Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενέργειες στήριξης
  • [02] Πολιτικά κλιμάκια σε Αχαΐα και Ηλεία
  • [03] Μικρή υποχώρηση
  • [04] Support Measures
  • [05] Έκδοση της Μ. Πετρέλα στην Ιταλία
  • [06] Το "Παντοπωλείο Αγάπης"
  • [07] Καταδίκη 22χρονης για παιδοκτονία
  • [08] Συνάντηση Τσίπρα -Φασούλα
  • [09] Ο Άρειος Πάγος για το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα"
  • [10] Διάλογο με τον Αμπάς θέλει ο Μέσααλ

    [01] Κοινωνία

    Των σεισμοπλήκτων σε Αχαΐα και Ηλεία

    Ενέργειες στήριξης

    9/6/2008 21:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 21:51:16)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Με το φόβο των ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, που δοκιμάστηκαν από το σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την Κυριακή. Ο σεισμός προήλθε από ρήγμα που δεν είχε χαρτογραφηθεί. Ζημιές καταγράφηκαν σε Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία. Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκεται η διανομή σκηνών και λυομένων, καθώς και η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στους τομείς της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Σανταμέρι, Πόρτες και Χαραυγή στο νομό Αχαΐας για 48 ώρες λόγω κινδύνου κατολισθήσεων έδωσε τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς, ενώ 178 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Αχαΐα και 49 στην Ηλεία. Μέχρι στιγμής έχουν κριθεί κατεδαφιστέα 150 σπίτια, σε Ηλεία και Αχαΐα σύμφωνα με στοιχεία από τα συνεργεία των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ που κάνουν αυτοψίες. Ειδικότερα στο Νομό Ηλείας από 45 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν, μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 621 αυτοψίες στους Δήμους, Βουπρασίας, Γαστούνης, Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Αμαλιάδος, Πηνείας, Λεχαινών, Ωλένης, Τραγάνου, Πύργου και Ιάδρανου. Κρίθηκαν 264 σπίτια μη κατοικήσιμα και εκτιμάται ότι από αυτά τα 80 περίπου είναι κατεδαφιστέα και τα 184 επισκευάσιμα. Στο Νομό Αχαΐας από 40 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν, μέχρι νωρίς το απόγευμα, 482 αυτοψίες στους Δήμους, Πατρέων, Ωλενίας, Μόμβρης, Φαρρών, Λαρίσσου, Δύμης, Παραλίας και Βραχνέικων. Κρίθηκαν 240 σπίτια μη κατοικήσιμα εκ των οποίων τα 70 περίπου είναι κατεδαφιστέα και τα 170 επισκευάσιμα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, έγιναν περισσότερες από 1500 αυτοψίες.

    Τα πρώτα μέτρα

    Βοήθεια στους πληγέντες καταφθάνει από διάφορα σημεία της Ελλάδας και από αρκετούς φορείς. Η κυβέρνηση, μετά και την περιοδεία στελεχών της στις σεισμόπληκτες περιοχές, ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί άμεσα έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους έχασαν τη μόνιμη κατοικία τους, ενώ βοήθεια 2.000 ευρώ, θα χορηγήσει σε κάθε σεισμόπληκτο η ΚΕΔΚΕ. Επίσης θα δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έκτακτη οικονομική ενίσχυση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους πληγέντες Δήμους για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών και θα ισχύσει επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία κρίθηκε ακατάλληλη. Το έκτακτο πρώτο βοήθημα των 3.000 ευρώ θα εφαρμοστεί χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία όπως ίσχυσε και στην περίπτωση των πυρόπληκτων, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, περιλαμβάνονται δωρεάν αποκατάσταση των ζημιών και δωρεάν χτίσιμο των σπιτιών που θα κριθούν κατεδαφιστέα. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, 60 κλιμάκια με μηχανικούς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν και μέχρι αύριο θα έχουν κάνει καταγραφή για το ποια κτίρια θα κριθούν κατεδαφιστέα και σε ποια θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Για την κόντρα των σεισμολόγων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι, όταν έχουν ενδείξεις, πρέπει να τις καταθέτουν, αλλιώς χάνουν την αξιοπιστία τους. Ο. Σουφλιάς ανέφερε επίσης ότι η ομάδα ΒΑΝ δεν είχε ενημερώσει για επικείμενο σεισμό και ο μόνος που κατά καιρούς έχει δώσει στοιχεία είναι ο κ. Παπαζάχος. Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: "Αυτές τις ώρες που βρισκόμαστε στο Λουξεμβούργο, στη Σύνοδο των Υπουργών το μυαλό μας βρίσκεται κοντά στους κατοίκους της Αχαΐας και της Ηλείας οι οποίοι δοκιμάζονται για άλλη μια φορά μετά τις πυρκαγιές. Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επεξεργάζεται μέτρα για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, όπως είχαμε κάνει και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Όλοι οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου, ΟΑΕΔ, Οργανισμός Εργατικής Εστίας, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καθώς και το ΙΚΑ θα συστρατευτούν, λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν είτε στη χορήγηση επιδομάτων είτε σε οικονομικές ελαφρύνσεις. Μέριμνα θα υπάρξει και για την ανακατασκευή κατοικιών καθώς και για την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης ανάγκης. Για όλα τα παραπάνω θα γίνουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις".

