Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα αγωγή Βγενόπουλου
  • [02] Έργα Στέρη στο Μουσείο Μπενάκη
  • [03] Σύλληψη δολοφόνου
  • [04] Επίσκεψη Καραμανλή στη Βουλγαρία
  • [05] Siemens: Νέες καταθέσεις
  • [06] Καγκελόπορτα καταπλάκωσε δυο παιδιά
  • [07] Αποσύρουν και άλλες παρτίδες ηλιελαίου
  • [08] Αιτία αλλεργιών τα εξωτικά φρούτα και φυτά
  • [09] Επιθετικό μήνυμα Μπιν Λάντεν
  • [10] Στην ΑΕΚ ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς
  • [11] Αυλαία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν
  • [12] Πρωταθλήτρια η Ίντερ
  • [13] Ισοφάρισε εκ νέου το Μαρούσι
  • [14] Μια ανάσα από την άνοδο ο Πανσερραϊκός

    [01] Πολιτική

    "Στο κόκκινο" η πολιτική αντιπαράθεση

    Νέα αγωγή Βγενόπουλου

    19/5/2008 3:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2008 7:01:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή και την αγωγή Βγενόπουλου και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τέτοιες πρακτικές, ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης πολιτικών θέσεων. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η στάση της κυβέρνησης ενθαρρύνει τον αντιπρόεδρο της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος σήμερα κατέθεσε νέα αγωγή, αυτή τη φορά κατά συνδικαλιστή του ΟΤΕ, ζητώντας 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση.

    Αποδοκιμάζει η Κυβέρνηση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει την αγωγή του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά του Γιώργου Παπανδρέου, υπό το πρίσμα δηλώσεων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ότι ο επιχειρηματίας ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ "οι οποίες αντικρούουν στην πρακτική, τις απόψεις της κυβέρνησης και την κοινή λογική".

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από τις 11 Απριλίου όταν ο ίδιος επιχειρηματίας κατέθεσε αγωγή εναντίον άλλου αρχηγού πολιτικού κόμματος.

    "Είχαμε πει τότε ότι δεν συμμεριζόμαστε, σε καμία περίπτωση, τέτοιες πρακτικές, το να καταθέτει, δηλαδή, κάποιος αγωγή σε πολιτικό αρχηγό, γιατί άσκησε πολιτική κριτική", τόνισε και πρόσθεσε πως η θέση της κυβέρνησης επί του θέματος είναι ξεκάθαρη.

    "Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μεταφέρονται στις αίθουσες των δικαστηρίων οι απόψεις και οι πολιτικές θέσεις που αναπτύσσονται μέσα στο Κοινοβούλιο" δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας , σχετικά με την αγωγή.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης . Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της πολιτικής των αγωγών.

    Απόλυτα αντίθετος με την ποινικοποίηση της πολίτικης ζωής δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ακραία την κίνηση Βγενόπουλου.

    Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε: "Ο κ. Βγενόπουλος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας επιχειρηματίας, επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική δεν έχει παρά να μιμηθεί το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλαδή να κατέβει και να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού αντί να καταφεύγει σε αγωγές κατά των πολιτικών αρχηγών. Είναι πολύ πιο καθαρό και πολύ πιο έντιμο".

    Την αντίθεση τους στην αγωγή εξέφρασαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια.

    O πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις αγωγές ως "ιδιαίτερα επιθετική επικοινωνιακή πολιτική από το συγκεκριμένο επιχειρηματία, με την ανοχή, αν όχι, την ενθάρρυνση της κυβέρνησης".

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ μόλις πληροφορήθηκε ότι σήμερα ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε αγωγή και κατά του οργανωτικού γραμματέα της, Βασίλη Κούφη, ζητώντας 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση. Για επιχείρηση τρομοκράτησης των συνδικαλιστών του ΟΤΕ που αντιστέκονται στην εκποίηση της επιχείρησής τους, έκανε λόγο ο Δ. Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΝ.

    ΠΑΣΟΚ: Ανοχή καταλογίζει στην Κυβέρνηση

    Η αγωγή δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι όμως πολύ σοβαρό θέμα για την Δημοκρατία, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και κατηγόρησε τη ΝΔ για απάθεια, απραξία και ανοχή στα οργανωμένα συμφέροντα.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο "καταθέσαμε αγωγή στον κ. Παπανδρέου κατόπιν αιτήματός του" η MIG κάνει λόγο για βάναυση υβριστική και δυσφημιστική επίθεση κατά της εταιρείας, αναφέροντας φράσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με τη Marfin ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού πολιτικού λόγου.

    Απίστευτη αν όχι εκκεντρική χαρακτήρισε την ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία επιχείρηση εκφοβισμού με την ανοχή της κυβέρνησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είναι πρόθυμο να καταβάλλει τα 145 εκατομμύρια ευρώ του υπερτιμήματος που πήρε το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να ανακτήσει το μάνατζμεντ στον ΟΤΕ.

    Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωτοδικείου, τονίζοντας ότι πλέον τίθενται ερωτήματα: γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο 24ωρα προτού τελικά αντιδράσει, γιατί δεν ενημέρωσε ο Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή τον πολιτικό του προϊστάμενο για την αγωγή και εν τέλει γιατί δεν ενημερώθηκε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

    Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ διαβίβασε αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας ζητώντας αντίγραφο της συμφωνίας με την Deutsche Telekom, το οποίο όμως δεν έλαβε διότι η μετάφραση του δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Υπουργού Οικονομίας να μην δίνει τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με τα όσα λέει λαϊκίζει και παραπλανά τον ελληνικό λαό.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στο πρόσωπο του κ. Βγενόπουλου, απάντησε πως η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έφερε στη Βουλή νόμο που απαγορεύει σε οποιοδήποτε επιχειρηματία να υπερβεί το 20% των μετοχών του ΟΤΕ.

    "Μακριά από την κυβέρνηση τέτοιου είδους κατηγορίες ή υπόνοιες", είπε, για δε τα περί πολιτικής σκοπιμότητας για τα οποία που κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ - σημειώνοντας ότι στο παρελθόν ο κ. Βγενόπουλος δεν είχε μηνύσει τον κ. Αλογοσκούφη αν κι ο υπουργός Οικονομίας είχε χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους εναντίον του - δήλωσε ότι δεν θα μπει στις λεπτομέρειες της συζήτησης.

    Ερωτηθείς για τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και έκανε λόγο για προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να έρθει στο πολιτικό προσκήνιο λόγω των εσωτερικών δυσκολιών, προβλημάτων και δημοσκοπήσεων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης , μιλώντας στη ΝΕΤ105,8 είπε πως ο ΟΤΕ με την πώληση ανεβαίνει κατηγορία και από περιφερειακός παίκτης αποκτά πιο διακριτό ρόλο. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη πρόσθεσε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι όταν είναι στην κυβέρνηση πουλά τον ΟΤΕ και όταν δεν είναι λέει τα αντίθετα. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης να πουληθεί μεγαλύτερο ποσοστό.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, από τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι η επιβίωση επιχειρήσεων και χωρών στον παγκοσμιοποιημένο οικονομικό χάρτη απαιτεί στρατηγικές συμμαχίες, γιατί ο δρόμος της μοναξιάς οδηγεί στην απαξίωση. Ο κ.Παπαθανασίου υποστήριξε ότι η στρατηγική συμμαχία ΟΤΕ-Deutsche Telecom δεν έγινε για επιπλέον έσοδα (αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το έπραξαν ήδη, όσοι πούλησαν το 66% του Οργανισμού), αλλά "για να θωρακιστεί η εταιρία από οποιαδήποτε επιθετική εξαγορά μέσω Χρηματιστηρίου", όπου υπήρχε μεγάλη διασπορά μετοχών. "Αν δεν κάναμε αυτή τη στρατηγική συμμαχία, ο ΟΤΕ θα ακολουθούσε πολύ σύντομα τον δρόμο της Ολυμπιακής", υπογράμμισε.

    Καταγγελίες Αλαβάνου

    Επίθεση στην κυβέρνηση και στον κ. Βγενοπουλο εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος . Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "αγκαλιάζει και δίνει θαλπωρή σε δυνάμεις μιας νέας κλεπτοκρατίας" και σημείωσε πως στην προσπάθεια πώλησης του ΟΤΕ "έχουν μεσολαβήσει επιχειρήσεις και δυνάμεις με πολύ ανησυχητικό μητρώο".

    Ανέφερε πως με βάση το εισαγγελικό πόρισμα του εισαγγελέα κ. Πεπόνη της 12ης Ιουλιου του 2007, ζητείται η ποινική δίωξη του κ. Βγενόπουλου σε βαθμό κακουργήματος -για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα- για την πώληση τριών δομημένων ομόλογων στο Ταμείο των ξενοδοχοϋπάλληλων .

    Ο κ. Αλαβάνος διερωτήθηκε για ποιο λόγο το εν λόγω εισαγγελικό πόρισμα βρίσκεται ακόμη στο συρτάρι και γιατί η κυβέρνηση δεν δρα, αλλά σιωπά.

    [02] Πολιτισμός

    Έργα Στέρη στο Μουσείο Μπενάκη

    19/5/2008 7:01:00 μμ

    Στις 22 Μαΐου 2008 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς 138, η αφιερωμένη στο ζωγράφο Γεράσιμο Στέρη έκθεση με τίτλο "Στέρης. Έργα από τη Συλλογή Κουτουλάκη". Τα 300 περίπου έργα που παρουσιάζονται αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου κατά την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα (1926-1936). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2008.

    [03] Κοινωνία

    Στην Κρήτη

    Σύλληψη δολοφόνου

    19/5/2008 6:45:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8

    Συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας στο Βραχάσι Λασιθίου μετά από πληροφορίες ο φονιάς του φοιτητή στο Ρέθυμνο. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Διώξεως εγκλήματος Λασιθίου μετά από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής. Ο δράστης του στυγερού εγκλήματος μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο.

    [04] Πολιτική

    Επίσκεψη Καραμανλή στη Βουλγαρία

    19/5/2008 5:52:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο για τη Βουλγαρία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

    Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βουλγαρία και στην πόλη Πομόριε, ο Κώστας Καραμανλής θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών.

    To πρωί της επομένης μέρας, ο Κ. Καραμανλής θα μετάσχει στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο και αργότερα θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, να επιστρέψει στην Αθήνα.

