Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η αντιπαράθεση
  • [02] Η άγνωστη "Φλόγα" ανέλαβε την ευθύνη
  • [03] Κίνα: Βιάζονται να θάψουν τους νεκρούς
  • [04] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Μακρίβι
  • [05] Σε δυο μέρες η ολική επαναφορά
  • [06] Επίθεση βομβιστή στη Σρι Λάνκα
  • [07] Μιανμάρ: Συνεχίζονται τα εμπόδια από τη χούντα
  • [08] Παλαιστινιακές ρουκέτες εναντίον συναγωγής
  • [09] Νέες ακυρώσεις κι τροποποιήσεις πτήσεων
  • [10] Διαμαρτυρία με στριπτίζ
  • [11] Ανοδικές οι τιμές του πετρελαίου
  • [12] Μια σύγχρονη Μήδεια στην Αυστραλία
  • [13] Νέο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [14] Βενεζουέλα και Ισημερινός διαψεύδουν σχέσεις με FARC

    [01] Πολιτική

    Για τη συμφωνία ΟΤΕ-Ντόιτσε Τελεκομ

    Στη Βουλή η αντιπαράθεση

    16/5/2008 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 10:53:57 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση για τη συμφωνία ΟΤΕ-Ντόιτσε Τελεκομ. Ο Κώστας Καραμανλής, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε επερωτήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέκου Αλαβάνου. Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία για τον ΟΤΕ είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα, ωστόσο αντιπολίτευση και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα εθνικού πλούτου και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε μια πολυεθνική εταιρία. Από την Κολωνία, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι προσβλέπει στους υπαλλήλους του ΟΤΕ για να συνεχιστεί η δυναμική πορεία του Οργανισμού υπό το νέο καθεστώς. "Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν και ποινικές", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ κατηγόρησε για μεγάλη υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, λένε ότι θέλουν να προστατευόσουν τα εθνικά συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα γίνονται μεσάζοντες.

    [02] Κοινωνία

    Για την επίθεση με μολότοφ σε Α.Τ. τα ξημερώματα

    Η άγνωστη "Φλόγα" ανέλαβε την ευθύνη

    16/5/2008 8:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 11:27:26 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η άγνωστη έως τώρα οργάνωση "Φλόγα" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Α Αστυνομικό Τμήμα του Αιγάλεω, που έγινε στις 5.12 σήμερα το πρωί. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε με τηλεφώνημα αγνώστου σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ απείλησε ότι εντός 24ωρου θα ακολουθήσει κι άλλο χτύπημα χωρίς να διευκρινίσει το στόχο ,σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους αντιεξουσιαστές. Η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση στο Αιγάλεω, αποτελούνταν από περίπου 15 άτομα, που άφησαν τα μεταφορικά τους μέσα σε κοντινό παρκάκι. Στην έναρξη της επίθεσης εκσφενδονίστηκε βόμβα μολότοφ εναντίον του φρουρού, που απάντησε με τρεις πυροβολισμούς στον αέρα για εκφοβισμό. Από την επίθεση των νεαρών, και τη φωτιά που προκλήθηκε, καταστράφηκαν πέντε περιπολικά αυτοκίνητα και δύο αυτοκίνητα της ασφάλειας, με συμβατικούς αριθμούς, ενώ βρέθηκε μια βαλίτσα με γκαζάκια κι ένα μπιτόνι με βενζίνη. Τη φωτιά έσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έστειλε επί τόπου εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [03] Κόσμος

