Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώλιας για κανόνες αγοράς
  • [02] Ραντεβού της Χίλαρι με Εκλέκτορες
  • [03] Βίαια επεισόδια στη Νότια Αφρική
  • [04] Φιλική ήττα 3-2 στην Ουγγαρία
  • [05] Στην Ρωσία ο Αμερικής Δημήτριος
  • [06] Κυργιάκος: "Πρόταση από Ολυμπιακό"
  • [07] "Χρυσές" οι Καραντάσιου-Αρβανίτη
  • [08] Ο Πανσερραϊκός στη Σούπερ Λίγκα
  • [09] Ανέβηκε στη Β΄ Εθνική η Καβάλα
  • [10] Κυπελλούχος η Ρόμα
  • [11] Νίκη-θρίλερ του Παναθηναϊκού
  • [12] Το Μαρούσι πήρε προβάδισμα

    [01] Κοινωνία

    Μέτρα και εταιρική κοινωνική ευθύνη

    Φώλιας για κανόνες αγοράς

    25/5/2008 9:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2008 9:51:59 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Δεν θα αφήσουμε κανέναν, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να ανακόψει την πορεία μας για τις μεταρρυθμίσεις στην αποκατάσταση των κανόνων στην αγορά και στη διαμόρφωση του χάρτη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», δήλωσε στην εφημερίδα "Η Βραδυνή της Κυριακής" ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας.

    Ενώ αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα". «Στη ζωή μου δεν έχω μάθει ούτε να δραπετεύω ούτε να πετάω τη μπάλα είτε στην κερκίδα είτε στον συνάδελφό μου» λέει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Φώλιας επανέλαβε ότι με βάση τα στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων, «το επιμόλυσμα, δηλαδή, ο υδρογονάνθρακας που βρέθηκε μέσα στο ηλιέλαιο είναι σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες και δεν είναι τοξικό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία του πολίτη».

    Με αφορμή τη διατίμηση που επέβαλε το υπουργείο στα έλαια, ο κ. Φώλιας επεσήμανε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το ξανακάνουμε, εάν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις».

    Ευρεία Σύσκεψη Φώλια και ανακοίνωση μέτρων για το ηλιέλαιο

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Μελέτη Τζαφέρη, του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Σκιαδά και του Προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Αντώνη Ζαμπέλα.

    Ο κ. Φώλιας ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, τη δημιουργία μεικτής ομάδας ελεγκτών για να εξεταστούν όλα τα σχετικά προϊόντα περιεκτικότητας ηλιελαίου, από σήμερα έως το τέλος του έτους, ακόμη και σε εκείνα που επιστρέφονται μετά από έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών.

    Επίσης, στην περίπτωση που εντοπιστούν παρτίδες επιμολυσμένου ηλιελαίου, την ευθύνη της παρακολούθησης και διαχείρισης των ποσοτήτων αυτών αναλαμβάνουν από κοινού ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου.

    Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης όπου εντοπίζει και διαπιστώνει παραβατική συμπεριφορά θα επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και θα επιβάλει, επίσης, τις κατά νόμον διοικητικές κυρώσεις.

    Συνάντηση Φώλια με τους προέδρους της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒΤ

    «Περισσότερο από ποτέ η απόδειξη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να είναι άμεση, πειστική και αποτελεσματική», δήλωση με νόημα ο κ. Χρήστος Φώλιας.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Ευάγγελο Καλούση και ζήτησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις βιομηχανίες τροφίμων αναφορικά με τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο.

    Επίσης, ζήτησε από τον ΣΕΒΤ όσες βιομηχανίες τροφίμων τυποποιούν έλαια ή χρησιμοποιούν ηλιέλαιο για την παρασκευή προϊόντων, να ενημερώνουν άμεσα τον ΕΦΕΤ, ενημέρωση που πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη ανάλυση της σύνθεσης των προϊόντων αυτών.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι βιομηχανίες τροφίμων οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στην υιοθέτηση συστημάτων αυτοελέγχου π.χ. ιχνηλασιμότητας, καθώς επίσης, να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Μάλιστα, οι εταιρίες τροφίμων οφείλουν να ενημερώνουν τον ΕΦΕΤ για οιαδήποτε απόσυρση τροφίμου από το ράφι του super market καθώς και για τους λόγους της απόσυρσης αυτής. Η παρακολούθηση όλων των διαδικασιών έχει ανατεθεί στον Υφυπουργό Ανάπτυξης.

    Αμέσως μετά ο κ. Φώλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δημήτρη Αρμενάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση και να ενημερωθεί από αυτόν για την αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος από τον εμπορικό κόσμο.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε να ενημερώσει όλους τους εμπορικούς συλλόγους και τα μέλη της, δηλαδή, όλους τους διακινητές ελαίου και προϊόντων ελαίου, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η απόσυρση των ποσοτήτων από την αγορά.

    Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ θα ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις ποσότητες των αποσυρθεισών ποσοτήτων ηλιελαίου.

    Ο κ. Φώλιας κατέστησε σαφές ότι προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών συστήνεται μεικτή ομάδα ελεγκτών για να εξεταστούν όλα τα σχετικά προϊόντα περιεκτικότητας ηλιελαίου, από σήμερα έως το τέλος του έτους.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου.

    [02] Πολιτική

    Θα πρέπει να αποσυρθεί!