    [05] Οικονομία

    Siemens: Νέες καταθέσεις

    19/5/2008 5:20:00 μμ

    Υπόμνημα κατέθεσε, δια του συνηγόρου του, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παναγιώτη Αθανασίου, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, που κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens.

    Ο κ. Αθανασίου έλαβε κατάθεση και από γυναίκα, πρώην σύζυγο προσώπου, που σχετίζεται με πρώην στέλεχος της Siemens, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση ύποπτων εμβασμάτων.

    Η μάρτυρας που από το 1993, διατηρούσε σε ελβετική τράπεζα λογαριασμό, τον οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε το εν λόγω στέλεχος της Siemens, προσκόμισε στον εισαγγελέα στοιχεία για την κίνησή του από το 2005 έως και το 2008, ενώ δεσμεύτηκε να παραδώσει και την κίνηση της περιόδου 1993-2005, καθώς και το σύνολο των παραστατικών, όταν της δοθούν από την ελβετική τράπεζα.

    Στον κ. Αθανασίου προσήλθε και παρέδωσε σήμερα φάκελο με τα στοιχεία του εσωτερικού ελέγχου, που διενεργεί στην μητρική Siemens κατ εντολή της, η αμερικανική δικηγορική εταιρία "Ντε Μπεβουάζ", ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Siemens και συνεργάτης της αμερικανικής εταιρίας, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν από τα στοιχεία, που προσκόμισε, προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο κ. Λυκουρέζος απάντησε αρνητικά.

    [06] Κοινωνία

    Αρχαία Κόρινθος

    Καγκελόπορτα καταπλάκωσε δυο παιδιά

    19/5/2008 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελαφρά τραυματίστηκαν δυο παιδιά 10 ετών το απόγευμα της Κυριακής, στην Αρχαία Κόρινθο, όταν τα καταπλάκωσε σιδερένια πόρτα σε εγκαταλειμμένο δημοτικό γήπεδο μπάσκετ απέναντι από το δημοτικό σχολείο. Η καγκελόπορτα ήταν βάρους 2 τόνων και μήκους 10 μέτρων. Τα δυο παιδιά, προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του υπαίθριου δημοτικού γυμναστηρίου χθες στις 5:30 το απόγευμα. Ήθελαν να παίξουν δίπλα στο σχολείου τους και αυτό τους στοίχισε. Ο ένας 10χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Ο άλλος μαθητής μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων με πολλά κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

    [07] Κοινωνία

    Προληπτικά

    Αποσύρουν και άλλες παρτίδες ηλιελαίου

    19/5/2008 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο βρέθηκαν σε αναλύσεις του Χημείου του Κράτους οι ποσότητες ηλιελαίου που έχουν δεσμευθεί μέχρι σήμερα, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν να αποσύρουν ακόμα και προληπτικά ποσότητες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Καθησυχαστικοί ωστόσο παρουσιάζονται οι ειδικοί τροφίμων. Εν τω μεταξύ, σε παρτίδες ηλιέλαιου που έχουν εισαχθεί στην αγορά, πέραν της γνωστής ποσότητας των 3.000 τόνων τον Φεβρουάριο, από τις εταιρείες "Μάνος" και "Αγροτική", επεκτείνει τους ελέγχους του ο ΕΦΕΤ. Με δηλώσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επαναφέρει το θέμα του επιμολυσμένου ηλιέλαιου, καθώς έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον ΕΦΕΤ και την κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τον ΕΦΕΤ να απαντήσει εάν έχουν ελέγχει και άλλες εταιρείες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ήδη ελέχθησαν και οι οποίες εισάγουν και διακινούν ηλιέλαιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες ποσότητες επιμολυσμένου ηλιέλαιου που όχι μόνο δεν έχουν ελεγχτεί αλλά δεν έχουν εντοπιστεί.

    [08] Υγεία

    Αιτία αλλεργιών τα εξωτικά φρούτα και φυτά

    19/5/2008 1:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/5/2008 2:45:07 μμ)

    Η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων (φρούτων και λαχανικών) και η ανεξέλεγκτη εισαγωγή καλλωπιστικών φυτών- ξένων προς το μεσογειακό κλίμα και άλλοι παράγοντες της σύγχρονης κοινωνίας μας- ευθύνονται για τον τετραπλασιασμό των αλλεργικών νοσημάτων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα του φαινόμενου αυτού, που μαστίζει στην κυριολεξία τη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία, είναι ένας στους τρεις κατοίκους της Αττικής και των άλλων μεγάλων τσιμεντουπόλεων να αντιμετωπίζει κάποιας μορφής αλλεργία! Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 34ου Ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

    Επιδείνωση της κατάστασης

    «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, καθώς οι περισσότεροι από τους συνανθρώπους μας που καταναλώνουν τα τρόφιμα αυτά, ή φυτεύουν στον κήπο και τη βεράντα τους ένα εξωτικό καλλωπιστικό, δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αλλεργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Χρήστος Ιατρού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία διαφόρων μελετών, η κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς ακολουθούμε την πορεία των ανεπτυγμένων κρατών, τα οποία αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στο παρελθόν ( Αγγλία, Γαλλία, Σκανδιναβικές κ.α. χώρες).

