Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμός και διεργασίες
  • [02] Στο επίκεντρο η παράνομη μετανάστευση
  • [03] Εξομαλύνεται η καταβολή της ενίσχυσης
  • [04] Διπλή τραγωδία
  • [05] Concern and Procedures
  • [06] Εαρινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ
  • [07] Κλιμάκιο του ΣΥΝ στους πυροπλήκτους
  • [08] Εκλογές με πολιτικές διώξεις;
  • [09] Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Προβόπουλου
  • [10] Εξάρθρωση οργάνωσης ρωσικής μαφίας
  • [11] Χρυσό ο Ομπάμα στην τεχνολογία
  • [12] Σύνοδος Κορυφής Ν.Α Ευρώπης
  • [13] Έπεσε η τιμή του πετρελαίου
  • [14] Κύπρος: Συναντήσεις Μπακογιάννη
  • [15] Συνέντευξη πρέσβη Παναγόπουλου
  • [16] Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Γ.Παπανδρέου
  • [17] Προθεσμία για τον Θ. Αναστασιάδη
  • [18] "Κόλλησε" κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Σύρου
  • [19] Εντυπωσιακή συναυλία Μίκη Θεοδωράκη

    [01] Πολιτική

    Ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ

    Προβληματισμός και διεργασίες

    13/6/2008 14:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 18:05:05)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έντονο προβληματισμό και διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει ατύπως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Κώστα Σημίτη. Οι βουλευτές του κόμματος, Αλέκος Παπαδόπουλος και Έκτορας Νασιώκας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου των δυο βουλευτών, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένος και δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει. Ο ίδιος ερωτώμενος σχετικά έστειλε σαφές μήνυμα ότι μοναδική μου έγνοια είναι να απαλλάξω την χώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Τριβές από την απόφαση

    Έντονες διεργασίες και τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει ατύπως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Κώστα Σημίτη, αλλά και οι διαφωνίες που εξέφρασαν δημόσια σήμερα στελέχη του κόμματος.

    Σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη σεισμόπληκτη Βάλμη ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι μοναδική έννοια και στόχος του ίδιου, όπως και ολόκληρης της παράταξης είναι να απαλλαγεί η χώρα από το άθλιο- όπως είπε- κατεστημένο οικονομικών και πολίτικων παραγόντων που έχουν σαν προστάτες τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ.

    Προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσαν οι διαφοροποιήσεις στελεχών, όπως του Έκτορα Νασιώκα που δήλωσε ότι "οι πρώην Πρωθυπουργοί δεν διαγράφονται" και του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος καταλόγισε εμμέσως πλην σαφώς δημοκρατικό έλλειμμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως "παρότι στο παρελθόν ο ίδιος έχει συγκρουσθεί με τον κ. Σημίτη οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και της ιστορίας τους και δε διαγράφονται".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος και δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει, έλεγαν στενοί συνεργάτες του προέδρου για το πως θα αντιδράσει στις δημόσιες διαφοροποιήσεις.

    Στην απόφαση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν και άλλα στελέχη του κόμματος.

    "Βρισκόμαστε σε μια σκληρή και δυσάρεστη στιγμή του κινήματος, που πρέπει όλοι μέσα σ αυτή τη σκληρή και δυσάρεστη στιγμή να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μείζον που είναι η ενότητα.", δήλωσε στη ΝΕΤ, 105,8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο όποιος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει διασπαστικές κινήσεις.

    "Λάθος η δημοσιοποίηση της επιστολής Σημίτη, λάθος και η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν θέλει αλλά λάθη στο κόμμα", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Αποφάσεις όπως η χθεσινή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι ευχάριστες σε κανέναν. Πολλές φορές, μπορεί να είναι αναπόφευκτες. Οι πολίτες θέλουν αλλαγή πολιτικής και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με την αλλαγή της κυβέρνησης. Δουλεύουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να φέρουμε την πολιτική αλλαγή. Σ αυτό το δρόμο της νίκης θα είμαστε όλοι μαζί", επισήμανε από την πλευρά του ο Γιάννης Μαγκριώτης.

    Την Πέμπτη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε σύνεση από όλους, τονίζοντας ότι η προσφορά του Κώστα Σημίτη δεν διαγράφεται.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις των στελεχών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "τα στελέχη και οι βουλευτές έχουν ελευθερία γνώμης και άποψης όμως το κόμμα πρέπει να βαδίζει συντεταγμένο για να φύγει η Ν.Δ από την κυβέρνηση".

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ουδέν σχόλιο ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η ένταση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ αντανακλά την γενικότερη κρίση του κόμματος.

    [02] Πολιτική

    Στη Σάμο ο Καραμανλής

    Στο επίκεντρο η παράνομη μετανάστευση

    13/6/2008 11:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσκεψη του στο πρότυπο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στο Βαθύ της Σάμου.

    Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και επισήμανε πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα σηκώνει μόνη της με τα δικά της μέσα και δυνάμεις ένα τεράστιο-όπως είπε-βάρος.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη σύσταση Ευρωπαϊκής δύναμης Ακτοφυλακής και δήλωσε αισιόδοξος για την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής, γιατί όπως είπε κι άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ υιοθετούν τις προτάσεις της Ελλάδας.

    [03] Κοινωνία

    Στους σεισμόπληκτους της Πελοποννήσου

    Εξομαλύνεται η καταβολή της ενίσχυσης

    13/6/2008 14:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους σεισμοπλήκτους της Ηλείας και της Αχαΐας. Η κατάσταση στις τράπεζες που διαθέτουν το βοήθημα φαίνεται πως εξομαλύνεται σταδιακά, με τις ουρές και τα προβλήματα να έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος με σημερινή ανακοίνωσή του κάλεσε τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να είναι προσεκτικοί και μην εφησυχάζουν διότι ο κίνδυνος ενός ισχυρού μετασεισμού έχει απομακρυνθεί πέντε 24ωρα αλλά δεν έχει εκλείψει τελείως. Συνιστά στους κατοίκους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των μηχανικών που πραγματοποίησαν τους ελέγχους στα κτίρια τους και να μην εισέρχονται σε αυτά που έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλα ή επικίνδυνα. Στο μεταξύ, είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς συγκεντώνουν απόψε bloggers.

