Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροφοδοσία με καύσιμα
  • [02] Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός στη Μιανμάρ
  • [03] Ένοπλη συμπλοκή με τρεις νεκρούς
  • [04] Ο Βαρθολομαίος στην 1η Στρατιά
  • [05] Κινητοποιήσεις φοιτητών
  • [06] SOS για τα ελικοδρόμια
  • [07] Εξαγωγή τεχνογνωσίας από ΔΑΑ
  • [08] Νέες συνεργασίες των ΟΑ
  • [09] Ελληνοτουρκική στρατιωτική άσκηση
  • [10] Τέλος ο Πεσέϊρο
  • [11] Ο Δώνης στην ΑΕΚ
  • [12] Έπεσε η αυλαία στη Σούπερ Λίγκα

    [01] Οικονομία

    Από το πρωί της Πέμπτης

    Τροφοδοσία με καύσιμα

    14/5/2008 10:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σταδιακή ομαλοποίηση αναμένεται να υπάρξει στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, μετά την απόφαση για αναστολή της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων οχημάτων, ενώ συνεχίζεται επ αόριστον η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων, με 43 ψήφους υπέρ και 29 κατά. Η αναστολή δεν προήλθε από την απόλυτη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά όπως δήλωσε ο ΓΓ της ομοσπονδίας Άγγελος Φάλαρης: "Πήραμε την ευθύνη με βάση το κοινό καλό να αναστείλουμε την απεργία. Δεσμευόμαστε να ανεφοδιάσουμε και το πιο απομακρυσμένο χωριό από τις 6πμ το πρωί της Πέμπτης". Σε ερώτηση για το αν φοβούνται αντίποινα ή αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες φορτηγών, απάντησε ότι πιστεύομε ότι οι συνάδελφοι θα σκεφτούν το κοινό καλό και θα συμπαρασταθούν. Οι βυτιοφορείς πάντως επέμειναν στο θέμα του κομίστρου λέγοντας ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

    Στο πολιτικό επίπεδο, ερωτηθείς την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ομάδας που ζητά την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να μην στηρίξει οποιαδήποτε λύση της απεργίας σε βάρος της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

    Νωρίτερα κύκλοι του Υπουργείου Μεταφορών, απαντώντας στο αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων για αυξήσεις στα κόμιστρα πέραν του 5% που θα ισχύσουν από τις 19 Μαΐου, επισημαίνουν ότι επιπλέον αυξήσεις θα πυροδοτούσαν νέο κύμα ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων. Σε ό,τι αφορά στα θέματα περιορισμού κυκλοφορίας φορτηγών και βυτιοφόρων στις εθνικές οδούς πηγές του Υπουργείου Μεταφορών τονίζουν ότι τα όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι μία ισορροπημένη λύση για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και για την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και των μεταφορών.

    [02] Κόσμος

    Πάνω από 38.000 νεκροί

    Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός στη Μιανμάρ

    14/5/2008 7:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2008 8:37:01 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Nέα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που δημιούργησε στις 3 Μαΐου ο κυκλώνας Ναργκίς, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κρατικό ραδιόφωνο της Βιρμανίας. Οι νεκροί έφτασαν τους 38.491, ενώ 27.838 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Στους 1.403 υπολογίζονται οι τραυματίες. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το μέχρι πού θα φτάσει ο τραγικός απολογισμός, αφού ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 100.000 νεκρούς, ενώ ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ, κάνει λόγο και για 200.000 νεκρούς, υπολογίζοντας με βάση τις εικόνες των οργανώσεων αρωγής. Εκφράζονται φόβοι και για νέο τυφώνα που μπορεί να χτυπήσει την περιοχή, ενώ η στάση του καθεστώτος της Μιανμάρ, συνεχίζει να δημιουργεί δυσκολίες στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Παρέμβαση του ΟΗΕ

    Nέα προτροπή προς το καθεστώς της Μιανμάρ, απεύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ, με στόχο την άρση των περιορισμών για να μπορέσει να φτάσει στα θύματα η αναγκαία ξένη βοήθεια που συγκεντρώνεται αλλά δεν μοιράζεται. Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Οργανισμού και υπεύθυνου για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τζον Χολμς για το πόσοι άνθρωποι στην Μιανμάρ χρειάζονται κατεπείγουσα βοήθεια. Από την χθεσινή εκτίμηση που έκανε λόγο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, σήμερα ο αριθμός ανέβηκε στα 2,5 εκατομμύρια.

