα, την υιοθέτηση του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων εντάσεως γνώσης και καινοτομίας που θα αξιοποιούν το περιβάλλον. Τους ζήτησε να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνενοχής και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των καρτέλ και των μονοπωλίων στην αγορά, ενώ υπογράμμισε ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας που πρότεινε την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την Κυβερνητική Επιτροπή σημειώνοντας ότι κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση έχει επιβάλει σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής αλλά και συγκεκριμένα στην οικονομική δραστηριότητα, αντιλήψεις παθητικότητας και μοιρολατρίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ενδεικτικά ότι πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μειώνεται σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων, η δανειακή επιβάρυνση ξεπερνά το 45% του ΑΕΠ η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση ανταγωνιστικότητας, πρωτοφανή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υψηλό πληθωρισμό, καρτέλ στην αγορά,13 δισ. σπατάλες στη δημόσια διοίκηση υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ακριβότερα τουριστικά προϊόντα.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέθεσε και ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τον ΟΤΕ, επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας πρέπει να διατηρηθούν από τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου διότι αποτελούν εργαλεία εθνικού σχεδιασμού.

    Δασκαλόπουλος: Οχι στη στασιμότητα

    "Αντιμετωπίζουμε σήμερα μία κρίση που απαιτεί συνολική αλλαγή στην αντίληψη και τη συμπεριφορά όλων των παραγόντων του δημόσιου βίου, τον πολιτικό κόσμο, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα ΜΜΕ, τον επιχειρηματικό κόσμο. Σήμερα, η κυρίαρχη επιλογή είναι στασιμότητα ή αλλαγή. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να συνεισφέρει σε μία συμμαχία προόδου που θα επιλέξει και θα εφαρμόσει την αλλαγή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Στην ομιλία του στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, για τα πεπραγμένα της διετίας που πέρασε, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι οι βασικότεροι στόχοι ήταν το άνοιγμα του ΣΕΒ προς την κοινωνία και η προώθηση της φιλοσοφίας και της πράξης της υγιούς επιχειρηματικής δράσης. "Με τον τρόπον αυτόν", είπε, "επιδιώξαμε την ευρύτερη συνεισφορά μας στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου και στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και προόδου".

    Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο, και μάλιστα ζωτικό, τμήμα της κοινωνίας. Εκπροσωπεί και εκφράζει, πρόσθεσε, ένα οργανικό, ισχυρό και δυναμικό μέρος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, ζωντανά και υγιή στοιχεία του κοινωνικού ιστού, που αντιμετωπίζουν το μέλλον χωρίς φοβίες. Και για τον λόγο αυτόν, είπε, "έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις συμμετοχής και συμβολής στα κοινά".

    "Για να είναι πειστικές και με ηθικό έρεισμα οι παρεμβάσεις του ΣΕΒ", παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος, "τα μέλη μας οφείλουν να προωθούν ενεργητικά όλες τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της επιχείρησης και της επιχειρηματικότητας και να εφαρμόζουν με συνέπεια τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η ιδιωτική πρωτοβουλία οφείλει να κατακτήσει την ηθική πρωτοπορία. Μόνο έτσι θα μας ακούσει η κοινωνία -σε πείσμα όσων επιμένουν να μας δαιμονοποιούν". Και κατέληξε: "Στον κατακερματισμό της κοινωνίας οφείλουμε να αντιτάξουμε τη δική μας κοινή δράση -μακριά από την εσωστρέφεια και την ατομικότητα που όχι σπάνια μας χαρακτήρισε μέχρι σήμερα".

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη στρατηγική και τις δράσεις του ΣΕΒ στην επόμενη διετία, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέσα στη διετία αυτή, που προοιωνίζεται, όπως είπε, δύσκολη και ταυτόχρονα καθοριστική για την πορεία της χώρας, θα προωθήσει "τη στρατηγική που έχουμε χαράξει -τη στρατηγική της διεύρυνσης του ΣΕΒ, της αναβάθμισης του ρόλου του, της καθοριστικής συμμετοχής του στον διάλογο για το μέλλον του τόπου, της συνεισφοράς στην αδήριτη ανάγκη επιτάχυνσης της προόδου -με βήματα ακόμη πιο αποφασιστικά, με πρωτοβουλίες ακόμη πιο καίριες".

    [03] Πολιτισμός

    Στην Τεχνόπολη

    Πεκίνο-Αθήνα: Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη

    13/5/2008 7:34:00 μμ

    Τις πύλες της άνοιξε χθες η έκθεση "Πεκίνο-Αθήνα: Σύγχρονη Κινεζική Τέχνη" από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στον πολυχώρο "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσες "Τάκης Παπατσώνης" και "Κωνσταντίνος Καβάφης").

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, φωτογραφίας και σχεδίου) των 40 αντιπροσωπευτικότερων σύγχρονων Κινέζων δημιουργών, που έχουν καταξιωθεί στη διεθνή εικαστική σκηνή, αλλά και νεότερων, οι οποίοι ταξίδεψαν από το Πεκίνο στην Αθήνα προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η έκθεση Πεκίνο-Αθήνα μεταφέρει νοητά τον Αθηναίο επισκέπτη στην Κίνα, την ίδια στιγμή που η Ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει από την αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο.

    Ενώνοντας συμβολικά δυο λαούς με μακραίωνο πολιτισμό, η έκθεση δεν αποτελεί απλά μια πολιτιστική ανταλλαγή, αλλά μια επιβεβαίωση και επισφράγιση των άριστων Ελληνοκινεζικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

    Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση "Πεκίνο- Αθήνα", συνθέτουν στοιχεία των σύγχρονων ρευμάτων της τέχνης με τη μοναδική κινεζική πολιτιστική παράδοση. Παρουσιάζουν εικόνες της σύγχρονης Κίνας, μιας χώρας που ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού.

    Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Κινέζος κριτικός τέχνης και γκαλερίστας Xin Dong Cheng, υπεύθυνος για μεγάλες διοργανώσεις σύγχρονης κινεζικής τέχνης παγκοσμίως.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου και διοργανώνεται με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

    [04] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση

    Έξι μονάδες μπροστά η ΝΔ

    13/5/2008 7:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στις έξι ποσοστιαίες μονάδες διευρύνει η Νέα Δημοκρατία τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το εκλογικό ποσοστό για το κυβερνών κόμμα διαμορφώνεται στο 37%, για το ΠΑΣΟΚ στο 31%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5%, το Κομμουνιστικό κόμμα στο 7% και τον Λαικό Ορθόδοξο Συναγερμό στο 4,5%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα στην καταληλότητα ως πρωθυπουργός, με ποσοστό 39%. Για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου κατατάσσεται τρίτος με 13%, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 17%. Ακολουθούν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με 4% και η Αλέκα Παπαρήγα με 3%. Στη μέτρηση που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 Μάιου, το 77% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 90% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης, ενώ 83% των ερωτηθέντων τάσσεται θετικά υπέρ της ελληνορωσικής συνεργασίας.

    [05] Πολιτισμός

    Η Επιστήμη συναντά την Τέχνη

    13/5/2008 7:13:00 μμ

    Σε μια συνάντηση "Επιστήμης και Τέχνης" σας προσκαλεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2008, ώρα 19.30.

    Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Texas Α&Μ University, Δημήτρης Νανόπουλος, θα αναπτύξει το θέμα με τίτλο: "Μοντέρνα Κοσμογονία". Κατά την ομιλία του, θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις, πειραματικές και θεωρητικές, για την εμφάνιση και εξέλιξη του Σύμπαντος. Παράλληλα θα σχολιαστεί η τρέχουσα κατάσταση αφορούσα την πιθανή εξάρτηση της ταχύτητας του φωτός από την συχνότητα.

    Στην συνέχεια η Πανεπιστημιακή χορωδία Century Singers, θα "μιλήσει" μέσα από την μουσική, αποδίδοντας κομμάτια από τη μουσική κληρονομιά της Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίλεκτη χορωδία του Πανεπιστημίου του Texas A&M επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Συναυλίες θα δώσει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, ενώ η περιοδεία της αυτή περιλαμβάνει δύο ακόμη πόλεις: την Πάτρα και την Σύρο.

    Η χορωδία Century Singers, γιορτάζει φέτος τα τριάντα οκτώ έτη ύπαρξής της. Οι περιοδείες της, όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμπεριλάβει συναυλίες στο Τέξας, στο Σαιντ Λούις, στο Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης και διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Τσεχία, όπου και υπήρξε η πρώτη αμερικανική χορωδία που κλήθηκε να ερμηνεύσει στο ετήσιο Φεστιβάλ Ντβόρζακ. Παράλληλα με την έντονη συναυλιακή της δραστηριότητα, η χορωδία, που σε πλήρη σύνθεση αριθμεί 80 φωνές, συμμετέχει κάθε χρόνο στην παρουσίαση μεγάλων χορωδιακών έργων σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Brazos Valley Symphony Orchestra και τη χορωδία Brazos Valley Chorale.

    Ο διευθυντής της χορωδίας Jess Wade III, είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Southwest Baptist University και Kansas State University. Είναι επίσης κάτοχος του διδακτορικού τίτλου Ph. D. από το Πανεπιστήμιο University of Missouri-Columbia. Από το 1988, ο Jess Wade εργάζεται ως συντονιστής χορωδιακών δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο Texas A&M University, όπου και διευθύνει τους Century Singers και τη γυναικεία χορωδία Womens Chorus. Κατέχει επίσης τη θέση του αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της χορωδίας Brazos Valley Chorale. Στο πιάνο, συνοδεύει ο Chris Hoffman.

    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

    [06] Πολιτική

    Με πολιτικούς αρχηγούς

    Eπαφές Μ. Καρογιάν στην Αθήνα

    13/5/2008 7:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 7:26:25 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα, με τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν. Μετά τις συναντήσεις της Δευτέρας με Γ. Παπανδρέου και Α. Παπαρήγα, ο κ. Καρογιάν, συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Όπως δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καρογιάν: "Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση μέσα σε φιλικό και αδελφικό κλίμα. Έχουμε πολλά εξωτερικά ζητήματα, άλλα είναι απλώς σε επίπεδο συμβόλων και εμπιστοσύνης, άλλα είναι σε επίπεδο εισβολής και στρατιωτικής κατοχής, όπως το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι σαν να είναι δικό μας θέμα. Για αυτό το Κυπριακό πρέπει να ξαναβρεί την προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, να μην είναι στη γωνία και στις ανησυχίες του ελληνικού λαού αλλά και στην αξιοποίηση του δυναμικού που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες, υπάρχει μια κινητικότητα από μέρους της κυπριακής πλευράς. Ωστόσο, βλέπει κανείς μια αδιαλλαξία από την πλευρά της Αγκύρας, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σε επίπεδο ΕΕ. Οι νουθεσίες δεν αρκούν σε επίπεδο ΕΕ, χρειάζεται μια πολιτική που θα κάνει την Τουρκία να αισθανθεί τις πιέσεις, ώστε να ανοίξει περισσότερο αυτός ο δρόμος για τις συζητήσεις". Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καρογιάν τόνισε ότι: "Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου. Χαιρετίζουμε τον αγώνα του από αυτό το νέο μετερίζι, εμπιστευόμαστε την ηγεσία της Κύπρου και δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε αυτό το ταξίδι για την επανένωση της Νήσου".

    [07] Πολιτική

    Συναντήσεις με πυρόπληκτους

    13/5/2008 6:35:00 μμ

    Συναντήσεις με εκπροσώπους από τις περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα το περασμένο καλοκαίρι είχαν σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για εγκληματική εγκατάλειψη των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και εμπαιγμό των πολιτών έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν στην Ηλεία.

    Αναφερόμενος στο θέμα των 160 εκατομμυρίων ευρώ ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει πολιτικές κάνει περίεργες κινήσεις τεράστιων ποσών στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τεράστια ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα και υλοποίηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την περιοχή.

