Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη με το χρόνο
  • [02] Δαυίδ Μπενφοράδο: "Αναζήτηση"
  • [03] Ημέρα κινητοποιήσεων η Πέμπτη
  • [04] Έκθεση για τον Γιώργο Σισιλιάνο
  • [05] Μια ανάσα από τα 127 δολάρια
  • [06] Αποχή Μπους από το γκολφ λόγω ...θλίψης
  • [07] Σύγκρουση τραίνων στο Μπανγκλαντές
  • [08] Αίγυπτος: Σε υψηλά ποσοστά ο αναλφαβητισμός
  • [09] Επίσκεψη Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [10] Ευρεία νίκη για την Κλίντον

    [01] Κόσμος

    Μάχη με το χρόνο

    14/5/2008 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων καταβάλλουν οι κινεζικές αρχές, δύο ημέρες μετά το τρομερό χτύπημα του Εγκέλαδου στη ΝΔ Κίνα. Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η καταστροφή του οδικού δικτύου αλλά και η συνεχής βροχόπτωση. Περίπου 100.000 στρατιώτες και αστυνομικοί αναπτύσσονται στις πληγείσες περιοχές, ενώ, ομάδες αλεξιπτωτιστών φτάνουν στις πιο δύσβατες από αυτές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θάφτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων που διέλυσε ο ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η καταστροφή στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 7,9 Ρίχτερ είναι τεράστια, με ολόκληρες πλαγιές να έχουν καταρρεύσει, αυτοκινητόδρομους να έχουν κομματιαστεί και χιλιάδες κτίρια ισοπεδωμένα. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 12.000 νεκρούς, όμως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

    Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης

    Ενδεικτικό της καταστροφής είναι ότι στη μικρή πόλη Γινγκσιού, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 7.700 άνθρωποι σε σύνολο 10.000 κατοίκων- σκοτώθηκαν. Μόλις 2.300 κάτοικοι της πόλης επέζησαν, με 1.000 από αυτούς να είναι τραυματίες.

    Σωστικά συνεργεία ανασύρουν διαρκώς σορούς και πολυτραυματίες από συντρίμμια σχολείων, εργοστασίων, νοσοκομείων και σπιτιών. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σωστικές προσπάθειες, η κυβέρνηση ανέπτυξε άλλους 30.000 στρατιώτες, φθάνοντας συνολικά τους 54.000 στη ζώνη της καταστροφής, και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψεις εφοδίων με αλεξίπτωτα και πτήσεις ελικοπτέρων για την διανομή ειδών πρώτης ανάγκης που ακυρώθηκαν χθες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Σήμερα, ομάδα 100 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων έπεσε με αλεξίπτωτα σε μη προσβάσιμη περιοχή της ΝΔ Κίνας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαοτσιάν, βόρεια του Γουεντσουάν όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού.

    Συνολικά 100.000 στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

    Ωστόσο ο Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος συντονίζει τις σωστικές προσπάθειες, εμφανίστηκε να δυσφορεί με το ρυθμό των προσπαθειών αρωγής των πληγέντων. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανοίξουμε τους δρόμους προς το επίκεντρο και να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή" δήλωσε. "Προς το παρόν, έχουμε μεγάλες δυσχέρειες στο σωστικό έργο".

    Νοσοκόμοι και στρατιώτες έφθασαν σε μια περιοχή μετά από πεζοπορία ωρών. Εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού στην Μιάνγιανγκ, 110 χλμ. από το επίκεντρο, δήλωσε ότι κρίσιμα εφόδια εξαντλούνται στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    Σε πόλεις και χωριά σε μεγάλη έκταση της επαρχίας Σίτσουαν, εκτυλίσσονταν φοβερές σκηνές καθώς πολίτες αναζητούσαν μέλη των οικογενειών τους. Στην πόλη Μιάνσου, όπου τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, διασώστες αναζητούσαν, ανάμεσα σε παραμορφωμένα σίδερα και μπετόν, παγιδευμένους πολίτες, τις φωνές των οποίων άκουγαν κάτω από τα συντρίμμια. Στην περιοχή ανασύρθηκαν 500 άνθρωποι ζωντανοί, όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλοι 20.000 στους οποίους δεν έχει φθάσει καν βοήθεια.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προέβλεψε συνέχιση των βροχοπτώσεων τις προσεχείς ημέρες, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο κατολισθήσεων στην ορεινή αυτή περιοχή της χώρας.

