Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ναυάγιο" η εθνική…
  • [02] Δεκάδες νεκροί στο Σουδάν
  • [03] Sweden Beats Greece 2-0
  • [04] Καταστράφηκαν σπίτια από φωτιές στην Καλιφόρνια
  • [05] Στην Αθήνα η Madonna
  • [06] Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας
  • [07] Νεκροί σε επεισόδια σε Ισπανία-Πορτογαλία
  • [08] Τρομονόμος Μπράουν
  • [09] Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

    [01] Euro 2008

    Ήττα 2-0 από Σουηδία

    "Ναυάγιο" η εθνική

    10/6/2008 23:54:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Ο 100ος αγώνας της εθνικής Ελλάδας στη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς στην πρεμιέρα της στον Δ΄ όμιλο του Euro 2008 η πρωταθλήτρια Ευρώπης ηττήθηκε με 2-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Σουηδίας (67΄ Ιμπραϊμοβιτς, 72΄ Χάνσον) στο Σάλτσμπουργκ, στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε κακή εμφάνιση, καθώς εμφανίστηκε άτολμη, αγχωμένη και χωρίς φαντασία, υποταγείσα φυσιολογικά στους Σκανδιναβούς που ήταν καλύτεροι. Η συνέχεια για τη "γαλανόλευκη" ομάδα δυσκολεύει πλέον με το "καλημέρα", όμως όλα εξαρτώνται από τους διεθνείς του Ότο Ρεχάγκελ στα δύο παιχνίδια που απομένουν, με τη Ρωσία και την Ισπανία. Για να συντηρήσουν όμως τις όποιες ελπίδες τους, θα πρέπει να εμφανίσουν στη συνέχεια ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και να ξαναγίνουν αυτό για το οποίο άπαντες οι διεθνείς διατείνονται με υπερηφάνεια πως είναι: ομάδα.

    Ο Ρεχάγκελ προτίμησε τη σίγουρη και δοκιμασμένη λύση του 3-5-2, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγουριά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Έτσι ο Γιάννης Αμανατίδης "θυσιάστηκε" για να παίξει ο Παρασκευάς Άντζας, ο οποίος και την απαιτούμενη εμπειρία διαθέτει αλλά και μία εξαιρετική λύση θα πρόσθετε ακόμη απέναντι στα βαριά και ψηλά κορμιά των Σουηδών. Ο Κυργιάκος ήταν πάνω στον Ιμπραϊμοβιτς και ο Άντζας στον Λάρσον, ενώ στις στημένες φάσεις τον πολύπειρο επιθετικό αναλάμβανε ο Κατσουράνης. Ο Δέλλας ήταν στη γνώριμη γι αυτόν θέση του λίμπερο και ο Χαριστέας είχε καθήκοντα δεξιού χαφ, συγκλίνοντας όταν η μπάλα ανέβαινε προς την περιοχή των Σουηδών, ενώ από στην απέναντι πλευρά ήταν το "πεδίο δράσης" του Καραγκούνη, με τον Γκέκα στο "κεφάλι" της επίθεσης.

    Από την άλλη πλευρά, ο Λαρς Λάγκερμπακ παρέμεινε πιστός στο αγαπημένο του 4-4-2, με μοναδική "έκπληξη" στη σύνθεση που παρέταξε τη χρησιμοποίηση του Ντάνιελ Άντερσον αντί του Τομπίας Λίντεροτ στη μεσαία γραμμή. Η πείρα του Αλεξάντερσον υπερίσχυσε των νιάτων και του ταλέντου του Στορ στη δεξιά πλευρά της σουηδικής άμυνας, ο Μίκαελ Νίλσον κάλυψε το αριστερό άκρο απόντος του Έντμαν και οι Μέλμπεργκ, Χάνσον ήταν τα στόπερ, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει τη φύλαξη του Γκέκα.