    Ραντεβού της Χίλαρι με Εκλέκτορες

    25/5/2008 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ότι η πρώην Πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα ενόψει των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου, θα πρέπει να αποσυρθεί από την εκστρατεία για το χρίσμα μέσα στον ερχόμενο μήνα, αν τούτο τής υποδείξουν οι "Μεγάλοι Εκλέκτορες" του Δημοκρατικού Κόμματος, έκρινε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, των Δημοκρατικών, μιλώντας στο δορυφορικό βρετανικό δίκτυο "SKAY NEWS".

    "Δεν νομίζω ότι βοηθά το Κόμμα μας η K. Κλίντον, απλά παραμένοντας μέσα στην εκστρατεία. Βεβαίως, έχει απόλυτο δικαίωμα να ενεργεί, όπως ενεργεί. Αλλά περιλαμβάνομαι στους Μεγάλους Εκλέκτορες και νομίζω, όπως και αρκετοί από εμάς, ότι πολύ σύντομα μετά την προκριματική εκλογή της 3ης Ιουνίου έρχεται η ώρα να εκφράσουμε, δημόσια, τη γνώμη μας" τόνισε ο κύριος Κάρτερ. "Τότε, θα είναι καλύτερο για εκείνη να εγκαταλείψει την εκστρατεία", πρόσθεσε.

    Το προεκλογικό Συνέδριο των Δημοκρατικών έχει καθοριστεί να γίνει στο Ντένβερ μεταξύ 25-28 Αυγούστου. Στη διάρκεια του συνεδρίου αυτού, θα οριστεί κι επισήμως ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών εν όψει της αναμέτρησης της 4ης Νοεμβρίου.

    [03] Κόσμος

    Δεσπόζει η ξενοφοβία

    Βίαια επεισόδια στη Νότια Αφρική

    25/5/2008 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων δύο εβδομάδων, εξ αιτίας της ξενοφοβίας, έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 50 άτομα στην Νότια Αφρική, στην πλειοψηφία τους σε περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

    "Οι νεκροί ανέρχονται σε 50 και έχουν γίνει 580 συλλήψεις", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γκότενγκ, την επαρχία στην οποία βρίσκονται η Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ.

    Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημος απολογισμός για τα θύματα σε όλη την χώρα παρά μόνο στην επαρχία Γκότενγκ όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα βίαια επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου στην Αλεξάνδρα, συνοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Πρετόρια και του Ντέρμπαν.

    Χιλιάδες εκτοπισμένοι & αβοήθητοι

    Σχεδόν 10.000 μετανάστες κατέφυγαν σε καταυλισμούς του Κέιπ Τάουν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 35.000 το συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων εξαιτίας της ξενοφοβικής βίας που μαστίζει τις πόλεις της Νότιας Αφρικής.

    "Υπολογίζουμε σε 10.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων μέσα στο Κέιπ Τάουν. Ο δήμος διανέμει βοήθεια σε 8.700 μεταξύ αυτών, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις αρωγής. Τουλάχιστον 1.300 άτομα έχουν καταφύγει σε εκκλησίες", πρόσθεσε.

    Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κυρίως στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

    [04] Euro 2008

    Φιλική ήττα 3-2 στην Ουγγαρία

    25/5/2008 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το δεύτερο και σαφέστατα πιο σοβαρό τεστ της Εθνικής Ελλάδας (σ.σ. προηγήθηκε το φιλικό με την Κύπρο στην Πάτρα), δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του EURO 2008, κρίνεται (επιεικώς) αποτυχημένο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε με 3-2 από την Ουγγαρία στο στάδιο "Φέρεντς Πούσκας" και σίγουρα η εικόνα που παρουσίασε στο β΄ ημίχρονο, κυρίως στην άμυνα, προβλημάτισε αρκετά. Η Εθνική προηγήθηκε στο 45΄ με τον Αμανατίδη, αλλά μέσα σε 18 λεπτά στο β΄ μέρος οι γηπεδούχοι πέτυχαν τρία γκολ (Ντζούντζακ 46΄, Γιούχαζ 59΄, Βάντολτς 63΄). Η Ελλάδα είχε δοκάρι σε κεφαλιά του Κυργιάκου στο 65΄, ενώ σημείωσε δεύτερο γκολ με τον Λυμπερόπουλο στις καθυστερήσεις.

    Μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι στα πρώτα 45 λεπτά, παρ΄ όλα αυτά η Ελλάδα κατάφερε να προηγηθεί ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου, χάρη σε γκολ του Αμανατίδη με πλασέ. Προηγήθηκε η πάσα του Κατσουράνη στον Γκέκα, ο οποίος δεν κατάφερε να βρει τη μπάλα, αλλά ο άσος της Αιντραχτ Φρανκφούρτης εκμεταλλεύτηκε το λάθος της άμυνας των Ούγγρων (0-1).

    Ο Γκέκας στο 16΄ είχε χάσει κι άλλη ευκαιρία, καθώς δεν μπόρεσε να πιάσει όπως θα ήθελε το σουτ μετά τη σέντρα του Χαριστέα, ενώ τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έφτασαν «μία ανάσα» από την επιτυχία. Η κεφαλιά του Χούστι, όμως, πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη. Η πρώτη αλλαγή για τον Οτο Ρεχάγκελ ήταν αναγκαστική κι έγινε στο 22΄, με τον Χαλκιά να παίρνει την θέση του Νικοπολίδη, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο δεξί πόδι. Στο 24΄ ο γκολκίπερ της εθνικής απέκρουσε σωτήρια το δυνατό σουτ του Ντάρνταϊ.