    Οδηγίες για τους πολίτες

    Μετά το τέλος της σύσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης δήλωσε ότι: "Οι πληγέντες πολίτες θα πρέπει ωστόσο να υποβάλλουν αίτηση ως εξής: Πρώτον, για το βοήθημα των 3.000 ευρώ θα απευθύνονται μόνο στην Αγροτική Τράπεζα, με την ταυτότητα τους, αλλά και βεβαίωση του Δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι τους έχει υποστεί ζημιές και κρίνεται πως δεν είναι κατοικήσιμο. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται στις αναφερθείσες κατηγορίες δικαιούνται και τις 3.000 ευρώ που είναι βοήθημα για τις πρώτες άμεσες ανάγκες και τις 10.000 ευρώ που αφορούν την οικοσκευή τους. Δεύτερον, οι μη μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικό δηλαδή, δεν μένουν "ξεκρέμαστοι". Υπάγονται στις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τους σεισμόπληκτους. Επιπλέον, παρότι δεν προβλέπεται από αυτόν το νόμο για τους σεισμοπλήκτους, και σε αυτούς θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν με δαπάνες της πολιτείας τα σπίτια τους. Μέτρα θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί το καλοκαίρι, και θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε λίγες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης, χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ως εξής: Από 200.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας. Από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους σεισμόπληκτους Δήμους".

    Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων για ένα έτος, τόσο για τους ιδιώτες και τους αγρότες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν, ανακοίνωσε η Αγροτική Τράπεζα, ενώ η ΟΤΟΕ ανέστειλε την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που είχε εξαγγείλει για την Παρασκευή στο νομό Αχαΐας.

    [02] Πολιτική

    Περιοδείες στις σεισμόπληκτες περιοχές

    Πολιτικά κλιμάκια σε Αχαΐα και Ηλεία

    9/6/2008 22:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 22:16:12)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Κλιμάκια των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, περιοδεύουν στις σεισμόπληκτες περιοχές, παίρνοντας μέρος σε συσκέψεις και διατυπώνοντας προτάσεις για λήψη μέτρων. Ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε την κυβέρνηση, να προσφέρει άμεση και ουσιαστική βοήθεια. Επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του, Γιάννης Ραγκούσης, επισκεπτόμενος περιοχές που επλήγησαν, ζήτησε την αποστολή δυνάμεων του Στρατού για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των κτιρίων στην Ηλεία και την Αχαΐα, καθώς επίσης και τη στήριξη των πληγέντων ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα. Σε ανακοίνωση για τον σεισμό που έπληξε την ΒΔ Πελοπόννησο το ΚΚΕ συλλυπείται τις οικογένειες των νεκρών και καλεί τους εργαζόμενους "να θέσουν στους κύριους στόχους της πάλης το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τώρα, προτού να είναι αργά". "Ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος, κυριολεκτικά γυμνός, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα" αναφέρει το ΚΚΕ και ζητάει "να αρχίσουν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πρώτα απ όλα στις μεγάλες πόλεις της χώρας". Επίσης επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις "εξαιρετικά σεισμογενείς" περιοχές και προσθέτει ότι "επιστήμονες προέβλεπαν ότι τι επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν νέες εστίες". Για περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας, το KKE ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα όπως: ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα στήριξης των πληγέντων και ειδικά επιπλέον μέτρα για τους τυχόν άνεργους που κτυπήθηκαν από το σεισμό. Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αντώνη Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ περιόδευσε τη Δευτέρα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, ενώ την Τρίτη, περιοδεία στην Ηλεία θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο, βουλευτή του κόμματος. Έκτακτη Σύσκεψη Ηλείων της Αθήνας από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη στις σεισμόπληκτες περιοχές και τους κατοίκους τους πραγματοποιείται την Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008, ώρα 7μμ στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Κοντά στους Δήμους του νομού μας, που χτυπήθηκαν απ τον Εγκέλαδο, βρέθηκε από την πρώτη ώρα του σεισμού ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς υπό το Νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλο. Ο κ. Τσούκαλης, δήλωσε ότι ελπίζει: "οι σεισμόπληκτοι να έχουν καλύτερη τύχη από τους πυρόπληκτους του νομού μας". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό.