    Στις πληγείσες περιοχές οι Κνέζοι ηγέτες

    Κίνα: Βιάζονται να θάψουν τους νεκρούς

    16/5/2008 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 10:12:19 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην ταφή των νεκρών και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες, τους αστέγους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικά είδη διατροφής εστιάζεται η προσοχή των κινεζικών αρχών, που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ μπορεί να ξεπεράσει τους 50.000. Στο μεταξύ αναπτερώνονται οι ελπίδες για επιζώντες καθώς ένα παιδί ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 80 ώρες από τα ερείπια του σχολείου του στο Μπεϊτσουάν, στην επαρχία Σετσουάν. Τα συνεργεία διάσωσης πιστεύουν ότι θα υπάρχουν κι άλλοι επιζώντες, αφού ακούν αδύναμες φωνές από τα ερείπια του σχολείου. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε την ηλικία του παιδιού, ούτε αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Χθες Πέμπτη, μια 11χρονη μαθήτρια διασώθηκε αφού επέζησε 68 ώρες στα ερείπια του σχολείου της στο Γινγκτσιού, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού. Ειδικοί εκτιμούν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τις πρώτες 72 ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μετέδωσε το Νέα Κίνα, 6.898 σχολικά κτίρια κατέρρευσαν σε σύνολο 216.000 σ' όλη την επαρχία. Επισκεπτόμενος την περιοχή όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, στην επαρχία Σετσουάν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, απηύθηνε έκκληση στους διασώστες να συνεχίσουν τη μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, παρόλο που κάθε ώρα που περνά μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. "Προτεραιότητά μας παραμένει να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για ζωή", δήλωσε ο Γουέν, ο οποίος χαρακτήρισε τ σεισμός της Δευτέρας ως τον "πιο καταστροφικός" που έχει σημειωθεί στην Κίνα από το 1949. Ο σεισμός, που ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και χτύπησε πολλές επαρχίες στα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας είχε "τον πιο εκτεταμένο αντίκτυπο" από όσους έχουν σημειωθεί στην Κίνα μετά το 1949, είπε ο Ουέν, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το πρακτορείο "Νέα Κίνα".

    Μέχρι στιγμής, τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι νεκροί είναι περίπου 20.000 και τουλάχιστον άλλοι 25.000 παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Η κινεζική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζει φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000. Το μέγεθος της καταστροφής είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ιδίως στις απομονωμένες ή ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές. Ο πρωθυπουργός της Κίνας επανέλαβε εξάλλου την έκκληση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος για διαφύλαξη της κοινωνικής σταθερότητας, καθώς εντείνεται η δυσαρέσκεια των πληγέντων, από τους οποίους πολλοί έχασαν τα πάντα και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές ή σε ανοιχτούς χώρους.

    Στην πληγείσα περιοχή μεταβαίνει σήμερα κι ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο "για να συμπαρασταθεί στα θύματα και να επιθεωρήσει το έργο των διασωστών και των συνεργείων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Στο μεταξύ η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ την πρόσβαση σε δορυφορικές φωτογραφίες της επαρχίας Σέτσουάν, που επλήγη από τον Εγκέλαδο, ώστε οι Αρχές να μπορέσουν πιο εύκολα να εντοπίσουν τα θύματα, αλλά και τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε έργα υποδομής, όπως σε δρόμους, γέφυρες και τούνελ. Το αίτημα του Πεκίνου παρέδωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

    Οι Κινέζοι ζητούν συγκεκριμένα υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από την περιοχή γύρω από την πόλη Τσενγκντού, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πως θα απαντήσουν οι ΗΠΑ στο κινεζικό αίτημα.

    Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το αίτημα θα εξεταστεί με απόλυτη προτεραιότητα. Σε αμερικανικό έγγραφο, που έχει στη διάθεσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι η Κίνα έχει ήδη δεχτεί προσφορές για την παραχώρηση δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από την Ιαπωνία, ενώ στοιχεία από ραντάρ παρέχονται από τον Καναδά και την Ιταλία μέσω του συστήματος "International Charter on Space and Major Disasters".

    [04] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Μακρίβι

    16/5/2008 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την κατάργηση της διάταξης που περιορίζει τα δικαιώματα ψήφου στη ΔΕΗ στο 5%, ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τσαρλς Μακρίβι, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Για το νόμο που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την απόκτηση άνω του 20% σε στρατηγικές ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ ο κ. Μακρίβι, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι οι διατάξεις είναι ασαφείς και ζήτησε τροποποιήσεις. Πηγές του Υπουργείου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν κάποια σημεία του νομού, ξεκαθαρίζοντας, όμως ότι δεν πρέπει να αλλάξει το πνεύμα του νόμου και έσπευσαν να τονίσουν ότι αν χρειαστεί τη διαφορά θα τη λύσουν τα δικαστήρια. Για τον ΟΠΑΠ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ευρωπαίος Επίτροπος έθεσε θέμα μονοπωλίου και στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι το θέμα αφορά 12 χώρες της Ε.Ε. και θα λυθεί συνολικά και όχι σε διμερές επίπεδο.