    Μέσα σε διάστημα 18 λεπτών στο β΄ ημίχρονο οι Ούγγροι έφεραν τα πάνω κάτω και πέτυχαν τρία γκολ απέναντι σε μία ελληνική ομάδα, η οποία κυριολεκτικά ήταν σε άλλο γήπεδο. Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους οι Ούγγροι ισοφάρισαν με δυνατό σουτ του Ντζούντζακ έξω από την περιοχή, το οποίο αιφνιδίασε τον Χαλκιά. Στο 59΄, μετά από σέντρα του Χούστι και κεφαλιά του Γιούχαζ οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα (2-1), ενώ στο 63΄ έγινε το 3-1. Σκόρερ ήταν ο Βάντολτς με κοντινό πλασέ, μετά από λάθος της ελληνικής άμυνας, η οποία δεν κατάφερε να απομακρύνει τη μπάλα.

    Το ματς άνοιξε για τα καλά και στο 65΄ η Ελλάδα έχασε μεγάλη ευκαιρία για να μειώσει μετά την κεφαλιά του Κυργιάκου, που "σημάδεψε" το αριστερό δοκάρι του Φούλοπ. Στο 67΄ ο Χαλκιάς είπε "οχι" σε απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Χάιναλ, ενώ στο 73΄ το σουτ του μέσου των Ούγγρων έφυγε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι της εστίας του γκολκίπερ της Εθνικής. Στις καθυστερήσεις, μετά από φάουλ και κεφαλιά-πάσα του Κυργιάκου, ο Λυμπερόπουλος με νέα κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

    Διαιτητής: Κέβιν Μπλομ (Ολλανδία)

    Κίτρινες: Χάιναλ - Κατσουράνης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ερβιν Κούμαν): Φούλοπ, Βάντολτς, Λόου, Γιούχαζ, Σέλεσι, Βάντσακ, Ντζούντζακ, Ντάρνταϊ, Γκέρα (89΄ Κόλταϊ), Χάιναλ (82΄ Χάιναλ), Χούστι.

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης (22΄ λ. τρ. Χαλκιάς), Δέλλας (67΄ Πατσατζόγλου), Κυργιάκος, Σεϊταρίδης (67΄ Βύντρα), Τοροσίδης, Άντζας, Μπασινάς (78΄ Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Γκέκας (46΄ Σαμαράς), Αμανατίδης (46΄ Γιαννακόπουλος), Χαριστέας.

    Ti είπε μετά τον αγώνα ο Ρεχάγκελ

    «Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν ότι εμείς παίζαμε φιλικό παιχνίδι και η Ουγγαρία έπαιζαν σα να ήταν επίσημο. Ωστόσο, ήταν ένα καλό αποτέλεσμα αυτό για εμάς, αφού ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για να ξυπνήσουμε. Αν και έχουμε ψηλά παιδιά στην ομάδα δεχθήκαμε δύο από τα τρία γκολ σε στημενές φάσεις, αφού κοιμηθήκαμε. Σημασία έχει ότι η Ουγγαρία έδειξε όλες τις αδυναμίες μας. Και ήρθε να μας δείξει, όπως συμβαίνει κλασικά στην Ελλάδα, ότι δεν είναι πραγματικότητα αυτό που ορισμένοι νομίζουν πως έχουμε φτάσει πολύ ψηλά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Οτο Ρεχάγκελ μετά το φιλικό με τους Ούγγρους στη Βουδαπέστη.

    Ερωτηθείς για τους τραυματισμούς των Νικοπολίδη (προσαγωγούς), Μπασινά (διάστρεμμα), Καραγκούνη, ο ομοσπονδιακός προπονητής απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ώστε να μην είναι κάτι σοβαρό για τον Νικοπολίδη και τον Μπασινά, ενώ ο Καραγκούνης από μεθαύριο θα μπει στο κανονικό πρόγραμμα των προπονήσεων».

    Οσον αφορά τον αν έχει καταλήξει στην 23άδα του EURO 2008, ο κ. Ρεχάγκελ είπε ότι «όταν θα έρθει η στιγμή θα δούμε ποιός από τους 24 παίκτες που έχουμε μαζί μας θα αποκλειστεί. Κι αυτή η στιγμή είναι στις 28 Ιουνίου, οπότε πρέπει να δηλώσουμε την ομάδα για την τελική φάση του EURO 2008».

    Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τρεις επιθετικούς στο EURO 2008, ο κ. Ρεχάγκελ απάντησε ότι «το πως θα παίξουμε στην τελική φάση δεν μπορούμε να το πούμε. Πάμε στη Γερμανία για την προετοιμασία μας, θα δώσουμε το φιλικό με την Αρμενία και θα δούμε τι θα κάνουμε στον πρώτο αγώνα με τη Σουηδία. Αν παίξουμε όπως παίξαμε σήμερα τότε δεν έχουμε καμία τύχη».

    [05] Κοινωνία

    Ετέλεσαν ιερό συλλείτουργο

    Στην Ρωσία ο Αμερικής Δημήτριος

    25/5/2008 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά τη χθεσινή, τρίτη ημέρα της επίσκεψης, οι δύο ιεράρχες συλλειτούργησαν στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλο, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Το ιερό συλλείτουργο των δύο ιεραρχών ετελέστη στη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι δίδαξαν στα σλαβικά έθνη την ορθόδοξη πίστη και δημιούργησαν το κυριλλικό (ρωσικό) αλφάβητο, γι αυτό και η εορτή τους ονομάζεται στη Ρωσία Ημέρα των σλαβικών γραμμάτων. Παρά τη συνεχή βροχή, εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν τη λιτανεία από το Κρεμλίνο προς το μνημείο των αδερφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στην πλατεία Σλαβιάνσκαγια, όπου και ετελέστη τρισάγιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκκλησιαστικών και κυβερνητικών Αρχών πολλών ορθοδόξων χωρών.