    Το πρώτο "σκίρτημα" στις εξέδρες καταγράφηκε στο 7ο λεπτό, όταν η ατομική προσπάθεια του Χαριστέα κατέληξε σε αδύναμο σουτ που μπλόκαρε ο Ισακσον. Τέσσερα λεπτά αργότερα, το εν κινήσει σουτ του Άντερς Σβένσον δεν ανησύχησε την ελληνική εστία και κάπου εκεί ο γρήγορος ρυθμός του αρχικού δεκάλεπτου κόπασε. Αμφότεροι οι αντίπαλοι έδιναν χώρους προκειμένου να εκμεταλλευτούν τυχόν λάθος και να χτυπήσουν στην αντεπίθεση, στοιχείο που είχε άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αγώνα. Απούσης της εύκολης κάθετης πάσας, η εθνική προσπάθησε σε κάποιες περιπτώσεις να παίξει με "40αρες" πάσες, προεξάχοντος του Δέλλα και του Μπασινά με τα πολύ καλά δεξιά πόδια. Οι μακρινές μπαλιές στόχευαν τον Καραγκούνη στην αριστερή πλευρά, που ήταν ο "αδύναμος κρίκος" στην άμυνα των Σουηδών, καθώς ο διεθνής μέσος του Παναθηναϊκού (που απόψε έπαιξε ακραίος) μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον συμπαίκτη του στους "πράσινους", Μίκαελ Νίλσον. Παράλληλα, ο Τοροσίδης ανέβαινε συχνά από την ίδια πλευρά αλλά σε δύο περιπτώσεις, αν και μόνος, ο Καραγκούνης δεν του πέρασε τη μπάλα αλλά προτίμησε να συγκλίνει, προκαλώντας τη διαμαρτυρία του Τοροσίδη. Συν τοις άλλοις οι Έλληνες μέσοι (Μπασινάς, Καραγκούνης) δεν γύριζαν να πάρουν και να κατεβάσουν τη μπάλα, με αποτέλεσμα αυτή να περιφέρεται ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς, που με τη σειρά τους κατέφευγαν σε μακρινές μπαλιές όταν πιέζονταν.

    Σε έναν ποιοτικά κακό αγώνα, λοιπόν, η πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία δημιουργήθηκε στο 32΄, όταν στη σέντρα του Λιούνγκμπεργκ ο Νικοπολίδης άφησε ημιτελή την έξοδό του και ο Ιμπραϊμοβιτς με γυριστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό (33΄), στη σέντρα του Σεϊταρίδη παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ ο Μέλμπεργκ, ενώ στο 44΄ το δυνατό μακρινό σουτ του Μπασινά παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Ίσακσον (έσκασε μπροστά του), ο οποίος απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ.

    Στην επανάληψη, ο Σαμαράς πήρε τη θέση του Γκέκα και στο 48΄ οι Σουηδοί έχασαν δεύτερη καλή ευκαιρία, με τον Βίλχεμσον να πλασάρει από πλάγια δεξιά πάνω από τον Νικοπολίδη αλλά και το οριζόντιο δοκάρι. Στο 62΄, ο Καραγκούνης έκλεψε τη μπάλα και μπήκε μετωπικά, αλλά αντί να πασάρει δεξιά του στον αμαρκάρισμο Σαμαρά προτίμησε να ολοκληρώσει τη φάση μόνος αλλά και τα δύο σουτ που επιχείρησε μπλοκαρίστηκαν από τους αντίπαλους αμυντικούς. Στο 65΄ στη σέντρα του Δέλλα ο Χάνσον παραλίγο να σημειώσει ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ, υποχρεώνοντας τον Ίσακσον στην απόκρουση του αγώνα και στο αμέσως επόμενο λεπτό.

    Στο 67΄ ο Ιμπραϊμοβιτς δικαιολόγησε τη φήμη που τον ακολουθεί, καθώς με ένα εξαιρετικό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής νίκησε τον Νικοπολίδη κάνοντας το 0-1 (η Ελλάδα ήταν τυπικά γηπεδούχος) και στο 72΄ ήρθε νέα "ψυχρολουσία", καθώς ο ξεχασμένος στην ελληνική άμυνα Χάνσον έκανε το 0-2 σε φάση διαρκείας, και αφού ο Νικοπολίδης (είχε αποκρούσει το αρχικό πλασέ του Βίλχεμσον) και οι Κυργιάκος, Σεϊταρίδης δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τη μπάλα. Λίγο νωρίτερα, ο Ρεχάγκελ είχε αντικαταστήσει τον Δέλλα με τον Αμανατίδη αλλάζοντας και τη διάταξη σε 3-4-3, με τον Αμανατίδη δεξιά, τον Σαμαρά αριστερά και τον Χαριστέα σέντερ φορ, αλλά ήταν πια αργά... Στο 87΄ ο Τοροσίδης πλευροκόπησε την αντίπαλη άμυνα και από πλάγια αριστερά προτίμησε το σουτ αντί της πάσας, και φυσικά ανακόπηκε, στην τελευταία καλή στιγμή της αναμέτρησης.

    Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)

    Κίτρινες: Χαριστέας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Δέλλας (70΄ Αμανατίδης), Άντζας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Χαριστέας, Γκέκας (46΄ Σαμαράς).

    ΣΟΥΗΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ισακσον, Αλεξάντερσον (74΄ Στορ), Μ. Νίλσον, Μέλμπεργκ, Χάνσον, Ντ. Αντερσον, Λιούνγκμπεργκ, Βίλχεμσον (78΄ Ρόζενμπεργκ), Σβένσον, Λάρσον, Ιμπραϊμοβιτς (71΄ Ελμάντερ).

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ =========

    10 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Ισπανία-Ρωσία 4-1 Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Σουηδία 0-2 14 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Σουηδία-Ισπανία (19:00) Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Ρωσία (21:45) 18 Ιουνίου Ίνσμπρουκ Ρωσία-Σουηδία (21:45) Σάλτσμπουργκ Ελλάδα-Ισπανία (21:45)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

    Ισπανία 1 1 0 0 4-1 3 Σουηδία 1 1 0 0 2-0 3 Ελλάδα 1 0 0 1 0-2 0 Ρωσία 1 0 0 1 1-4 0

    [02] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί στο Σουδάν

    11/6/2008 8:31:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 66 αγνοούνται, μετά την πυρκαγιά σε αεροσκάφος των αερογραμμών του Σουδάν, που προερχόταν από το Αμμάν της Ιορδανίας με 217 επιβαίνοντες.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ κατά την προσγείωση του Airbus A310 στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη την ώρα επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    Νωρίτερα, οι αρχές έκαναν λόγο για 120 νεκρούς. Σε εξέλιξη οι έρευνες για την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων του δυστυχήματος.

    [03] Sweden Beats Greece 2-0

    10 Ιουν 2008 23:54:0

    By Ampelakis Spyros

    Sources: AP

    Swedens Zlatan Ibrahimovic found his long-lost scoring touch and defending champion Greece fell victim to it, losing to Sweden 2-0 Tuesday night in Group 4 in the European Championship.

    Ibrahamovic with a powerful right-footed shot in the 67th minute. Petter Hansson scored five minutes later off a scramble misplayed by the Greek defense.

    Lineups:

    Sweden: Issakson, Alexandersson, Nilsson, Hansson, Mellberg, Wilhelmsson (78' Rosenburg), Ljunberg, Svensson, Linderoth, Ibrahimovic (71' Elmander), Larsson

    Greece: Nikopolidis, Seitaridis, Torosidis, Kyrgiakos, Dellas (70' Amanatidis), Katsouranis, Basinas, Karagounis, Charisteas, Antzas, Gekas (46' Samaras)

    [04] Κόσμος

    Καταστράφηκαν σπίτια από φωτιές στην Καλιφόρνια

    11/6/2008 10:36:00

    Τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους κατέστρεψαν επτά σπίτια, 20 οικιστικά συγκροτήματα και μια μικρή πολυκατοικία στο Στόκτον της Καλιφόρνιας, μιας περιοχής που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τις τραπεζικές υποθήκες. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά επέστρεψαν στο έργο της κατάσβεσης που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Στόκτον Πητ Σμιθ. Οι αρχές δεν έχουν υπολογίσει ακόμα τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξ αιτίας των πυρκαγιών, όπως ανέφερε ο Σμιθ.