    Διεθνής βοήθεια

    Το Πεκίνο καλωσόρισε τις προσφορές βοήθειας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον ΟΗΕ και τη ΔΟΕ, όμως διευκρίνισε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη "ώριμες" για την έλευση ξένων σωστικών συνεργείων, εξηγώντας ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

    Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι θα αναβληθούν αρκετές από τις εκδηλώσεις για την περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, σε άλλο ένα πλήγμα για τη διοργάνωση που αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας των διαδηλώσεων για το Θιβέτ διεθνώς. Στις σημερινές εκδηλώσεις θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

    Η σεισμική δόνηση θεωρείται η χειρότερη στην Κίνα από το 1976, όταν 242.000-300.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και η πόλη Τάνγκσαν είχε ισοπεδωθεί.

    [02] Πολιτισμός

    Δαυίδ Μπενφοράδο: "Αναζήτηση"

    14/5/2008 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η Thanassis Frissiras Gallery παρουσιάζει από 8 Μαΐου μέχρι 14 Ιουνίου την καινούργια δουλειά του Δαυίδ Μπενφοράδο με τίτλο "Αναζήτηση".

    Διατηρώντας κάποια στοιχεία από την αφαίρεση - η οποία χαρακτήριζε εξολοκλήρου την προηγούμενη δουλειά του - ο ζωγράφος περνά στην παραστατική ζωγραφική και ερευνά την ανθρώπινη αναζήτηση. Για αυτόν η αναζήτηση δεν είναι μόνο ή απλά η προσπάθεια του σύγχρονου πολιτισμένου ανθρώπου να προσεγγίσει μια φύση που μόνος του την έχει καταστήσει απρόσιτη, αφιλόξενη ή/και ακατοίκητη, αλλά ακόμη περισσότερο είναι η απόπειρα του ανθρώπου να αποκαταστήσει εκείνη τη ζωτική αλλά πλέον ζητούμενη σχέση του με τον ίδιο τον φυσικό του εαυτό.

    Ο Δαυΐδ Μπενφοράδο γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Βουδαπέστη, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

    Διάρκεια έκθεσης : 8 Μαΐου 14 Ιουνίου 2008 Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Τετάρτη: 11:00 17:00 & Σάββατο: 11:00 - 16:00

    [03] Κοινωνία

    Ημέρα κινητοποιήσεων η Πέμπτη

    14/5/2008 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 10:45:02 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτης η ΓΣΕΕ, με αίτημα την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου, αλλά και η ΑΔΕΔΥ. Στις 12 το μεσημέρι, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Κάνιγγος, η ΑΔΕΔΥ στη Κοραή, και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Παράλληλα, 48ωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, με οικονομικά και κλαδικά αιτήματα.

    Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία στον ΟΤΕ και στα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας στη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την ΕΥΔΑΠ.

    Αλλαγές αύριο στο πτητικό πρόγραμμα της Ολυμπιακής και της Aegean Airlines εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με 4ωρη στάση εργασίας.

    Εν τω μεταξύ, 12 δρομολόγια εσωτερικού των ΟΑ ακυρώνονται σήμερα και δύο άλλα τροποποιούνται λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των πιλότων των ελικοφόρων αεροσκαφών οι οποίοι αρνούνται να πραγματοποιήσουν μεικτά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού την ίδια ημέρα.