    Αναφερόμενος νωρίτερα στην εορτή και την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε "ιδιαιτέρα τιμή και ξεχωριστή ευκαιρία εκφράσεως της ορθοδόξου πίστεώς μας, των ιστορικών μας καταβολών και δεσμών, αλλά και ευκαιρία ενισχύσεως του συνεχιζομένου διαλόγου μας, διαλόγου αδελφικής αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού", τόσο με την ιδιότητά του ως καταγόμενου από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και ως Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, "του ιδίου Πατριαρχείου, που απέστειλε τους δύο αδελφούς να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στις σλαβικές χώρες".

    Μεγάλο ενδιαφέρον

    Τη σχετική αναφορά παραθέτουν οι επίσημες ιστοσελίδες της ρωσικής Εκκλησίας και πολλά, άλλα, θρησκευτικά και κοσμικά ΜΜΕ της Ρωσίας, τα οποία καλύπτουν την επίσκεψη της αποστολής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην οποία συμμετέχουν δύο ακόμη μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος και ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Τρωάδος Σάββας, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Μιχαήλ Τζαχάρης κ.ά..

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε την Παρασκευή την Πνευματική Ακαδημία της Μόσχας, που λειτουργεί στη μονή Αγίας Τριάδος και Σεργίου στα περίχωρα της Μόσχας και αποτελεί το κεντρικό θεολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της ρωσικής Εκκλησίας. Στους σπουδαστές της ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε διάλεξη με θέμα "Ο Λόγος και ο λόγος: Το μήνυμα του Ευαγγελίου ως δυνάμεως επουλώσεως των πληγών και επιλύσεως των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου".

    Χαιρετίζοντας την αρχιεπισκοπική αποστολή ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Βλαδίμηρος Σμάλι υπογράμμισε ότι "η επίσκεψη των φιλοξενουμένων από την Αμερική μαρτυρεί το διεθνή χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και κατ αυτόν τον τρόπο εδραιώνει την κοινή ορθόδοξη μαρτυρία στον γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο".

    Την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Πατριάρχη Αλέξιο, με τον οποίον θα εξετάσουν όλο το φάσμα των διορθοδόξων σχέσεων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (22-28 Μαΐου) έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις, τόσο με παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης, όσο και με πολυάριθμους θρησκευτικούς, κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς φορείς της Μόσχας.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κυργιάκος: "Πρόταση από Ολυμπιακό"

    25/5/2008 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό παραδέχτηκε ότι είχε ο Σωτήρης Κυργιάκος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Όπως όλα δείχνουν, ο διεθνής κεντρικός αμυντικός της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης από τη νέα σεζόν δεν θα είναι συμπαίκτης του Γιάννη Αμανατίδη, ωστόσο απέφυγε να πει πού σκοπεύει να συνεχίσει την καριέρα του. Επίσης, αποκάλυψε ότι, εκτός από τον Ολυμπιακό, είχε πρόταση κι από άλλη μία ελληνική ομάδα (δεν αποκάλυψε το όνομά της), ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της εθνικής Ελλάδας στο επερχόμενο EURO 2008.

    «Ο επόμενος στόχος μου είναι να αγωνίζομαι σε ένα καλό πρωτάθλημα. Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι αυτό. Θέλω απλά να είμαι στα καλύτερα πρωταθλήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυργιάκος, ο οποίος είπε για την εθνική ομάδα: "Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στο πρωτάθλημα που ακολουθεί και σίγουρα θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Μας έχουν μάθει τώρα. Θα πω ένα πράγμα. Θα δώσουμε το 100% για να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται». Το μεγάλο όπλο της ομάδας, σύμφωνα με τον δυναμικό οπισθοφύλακα είναι ότι «ο Οτο Ρεχάγκελ μας έκανε μία οικογένεια. Είμαστε όλοι ίσοι. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα αυτής της εθνικής».

    Για τον Γερμανό ομοσπονδιακό προπονητή, ο Κυργιάκος μίλησε με τα καλύτερα λόγια: «Τι θα μπορούσες να πρωτοπείς για τον Οτο. Οτι μας έμαθε όλη η Ευρώπη, ότι κατακτήσαμε για πρώτη φορά το EURO; Οτι το ελληνικό ποδόσφαιρο ακούστηκε παντού; Οτι έδωσε μία άλλη αξία στους πάικτες; Είναι τόσα πολλά αυτά που έδωσε. Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολλές ώρες για τον Οτο. Πραγματικά, γράφεις βιβλίο για τον Οτο».

    Για τους αντιπάλους της εθνικής στην πρώτη φάση του EURO, τόνισε: «Η Σουηδία έχει μία πολύ καλή ομάδα, τον Ιμπραϊμοβιτς μπροστά, τεχνίτης και δυνατός παίκτης, αλλά πρέπει να προσέξουμε γενικότερα όλη την ομάδα. Με καλή τακτική μπορούμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το ρώσικο ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Η Ζενίτ πήρε το κύπελλο UEFA, όπως και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2005. Η Ρωσία είναι διαφορετικά ομάδα από τη Σουηδία. Βρήκαμε δυσκολίες και το 2004. Θέλει μεγάλη προσοχή. Οι Ισπανοί σε κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι μέσα. Είναι φαβορί για το EURO. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά από τις άλλες δυο. Είναι μία πολύ καλή ομάδα και έχει πιο πολλούς ποιοτικούς παίκτες». Για το «αλάνι» οι ομάδες που αναμένεται να ξεχωρίσουν στο τουρνουά είναι «η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία».