    Αδιαφορία, ανικανότητα και ακραίο κομματισμό καταλόγισε στην κυβέρνηση για τα προβλήματα των πυρόπληκτων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση του με το Νομάρχη Ηλείας και τους δημάρχους Πύργου και Αμαλιάδας.

    Προανήγγειλε πρωτοβουλία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου με συγκεκριμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ηλεία την οποία θα προτείνει προς υπογραφή στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

    Να σημειωθεί ότι γραφειοκρατικά εμπόδια εξακολουθούν να καθυστερούν την αποκατάσταση των ζημιών από τις φωτιές.

    Περίπου 195 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν έχουν διατεθεί ακόμη στους πυρόπληκτους και τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να δίνεται προκαταβολή από 2 έως 10.000 ευρώ για τα έξοδα μελέτης, κατεδάφισης ή επισκευής, σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε ένα μέλος των οικογενειών των θυμάτων να διοριστεί στο Δημόσιο.

    [08] Πολιτισμός

    Loop ahead

    13/5/2008 6:26:00 μμ

    Η πρώτη ατομική έκθεση της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, με εγκαταστάσεις και σχέδια, υπό τον τίτλο "Loop ahead", η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου, φιλοξενείται στη γκαλερί Qbox.

    Η Λυκιαρδοπούλου αντλεί τη θεματολογία της από ευρέως γνωστά ή οικεία σε όλους μας στοιχεία. Τα έργα της απαρτίζονται από αντικείμενα και εικόνες που συνήθως κατασκευάζει η ίδια ενώ τα υλικά της διαφέρουν κατά περίπτωση. Η έννοια της τάξης και της ισχύος είναι δύο βασικά ζητήματα που την απασχολούν τελευταία. Στην έκθεση Loop ahead αναφέρεται κυρίως στον αθλητισμό, έναν χώρο κατεξοχήν ανταγωνιστικό. Θέματα όπως η κανονικότητα, η δύναμη της επιβολής και η ιεραρχία σχολιάζονται με καυστικό χιούμορ και συχνά ανατρέπονται απροσδόκητα.

    Στην εγκατάσταση Assymetric endeavor (2008) μία γαζέλα στέκεται πάνω σε ένα χαλί από δέρμα λιονταριού ενώ στο βάθος βλέπουμε σε φωτογραφία την γαζέλα να ποζάρει στο φακό με το λιοντάρι φορεμένο στο λαιμό της. Εδώ, επανεξετάζει τον μύθο του Ηρακλή, παρουσιάζοντας τον αδύναμο ισχυρό, που επιδεικνύει το τρόπαιο (λιοντάρι) και γίνεται με τη σειρά του μύθος. Τα δύο ζώα, φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και σε φυσικό μέγεθος κεντρίζουν τον θεατή αφού είναι ρεαλιστικά φτιαγμένα.

    Η καλλιτέχνις, μέσα από την σύζευξη εικόνων και γλυπτών, επιτυγχάνει την αποσταθεροποίηση του νόηματός τους ή της χρήσης τους ενώ θέτει ερωτήματα ως προς τα όρια του οπτικού, του πολιτιστικού ή και του πολιτικού καθώς διερευνά και τη σχέση κανονικού και παράλογου.

    Η Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1981. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (τμήμα Εικαστικών) στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ, όπου ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Το 2004 χρηματοδοτήθηκε απο το Ίδρυμα Νιάρχου για να πραγματοποιήσει ερευνητικό ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα. Το 2004 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με άριστα, όπου το 2003 προτάθηκε για υποτροφία, για τη δουλειά του εργαστηρίου της.

    Το 2007 πήρε μέρος στην εκθεση Blank show στη Σανγκάη της Κίνας καθώς και στο μουσείο Τέχνης ΓκουανΤζιου στη Νότια Κορέα. Το 2005 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στη Νάπολη. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε εκθέσεις με την Locus Athens και το Κέντρο Σύγχρονης Tέχνης Λάρισας. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σαύρα ενώ έχει λάβει μέρος σε δράσεις της στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

    Γκαλερί Qbox Αρμοδίου 10, 1ος Οροφος, Βαρβάκειος Αγορά

    [09] Κόσμος

    Για κυβέρνηση συνασπισμού

    Συμφωνία συνεργασίας Νίκολιτς - Κοστούνιτσα

    13/5/2008 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS) Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία, με το συνασπισμό του Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοστούνιτσα συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν τη συνεργασία των δύο παρατάξεων και καθορίστηκαν οι στόχοι και το πρόγραμμα της "νέας εθνικής κυβέρνησης". Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

    Την επίτευξη συμφωνίας Κοστούνιτσα- Νίκολιτς επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Ντέγιαν Μλαντένοβιτς, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε η συνεργασία και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για το δήμο Βελιγραδίου.

    [10] Πολιτική

    Ασκησε το ΠΑΣΟΚ

    Επικρίσεις για τα μέτρα Σουφλιά

    13/5/2008 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 6:34:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανανέωση του στόλου των οχημάτων, εφαρμογή πράσινου δακτυλίου και σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με τις εκπομπές καυσαερίων, με απαλλαγή των ΙΧ με χαμηλές εκπομπές ρύπων, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με στόχο να αρχίσει η εφαρμογή του από το 2010 αφού προηγηθεί διάλογος.

    Τα ΙΧ με μηδενικούς ή χαμηλούς ρύπους που κυκλοφορούν στη χώρα μας και τα οποία ανήκουν στην κατηγορία που θα απαλλάσσονται από τα περιβαλλοντικά τέλη, υπολογίζονται σε 200.000. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ η πληρωμή των τελών θα γίνεται με την επίδειξη της κάρτας ελέγχου καυσαερίου η οποία σήμερα ισχύει σε 14 νομούς της χώρας, αλλά αναμένεται να επεκταθεί σε όλους.

    Σε ερώτηση μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής αν υπάρχουν οι πόροι για την απόσυρση αυτοκινήτων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι αναμένει να πάρει την επίσημη πρόταση.