    «Πράγματι η κατανάλωση εξωτικών τροφίμων και η εισαγωγή και καλλωπιστικών σε συνδυασμό με την αύξηση της περιβαλλοντολογικής μόλυνσης ( ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη μεσογειακού πρασίνου, κ,λ,π,) μας έφεραν ως χώρα στην κατάσταση αυτή» συμπλήρωσε η Παθολόγος Αλλεργιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας κ Καλλιόπη Κόντου- Φίλη.

    Όπως εξήγησε η κ. Κόντου- Φίλη εκτός του γενετικού υποστρώματος η συχνότητα και η νοσηρότητα της αλλεργίας εξαρτάται από την συνεργική δράση πολλαπλών παραγόντων, ενδογενών και περιβαλλοντικών.

    Αλλεργιογόνα από το φυσικό ή χημικό μας περιβάλλον, ερεθιστικές ουσίες ή σωματίδια και ρύποι στους χώρους διαβίωσης κι επαγγελματικής ενασχόλησης, αλλαγές στην διατροφή και τρόπο διαβίωσης, που επήλθε στις «αστικοποιημένες», πλούσιες σε καθημερινό άγχος, κοινωνίες -ιδιαίτερα τις δυτικού τύπου- έχουν συμβάλλει στην αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων. Οι αλλεργίες εκδηλώνονται κυρίως ως:

    Αναπνευστική αλλεργία ( ρινίτιδα-άσθμα) Αλλεργικές Δερματίτιδες (έκζεμα, κνίδωση, δερματίτιδα από επαφή) Τροφικές αλλεργίες

    Εξωτικά τρόφιμα και καλλωπιστικά φυτά

    Τα ακτινίδια, οι μπανάνες κι άλλα εξωτικά φρούτα που δεν ευδοκιμούσαν στη χώρα μας, σύμφωνα με την κ. Κόντου-Φίλη, είναι νέοι αλλεργιογόνοι παράγοντες που ευθύνονται πολύ συχνά για τροφικές αλλεργίες οι οποίες εκδηλώνονται με διαταραχές από το πεπτικό σύστημα, δέρμα και πιο σπάνια από πολλαπλά συστήματα (γενικευμένη αναφυλαξία).

    Ακόμη η ευρεία εισαγωγή δέντρων και άλλων φυτών για καλλωπιστικούς ή χρηστικούς σκοπούς, όπως οι «ξενόφερτες» κυπαρισσίδες στους περίγυρους των πολυκατοικιών ή το ευρέως διαδεδομένο γκαζόν έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ή και περισσοτέρων για την γεωγραφική μας περιοχή αλλεργιογόνων, αφού ορισμένα από τα εισαγόμενα είδη είναι πιο αλλεργιογόνα από το φιλικό στον άνθρωπο μεσογειακό κυπαρίσσι, με το οποίο συμβιώσαμε ειρηνικά για χιλιετίες .

    Ανάλογη δραστηριότητα στη Νότια Γαλλία έχει ήδη οδηγήσει σε έξαρση αναπνευστικής αλλεργίας από τα εισαγόμενα κυπαρίσσια, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου σε μεσοδιάστημα 10ετίας (1989 και 1999) οι συγκεντρώσεις των γυρεοκόκκων των κυπαρισσίδων εμφάνισαν αύξηση που έφτασε το 250% ,ενώ διεύρυναν και την χρονική περίοδο κυκλοφορίας τους στην ατμόσφαιρα κατά δύο επί πλέον μήνες!

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής οι ειδικοί προτείνουν για τον καλλωπισμό σπιτιών και κήπων να συνεχιστεί η φύτευση των μεσογειακών ειδών (φυτών, δένδρων και λουλουδιών), τα οποία, ως είδη προσαρμοσμένα στο ξηρό Μεσογειακό κλίμα, δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα από το λιγοστό πλέον νεράκι μας.

    Περιβαλλοντολογική ρύπανση

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

    Οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία περιβαλλοντολογική ρύπανση που ευθύνεται κι αυτή για την αλματώδη αύξηση των αλλεργιών.

    Η συνεχιζόμενη πυκνή δόμηση εντός και γύρω από την Αθήνα- και η παράλληλη έλλειψη πράσινου , μπορεί να έχει μειώσει το φορτίο των μειζόνων αλλεργιογόνων (γύρη Ελιάς, Ελξίνης και Αγρωστίδων σε διάστημα 10ετίας), έχει όμως προκαλέσει μια «παράδοξη» και εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων την ίδια περίοδο.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ρύποι που αφθονούν στον αέρα των αστικών περιοχών, όπως σωματίδια του άνθρακα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, δρουν και ως ανοσοενισχυντές, αφού προάγουν την IgE μεσολαβούμενη αλλεργική αντίδραση και επακόλουθη αλλεργική φλεγμονή κατά μήκος των βλεννογόνων του αναπνευστικού, μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Επί πλέον υπάρχει σαφής ένδειξη ότι αλληλοεπιδρούν με τα αλλεργιογόνα του ατμοσφαιρικού αέρα και επαυξάνουν την αλλεργιογόνο δράση τους.

    Τρεις ακόμη παράγοντες, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθούν έμμεσα στην ανάπτυξη των αλλεργιών: Eίναι η έλλειψη εξωτερικών χώρων αναψυχής - ιδιαίτερα για τα παιδιά- και ο επακόλουθος περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται και με κάπνισμα στο ενδο-οικιακό περιβάλλον . Η παράλληλη μεταστροφή των διατροφικών μας συνηθειών προς την εύκολη λύση των ταχυμαγειρείων. Το άγχος, που βαραίνει ακόμη και την ανέμελη παιδική ηλικία.