    Το Στόκτον είναι μια πόλη 300.000 κατοίκων και βρίσκεται 113 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

    [05] Πολιτισμός

    Στην Αθήνα η Madonna

    11/6/2008 10:23:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Επιβεβαιώθηκε τελικά η εμφάνιση της βασίλισσας της ποπ στην Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά την "Confessions Tour", την πιο πετυχημένη εμπορικά τουρνέ από γυναίκα καλλιτέχνη, η Madonna ξαναβγαίνει στο δρόμο με την "Sticky & Sweet Τour" για την προώθηση του νέου της, ενδέκατου, άλμπουμ "Hard Candy". Με αφετηρία το Κάρντιφ στις 23 Αυγούστου, και με ελάχιστες ημερομηνίες στην Ευρώπη, η Madonna συμπεριέλαβε και την Αθήνα στην περιοδεία της.

    Τη σκηνοθεσία της περιοδείας υπογράφει o Jamie King, ενώ υπεύθυνος της μουσικής ενορχήστρωσης θα είναι για μια ακόμη φορά ο Kevin Antunes.

    Η προπώληση των εισιτήριων ξεκινά στις 27 Ιουνίου.

    Λεπτομέρειες σχετικά με τα εισιτήρια

    Η προπώληση των εισιτηρίων για την "Sticky and Sweet" εμφάνιση της Madonna στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και οι διαβαθμίσεις των τιμών τους ( Price Level ) είναι:

    PL1 ( VIP ) 250 ευρώ, καθήμενοι σε αριθμημένες θέσεις στην ειδική VIP περιοχή στις κερκίδες του σταδίου PL2 110 ευρώ, καθήμενοι σε αριθμημένες θέσεις στις κερκίδες του σταδίου PL3 100 ευρώ, καθήμενοι σε αριθμημένες θέσεις στις κερκίδες του σταδίου PL4 85 ευρώ, καθήμενοι σε αριθμημένες θέσεις στις κερκίδες του σταδίου PITCH A 90 ευρώ, όρθιοι , γενικής εισόδου στην αρένα, αλλά σε ειδική περιοχή μπροστά από τη σκηνή PITCH B 80 ευρώ, όρθιοι γενικής εισόδου στην αρένα.

    Σημεία προπώλησης και ώρες λειτουργίας: ΤΙCKET HOUSE , Αθήνα, Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς) Τηλ: 210 3608366 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:30-18:30 Σάββατο: 10:30-16:00

    Θεσσαλονίκη, Πλατεία Αριστοτέλους 10 ( Tαμείο 2 Κινηματογράφου Ολύμπιον) Τηλ: 2310 378691 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:30-18:30 Σάββατο: 10:30-16:00

    [06] Κοινωνία

    Πλήρης αποκατάσταση

    Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας

    11/6/2008 10:06:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας με εκδήλωση μικρής έκτασης πυρκαγιάς, σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, την ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο ΕΙΔΟΜΕΝΗ-ΑΘΗΝΑ.

    Πρόκειται για την αυστριακή εμπορική αμαξοστοιχία 80 911, η οποία κατά την είσοδό της στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, εκτροχιάστηκε το ένατο από τα 18 βαγόνια της και σημειώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά, η οποία κατασβήστηκε μετά από λίγο από την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν διακόπηκε η κυκλοφορία των επιβατικών αμαξοστοιχιών.

    Ο εν λόγω συρμός, που μετέφερε ξυλεία και συγκεκριμένα νεβοπάν, εκτροχιάστηκε λόγω τεχνικού προβλήματος και κατά πιθανότητα -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- εξ αιτίας της ρήξης εκός ρουλεμάν στην βάση του βαγονιού.

    [07] Κόσμος

    Νεκροί σε επεισόδια σε Ισπανία-Πορτογαλία

    11/6/2008 9:37:00

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία που πραγματοποιούν χιλιάδες επαγγελματίες αυτοκινητιστές, διαμαρτυρόμενοι για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Οδηγοί φορτηγών στην Πορτογαλία και την Ισπανία δέχθηκαν λιθοβολισμούς, υπέστησαν θραύση των παραθύρων των οχημάτων τους και διάτρηση των ελαστικών των οχημάτων τους διότι εργάστηκαν στην διάρκεια των απεργιών που κηρύχθηκαν. Η αστυνομία στην Ισπανία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε συνολικά 15 ανθρώπους, κυρίως διαδηλωτές, για διατάραξη της κοινής ειρήνης, απειλές, προπηλακισμούς και επιθέσεις εναντίον απεργοσπαστών ΜΜΕ. Η ισπανική αστυνομία συνόδευσε δεξαμενοφόρα φορτηγά στη Βαρκελώνη για να διανείμουν καύσιμα στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας της κινητοποίησης, που έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων στην Ισπανία και τεράστιες ουρές στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας. Επιτείνοντας το συγκοινωνιακό χάος, οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους άρχισαν και εκείνοι απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Δεκάδες χιλιάδες οι απεργοί