    Τη γραπτή υποβολή των προτάσεων αναμένει και η ΚΕΔΚΕ προκειμένου να τοποθετηθεί, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τα προαναγγελθέντα μέτρα επέκρινε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντάς τα "επικοινωνιακό τρικ" και επαναφέροντας την πρόταση για αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα θέτει περιβαλλοντικές παραμέτρους σε όλες τις εθνικές πολιτικές.

    Προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Σε σημερινή συνέντευξή τους, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τις εξαγγελίες, απέδωσαν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ "αδράνεια και αβελτηρία" και στην κυβέρνηση "έλλειψη συντονισμού", αναφέροντας, ως παράδειγμα, τα μέτρα για:

    -Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων (χωρίς προσυνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών)

    -Τη θέρμανση των κτηρίων (ενώ, όπως αναφέρουν, την ίδια μέρα συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων).

    Χαρακτήρισαν δε, "ευχολόγια" τα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και "επικοινωνιακό τρικ" τις εξαγγελίες για:

    -Την πρόκριση της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων (χωρίς εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών κινήτρων από τα αρμόδια υπουργεία).

    -Τη συζήτηση περί διοδίων στις πόλεις (τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, παραμένουν άλυτα βασικά προβλήματα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατοδρόμους).

    Τέλος, υπογράμμισαν ότι τα μέτρα για τη βιομηχανία "θα πρέπει να απαντηθούν με συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις μετά την προειδοποιητική επιστολή για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας IPPC (2001/80/ΕΚ)"

    [11] Κοινωνία

    Σε θερμό κλίμα

    Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    13/5/2008 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 6:30:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει ως τις 17 Μαΐου, ενώ αύριο, Τετάρτη θα μεταβεί στη Λάρισα προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Αχίλλειο. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, συνοδεύουν οι μητροπολίτες Δέρκων Κωνσταντίνος, Μιλήτου Απόστολος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.

    Το μεσημέρι ο κ. Ιερώνυμος παρέθεσε γεύμα στον Πατριάρχη και τη συνοδεία του. Οι δύο προκαθήμενοι στην κατ ιδίαν συζήτηση που είχαν αναφέρθηκαν στη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Φανάρι.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Ιερώνυμου στο Φανάρι, τις προηγούμενες ημέρες, και έπλεξε το εγκώμιό του, σημειώνοντας ότι τον γνωρίζει από πολλές δεκαετίες.

    "Εις το σεβάσμιον πρόσωπό Σας -πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος- πάντοτε διεκρίναμεν αδρά τα χαρακτηριστικά του καλού Ποιμένος, του τιμίου εργάτου της Εκκλησίας, του λαμπρού θεολόγου, του διακεκριμένου επιστήμονος, του ανθρώπου των ανοικτών οριζόντων, των συγχρόνων προβληματισμών και των μεγάλων οραματισμών, παρά την συνειδητήν επιλογήν της αποχής από την ατελέσφορον επιδίωξιν του να ευρίσκεσθε επί μονίμου βάσεως εις το επίκεντρον της δημοσιότητος".

    Ο κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί των ημερών της αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου θα προαχθούν σε βάθος και εύρος οι αδελφικές σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όχι μόνον με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με τις λοιπές αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επισήμανε: "Θα ήταν ανώφελο για όλους μας να μην βάζουμε μέσα στο εκκλησιολογικό πλαίσιο κάθε δυνατότητα που μας παρουσιάζεται για να επαναπροσδιορίζουμε την ταυτότητά μας. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός μας και η από κοινού διακονία της Εκκλησιαστικής μας ευθύνης με τις ανάγκες και τις συνθήκες που απαιτεί και αξιώνει το σήμερα, είναι το πιο αληθινό, αλλά και δύσκολο κομμάτι του ρόλου της Εκκλησίας".

    [12] Πολιτισμός

    Βραβείο "Μπότση" στη Ραδιοτηλεόραση

    13/5/2008 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 6:26:40 μμ)

    Για την ιστορική διαδρομή του, την πλούσια θεματολογία του, την προβολή της ραδιοτηλεοπτικής επικαιρότητας και την ποιότητά του βραβεύτηκε σήμερα 13 Μαΐου το περιοδικό της Διεύθυνσης Εκδόσεων της ΕΡΤ "Ραδιοτηλεόραση" κατά την 26η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων που διοργάνωσε το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το ειδικό βραβείο για την "Ραδιοτηλεόραση" παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκδόσεων της ΕΡΤ, κ. Γιώργος Συριόπουλος. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η εκπομπή της ΕΤ3 με τίτλο "Διασπορά", ενώ συνολικά απονεμήθηκαν 22 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ενώ προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μπότση κ. Πάνος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ κ. Γιάννης Πλαχούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Η "Ραδιοτηλεόραση" είναι το ιστορικό ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό, το μοναδικό που αριθμεί 70 χρόνια "ζωής" και περισσότερα από 3.500 τεύχη αδιάλειπτης κυκλοφορίας, με αρχικό τίτλο "Ραδιοπρόγραμμα", ως έκδοση του ΕΙΡ. Με πλούσια θεματολογία, δημοσιεύματα για τις Τέχνες, τα Γράμματα, την υγεία, τα ταξίδια, την γαστρονομία, το αυτοκίνητο, τον αθλητισμό, τα άστρα, τη μόδα αλλά και την επικαιρότητα, η "Ραδιοτηλεόραση" συνιστά ένα πολυδύναμο έντυπο, το οποίο συμπληρώνει στις 15 Ιουνίου 2008, 2000 τεύχη με τον ίδιο τίτλο, αριθμό ρεκόρ για την ελληνική αγορά, δίχως εκπτώσεις στη δημοσιογραφική λειτουργία.