    [03] Κοινωνία

    Στον Άγιο Παντελεήμονα

    Ένοπλη συμπλοκή με τρεις νεκρούς

    14/5/2008 11:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Aιματηρή συμπλοκή με απολογισμό τρείς νεκρούς Αλβανούς, σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης σε καφενείο στην οδό Αλκιβιάδου 56 στον Άγιο Παντελεήμονα. Μία ομάδα τριών Αλβανών που επέβαινε σε αυτοκίνητο, πέρασε από το καφενείο στο οποίο βρίσκονταν τα θύματα και τα γάζωσε με όπλο. Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία.

    [04] Κοινωνία

    Ο Βαρθολομαίος στην 1η Στρατιά

    14/5/2008 10:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στην 110 Πτέρυγα Μάχης την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λάρισα. Εν συνεχεία, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην 1η Στρατιά. Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Αγιασμό και ευλόγησε το προσωπικό. Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, εξήρε το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αύριο, Πέμπτη ο κ. Μεϊμαράκης, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλειο, θα παρακολουθήσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αχιλλείου στην πόλη.

    [05] Κοινωνία

    Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι

    Κινητοποιήσεις φοιτητών

    14/5/2008 9:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Διήμερη κατάληψη από την Πέμπτη αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις έξι τμημάτων του ΕΜΠ, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Παράλληλα φοιτητική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, με σκοπό την έκφραση της αντίθεσης στο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    [06] Κοινωνία

    Ο Πλακιωτάκης θέλει να σώσει τα ελικοδρόμια

    SOS για τα ελικοδρόμια

    14/5/2008 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Σύμμαχο στη σφοδρή επιθυμία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννη Πλακιωτάκη να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα πολλών ελικοδρόμιων της χώρας μας, βρήκε τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος του κ. Πλακιωτάκη είναι να σχηματιστεί άμεσα χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων και να επιλυθούν σε πρώτη φάση όσα προβλήματα είναι δυνατό. Για αυτό αναμένονται σύντομα εξελίξεις στο χρόνιο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των ελικοδρομίων. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο μου συνάντηση επιτροπής με μέλη από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Πολεμική Αεροπορία και την Υ.Π.Α, καθώς και η επίσκεψή τους σε ελικοδρόμια σε όλο το Αιγαίο. Σκοπός της εν λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης την Πέμπτη είναι να δουν από κοντά τις καταγραφείσες ελλείψεις και προβλήματα ώστε να υπάρχει το συντομότερο δυνατόν στα χέρια της επιτροπής των εμπλεκομένων φορέων ένα χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισής τους».

    Τα στοιχεία

    Τα ελικοδρόμια, αν και υπάγονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκομένους αρμοδίους φορείς (Π.Α., Υ.Π.Α., Δημάρχους, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών), επειδή η Π.Α. -με τις πολυάριθμες αεροδιακομιδές- καθίσταται ως ο βασικός χρήστης τους, (π.χ.: μόνο για το 2007 έγιναν 1.365 αεροδιακομιδές και σώθηκαν πλέον των 2.400 ανθρωπίνων ζωών). Ο αριθμός των ελικοδρομίων ανέρχεται σε 57, από τα οποία τα 34 είναι αδειοδοτημένα και τα 23 έχουν προβλήματα. Το κόστος επισκευής των περισσοτέρων από τα ελικοδρόμια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά, υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας -συνεννόησης των φορέων, καθώς και γενική απροθυμία κάποιων τοπικών αρχόντων. Έτσι ο κ. Πλακιωτάκης ανέλαβε κυρίως συντονιστικό ρόλο. Μέσα στους τελευταίους μήνες κατεγράφησαν συγκεντρωτικά όλα τα προβλήματα των ελικοδρομίων και έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα πραγματικά κόστη. Μάλιστα, η επιτροπή που αποτελείται από μέλη του Υπουργείου Αμύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Π.Α. και της Υ.Π.Α. ορίστηκε πρόσφατα κι έπειτα από συνεργασία του κ. Πλακιωτάκη με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο.

