Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για τον ΟΤΕ
  • [02] Προκαλεί το καθεστώς της Μιανμάρ
  • [03] Κοντά στα 133 δολάρια η τιμή του βαρελιού
  • [04] Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ
  • [05] Η τραγωδία συνεχίζεται στην επαρχία Σιτσουάν
  • [06] Πρωτιά για ελληνικό ελαιόλαδο από τη Λέσβο
  • [07] Νεκροί και τραυματίες από πτώση λεωφορείου
  • [08] Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ "Μια αρχή, μια ευκαιρία"
  • [09] Τραγωδία με λαθρομετανάστες
  • [10] Κόντρα για τα μη κρατικά ΑΕΙ
  • [11] Κατάσχεση 1,6 τόνων ληγμένης μαργαρίνης
  • [12] Η Ακρίβεια στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • [13] "Οχι" στη συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ
  • [14] "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης"
  • [15] Έλεγχοι για αυθαίρετα σε παραλίες
  • [16] Αντωνιάδης: "Θα αναλάβω"
  • [17] Επίθεση του Παναθηναϊκού σε Γιαννάκη
  • [18] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο
  • [19] Συνάντηση Παπούλια - Γκαργκάνα
  • [20] Επίκαιρη ερώτηση ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ
  • [21] Σημαντική βοήθεια στους πυρόπληκτους
  • [22] Ακριβαίνουν τα εισιτήρια της Ολυμπιακής

    [01] Πολιτική

    Από Βγενόπουλο - Βουρλούμη

    Ενημέρωση για τον ΟΤΕ

    27/5/2008 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνουν, ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης και ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον Οργανισμό. Στη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι ουδέποτε ήθελε να αυξήσει το ποσοστό της εταιρίας του περισσότερο από το 20% και να διεκδικήσει το management, ενώ έκανε λόγο για άδικη μεταχείριση της εταιρείας του από τους Υπουργούς Οικονομίας και Επικοινωνιών. Ο κ. Βγενόπουλος εμφανίστηκε αμετακίνητος στην επιλογή του να καταθέσει αγωγές κατά των κ.κ. Παπανδρέου και Τσίπρα λέγοντας ότι ο πολιτικός λόγος έχει όρια και κατέληξε ότι όπως ο ίδιος είναι υπηρέτης των μετόχων της MIG, έτσι και οι βουλευτές είναι υπηρέτες του ελληνικού λαού.

    Βολές από την αντιπολίτευση

    Το αίτημα για την ακρόαση είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία εκχώρησης του ΟΤΕ, έστω και τώρα. Ανέφερε ότι 12 μέρες μετά την υπογραφή και την ανακοίνωση της συμφωνίας, η κυβέρνηση της διαφάνειας και του πολιτικού πολιτισμού εξακολουθεί να μην έχει καταθέσει το πλήρες κείμενο. Επίσης υπαινίχθηκε σήμερα δια του Εκπροσώπου του ότι όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Deutsche Telekom γνώριζε την υπόθεση των υποκλοπών στη Γερμανία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι τίθενται δύο ερωτήματα: Πρώτον εάν η Deutsche Telekom είχε ενημερώσει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη για το όλο ζήτημα ή αν το είχε αποκρύψει. Και επισήμανε ότι αν συνέβη το δεύτερο τίθεται μείζον ζήτημα φερεγγυότητας της εταιρείας και διαφάνειας των συναλλαγών της, τα οποία εξ άλλου αποτελούν βασικούς κριτήρια με τα οποία η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων λαμβάνει τις αποφάσεις βάσει του άρθρου 11 του νόμου 3631.

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν έχει τίποτα να κρύψει.

    "Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο της Deutsche Telekom σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποδεικνύουν πόσο υποκριτικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι έχει διασφαλίσει την προστασία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, εκχωρώντας το μάνατζμεντ στη Deutsche Telekom. Ταυτόχρονα δείχνει πόσο αβάσιμες είναι οι θέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ότι μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων, στον ιδιωτικοποιημένο και απελευθερωμένο τομέα τηλεπικοινωνιών", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μέσω ανακοίνωσης ζήτησε να μάθει μέχρι ποιου βαθμού υπάρχει εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΟΤΕ, διερωτώμενος τι θα συμβεί εάν "σε μία στιγμή κρίσης οι διάφοροι σύμμαχοι - εντός ή εκτός εισαγωγικών - ενημερώνονταν νωρίτερα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος".

    [02] Κόσμος

    Πήρε τη βοήθεια, διώκει πολιτικούς του αντιπάλους

    Προκαλεί το καθεστώς της Μιανμάρ

    27/5/2008 7:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2008 7:38:27 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του καθεστώτος της Μιανμάρ για παράταση του κατ οίκον περιορισμού της 62χρονης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Ήδη η ηγέτης του κόμματος "Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία" έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια περιορισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Όπως τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μιανμάρ, Ιταλός, Πιέρο Φασίνο: "Πρόκειται για μιαν απόφαση που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί και την οποία δε συμμερίζεται ουδόλως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια απόφαση απαράδεκτη που παραβιάζει και το μάξιμουμ του κατ οίκον περιορισμού που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια όπως προβλέπεται από τους νόμους της Μιανμάρ", προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η κατάσταση αυτή απομακρύνει τις πιθανότητες επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή. Εμπρός στην κατάσταση αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της και επαναλαμβάνει ότι η πιθανότητα για να αποκατασταθεί στην Μιανμάρ η εθνική συμφιλίωση καθώς και η δημοκρατική μετάβαση, απαιτεί πραγματικό διάλογο, βαθύ και ειλικρινή, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στερούνται την ελευθερία τους".