    Βοήθεια και σχολαστικοί έλεγχοι

    Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αναγκαία δικαιολογητικά, θα αντιμετωπιστούν άμεσα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δύο νομών θα ενταχθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Όπως είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μέχρι στιγμής, 1.222 δικαιούχοι εισέπραξαν το επίδομα των 3.000 ευρώ και 15 το επίδομα των 10.000.

    Οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 8 το βράδυ. Η αίτηση για την καταβολή του βοηθήματος που μαζί με την οικοσκευή φτάνει τα 13.000 ευρώ, μπορεί να υποβληθεί μέσα σε δύο μήνες από την ημέρα του σεισμού και πρέπει να συνοδεύεται από:

    Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση (Ν.1599/1986) Βεβαίωση από Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το οίκημα είναι μη κατοικήσιμο Βεβαίωση της οικείας δημοτικής αρχής ότι ο δικαιούχος κατοικούσε μόνιμα στο οίκημα (ως μισθωτής ή κύριος)

    Οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να συρρέουν στις πληγείσες περιοχές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ομογενή που διέθεσε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.

    Είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς συλλέγουν και οι bloggers. Θα τα συγκεντρώνουν μέχρι τις 9 το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι, στο τέρμα της γραμμής 2 του Μετρό, όπου ο καθένας μπορεί να διαθέσει: κρεβάτια(ράντζα), κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια, φωτιστικά γκαζάκια, κρεμαστές δεξαμενές νερού για μπάνιο ή ομπρέλες ηλίου , που θα μεταφερθούν αύριο με φορτηγά στις πληγείσες περιοχές. Περισσότερες πληροφορίες: http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/

    Εξάλλου τα μεικτά συνεργεία συνεχίζουν τους ελέγχους στα κτίρια και στους δύο νομούς, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στο δίκτυο ύδρευσης 14 δημοτικών διαμερισμάτων από συνεργεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών, επειδή διαπιστώθηκε υψηλό μικροβιακό φορτίο.

    Τέλος, παράταση των εξετάσεων για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών του Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου αρνήθηκαν σήμερα να μπουν στα σχολεία για τις προφορικές εξετάσεις.

    Περιοδεία Παπανδρέου στις πληγείσες περιοχές

    Περιοδεία στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐα και της Ηλεία πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του από την Κάτω Αχαϊά χαρακτήρισε απαράδεκτο το να μην έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι οι νομοί και συμπλήρωσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με φιλοδωρήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ανάγκη ενός συστηματικού σχεδίου τόσο για την άμεση βοήθεια, όσο και για την ανασυγκρότηση των περιφερειών της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, υπενθύμισε τη σχετική πρόταση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ υπό μορφή σχεδίου νόμου στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των πληγεισών περιοχών.

    [04] Κοινωνία

    Διπλή τραγωδία

    13/6/2008 17:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 18:28:01)

    Η αφυδάτωση και η έλλειψη τροφής είναι σύμφωνα με την νεκροψία η αιτία του θανάτου των δύο μικρών αδελφών στην Ορεστιάδα. Τα δύο παιδιά που είχαν εξαφανιστεί από τις 28 Μάιου εντοπίστηκαν σε ασανσέρ ακατοίκητης πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης. Η νέα δραματική τροπή της εξαφάνισης έχει προκαλέσει ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τις αρχές. Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μαρτυρίας γυναίκας ότι είδε τα αδελφάκια μια μέρα μετά την εξαφάνιση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει εσωτερική έρευνα γιατί θεωρήθηκε ως πιθανότερο ενδεχόμενο η εκδοχή της παράνομης υιοθεσίας και γιατί δεν δημιουργήθηκαν ομάδες αστυνομικών για να ψάξουν σχολαστικά την ευρύτερη περιοχή. Ανώτατοι αξιωματικοί τόνιζαν ότι όλες οι ενέργειες γίνονταν υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

    Τραγική εξέλιξη

    Ο 8χρονος Αμέτ και ο 7χρονος αδελφός του, Αϊχάν, βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης μέσα σε θάλαμο ασανσέρ που είχε ακινητοποιηθεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ορόφου, από υπάλληλο καταστήματος καλλυντικών που λειτουργεί στο ισόγειο και ενοχλήθηκε λόγω της δυσοσμίας που υπήρχε στο χώρο της οικοδομής.

    Η υπάλληλος ανέβηκε τις σκάλες και στον δεύτερο όροφο, μπροστά στην πόρτα του ανελκυστήρα, είδε δύο μικρά παπούτσια, παντελόνια και θραύσματα γυαλιού, ενώ πλησιάζοντας την πόρτα του ασανσέρ, είδε ότι μέσα βρίσκονταν τα πτώματα των δύο παιδιών που ήταν γυμνά.

    Το συγκεκριμένο νεόδμητο κτίριο που δεν κατοικείται, βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, πολύ κοντά στην πλατεία της Ορεστιάδας, όπου μάρτυρες είχαν δει τα δύο άτυχα αγόρια για τελευταία φορά.

    Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης που εξέτασε τις δύο σορούς, αποφάνθηκε ότι δεν έφεραν εξωτερικές κακώσεις, ενώ στους χώρους της οικοδομής έγινε αυτοψία, τόσο από την Αστυνομία της Ορεστιάδας, όσο και από κλιμάκιο του Εγκληματολογικού που ήλθε από τη Θεσσαλονίκη.