    Όταν ρωτήθηκε για τα όσα ακούγονται περί ενδεχόμενης επιστροφής του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Κυργιάκος επεσήμανε: «Ναι, είχα επίσημη πρόταση από τον Ολυμπιακό και ειλικρινά απορώ γιατί ασχοληθήκατε τόσο πολύ με αυτή την πρόταση και όχι με κάποια άλλη πρόταση άλλης ελληνικής ομάδας»! Ο έμπειρος παίκτης αρνήθηκε ν΄ αποκαλύψει αν ήταν ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, ενώ για τη συνέχεια της καριέρας του είπε: «Ειλικρινά δεν ξέρω. Ό,τι και να πω θα είναι ψέματα. Αλήθεια, δεν ξέρω».

    [07] Βόλεϊ

    "Χρυσές" οι Καραντάσιου-Αρβανίτη

    25/5/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γι΄ άλλη μια φορά, τρίτη στη Λουκέρνη (2005, 2007) και έβδομη συνολικά, οι Βάσω Καραντάσιου/Βίκυ Αρβανίτη ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο ευρωπαϊκό όπεν μπιτς βόλεϊ, που έλαβε χώρα στην ελβετική πόλη. Το ελληνικό δίδυμο επικράτησε 2-0 σετ (21-17, 21-17) των Κουν/Σβερ από την Ελβετία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

    Μπροστά σε 2.000 Ελβετούς, οι οποίοι παρότρυναν τις «οικοδέσποινες» Κουν/Σβερ, τα κορίτσια του Μάνου Ρουμελιώτη έδειξαν από το ξεκίνημα τις... διαθέσεις τους και από το πρώτο σετ πήραν το προβάδισμα και κατάφεραν να φτάσουν σχετικά άνετα στο 21-17. Στο δεύτερο, οι δυο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι μέχρι και το 10-10. Εκεί οι Καραντάσιου/Αρβανίτη άρχισαν να παίρνουν μία μικρή διαφορά (13-10), την οποία διατήρησαν μέχρι το τέλος (21-17).

    Τι δήλωσαν οι παίκτριες και ο προπονητής

    ΒΑΣΩ ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ: «Σίγουρα αυτό το μετάλλιο μας προκαλεί έντονα συναισθήματα χαράς. Είναι, όμως, τέτοιο το πρόγραμμά μας, που η χαρά αυτή δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Μπορεί η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το Πεκίνο να μην φαίνεται και τόσο μεγάλη, αλλά για εμάς ο δρόμος τους επόμενους 2,5 μήνες θα είναι μακρύς. Δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε το μετάλλιο και έπειτα από τρεις ημέρες παίζουμε στο επόμενο τουρνουά. Γι΄ αυτό τον λόγο το μετάλλιο αυτό είναι τόσο σημαντικό. Μας βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένες. Παίρνουμε δυνάμεις για τα επόμενα πάρα πολύ δύσκολα τουρνουά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα αποτελέσματα των Οπεν του παγκοσμίου σιρκουί, θα δει πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα από την Ευρώπη να φτάσει στην 9η θέση. Εμείς μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει δυο φορές και ελπίζουμε σε αντίστοιχα αποτελέσματα στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά αυτό το τουρνουά, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στη βοήθεια που μας προσέφερε ο προπονητής μας, Μανώλης Ρουμελιώτης, που, μετά την ήττα από τις Ελβετίδες, μας βοήθησε να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βρούμε ρυθμό».

    ΒΙΚΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: «Είμαστε πολύ χαρούμενες για το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χρονιάς, που τυχαίνει να είναι το τρίτο μας στη Λουκέρνη. Αυτό είναι το αγαπημένο μας τουρνουά. Αξίζαμε τη νίκη στον τελικό, αφού ήμασταν πολύ συγκεντρωμένες, δεδομένου ότι από τις Ελβετίδες είχαμε χάσει στα προημιτελικά του τουρνουά. Στον τελικό παίξαμε πολύ δυνατά από την αρχή μέχρι το τέλος και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ανάλογο πρόσωπο και στα τουρνουά που ακολουθούν. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες από τη μέχρι τώρα πορεία μας, αφού δεν είναι καθόλου εύκολο για μια ομάδα να έχει σε λιγότερο από ένα μήνα δυο ευρωπαϊκά μετάλλια και μόνο μονοψήφιες θέσεις στα τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί».

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: «Παίξαμε πάρα πολύ καλά στον τελικό. Ακολουθήσαμε πιστά την τακτική μας και αυτό μας έδωσε κάποιες εύκολες μπάλες. Ημασταν πολύ καλύτερες στο σάιντ άουτ σε σχέση με το ματς του Σαββάτου, γεγονός που μας έδωσε ανάσες. Ελευθέρωσε τα κορίτσια από το άγχος, που κυνήγησαν άνετα δύσκολες μπαλιές κι έτσι βρίσκονταν συνέχεια μπροστά στο σκορ».