    [07] Κοινωνία

    Συνεργασία με Σ. Αραβία και Ινδία

    Εξαγωγή τεχνογνωσίας από ΔΑΑ

    14/5/2008 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η συνεργασία με το Dubai International Airport, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο στον κόσμο, μέσω της Dubai Technology Partners, αφορά στην ανάπτυξη από το ΔΑΑ 3ετούς Στρατηγικού Σχεδίου του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του αεροδρομίου. Η συνεργασία με το αεροδρόμιο Rajiv Gandhi του Χαϊντεραμπάντ αφορά στην αξιολόγηση από το ΔΑΑ του επιπέδου ετοιμότητας των υφιστάμενων συστημάτων και στη μελέτη των δυνατοτήτων επέκτασης και ανάπτυξης ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Σε επόμενη φάση, ο ΔΑΑ θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα εφαρμογής νέων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας στο αεροδρόμιο του Χαϊντεραμπάντ.

    Με τις δύο αυτές σημαντικές συνεργασίες ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει να διευρύνει τη δυναμική παρουσία του στη διεθνή αγορά παρέχοντας πρωτοποριακές λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε διεθνή αεροδρόμια που βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης ή αναδιάρθρωσης των υποδομών και των υπηρεσιών τους. Μέχρι σήμερα, έργα του ΔΑΑ έχουν εξελιχθεί σε αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας (Dammam), του Καζακστάν (Astana), Αυστραλίας (Σίδνεϊ), Αλβανίας (Τίρανα), της Κίνας (Πεκίνο), της Γερμανίας (Ντίσελντορφ και Αμβούργο), της Ουγγαρίας (Βουδαπέστη), της Ταϊλάνδης (Μπανγκόκ) και της Σιγκαπούρης.

    [08] Κοινωνία

    70 νέες ανταποκρίσεις σε Ασία & Αυστραλία

    Νέες συνεργασίες των ΟΑ

    14/5/2008 8:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Τις συμφωνίες για δύο νέες συνεργασίες με τη Singapore Airlines και τη Silk Air, ανακοινώνουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές. Έτσι, οι ΟΑ θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού για ανταποκρίσεις σε ελκυστικές τιμές για περισσότερους από 70 προορισμούς σε Ασία και Αυστραλία. Μεταξύ των νέων προορισμών, στους οποίους αποκτά αεροπορική πρόσβαση το επιβατικό κοινό των Ολυμπιακών Αερογραμμών, συμπεριλαμβάνονται πέντε πόλεις της Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία και πολλοί δημοφιλείς ασιατικοί προορισμοί, όπως είναι το Βιετνάμ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, οι Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές, το Μπρουνέι, η Μυανμάρ, το Νεπάλ, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες. Οι ιδιαίτερα εξυπηρετικές αυτές ανταποκρίσεις με τις πτήσεις της Singapore Airlines και Silk Air, πραγματοποιούνται μέσω του Ντουμπάι και του πλούσιου δικτύου ευρωπαϊκών προορισμών των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Ελκυστικές τιμές

    Όλες οι νέες συνδέσεις προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ναύλοι μετ επιστροφής από την Ελλάδα προς τις Φιλιππίνες αρχίζουν από 600 ευρώ, προς την Ινδία από 700 ευρώ, ενώ προς την Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Αδελαΐδα, Μπρισμπέιν και Περθ) από 870 ευρώ. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί είναι οι ναύλοι και για τους υπόλοιπους νέους προορισμούς. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για περιορισμένο αριθμό θέσεων και δεν περιλαμβάνουν επίναυλο καυσίμων, φόρους και τέλη αεροδρομίων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες των Ολυμπιακών Αερογραμμών μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.olympicairlines.com και για κρατήσεις έκδοση εισιτηρίων στους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες.