    Οι σοροί των μικρών Αμέτ και Αϊχάν μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο της Μουφτείας Διδυμοτείχου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής για τη διενέργεια της νεκροτομής

    Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση η αιτία θανάτου των δυο παιδιών είναι ο "βίαιος στερητικός θάνατος από έλλειψη τροφής και νερού". Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης, διαπίστωσε έλλειψη υγρών στις σορούς, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα δύο αδέλφια πέθαναν πιθανότατα από τη δίψα.

    Οριστικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν και από τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, που αναμένονται σε δέκα ημέρες.

    Ωστόσο, η Αστυνομία συνεχίσει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν και για την κατάθεση της μητέρας, η οποία ενοχοποιεί για αρπαγή των ανηλίκων, τον σύζυγό της και συγγενικό ζευγάρι, που ήδη έχουν προφυλακισθεί.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους των τριών κατηγορουμένων, η μητέρα είναι αναξιόπιστη, καθώς οι καταθέσεις που έχει δώσει και αποτέλεσαν το κριτήριο για την προφυλάκιση των πελατών τους, είναι αντιφατικές.

    Η μητέρα των δύο αγοριών οδηγήθηκε το πρωί για συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή της Ορεστιάδας και στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να δώσει δείγμα γενετικού υλικού και να αναγνωρίσει τα νεκρά παιδιά.

    Ο χειρισμός της υπόθεσης πάντως έχει προκαλέσει ερωτήματα

    -Γιατί δεν κρίθηκε ως αξιόπιστη η γυναίκα, η οποία φέρεται να είπε ότι είχε δει τα παιδιά να παίζουν κοντά στο κτίριο όπου βρέθηκαν...

    -Γιατί δεν δημιουργήθηκαν ομάδες αστυνομικών που θα έψαχναν την περιοχή αλλά οι έρευνες προσανατολίστηκαν στην εκδοχή για κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών.

    Αστυνομικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει κατάθεση γυναίκας που να λέει ότι είδε τα παιδιά μια μέρα μετά την εξαφάνισή τους.

    Όσο για τις έρευνες, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έγιναν υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

    [05] Top Split in PASOK

    Concern and Procedures

    13 Ιουν 2008 14:13:0

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑNA/ΜNA

    Mr. Papandreous decision to oust former Prime Minister Mr. Simitis from the partys parliamentary group has triggered concerns in PASOKs internal. In his letter to former prime minister, Mr. Papandreou explains that he will not initiate official procedures because he respects the history and contribution of Mr. Simitis. On his side Mr. Simitis noted that PASOK has lost all electoral battles from 2004 and that voting percentages have dropped.

    Internal Conflicts

    PASOK members speak of a new round of introversion within the opposition party. PASOK secretary Giannis Ragousis called on all members to show restrain.

    However, party members expressed their concern for the side effects of the decision.

    "I have disagreed and conflicted with Mr. Simitis in the past. But I believe that in former Democracies former Prime Ministers are part of the Constitutions and the History and can not be erased", PASOK parliamentary member Alekos Papadopoulos said.

    "We are in a harsh and unpleasant moment for the party but through this cruel and unpleasant moment we must preserve the unity of the party", Petros Egthymiou said in NET 105,8 radio station.

    The release to public of Simitis letter as well as the answer given by PASOK Press Office was mistakes. None wants any other mistakes in PASOK", former president of Parliament Apostolos Kaklamanis stated while Nikos Bitsis noted: "the foundation of our party is strong, but there is problem in the "floors" of the building.

    Anna Diamntopoulou asked from everybody to be cautious because as she stressed Mr. Simitis contribution can not be erased.

    At the same time, the government did not wish to comment on the latest developments in the opposition party.

    No comment, was the respond of deputy governmental representative Evaggelos Antonaros, while Minister of Transport Kostas Hatzigakis stated in NET 105,8 that tension in PASOK reflects the general crisis prevailing in the opposition party.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Πολιτική

    Θέμα η μετεξέλιξης της Συμμαχίας

    Εαρινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    13/6/2008 18:18:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, η Εαρινή Σύνοδος των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

    Κατά την διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας, εξετάστηκαν μία σειρά θεμάτων που άπτονται της μετεξέλιξης της Συμμαχίας, όπως η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) και η Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ. Επίσης συνεδρίασαν το Συμβούλιο ΝΑΤΟ Ρωσίας (NATO Russia Council) και η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NATO - Ukraine Commission).

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF), ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στην παρέμβασή του, αφού τόνισε ότι η NRF είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των εθνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και αποτελεί τον κατάλληλο οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η Ελλάδα από τη δημιουργία του εγχειρήματος της NRF, έχει συνεχή και ουσιαστική συνεισφορά σε αυτή».

    Σχετικά με τη μετεξέλιξη της Ατλαντικής Συμμαχίας και τη νέα Δομή Διοίκησης ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αναθεώρησής της.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ Ρωσίας [NATO Russia Council], ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

    Εκτίμησε ότι υπάρχουν ευνοϊκές προοπτικές για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και πιο συγκεκριμένα, στην στρατιωτική συνεργασία, τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, τη διαλειτουργικότητα και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών. «Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος για την ασφάλεια στην Ευρωατλαντική περιοχή και ευρύτερα. Αντιμετωπίζοντας τις ίδιες προκλήσεις θα πρέπει να εμβαθύνουμε την μεταξύ μας συνεργασία, ως εταίροι ίσης αξίας, ώστε έτσι να τις διαχειριστούμε με επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

    Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας [NATO - Ukraine Commission], ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι ένας παράγοντας με σημαντικό ειδικό βάρος για την Ευρωατλαντική ασφάλεια».