    Σήμερα δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς και από: Σάμο, Μύκονο, Λέρο, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη. Τροποποιούνται επίσης οι πτήσεις:

    ΟΑ832/833 Αθήνα Κοζάνη - Καστοριά - Αθήνα 14:50, που θα εκτελεστεί με δρομολόγιο: Αθήνα - Καστοριά Αθήνα και δεν θα προσεγγίσει την Κοζάνη. ΟΑ982/983 Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη Ρόδος Μυτιλήνη - Λήμνος Θεσσαλονίκη 06:45, που θα εκτελεστεί με δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη -Λήμνος - Θεσσαλονίκη και δεν θα προσεγγίσει τη Ρόδο.

    Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210-966 66 66 και 801-11-44 444.

    Η Aegean Airlines θα ματαιώσει συνολικά 14 πτήσεις μετ επιστροφής και συγκεκριμένα από Αθήνα, για Θεσσαλονίκη, δύο για Σαντορίνη, δύο για Ηράκλειο, Μύκονο, δύο για Ρόδο, Κεφαλονιά, Λήμνο, Σόφια, Βουκουρέστι και Ιωάννινα, καθώς και η πτήση Θεσσαλονίκη-Ρόδος-Θεσσαλονίκη, ενώ, θα αλλάξει η ώρα αναχώρησης σε 26 πτήσεις.

    Για περισσότερες πληροφορίες: 801 11 20000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό).

    Επίσης, 24ωρη απεργία κήρυξε για αύριο η ΟΤΟΕ στις τράπεζες που δεν έχουν χορηγήσει εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι τράπεζες αυτές είναι: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Paribas, Citibank, Ελληνική Τράπεζα, American Express και Κύπρου.

    [04] Πολιτισμός

    Έκθεση για τον Γιώργο Σισιλιάνο

    14/5/2008 10:10:00 πμ

    Τους βασικούς σταθμούς της πορείας του Γιώργου Σισιλιάνου, από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, θα παρουσιάζει από την Παρασκευή, μεγάλη έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση με τίτλο "Γιώργος Σισιλιάνος (1920 - 2005), ο Συνθέτης στην Πρωτοπορία της Σύγχρονης Μουσικής" παρουσιάστηκε πέρσι στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, και μεταφέρεται τώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργεί για το κοινό (με ελεύθερη είσοδο), ως την 1η Ιουνίου.

    Ο Γιώργος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920 και σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και τη Μουσική Ακαδημία Σάντα Σετσίλια της Ρώμης. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Αμερική και από το 1956 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα για να αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη σύνθεση. Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες συνθέτες που εισήγαγαν στην Ελλάδα τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης. Συνέθεσε περισσότερα από 60 έργα όλων των ειδών (όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική μπαλέτου και μουσική υπόκρουση για αρχαίες ελληνικές τραγωδίες).

    Στην έκθεση θα παρουσιάζεται αντιπροσωπευτικό δείγμα των χειρογράφων του συνθέτη με τη θαυμαστή καλλιγραφία τους, σημειώματα του προγράμματος, θεωρητικές μελέτες, φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις , αλληλογραφία, έγγραφα, προγράμματα συναυλιών, μουσικοκριτικά σημειώματα και βραβεία.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή 10:00 με 20:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 18:00.

    [05] Οικονομία

    Συνεχίζει την ανιούσα το πετρέλαιο

    Μια ανάσα από τα 127 δολάρια

    14/5/2008 9:49:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία αφού το αργό έφτασε χθες για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη μια "ανάσα" από τα 127 δολάρια το βαρέλι για να κλείσει τελικά κάτω από τα 126 δολάρια.

    Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του αργού ήταν το πρωί αυξημένη κατά 15 σεντς στα 125,95 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου από τα 125,80 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη.

    Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε επίσης αύξηση 16 σεντς στα 124,26 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν χθες και νέα ρεκόρ μετά τις πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και παρά τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας για περιορισμό της παγκόσμιας ζήτησης το 2008.

    Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έφτασε χθες στα 126,98 δολάρια για να κλείσει τελικά αυξημένο κατά 1,57 δολάρια από το κλείσιμο της Δευτέρας.