    [05] Κοινωνία

    Σε δυο μέρες η ολική επαναφορά

    16/5/2008 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον δυο 24ωρα θα χρειαστούν για να επανέλθει η αγορά στους κανονικούς της ρυθμούς, μετά και την απόφαση των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως να αναστείλουν την απεργία τους. Το πρόβλημα έλλειψης αγαθών εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια, ενώ οι επιτήδειοι σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση βάζοντας "καπέλο" στις ήδη υψηλές τιμές. Το ζήτημα της ακρίβειας, απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει ότι πολύ σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να μπει φραγμός στην ασυδοσία των κερδοσκόπων. Εξάλλου μέχρι και τρεις ημέρες θα χρειαστούν για να γεμίσουν οι δεξαμενές των πρατηρίων βενζίνης στην περιφέρεια και ιδίως στα νησιά. Χθες εφοδιάστηκαν με καύσιμα σχεδόν όλα τα πρατήρια της Αττικής κι όπως διαπίστωσαν οι οδηγοί, η βενζίνη σε αρκετές περιπτώσεις, ήταν πιο ακριβή.

    [06] Κόσμος

    Σε περιοχή υψίστης ασφαλείας

    Επίθεση βομβιστή στη Σρι Λάνκα

    16/5/2008 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ

    Αιματηρός ήταν ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σε εμπορική συνοικία του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα και κόστισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 90. Οι 75 από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, η έκρηξη έγινε κοντά σε βουδιστικό ναό και σε φυλάκιο ελέγχου, σε περιοχή υψίστης ασφαλείας, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Η έκρηξη προκλήθηκε όταν βομβιστής αυτοκτονίας οδηγώντας μοτοποδήλατο έπεσε πάνω σε λεωφορείο της αστυνομίας, ενώ μαύρος καπνός κάλυψε την περιοχή. Συχνά η συνοικία αυτή αποτελούσε στόχο επιθέσεων των ανταρτών Ταμίλ.

    [07] Κόσμος

    Μιανμάρ: Συνεχίζονται τα εμπόδια από τη χούντα

    16/5/2008 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δεν επιτρέπει στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ, ο οποία βρίσκεται στη χώρα, να επισκεφτεί την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα Ναργκίς ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος δεν έχει δει να διανέμεται αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες. "Ζήτησα να μεταβώ στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, αλλά δεν μου επετράπη να φτάσω χθες εκεί. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρω σήμερα", τόνισε ο Μισέλ, λίγες ώρες πριν ολοκληρώσει την διήμερη επίσκεψή του στην Γιανγκόν. "Έδωσαν άδεια να επισκεφτώ την περιοχή το Σάββατο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν γίνεται λόγω των υποχρεώσεων, που έχω στην Ευρώπη", πρόσθεσε. Ο ίδιος είπε ακόμα πως ενημερώθηκε από αξιωματούχους της χώρας ότι θα εξεταστούν οι αιτήσεις για άδειες εισόδου ξένων ειδικών. "Σε λίγες ημέρες, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα θέματα, θα μπορώ να εκφράσω την άποψή μου. Προς το παρόν δεν μπορώ", επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    [08] Μ. Ανατολή

    Παλαιστινιακές ρουκέτες εναντίον συναγωγής

    16/5/2008 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εξαπέλυσαν τη νύχτα επίθεση με ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Σντερότ με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια συναγωγή, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Οι ρουκέτες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές στο κτίριο της συναγωγής. Μία ρουκέτα εξερράγη επίσης σε παιδική χαρά χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. " Συνολικά, έντεκα ρουκέτες ,εκ των οποίων μία μεγάλου βεληνεκούς, και εννιά βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν από την Πέμπτη το μεσημέρι με στόχο το ισραηλινό έδαφος", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ το πρωί εναντίον ομάδας Παλαιστινίων στη Γάζα που επιχείρησαν να εκτοξεύσουν βλήμα όλμου", με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποιοι Παλαιστίνιοι", τόνισε η ίδια πηγή.

    [09] Κοινωνία

    Από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    Νέες ακυρώσεις κι τροποποιήσεις πτήσεων

    16/5/2008 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων υπάρχουν και σήμερα από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, λόγω της της απόφασης της ένωσης χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών να μην εκτελούν μικτά δρομολόγια και 6σκελή δρομολόγια άγονων γραμμών. Συγκεκριμένα από το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν θα πραγματοποιηθούν οι μετ επιστροφής πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό:

    ΟΑ048/049 Μήλος 16:10 ΟΑ018/019 Αστυπάλαια 12:10 ΟΑ654/655 Μύκονο 12:35 ΟΑ660/661 Μύκονο 21:15 ΟΑ754/755 Σάμο 12:30 ΟΑ558/559 Σαντορίνη 18:25 ΟΑ034/035 Ρόδος- Κως - Λέρος - Αστυπάλαια - 11:05 - Λέρος - Κως - Ρόδος.