    [07] Πολιτική

    Στην Αρκαδία

    Κλιμάκιο του ΣΥΝ στους πυροπλήκτους

    13/6/2008 17:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 18:26:30)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περιοδεία στην πυρόπληκτη περιοχή της Μεγαλόπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο του Συνασπισμού με επικεφαλής το γραμματέα της Κ.Π.Ε., Νίκο Χουντή.

    Τα μέλη του κλιμάκιου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αρκαδίας, δήμαρχο Τρικολώνων, Γιώργο Μπαρούτσα, και τους δημάρχους Μεγαλόπολης, Παναγιώτη Μπούρα, Γόρτυνος, Κώστα Μιχόπουλο και Φαλαισίας, Γιάννη Φουσέκη.

    Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν το γραμματέα του Συνασπισμού για τα ως τώρα πεπραγμένα προς την κατεύθυνση αποκατάστασης των ζημιών στις πυρόπληκτες περιφέρειές τους, διατύπωσαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) από τη ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και ζήτησαν την υποστήριξη του αιτήματός τους από το Συνασπισμό μέσα στη Βουλή.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ επισκέφθηκαν επίσης τα πυρόπληκτα χωριά του δήμου Φαλαισίας και αργότερα, στην Ασέα, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Βαλτετσίου, Νίκο Παπανικολάου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χουντής έκανε λόγο για κυβερνητική πολιτική εγκατάλειψης της πυρόπληκτης Αρκαδίας και διατύπωσε πως η κυβέρνηση, δυστυχώς, απ ότι διαπιστώθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚ Αρκαδίας την περασμένη Κυριακή, δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την περσινή καταστροφή. Το επίπεδο ετοιμότητας δασοπροστασίας είναι σχεδόν το ίδιο με την περσινή χρονιά. Τα κενά στις δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες σε προσωπικό και μέσα εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Η χρηματοδότηση ελάχιστη και καθυστερημένα δόθηκε. Συνεπώς, ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές είναι μεγάλος.

    Ο γραμματέας του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να παρθούν, έστω και τώρα, όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται. Ιδιαίτερα θα σταθώ στο θέμα της συντήρησης των πυλώνων της ΔΕΗ και του καθαρισμού της περιοχής κάτω από αυτούς. Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η κατάσταση στο θέμα της αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών, που προκλήθηκαν από τις περσινές πυρκαγιές. Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των φορέων του νομού, μάς το περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα. Καμιά μελέτη αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει προχωρήσει όπως επίσης δεν έχει γίνει και η αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου στους πυρόπληκτους δήμους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον τομέα της αποζημίωσης των πυρόπληκτων αγροτών και εν γένει παραγωγών.

    Τέλος, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στο ΧΔΒΑ, που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ, λέγοντας θεωρούμε αδιανόητο να γίνει στη Μεγαλόπολη ο χώρος διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Επισημαίνω, εκτός των άλλων, και το γεγονός ότι η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει τεράστιες "αποθήκες" νερού για όλη τη νότια Πελοπόννησο. Συνεπώς, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Στηρίζουμε τις αντιδράσεις των φορέων της Μεγαλόπολης, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην γίνει η περιοχή "χαβούζα" των βιομηχανικών αποβλήτων.

    [08] Κόσμος

    Σύλληψη πρώην υποργού

    Εκλογές με πολιτικές διώξεις;

    13/6/2008 17:26:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, συνέλαβε τον Τάλατ Τζαφέρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, με την κατηγορία της ανάμειξής του σε επεισόδια την 1η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Ο Τάλατ Τζαφέρι που συνελήφθη στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσσοβο, είχε διατελέσει υφυπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ και είναι υποψήφιος του DUI στις εκλογές αυτές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με την επανάληψη της ψηφοφορίας, σε 187 εκλογικά τμήματα, την Κυριακή 15 Ιουνίου.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του DUI, το οποίο έκανε λόγο για ενέργεια, η οποία πλήττει τη δημοκρατία στη χώρα.

    Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η αστυνομία -όπως ισχυρίστηκε- αδυνατεί να συλλάβει τους πραγματικούς ενόχους των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν την 1η Ιουνίου και καταφεύγει σε πολιτικές διώξεις στελεχών του DUI.

    Σύμφωνα με το DUI, τέτοιες ενέργειες ως σκοπό έχουν να πλήξουν το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και να αποτρέψουν τη νίκη του στην επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής 15 Ιουνίου.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «σε κάποιους μεμονωμένους οπαδούς κομμάτων και στους μέντορές τους», να μην τολμήσουν να διανοηθούν να επαναλάβουν επεισόδια την Κυριακή, ημέρα που επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε αρκετές αλβανόφωνες περιοχές.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 50 άτομα για συμμετοχή σε επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Ιουνίου και τα οποία, όπως υπογράμμισε, «ντρόπιασαν τη χώρα».

    Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE συμπλήρωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης με κανένα κόμμα το οποίο θα εκλέξει βουλευτές με νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

    [09] Οικονομία

    Στη θέση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος

    Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Προβόπουλου

    13/6/2008 17:10:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τοποθέτηση του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά ΚΚΕ και ΣΥΝ και λευκό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Ο νέος διοικητής απάντησε στις ερωτήσεις και σχολίασε τις τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής ΔΕΚΟ, Δημήτρη Σιούφα, και των βουλευτών - μελών της, Β. Πολύδωρα, Γ. Γιακουμάτου, Γ. Τραγάκη (ΝΔ) Απ. Κακλαμάνη, Φ. Πετσάλνικου, Δ. Ρέππα (ΠΑΣΟΚ) Βέρας Νικολαϊδου (ΚΚΕ), Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Ροντούλη (ΛΑΟΣ). Απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Σιούφα για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης, ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της σταθερότητας των τιμών λέγοντας πως αυτή είναι η βασική προτεραιότητα των μελών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, τότε ενδέχεται να επιστρέψουμε στη δεκαετία του 70 και τα προβλήματα της τότε οικονομικής κρίσης. Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τιμών λέγοντας ότι "συνεχίζονται οι αναταράξεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα". Ως προς τον εγχώριο πληθωρισμό, ο νέος διοικητής απέδωσε το ύψος του στην αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς και στις έμμεσες αυξήσεις, που αυτή επιφέρει στις τιμές των τροφίμων διεθνώς.