    [03] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Μικρή υποχώρηση

    9/6/2008 21:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/6/2008 23:18:02)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Μετά το ρεκόρ των 139 δολαρίων, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σημείωσε μικρή υποχώρηση, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα ρεκόρ. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού εμφάνιζε υποχώρηση κατά 1,36 δολάρια και βρισκόταν στα 137,18 δολάρια το βαρέλι. Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Ιουλίου- υποχωρούσε κατά 1,47 δολάρια, στα 136,22 δολάρια το βαρέλι. Τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσαν οι τιμές την Παρασκευή, έκαναν την τιμή του αργού να ξεπεράσει και τα 139 δολάρια το βαρέλι, καθώς μέσα σε δύο ημέρες η τιμή του ενισχύθηκε κατά 16 δολάρια, ανακάμπτοντας από τη σημαντική μείωση (συνολικά 12 δολαρίων) που είχε σημειώσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης.

    Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν μια σειρά από λόγοι, μεταξύ των οποίων η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, που προβλέπει πως το πετρέλαιο θα "πιάσει" τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου, καθώς και το αδύναμο δολάριο. Με την εκτίμηση για πιθανή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι συμφωνεί και ο επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Goldman Sachs Τζέφρι Κιουρί, ο οποίος θεωρεί ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι εξασθενημένη, αλλά ακόμα πιο πολύ έχει εξασθενήσει η προσφορά. Όπως σημειώνει, "θα έλεγα ότι η πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα έχει αυξηθεί σημαντικά... μέσα στο καλοκαίρι". Το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς η απασχόληση στις ΗΠΑ -το Μάιο- σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση των τελευταίων 22 ετών.

    Επιπλέον, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ για το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η εξασθένηση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" πάνω από τα 135 δολάρια.

    Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η αναταραχή συνεχίζεται, με το ακριβό πετρέλαιο και τις ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα να πυροδοτούν δυναμικές κινητοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, με τους Ισπανούς ιδιοκτήτες φορτηγών να κατεβαίνουν σήμερα σε απεργία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Γάλλων συναδέλφων τους, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

    Στα 1,573 δολάρια το ευρώ

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματευόταν μεταξύ των 1,5665 - 1,5845 δολαρίων, ενώ το απόγευμα βρισκόταν στα 1,573 δολάρια έναντι των 1,5778 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Σημαντική ενίσχυση εμφάνισε σήμερα το ευρώ και έναντι του γεν, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο (166,79) από την αρχή του έτους. Κινητήρια δύναμη για την ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί η προσδοκία αύξησης των επιτοκίων από την EKT στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησε η Fed την μείωση των επιτοκίων της, μέχρι και σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα έχει διολισθήσει κατά 11% έναντι του ευρώ και κατά 9% έναντι του γεν.

    Πάντως μετά την ανακοίνωση της Lehman Brothers, με την οποία η επενδυτική τράπεζα γνωστοποίησε ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει 6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά

    Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα (ΗΔΑΤ) η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 510 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγορών και τα 380 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20/07/2018 με 275 εκατ. ευρώ και στον πενταετή τίτλο λήξεως 20/08/2013, με 65 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 0,65%, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 5,13% έναντι 4,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις μεσοπρόθεσμες διάρκειες σημείωσαν περαιτέρω άνοδο. Ετσι, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 5,42% από 5,12% την Παρασκευή.

    Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 5,29% από 5,03%, στο εξάμηνο το euribor κυμαίνονταν στο 5,12% από 4,93%, στο τρίμηνο στο 4,96% από 4,86% και στο μήνα στο 4,47%.

    [04] To the Achaia & Ilia Quake-Stricken

    Support Measures

    09 Ιουν 2008 21:24:0 (Last updated: 09 Ιουν 2008 23:03:2)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA

    Achaia and Ilia inhabitants, who experienced the 6.5-magnitude quake, are afraid that powerful aftershocks will follow. The Sunday quake derived from a non-mapped fault. Damages were recorded in Arcadia and Aitoloakarnania. Meanwhile, the homeless and victims are receiving medical aid and tents, while Regional Chief Spyros Spyridon ordered the evacuation of Santameri, Portes and Haravgi at the prefecture of Achaia in 48 hours due to the risk of landslides. Two people were killed from the quake and 178 were injured in Achaia and 49 in Ilia. Until now, 150 houses in Ilia and Achaia will have to be demolished, while from an additional 264 houses in Ilia 80 will have to be demolished and 184 repaired. Moreover, in the prefecture of Achaia 70 houses will have to be demolished and 170 repaired.