    Θεραπεία-αντιμετώπιση αλλεργιών

    Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και εφαρμόζονται μέτρα αποφυγής , όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ για περιπτώσεις, που αφορούν το αναπνευστικό όπως ρινίτιδα και άσθμα, συνιστάται ανοσοθεραπεία με εμβόλια, που πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3- 5 χρόνια.

    Η κληρονομική προδιάθεση για την εκδήλωση, αλλά και την βαρύτητα των αλλεργικών νοσημάτων, είναι καλά τεκμηριωμένη, όμως επειδή, πρόκειται για πολυγονιδιακή διαταραχή, δεν αναμένεται επιτυχής λύση της αλλεργίας μέσω γονιδιακής παρέμβασης στο εγγύς μέλλον.

    [09] Μ. Ανατολή

    Εναντίον φιλοδυτικών αραβικών κρατών

    Επιθετικό μήνυμα Μπιν Λάντεν

    19/5/2008 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν κάλεσε τους μουσουλμάνους να βοηθήσουν για να τερματιστεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδίδεται από ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές. Ο εκφωνητής του μηνύματος, που από την πρώτη ακρόαση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αναφέρει ότι είναι θρησκευτικό καθήκον κάθε μουσουλμάνου να πολεμήσει εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας, τον οποίο χαρακτηρίζει "καταπιεστικό".

    Το μήνυμα δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της προεδρίας του, θα έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Όμως, ο Μπους εξόργισε πολλούς Παλαιστινίους, καθώς την ημέρα της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το χαρακτήρισε ως "την πατρίδα του περιούσιου λαού".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, προειδοποίησε τη Χαμάς και τους αιγύπτιους μεσολαβητές, ότι το Ισραήλ είναι κοντά στη λήψη απόφασης για πιθανή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες. "Πλησιάζουμε σε ένα σταυροδρόμι ως προς την απόφαση για το πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση", προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Βολές Λάντεν εναντίον φιλοδυτικών αραβικών

    Στο ηχογραφημένο μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ανέφερε ότι τα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν θα απελευθερωθούν εάν δεν καταπολεμηθούν οι αραβικές κυβερνήσεις που έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ.

    Επίσης, στο μήνυμα του ο Οσάμα μπιν Λάντεν αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι αδύναμο χωρίς την υποστήριξη της Δύσης και κατηγορεί αραβικές κυβερνήσεις, όπως της Αιγύπτου, ότι συντάσσονται με τη Δύση και το Ισραήλ, εναντίον του Ισλάμ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην ΑΕΚ ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς

    19/5/2008 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    H ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία της με τον Σουηδό αμυντικό Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. O 31 ετών (5/4/1977)- 14 φορές διεθνής με την ομάδα της Σουηδίας (έχει πετύχει και ένα γκολ) -ποδοσφαιριστής θα αγωνίζεται στην ΑΕΚ για τα επόμενα τρία χρόνια και αποκτήθηκε από την Βασιλεία.

    Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής ο Μαϊστόροβιτς έκανε την ακόλουθη δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ: «Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τους ανθρώπους της ΑΕΚ, τη διοίκηση, μου έμεινε ένα πολύ καλό συναίσθημα, κατάλαβα ότι υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο σε αυτή την ομάδα. Με όσους μίλησα μου εξήγησαν ότι πρόκειται για έναν σύλλογο πάρα πολύ καλά οργανωμένο, με ανθρώπους - επαγγελματίες. Η ΑΕΚ είναι μια πολύ γνωστή ομάδα, που κάθε χρόνο κάνει πρωταθλητισμό, με ένα πολύ μεγάλο και δυνατό κοινό. Έχω αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες και πρωταθλήματα της Ευρώπης, θέλω να γνωρίσω κάτι διαφορετικό. Θέλω να νιώσω την πίεση των αγώνων, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε κάτι καλό, να κατακτήσουμε τον τίτλο, να παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δημιουργικά τα επόμενα χρόνια στην ΑΕΚ. Όλα αυτά με έκαναν να διαλέξω την ΑΕΚ. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την καριέρα μου και περιμένω με ανυπομονησία να ενταχθώ στην ομάδα και να ξεκινήσουμε δουλειά».

    Ο Μαϊστόροβιτς, γεννήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας και ξεκίνησε την καριέρα του από την Μπρομαποϊκάρνα (1996-1997), την περίοδο 1998-1999 αγωνίστηκε στην Φορτούνα Κολονίας, συνέχισε στην Βάστερας (1999/2000), στην Μάλμε (2001-2004), στην Τβέντε (2004 - 2006) και στην Βασιλεία (2006-2008).

    Εξάλλου το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού της ΠΑΕ ΑΕΚ με τους Νίκο Γεωργέα και Γιώργο Αλεξόπουλο για την ανανέωση των συμβολαίων τους αναβλήθηκε για αύριο το μεσημέρι. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας και όπως όλα όλα δείχνουν αύριο αναμένεται να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αυλαία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν

    19/5/2008 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η «τραγωδία» της Σαραγόσα στη φετινή Πριμέρα Ντιβιζιόν, ολοκληρώθηκε σήμερα με τον υποβιβασμό της στην Β΄ κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Η ομάδα που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, αλλά και μεγάλα αστέρια στο ρόστερ της, «έπεσε», καθώς ηττήθηκε 3-2 από τη Μαγιόρκα, η οποία με τη σειρά της έχασε τη θέση που οδηγεί στο UEFA από τη Σανταντέρ (1-0 την Οσασούνα). Ετσι, η Σαραγόσα ακολουθεί τη Μούρθια και τη Λεβάντε στα... δύσβατα μονοπάτια της δεύτερης κατηγορίας.