    Παρέμβαση Γ. Αλογοσκούφη

    Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε "ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή, ο πληθωρισμός να είναι χαμηλότερος ή κοντά στο 2%. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, κινείται στο 3,6%. Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει εξ ορισμού το ρόλο και την αποστολή της διαφύλαξης των τιμών, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προστατεύσει τη σταθερότητα των τιμών. Μακρά εμπειρία από όλο τον κόσμο έχει διδάξει ότι σε καμία χώρα δεν επιτυγχάνεται μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει σταθερότητα τιμών".

    Έναντι της τοποθέτησης για την ανάγκη έκδοσης χαρτονομισμάτων τού ενός και των δύο ευρώ, ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε θετικός και δήλωσε πως αν το θέμα έρθει προς συζήτηση στα όργανα λήψης αποφάσεων, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.

    Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνοντας πως "αυτό θα ήταν καλύτερα αν είχε γίνει με την εισαγωγή του ευρώ, σήμερα πια, και μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν οι Έλληνες, άρχισαν πλέον να συνηθίζουν και να αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία του νομίσματος και ως εκ τούτου, να διαχειρίζονται σωστότερα τα χρήματά τους". Επιπλέον εξήγησε πως τα έσοδα από την έκδοση νομισμάτων πηγαίνουν στα υπουργεία Οικονομίας, ενώ από την έκδοση χαρτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και συνεπώς ο ίδιος, ως υπουργός, το λαμβάνει υπόψη του.

    Τοποθετούμενος σχετικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, ο νέος διοικητής επισήμανε πως "είναι ποιοτικά ενισχυμένος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς ο εκάστοτε διοικητής, ως μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα στην διαμόρφωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης".

    Σε εθνικό επίπεδο, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ έχει ενισχυθεί λόγω των νέων κανονισμών, που ισχύουν στην ΕΕ. Δήλωσε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της εποπτείας της στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αλλά και συστηματικότερης συνεργασίας με τα λοιπά εποπτικά όργανα της Πολιτείας. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι "έχει παρέλθει η εποχή της αυτορρύθμισης, κάτι που αποδεικνύεται από τις παρατεταμένες αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα" και προειδοποίησε πως είναι αποφασισμένος «να σφίξει τα λουριά» για να αποφευχθούν φαινόμενα σαν αυτό της προηγμένης - κατά τα λοιπά - Αγγλίας, που έφτασε στο σημείο να δει τράπεζά της να καταρρέει. Υπενθύμισε δε, ότι η ΤτΕ βρίσκεται ενόψει της εφαρμογής των κανόνων της «Βασιλείας ΙΙ», καθώς και των οδηγιών διεθνών οργανισμών, που επιφέρουν πολύ πιο αυστηρούς κανόνες στην εποπτεία της λειτουργίας των τραπεζών, κυρίως όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις και τις επισφαλείς χορηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εξήγησε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, όσο τα πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, καθώς και αρκετά στην Ευρωπαϊκή Eνωση, αλλά ουδείς γνωρίζει, με ακρίβεια, το χρονικό ορίζοντα διάρκειας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις συνολικές παρενέργειες που θα έχει.

    Σχετικά με την παρατηρούμενη απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων καταθέσεων, ο νέος διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως "όντως είναι μεγάλη", εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "κλείνει" η ψαλίδα διαχρονικά, θα ήταν όμως - όπως είπε - ευτυχής αν αυτό γινόταν με γρηγορότερους ρυθμούς. Παρείχε πάντως την δέσμευση, από την νέα του θέση "να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά". Απέδωσε την απόκλιση "στις παιδικές ασθένειες" που περνά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεδομένης της μικρής σχετικά περιόδου (δέκα χρόνια), που παρήλθε από την απελευθέρωση του.

    Τέλος, ο νέος διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα του πρώην προέδρου του Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, και θα του αποδώσει λίστα προσλήψεων, που έγιναν από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε βάθος χρόνου.

    [10] Κόσμος

    Δρούσαν σε Ε.Ε. και στις ΗΠΑ

    Εξάρθρωση οργάνωσης ρωσικής μαφίας

    13/6/2008 16:40:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Η ισπανική αστυνομία εξάρθρωσε σήμερα το πιο μεγάλο παρακλάδι της ρωσικής μαφίας στον κόσμο, σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποίησε στη νότια Ισπανία, κατά την οποία συνέλαβε 18 φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων, τους κορυφαίους υπεύθυνους, ανακοίνωσε η ισπανική δικαιοσύνη.

    Η οργάνωση Ταμπόφσκαγια-Μαλισέφσκαγια "η πιο σημαντική παγκοσμίως εγκληματική δομή ρωσικής προέλευσης, εξαρθρώθηκε εντελώς" κατά την επιχείρηση αυτή, για την οποία κινητοποιήθηκαν 400 αστυνομικοί στη νότια Ισπανία, διευκρινίζει η ισπανική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

    Επίσης, κατά την επιχείρηση αυτή συνελήφθησαν οι επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης, προσθέτει η ισπανική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

    Αυτοί διέμεναν στην Ισπανία "απ όπου διηύθυναν τις εγκληματικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ", σημειώνει η εισαγγελία.

    Από την Ισπανία "ήλεγχαν εγκληματικές δραστηριότητες τις οποίες εκτελούσαν κατώτερα στελέχη", όπως: δολοφονίες, λαθρεμπόριο όπλων, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο ναρκωτικών κ.λπ..

    Σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη, η ρωσική αυτή οργάνωση ξέπλενε τα χρήματά της, κυρίως στην Ισπανία, μέσω "ελβετικών οικονομικών οντοτήτων και φορολογικών παραδείσων, όπως η Κύπρος ή η Λετονία" και ενός πλέγματος εμπορικών εταιρειών.

    Δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής και η αστυνομία δεν αποκλείει να γίνουν κι άλλες επιπλέον συλλήψεις.

    [11] Κόσμος

    Προωθήσει τις θέσεις μέσω διαδικτύου

    Χρυσό ο Ομπάμα στην τεχνολογία

    13/6/2008 15:52:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times

    Το χρυσό μετάλλιο για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας στην πολιτική, αν υπήρχε τέτοιο, οι οπαδοί του διαδικτύου [Internet] θα το απένεμαν στον Μπάρακ Ομπάμα, δεδομένου του ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την κατάληψη της θέσης της προεδρίας των ΗΠΑ, αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία προκειμένου να προωθεί τις θέσεις του.

    Όμως, αυτή την εβδομάδα, ο Ομπάμα έδειξε να συνειδητοποιεί ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση -που έχει ονομαστεί «αναμέτρηση του YouTube»- θα μπορούσε να αποδειχθεί και δίκοπο μαχαίρι.

    Εγκαινιάζοντας μία ιστοσελίδα που ονομάζεται «Καταπολεμήστε τη λάσπη», το στρατόπεδο του Ομπάμα έδειξε ότι θα πάψει να αγνοεί τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την υποψηφιότητα αυτή.

    Η τελευταία από τις φήμες αυτές έλεγε ότι ο Καρλ Ρόουβ, το θρυλικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που ειδικεύεται σε τέτοιους είδους ζητήματα, έχει στα χέρια του μία κασέτα, στην οποία η Μισέλ Ομπάμα καταγγέλλει τους λευκούς στην εκκλησία που διοικούσε κάποτε ο πάστορας Τζερεμάια Ουάιτ.

    Ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο βίντεο, αφού όπως είπε, «Αν κάποιος έχει στοιχεία ότι εγώ ή η Μισέλ ή οποιοσδήποτε άλλος έχει πει κάτι ανάρμοστο, ας το δηλώσει ευθέως» και τόνισε, «Τα έχουμε δει αυτά και στο παρελθόν. Κυκλοφορούν πολλά ψέματα στα e-mails».

    Πόλεμος φημών ή πραγματική ενημέρωση;

    Άλλες ψευδείς φήμες θέλουν τον Ομπάμα να ορκίστηκε στο Κοράνι, να σπούδασε σε ισλαμική σχολή του Πακιστάν όταν ήταν μικρός, να γεννήθηκε στην Κένυα και όχι στη Χαβάη και το μεσαίο του όνομα να είναι Μοχάμεντ, όχι Χουσεϊν.

    Το στρατόπεδο του γερουσιαστή αποφάσισε έτσι ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι φήμες είναι η επίθεση.

    Παρόλα αυτά, τα οφέλη που έχει αποκομίσει ως τώρα ο Ομπάμα από το διαδίκτυο είναι περισσότερα από τις ζημιές.

    Στο YouTube κυκλοφορούν περισσότερα από 1.100 βίντεο που έχουν δημιουργήσει οι συνεργάτες του και εξακολουθούν να εισαγάγουν δύο με τρία κάθε ημέρα.

    Μάλιστα, τα βίντεο αυτά τα έχουν δει, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έναντι μόλις 4 εκατομμυρίων που έχουν δει τα 200 βίντεο του Τζον Μακέιν.

    Ο Τζο Ρόσπαρς, ο νέος διευθυντής του Ομπάμα για τα media, λέει ότι το διαδίκτυο μπορεί να πετύχει τρεις στόχους: -να βοηθήσει την οργάνωση των οπαδών, -να συμβάλει στη συγκέντρωση χρημάτων και -να προωθήσει τις θέσεις του υποψηφίου και σε αυτούς τους τρεις τομείς, ο Ομπάμα ξεπέρασε με άνεση τόσο τον Τζον Μακέιν όσο και τη Χίλαρι Κλίντον. «Σε πολλές πολιτείες είχε δημιουργηθεί ένα δίκτυο πριν ακόμη εμφανιστούμε», λέει ο Ρόσπαρς.

    Όμως, η κίνηση στην οποία προέβη ο Ομπάμα αυτήν την εβδομάδα δείχνει και σε ποιο βαθμό το διαδίκτυο μπορεί να στραφεί εναντίον των υποστηρικτών του. Οι πολιτικοί γνωρίζουν πια καλά ότι οποιαδήποτε κίνηση, λέξη ή έκφραση μπορεί να καταγραφεί και να κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο μέσα σε μερικά λεπτά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βίντεο που εμφανίζει τον Μακέιν να τραγουδά «Bomb-Bomb Iran».