    Η θέση των ΗΠΑ

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους που δήλωσε: "Είμαι βαθύτατα ανήσυχος από την απόφαση του καθεστώτος της Μιανμάρ σε βάρος της ηγέτιδας του κόμματος της αντιπολίτευσης Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία και τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι". Απαράδεκτη χαρακτήρισε την παράταση της κράτησης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, αλλά το γεγονός δεν πρόκειται να επηρεάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες.

    [03] Οικονομία

    Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Κοντά στα 133 δολάρια η τιμή του βαρελιού

    27/5/2008 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα 133 δολάρια το αμερικανικό αργό μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία και λόγω του αδύναμου δολαρίου. Σε επίπεδα κοντά στα 133 δολάρια επιμένει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τη χθεσινή επίθεση ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία και λόγω του αδύναμου δολαρίου.

    Το δολάριο υποχώρησε αρχικά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μηνός έναντι του ευρώ, αν και, στη συνέχεια, η πτώση του ηθικού των Γερμανών καταναλωτών και των επιχειρηματιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βάρυνε στο κοινό νόμισμα.

    Οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις χαλυβουργίες να έχουν τεθεί στην αιχμή της πτωτικής τάσης, λόγω ανησυχιών ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει την εταιρική κερδοφορία.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 90 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 133,09 δολάρια, ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 133,65 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 132,60 δολάρια - νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 133,41 δολάρια - κερδίζοντας 23 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Οι τιμές κινήθηκαν χθες ανοδικά μετά την ανακοίνωση της Royal Dutch Shell ότι υποχρεώθηκε να μειώσει την παραγωγή της στη Νιγηρία λόγω της ανατίναξης αγωγού στο δέλτα του Νίγηρα από αντάρτες.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει άνοδο σε ποσοστό περίπου 40% φέτος, λόγω της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου και της εκτίμησης ότι η παραγωγή παγκοσμίως θα δυσκολευτεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση την επόμενη δεκαετία, λόγω των απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της National Oil Company της Λιβύης, ο πρόεδρος του ΟΠΕ Σακίμπ Χελίλ επανέλαβε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν θα καλέσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε προσωρινά στα 1,5817 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών, αλλά υποχώρησε, στη συνέχεια, στα χθεσινοβραδινά επίπεδα, στον απόηχο της ανακοίνωσης αρνητικών στοιχείων για την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών GfK για τον Ιούνιο υποχώρησε στις 4,9 μονάδες, από τις αναθεωρημένες 5,6 μονάδες στις οποίες διαμορφώθηκε το Μάιο. Στη Γαλλία, ο δείκτης εμπιστοσύνης επιχειρηματιών σημείωσε, το Μάιο, μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις 102 μονάδες, από 106 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 105 μονάδες.

    Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε και στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αντιθέτως, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε απρόσμενα στην Ιταλία, το Μάιο, μετά από έξι συνεχόμενους μήνες επιδείνωσης (ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 89,6 μονάδες, από τις αναθεωρημένες 87,6 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 86,9 μονάδες). Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5756 δολάρια, έναντι 1,5768 δολαρίων χθες βράδυ. Νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5817 δολάρια.

    Στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, πτωτικά κινούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η τιμή της μετοχής της Renault υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων, η μετοχή της Porsche σημείωνε απώλειες 1,5% και η μετοχή της General Motors στη Φρανκφούρτη απώλειες 0,7%. Δημοσίευμα στους "Τάιμς της Ν. Υόρκης", επικαλούμενο την J.D. Powers & Associates, υποστήριξε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρονιά της σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε απώλειες 0,40%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 απώλειες 0,75% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax απώλειες 0,47%. Αντιθέτως, άνοδο 0,35% κατέγραφε ο δείκτης SMI στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ παρέχουν ένδειξη για μικτή εικόνα στο "άνοιγμα" των σημερινών συνεδριάσεων στη Γουόλ Στριτ.

    Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στις ΗΠΑ το Μάιο (η σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ κατέγραψε εκτιμήσεις για πτώση στις 60 μονάδες, από 62,3 τον Απρίλιο) και στα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο (αναμένονται συνολικές πωλήσεις 520.000 κατοικιών σε ετήσια βάση, έναντι συνολικών πωλήσεων 526.000 κατοικιών σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάρτιο).

    [04] Πολιτική

    Για προγραμματισμό δράσης

    Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

    27/5/2008 7:07:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Toν προγραμματισμό του κόμματος για την επόμενη περίοδο προσδιόρισε ο ΣΥΝ με συνεδρίαση της πολιτικής του γραμματείας. Μεταξύ των ζητημάτων που θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι τα προβλήματα της Θράκης με έμφαση στα προβλήματα των μειονοτικών πληθυσμών στην περιοχή. Αποφασίστηκε ο συντονισμός των αρμοδίων τμημάτων (παιδείας, δικαιωμάτων, αγροτικής και εξωτερικής πολιτικής), αλλά και των τοπικών οργανώσεων. Επίσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αποφασίστηκε η διεξαγωγή ανοικτής εκδήλωσης - συζήτησης στο θέατρο της πλατείας Ελευθερίας (Κουμουνδούρου) στις 4/6/2008 με θέμα τις κλιματικές αλλαγές και την περιβαλλοντική πολιτική της αριστεράς με τη συμμετοχή του προέδρου του κόμματος. Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της Βαλκανικής Διάσκεψης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διοργανώνεται από τον ΣΥΝ και θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, 7 με 8 Ιουνίου, με συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων από όλες τις χώρες της βαλκανικής.