    Ένας Πορτογάλος οδηγός, 52 ετών, σκοτώθηκε την Τρίτη όταν χτυπήθηκε από φορτηγό ενώ επάνδρωνε οδόφραγμα που εμπόδιζε την διέλευση φορτηγών κοντά στην Αλκανένα, βόρεια της Λισσαβόνας. Σύμφωνα με το πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Lusa, ο άνδρας ανέβηκε στο πλάι του φορτηγού επιχειρώντας να εμποδίσει την διέλευσή του κι έπεσε κάτω από τις ρόδες του.

    Αργότερα χθες, οδηγός φορτηγού στην Ισπανία σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε λεωφορείο ενώ μετείχε σε πικετοφορία στη Γρανάδα, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Εκπρόσωποι του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους οδηγούς διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Ισπανική κυβέρνηση μετά το επεισόδιο.

    Δεκάδες χιλιάδες οδηγοί μετέχουν στην απεργία και στις διαδηλώσεις αξιώνοντας από την κυβέρνηση να συμβάλλει για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα κόστη εξ αιτίας της εκθετικής ανόδου της τιμής των καυσίμων, καθώς το πετρέλαιο σημειώνει συνεχώς νέα ιστορικά ρεκόρ.

    Οι αρχές στη βόρεια Ισπανία διέταξαν την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης καθώς πολλά πρατήρια καυσίμων στην περιοχή της Καταλονίας έμειναν από καύσιμα. "Είκοσι δεξαμενοφόρα φορτηγά συνοδευόμενα από την τοπική αστυνομία αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης για να βοηθήσουν στον εφοδιασμό και την διανομή σε πρατήρια καυσίμων στην περιοχή", είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το 40% των πρατηρίων στην περιοχή δεν διαθέτουν πλέον καύσιμα. Ο εφοδιασμός με φρέσκο κρέας, ψάρια και φρούτα στην Μαδρίτη έχει σταματήσει σχεδόν πλήρως, σύμφωνα με στελέχη της Μερκαμαδρίδ, της μεγαλύτερης αγοράς χονδρικής στην Ισπανία. Κατά τις ίδιες πηγές, θα σημειωθούν ελλείψεις σε ψάρια από αύριο Πέμπτη και σε άλλα τρόφιμα από τα τέλη της εβδομάδας.

    Αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι τα εργοστάσιά τους, περιλαμβανομένων αυτών των Nissan, Mercedes Benz, Seat και Renault, αναγκάσθηκαν να μειώσουν ή να σταματήσουν την παραγωγή.

    Ισπανοί και Γάλλοι απεργοί σχημάτισαν γραμμές με τα οχήματά τους κατά μήκος των συνόρων, απέκοψαν μια γέφυρα στην Μπιντασόα, στην δυτική Χώρα των Βάσκων, και άλλα σημαντικά σημεία διέλευσης. Στη Γαλλική πλευρά, οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης ήταν γεμάτες με φορτηγά ως το Μπορντό, 200 χιλιόμετρα μακριά.

    Η Φεναντισμέρ, η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των Ισπανών οδηγών φορτηγών, κήρυξε απεργία επ αόριστον την Δευτέρα. Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση απέτυχαν, σύμφωνα με την διοίκηση του συνδικάτου.

    [08] Κόσμος

    "Σκληρή μάχη για τρομονόμο"

    Τρομονόμος Μπράουν

    11/6/2008 9:16:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Σκληρή μάχη στη Βουλή αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν, στην ψηφοφορία για ένα νομοθέτημα που προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του χρονικού ορίου κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία χωρίς την απαγγελία κατηγορίες.