    [13] Κοινωνία

    Για το επιμολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι

    13/5/2008 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 5:57:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Συνεχίζονται οι αποσύρσεις, από τα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, προιόντων που σχετίζονται με την ύπαρξη ορυκτελαίων σε ηλιέλαιο, προερχόμενο από την Ουκρανία. Σε νέα ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενημερώνει για νέες αποσύρσεις και καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων "να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια στα πλαίσια της υφιστάμενης Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας και να ενημερώνουν άμεσα τον ΕΦΕΤ", ενώ γνωστοποιεί ότι, στο ίδιο πλαίσιο, η επιχείρηση Αφοι Βερόπουλοι ΑΕΒΕ, ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ πως αποσύρει, προληπτικά, τα ηλιέλαια όλων των επιχειρήσεων, που διατίθενται στα καταστήματά της, μεταξύ των οποίων και το ηλιέλαιο SPAR. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από τα ράφια τα παρακάτω προιόντα: Ηλιέλαιο ραφινέ "Αγρότης", συσκευασίας 10 λίτρων, της επιχείρησης Ε. ΓΡΑΨΑΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ, με ημερομηνία λήξεως 12/2009 και Ηλιέλαιο "Ανατολή", συσκευασίας 10 λίτρων, της επιχείρησης "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ", με αριθμούς παρτίδων : 0713.08308, 0713.08508, 0713.07708, 0713.08708, 0713.10508, 0713.08608, 0713.07708, 0710.10508, 1713.10508, 0710.10808. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό από τον ΕΦΕΤ και τα ειδικά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης όλων των επίμαχων ποσοτήτων επιμολυσμένου ηλιέλαιου με ορυκτέλαιο, καθώς και των προϊόντων τους. Το θέμα πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιρρίψει ευθύνες για το μολυσμένο ηλιέλαιο σε παραρτήματα του γενικού χημείου του κράτους, δήλωσε ότι εκείνο που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι να διαπιστωθεί ποιες ποσότητες υπάρχουν ακόμα στην αγορά, για την κατασκευή ποιών προϊόντων έχουν χρησιμοποιηθεί και να αποσυρθούν αυτά τα προϊόντα ώστε να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών.

    "Όλα τα άλλα έπονται", συνέχισε κι ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ έχει εντολή από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Βλάχο να ενημερώνει καθημερινά τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη του θέματος. Πρόσθεσε ότι χθες εξεδόθη εκτενής ανακοίνωση του υφυπουργού προς τα ΜΜΕ, στην οποία αναφέρεται επακριβώς ποιες εταιρείες διακίνησαν αυτές τις ποσότητες και προς ποια κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

    Σε ό,τι αφορά τα περί προσπάθειας συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, τα οποία ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοίδης,ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν νομίζει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν κάποια βάση, όταν οι αρμόδιες αρχές παραθέτουν με τέτοια λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία. "Δεν είναι πρόσφορο έδαφος αυτό το θέμα για να προσπαθήσει κανείς να δημιουργήσει εντυπώσεις", τόνισε και διαβεβαίωσε πως όπου υπάρχουν ευθύνες θα διαπιστωθούν κι όσοι τις έχουν θα υποστούν τις συνέπειες. Ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης σε επόμενη ερώτηση σχετικά με τις ποσότητες που έχουν διαπιστωθεί.

    Για αδυναμίες και παραλείψεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της δημιουργίας ενός σύγχρονου μηχανισμού ελέγχου τροφίμων έκανε λόγο ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου. "Η Ελλάδα είναι ανυπεράσπιστη απέναντι σε οποιαδήποτε εγχώρια ή εισαγόμενη διατροφική κρίση, καθώς δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές διαχείρισής τους", ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης με αφορμή την υπόθεση του νοθευμένου ηλιέλαιου και έκανε λόγο για "τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης και μετάθεσης των ευθυνών από την κυβέρνηση προς διάφορα εξιλαστήρια θύματα σε βάρος της δημόσιας υγείας, των λιγοστών, αλλά άξιων ελεγκτών και βεβαίως της αναγκαίας ενημέρωσης της κοινής γνώμης". Επίσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την άγνοια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά τόσο ως προς τις πραγματικές ποσότητες νοθευμένων προϊόντων που κυκλοφορούν όσο και ως προς την πραγματική περιεκτικότητα του επιμολυσμένου λαδιού σε ορυκτέλαια, καθώς, όπως σημείωσε, οι γαλλικές αρχές δηλώνουν επισήμως εξαπλάσια περιεκτικότητα από αυτή που έχουν παρουσιάσει ως εκτίμηση οι ελληνικές αρχές. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στον ΕΦΕΤ, επισήμανε ότι με ελεγκτικό προσωπικό σήμερα υποπολλαπλάσιο του απαιτούμενου, και με 5 μόνο περιφερειακές διευθύνσεις αντί των 13 που θα έπρεπε να είχε ιδρύσει, αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλο το φάσμα της αλυσίδας εισαγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στο λιανεμπόριο.

    Αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη, πλέον, όπως είπε, πορεία των τιμών στην ελληνική αγορά αγαθών και υπηρεσιών, έκανε λόγο για "αναγκαία μείωση τιμών από 5-8% σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά" και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, επικαλούμενη τη διεθνή κρίση, αποκρύπτει ότι "ο ελληνικός δομικός πληθωρισμός είναι κατά 30% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό. Συνεπώς έχουμε έναν σκληρό πυρήνα ακρίβειας και πληθωρισμού, ο οποίος υπάρχει στη χώρα". Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, εισηγητής του ΚΤΑ, ο Μιχάλης Χάλαρης, χημικός, πρώην πρόεδρος και σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων, καθώς και ο Γιάννης Ζαμπετάκης, χημικός Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η υγεία και η διατροφή του ελληνικού λαού βρίσκεται στο έλεος των μονοπωλίων δήλωσε σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    [14] Οικονομία

    Κατά δήλωση του Υπουργού Οικονομίας

    ΟΤΕ: Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

    13/5/2008 4:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το αργότερο έως την Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το θέμα του ΟΤΕ, εφόσον καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις είπε ο Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπή. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτό θέματα νομικών διατυπώσεων.