    [05] Κόσμος

    Κίνα

    Η τραγωδία συνεχίζεται στην επαρχία Σιτσουάν

    27/5/2008 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από 420 χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν στην πυκνοκατοικημένη επαρχία Σιτσουάν μετά από τους δύο ισχυρούς μετασεισμούς (5,4 και 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που έπληξαν την περιοχή χθες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο αυτοί μετασεισμοί δεν προκάλεσαν νέα θύματα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

    Σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι δύο μετασεισμοί που χτύπησαν πολλές πόλεις της επαρχίας προκάλεσαν τον τραυματισμό εξήντα τριών πολιτών, αριθμός που δεν υπολογίζεται καν από τις κινεζικές αρχές, μετά από τη μεγάλη καταστροφή του σεισμού 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 12ης Μαΐου που ισοπέδωσε την ίδια περιοχή και στοίχισε τη ζωή σε 67 χιλιάδες πολίτες.

    [06] Υγεία

    Σε διαγωνισμό Γερμανικού περιοδικού

    Πρωτιά για ελληνικό ελαιόλαδο από τη Λέσβο

    27/5/2008 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για άλλη μία χρονιά το ελληνικό ελαιόλαδο συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το οποίο επικαλείται τα αποτελέσματα του ετήσιου διαγωνισμού που διενεργεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά το γερμανικό, ειδικό περιοδικό «Ντερ Φάινσμέκερ» («Der Feinschmecker») ,μέσω του οποίου βραβεύονται τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (το λογότυπο του εντύπου «Ντερ Φάινσμέκερ» σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση γευσιγνώστης ή καλοφαγάς), κοινοποιούνται τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο βραβείο πήρε το ελαιόλαδο του Μανώλη Ανδριοτέλη από τη Λέσβο, καθώς κατατάχθηκε ανάμεσα στα 3 καλύτερα από τα συνολικά 800 προϊόντα που διαγωνίστηκαν.

    Στο μικροσκόπιο 800 ελαιόλαδα από όλον τον κόσμο

    Συγκεκριμένα, είχε συγκροτηθεί διεθνής ομάδα ειδικών, η οποία δοκίμαζε επί μία εβδομάδα και για λογαριασμό του περιοδικού «Ντερ Φάινσμέκερ» τα 800 ελαιόλαδα που είχαν προσκομίσει στο διαγωνισμό παραγωγοί απ όλον τον κόσμο. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν τα 250 καλύτερα από αυτά, τα οποία και παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του εντύπου που κυκλοφόρησε πριν από μία εβδομάδα. Η διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι απλή. Μιλώντας στη «ΝΒ» ο συντάκτης του περιοδικού Κέρστεν Βέτενκαμπ, είπε χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλους τους παραγωγούς που γνωρίζουμε να μας στείλουν το προϊόν τους. Φυσικά, μαζεύονται πολλά, τα οποία στη συνέχεια και δοκιμάζουμε. Κάθε ελαιόλαδο που μας πείθει με τη γεύση του, τη μυρωδιά του, που είναι φρουτώδες, μπορεί να διακριθεί».

    Το περιοδικό βραβεύει τα κορυφαία προϊόντα σε διάφορες κατηγορίες, για παράδειγμα τα φρουτώδη. Η πιο σημαντική, όμως, είναι εκείνη των ελαιολάδων με την πιο έντονη γεύση. Ο κ. Βέτενκαμπ τόνισε σχετικά: «Ένας Έλληνας από τη Λέσβο κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία ελαιολάδου με την πιο έντονη γεύση. Κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως την κορυφαία κατηγορία, καθώς τα ελαιόλαδα με έντονη γεύση είναι τα καλύτερα και φέτος είναι το λάδι του Ανδριοτέλη από τη Λέσβο». Σημαντικό ρόλο στη φετινή ελληνική εκπροσώπηση έπαιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς στην Πελοπόννησο, οι οποίες είχαν άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 100 παραγωγοί από την Ελλάδα στο διαγωνισμό του περιοδικού, φέτος έστειλαν μόλις 30 δείγματα. Πάντως, και φέτος, μεταξύ των 250 καλύτερων ελαιόλαδων συγκαταλέγονται και 13 ελληνικά.

    [07] Κόσμος

    Νότια Αφρική

    Νεκροί και τραυματίες από πτώση λεωφορείου

    27/5/2008 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου είκοσι τραυματίστηκαν σοβαρά μετά την πτώση ενός λεωφορείου, σήμερα, σε ποτάμι στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου στην Νότια Αφρική, σύμφωνα με ένα προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας.

    "Έχουμε 28 νεκρούς αφού δύο από τους τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διορθώνοντας προηγούμενο απολογισμό για 26 νεκρούς και 21 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερα παιδιά, είπε.

    Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος κοντά στην περιοχή Σενταρβίλ εξαιτίας ενός προβλήματος στα φρένα. Το αυτοκίνητο έπεσε από ύψος 80 μέτρων και κατά το ήμισυ σκεπάστηκε από τα νερά.

    Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο λεωφορείο δεν έγινε γνωστός. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς το έργο των σωστικών συνεργείων δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.

    [08] Οικονομία

    Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ "Μια αρχή, μια ευκαιρία"

    27/5/2008 6:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ευκαιρίες απόκτησης προϋπηρεσίας σε 40 χιλιάδες νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών που εγκαταλείπουν το σχολείο ή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά το λύκειο, δίνει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που εξήγγειλε η υπουργός Απασχόλησης Φανη Πάλλη Πετραλιά.

    Πρόκειται για δράση μεγάλης κλίμακας, σημαντική για τους νέους ανθρώπους, είπε η κ. Πετραλιά παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ "Μια αρχή, μια ευκαιρία".

    Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα θα αφορά:

    - Απόκτηση πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας: Πρόκειται για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας έξι μηνών με τον κατώτατο μισθό και ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

    - Επιμόρφωση στην πληροφορική: Πρόκειται για σεμινάρια εκατό ωρών με αμοιβή έξι ευρώ ανά ώρα.

    - Επαγγελματικός προσανατολισμός ή τεχνικές αναζήτησης εργασίας: Πρόκειται για σεμινάρια 60 ωρών με αμοιβή δέκα ευρώ ανά ώρα.

    Η κα Πετραλιά χαρακτήρισε το πρόγραμμα "καινοτόμο και σημαντικό", σημείωσε την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης και δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παλεύει και θα παλεύει για την συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας

    [09] Κοινωνία

    Κύπρος

    Τραγωδία με λαθρομετανάστες

    27/5/2008 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε τραγωδία εξελίχθηκε προσπάθεια Σύρων λαθρομεταναστών να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από την κατεχόμενη Κύπρο. Οι λαθρομετανάστες καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λάρνακα, όπου δύο από αυτούς κτυπήθηκαν από αυτοκίνητα. Ο ένας βρήκε ακαριαίο θάνατο και ο άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή είχε επισημανθεί μεγάλη ομάδα λαθρομεταναστών, που μόλις είχαν περάσει στην ελεύθερη περιοχή Λάρνακας από τα κατεχόμενα. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας δήλωσε ότι η αστυνομία αναζητούσε πενήντα συνολικά λαθρομετανάστες και έχει ήδη συλλάβει 38 από αυτούς. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

    [10] Κοινωνία

    Κόντρα για τα μη κρατικά ΑΕΙ

    27/5/2008 5:48:00 μμ

    Παράθυρο, για την ίδρυση, μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, άνοιξε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, στη λογική, της ελεύθερης διακίνησης ατόμων και ιδεών, αλλά, και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, στους αποφοίτους παραρτημάτων, ξένων πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας καθώς οι φοιτητές κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά του νόμου- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και της αναθεώρησης του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας αναφέρθηκε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής για τα ΑΕΙ

    Οι κοινοτικές επιταγές για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων βρίσκονται προ των πυλών.

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα. σε ερώτηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, , αφού διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητάς του, σημείωσε ότι το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα έχει λυθεί από το 1964.

    Εκτίμησε δεότι λόγω της ελεύθερης διακίνησης επαγγελμάτων, το «παράθυρο» για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, θα ανοίξει μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Δηλαδή, ΚΕΚ, με έδρα το Λονδίνο ή άλλη ευρωπαϊκή πόλη, θα μπορεί να χορηγεί τίτλους σπουδών και στην Ελλάδα.

    Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης της αντιπολίτευσης.

    "Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας ενεργεί ως προβοκάτορας σε διατεταγμένη υπηρεσία. Κάθε πρωί χτίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κάθε βράδυ γκρεμίζει τα δημόσια. Προχθές, οι τετραετείς προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων, χθες, τα συγγράμματα, αύριο τι; Είναι πια σαφές τι εξυπηρετεί, δυναμιτίζοντας καθημερινά το κλίμα στο πανεπιστήμιο.", τόνισε σχετικά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιλογή της κυβέρνησης και την κάλεσε να αποσύρει τον νόμο για τα ΑΕΙ.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Συγκεκριμένα,η κα Παπαρήγα ερωτά τον πρωθυπουργό εάν επιμένει στις πολιτικές "εκβιαστικής εφαρμογής" του νόμου-πλαίσιου και της "αναγνώρισης και επιβολής των ιδιωτικών πανεπιστημίων", οι οποίες "βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση,όπως εκφράζεται όλο αυτό το διάστημα, με κινητοποιήσεις και συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες".

    Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας έκαναν φοιτητές της Πανσπουδαστικής αντιδρώντας στην προαναγγελία του Νικήτα Κακλαμάνη για ίδρυση πανεπιστημίου από την ΚΕΔΚΕ.