    Στο μεταξύ, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης μπορεί να φεύγει (όλα δείχνουν πως θα παραχωρηθεί) από την Ατλέτικο Μαδρίτης χωρίς να έχει πετύχει γκολ, όμως σήμερα σκόραρε σε βάρος της ομάδας του, στην ήττα 3-1 από τη Βαλένθια, σ΄ένα αδιάφορο ματς, αφού οι «ροχιμπλάνκος» έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, όπου θα είναι η δυσκολότερη υποψήφια αντίπαλος του Παναθηναϊκού, καθώς η ισπανική ομάδα βρίσκεται στο γκρουπ των «αδύνατων».

    Κατά τα άλλα, η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε (ξανά) την κατάκτηση του τίτλου μπροστά στο κοινό της, με την απονομή του τροπαίου που ακολούθησε την εύκολη νίκη της με 5-2 επί της Αλμερία. Δύο γκολ σημείωσε ο Σέρχιο Ράμος και άλλα δύο ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ, που έκλεισε τη σεζόν με 16 στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Μούρθια-Μπαρτσελόνα 3-5 (16΄ Οτσόα, 81΄ Αλόνσο, 85΄ Αμπελ / 23΄ Ετό, 26΄ Ανρί, 33΄,52΄,66΄ Ντος Σάντος) Χετάφε-Μπέτις 1-1 (4΄ Μανού Ντελ Μοράλ / 69΄ Νάνο) Βαλένθια-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-1 (11΄αυτ. Σεϊταρίδης, 40΄,54΄ Βίγια / 74΄ Αγουέρο) Σανταντέρ-Οσασούνα 1-0 (85΄ Μπολάδο) Μαγιόρκα-Σαραγόσα 3-2 (5΄ Γκουϊθα, 64΄ Γουέμπο, 92΄ Κάστρο / 55΄,93΄ Ολιβέιρα) Ουέλβα-Βαγιαδολίδ 1-1 (+90΄ Γκερέρο / 40΄ Γιορέντε) Ρεάλ Μαδρίτης-Λεβάντε 5-2 (22΄,40΄ Φαν Νίστελροϊ, 27΄, 77΄ Σέρχιο Ράμος, 55΄ Σνάιντερ / 52΄, 63΄ Γκέιχο) Λα Κορούνια-Βιγιαρεάλ 0-2 (34΄ Ματίας Φερνάντες, +90΄ Φράνκο) Εσπανιόλ-Αλμερία 1-3 (58΄πεν. Λουϊς Γκαρθία / 44΄ Φελίπε Μέλο, 53΄ Κρούσατ, 90΄ Παούνοβιτς) Σεβίλη-Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1 (40΄,80΄ Κανουτέ, 78΄ Κεϊτά, 85΄ Χεσούς Νάβας / 3΄ Αντουρίθ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 38 αγώνες) 1 Ρεάλ Μαδρίτης 85 -ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Τσάμπιονς Λιγκ (Ομιλοι) 2 Βιγιαρεάλ 77 -Τσάμπιονς Λιγκ (Ομιλοι) 3 Μπαρτσελόνα 67 -Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄προκρ.) 4 Ατλέτικο Μαδρίτης 64 -Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄προκρ.) ------------------------------------------- 5 Σεβίλη 64 -Κύπελλο UEFA 6 Σανταντέρ 60 -Κύπελλο UEFA ------------------------------------------- 7 Μαγιόρκα 59 8 Αλμερία 52 9 Λα Κορούνια 52 10 Βαλένθια 51 -Κύπελλο UEFA (μέσω κυπέλλου) 11 Αθλέτικ Μπιλμπάο 50 12 Εσπανιόλ 48 13 Μπέτις 47 14 Χετάφε 47 15 Βαγιαδολίδ 45 16 Ουέλαβ 44 17 Οσασούνα 43 ------------------------------------------- 18 Σαραγόσα 42 -Υποβιβάστηκε 19 Μούρθια 30 -Υποβιβάστηκε 20 Λεβάντε 26 -Υποβιβάστηκε

    Ο πίνακας των σκόρερ: 27 γκολ: Ντανιέλ Γκουϊθα (Μαγιόρκα) 24 γκολ: Λουϊς Φαμπιάνο (Σεβίλη) 19 γκολ: Σέρχιο Αγουέρο (Ατλέτικο Μαδρ.) 18 γκολ: Νιχάτ Καχβετσί (Βιγιαρεάλ) Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης) Νταβίντ Βίγια (Βαλένθια)

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλήτρια η Ίντερ

    19/5/2008 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από ένα συγκλονιστικό φινάλε στο καμπιονάτο, η Ιντερ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη διαδοχική χρονιά, αφήνοντας τη Ρόμα στη δεύτερη θέση. Η Φιορεντίνα ήταν τελικά η ομάδα που εξασφάλισε την έξοδό της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η Μίλαν περιορίστηκε στο Κύπελλο UEFA. Εκτός της Λιβόρνο, στη Serie Β΄ θ αγωνίζονται από τη νέα σεζόν και οι Εμπολι, Πάρμα.