    Στο θέμα του ΟΤΕ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, λέγοντας πως η κυβέρνηση είχε πει με απόλυτη σαφήνεια και κατά την προεκλογική περίοδο και στο πρόγραμμά της και μετά τις εκλογές, το σχέδιο που θα ακολουθήσει. "Οι Έλληνες πολίτες που τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσαν εντολή στη ΝΔ να κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια, ήξεραν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και το ενέκριναν", τόνισε.

    Επίκαιρες ερωτήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την "κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ" κατέθεσε το πρωί, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας απαντήσεις από τον κ. Καραμανλή. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση, χωρίς να εξηγεί ούτε τους λόγους, ούτε τα πιθανά οφέλη για τον ΟΤΕ για τους καταναλωτές, και για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Παπανδρέου ρωτά τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε αφανείς διαδικασίες εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom και γιατί καταργεί με την επικείμενη συμφωνία το δημόσιο έλεγχο και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον.

    Σε επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Ερωτά τον Πρωθυπουργό εάν "συναισθάνεται ότι, σε μια εποχή παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα καταλήγει άοπλη, αφού εγκαταλείπει τα βασικά δημόσια εργαλεία παρέμβασης" και εάν το ελληνικό δημόσιο "είναι ανίκανο να διαχειριστεί τα λιμάνια της χώρας και τα παραχωρεί σε κινεζική κρατική επιχείρηση, [...] να διαχειριστεί τον ΟΤΕ και τον εκποιεί σε γερμανική κρατική επιχείρηση".

    Κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ την Πέμπτη

    Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Η Γενική Συνομοσπονδία έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στην Ολυμπιακή και στην ΕΥΔΑΠ. Επίσης, 24ωρη απεργία για την ίδια ημέρα έχει κηρύξει και η ΟΤΟΕ στις τράπεζες που δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Εν τω μεταξύ, απερρίφθη από τον πρόεδρο Πρωτοδικών η προσφυγή της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την έκδοση προσωρινής διαταγής παγώματος των διαδικασιών για τη σύναψη συμφωνίας με τη Deutsche Telekom όσον αφορά τον έλεγχο της διοίκησης του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για τουλάχιστον δύο ημέρες με σκοπό να ενημερωθούν εγγράφως για όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και τους όρους της συμφωνίας για τον ΟΤΕ. Η αίτηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Ιουνίου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μένει στην AEK ο Ριβάλντο

    13/5/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη φανέλα της ΑΕΚ θα φοράει και την επόμενη χρονιά ο Ριβάλντο. Με δήλωσή του, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, ο Βραζιλιάνος άσος γνωστοποίησε την απόφασή του να αγωνιστεί και του χρόνου με τα κιτρινόμαυρα, εξαντλώντας το διετές συμβόλαιο που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι με τον "Δικέφαλο".

    Η δήλωση του Ριβάλντο έχει ως εξής: «Μετά από συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της ομάδας αποφάσισα ότι θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι στην ΑΕΚ και την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος του πρωταθλήματος, ένιωσα μεγάλη απογοήτευση και αδικία, αλλά η αγάπη και η στήριξη που πήρα από την ομάδα και τους φιλάθλους της συνέβαλαν στην τελική μου απόφαση».

    [16] Με Subaru Impreza της Aimont Racing

    Αθανασούλας-Ζακχαίος στο Ακρόπολις

    13/5/2008 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Ο Λάμπρος Αθανασούλας με τον Νίκο Ζακχαίο θα συμμετάσχουν στο 55ο Ράλι Ακρόπολις με Subaru Impreza STi GrN. Μαζί με τον Πάνο Χατζητσοπάνη θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο Πρωτάθλημα Παραγωγής για τον Εθνικό μας αγώνα. Το ελληνικό πλήρωμα θα ξεκινήσει την Πέμπτη 29 Μαΐου κάτω από τον Ιερό Βράχο την προσπάθεια του να διακριθεί ανάμεσα σε 29 πληρώματα (αριθμός ρεκόρ) της κατηγορίας Παραγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Την ευθύνη προετοιμασίας και συντήρησης του αυτοκινήτου θα έχει η Ιταλική Aimont Racing. Χορηγοί της προσπάθειας θα είναι η JetOil, η GA Ferries, η Μίχας-Levcot, η Puma Hellas και το περιοδικό 4Τροχοί.

    «Είμαι πολύ χαρούμενος που και φέτος καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο budget για να συμμετάσχουμε στο 55ο Ράλι Ακρόπολις.» είπε ο Λάμπρος και συνέχισε: «Πιστεύω πως μετά την περυσινή αποκομιδή εμπειριών, και με δεδομένο ότι έχουμε όλα τα απαιτούμενα εφόδια, (αυτοκίνητο, ομάδα), με λίγη τύχη θα κάνουμε κάτι καλό. Στόχος μας είναι να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δικαιώσουμε την οργανωτική επιτροπή του αγώνα που μας έκανε την τιμή να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας στο Πρωτάθλημα Παραγωγής και τους χορηγούς μας που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμα φορά!

    [17] Αλλα σπορ

    Νέο κρούσμα ντόπινγκ

    13/5/2008 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Νέα δεδομένα προέκυψαν σήμερα στην υπόθεση του θετικού δείγματος κορυφαίου Ελληνα κολυμβητή, θέμα που διέρρευσε αργά χθες το βράδυ. Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγο επίσημα η ΚΟΕ, η οποία ενημερώθηκε επισήμως σήμερα το πρωί από το ΕΣΚΑΝ για το περιστατικό, το αποτέλεσμα αφορά δείγμα από παλαιότερο έλεγχο εκτός αγώνων (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθη στις 6 Μαρτίου). Το δείγμα αυτό αρχικώς είχε βρεθεί αρνητικό (τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στην ΚΟΕ την 1η Απριλίου), αλλά επανεξετάστηκε από τα εργαστήρια του ΟΑΚΑ, μετά τη σχετική εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ανδρέα Καραφλού, που διερευνά την υπόθεση της άρσης βαρών, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας μεθυλτριενολόνη.

