Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασυγκράτητο το πετρέλαιο

    [01] Οικονομία

    Ράλι τιμών και ακρίβεια ειδών

    Ασυγκράτητο το πετρέλαιο

    22/5/2008 6:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε τρελή κούρσα βρίσκεται το πετρέλαιο, με την τιμή του μαύρου χρυσού να κάνει το ένα άλμα μετά το άλλο, κάνοντας τους ειδικούς αναλυτές να μιλούν ακόμη και για 200 δολάρια το βαρέλι. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με τα βασικά είδη να ακριβύνουν διαρκώς, έχοντας μετατραπεί σε είδη πολυτελείας.

    Η τιμή του μαύρου χρυσού έχει λάβει φρενήρεις ρυθμούς, φτάνοντας σήμερα Πέμπτη στο Λονδίνο τα 135,14 δολάρια, ξεπερνώντας την τιμή του βαρελιού του αμερικανικού ελαφρού αργού, που σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 135,09 δολάρια.

    Ανησυχούν οι εμπειρογνώμονες

    Φρενίτιδα έχει καταλάβει το πετρέλαιο. Ακόμη και βετεράνοι εμπειρογνώμονες της διεθνούς αγοράς έχουν μείνει εμβρόντητοι από την ασυγκράτητη πλέον κούρσα της τιμής του μαύρου χρυσού. Ο ΟΠΕΚ δηλώνει ότι δεν βλέπει προς το παρόν τι είναι αυτό που θα σταματήσει τον καλπασμό του πετρελαίου μέχρι τα 200 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, προθεσμιακά συμβόλαια για το 2012 κλείστηκαν στην τιμή των 192 δολαρίων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει επιδημία η κλοπή βενζίνης, αφού αποτελεί είδος πολυτελείας για το μέσο Αμερικανό.

    Αναλυτές μιλούν για βόμβα στην παγκόσμια οικονομία και περιμένουν χιονοστιβάδα ακρίβειας σε τρόφιμα, μετακινήσεις και παραγωγή προϊόντων και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν παρενέργειες στην αγορά και στις τιμές των προϊόντων γενικότερα. Επίσης, κάνουν λόγο για "μαύρες ημέρες για την παγκόσμια κοινότητα", ενώ ισχυρίζονται ότι γίνονται παιχνίδια με τα αποθέματα, αφού όπως λένε όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στην μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Εκτιμούν πως αν συνεχιστεί έτσι το ράλι των τιμών, η τωρινή τιμή, θα φαίνεται αργότερα φτηνή. Τελικά, ποιο πολύ από όλους την ακρίβεια θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες, αφού υπολογίζεται ότι θα καταβάλουν ένα τρις για την εισαγωγή τροφίμων.

    Τζόγος με το πετρέλαιο

    Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και εξηγούν ότι επενδυτικοί οίκοι και τραπεζικοί όμιλοι "μυρίστηκαν κέρδος και σπεύδουν να επιβιβαστούν στο τρένο του μαύρου χρυσού". Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα 24ωρο το πετρέλαιο ανέβηκε σχεδόν πέντε δολάρια.

    Επίσης, έχει ενδιαφέρον και η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 40 χρόνια. Το 1970 κόστιζε λιγότερο από δύο δολάρια το βαρέλι. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1980, μετά την επανάσταση στο Ιράν και τον πόλεμο με το Ιράκ έφθασε τα 39 δολάρια. Στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1990 ήταν 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου το 2001 είχε πέσει στα 20 δολάρια. Ο κυκλώνας Κατρίνα και οι καταστροφές στα διϋλιστήρια το εκτίναξαν στα 70 δολάρια το 2005. Από το περασμένο Καλοκαίρι άρχισε το ανοδικό ράλι. Ενενήντα οκτώ δολλάρια τον Νοέμβριο, 100στις αρχές του χρόνου, 135 σήμερα.

    Ελληνική αγορά

    Είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν παρενέργειες και στην ελληνική αγορά, τόσο στα καύσιμα, όσο και στα τρόφιμα. Το ερώτημα που θέτουν οι καταναλωτές είναι που θα φθάσουν οι τιμές στα βασικά είδη, όταν μέσα σε ένα χρόνο ακρίβυναν τουλάχιστον 25%.

    Αν -όπως φαίνεται- συνεχιστεί το πετρελαϊκό ράλι, πολλά προϊόντα θα γίνουν απλησίαστα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Τοποθέτηση Καραμανλή

    Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Συνέλευσης του Συνδέσμου των Τουριστικών επιχειρήσεων.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "κοινωνική ευθύνη" τη συγκράτηση των τιμών και προσέθεσε ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου συμπιέζουν και επιβραδύνουν του ρυθμούς ανάπτυξης, κι απαιτούν επανεκτίμηση των πολιτικών σε γεωργία, τουρισμό, οικονομία.

    Αίτημα Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητά την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης για την ακρίβεια, την ασυδοσία στην αγορά και τα εισοδήματα που πλήττονται.

    Ο κύριος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η καθημερινή ζωή του πολίτη υποβαθμίζεται, η ακρίβεια κάνει πιο δύσκολη τη ζωή της μέσης οικογενείας και την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιδεινώνει την κατάσταση αυτή ενώ δείχνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τα φαινόμενα ασυδοσίας.

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχωρούσε σημαντικά το απόγευμα -μετά τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσε τις τελευταίες ημέρες- καθώς το δολάριο ενισχυόταν έναντι του ευρώ. Η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε περίπου ένα δολάριο και βρισκόταν στα 132,22 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, αρκετά πιο κάτω από την τιμή-ρεκόρ των 135,09 δολαρίων, που σημείωσε νωρίτερα.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ είχε υποχωρήσει στα 132,01 δολάρια το βαρέλι, κι αφού νωρίτερα είχε ανέλθει στην τιμή-ρεκόρ των 135,14 δολαρίων. "Μερικοί είχαν θέσει ως στόχο τα 135 δολάρια -ως μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής- κι από τη στιγμή που επιτεύχθηκε αυτή η τιμή άρχισαν να ρευστοποιούν κάποια κέρδη" σημειώνει ο Phil Flynn, αναλυτής στην Alaron Trading στο Σικάγο.

    ΕΧθές, αλλά και σήμερα το πρωί, τόσο η τιμή του αργού όσο και αυτή του πετρελαίου τύπου μπρέντ σημείωσαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου (κατά 5,4 εκατ. βαρέλια) και βενζίνης (κατά 800.000 βαρέλια) στις ΗΠΑ και των ενδείξεων για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές του "μαύρου χρυσού" το έχουν καταστήσει ακριβότερο κατά 33% από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα, έχουν προκαλέσει συναγερμό στις καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η οικονομία των οποίων έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από την κρίση που ξεκίνησε από τα δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 May 2008 - 20:49:43 UTC