    [11] Κοινωνία

    Από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

    Κατάσχεση 1,6 τόνων ληγμένης μαργαρίνης

    27/5/2008 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: www.atticaeast.gr

    Σε εγκαταστάσεις προμηθευτών σχολικών κυλικείων, εντόπισε και κατάσχεσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, 1,6 τόνους ληγμένης μαργαρίνης ζαχαροπλαστικής από το εργαστήριο παραγωγής προϊόντων ζύμης και ζαχαροπλαστικής "2Ν ΖΥΜΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ" Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ & Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε., το οποίο βρίσκεται επί των οδών Νεραντζούλας & Μέντας στις Αχαρνές Αττικής. Συγκεκριμένα, 162 συσκευασίες των 10 κιλών μαλακής μαργαρίνης ζαχαροπλαστικής είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητας. Η μαργαρίνη αυτή χρησιμοποιείται ως συστατικό για τη παρασκευή προϊόντων ζύμης και ζαχαροπλαστικής, όπως τυρόπιτες κλπ. Στην ίδια επιχείρηση, οι επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στη καθαριότητα και τάξη σε όλους τους χώρους του εργαστηρίου, με αρκετούς τοίχους του εργαστηρίου και της αποθήκης να φέρουν ευρωτίαση (μούχλα). Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν εφάρμοζε σύστημα H.A.C.C.P. για την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων. Ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία.

    [12] Οικονομία

    Μέτρα κατά της αισχροκέρδειας

    Η Ακρίβεια στην Κυβερνητική Επιτροπή

    27/5/2008 5:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύσκεψη με θέμα την αισχροκέρδεια και την πάταξη της ακρίβειας πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του υπουργού Χρήστου Φώλια και τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Βλάχου. Τα προβλήματα αναμένεται να απασχολήσουν και αύριο Τετάρτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ την Πέμπτη ο κ. Φώλιας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής των 41 μέτρων κατά της ακρίβειας. "Στρεβλώσεις δεκαετιών, δεν μπορούν να αλλάξουν από την μια μέρα στην άλλη", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει χάσει τον έλεγχο και η ελληνική οικογένεια τον ύπνο της, σχολίασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Ρουσόπουλος: Γίνεται προσπάθεια - Χρυσοχοΐδης: Μείωση τιμών "εδώ και τώρα"

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, ότι μένει να ρυθμιστούν τεχνικά ζητήματα και ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας, πόσο μάλλον κόντρα. "Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κ.κ.Φώλια και Βλάχο. Η προσπάθεια και από τους δύο, είναι προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας και επιβολής των 41 μέτρων τα οποία δεν μπορεί να έχουν αποτέλεσμα από τη μία ημέρα στην άλλη", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Μείωση τιμών "εδώ και τώρα" που θα ξεκινά από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων και θα πρέπει να συνεχιστεί με μεσοσταθμική μείωση της τάξεως μέχρι 8% σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης", πρότεινε ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις καφετέριες, μείωση της τάξεως του 30% και άνω.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση "να ενεργοποιήσει τώρα όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της και να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή λειτουργία της αγοράς".

    Πρόσθεσε πως οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η διατίμηση στο λάδι, είναι χωρίς καμιά πρακτική αξία, διότι οι τιμές έχουν φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. "Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που διατίθενται στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί κατά 20-22% από τον Δεκέμβριο του 2007", επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε "καταφανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις που αποτελούν μονοπώλια και ολιγοπώλια, φαινόμενα, τα οποία ο νόμος τα "κολάζει".

    "Εμπαίζουν το λαό και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που ισχυρίζονται ότι είναι άλλο πράγμα η κερδοσκοπία στην αγορά και άλλο τα κέρδη των μονοπωλίων, ότι η ελπίδα βρίσκεται στη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Η ακρίβεια που κατατρώγει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα είναι αποτέλεσμα των τεράστιων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στην παραγωγή και στο εμπόριο. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε περιορίζεται με διακοσμητικά μέτρα, χωρίς να χτυπηθούν αποφασιστικά τα κέρδη και η θέση των καπιταλιστικών μονοπωλίων, χωρίς να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί και οι συντάξεις", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κατέθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries ανακοίνωσε πως παγώνει τους ναύλους της, απόφαση που χαιρέτισε ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, και εξέφρασε την θέση, ότι και άλλες εταιρείες του κλάδου πρέπει να κάνουν το ίδιο.

    Η Ολυμπιακή όμως ανακοίνωσε αύξηση του επίναυλου στα καύσιμα από τις 2 Ιουνίου, ως αποτέλεσμα της ξέφρενης ανόδου του μαύρου χρυσού

    Εν τω μεταξύ σε οριακό σημείο έχει φτάσει ο δανεισμός των νοικοκυριών στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα νοικοκυριά όφειλαν στις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου 107,9 δισ. ευρώ, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων αφορά στεγαστικά δάνεια.

    [13] Πολιτική

    "Οχι" στη συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ

    27/5/2008 5:06:00 μμ

    Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος απέκλεισαν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως για να υπάρξει κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια προγραμματική σύγκλιση. Σύγκλιση υπάρχει, αλλά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόνισε.

    "Κάθοδος στον Άδη θα σήμαινε για τον ΣΥΝ τυχόν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ", τόνισε και ο κ. Αλαβάνος.

    "Δεν θα κρίνω τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ένας πολιτικός αρχηγός για να περιγράψει τις σχέσεις του κόμματός του με άλλα κόμματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ σε διάλογο εξακολουθεί να ισχύει, επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας όμως πως είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δεύτερος που να θέλει να συζητήσει το θέμα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την επιδίωξη του στόχου του ΠΑΣΟΚ,καθώς και το ότι είναι "ανοιχτό" στον διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι "ο τόπος δεν μπορεί να περιμένει".