    Στην ανακοίνωσή της, η κολυμβητική ομοσπονδία επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης τής κοινοποιήθηκε σήμερα (αν και οι πληροφορίες στον Τύπο είχαν διαρρεύσει από χθες), ενώ δεν αποκαλύπτει το όνομα του αθλητή, καθώς εκκρεμεί η εξέταση του β΄ δείγματος. Τονίζει δε ότι, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που δεν αμαυρώνει τη συνολική εικόνα του υγρού στίβου στη χώρα μας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Σήμερα, 13 Μαΐου 2008, ημέρα Τρίτη, έφτασε στα γραφεία της ΚΟΕ έγγραφο του ΕΣΚΑΝ σύμφωνα με το οποίο μας γνωστοποιείται ότι ευρέθη αντικανονικό αναλυτικό αποτέλεσμα σε απαγορευμένη ουσία σε αθλητή που ανήκει στην δύναμη της Ομοσπονδίας μας.

    Το πιο πάνω δείγμα, με το από 1/4/2008 έγγραφο του ΕΣΚΑΝ, μας είχε γνωστοποιηθεί ότι ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΟ, αλλά μετά από επανέλεγχο -όπως μας γνωστοποιήθηκε σήμερα, 13/5/2008- του ιδίου δείγματος, διαπιστώθηκε ότι είναι αντικανονικό και αφορά τον ίδιο αθλητή και τον ίδιο έλεγχο ντόπινγκ που σημειωτέον ήταν εκτός αγώνων (out of competition).

    Η ΚΟΕ, σύμφωνα με τα ισχύοντα, υποχρεούται να μην ανακοινώσει το όνομα του αθλητή έως ότου περαιωθεί η διαδικασία ελέγχου και του Β σχετικού δείγματος.

    Παραλλήλως και μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας και εφόσον τελεσιδικήσει και αποδειχθεί ότι το ελεγχόμενο δείγμα είναι θετικό, η ΚΟΕ και θα ανακοινώσει το όνομα του αθλητή και θα προβεί, όπως είναι φυσικό, σε όλες τις σχετικές νόμιμες διαδικασίες όπως καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, τους κανονισμούς της ΚΟΕ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA).

    Η ΚΟΕ εκφράζει τη λύπη της για το πιο πάνω μεμονωμένο συμβάν το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμαυρώσει το σύνολο των εκατοντάδων αθλητών/τριών των Εθνικών της ομάδων και των 5 Ολυμπιακών αθλημάτων της, καθώς και των 51 -μέχρι στιγμής- αθλητών/τριών της που αποτελούν ήδη μέλη της Ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας.»

    [18] Πολιτική

    Για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών

    Συνεδριάζει η Κυβερνητική

    13/5/2008 12:01:00 μμ

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών απασχολούν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος νωρίτερα είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος εισηγήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αποκτούν την δυνατότητα να εξελίσσονται στην υπαλληλική ιεραρχία περίπου 70.000 υπάλληλοι του Δημοσίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΕΔΥ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

    [19] Κοινωνία

    Δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά για βοήθεια

    Πειθαρχικός έλεγχος τηλεφωνήτριας της ΕΛ.ΑΣ.

    13/5/2008 1:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 2:10:11 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για πειθαρχικό έλεγχο στην αρμόδια επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπεται η τηλεφωνήτρια του Κέντρου Άμεσης Δράσης των Αθηνών που δέχθηκε κλήση από γυναίκα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του 33χρονου τοξικομανούς στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας της να τηλεφωνήσει εκ νέου χρησιμοποιώντας τον κωδικό της περιοχής της. Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενήργησε ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέργιος Αποστολίδης, η αστυνομικός παραπέμπεται να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό. Η τηλεφωνήτρια απάντησε σε τηλεφώνημα γυναίκας την ώρα που η τελευταία απειλούνταν από τον δράστη του φονικού. Η κλήση έγινε από το κινητό της γυναίκας. Όπως έγινε γνωστό, η τηλεφωνήτρια δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της για βοήθεια, επειδή το τηλεφώνημα δεν προέρχονταν από την επικράτεια της Υπηρεσίας της, προτρέποντάς την να ξανακαλέσει βάζοντας μπροστά τον κωδικό της περιοχής της.

    [20] Υγεία

    Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια

    Ελπίδες για γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας

    13/5/2008 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, να τεθεί σε κλινική εφαρμογή η γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας ( Μεσογειακής Αναιμίας), από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας! Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου "ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ 2008", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Χέλι 16 με 18 Μαΐου. "Η γονιδιακή θεραπεία, είναι αυτή που θα προσφέρει τη ριζική θεραπεία στη Θαλασσαιμία. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους πρωτοπόρους Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου της Washington στο Seattle των ΗΠΑ, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό το τομέα και πρότειναν το Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης ως ένα από τα 3 κέντρα εφαρμογής της ανά τον κόσμο. Πάσχοντες και γιατροί, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην εξέλιξη αυτής της κλινικής μελέτης και εύχομαι τα πρώτα και καλύτερα αποτελέσματα να έρθουν από την Ελλάδα", τόνισε η Καλλισθένη Φαρμάκη, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελληνίου Συνεδρίου "Θαλασσαιμίας 2008".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπεύθυνης του προγράμματος της κ Ευαγγελίας Γιαννάκη, Επιμελήτριας Α΄ στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας και στην Αιματολογική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, "τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την ασφάλεια της μεθόδου. Παράλληλα η μέθοδος είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς".

    Η κλινική μελέτη της γονιδιακής θεραπείας στο "Γ.Παπανικολάου"

    Στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, το Φεβρουάριο του 2007 σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Washington (Seattle), επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, ξεκίνησε η προκαταρκτική κλινική μελέτη Γονιδιακής Θεραπείας.

    Αρχικά είχε προβλεφθεί να συμμετάσχουν στην προκαταρκτική κλινική μελέτη 24 ασθενείς. Μέχρι σήμερα στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί 16 ασθενείς και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία οι 6.