    [09] Κοινωνία

    Κοινή άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών NDI 08

    Ελληνοτουρκική στρατιωτική άσκηση

    14/5/2008 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κοινή Ελληνοτουρκική στρατιωτική άσκηση Αντιμετώπισης Καταστροφών στη Μονάδα Αεροπορικών Κατασκευών (ΜΑΚ) παρουσία τοπικών και διεθνών ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί ανάλογη κοινή στρατιωτική άσκηση, που έλαβε χώρα στην Άγκυρα το Νοέμβριο 2006 και αντίστοιχη πολιτικοστρατιωτική το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

    Από Ελληνικής πλευράς, στην άσκηση NDI 08 συμμετείχε η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας(ΚΟΜΑΚ) και από Τουρκικής πλευράς κλιμάκιο του TSK Do&#287;al Afetler Arama/Kurtarma Timleri (DAK) της διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. H άσκηση έγινε στον ειδικό εξομοιωμένο χώρο ασκήσεων της ΜΑΚ στα Άνω Λιόσια.

    Ο σκοπός της άσκησης

    Σκοπός της άσκησης ήταν η - μέσω της συνεκπαίδευσης - ανταλλαγή εμπειριών επί θεμάτων αντιμετώπισης των συνεπειών, που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, η βελτίωση και τυποποίηση των διασωστικών διαδικασιών και τεχνικών διείσδυσης σε καταρρεύσαντα κτίρια, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και διαλειτουργικότητας, στο πλαίσιο της ενδεχόμενης κοινής δράσης των Ομάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

    Το σενάριο της άσκησης

    Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε επέμβαση στην αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμό, που θα έπληττε στρατιωτική περιοχή. Μετά από αρχική εκτίμηση της κατάστασης από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υπερίπταντω της περιοχής με Ε/Π SUPER PUMA της 384 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης, η πρώτη αερομεταφερόμενη διασωστική ομάδα αποβιβάσθηκε σε παρακείμενο ελικοδρόμιο της περιοχής. Ο τακτικός Διοικητής, με βάση πληροφορίες για έκλυση αερίων και την ύπαρξη πυρκαϊάς, ζήτησε τη συνδρομή του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου ΠΒΧ (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) και πυροσβεστικών δυνάμεων. Εν συνεχεία, κλιμάκιο του ΕΔΛΟ/ΡΒΧ, φέροντας ειδικές προστατευτικές στολές τύπου «Γ», προέβη στην έρευνα του χώρου. Μετά από ενδελεχή έλεγχο με ειδικές ανιχνευτικές συσκευές, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή ήταν ελεύθερη τοξικών αερίων (gas free). Eπακολούθησε κατάσβεση της πυρκαϊάς από στρατιωτικό πυροσβεστικό όχημα.

    Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών ενεργειών, αφίχθησαν οι κοινές διασωστικές ομάδες της ΚΟΜΑΚ και του DAK, η Ταχυκίνητη Υγειονομική Ομάδα του 251 ΓΝΑ, ασθενοφόρα, διασωστικοί σκύλοι και ειδικά διασωστικά οχήματα. Προστασία των κοινών στρατιωτικών διασωστικών δυνάμεων παρασχέθηκε από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της ΠΑ.

    Επακολούθησε ακολούθησε η ανάσυρση και παροχή πρώτων βοηθειών στα επιφανειακά θύματα από τους διασώστες των κοινών ομάδων και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, διασώστες προέβησαν στον απεγκλωβισμό θυμάτων από την οροφή κτιρίου και από καταπλακωμένο από ερείπια όχημα.

    Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε έρευνα με διασωστικούς σκύλους και σάρωση των καταρρευσάντων κτιρίων με ειδικές οπτικοακουστικές συσκευές. Μετά την επισήμανση των παγιδευμένων θυμάτων, πραγματοποιήθηκε διείσδυση στα ερείπια με κατακόρυφο τρόπο (διάνοιξη οπών) και οριζόντιο τρόπο (κατασκευή τούνελ). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ισχυρά διατρητικά και κοπτικά διασωστικά μηχανήματα.

