Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσοίωνες προβλέψεις
  • [02] Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη του στρατού
  • [03] Αναταράξεις στην παιδεία
  • [04] Τουρκικές παραβιάσεις
  • [05] Έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν
  • [06] Αλλάζει η ΕΔ Αυλώνας

    [01] Οικονομία

    Για τις τιμές του πετρελαίου

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    23/5/2008 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ-ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Δυσοίωνες προβλέψεις για την κούρσα ανόδου του πετρελαίου στη διεθνή αγορά κάνουν διεθνείς παρατηρητές, ενώ αναζωπυρώνεται ο εφιάλτης του πληθωρισμού.

    Το αμερικανικό αργό και το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ κινήθηκαν σήμερα στα 133,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν λείπουν τα σενάρια που μιλούν για άνοδο μέχρι τα 200 δολάρια, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έγκυροι αναλυτές και μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού αποδίδουν ευθέως την τάση σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα αύξηση 2,78 δολάρια, στα 133,59 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουνίου, είχε αυξηθεί κατά 5,21 δολάρια και είχε ανέλθει στα 133,05 δολάρια το βαρέλι.

    Την Πέμπτη, η τιμή του αργού ανήλθε στην τιμή ρεκόρ των 135,09 δολαρίων το βαρέλι, στον απόηχο της ανακοίνωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων καυσίμων, για να "κλείσει" το βράδυ στα 130,81 δολάρια. Η σημερινή άνοδος οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στο αδύναμο δολάριο και στις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής στη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερ -στην οποία συμμετείχαν 12 αναλυτές- η παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ μειώνεται και αναμένεται να παραμείνει κάτω από 50 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος, στα 49,56 εκατ. βαρέλια, χαμηλότερα δηλαδή από την προηγούμενη πρόβλεψη.

    Οι αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές του "μαύρου χρυσού", το έχουν καταστήσει ακριβότερο κατά 33% από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα έχουν προκαλέσει συναγερμό στις καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η οικονομία των οποίων έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από την κρίση που ξεκίνησε από τα δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης.

    Οι δυσμενείς εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν παρενέργειες και στην ελληνική αγορά. Οι τιμές στα βασικά είδη μέσα σε ένα χρονο ανέβηκαν τουλάχιστον κατά 25%. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε την ενεργότερη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά για να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους σε κλάδους με ολιγοπωλιακή διάρθρωση και έτσι να συγκρατηθούν οι τιμές. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των πολιτικών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μην γίνει μόνιμο το πρόβλημα του πληθωρισμού.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να απαντήσει, αν εχει δαπανησει εστω και 1 ευρώ απο το ταμειο κοινωνικης συνοχής το οποιο θέσπισε τον Ιανουάριο.

    [02] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα

    Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη του στρατού

    23/5/2008 11:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη του στρατού στη βορειοδυτική Ρωσία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες πύραυλοι. Η πυρκαγιά κατέστρεψε την αποθήκη στρατιωτικής βάσης η οποία φιλοξενεί μαχητικά αεριωθούμενα τύπου Σουχόι Σου-27, κοντά στην πόλη Λοντεϊνόγε Πόλε, περίπου 240 χλμ βορειοανατολικά της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πόλης, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. "Η φωτιά κατέστρεψε 450 πυραύλους αέρος-αέρος. Μένει ακόμη να δούμε πόσοι από αυτούς εξερράγησαν και πόσοι υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο ρωσική στρατιωτική πηγή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Δημοσιογράφος από την περιοχή δήλωσε τηλεφωνικώς ότι είδε στήλες μαύρου καπνού, άκουσε εκρήξεις και είδε ένα τυχαίο ίχνος πυραύλου στον ουρανό.

    Οι εκρήξεις κράτησαν λίγο παραπάνω από μία ώρα.

    "Πέταξε πάνω από το κεφάλι μου, ακριβώς προς το εργαστήρι μου", είπε ο Βασίλι Κορσούνοφ που τράβηξε φωτογραφίες από κινητό τηλέφωνο, οι οποίες μεταδόθηκαν από το κρατικό κανάλι της Ρωσίας Vesti-24.

    "Τότε συνειδητοποίησα ότι ο γιος μου βρισκόταν εκεί. Πέταξε κατευθείαν πάνω του, αλλά κατάφερε να ξεφύγει", είπε.