    Τις τελευταίες 10 ημέρες, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει καθημερινά και από ένα νέο ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί κατά 15 δολάρια από την 1η Μαΐου.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές ,η αγορά προσανατολίζεται ανοδικά παρά την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας για περιορισμό της παγκόσμιας ζήτησης το 2008 στα 86,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τα 87,2 εκατομμύρια που ήταν τον Μάρτιο.

    [06] Κόσμος

    Για τις αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    Αποχή Μπους από το γκολφ λόγω ...θλίψης

    14/5/2008 9:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους δήλωσε χθες Τρίτη ότι έπαψε να παίζει γκολφ το 2003 σε ένδειξη σεβασμού για τις οικογένειες των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Ιράκ.

    "Δε θέλω κάποια μητέρα ο γιος της οποίας μπορεί πρόσφατα να σκοτώθηκε να βλέπει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να παίζει γκολφ", είπε ο Μπους σε συνέντευξή του που δημοσίευσαν οι διαδικτυακές ειδησεογραφικές υπηρεσίες Yahoo! News και Politico.com.

    "Νοιώθω ότι το χρωστώ στις οικογένειες να είμαι όσο πιο --να δείχνω όσο περισσότερη αλληλεγγύη μπορώ προς αυτές. Και νομίζω ότι το να παίζω γκολφ στην διάρκεια ενός πολέμου απλά στέλνει το λάθος μήνυμα", είπε.

    Ο Μπους είπε ότι έπαιξε τον τελευταίο γύρο γκολφ την 19η Αυγούστου του 2003, όταν πληροφορήθηκε ότι παγιδευμένο φορτηγό είχε εκραγεί σε κτηριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, περιλαμβανομένου του απεσταλμένου του Οργανισμού Σέρζιου Βιέιρα ντε Μέγιου.

    "Με έβγαλαν από το γήπεδο του γκολφ και είπα, δεν αξίζει πια τον κόπο", δήλωσε ο Μπους.

    Πάντως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Μπους έπαιξε γκολφ για τελευταία φορά την 13η Οκτωβρίου του 2003.

    [07] Κόσμος

    Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί

    Σύγκρουση τραίνων στο Μπανγκλαντές

    14/5/2008 9:19:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν όταν δύο τραίνα που μετέφεραν εκατοντάδες επιβάτες συγκρούστηκαν σε ένα σταθμό ανατολικά της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές νωρίς σήμερα Τετάρτη, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Η σύγκρουση σημειώθηκε στο σταθμό Ασουγκάτζ, στην περιοχή Μπραχμανμπάρια, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Ντάκα, όταν το Ουπαμπάν Εξπρές, με προορισμό την πόλη Συλχέτ, έπεσε πάνω σε συρμό με προορισμό τη Νοαχάλι.

    "Μέχρι στιγμής έχουμε ανασύρει οκτώ πτώματα και σχεδόν 100 είναι τραυματίες", δήλωσε στέλεχος της τοπικής αστυνομίας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αστυνομικοί, πυροσβέστες και εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα για να συνδράμουν τις σωστικές προσπάθειες.

    [08] Μ. Ανατολή

    Αίγυπτος: Σε υψηλά ποσοστά ο αναλφαβητισμός

    14/5/2008 9:10:00 πμ

    Τουλάχιστον το 19,6% των 75 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 14,7% των παιδιών δεν παρακολουθούν το σχολείο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

    Η ετήσια έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, παρουσιάζει μια σειρά εκτιμήσεων για την κατάσταση στην Αίγυπτο όσον αφορά την κοινωνία, την οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ένας στους πέντε Αιγυπτίους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των φτωχών μειώθηκε κατά 1% από το 1990 έως το 2005. Όμως τα ποσοστά των φτωχών αναμένεται να αυξηθούν από 4,6% το 2005 σε 7,6% στην περιοχή του Καΐρου το 2015, κατά την έκθεση.

    Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι ο αναλφαβητισμός φθάνει στο 69,5% του πληθυσμού, με την πλειονότητα των αναλφάβητων να είναι γυναίκες. Περίπου το 14,7% των παιδιών δεν παρακολουθούν το σχολείο, ενώ οι απόφοιτοι πανεπιστημίων δεν ξεπερνούν το 6,9% του μορφωμένου πληθυσμού.