    Χρειάστηκε να "επιστρατευτεί" ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς για να φτάσει στο γκολ η Ιντερ με την Πάρμα. Μέχρι το 62ο λεπτό η Ρόμα ήταν η ομάδα που έπαιρνε τον τίτλο, ωστόσο, ο Σουηδός στράικερ με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο πέτυχε δύο γκολ (62΄, 79΄) και με το σκορ αυτό οι "νερατζούρι" πήραν τη νίκη με 2-0 και ταυτόχρονα κατέκτησαν τον τίτλο. Η Πάρμα υποβιβάστηκε, την ώρα που η Κατάνια ισοφάριζε τη Ρόμα και κέρδιζε το εισιτήριο της παραμονής, παρά τη νίκη της Εμπολι επί της Λιβόρνο.

    Το γκολ του Οσβάλντο στο 76΄ στάθηκε αρκετό στην Φιορεντίνα να πάρει την εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Τορίνο και ταυτόχρονα το τέταρτο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" την Μίλαν, που την ίδια ώρα έκανε "περίπατο" επί της Ουντινέζε με 4-1.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής του καμπιονάτο: Σαμπντόρια-Γιουβέντους 3-3 (22΄ Κασάνο, 39΄ Μάτζιο, 80΄ Μοντέλα - 7΄, 65΄ πεν. Ντελ Πιέρο, 16΄ πεν. Τρεζεγκέ) Αταλάντα-Τζένοα 2-0 (32΄ Φλοκάρι, +90΄ Μαρκόνι) Κάλιαρι-Ρετζίνα 2-2 (18΄ Λαριβέι, 76΄ Μπιάνκο - 55΄, 86΄ Αμορούζο) Κατάνια-Ρόμα 1-1 (85΄ Μαρτίνεζ - 8΄ Βούτσινιτς) Έμπολι-Λιβόρνο 2-1 (10΄ Μπουσέ, 56΄ Σαουντάτι - 84΄ Ντιαμάντι) Λάτσιο-Νάπολι 2-1 (14΄ Ρόκι, 71΄ Φιρμάνι - 83΄ Ντομίτσι) Μίλαν-Ουντινέζε 4-1 (48΄ Πάτο, 59΄ Ιντσάγκι, 79΄ Καφού, 88΄ Ζέεντορφ - 32΄ Μέστο) Πάρμα-Ίντερ 0-2 (62΄, 79΄ Ιμπραϊμοβιτς) Σιένα-Παλέρμο 2-2 (2΄, 58΄ Μακαρόνε - 24΄ Γιάνκοβιτς, 30΄ Μίκολι Τορίνο-Φιορεντίνα 0-1 (76΄ Οσβάλντο)

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1 Ιντερ 85 -Πρωταθλήτρια 2 Ρόμα 82 -Τσάμπιονς Λιγκ (όμιλοι)- 3 Γιουβέντους 72 -Τσάμπιονς Λιγκ (γ΄ προκρ.) 4 Φιορεντίνα 66 -Τσάμπιονς Λιγκ (γ΄ προκρ.) ----------------------------------------- 5 Μίλαν 64 -Κύπελλο UEFA 6 Σαμπντόρια 60 -Κύπελλο UEFA 7 Ουντινέζε 57 -Κύπελλο UEFA ----------------------------------------- 8 Νάπολι 50 9 Αταλάντα 48 10 Τζένοα 48 11 Παλέρμο 47 12 Λάτσιο 46 13 Σιένα 44 14 Κάλιαρι 42 15 Τορίνο 40 16 Ρετζίνα 40 17 Κατάνια 37 ----------------------------------------- 18 Εμπολι 36 -Υποβιβασμός 19 Πάρμα 34 -Υποβιβασμός 20 Λιβόρνο 30 -Υποβιβασμός

    Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΡΕΡ 21 γκολ: Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους) 20 γκολ: Νταβίντ Τρεζεγκέ (Γιουβέντους) 19 γκολ: Μάρκο Μποριέλο (Τζένοα) 17 γκολ: Αντριάν Μούτου (Φιορεντίνα), Αντόνιο Ντι Νατάλε (Ουντινέζε), Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Ιντερ) 15 γκολ: Κακά (Μίλαν), Αμάουρι (Παλέρμο) 14 γκολ: Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα), Γκόραν Πάντεφ, Τομάζο Ρόκι (Λάτσιο).

    [13] Μπάσκετ

    Ισοφάρισε εκ νέου το Μαρούσι

    19/5/2008 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα θα κριθεί η ημιτελική σειρά των πλέι οφ στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών, ανάμεσα στο Μαρούσι και τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου επικράτησε 86-75 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, ισοφάρισε σε 2-2 το σκορ των αναμετρήσεων κι έτσι τα πάντα θα κριθούν την προσεχή Τετάρτη (21/5) στο ΣΕΦ. Ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας της έδρας του Αμαρουσίου.

