Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα των Πανελλαδικών
  • [02] Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κίνα
  • [03] Διεθνές προσκλητήριο
  • [04] Αυξήσεις 5% σε ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ
  • [05] Αλλαγές στα δρομολόγια των ΟΑ
  • [06] Επίθεση της ΕΤΑ

    [01] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ

    Πρεμιέρα των Πανελλαδικών

    19/5/2008 9:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2008 11:11:17 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων, μάθημα στο οποίο εξετάζονται απόψε οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Αυτή τη χρονιά θα συμμετάσχουν 94.600 υποψήφιοι, ενώ το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα και ήδη έχουν γίνει δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων προς τα 1.350 εξεταστικά κέντρα. Όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανιδης, ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη θωράκιση και την αντικειμενικότητα των εξετάσεων. Όπως κάθε χρόνο, η ΕΡΤonline βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων με ένα ειδικό αφιέρωμα στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου θα μπορούν να βρουν αναλυτικά τα θέματα και τις απαντήσεις τους. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την καθιέρωση έτους προετοιμασίας για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ μελετάται και η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως προκύπτει μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, σήμερα το πρωί, η Κυβέρνηση επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Την ίδια ώρα, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εβδομάδα για την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια αλλά και τις πρυτανικές εκλογές. Ήδη μέσα στις σχολές η αντιπαράθεση βρίσκεται στα ύψη, ενώ αναμένεται και η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων για καταλήψεις. Νέα πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Για μια θέση στην Γ'βάθμια εκπαίδευση

    Μετά την αύξηση θέσεων στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, εφέτος 9 στους 10 υποψήφιους κερδίζουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας οι μαθητές θα εξεταστούν:

    Τρίτη: Νεοελληνική Γλώσσα Πέμπτη: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία Σάββατο: Νεοελληνική Γλώσσα (Θεωρητικής, Θετικής, Τεχνολογικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων)

    Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες έως τις 8:00, ενώ η εξέταση θα αρχίζει στις 8.30 και θα διαρκεί 3 ώρες.

    Προτάσεις-τομές

    Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρωθυπουργό, ο κ Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την απελευθέρωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός τρόπος είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Με τον τρόπο αυτό, θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις στο πανεπιστήμιο, θα ανοίξουν οι πόρτες σε διακεκριμένους Έλληνες πανεπιστημιακούς και παράλληλα θα επιτραπεί στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην Γ βάθμια εκπαίδευση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Στυλιανίδης, και πρόσθεσε ότι πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι η αυτονομία των ΑΕΙ.

    Σε ερώτηση για την καθιέρωση ενός επιπλέον έτους στο Λύκειο, είπε ότι ανοίγει εξαντλητική συζήτηση για την αποδέσμευσή του από την εισαγωγή στην Γβάθμια εκπαίδευση.

    Για τις κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών, ο υπουργός είπε ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων.

    Όποιος υπονομεύει αυτού του είδους τις λειτουργίες, υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλοι οι παράγοντες έχουν στα χέρια τους όλα τα θεσμικά εργαλεία για να προστατεύσουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

    Σε συνέντευξη του σήμερα στην εφημερίδα "Βραδυνή", ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστήμιων, θα μπορούσε να γίνει με την παρούσα κατάσταση και χωρίς αναθεώρηση του άρθρου 16, μέσα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που θα ελέγχονται από το κράτος, αλλά θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους.

    Αναφερόμενος στην αναταραχή στα πανεπιστήμια λέει "όχι" στην ομηρία από την αναξιοκρατία και τα ακραία σύνολα και θεωρεί συνυπεύθυνα τα κόμματα. Προαναγγέλλει αύξηση του συνολικού αριθμού των εισακτέων και νέα μείωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον επόμενο χρόνο.

    Με συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" ο κ. Στυλιανίδης προαναγγέλει τετραετές Λύκειο και εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, ενώ διαβεβαιώνει ότι ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη θωράκιση και την αντικειμενικότητα των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν αύριο. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει φέτος και θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβερνητική θητεία.

    Από το ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι με μπαράζ συνεντεύξεων δυναμιτίζει το κλίμα στην παιδεία, και τον κάλεσε να απαντήσει στη Βουλή στην ερώτηση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση πριν από τέσσερις μήνες, για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

    Για επιχείρηση της ΝΔ να τινάξει στον αέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

    Θερμό κλίμα ενόψει των πρυτανικών εκλογών

    Στο μεταξύ, λόγω των κινητοποιήσεων από μερίδα φοιτητών και καθηγητών, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για αύριο πρυτανικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα προσπαθήσει να στήσει κάλπες σε όσες σχολές δεν θα τελούν υπό κατάληψη.

    Φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη και την Παρασκευή νέες πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών έχει προτείνει στους συλλόγους κάθε πανεπιστημίου πενθήμερη απεργία, στις 20-21 και 28-30 Μαΐου.

