Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός ΚΟ ο Σημίτης
  • [02] Δεν θα καταργηθεί το 48ωρο
  • [03] Simitis Ousted from P.G.
  • [04] Ενισχύει την παρουσία της στο Αφγανιστάν
  • [05] "Σταθερή η στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία"
  • [06] Συνάντηση Αλογοσκούφη - Φασούλα
  • [07] Διαδηλώσεις και στο Βέλγιο
  • [08] Νέες επαφές για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [09] Εξελίξεις στην υπόθεση Siemens
  • [10] Πτωτικές τάσεις
  • [11] Προφυλάκιση για την υπόθεση των ομολόγων
  • [12] Παρέμβαση Παπούλια για την ακρίβεια
  • [13] Εκτροχιασμός τρένου στη ρωσική Άπω Ανατολή
  • [14] Θετικό κλίμα στη συνάντηση Αλογοσκούφη-ΚΕΔΚΕ

    [01] Πολιτική

    Αναμένεται αντίδρασή του

    Εκτός ΚΟ ο Σημίτης

    12/6/2008 15:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2008 18:47:08)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την απαντητική του επιστολή προς τον Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει τον πρώην πρωθυπουργό εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος, χωρίς ωστόσο να κινήσει την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, σεβόμενος, όπως αναφέρει, την προσφορά του και την κοινή τους πορεία. "Η πολιτική έχει πάντα δύσκολες αποφάσεις" υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, όταν τον ρώτησαν εάν τον βασάνισε η απόφαση που έλαβε. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις αποφάσεις που θα λάβει ο κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε αν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τον Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι η ρήξη προκλήθηκε όταν ο κ. Σημίτης με επιστολή του χθες στον κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν συνυπέγραψε την σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    "Αδικαιολόγητη πολιτική πράξη"

    Στην επιστολή που απευθύνει προς τον πρώην πρωθυπουργό (σημειωτέον στον ενικό), ο κ. Παπανδρέου κατ' αρχάς αναφέρει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες και καθαρές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου και του Πολιτικού Συμβουλίου, οπότε ουσιαστικά δεν υφίσταται.

    Η δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού, η δημόσια διαφοροποίηση, καθώς και η έμπρακτη άρνηση Σημίτη να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασης, χαρακτηρίζονται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως αδικαιολόγητη πολιτική πράξη, καθώς "δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευση του κόμματος, αλλά και σύγχυση και αποπροσανατολισμό στον κόσμο, ο οποίος πλήττεται από την ακρίβεια και τις πολιτικές της ΝΔ".

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι φανερό ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να κινείται εκτός των ορίων του ΠΑΣΟΚ, αυτόνομα και ανεξάρτητα, κάτι το οποίο ο ίδιος κατανοεί, αλλά δεν μπορεί να το δεχθεί.

    Ωστόσο, ο κ Παπανδρέου, σεβόμενος την ιστορία και την προσφορά του Κ. Σημίτη, σημειώνει ότι δε θα κινήσει την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής -όπως θα έκανε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στελέχους του κόμματος- και όπως τονίζει, θα αξιολογεί πάντοτε με ενδιαφέρον τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.

    Αντιδράσεις στην επιστολή Σημίτη

    Τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η επιστολή Σημίτη, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με το δημοψήφισμα για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ε.Ε. Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόκλιση από τις επιλογές των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και της δικιάς του περιόδου.

    Άμεση ήταν την Τετάρτη η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου , ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητη την επιστολή, εφόσον ο ίδιος ο κ. Σημίτης προσυπέγραψε και επιχειρηματολόγησε από το 2005 κιόλας το αίτημα για δημοψήφισμα. "Η διαφοροποίηση αυτή αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Την επιστολή Σημίτη σχολίασαν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Τέτοιες κινήσεις τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, είναι βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ" είπε ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105.8, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι" δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν αυτήν την ώρα τέτοιες συζητήσεις".

    "Εκ των πραγμάτων η επιστολή Σημίτη δημιούργησε πρόβλημα στην παράταξη", εκτίμησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης .

    "Η κίνηση του κ. Σημίτη δημιούργησε σύγχυση, αποπροσανατολισμό και στενοχώρια" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    "Συμπεριφορές όπως αυτή πρέπει να αντιμετωπίζονται στη γέννησή τους", δήλωσε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου φανεί τολμηρός, ενώ ο Νίκος Μπίστης είπε ότι "είναι καλό ο πρώην πρωθυπουργός να έχει την άποψη του και να τη λέει, γιατί κάποιες φορές και τα μικρά σοκ κάνουν καλό".

    Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει την "κόντρα" μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, δήλωσε πως "για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι σε όλα τα θέματα, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο πολιτικές".

    Ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως δεν αναφέρεται στη διαφορετική προσέγγιση που έχουν ο πρώην αρχηγός της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον νυν για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη.

    "Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αποδεικνύει ότι έχει αλληλοσυγκρουόμενες, αντιφατικές συμπεριφορές. Αφενός υπερψηφίζει στη Βουλή τη συνθήκη και αφετέρου ζητά διενέργεια δημοψηφίσματος. Είναι γνωστό που καταλήγουν αυτοί που προσπαθούν να πατήσουν σε δύο βάρκες", πρόσθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Αλ. Αλαβάνος , απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιστολή Σημίτη, απέφυγε, όπως είπε να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Δήλωσε ωστόσο ότι "όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχνεται ως αντιπολίτευση σε προγραμματικές θέσεις, σε δράσεις απέναντι στη ΝΔ και ότι είναι ο πυρήνας μιας εναλλακτικής προσπάθειας που νομίζω ότι ήδη βρίσκει μεγάλη στήριξη στην κοινωνία".

    "Ανεμομαζώματα, Διαβολοσκορπίσματα", ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη , σχετικά με την κόντρα στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] Οικονομία

    Δεν θα καταργηθεί το 48ωρο

    12/6/2008 15:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2008 18:36:40)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης του 48ωρου, διαβεβαίωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τονίζοντας ότι από το 2003 υπάρχει οδηγία που αφήνει ελευθερία χρόνου απασχόλησης μετά από συνεννόηση εργαζόμενου -εργοδότη. Η κ. Πετραλιά διευκρίνισε επίσης ότι ακόμη και να επικυρωθεί η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι χώρες μέλη δεν είναι υποχρεωμένες να εντάξουν την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Η κ. Πετραλιά, το πρωί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Συνασπισμού, Δημήτρη Στρατούλη. Η αντιπροσωπεία ζήτησε από την Υπουργό Απασχόλησης να συνδράμει ώστε να μην περάσει η πρόταση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ για επιμήκυνση του εργασιακού χρόνου στις 65 ώρες εργασίας, εβδομαδιαίως. Από την πλευρά της η κ. Πετραλιά σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την τήρηση του 48ωρου.

    [03] In Papandreou's Reply Letter

    Simitis Ousted from P.G.

    12 Ιουν 2008 15:11:0 (Last updated: 12 Ιουν 2008 16:32:1)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA

    In his reply letter, PASOK President George Papandreou ousts former PM from the party's parliamentary group. Mr Simitis' letter that disagrees with Mr Papandreou's decision to support a referendum on the ratification of the New EU Treaty has sparked intense reactions. In his letter, Mr Simitis speaks of deviations on Andreas Papandreous policy and on his policies during his premiership. The PASOK headquarters described Mr Simitis disagreement incomprehensible, stressing that it is disorientating.

    Reactions

    PASOK spokesman George Papakonstantinou described Mr Simitis letter incomprehensible, as he had agreed with the declaration of a referendum in 2005.

    Messrs Christos Papoutsis and Michalis Chrysohoidis agreed that PASOK does not benefit from the letter, while Mr Telemachos Chytiris stated that it had caused confusion, discomfort and disorientation in the party.

    Commenting on Mr Simitis and Papandreous confrontation, government spokesman Evangelos Antonaros stated that it is evident that PASOK has two different policies as usual.

    From his side, SUN Parliamentary leader Alekos Alavanos refused to comment on Mr Simitis letter, adding that he does not interfere with other parties policies.