    [14] Πολιτισμός

    "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης"

    27/5/2008 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης - Σύντομα νέος προορισμός", εγκαινιάστηκε από τους υπουργούς Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, η οποία αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, για τους επισκέπτες της Αθήνας από όλο τον κόσμο. Στόχος της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 και βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, είναι να ενημερώνει τους επισκέπτες του για την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσιάζοντας προοδευτικά στους επόμενους μήνες τα στάδια εξέλιξης των εργασιών, καθώς και το πρόγραμμα των εκθέσεων και των υπηρεσιών του Μουσείου, με οπτικοακουστικά μέσα που θα ενημερώνονται τακτικά με την πρόοδο του έργου. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι "το Νέο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί σπάνιο τοπόσημο στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων. Είναι ένα θεματικό μουσείο τοποθετημένο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και κτισμένο πάνω στα απομεινάρια της αρχαίας Αθήνας, ορατά και προσβάσιμα στους επισκέπτες".

    "Μια πόλη που μπορεί να προσφέρει πολιτισμό"

    Όπως εξήγησε ο κ. Λιάπης, η έκθεση αναδεικνύει τη σημασία που έχει η δημιουργία νέων διεθνών πολιτιστικών προορισμών, δίνοντας κίνητρα στους χιλιάδες τουρίστες να επισκεφθούν την Αθήνα. "Το μουσείο βρίσκεται σε μια πόλη που δεν θέλουμε να αποτελεί για τους ξένους επισκέπτες τράνζιτ για τα νησιά. Μια πόλη που μπορεί να προσφέρει πολιτισμό με την ευρεία έννοια, και την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το φθινόπωρο, κάνοντας, έτσι, ένα όραμα γενεών πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού.

    Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρουσιάζει ορισμένα από τα εκθέματα και το κτίριο του Μουσείου, ενώ η διάρκειας 4 λεπτών προβολή είναι μια αναδρομή / περιήγηση στην εξέλιξη της κατασκευής έως την αποπεράτωση του εντυπωσιακού σύγχρονου κτιρίου, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το φυσικό φως, στη μεταφορά του πρώτου εκθέματος από το παλαιό στο νέο Μουσείο με σύστημα τριών γερανών και στη μεταφορά των θαυμαστών Καρυάτιδων του Ερεχθείου.

    Η έκθεση παρουσιάζει ακόμη αντίγραφο τμήματος της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα, μιας ανάγλυφης ζώνης μήκους 160 μέτρων και ύψους ενός μέτρου, που περιέτρεχε τους τοίχους του σηκού (440 π.Χ.). Τα τμήματα της αυθεντικής ζωφόρου που φυλάσσονται στην Αθήνα, θα είναι ανάμεσα στα κύρια εκθέματα της γυάλινης Αίθουσας του Παρθενώνα που βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου του Μουσείου. Τους επισκέπτες θα υποδέχεται στην είσοδο της έκθεσης αντίγραφο - εκμαγείο της Κόρης του Ευθυδίκου, μαρμάρινου αγάλματος κοριτσιού αφιερωμένου στη θεά Αθηνά (480 π.Χ.). Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα των εκθεμάτων της εντυπωσιακής υπόστυλης αίθουσας που θα θαυμάζουν οι επισκέπτες της χώρας μας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στο Επίπεδο Αναχωρήσεων του Αεροσταθμού (Είσοδος 3 - δίπλα στη Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για όλους τους επισκέπτες του αεροδρομίου.

    [15] Κοινωνία

    Έλεγχοι για αυθαίρετα σε παραλίες

    27/5/2008 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιτόπιους ελέγχους σε παραλίες της Αττικής με στόχο τον εντοπισμό αυθαιρεσιών που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση θα διενεργήσει το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

    Ο εισαγγελέας προγραμματίζει εφόδους στις παραλίες από τον Φλοίσβο έως την Κερατέα με τη συνδρομή των αρμόδιων νομαρχιών, 15 δήμων, του ΤΕΕ και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

    Ηδη ο κ. Παναγιωτόπουλος, έχει στα χέρια του χαρτογράφηση της επίμαχης περιοχής από την οποία προκύπτουν παρατυπίες στην τήρηση των νόμων για τους αιγιαλούς. Παράλληλα, μελετά μισθωτήριες συμβάσεις παραχώρησης αιγιαλών, ώστε να εντοπίσει εάν από πλευράς των αρμόδιων φορέων τηρούνται οι διατάξεις του νόμου.

    Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται παράβαση του νόμου θα σχηματίζεται δικογραφία και θα προχωρούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, όπως ξήλωμα αυθαίρετων κατασκευών, κ.α., για την αποκατάσταση της τάξης.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντωνιάδης: "Θα αναλάβω"

    27/5/2008 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θετικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα α΄ αντιπροέδρου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» τόνισε, όμως, ότι ως τώρα δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόταση από τη νέα διοίκηση της «πράσινης» ΠΑΕ, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής του στην προεδρία του ΠΣΑΠ.