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Πανσερραϊκός στη Σούπερ Λίγκα

    25/5/2008 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την άνοδό του στη Σούπερ Λίγκα, μετά από 16 χρόνια, πανηγυρίζει από σήμερα ο Πανσερραϊκός. Δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, η ομάδα των Σερρών νίκησε τον Θρασύβουλο στο ντέρμπι της 32ης ημέρας με 3-0 και εξασφάλισε μαθηματικά το ένα από τα τρία «εισιτήρια» που οδηγούν στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Η ομάδα της Φυλής, παρά την ήττα της στις Σέρρες, παραμένει φαβορί για την άνοδο, ενώ μετά τα σημερινά αποτελέσματα, ο Πανθρακικός με την εκτός έδρας νίκη του επί του Αγροτικού Αστέρα με 2-1, πέρασε στην τρίτη θέση και κρατά, πλέον, την τύχη στα χέρια του. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Ιωνικός, που στο ντέρμπι της Νεάπολης «συνέτριψε» 4-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα.

    Στις αναμετρήσεις για την 32η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα 4-1 Καλαμάτα-ΑΣΚ Ολυμπιακός 1-0 Χαϊδάρι-Καστοριά 4-1 Εθνικός-Αιγάλεω 1-2 Ηλυσιακός-Πιερικός 2-3 Πανσερραϊκός-Θρασύβουλος 3-0 Κέρκυρα-Εθνικός Αστέρας 2-1 Καλλιθέα-Άγιος Δημήτριος 4-1 Αγροτικός Αστέρας-Πανθρακικός 1-2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 32 αγώνες) 1. Πανσερραϊκός 61 -Σούπερ Λίγκα 2. Θρασύβουλος 58 3. Πανθρακικός 54 ---------------------------- 4. Ιωνικός 53 . ΠΑΣ Γιάννινα 53 6. Κέρκυρα 49 7. Καλλιθέα 48 8. Αγροτικός Αστέρας 47 9. Εθνικός 45 10. Εθνικός Αστέρας 41 11. Ηλυσιακός 40 12. Καλαμάτα 39 13. ΑΣΚ Ολυμπιακός 38 14. Καστοριά 37 15. Αιγάλεω 35 . Πιερικός 35 . Χαϊδάρι 35 18. Άγιος Δημήτριος 11

    * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός.

    * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανέβηκε στη Β΄ Εθνική η Καβάλα

    25/5/2008 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Καβάλα εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Το μακεδονικό συγκρότημα νίκησε 2-0 εκτός έδρας τον Εθνικό Κατερίνης και διατήρησε προβάδισμα 11 βαθμών έναντι της Αναγέννησης Καρδίτσας, η οποία επιβλήθηκε στο Βόλο του Εθνικού Ολυμπιακού με 1-0. Η διαφορά αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί στις εναπομείνασες αγωνιστικές κι έτσι η Καβάλα θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη μάχη για την παραμονή σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε η Προσοτσάνη επί της ΑΕ Γιάννενα εκτός έδρας με 3-2 που της δίνει ελπίδες, ενώ και το Πολύκαστρο νίκησε στην έδρα του τη Νίκη Βόλου με 1-0.

    Στις αναμετρήσεις για την 31η αγωνιστική στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Πολύκαστρο-Νίκη Βόλου 1-0 Αναγέννηση Άρτας-Θερμαϊκός Θέρμης 2-1 Πρέβεζα-Εορδαϊκός 2-1 ΑΕ Γιάννενα-Προσοτσάνη 2-3 Λαμία-ΠΑΟ Νέων Επιβατών 1-0 Καβάλα-Εθνικός Κατερίνης 2-0 Εθνικός Ολυμπιακός Β.-Αναγέν. Καρδίτσας 0-1 Δόξα Δράμας-Ένωση Θράκης 0-3 α.α.

    Ρεπό: Αναγέννηση Γιαννιτσών

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Καβάλα 68 2. Αναγέννηση Καρδίτσας 57 3. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 53 4. Εθνικός Ολυμπιακός Β. 49 5. Θερμαϊκός 48 6. Αναγέννηση Γιαννιτσών 42 7. Πρέβεζα 41 8. Νίκη Βόλου 40 . Εορδαϊκός 40 . Ενωση Θράκης 40 11. Εθνικός Κατερίνης 39 12. Λαμία 36 13. Αναγέννηση Άρτας 35 14. Προσοτσάνη 32 15. Πολύκαστρο 31 16. ΑΕ Γιάννενα 18 17. Δόξα Δράμας -63

    * Η Δόξα Δράμας έχει 23 μηδενισμούς και της έχουν αφαιρεθεί 69 βαθμοί.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπελλούχος η Ρόμα

    25/5/2008 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Εκδίκηση" για τον τίτλο που έχασε την τελευταία αγωνιστική από την Ιντερ, πήρε η Ρόμα, στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στο Ολίμπικο. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν επέτρεψε στους "νερατζούρι" να κάνουν το ντάμπλ, καθώς με γκολ των Μεξές (36΄) και Περότα (54΄) νίκησε 2-1 και στέφθηκε κυπελλούχος Ιταλίας για 9η φορά στην ιστορία της (ισοφάρισε την Γιουβέντους που είχε την πρωτιά). Οι πρωταθλητές κατάφεραν να μειώσουν στο 60΄ με τον Πελε, πίεσαν για το γκολ της ισοφάρισης, αλλά τελικά το Κύπελλο πήγε στα χέρια των "Ρωμαίων".

    Έξι συλλήψεις και πέντε τραυματίες

    Σε συλλήψεις έξι οπαδών προχώρησε η ιταλική αστυνομία πριν τον τελικό Κυπέλλου στην Ιταλία ανάμεσα στη Ρόμα και την φετινή πρωταθλήτρια του «καμπιονάτο» Ίντερ, ενώ πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων "ANSA".