    Translated by John Crystallidis

    [04] Κόσμος

    Ζάγκρεμπ, Κροατία

    Ενισχύει την παρουσία της στο Αφγανιστάν

    12/6/2008 19:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-HINA

    Θα αυξήσει τη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της στο Αφγανιστάν η Κροατία, στηρίζοντας κατ αυτόν τον τρόπο την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα αυτή. Όπως δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ δωρητών, στο Παρίσι, η χώρα του στηρίζει τον αφγανικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας αυτής και θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη στα έργα που γίνονται εκεί, κυρίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε άλλο πεδίο που σχετίζεται με τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η Κροατία είναι παρούσα "μέσω της διεθνούς στρατιωτικής αποστολής" στο Αφγανιστάν από το 2003, ενώ συμμετέχει σε διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα από το 2005. Φέτος, η Κροατία θα επενδύσει 1,2 εκατ. κούνα (περίπου 166.000 ευρώ) για την κατασκευή μιας γυναικολογικής κλινικής κι ενός σχολείου στο Μπανταχσάν.

    [05] Πολιτική

    Στην Κύπρο η Ντόρα Μπακογιάννη

    "Σταθερή η στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία"

    12/6/2008 17:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2008 18:35:25)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Δεν είναι λευκή επιταγή η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων" τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού, στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί από σήμερα, Πέμπτη, τριήμερη επίσκεψη. Στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε, δε, πως κανένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας δεν μπορεί να προβάλλεται ως άλλοθι για το Κυπριακό. Επισήμανε ακόμη, ότι μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ δεν έχει ανάγκη από παρωχημένες πολιτικές εγγυήσεων και παρεμβάσεων.

    "Η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για το Κυπριακό πρόβλημα", τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Κυπριανού, ο οποίος μίλησε για τη στενή συνεργασία του με την κ. Μπακογιάννη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι στη συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκαν ευρωπαϊκά ζητήματα, που αφορούν τα ευρωτουρκικά και ζητήματα της ΕΕ, θεσμικά και πολιτικά.

    Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δώσει τέλος στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής και να ρίξει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης.

    "Βρισκόμαστε και πάλι σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή στον πολύχρονο αγώνα να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Μια νέα γενναία και δύσκολη προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Μας περιμένει όλους πολλή δουλειά. Αυτά έρχομαι να συζητήσω εδώ στην Κύπρο", ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει ώστε η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να στηριχθεί σε γερές βάσεις, να γίνει η αναγκαία και σωστή προετοιμασία, που θα δίνει τις μεγαλύτερες δυνατές προοπτικές και εγγυήσεις επιτυχίας.

    Το απόγευμα η υπουργός Εξωτερικών συναντάται ξεχωριστά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και το βράδυ μιλά σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας "Γλαύκος Κληρίδης", με θέμα "Η Ευρώπη μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας".

    [06] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - Φασούλα

    12/6/2008 16:40:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στο δήμο Πειραιά που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα για τα οικονομικά του δήμου. Στη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στο Υπουργείο, συμφωνήθηκε η αναστολή οφειλών για 12 μήνες του δήμου Πειραιά προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, εντός του Ιουλίου, για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων δήμων.

    [07] Κόσμος

    Για την ακρίβεια

    Διαδηλώσεις και στο Βέλγιο

    12/6/2008 16:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Έξι ως δέκα χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στις Βρυξέλλες διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια, κατά την τέταρτη ημέρα της εβδομάδας κινητοποιήσεων σε ολόκληρο το Βέλγιο για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

    Σε περίπου 80.000 ανέρχονται συνολικά οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους των κύριων πόλεων της χώρας--Λιέγη, Αμβέρσα, Μονς, Γάνδη, Ναμίρ, Αρλόν, Χάσελτ και Βρυξέλλες-- από τη Δευτέρα που άρχισε η εβδομάδα των κινητοποιήσεων. Πρόκειται για τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που ανέμεναν τα συνδικάτα. Σήμερα, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε στη βελγική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης ανέρχονταν σε 6.000, σύμφωνα με την αστυνομία. Ωστόσο σύμφωνα με τα συνδικάτα ο κόσμος που ανταποκρίθηκε σήμερα στο κάλεσμά τους ανερχόταν σε 10.000. "Έχω λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα με τη σύνταξη αναπηρίας που παίρνω. Φτιάχνω μόνο ένα γεύμα την ημέρα, έχω εξαντληθεί καθώς όλα έχουν αυξηθεί, εξήγησε η Ρεζίν που είχε κατέβει στην πορεία.

    Άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα θέρμανσης από 21% σε 6%. Οι διαδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν από τα κύρια συνδικάτα της χώρας, τα οποία αποφάσισαν να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο κατά της ακρίβειας.