    Μετά τον απεγκλωβισμό όλων των εντοπισθέντων θυμάτων, ειδικά βαρέα μηχανήματα της ΜΑΚ (γερανοί και φορτωτές) ανασήκωσαν με προσοχή πλάκες από σκυρόδεμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έρευνα των ερειπίων για την εύρεση τυχόν επιζώντων στους υπόγειους χώρους των καταρρευσάντων κτιρίων. Η άσκηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα συνεργασίας και επετεύχθη ο αντικειμενικός της σκοπός.

    K.OM.A.K.

    H Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (KOMAK) ανήκει στη Μονάδα Αεροπορικών Κατασκευών (ΜΑΚ), η οποία είναι Πτέρυγα υπαγόμενη στη Διοίκηση Αεροπoρικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Αποστολή της ΚΟΜΑΚ, στην περίοδο της ειρήνης, είναι η οργάνωση και η εκτέλεση επιχειρήσεων «Αντιμετώπισης Καταστροφών» (Α/Κ) σε εγκαταστάσεις της Π.Α.. Υπό ειδικές συνθήκες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΕΘΑ, επεμβαίνει προς όφελος των λοιπών Κλάδων των Ε.Δ. ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ΜΑΚ/ΚΟΜΑΚ είναι υποστηρίζουσα μονάδα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «ΔΕΛΤΑ». Το προσωπικό της ΚΟΜΑΚ έχει εκπαιδευθεί στο αντίστοιχο σχολείο της ΜΑΚ, στο σχολείο Α Βοηθειών στο 251 ΓΝΑ, σε διασωστικά σχολεία της ΕΜΑΚ και του ΕΕΣ, καθώς και σε αντίστοιχα στρατιωτικά σχολεία Urban Search and Rescue (USAR) στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Μέλη της ΚΟΜΑΚ έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και τα σχολεία Υποβρύχιων Αποστολών, Ναυαγωγσωστών και Μηχανοσωστών της ΜΑΚ.

    Η ΚΟΜΑΚ διαθέτει ειδικό φορητό διασωστικό εξοπλισμό και μηχανήματα διάτρησης και κοπής διαφόρων οικοδομικών υλικών και διάνοιξης οπών για τη δημιουργία διόδων σε ερείπια κτιρίων. Επίσης, διαθέτει διασωστικούς σκύλους, καθώς και ειδικές οπτικοακουστικές συσκευές ανίχνευσης εγκλωβισμένων ατόμων. Σε περίπτωση ανάγκης, η Ομάδα της ΚΟΜΑΚ υποστηρίζεται από τη ΜΑΚ και τα βαρέα μηχανήματά της.

    Η ΚΟΜΑΚ τίθεται άμεσα σε επιφυλακή σε μείζονα αεροπορικά ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα συμμετείχε στην αποστολή απεγκλωβισμού θυμάτων (με συγκεκριμένη αποστολή επικεντρωμένη στο θάλαμο διακυβέρνησης), κατά το μείζον αεροπορικό ατύχημα της εταιρείας «HELIOS». Σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΜΑΚ / ΚΟΜΑΚ κατά τις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού Ηλείας τον Αύγουστο του 2007.

    Τα τελευταία έτη η ΚΟΜΑΚ έχει συμμετάσχει σε μεγάλης κλίμακας διασωστικές ασκήσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ, τον ΕΕΣ, καθώς και με την αντίστοιχη Τουρκική Ομάδα «AKUT». Επίσης, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε στις δύο ασκήσεις των χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου DOLPHIN 05 & 06, που πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Στο πλαίσιο υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδος Τουρκίας, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε το 2006 σε δύο κοινές ασκήσεις «Α/Κ» στην Άγκυρα, ενώ εκπροσώπησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κοινή στρατιωτική Ελληνοτουρκική άσκηση Αντιμετώπισης Καταστροφών NDI 08, που πραγματοποιήθηκε στη ΜΑΚ εφέτος το Μάϊο. Το προσωπικό της ΚΟΜΑΚ παρέχει εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα «Α/Κ» ανά την επικράτεια, σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Πεσέϊρο

    14/5/2008 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κούνησε μαντήλι από τον Παναθηναϊκό ο Ζοσέ Πεσέϊρο. Ο Πορτογάλος προπονητής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, ευχαρίστησε και αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους συνεργάστηκε από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των "πρασίνων".