    Meeting at Maximos Mansion

    A meeting on the restoration of damages was chaired at Maximos Mansion by Prime Minister Kostas Karamanlis in the presence of ministers. It was decided that repairs of damaged houses would be made for free, while those demolished would be rebuilt for free. Referring to VAN group Environment Minister George Souflias stated that they had not informed the authorities about the imminent quake, adding that the only seismologist who have provided the authorities with data was Mr Papazahos. In parallel, Employment Minister said from Luxemburg that her ministry is examining measures it will take to the relief of the quake-stricken, while the competent organizations will see that allowances are given to the victims and houses repaired.

    Instructions to the Citizens

    After the meeting, government spokesman Theodoros Roussopoulos said that to receive the 3,000-euro allowance the quake-hit should refer to the Agricultural Bank carrying with them their ID. In addition, they should carry documents that prove their house is not safe to live in. The 3,000-euro allowance will be followed by a 10,000-euro allowance for their household stuff.

    In parallel, the Interior ministry will distribute economic aid amounting to 200,000 euros to each of the prefectures of Achaia and Ilia and 150,000 euros to each of t he quake-hit municipalities.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    The Day After

    [05] Κόσμος

    Πρώην στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    Έκδοση της Μ. Πετρέλα στην Ιταλία

    9/6/2008 21:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Υπεγράφη σήμερα από την γαλλική κυβέρνηση απόφαση έκδοσης στη χώρα της, της Ιταλίδας Μαρίνας Πετρέλα, πρώην στελέχους των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Η Πετρέλα, που βρίσκεται έως τώρα σε γαλλική φυλακή και έχει καταδικαστεί στην Ιταλία για εγκληματική δράση, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του γάλλου πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης της Μαρίνας Πετρέλα, μετά από αίτημα της Ιταλίας. Το πρώην στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2007 και τέθηκε σε κράτηση με προοπτική να εκδοθεί από τη Γαλλία προς την Ιταλία σύντομα. Η Μαρίνα Πετρέλα έχει καταδικαστεί στην Ιταλία το 1992, για εγκληματικές πράξεις και συγκεκριμένα σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός αστυνομικού αξιωματούχου και για τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού του το 1981 στη Ρώμη καθώς και για την απαγωγή ενός δικαστή, για πολλές κλοπές και για επιθέσεις. Η 53χρονη σήμερα Ιταλίδα, συνελήφθη πέρσι τον Αύγουστο κοντά στο Παρίσι όπου ζούσε και ήταν ένα από τα δώδεκα άτομα που καταζητούνταν για εγκληματική δράση στην Ιταλία. Η Μαρίνα Πετρέλα ζούσε επί 20 χρόνια στη Γαλλία και εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός. Έχει παντρευτεί ένα Γάλλο και έχει μαζί του μια κόρη δέκα χρόνων σήμερα. Έχει άλλη μια κόρη που την απέκτησε όταν ήταν φυλακισμένη στην Ιταλία, το 1983.

    [06] Κοινωνία

    Του δήμου Θεσσαλονίκης

    Το "Παντοπωλείο Αγάπης"

    9/6/2008 21:37:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το "Παντοπωλείο Αγάπης" του δήμου Θεσσαλονίκης που θα διανέμει τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, εγκαινίασε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το "Παντοπωλείο" βρίσκεται στο ισόγειο της Στέγης Αστέγων του δήμου (Σιατίστης 12 και Φιλίππου) και εκεί σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα διανέμονται κάθε Δευτέρα απόγευμα δέματα τροφίμων σε τριάντα άπορες οικογένειες, που θα εναλλάσσονται κάθε δύο μήνες. Όσον αφορά την επιλογή των οικογενειών, θα γίνεται με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια από τη διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Για ένα ακόμα λιθαράκι στη μεγάλη κοινωνική προσφορά του δήμου Θεσσαλονίκης μίλησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριο Δεληγιάννη μοίρασαν τα τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

    [07] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Καταδίκη 22χρονης για παιδοκτονία