    [08] Πολιτική

    Νέες επαφές για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    12/6/2008 15:59:00

    Συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη, ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, η πρώτη ελληνική στρατιωτική φάλαγγα με προορισμό το Κόσοβο προς αντικατάσταση προσωπικού της KFOR, διήλθε το πρωί τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ακλουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει το ΝΑΤΟ για τις κινήσεις των δυνάμεών του. Υπενθυμίζεται ότι προ 20ήμερου είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τη διέλευση της ελληνικής φάλαγγας, όταν οι αρχές της γειτονικής χώρας ζήτησαν πέραν της διαδικασίας του ΝΑΤΟ και διαβατήρια από τους Έλληνες στρατιωτικούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ελληνική φάλαγγα να επιστρέψει στη βάση της.

    Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με επιστολή που απέστειλε προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, έστειλε στην οποία της ζητεί να ασκήσει την επιρροή της ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση αποδεκτή και από την Ελλάδα.

    Ο κ. Μενέντεζ, που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, σημειώνει ότι όσο η εκκρεμότητα διαιωνίζεται ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα με την επικύρωση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών και συνθηκών.

    [09] Πολιτική

    Εξελίξεις στην υπόθεση Siemens

    12/6/2008 15:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/6/2008 18:40:47)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση Siemens, με σημερινή του δήλωση ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας πως δεν προσφέρεται για συμψηφισμούς και κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει μια υπόθεση που βρίσκεται στη δικαιοσύνη και ειδικότερα ως προς τις χορηγίες, ενώ σημείωσε ότι "όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι όχι". Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Παναγιώτη Αθανασίου κατέθεσε η σύζυγος νυν υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής εταιρίας. Η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει, ως μάρτυρας, σχετικά με αγοραπωλησία ακινήτου στην Τήνο, που έγινε μέσω υπεράκτιας εταιρίας, της οποίας ο ρόλος διερευνάται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Ο κ. Αθανασίου αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα του τις επόμενες ημέρες.

    [10] Οικονομία

    Στις τιμές του μαύρου χρυσού

    Πτωτικές τάσεις

    12/6/2008 15:48:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πτώση σχεδόν 3 δολαρίων καταγράφουν σήμερα, Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εξανεμίζοντας μέρος των σημαντικών κερδών που σημείωσαν χθες, Τετάρτη, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι, 2,70 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 133,68 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 133,54 δολάρια.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε στα 133,85 δολάρια - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 133,75 δολάρια - χάνοντας 2,41 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Οι τιμές σημείωσαν χθες κέρδη πάνω από 5 δολάρια στο βαρέλι μετά την ανακοίνωση της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, για μείωση, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουνίου, των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια (τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια και τα αποθέματα προϊόντων διύλισης κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια).

    "Η αγορά κατέγραψε μεγάλη άνοδο χθες βράδυ και υποψιάζομαι ότι αυτή η πτώση είναι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση", είπε ο αναλυτής αγορών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia Ντέιβιντ Μουρ.

    Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η εκτίμηση, στην οποία προέβη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να είναι στα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά προς τα 200 δολάρια το βαρέλι. Απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στην πτώση του δολαρίου, στις "απειλές" της Ουάσινγκτον κατά του Ιράν και σε αυτό που αποκάλεσε "κακή διαχείριση" της αμερικανικής οικονομίας.

    Τελευταία τράπεζα, η οποία προχώρησε σε εκτίμηση για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου, ήταν η γερμανική Commerzbank, με τον επικεφαλής αναλυτή για τις αγορές εμπορευμάτων Οϊγκεν Βάινμπεργκ να προβλέπει πιθανή εκτίναξη της τιμής, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, στα 150 με 170 δολάρια το βαρέλι, και υποχώρηση κάτω από τα 100 δολάρια το 2009. Προς το παρόν, οι τιμές έχουν καταγράψει άνοδο περίπου 40% από τις αρχές του χρόνου.

    Επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ενεργειακές αγορές διαπιστώνουν έλλειψη προσφοράς τώρα και στο προβλεπόμενο μέλλον. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαθέσιμο αρκετό πετρέλαιο και ότι τα υψηλά επίπεδα των τιμών οφείλονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές πετρελαίου, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν.