    Μια ομάδα φιλάθλων της Ρόμα επιτέθηκε σε οπαδούς της ομάδας του Μιλάνο με μπουκάλια, φωτοβολίδες και καπνογόνα πριν τη σέντρα του αγώνα έξω από το Ολίμπικο, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν, αποσόβησαν τα χειρότερα και κατάφεραν να συλλάβουν έξι από αυτούς. Στη συμπλοκή αυτή, ένας οπαδός της Ρόμα και δύο άντρες της ιταλικής αστυνομίας τραυματίστηκαν. Κατά την έξοδο από το Ολίμπικο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας από τη Ρόμα (2-1), δύο φίλαθλοι δέχτηκαν μαχαιριές κοντά σε σταθμό του μετρό στα βόρεια προάστια της Ρώμης.

    [11] Μπάσκετ

    Νίκη-θρίλερ του Παναθηναϊκού

    25/5/2008 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 μπάσκετ των ανδρών πήρε ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, νίκησε τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 83-79, στον πρώτο τελικό των πλέι οφ, και έκανε το 1-0 στη σειρά των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Η επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Τρίτη (20:00) στο ΣΕΦ.

    Τα δεκάλεπτα: 17-8, 38-36, 60-58, 83-79.

    Η προσωπικότητα ενός μεγάλου παίκτη, του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και η "κακιά στιγμή" του Γιώργου Πρίντεζη 12΄΄ πριν το τέλος έγειραν την πλάστιγγα του πρώτου τελικού των πλέι οφ υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Λιθουανός ήταν "καυτός" σε όλο το παιχνίδι του, αλλά, με το τρίποντο που πέτυχε περίπου μισό λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων στο "τριφύλλι", ωστόσο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ισοφαρίσει με τον Πρίντεζη, ο οποίος έχασε το λέι απ για το 81-81. Ο ίδιος παίκτης είχε μειώσει σε 81-79 κι έχασε τη βολή που κέρδισε από το φάουλ του Χατζηβρέττα. Ο πρώτος τελικός ανάμεσα στους δύο "αιωνίους" αντιπάλους "έσπασε καρδιές" και θύμισε σε αρκετά διαστήματά του τον τελικό του Κυπέλλου, όπου οι "πράσινοι" πήραν το τρόπαιο χάρη στις χαμένες βολές του Γκριρ.

    Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο δυνατά στο ματς και με πιεστική άμυνα κατάφερε να προηγηθεί με 6-0. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 3 λεπτά για να σκοράρει ο Ολυμπιακός με τον Πρίντεζη, ο οποίος, όμως, "φορτώθηκε" γρήγορα με 3 φάουλ και κάθισε στον πάγκο. Η άμυνα των "πρασίνων" ήταν πραγματικά για σεμινάριο και περίπου 2.5 λεπτά πριν από το φινάλε της πρώτης περιόδου το συγκρότημα του Ομπράντοβιτς ξέφυγε με 11 πόντους (15-4), ωστόσο, ο Ολυμπιακός στο κλείσιμο του 10λεπτου κατάφερε να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (17-8).

    Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στο δεύτερο 10λεπτο. Με άμυνα ζώνης και σωστές επιλογές στην επίθεση, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κατεβάσει τη διαφορά στον ένα πόντο (25-24), χάρη κυρίως στα εύστοχα σουτ έξω από την γραμμή των 6,25μ. (δύο ο Τεόντοσιτς κι ένα ο Μπουρούσης). Οι "πράσινοι" μπλοκαρίστηκαν στην επίθεση και, αν δεν ήταν ο Γιασικεβίτσιους, τότε τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική εξέλιξη νωρίτερα. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους παίκτες του Ομπράντοβιτς και η είσοδος του Τεόντοσιτς άλλαξαν την εικόνα του αγώνα και οι "ερυθρόλευκοι" ισοφάρισαν 28-28 με εύστοχες βολές του Σέρβου γκαρντ. Το ματς πήγαινε πόντο-πόντο, με τον Σχορτσιανίτη να πετυχαίνει 5/5 βολές και τον Γκριρ να βάζει τον πρώτο πόντο του (με βολή) 1.10΄΄ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ένα τρίποντο του Γιασικεβίτσιους και μία εύστοχη βολή του Γουντς (πρώτος πόντος του) διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου (38-36). Στα αξιοσημείωτα της δεύτερης περιόδου ήταν η άμυνα ζώνης και ο ρυθμός που έδωσε ο Ολυμπιακός, αποδιοργανώνοντας τον αντίπαλό του, ο επιθετικός οίστρος του Γιασικεβίτσιους με 12 πόντους, τα 3 φάουλ του Διαμαντίδη που έμεινε μέσα στο παρκέ όλο το 10λεπτο, καθώς και ο τραυματισμός του Μπουρούση στο γόνατο στα μισά της δεύτερης περιόδου.