    [02] Κόσμος

    Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κίνα

    19/5/2008 8:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2008 10:26:03 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται από σήμερα η Κίνα, για τα "περισσότερα από 30.000 θύματα" του σφοδρού σεισμού, της 12ης Μαΐου. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και στις 14:28 (9:28 ώρα Ελλάδας), την ώρα ακριβώς που μία εβδομάδα νωρίτερα ο καταστροφικός σεισμός έπληξε την επαρχία Σετσουάν, ήχησαν οι σειρήνες. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλη τη χώρα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Επί ένα τριήμερο αναστέλλονται όλες οι τελετές που έχουν σχέση με την Ολυμπιακή Φλόγα, ακόμη και η λαμπαδηδρομία, ενώ έχουν σταματήσει τα δημόσια θεάματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί φτάνουν τους 32.173, όμως εκφράζονται φόβοι για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού αυτού. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 220.000, ενώ εκτιμάται ότι 9.509 άνθρωποι παραμένουν στην επαρχία του Σετσουάν κάτω από ερείπια. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 29.418 και οι άστεγοι έχουν φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια. Την Κυριακή, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ 1.000 ακόμη τραυματίστηκαν. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Νέα Κίνα", περισσότερα από 200 μέλη συνεργείων διάσωσης θάφτηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες κάτω από τόνους λάσπης, την ώρα που προσπαθούσαν να ανοίξουν τους δρόμους στις πληγείσες περιοχές.

    Κάτω από τα ερείπια

    Την Κυριακή, στην πόλη Μπεϊτσουάν, ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια νοσοκομείου ζωντανός άντρας, σύμφωνα με το πρακτορείο "Σινχουά". Ομως, μία γυναίκα στο Γινγκσιού στάθηκε λιγότερο τυχερή. Μετά από 56 ώρες προσπάθειες των διασωστών, τελικά ανασύρθηκε από τα χαλάσματα αφού χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί και στα δύο της πόδια. Σώος βγήκε κάτω από τα χαλάσματα κυβερνητικού κτηρίου της επαρχίας Μαοσιάν ένας ακόμη άντρας.

    Σε προηγούμενους σεισμούς στην Κίνα, άνθρωποι επέζησαν περίπου 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια. "Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανασύρουμε ζωντανούς για πολύ ακόμα" τόνισε Ιάπωνας διασώστης στην Μπεϊτσουάν.

    Το Τόκιο, η Μόσχα, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη, η Ουάσινγκτον, όπως και η Ταϊπέϊ προθυμοποιήθηκαν να αποστείλουν πολλά συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστροφών, εφοδιασμένα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

    Την ίδια ώρα, οι δωρεές για τους σεισμοπαθείς ανέρχονται, ήδη, στα έξι δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

    [03] Κόσμος

    Διπλωμάτες επισκέφθηκαν τη Μιανμάρ

    Διεθνές προσκλητήριο

    19/5/2008 10:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2008 11:35:04 πμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.πρακτ.

    Εκπροσώπους 29 χωρών κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να επισκεφτούν από την Τετάρτη περιοχές στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς, όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Γιομιούρι, επικαλούμενη πηγή της χούντας την οποία δεν κατονομάζει. Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως η χώρα του έχει προσκληθεί για μια "επίσκεψη επιθεώρησης" και ότι εξετάζει την πρόταση αυτή. Όμως, το υπουργείο δεν επιβεβαίωσε αν όντως έχουν προσκληθεί και άλλες 28 χώρες.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι προσκλήσεις του στρατιωτικού καθεστώτος απευθύνονται σε φιλικές προς αυτό χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες που επικρίνουν έντονα τη χούντα. Όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα Γιομιούρι, η πρόσκληση της χούντας απευθύνεται σε υπουργούς ή ανώτατους αξιωματούχους των ξένων κυβερνήσεων. Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη χούντα για το ό,τι αρνείται τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τα εκατομμύρια των πληγέντων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια "δεύτερη καταστροφή" μετά τους 133.600 νεκρούς και αγνοουμένους. Το Σάββατο, για πρώτη φορά, το καθεστώς της Μιανμάρ οδήγησε διπλωμάτες που υπηρετούν στη χώρα και εκπροσώπους του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχής, στις οποίες ωστόσο, απαγορεύεται η πρόσβαση σε ξένους δημοσιογράφους.

    Σύνοδος κρατών-δωρητών

    Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ επιθυμεί να διοργανωθεί μία σύνοδος των κρατών-δωρητών, προκειμένου να διοχετευτεί με περισσότερο συντονισμό η ξένη βοήθεια στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τροπικού κυκλώνα "Ναργκίς", ανέφερε με σημερινές δηλώσεις του στη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ταϊλάνδης, Νοπαντόν Πατάμα, στο τέλος των συνομιλιών που είχε εκεί με τον ομόλογό του υπουργό της Μιανμάρ, Νιάν Ουΐν. Συνολικά, τα κράτη αυτά είναι 10, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Μπρουνέϊ, το Λάος, το Βιετνάμ, η Καμπότζη και, τέλος, η Σιγκαπούρη. Για την απόφαση αυτήν της κυβέρνησης της Μιανμάρ, πρόκειται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, διευκρίνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Πατάμα.