    Επίσης, τροποποιήθηκε η πρωινή πτήση:

    ΟΑ090/091 Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - 07:25 - Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος που δεν προσέγγισε την Σητεία.

    Τέλος, αλλάζουν ώρα αναχώρησης οι παρακάτω πτήσεις:

    ΟΑ634/635 Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα Aναχ. 19:20 αντί 20:50 ΟΑ644/645 Αθήνα - Ζάκυνθος - Αθήνα Αναχ. 18:10 αντί 17:40

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210-9666666 και 801-11-44 444.

    [10] Κόσμος

    Συνταξιούχοι στην Αυστραλία

    Διαμαρτυρία με στριπτίζ

    16/5/2008 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευρηματικοί ήταν αρκετοί συνταξιούχοι στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου, στο οποίο διεκδικούσαν αύξηση τουλάχιστον 70 δολαρίων στις συντάξεις τους. Η διαδήλωση οργανώθηκε μετά την κατάθεση του ετήσιου προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Τρίτη και όπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι, αδιαφόρησε γι αυτούς. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ορισμένοι διαδηλωτές (άνδρες και γυναίκες) ξεγυμνώθηκαν για να συμβολίσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το γεγονός δημιούργησε αμηχανία στις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν ανάμεσα σε γυναίκες άνω των 70 ετών, οι οποίες φορούσαν μόνο το στηθόδεσμό τους.

    [11] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Ανοδικές οι τιμές του πετρελαίου

    16/5/2008 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία με το αργό να διαπραγματεύεται κοντά στα 125 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό της αγοράς. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου κατέγραφε το πρωί αύξηση κατά 64 σεντς στα 124,76 δολάρια το βαρέλι από τα 124,12 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε επίσης αύξηση κατά 73 σεντς στα 123,36 δολάρια για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου.

    [12] Κόσμος

    Μια σύγχρονη Μήδεια στην Αυστραλία

    16/5/2008 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αρχαία τραγωδία -με σύγχρονα θύματα και δράστες- αναβιώνει αυτές τις μέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μελβούρνης. Μια μητέρα, η 48χρονη σήμερα Ντόνα Φίτσετ, στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, σκότωσε τους δυο γιους της, 9 και 11 χρόνων, για να εκδικηθεί τον άντρα της. Να τον κάνει να πονέσει γιατί η σχέση τους δεν πήγαινε καλά και σκεφτόταν να τον εγκαταλείψει. Σε επιστολή που διαβάστηκε στο δικαστήριο έλεγε, μεταξύ άλλων, στον άντρα της: "Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τα υπέροχα αγόρια μας. Είμαι νεκρή εδώ και μέρες. Αυτό που ζητώ είναι γαλήνη. Τους έδωσα υπνωτικό και όταν κοιμήθηκαν, τους έκοψα την ανάσα και μετά τα έπνιξα για να βεβαιωθώ ότι δεν θα ξυπνήσουν. Αντιστάθηκαν, αλλά δεν είπαν τίποτε. Δεν ήξεραν ότι ήμουν εγώ. Ίσως να σκέφτηκαν ότι μάλωναν μεταξύ τους. Ήταν τόσο ευτυχισμένα αυτό το πρωί. Μου είπαν ότι σε αγαπούν και ότι περάσατε πολύ ωραία στη Γιορτή του Πατέρα. Προσεύχομαι να πεθάνω".