    9/6/2008 20:38:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε δύο έτη με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης 22χρονη που κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της παιδοκτονίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η κατηγορούμενη έμεινε έγκυος από 27χρονο με τον οποίο διατηρούσε δεσμό, ωστόσο, παρά το βάρος που απέκτησε κι ενώ υποψιάστηκε πιθανή εγκυμοσύνη, το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα είχε κανονικά έμμηνο ρήση την οδήγησε στην απόφαση να μην επισκεφθεί κάποιο γιατρό. Το Φεβρουάριο του 2005 την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού την ώρα που βρισκόταν στην τουαλέτα του σπιτιού της σε χωριό της Ημαθίας, αλλά γέννησε το παιδί που κυοφορούσε χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Όμως μέσα στον πανικό της η νεαρή γυναίκα, επιχειρώντας με ψαλιδάκι να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο, λόγω του κακού φωτισμού του χώρου, έφερε πολλαπλά τραύματα στο νεογνό. Όταν έφτασε με το ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της περιοχής, οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του νεογνού. Το δικαστήριο αναγνώρισε στην 22χρονη το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, καθώς επίσης αυτό της μετεφηβικής ηλικίας το διάστημα που συνέβη το περιστατικό. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Τσίπρα -Φασούλα

    9/6/2008 20:07:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τον δήμαρχο Πειραιά συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Φασούλας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Συνασπισμού δήλωσε ότι ο δήμος Πειραιά βρίσκεται "στο χείλος του γκρεμού". Ο δήμαρχος Πειραιά εξέθεσε τα προβλήματα του δήμου στον πρόεδρο του ΣΥΝ και ζήτησε την κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση, που όπως είπε, βρήκε από τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στις δηλώσεις του τόνισε ότι στα προβλήματα του δήμου Πειραιά αντικατοπτρίζεται η χρεοκοπία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία έχει οδηγηθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παρακράτηση του φόρου, που αποτελεί παράγοντα όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και πρόσθεσε ότι θα συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση που οργανώνει για τις 13 Ιουνίου ο κ. Φασούλας, εφόσον αυτό μπορεί να συντελέσει στην αλλαγή της πολιτικής του κράτους. Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας δεν πρέπει να έχουν την τύχη άλλων επιχειρήσεων, είπε, αναφερόμενος για παράδειγμα στην Ολυμπιακή, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αποδοθούν τα χρωστούμενα στους δήμους.

    [09] Κοινωνία

    Επικύρωση των ποινών

    Ο Άρειος Πάγος για το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα"

    9/6/2008 20:02:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Την επικύρωση των ποινών που είχαν επιβληθεί από το πενταμελές Εφετείο του Πειραιά, επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, για το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα" στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000. Στο ναυάγιο που είχε γίνει έξω από το λιμάνι της Πάρου, είχαν χάσει τη ζωή τους 80 άτομα. Οι καταδικασθέντες από το πενταμελές Εφετείο ήταν ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής σε κάθειρξη 12 ετών, ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και δέκα μηνών, ο πρώτος μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7,5 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση πέντε ετών (εξαγοράσιμη) και οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας (MINOAN FLYING DOLPHINS) Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος σε φυλάκιση 2,5 ετών ο καθένας. Οι ποινές για τον κ. Κληρονόμο και τον κ. Βικάτο είναι εξαγοράσιμες.

    [10] Μ. Ανατολή

    Δαμασκός, Συρία

    Διάλογο με τον Αμπάς θέλει ο Μέσααλ

    9/6/2008 19:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τη βούληση του κινήματός του να αρχίσει διάλογο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε σήμερα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μέσααλ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Σύρο ΥΠΕΞ Ουαλίντ Μοάλεμ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana. Η συνομιλία ανάμεσα σε Μοάλεμ και Μέσααλ επικεντρώθηκε στην "έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Αμπάς υπέρ μιας επανάληψης του διαλόγου με την Χαμάς η οποία τον δέχτηκε στη βάση μιας πρωτοβουλίας της Υεμένης", που έχει παραμείνει νεκρό γράμμα λόγων των διαφορών στην ερμηνεία της, προσθέτει το Sana. Ο κ. Μέσααλ που εδρεύει στην Δαμασκό "χαιρέτισε την υποστήριξη που προσφέρει η Συρία στο παλαιστινιακό ζήτημα και τόνισε ότι η Χαμάς θέλει να δεσμευτεί σε διάλογο για την επίτευξη της συμφιλίωσης (με την Φάταχ του κ. Αμπάς) και να διατηρηθούν τα εθνικά και νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού". Η Συρία χαιρέτισε την Πέμπτη την πρωτοβουλία του Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένη, ως πρόεδρος της τελευταίας αραβικής διάσκεψης κορυφής "να βοηθήσει να αρχίσει ο διάλογος, και να τον κάνει να επιτύχει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 June 2008 - 20:50:12 UTC