    Αναζητώντας λύση, η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει στις 22 Ιουνίου συνάντηση παραγωγών και καταναλωτριών χωρών. Εν τω μεταξύ, εξαιρουμένης απρόβλεπτης εξέλιξης, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν θα διαθέσουν τον Ιούνιο, συνολικά, στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά τουλάχιστον 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα περισσότερα από ό,τι το Μάιο.

    Ανεξάρτητα από την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, που αναζητούν αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, καθώς το εξασθενημένο δολάριο καθιστά σχετικά φθηνές πρώτες ύλες, των οποίων η τιμή είναι σε δολάρια.

    Το δολάριο, εξάλλου, ανακάμπτει σήμερα έναντι σειράς άλλων νομισμάτων. Το ευρώ δέχεται πιέσεις μετά την προσφορά ύψους 46,3 δισ. δολαρίων που κατέθεσε σήμερα η InBev - η, με έδρα το Βέλγιο, ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη ως προς τον όγκο των πωλήσεων - για την αμερικανική ζυθοποιία που παράγει τις Budweiser και Michelob (εάν ολοκληρωθεί, θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής εταιρίας από ξένη εταιρία).

    Στο αρνητικό κλίμα για το ευρώ συνέβαλε και το ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5416 δολάρια - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 1,5392 δολάρια - έναντι 1,5547 δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης.

    [11] Κοινωνία

    Προφυλάκιση για την υπόθεση των ομολόγων

    12/6/2008 15:25:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων. Το αδίκημα της απιστίας αφορά αγορά ομολόγων την περίοδο 2005-2006, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακριτή, προκάλεσαν ζημιά ύψους 12 εκατ. ευρώ. Μετά την απολογία του πρώην πρόεδρου υπήρξε διαφωνία για το ζήτημα της προφυλάκισης, καθώς ο ανακριτής είχε την άποψη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Γιάννης Σακελάκος, είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής κρατήσεως. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών υιοθετεί την άποψη του κ. Σακελάκου.

    [12] Πολιτική

    Παρέμβαση Παπούλια για την ακρίβεια

    12/6/2008 14:49:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Για ασυδοσία στην αγορά και κερδοσκοπία ορισμένων επιχειρηματιών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών "Παρέμβαση", στο Προεδρικό Μέγαρο. "Πολλοί συμπατριώτες μας υποφέρουν από την ακρίβεια, που οφείλεται στην ασυδοσία της αγοράς και στην κερδοσκοπία ορισμένων επιχειρηματιών", τόνισε ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Η συνάντηση έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Παπούλια, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη για την ανταπόκριση τους. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι "πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, πρέπει να ενταθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί με εκείνους που νομίζουν ότι σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας μπορεί να κερδίζουν". Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσουούρα.

    [13] Κόσμος

    Εξήντα τραυματίες, εκ των οποίων έξι σοβαρά

    Εκτροχιασμός τρένου στη ρωσική Άπω Ανατολή

    12/6/2008 12:09:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εξήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τον εκτροχιασμό τρένου στη ρωσική Άπω Ανατολή, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, έξι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε εικόνες από τον τόπο του δυστυχήματος, στην περιοχή του ποταμού Αμούρ, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα και συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των παγιδευμένων στα συντρίμμια. Η αιτία του εκτροχιασμού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Νεριούνγκρι στην πόλη Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

    [14] Οικονομία

    Θετικό κλίμα στη συνάντηση Αλογοσκούφη-ΚΕΔΚΕ

    12/6/2008 11:42:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το Υπουργείο Οικονομίας οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, καθώς στη συνάντηση με τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπήρξε συμφωνία και στα τρία βασικά σημεία που του έθεσαν, δηλαδή στην τεχνική βοήθεια, στη σύσταση της εταιρείας "ΔΗΜΟΣ ΑΕ" με μετοχικό κεφάλαιο ένα εκατ. ευρώ, και στην χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε επόμενη συνάντηση εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ με τον γγ του Υπουργείου Οικονομίας θα συζητηθεί αφενός η επίσπευση της καταβολής 250 εκατ. ευρώ από τους φετινούς πόρους του προϋπολογισμού και αφετέρου η καταβολή τον Δεκέμβριο της πρώτης δόσης των συσσωρευμένων οφειλών από το παρελθόν που ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2008 - 6:10:39 UTC