    «Πρέπει να ευχαριστήσω και τους τέσσερις μεγαλοεπενδυτές του Παναθηναϊκού για την ομόφωνη επιλογή στο πρόσωπό μου. Δεν έχουμε συζητήσει τίποτα, καθώς εγώ αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στον Καναδά με τον ΠΣΑΠ. Θεωρώ ότι με τον Παναθηναϊκό θα συμφωνήσουμε, γιατί δεν πρόκειται να ζητήσουμε κάτι παράλογο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκομαι 32 χρόνια στον ΠΣΑΠ, τα 28 από τη θέση του προέδρου, και είμαι εκλεγμένος και όχι διορισμένος. Έτσι πρέπει να γίνουν κάποιες διεργασίες καταστατικού και ηθικού χαρακτήρα στον Σύνδεσμο. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα επιτευχθεί η συμφωνία. Δεν έχω έρθει ακόμη σε επαφή με τον Νίκο Πατέρα. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει όταν επιστρέψω» επεσήμανε ο Αντωνιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Supersport FM».

    Επίσης, με δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ τόνισε ότι, μετά την επιστροφή του από τον Καναδά, «... θα συζητήσουμε λεπτομέρειες και λεπτομέρειες σημαίνει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες μου σαν αντιπρόεδρος στο νέο σχήμα του Παναθηναϊκού. Φαντάζομαι ότι θα έχουν σχέση και με την ομάδα, γιατί δεν μπορεί να είμαι μόνο διοικητικός».

    Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ υπογράμμισε ότι «... δεν έχω δεχτεί κάποιο επίσημο τηλέφωνο ακόμη. Προφανώς γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι είμαι στο εξωτερικό. Με σύμπνοια και ομόνοια θα πάμε σίγουρα πολύ καλά. "Ηθικοί αυτουργοί" αυτού του ενωτικού κλίματος είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Κοινός σκοπός όλων είναι να κάνουμε καλύτερο τον Παναθηναϊκό».

    Ο Αντωνιάδης επιβεβαίωσε ότι ο Κώστας Αντωνίου θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ενώ για το θέμα του προπονητή είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω λεπτομέρειες όσον αφορά τα ονόματα. Θα τα λέμε όλα αυτά, άλλωστε δεν νομίζω ότι θα είμαι περαστικός. Πάντως, προπονητής και παίκτες πρέπει να λειτουργούν αρμονικά μαζί, για να πηγαίνει καλά η ομάδα. Όπως έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο, η καλή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι το κλειδί της επιτυχίας. Προπονητής, τεχνικός διευθυντής και ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν ειλικρινή, έντιμη και δίκαιη συνεργασία».

    Τέλος, μίλησε και για τις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας: «Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται 3-4 μεταγραφές υψηλού επιπέδου. Πρώτης γραμμής, έτοιμους να προσφέρουν. Χρειάζεται ακόμη μία με δύο σε θέσεις που υστερούσε τη σεζόν που μόλις τελείωσε. Δεν γίνεται σε κάθε μεταγραφική περίοδο μία ομάδα να κάνει 10 μεταγραφές. Οι ομάδες χτίζονται, δεν αγοράζονται. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κορμό και να δουλέψουμε εποικοδομητικά, τίμια και ειλικρινά. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι από κοινού, με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας».

    [17] Μπάσκετ

    Επίθεση του Παναθηναϊκού σε Γιαννάκη

    27/5/2008 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η ΚΑΕ Ολυμπιακός προς τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βασίλη Οικονομίδη, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση προς τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών, η οποία κοινοποιήθηκε στην ΕΟΚ και την ΚΕΔ. Σε αυτή το «τριφύλλι» αναφέρεται στον Παναγιώτη Γιαννάκη από τον οποίο «... αξιώνει ευπρεπέστερη συμπεριφορά όταν αυτός, "ως ουκ εδει" εμφανίζεται στο γήπεδο μας ως προπονητής της κατεξοχήν ανταγωνιστικής ομάδας», ενώ υπογραμμίζει πως «... πρέπει τα αρμόδια όργανα και φορείς να μεριμνήσουν ώστε η προκλητική συμπεριφορά του εν λόγω προπονητή να μην επαναληφθεί».

    Η ανακοίνωση της «πράσινης» ΚΑΕ έχει ως εξής: «Κύριοι, πιστεύουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο Ελληνικό μπάσκετ και στην Εθνική ομάδα αρκετά, ώστε να δικαιούται και να αξιώνει από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας ευπρεπέστερη συμπεριφορά όταν αυτός, "ως ουκ εδει" εμφανίζεται στο γήπεδο μας ως προπονητής της κατεξοχήν ανταγωνιστικής ομάδας. Πιστεύουμε, επίσης, ότι πρέπει τα αρμόδια όργανα και φορείς να μεριμνήσουν ώστε η προκλητική συμπεριφορά του εν λόγω προπονητή να μην επαναληφθεί αφού στην αντίθετη περίπτωση δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για ό,τι τυχόν επακολουθήσει αλλά εκείνος και μόνο εκείνος».

    [18] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο

    27/5/2008 3:08:00 μμ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν περισσότερο από μία ώρα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας, ενώ τόνισε ότι χάρηκε ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο να λέει ότι υπάρχει η αρχή που βασίζεται στο γνωστό "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα τού Θεού τω Θεώ...". Επίσης, ο κ. Παπανδρέπυ εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον κ. Ιερώνυμο τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που βοηθά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως με το Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και πως θυμάται πόσο δημιουργική ήταν η συνεργασία τους.