    [12] Πολιτική

    Στο Ζάππειο

    Σύνοδος Κορυφής Ν.Α Ευρώπης

    13/6/2008 15:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 16:35:33)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Νοτιανατολικής Ευρώπης με θέμα "Διαπολιτισμικές συναντήσεις, σε θαλάσσιες, ποτάμιες και λιμναίες διαδρομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη", που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης. Καλώ τους αρχηγούς των κρατών να πορευθούν στο δρόμο για την ΕΕ", τόνισε ο κ. Παπούλιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, η συνάντηση, η έκτη κατά σειρά, μαρτυρεί την κοινή μας βούληση και δέσμευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο να συνεχίσουμε το διάλογο και τη συνεργασία μας. "Η προστασία και συντήρηση των μνημείων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, είναι πάντοτε κοινοί στόχοι όλων μας που μπορούν να βοηθηθούν μέσω των υδάτινων πολιτιστικών διαδρομών", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι μετέχοντες ξεναγήθηκαν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης και παρακάθησαν σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Δηλώσεις Προέδρων

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς επεσήμανε τη σημασία του υδάτινου στοιχείου και τη συνεργασία των λαών, διασύνδεσε τις περιβαλλοντικές απειλές με τις επιπτώσεις τους στο υδάτινο στοιχείο και τόνισε ότι απαιτείται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης, ανέφερε ότι η περιοχή έχει γίνει στόχος άπληστων κερδοσκόπων.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί συνεχίζεται η προσπάθεια από τις χώρες της περιοχής, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα είναι θετικά τα αποτελέσματα και επεσήμανε την υποχρέωση των σημερινών κοινωνιών έναντι των μελλοντικών γενεών, αλλά και την ανάγκη να κατανοήσουμε ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν. Ακόμη, ανακοίνωσε, ότι η χώρα του θα προωθήσει για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ την Ειρήνη Μπόκοβα, σήμερα πρεσβευτή στο Παρίσι και πρώην υπουργό της χώρας του.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς τόνισε ότι "ο πολιτιστικός πλούτος αποτελεί το δημιουργικό έργο των παλαιότερων γενιών και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Αυτός ο στόχος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ακόμη, το Μαυροβούνιο έχει επικυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς".

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, είπε ότι "από την αρχαιότητα η περιοχή ήταν σταυροδρόμι συνάντησης λαών και πολιτισμών", αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος και υπογράμμισε ότι η χώρα του προσυπογράφει κάθε προσπάθεια συνεργασίας και συνεννόησης των λαών. "Παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και στις προσπάθειές της, καθώς αυτές αφορούν το κοινό μέλλον μα"ς, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολιτισμικές διαδρομές μπορούν να οικοδομήσουν, αλλά και να ανοικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας και φιλίας, αρκεί να αναγνωρίσουμε τη διαφορετικότητα του καθενός μας. Παράλληλα, ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε στις ζημιές που έχουν γίνει σε θρησκευτικά μνημεία στη χώρα του, λέγοντας ότι τα τελευταία εννέα χρονιά 150 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν υποστεί ζημιές και πυρπολήθηκαν και προσθέτοντας ότι ακόμα και σήμερα πολλά ιερά μνημεία διατρέχουν κίνδυνο. Επίσης, ανέφερε ότι απαιτείται να υπάρξει συμβιβασμός στο Κόσοβο και εξέφρασε την αισιοδοξία του προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια ιστορική συμφωνία, μια λύση με δημοκρατικά μέσα που θα επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. "Το κοινό μας μέλλον είναι η ΕΕ και ότι η περιφερειακή συνεργασία βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Σερβίας.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι έκανε λόγο για κοινή προσπάθεια ενίσχυσης της διαπολιτισμικής συνεργασίας και φιλίας των λαών και προστασίας της διαφορετικότητας και του περιβάλλοντος. Είπε ότι η χώρα του έχει θεσπίσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και ότι στόχος της είναι η καλή γειτονία και η ένταξή της στην ΕΕ. "Έφτασε η ώρα, οι χώρες της περιοχής να εγκαταλείψουν εθνικιστικές ρητορικές και να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια", τόνισε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το 2008 θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα φόρουμ διαθρησκευτικού διαλόγου χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο προεδρεύων του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Χάρις Σιλάιτζιτς, τόνισε ότι "ο πολιτισμός προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας και ότι οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας του είναι ο πλούτος της. Η χώρα μου είναι πολυεθνική και πολυπολιτισμική κοινωνία" και πρόσθεσε ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δέχθηκε επίθεση από τον Μιλόσεβιτς, με στόχο να εξαλειφθεί ο πολιτισμός της. "Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να προστατεύσουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της κάθε κοινωνίας και η ένταξη της πατρίδας τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας και το οφείλουμε στους νέους μας", κατέληξε.

    Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊχίρο Ματσούρα, ο οποίος σημείωσε πως στις προηγούμενες συνόδους οι συμμετέχοντες διακήρυξαν την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής πολυμορφίας. "Οι υδάτινες διαδρομές επιβάλλουν την προστασία τους -πρόσθεσε- και συνεπώς απαιτείται η συνεργασία όλων προς αυτή την κατεύθυνση. Η σημερινή σύνοδος θα επιτρέψει να ξεκινήσουμε κοινά πολιτιστικά προγράμματα που θα συνεισφέρουν στη συνεργασία των χωρών και των λαών".

    Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Μεχμέτ Αϊντίν επεσήμανε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο ανώτατο επίπεδο και έχει πλέον γίνει θεσμός, καλύπτοντας πολλά θέματα πολιτιστικής συνεργασίας στην περιοχή και σεβόμενη τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Πρότεινε τη δημιουργία ιστοσελίδας στο Ιντερνετ, με εικονικές πολιτιστικές διαδρομές για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και αναφέρθηκε στη Συμμαχία των Πολιτισμών, πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Εθνη και έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και της Ισπανίας, αλλά και άλλων οργανισμών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που στη Διακήρυξη των Αθηνών γίνεται αναφορά σε αυτό το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής έχουν γίνει "φίλοι της Συμμαχίας".

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Θρησκευμάτων της Ρουμανίας Αντρας Ιστβάν Ντίμιτερ, αφού μετέφερε μήνυμα του προέδρου της χώρας του για τη Σύνοδο, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του Δούναβη και των διαδρομών του Δέλτα του Δούναβη. "Πρέπει να συνεργαστούμε για την προστασία του. Αυτός ο στόχος αποτελεί προτεραιότητα των χωρών του Ευξείνου Πόντου".