    Αν και μία νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ισχυρή υποστήριξη για το προταθέν μέτρο μεταξύ του πληθυσμού (69% υπέρ έναντι 24% κατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για την Daily Telegraph, 40% υπέρ και 33% υπέρ αν υπάρχουν επαρκή εχέγγυα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Populus για την εφημερίδα The Times), ώστε ο χρόνος κράτησης να επεκταθεί στις 42 ημέρες -από τις 28 χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγοριών- πολλοί βουλευτές του Εργατικού κόμματος αναμένεται να εξεγερθούν και να ψηφίσουν εναντίον του νομοσχεδίου.

    Η υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ έχει ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους της για το σχέδιο, κι εκπρόσωπός της είπε στους δημοσιογράφους ότι "χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά" για να πεισθούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

    Πολλές αντιδράσεις και εσωτερικοί "αντάρτες"

    Εκτιμάται ότι οι "αντάρτες" μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 50. ωστόσο, το Εργατικό κόμμα έχει πλειοψηφία 66 εδρών. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μπράουν δεν αποκλείεται να ζητήσει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, προκειμένου να αποσπάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Σε μία ένδειξη του πόσο κρίσιμη θεωρεί την ψηφοφορία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, αναγκάσθηκε να διακόψει την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή και να επιστρέψει στο Λονδίνο ώστε να ψηφίσει.

    Το ενδεχόμενο της ήττας προβληματίζει τον πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου έχει καταγράψει ποσοστά που πλησιάζουν ιστορικά ναδίρ του και έχει υποστεί ήττες στις τοπικές εκλογές, με σημαντικότερη αναμέτρηση αυτή για την δημαρχία του Λονδίνου.

    Ωστόσο, εναντίον του νομοσχεδίου τάσσονται βουλευτές, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μουσουλμανικές οργανώσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία, ο οποίος κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση από τη Γενεύη να "αποσύρει το νομοσχέδιο ή να αναβάλει τη λήψη απόφασης γι αυτό".

    Ο προκάτοχος του Μπράουν, Τόνυ Μπλαίρ, παλαιότερα είχε επιχειρήσει -και αποτύχει- τότε να αυξήσει το όριο από τις 14 ημέρες το ανώτερο, στις 90, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

    [09] Κόσμος

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

    11/6/2008 8:58:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 10 Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν, καθώς δυνάμεις υπό διοίκηση των ΗΠΑ έδιναν μάχη με εξτρεμιστές οι οποίοι επιχειρούσαν να εισδύσουν στο Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν αργά χθες Τρίτη σε μεθοριακό φυλάκιο στην Μοχμάντ, στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών.

    "Οι εξτρεμιστές εξαπέλυσαν μια διασυνοριακή επίθεση στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 10 στρατιώτες μας σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση των δυνάμεων που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν", είπε ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

    Ο αξιωματούχος δεν είπε εάν οι δυνάμεις που ενεπλάκησαν σε μάχη με τους εξτρεμιστές ανήκαν στην διοίκηση του ΝΑΤΟ ή της χωριστής αμερικανικής διοίκησης. Δεν διευκρίνισε επίσης τον τρόπο που σκοτώθηκαν οι Πακιστανοί στρατιώτες, όμως κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι επρόκειτο για αεροπορική επίθεση.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει αργά χθες Τρίτη ότι η αντεπίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε με μη-επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ που εκτόξευσε πύραυλο στην περιοχή.

    Άλλες πηγές, που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Geo του Πακιστάν, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι μέλη παραστρατιωτικής μεθοριοφυλακής κι όχι της τακτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων και ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 13 στρατιωτικούς, περιλαμβανομένου ενός ταγματάρχη, και τεσσάρων αμάχων.

    Στην περιοχή επικρατεί ένταση, καθώς ο στρατός του Αφγανιστάν φέρεται να θέλει να δημιουργήσει φυλάκια σε έδαφος που οι Πακιστανοί θεωρούν ότι ανήκει στη χώρα τους.

    Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Aaj του Πακιστάν δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, καθώς μετέδωσε ότι Αφγανοί στρατιώτες κατέλαβαν φυλάκιο κι ότι αποχωρούσαν, μετά από διαμαρτυρία των Πακιστανών, όταν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν επίθεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 June 2008 - 8:50:08 UTC