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Δώνης στην ΑΕΚ

    14/5/2008 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου έλαβε επίσημα τέλος. Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιώργου Δώνη στη τεχνική ηγεσία της ομάδας κάτι που ήταν γνωστό από καιρό αλλά έλλειπε η επίσημη ανακοίνωση. Ο πρώην προπονητής της Λάρισας θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο, στις 13:00, στην αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έπεσε η αυλαία στη Σούπερ Λίγκα

    14/5/2008 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δύο ισοπαλίες ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 και Άρης-Πανιώνιος 3-3 έπεσε η αυλαία των πλέϊ-οφ της Σούπερ Λίγκα που σήμανε και το τέλος του φετινού πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός θα πάρει μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ και ο Άρης θα μετάσχουν στο κύπελλο UEFA. Με ισοπαλία 1-1 ολοκλήρωσαν τις φετινές τους υποχρεώσεις ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των πλέι οφ και σε αναμέτρηση που έγινε στο ΟΑΚΑ, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 26 με τον Μάτος, ενώ οι "κιτρινόμαυροι" ισοφάρισαν στο 51 με τον Ενσαλίβα. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με πολλούς αναπληρωματικούς και χωρίς σκοπιμότητες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένα ανοιχτό παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό και αρκετές φάσεις. Η ΑΕΚ έδειξε να ξεκινά πιο δυνατά και στο 5 ο Μάλαρζ πρόλαβε τον Μπλάνκο πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Όμως, μετά το δεκάλεπτο, οι "πράσινοι" ισορρόπησαν και έχασαν δύο ευκαιρίες με τον Ποστίγκα στο 12 και το 16, με τον Αραμπατζή να νικά και στις δύο περιπτώσεις τον Πορτογάλο άσο. Όμως, ο νεαρός γκολκίπερ της ΑΕΚ δεν υπολόγισε καλά την πορεία της μπάλας στο 26, όταν από το φάουλ του Μάτος διαμορφώθηκε το 0-1. Με αυτό το σκορ ολοκληρώθηκε το ημίχρονο, αφού στο 39 ο Δάρλας έδιωξε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του νεαρού Παυλή. Με εντυπωσιακό γκολ του Ταμαντανί Ενσαλίβα, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο. Στο 51 ο μέσος της ΑΕΚ με βολίδα από απόσταση 25 μέτρων, "κάρφωσε" τη μπάλα στα δίχτυα του Ορέστη Καρνέζη (1-1), που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πάρει τη θέση του Μάλαρζ, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνιση της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό. Η είσοδος των Ριβάλντο, Λυμπερόπουλου στον αγώνα, από την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου, σήμαινε πως η Ένωση ήθελε πιο πολύ τη νίκη, για λόγους γοήτρου. Ένα σκληρό φάουλ του Δάρλα στον Παυλή στο 64ο λεπτό, είχε ως αποτέλεσμα να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα ο αμυντικός του Παναθηναϊκού. Με αριθμητικό πλεονέκτημα, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να φτάσουν στο καθοριστικό γκολ, αλλά στο 76 ο Μάλαρζ πραγματοποίησε εκπληκτική επέμβαση στο σουτ του Ράμος. Κίτρινες: Ενσαλίβα, Αλβες, Μαντούκα - Ντόι, Ρομέρο, Σιμάο, Μάτος Κόκκινη: Δάρλας (64΄) Διαιτητής: Βασάρας (Θεσσαλονίκης) ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Αραμπατζής, Ράμος, Λαγός, Αλβες, Παπασταθόπουλος, Ενσαλίβα, Ταχτσίδης (46΄ Ριβάλντο), Εντίνιο (46΄ Λυμπερόπουλος), Μαντούκα, Μπλάνκο, Παυλής (68΄ Γεωργέας) Παναθηναϊκός (Ζοζέ Πεσέιρο): Μάλαρζ (46΄ Καρνέζης), Σαριέγκι, Παντίδος (75΄ Μπουτζίκος), Μόρις, Δάρλας, Νίνης (69΄ Δημούτσος), Ρομέρο, Μάτος, Σιμάο, Ντόι, Πόστιγκα.