    [03] Κοινωνία

    Συλλαλητήριο στα Προπύλαια

    Αναταράξεις στην παιδεία

    23/5/2008 10:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Συνεχίζεται η αναταραχή στον χώρο της παιδείας με ορατό, ωστόσο, το ρήγμα μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών με σημερινές δηλώσεις τους διαφοροποιούνται ως προς την τακτική και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Το μεσημέρι πάντως έγινε φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή.

    Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ζήτησε να μην επηρεάζεται η πλειοψηφία απο μικρές μειοψηφίες που αντιτίθενται στην εκλογική διαδικασία. Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προεδρείου αποφάσισαν για τη Δευτέρα τα ΤΕΙ Πειραιά, ενω ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό, εφόσον την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για το Σύνταγμα, απορριφθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, να κλείσει την επόμενη ημέρα όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

    [04] Κοινωνία

    Τουρκικές παραβιάσεις

    23/5/2008 9:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Διέλευση σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το Φαρμακονήσι έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής, δυο τουρκικά F16, προπαραμονή της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα αρxηγού ΓΕΕΘA, στρατηγού Δημητρίου Γράψα στην Άγκυρα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 100 μέτρων πάνω από τη νησίδα μετά από πτήση στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου. Συνολικά μπήκαν την Παρασκευή στο Αιγαίο 8 αεροσκάφη, τα οποία παραβίασαν 6 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

    [05] Κόσμος

    Έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν

    23/5/2008 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

    Πέντε Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους, στο νότιο Αφγανιστάν, όταν εξερράγη βόμβα την οποία ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν σε ένα δρόμο που τον χρησιμοποιούν οι συμμαχικές δυνάμεις αλλά και οι ντόπιοι Αφγανοί αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας της επαρχίας Χελμάντ, Μοχάμεντ Χουσέιν Αντίουαλ, η έκρηξη έγινε το πρωί στον κεντρικό δρόμο της πόλης Μούσα Κάλα, την ώρα που οι Ταλιμπάν τοποθετούσαν τις βόμβες. Σε άλλο επεισόδιο που σημειώθηκε το μεσημέρι στην ίδια περιοχή της Μούσα Κάλα, πολλοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα. Ο Αντίουαλ δεν ήταν σε θέση να πει αν υπήρξαν απώλειες και πόσες από τις δύο πλευρές. Η πόλη Μούσα Κάλα, το κέντρο της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, ήταν επί δέκα μήνες υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Αφγανούς και Βρετανούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο του 2007.

    [06] Μικραίνει τη μήκος της κατόπιν πιέσεων

    Αλλάζει η ΕΔ Αυλώνας

    23/5/2008 10:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Η ΕΛΠΑ και ειδικότερα η Οργανωτική Επιτροπή του BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις, προχωρούν στην αλλαγή του μήκους της ειδικής διαδρομής Αυλώνα (SS 14 και 17) και συγκεκριμένα στη μείωσή της από την αφετηρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Βούτημα ή Βούντημα. Το ακριβές μήκος της ειδικής διαδρομής θα ανακοινωθεί με δελτίο Πληροφοριών, ενώ τα χιλιόμετρα που δε θα πραγματοποιηθούν, θα διανυθούν σαν απλή διαδρομή. Η απόφαση ελήφθη λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από το Δασαρχείο Καπανδριτίου και το παγκόσμιο ταμείο για τη φύση, WWF, με θέμα τη μη διεξαγωγή της ειδικής διαδρομής Αυλώνα, καθώς όπως οι εν λόγω φορείς υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της Πάρνηθας.

    Η ΕΛΠΑ, σεβόμενη το σχετικό αίτημα και επιθυμώντας την αποφυγή προστριβών που κακό μόνον κάνουν στην προβολή της χώρας μας σε Παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που εξασφαλίζεται από τη διεξαγωγή του BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις, προχώρησε στην τροποποίηση του μήκους της παραπάνω ειδικής διαδρομής. Σημειώνεται ότι οι φήμες που θέλουν τροποποιήσεις στη διεξαγωγή της Υπερειδικής διαδρομής Τατοΐου (που θα γίνει μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, παράπλευρα με τον αεροδιάδρομο), επίσης για λόγους που έχουν να κάνουν με το οικοσύστημα, χαρακτηρίζονται ως ανυπόστατες.

    (Δελτίο τύπου) Φωτογραφίες: Photo Rally Press


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 May 2008 - 20:49:55 UTC