    Διπλωμάτες ξένων χωρών επισκέφθηκαν τη Μιανμάρ

    Αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής που προκάλεσε ο κυκλώνας Ναργκίς στο δέλτα Ιραουάντι έγιναν οι ξένοι διπλωμάτες, στους οποίους επέτρεψε την πρόσβαση στην περιοχή η χούντα της Μιανμάρ. Ελικόπτερα μετέφεραν περίπου 70 διπλωμάτες σε τρεις ομάδες, σε διαφορετικά σημεία του δέλτα που επλήγη από τον κυκλώνα. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση, την οποία επικρίνουν οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις γιατί αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση μεγάλου αριθμού ξένων ειδικών στην περιοχή. Οι στρατηγοί που κυβερνούν τη χώρα υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι καταρρακτώδεις τροπικές καταιγίδες στο δέλτα Ιραουάντι επιδεινώνουν την κατάσταση των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και αβοήθητοι μετά το πλήγμα του κυκλώνα Ναργκίς και δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις στρατιωτικές αρχές, που έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά.

    Εν τω μεταξύ, υπάρχουν φήμες ότι ντόπιοι στρατιωτικοί εκμεταλλεύονται -με σκοπό το κέρδος- τα τρόφιμα, τις κουβέρτες και το νερό που μεταφέρονται με φορτηγά. Ενδεικτική της κατάστασης αυτής, είναι η προειδοποίηση της χούντας για νομικές κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε συλληφθεί να πουλάει τα εφόδια που στέλνονται στην περιοχή. Εάν δεν φτάσουν στην περιοχή του δέλτα Ιραουάντι επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων, υπάρχει κίνδυνος επιδημιών και λιμού, προειδοποιούν οι δυτικές κυβερνήσεις.

    Τα τελευταία 50 χρόνια μόνο δύο κυκλώνες στην Ασία προκάλεσαν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον Ναργκίς. Το 1970, όταν έχασαν τη ζωή τους 500.000 άνθρωποι στο Μπαγκλαντές και το 1991, όταν ένας άλλος κυκλώνας σκότωσε 143.000, πάλι στο Μπαγκλαντές.

    [04] Οικονομία

    Αυξήσεις 5% σε ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ

    19/5/2008 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αυξημένα κατά 5% είναι από σήμερα τα κόμιστρα σε ταξί, φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών, βυτιοφόρα καθώς και τα εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ.

    Κατά 10 λεπτά ανατιμήθηκαν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της περιφέρειας, που φτάνουν πλέον στα 0,90 ευρώ.

    Σε Βόλο, Λάρισα, Λαμία -όπου το εισιτήριο ήταν 0,75 ευρώ- αυξάνεται επίσης σε 0,90 ευρώ.

    [05] Κοινωνία

    Προβλήματα στο πτητικό έργο

    Αλλαγές στα δρομολόγια των ΟΑ

    19/5/2008 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης του προεδρείου της ΕΕΧΑ (της ένωσης χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών) να εκτελούνται από τα μέλη του μικτά δρομολόγια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και 6σκελα δρομολόγια άγονων γραμμών, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές τροποποίησαν το σημερινό πτητικό τους πρόγραμμα ως εξής:

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πτήσεις: ΟΑ074/075 Αθήνα - Πάρος - Αθήνα 15:10 ΟΑ634/635 Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα 21:20 ΟΑ658/659 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 18:40 ΟΑ750/751 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα 05:35 ΟΑ048/049 Αθήνα - Μήλος - Αθήνα 16:10 ΟΑ904/905 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα 09:00 ΟΑ004/005 Αθήνα - Νάξος - Αθήνα 12:30 ΟΑ754/755 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα 12:30 ΟΑ654/655 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 12:35 ΟΑ782/783 Αθήνα - Σκιάθος - Αθήνα 21:20

    Τροποποιείται η παρακάτω πτήση: ΟΑ982/983 Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Ρόδος 06:45 - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη Η ΟΑ982/983 θα εκτελεστεί ως ακολούθως: Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη και ΔΕΝ θα προσεγγίσει την Ρόδο.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημερώνουν τους επιβάτες για τις παραπάνω ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις οποίες είναι αναγκασμένες να προβούν λόγω της στάσης που τηρεί η ΕΕΧΑ, και φροντίζουν να τους προωθήσουν στον προορισμό τους με άλλες πτήσεις. Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 210-9666666 και 801-11-44444.

    [06] Κόσμος

    Βόμβα στο Μπιλμπάο

    Επίθεση της ΕΤΑ

    19/5/2008 8:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.πρακτ.

    Βόμβα εξερράγη 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην βασκική πόλη Γέτσο, κοντά στο Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία, χωρίς μέχρι στιγμής, να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Συγκεκριμένα, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην παραλιακή οδό της πόλης, ενώ είχε προηγηθεί μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα -εξ ονόματος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ- σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία.

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αιματηρή επίθεση της ΕΤΑ έγινε την περασμένη Τετάρτη, οπόταν ένας πολιτοφύλακας έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Τότε, η έκρηξη έγινε σε παγιδευμένο με εκρηκτικά υλικά αυτοκίνητο, κι όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την κατακραυγή του συνόλου των πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 May 2008 - 8:54:11 UTC