    Ισοπαλία και στο "Κλεάνθης Βικελίδης"

    Σε ένα παιχνίδι αδιάφορο βαθμολογικά για την 6η και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, Άρης και Πανιώνιος αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3 στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Κάλβο (6), Ιβιτς (48) και Αμορόζο (πεν. 75) και των φιλοξενούμενων οι Σιαλμάς (8, 82) και Καπετάνος (38). Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με πολλούς αναπληρωματικούς και νεαρούς ποδοσφαιριστές. Οι παίκτες του Άρη είχαν περισσότερο το μυαλό τους στον επερχόμενο τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο προηγήθηκαν στο σκορ, όταν στο 6 ο Αμορόζο έβγαλε την μπαλιά στον Κάλβο κι αυτός με σουτ την έστειλε στα δίχτυα (1-0). Όσο γρήγορα προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι, τόσο γρήγορα ισοφάρισαν οι φιλοξενούμενοι, καθώς δύο λεπτά αργότερα (8) και σε φάουλ του Καπετάνου, ο Σιαλμάς με κεφαλιά έκανε το 1-1. Στη συνέχεια ο Άρης διατήρησε την υπεροχή, όμως ο Πανιώνιος ήταν αυτός που έφτασε σε δεύτερο γκολ στο 38. Ο Σκούφαλης πέρασε κάθετη μπαλιά στον Καπετάνο, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα (1-2). Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου (48) ο Άρης πέτυχε την ισοφάριση. "Δράστης" ο νεοεισελθών Ίβιτς, ο οποίος με κεφαλιά αξιοποίησε το φάουλ από δεξιά του Τιάγκο (2-2). Και στο 75 οι "κιτρινόμαυροι" πέτυχαν την ανατροπή, καθώς ο Γιάννου ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Αμορόζο, ο οποίος στη συνέχεια εκτέλεσε και το πέναλτι και έκανε το 3-2. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Σιαλμάς στο 82, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε το λάθος του Κολτσίδα (έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη) και πλάσαρε σωστά τον Κέλεμεν (3-3). Ο Άρης κατετάγη τέταρτος στο πρωτάθλημα και ο Πανιώνιος πέμπτος. Κίτρινες: Κουλουχέρης, Βανγκέλι - Γιάννου, Γουσούλης, Χετεμάι Διαιτητής: Ντάκος (Ξάνθης) Άρης (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Νέτο (46΄ Ίβιτς), Αουρέλιο (46΄ Καράμπελας), Κουλουχέρης, Κολτσίδας, Βανγκέλι, Νεμπεγλέρας, Τιάγκο, Κάλβο, Αμορόζο, Παπάζογλου (72΄ Γιάχιτς). Πανιώνιος (Έβαλντ Λίνεν): Γιάννου, Γ. Μανιάτης, Σιαλμάς, Γουσούλης, Κουτσόπουλος, Αραβίδης, Καπετάνος, Σκούφαλης (71΄ Γουνδουλάκης), Φακίνος (71΄ Πλασκόνι), Χετεμάι, Κοντοές.

    Μετά τη διεξαγωγή των πλέι οφ, η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας για τη σεζόν 2007/2008 διαμορφώθηκε ως εξής: 1. Ολυμπιακός -Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄ προκριματικός) 2. Παναθηναϊκός -Τσάμπιονς Λιγκ (B΄ προκριματικός) 3. ΑΕΚ -Κύπελλο UEFA 4. Άρης -Κύπελλο UEFA 5. Πανιώνιος -Κύπελλο Ιντερτότο 6. Λάρισα 7. Αστέρας Τρίπολης 8. Ξάνθη 9. ΠΑΟΚ 10. Ηρακλής 11. Λεβαδειακός 12. ΟΦΗ 13. Εργοτέλης 14. Ατρόμητος -ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ 15. Βέροια -ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ 16. Απόλλων Καλαμαριάς -ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2008 - 20:50:06 UTC