    Τα δεκάλεπτα: 23-22, 45-39, 69-55, 86-75

    Στην πρώτη περίοδο οι δύο ομάδες πήγαιναν «πόντο-πόντο», με τους Τζαροντ Στίβενσον - Λιν Γκριρ να έχουν από 9 πόντους και να ηγούνται των επιθετικών προσπαθειών εκατέρωθεν. Στη συνέχεια, ενώ το Μαρούσι άρχισε να βρίσκει λύσεις και από άλλους παίκτες, τη στιγμή που ο Γκριρ είχε ελάχιστη βοήθεια από τον Μπλέικνι. Ως εκ τούτου, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο με διαφορά έξι πόντων (45-39), χάρη σε καλάθι στην εκπνοή από τον Κώστα Καϊμακόγλου.

    Στο μέσον της τρίτης περιόδου η διαφορά ξεπέρασε τους 10 πόντους (55-44), λίγο αργότερα, στο 28:30, έφτασε τους 15 (66-51) και ο Ολυμπιακός άρχισε να χάνει την επαφή του με το σκορ. Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (+17, 69-52) με απίστευτο τρίποντο του Μπουντούρη και οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν. Ομως, με πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο και με σερί 11-0, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 69-63 (32΄), χωρίς τον Λιν Γκριρ, αλλά με τον Παναγιώτη Καυκή στην πεντάδα τους! Στη συνέχεια όμως, δύο άστοχες βολές από τον Σχορτσιανίτη και δέκα «αναπάντητοι» πόντοι (Μιλισάβλιεβιτς 5, Στίβενσον 6) από το Μαρούσι, έφεραν ξανά σε θέση ισχύος τους γηπεδούχους, που προηγήθηκαν 79-63 (35:30) και πήραν τη νίκη με το τελικό 86-75. Κορυφαίοι ήταν οι Τζαρόντ Στίβενσον (21 πόντοι με 5 τρίποντα και 5 ριμπάουντ), Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς (20 πόντοι), ενώ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Καϊμακόγλου με 14 πόντους και 5 ασίστ.

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Παπαδημητρίου, Γκούμας

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 21 (5), Μιλισάβλιεβιτς 20 (2), Χαραλαμπίδης 2, Μπουντούρης 9 (3), Μπράιαντ 8, Κογιαντίνοβιτς, Παπαντωνίου, Μπάκιτς, Μαυροειδής 8, Γλυνιαδάκης 4, Καϊμακόγλου 14 (1).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλέικνι 11 (2), Παπαμακάριος 3 (1), Γουντς 2, Πρίντεζης 8, Καυκής 1, Μπουρούσης 11, Τέοντοσιτς 6, Γκριρ 17 (3), Μαυροκεφαλίδης 7, Βασιλειάδης 3 (1), Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης 6.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μια ανάσα από την άνοδο ο Πανσερραϊκός

    19/5/2008 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις αγωνιστικές απέμειναν μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας και αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για το ποιες ομάδες θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα και ποιες θα υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Ο Πανσερραϊκός είναι αγκαλιά με τον τίτλο του πρωταθλητή της Β΄ Εθνικής ύστερα από πολλά χρόνια και ήδη έχουν αρχίσει τα πανηγύρια για την άνοδο ! Η ομάδα των Σερρών νίκησε έστω και δύσκολα τον ΑΣΚ Ολυμπιακό με 2-1 στην έδρα του και έφτασε τους 57 βαθμούς στη βαθμολογία. Δεύτερος παραμένει ο Θρασύβουλος που πέρασε άνετα από την Κομοτηνή όπου επικράτησε με 3-1 του Πανθρακικού. Ο ΠΑΣ Γιάννενα έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει από τον Πανθρακικό και έμεινε στους 52 βαθμούς και στην τρίτη θέση καθώς έχασε στο Χαϊδάρι που καιγόταν για βαθμούς. Η αθηναϊκή ομάδα με τη νίκη της αυτή με 2-0 έκανε σημαντικό βήμα για τη σωτηρία της. Ο Ιωνικός έχασε από τον Ηλυσιακό και έχει πλέον μόνο μαθηματικές ελπίδες για την άνοδο. Το σκορ της ημέρας πέτυχε η Κέρκυρα που στνέτριψε με 4-0 την Καστοριά που ακόμη δεν έχει σιγουρέψει την παραμονή της.

    Σε αγώνες για την 30η ημέρα του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αγροτικός Αστέρας-Πιερικός 1-1 Χαϊδάρι-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 Ηλυσιακός-Ιωνικός 1-0 Πανσερραϊκός-ΑΣΚ Ολυμπιακός 2-1 Κέρκυρα-Καστοριά 4-0 Καλλιθέα-Αιγάλεω 1-1 Πανθρακικός-Θρασύβουλος 1-3 Αγιος Δημήτριος-Εθνικός Αστέρας 0-2 Εθνικός-Καλαμάτα 19:00

    H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 30 αγώνες) Πανσερραϊκός 57 Θρασύβουλος 55 ΠΑΣ Γιάννινα 52 Πανθρακικός 48 Ιωνικός 47 Αγροτικός Αστέρας 47 Κέρκυρα 46 Καλλιθέα 45 Εθνικός 44 -29 αγ. Ηλυσιακός 40 Εθνικός Αστέρας 38 ΑΣΚ Ολυμπιακός 35 Καλαμάτα 34 -29 αγ. Καστοριά 34 Χαϊδάρι 32 Αιγάλεω 31 Πιερικός 29 Άγιος Δημήτριος 11

    * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός.

    * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 May 2008 - 16:50:13 UTC