    Το γρήγορο μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του τρίτου 10λεπτου είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει μία διαφορά 7 πόντων στους γηπεδούχους (45-38), αλλά ένα σερί 5-0 από την πλευρά του Ολυμπιακού έφερε το ματς στο καλάθι (45-43). Στο σημείο εκείνο το ματς διακόπηκε για λίγο, λόγω κάποιων αντικειμένων που έριξαν στον πάγκο του Ολυμπιακού οι οπαδοί των "πρασίνων". Οι "ερυθρόλευκοι" γύρισαν γρήγορα την άμυνά τους σε ζώνη, αλλά το περίεργο ήταν ότι ο Γιαννάκης είχε ξεχάσει στον πάγκο τον άνθρωπο που ήταν ο "κινητήριος μοχλός" της ανατροπής στο δεύτερο 10λεπτο, τον Μίλος Τεόντοσιτς (μπήκε στο γήπεδο 2.25΄΄ πριν από το τέλος της περιόδου). Η απάντηση στην άμυνα ζώνης των "ερυθρόλευκων" ήταν δύο διαδοχικά τρίποντα του Τσαρτσαρή, που έφεραν τη διαφορά στους 10 πόντους για το "τριφύλλι" (57-47). Δύο βολές του Μπλάκνεϊ και ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη έκαναν το σκορ 57-52. Με τρίποντο του Γουντς ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 58-57, αλλά ο Διαμαντίδης με νέο τρίποντο έκανε το 60-58, σκορ με το οποίο έληξε η τρίτη περίοδος.

    Με καλάθι του Μπουρούση, που επανήλθε στον αγώνα, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 60-60. Ο Ολυμπιακός φάνηκε να ελέγχει το ρυθμό, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είχε συνεχώς το προβάδισμα, το οποίο περίπου 5.5 λεπτά πριν το τέλος έφτασε και τους 7 πόντους (72-65) με τρίποντο του Περπέρογλου, ο οποίος νωρίτερα είχε ευστοχήσει σε νέο σουτ τριών πόντων. Ο Ολυμπιακός δεν το έβαλε κάτω και, με τον Σχορτσιανίτη ασταμάτητο κάτω από το καλάθι, μείωσε στους 3 πόντους (72-69) και το ματς πήρε νέο ενδιαφέρον. Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά, αλλά η προσωπικότητα του Γιασικεβίτσιους έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρώτη νίκη και το προβάδισμα στη σειρά των τελικών (83-79).

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Μαστραφτσής, Κορομηλάς

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Περπέρογλου 9 (3), Σπανούλης 7, Γιασικεβίτσιους 22 (3), Μπατίστ 17, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 16 (2), Διαμαντίδης 10 (2), Γουίνστον 2, Τομάσεβιτς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10, Παπαμακάριος, Γουντς 8 (1), Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Μπουρούσης 11 (1), Γκριρ 8 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Βασιλόπουλος 6 (2), Βασιλειάδης 2, Σχορτσιανίτης 13.

    [12] Μπάσκετ

    Το Μαρούσι πήρε προβάδισμα

    25/5/2008 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Μαρούσι πήρε το προβάδισμα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για την Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου απέκτησε το πλεονέκτημα της έδρας, καθώς νίκησε τον Πανιώνιο στο κλειστό του Ελληνικού με 67-60, στον πρώτο αγώνα για τις θέσεις 3-4, και έκανε το 1-0 στη σειρά των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Η επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Τρίτη (18:00) στο κλειστό του Αγίου Θωμά.

    Τα δεκάλεπτα: 23-12, 33-29, 43-48, 60-67.

    Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα και προηγήθηκαν 13-5 στα μισά της πρώτης περιόδου, ενώ λίγο αργότερα, βασιζόμενοι στην καλή άμυνά τους, η οποία υποχρέωσε τους παίκτες του Αμαρουσίου σε 3/12 σουτ εντός πεδιάς, έφτασαν το υπέρ τους προβάδισμα σε διψήφιο νούμερο (20-10). Το δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε στο ίδιο μοτίβο (28-14 υπέρ του Πανιωνίου στο 12΄), με τους παίκτες του Αμαρουσίου να δείχνουν κουρασμένοι λόγω των συνεχών αγώνων που έδωσαν τον τελευταίο καιρό. Οι «κυανέρυθροι» συντηρούσαν τη διαφορά σε επίπεδα άνω των 10 πόντων (33-20), ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» με σερί 9-0 μείωσαν σε 33-29, λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου.

    Το Μαρούσι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και ισοφάρισε 41-41 στο 26΄, ενώ δύο λεπτά αργότερα προηγήθηκε 46-41. Στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου ο Χαραλαμπίδης τραυματίστηκε στο πόδι και αποχώρησε υποβασταζόμενος, παρ΄ όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν μπροστά στο σκορ στο 35΄ (52-55). Ο Μπάξτερ με κάρφωμα και μια βολή ισοφάρισε 55-55, ωστόσο η συνέχεια ανήκε στο Μαρούσι. Με τρίποντα των Καϊμακόγλου και Μπουντούρη (ενδιάμεσα είχε πετύχει καλάθι ο Καλαμπόκης) οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν 57-61. Ο Μπάξτερ με κάρφωμα μείωσε σε 59-61, ωστόσο ο Πανιώνιος δεν κατάφερε κάτι περισσότερο, καθώς οι φιλοξενούμενοι είχαν καθαρό μυαλό και ήταν πιο αποτελεσματικοί στα τελευταία δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσουν τη νίκη με 67-60.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Παπαδημητρίου, Καρακατσούνης.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος, Τσάπιν 3 (1), Ζορόσκι 3, Γεωργαλής 3, Σάκοτα 10 (3), Καλαμπόκης 8, Νιούλεϊ 13 (2), Μπάξτερ 16, Κένταλ 3, Γιαννούλης 1.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 6, Νοέας, Χαραλαμπίδης 9 (1), Μπουντούρης 6 (2), Τζάζβιν, Μπράιαντ 8, Μαυροειδής 9, Κογιαντίνοβιτς, Μπάκιτς 8 (2), Γλυνιαδάκης 4, Καϊμακόγλου 17 (2).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 May 2008 - 20:50:09 UTC