    Η διαδικασία της προκαταρκτικής κλινικής μελέτης απαιτεί τη χρήση ενός αυξητικού παράγοντα (G-CSF) που προκαλεί τη μετανάστευση των αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό προς το περιφερικό αίμα, από όπου και συλλέγονται με κυταρραφαίρεση. Μία υποομάδα ασθενών λαμβάνει επίσης προθεραπεία με Υδροξυουρία.

    Ένα μικρό μέρος των κυττάρων (20%) μετά τη συλλογή διορθώνεται γενετικά και ελέγχεται για τη διόρθωση της Θαλασσαιμίας με μεταμόσχευση σε ποντίκια, ενώ η κύρια ποσότητα (80%) των κυττάρων φυλάσσεται στην κρυοκατάψυξη για χρήση στους ίδιους ασθενείς στην επόμενη κλινική μελέτη στην οποία τα γενετικά διορθωμένα κύτταρα θα επιστρέφονται στον ασθενή.

    Μέχρι σήμερα 6 ασθενείς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς καμία σοβαρή τοξικότητα! Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά παρόλο που σε κάποιους ασθενείς η συλλογή των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων υπήρξε φτωχή. Στην παρούσα φάση διερευνάται η πιθανή επίδραση του τύπου αποσιδήρωσης αλλά και της Υδροξυουρίας στην κινητοποίηση των αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων.

    Η επιστημονική ομάδα υπό την κ Γιαννάκη πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του 2008, τα όποια ερωτήματα θα έχουν απαντηθεί και θα έχουμε επιτυχείς συλλογές αυτόλογων αιμοποιητικών μοσχευμάτων για μετέπειτα κλινική χρήση μετά από τη γενετική διόρθωση.

    Ελληνική μελέτη για την ανατροπή των ενδοκρινολογικών επιπλοκών στη Μ.Α.

    Στο μεταξύ σημαντική βοήθεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Θαλασσαιμία, αλλά και στη μείωση της θνησιμότητας προσφέρει η εφαρμογή ενός σχήματος εντατικής συνδυαστικής θεραπείας αποσιδήρωσης.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη, από τη Μονάδα Μεταγγίσεων Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, της κ Καλλισθένης Φαρμάκη και των συνεργατών της, η οποία επιλέχθηκε για τη πρωτοπορία της (6η από 2000 εργασίες) και παρουσιάστηκε στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικάνικης Αιματολογικής Εταιρείας που έγινε στην Ατλάντα των Η.Π.Α. τον Δεκέμβριο του 2007, η συνδυαστική θεραπεία με 2 φάρμακα, τη Desferrioxamine που χρησιμοποιείται παρεντερικά μαζί με τη Deferiprone από το στόμα, είχε θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο σε ότι αφορά στη μείωση της θνησιμότητας, αλλά και στην ανατροπή των επιπλοκών.

    Η πρωτοπορία αυτής της μελέτης, βασίστηκε στην αρχή της συνέχισης του σχήματος μέχρι την πλήρη αποσιδήρωση των διαφόρων οργάνων των θαλασσαιμικών ασθενών και την επίτευξη φυσιολογικών τιμών φεριτίνης. Για πρώτη φορά στα ιατρικά δεδομένα επιτεύχθηκε όχι μόνο ανατροπή της βλάβης των β κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη και προκαλεί το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και του υποθυρεοειδισμού και του υπογοναδισμού.

    Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης είχε ως αποτέλεσμα:

    Τη μείωση της θνησιμότητας στο 0% έναντι 13% προηγούμενης 10ετίας με μονοθεραπεία Δεφεροξαμίνης. Η μέση ηλικία των ασθενών το 2007 ήταν 33,6 έτη. Μία στατιστικά σημαντική μείωση του φορτίου σιδήρου (p&lt;0.001) του οργανισμού, όπως διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις της Φερριτίνης, της Μαγνητικής Τομογραφίας μυοκαρδίου και ήπατος και του LIC (ηπατικού φορτίου σιδήρου). Σε 12 στους 50 ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια ανατράπηκαν τα συμπτώματα και διακόπηκε η καρδιολογική αγωγή. Υπήρξε στατιστικά σημαντική (p&lt;0,0001) βελτίωση των δεικτών της καρδιακής λειτουργίας στο υπέρηχο καρδιάς. Από 39 στους 50 ασθενείς με ανωμαλίες στο μεταβολισμό Γλυκόζης (Σακχαρώδη Διαβήτη, παθολογική ανοχή Γλυκόζης και παθολογική Γλυκόζη νηστείας) , οι 22 (44%) ανέτρεψαν τις βλάβες και επανήλθαν σε φυσιολογικό μεταβολισμό Γλυκόζης. Από 17 στους 50 ασθενείς με Υποθυρεοειδισμό και θεραπεία θυροξίνης, 7 διέκοψαν την αγωγή και 4 μείωσαν τη δοσολογία. Από 14 στους 24 υπογοναδικούς άρρενες με θεραπεία Τεστοστερόνης, οι 4 διέκοψαν την αγωγή, 2 εκ των οποίων τεκνοποίησαν. Από 19 στις 26 υπογοναδικές θήλυς με ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, 2 είχαν φυσιολογική σύλληψη και 2 μετά εξωσωματική γονιμοποίηση.

    Πλέον η μεσογειακή αναιμία έχει αλλάξει πρόσωπο και οι θαλασσαιμικοί ασθενείς αντικρίζουν τη ζωή γεμάτοι αισιοδοξία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα στη καριέρα και τη δημιουργία οικογένειας και παιδιών.

    Αιτήματα Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Ο.Θ.Α κ Ευάγγελος Αλεξίου τόνισε πως:

    Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη και ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων του ελέγχου του αίματος με μοριακές τεχνικές. Δεν έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας με αποτέλεσμα το επίπεδο της εθελοντικής προσφοράς αίματος εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα μας αρκετά χαμηλό. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα περιλαμβάνει και υλικό για τα σχολεία και γυμνάσια.

    Παράλληλα μακροπρόθεσμα πρέπει να υπάρξει:

    Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των αιμοδοσιών. Βελτίωση και αναβάθμιση των χώρων της αιμοδοσίας. Πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2008 - 16:50:33 UTC