    Πάντως, η έκθεση εξήρε το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης και των ΜΚΟ "βελτιώθηκαν".

    [09] Μ. Ανατολή

    Για την επέτειο δημιουργίας του Ισραήλ

    Επίσκεψη Μπους στη Μέση Ανατολή

    14/5/2008 8:58:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζοντας με έντονο σκεπτικισμό τις πιθανότητες να διασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία στην περιοχή εννέα μήνες πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

    Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσα στο 2008 για να παραστεί στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, οι οποίες όμως σκιάζονται από το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο ενέχεται ο πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διακοπή, για άλλη μια φορά, της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο Μπους έχει επίσης να ασχοληθεί με ακόμη μια κρίση στην περιοχή αυτή του Λιβάνου, όπου η αντιπαράθεση μεταξύ της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Βηρυτού και της Χεζμπολάχ μπορεί να πυρπολήσει τις αμερικανικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όπου ούτως ή αλλιώς οι προσδοκίες για πρόοδο είναι περιορισμένες.

    [10] Κόσμος

    Ευρεία νίκη για την Κλίντον

    14/5/2008 8:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 11:25:05 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Νίκη-"οξυγόνο" για να συνεχίσει μέχρι τέλους, όπως χαρακτηριστικά είπε, πέτυχε η Χίλαρι Κλίντον στις χθεσινές εκλογές στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, η πρώην πρώτη κυρία συγκεντρώνει 67% έναντι 26% του Μπαράκ Ομπάμα.

    Παρά τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών που προβλέπουν ότι ο Ομπάμα θα κόψει πρώτος το νήμα, η Χίλαρι δήλωσε από το Τσάρλεστον την απόφασή της να συνεχίσει τη μάχη μέχρι τέλους.

    Επόμενο "ραντεβού" των Δημοκρατικών με την κάλπη είναι στις 20 Μαΐου, στο Όρεγκον και το Κεντάκι.

    "Τίποτα δεν έχει κριθεί"

    "Είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ να συνεχίσω αυτήν την εκστρατεία μέχρι όλοι να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί" είπε η Χίλαρι Κλίντον σε υποστηρικτές της στην ομιλία της στο Τσάρλεστον. "Αυτή η κούρσα δεν τελείωσε ακόμη" πρόσθεσε εμφατικά.

    "Ουδείς από τους δυο μας έχει το σύνολο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να νικήσει. Αυτή η νίκη στην Δυτική Βιρτζίνια θα με βοηθήσει να πλησιάσω ακόμη περισσότερο" σημείωσε η ίδια.

    "Μπορώ να κερδίσω αυτήν την υποψηφιότητα αν αποφασίσετε ότι θα έπρεπε, και μπορώ να οδηγήσω αυτό το κόμμα στη νίκη στις εκλογές" πρόσθεσε, καλώντας τους υποστηρικτές της να εισφέρουν οικονομικά στην εκστρατεία της.

    Παρά το ότι η Κλίντον υπολείπεται του Ομπάμα στη λεγόμενη λαϊκή ψήφο (αριθμός ψηφισάντων υποστηρικτών των Δημοκρατικών), σε εκλεγμένους εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος και στους υπερεκλέκτορες, ότι η εκστρατεία της πάσχει από έλλειψη χρημάτων και αντιμετωπίζει όλο κι εντονότερες εκκλήσεις να αποχωρήσει από την εκστρατεία ώστε να υπάρξει συσπείρωση του κόμματος εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν, η Κλίντον εμφανίζεται να αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί της προσπάθειας.

    Σε αριθμό εκλεκτόρων, ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται με 1.881, έναντι 1.713 για την Χίλαρι Κλίντον. Ο "μαγικός" αριθμός για το χρίσμα είναι οι 2.025 εκλέκτορες, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι κανείς από τους δύο θα καταφέρει να "πιάσει" τον αριθμό πριν το συνέδριο του ερχόμενου Αυγούστου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2008 - 9:02:07 UTC