    Τόσο ο κ. Ιερώνυμος όσο και ο κ. Παπανδρέου δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις σημερινές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων συνάντηση πρόσθεσε ότι "πάνω σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία τα εκθέσαμε, ακούστηκαν απόψεις για συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα κοινωνικής προνοίας και ό,τι άλλο αγγίζει τον άνθρωπο, αφού και η Πολιτεία και η Εκκλησία γι αυτό τον άνθρωπο αγωνίζονται. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ τη σημερινή συνάντηση, απ τις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως ήδη ο Αρχιεπίσκοπος με τις ομιλίες και την παρουσία του έχει δώσει το στίγμα της προσπάθειάς του και "μια νέα ελπίδα στην Ορθοδοξία" καθώς ο λόγος του είναι θαρραλέος και νηφάλιος, κάτι που χρειάζεται η χώρα από τους πνευματικούς της ηγέτες.

    [19] Πολιτική

    Συνάντηση Παπούλια - Γκαργκάνα

    27/5/2008 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2008 5:29:38 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Γκαργκάνας, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του αυτή τον προσεχή μήνα, ευχαρίστησε τον κ. Κάρολο Παπούλια, για την τιμή να τον δεχθεί τόσες φορές στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και για την τιμή που έκανε στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δέχθηκε δύο φορές, το 2005 και πριν από μερικές μέρες. "Χαίρομαι που με τη λήξη της θητείας μου αφήνω πίσω μου μία τράπεζα η οποία έχει πλέον μεγάλο κύρος στην Ευρώπη. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται ισότιμη πια με όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Έχει αξιοπιστία, κύρος, καλή οργάνωση και λειτουργία. Πραγματικά φεύγω πολύ ικανοποιημένος από τη θέση του διοικητή γι αυτό το λόγο", ανέφερε ο Νίκος Γκαργκάνας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τον διοικητή γιατί, όπως είπε, "είχα πάντοτε μια ουσιαστική και συνεχή ενημέρωση από εσάς".

    [20] Πολιτική

    Επίκαιρη ερώτηση ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ

    27/5/2008 3:37:00 μμ

    Επίκαιρη ερώτηση για την "κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου, που σημειώνει ότι "για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας" καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης και σχεδιασμού, και τον ερωτά "γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του ΕΣΥ και των χρημάτων του ελληνικού λαού".

    [21] Κοινωνία

    Ηλεία

    Σημαντική βοήθεια στους πυρόπληκτους

    27/5/2008 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν συνεισφέρει 92.000 ιδιώτες για την αποκατάσταση των περιοχών της Ηλείας, που επλήγησαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του νομού- σε έργα και υποδομές- φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στους πυρόπληκτους έχουν διατεθεί έως τώρα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στους αγρότες θα δοθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 1.300 κατοικίες, ενώ 580 ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για δωρεάν χρηματοδότηση και ήδη εγκρίθηκαν οι 185. Για τα πρώτα έξοδα της ανακατασκευής προκαταβάλλονται 10.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ειδικού ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος βράβευσε και τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν 15 τύπους πρότυπων κατοικιών 60,80 και 95 τετραγωνικών μέτρων για τις ανάγκες των πυροπλήκτων. Οι κατοικίες αυτές συνδυάζουν το σύγχρονο με το παραδοσιακό και εξασφαλίζουν την προσωπική άνεση των οικογενειών που θα στεγάσουν.

    [22] Οικονομία

    Ακριβαίνουν τα εισιτήρια της Ολυμπιακής

    27/5/2008 3:40:00 μμ

    Ακριβότερα θα είναι από τις 2 Ιουνίου τα εισιτήρια της Ολυμπιακής, μετά την αύξηση του επίναυλου καυσίμου, στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει η εταιρία, λόγω της συνεχιζόμενης ανοδικής κούρσας της τιμής του πετρελαίου.

    Συγκεκριμένα, ο επίναυλος καυσίμου για τις πτήσεις εσωτερικού αυξάνεται κατά 2 ευρώ ανά σκέλος διαδρομής, για τους προορισμούς εξωτερικού κατά 5 ευρώ, ενώ για τις πτήσεις του διηπειρωτικού δικτύου ο επίναυλος καυσίμου αυξάνεται κατά 25 ευρώ ανά σκέλος διαδρομής.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή καθίσταται απαραίτητη, καθώς από τις αρχές του έτους η διεθνής τιμή του καυσίμου τζετ που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη, έχει αυξηθεί κατά 58,8%, περισσότερο ακόμη και από την τιμή του αργού πετρελαίου. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, το κόστος των καυσίμων για την εταιρία θα αυξηθεί το 2008 κατά 64% σε σχέση με το περασμένο έτος.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι με τα δεδομένα αυτά και καθώς οι τιμές δεν δείχνουν ενδείξεις υποχώρησης, αλλά αντίθετα σταθεροποιούνται σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές υποχρεούνται πλέον να ακολουθήσουν τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρίες και να αναπροσαρμόσουν τον επίναυλο καυσίμου, ώστε να αντισταθμίσουν μέρος της σημαντικής αύξησης των δαπανών που προκαλούν οι υψηλές τιμές των καυσίμων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2008 - 16:50:33 UTC