    Ήταν δυο μέρες μετά τη Γιορτή του Πατέρα, όταν ο Ντέιβιντ Φίτσετ, γύρισε στο σπίτι κατά τις 6.30 το απόγευμα και βρήκε τη γυναίκα του να παραπατά. Όπως είπε στο δικαστήριο, ανακαλώντας τις φοβερές στιγμές, βρήκε τα παιδιά του αναίσθητα στο κρεβάτι. Να πώς περιγράφει την εικόνα: "Ο Τόμας ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ακίνητος, άσπρος, πιο άσπρος και από το λευκό σεντόνι, παγωμένος με μελανά σημάδια κάτω από τα μάτια του και γύρω από το λαιμό του. Προσπάθησα ν ακούσω το σφυγμό του, η καρδιά μου όμως χτυπούσε τόσο δυνατά που κι αν υπήρχε σφυγμός σίγουρα δεν θα τον άκουγα. Ο Μάιου ήταν σκεπασμένος και το χέρι του ήταν έξω από τα σκεπάσματα. Τα μάτια του ήταν κλειστά. Ακούμπησα το μέτωπό του και ήταν παγωμένο".

    Ειδοποίησε αμέσως την Άμεση Βοήθεια και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού προσπάθησε να συνεφέρει τα παιδιά του. Άδικος κόπος. Η μητέρα τους τα είχε δολοφονήσει γύρω στις 10 το πρωί. Ρίχνοντας μια ματιά στη μητροκτόνο, είδε ότι είχε κόψει τις φλέβες της. "Αφήστε με να πεθάνω", φώναζε συνέχεια. Την μετέφεραν σ ένα ψυχιατρείο δια της βίας γιατί κρίθηκε ότι θα επαναλάμβανε την απόπειρα αυτοκτονίας. Ο δικηγόρος υπεράσπισης είπε ότι "εκείνο που μένει να διαπιστωθεί είναι αν είχε σώας τας φρένας όταν εκτέλεσε τα παιδιά της".

    Ο δημόσιος κατήγορος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα προμελετημένο και στην τελευταία του λεπτομέρεια. Πριν δώσει το υπνωτικό στα παιδιά της, τους είπε ότι θα πάνε σ ένα μακρινό αεροπορικό ταξίδι και πρέπει να πιούνε το φάρμακο για να μην πάθουν ναυτία. Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, η Φίτσετ υπέφερε από κατάθλιψη. Η δίκη συνεχίζεται.

    [13] Κόσμος

    Προαναγγέλουν ισλαμικές ιστοσελίδες

    Νέο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν

    16/5/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    "Επετειακό" μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Η πληροφορία αυτή δημοσιεύτηκε σε ισλαμικές ιστοσελίδες και αναφέρει ότι το μήνυμα θα μεταδοθεί μέσα στις επόμενες 72 ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μήνυμα θα απευθύνεται στους δυτικούς λαούς, με στόχο την ενημέρωσή τους "για τις αιτίες της σύγκρουσης, στην 60η επέτειο του κράτους της ισραηλινής κατοχής". Περίπου δύο μήνες πριν, στις 20 Μαρτίου, με ραδιοφωνικό του μήνυμα ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε καλέσει τους μουσουλμάνους να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ στο Ιράκ θεωρώντας τον ως "μονοπάτι για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης".

    [14] Κόσμος

    Κατηγορήθηκαν από Κολομβία και Ιντερπόλ

    Βενεζουέλα και Ισημερινός διαψεύδουν σχέσεις με FARC

    16/5/2008 8:40:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και με τη φράση: "Πρόκειται για μια παράσταση παλιάτσων που δεν αξίζει από εμένα κανένα σοβαρό σχόλιο", αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στην ανακοίνωση της Ιντερπόλ ότι θεωρεί αυθεντικά τα έγγραφα που βρέθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενός ηγέτη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ο οποίος σκοτώθηκε την 1η Μαρτίου στον Ισημερινό. Σύμφωνα με την Κολομβία, αλλά και την Ιντερπόλ, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στον Τύπο, είναι αυθεντικά έγγραφα και αποδεικνύουν τους δεσμούς του Τσάβες και του Ραφαέλ Κορέα, του προέδρου του Ισημερινού, με τους αντάρτες. Η θέση του Ισημερινού, η οποία εκφράστηκε από την υπουργό Εξωτερικών Μαρία Ιζαμπέλ Σαλβαδόρ στο τηλεοπτικό κανάλι "Εκουαβίζα", ήταν ότι: "Ουσιαστικά, για εμάς, δεν έχουν καμία νομική αξία. Ο λόγος είναι απλός: δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά τη φύλαξη αυτών των υπολογιστών που υποτίθεται ότι βρέθηκαν σε ένα στρατόπεδο των FARC στο έδαφός μας όταν έγινε ο βομβαρδισμός από τον κολομβιανό στρατό".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2008 - 8:51:36 UTC