    Τέλος, η γενική διευθύντρια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κληρονομιά, τη νεότητα και τον αθλητισμό και συντονίστρια για το διαπολιτισμικό διάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκαμπριέλα Μπατένι Ντραγκόνι είπε ότι "η Σύνοδος βοηθάει στην αλληλοκατανόηση των λαών και τόνισε ότι οι αρχηγοί που μετέχουν έχουν αποφασίσει με τη στάση τους να υποστηρίξουν την πολιτιστική κληρονομιά και την πολυπολιτισμικότητα. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Απαιτείται δημοκρατικός διάλογος και σύνοδοι όπως η παρούσα βοηθούν".

    [13] Οικονομία

    Υποχώρησε κάτω από τα 136 δολάρια

    Έπεσε η τιμή του πετρελαίου

    13/6/2008 15:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 18:07:43)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Κάτω από τα 136 δολάρια υποχώρησε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μετά από μια χθεσινή συνεδρίαση με μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω των απειλών στην απρόσκοπτη ροή αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία, την έκτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,24 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 135,50 δολάρια (νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 134,80 δολάρια). Χθες, η τιμή κάλυψε χαμένο έδαφος 4 δολαρίων για να κλείσει με κέρδη 36 σεντς στο βαρέλι, στα 136,74 δολάρια, μετά από τις απειλές για απεργία των εργατών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας.

    Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των απειλών -επαναλήφθηκαν και σήμερα από τα συνδικάτα- θα αποκόψει από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά νέες ποσότητες νιγηριανού αργού. Ήδη το ένα πέμπτο της παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας απουσιάζει από τις αρχές του 2006, καθώς αντάρτες στο δέλτα του Νίγηρα εγκαινίασαν σειρά πράξεων δολιοφθοράς στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η απειλούμενη απεργία θα πλήξει την παραγωγή περίπου 350.000 βαρελιών την ημέρα της Chevron στην αφρικανική χώρα.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 136,28 δολάρια - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 135,36 δολάρια - χάνοντας 97 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Χθες, βράδυ, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χουσέιν αλ-Σαχριστάνι επανέλαβε ότι περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία ή άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες δεν θα λύσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Ο ΟΠΕΚ προέβη, παράλληλα, σε αναθεώρηση προς τα κάτω - στο 1,28%, από 1,35% προηγουμένως - της εκτίμησής του για το ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φέτος. "Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και θα ανέλθει στα 86,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο το 2008, δηλαδή 60.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την ποσότητα για την οποία έκανε λόγο η εκτίμηση του περασμένου Μαΐου", αναφέρεται στην έκθεση του μηνός Ιουνίου.

    Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και το σημερινό περιβάλλον τιμών θα βαρύνουν στη ζήτηση για αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ από το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την περιοχή του Ειρηνικού θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες.

    Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G8 το σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, οι οποίοι θα συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, προετοιμάζοντας τη σύνοδο κορυφής της G8 τον Ιούλιο.

    Όπως αναμενόταν, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,5%.

    Αντιθέτως, το κοινό νόμισμα υποχωρεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν αναμονή της γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5334 δολάρια - νωρίτερα είχε εξασθενήσει έως και στα 1,5302 δολάρια - έναντι 1,5386 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

    [14] Πολιτική

    Κύπρος: Συναντήσεις Μπακογιάννη

    13/6/2008 15:22:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Χωριστές συναντήσεις είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία για επίσκεψη εργασίας, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάνκ, τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τους πρώην προέδρους Γιώργο Βασιλείου και Γλαύκο Κληρίδη. "Ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για το ποθητό αποτέλεσμα στην Κύπρο", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών. "Ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς για την πορεία του Κυπριακού και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη", τόνισε η κα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, η οποία κράτησε περισσότερο από μια ώρα. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών, στη διάρκεια της προεδρίας του και ερωτηθείς για το αν οι προβληματισμοί τους συμπίπτουν, απάντησε: "οι προβληματισμοί πάντα συμπίπτουν. Είναι οι λύσεις, που κάποτε έχουν διαφορές, αλλά εμείς δεν έχουμε".

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι στη συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη διαπιστώθηκε ταύτιση στόχων και χειρισμών στο Κυπριακό. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η κα Μπακογιάννη τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο παρακολουθεί, αλλά είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Απόψε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στην κα Μπακογιάννη στην εξοχική του κατοικία.

    [15] Πολιτική

    Η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη της Σερβίας

    Συνέντευξη πρέσβη Παναγόπουλου

    13/6/2008 14:35:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η θέση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας είναι υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, διότι αυτό θα ήταν καλό για την ίδια, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή", επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος, διευκρινίζοντας ότι "η Αθήνα με κανένα τρόπο δεν αναμειγνύεται στις πολιτικές διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που εξαρτάται από την απόφαση του σερβικού λαού".

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι "η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή, κάτι που φαίνεται από τη βοήθεια που παρείχε μετά το 2000, αλλά και τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων".

    Ο κ. Παναγόπουλος υπενθύμισε στη συνέντευξη στο "Τανγιούγκ" ότι από το ΕΣΟΑΒ η Σερβία χρηματοδοτείται με το ποσό των 230 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο το 80% προορίζεται για έργα υποδομής, με μεγαλύτερο την κατασκευή του οδικού άξονα Ε-75 (διάδρομος 10), που αποτελεί σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Σερβία και την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

    Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε και σε "μικρότερα" προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΟΑΒ, όπως είναι οι ανακαινίσεις σχολείων, γηροκομείων και κέντρων υγείας.

    Σχετικά με τις ελληνικές επενδύσεις, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι "ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και επεκτείνονται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που δηλώνει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες ήρθαν στη Σερβία για να μείνουν".

    Ερωτηθείς για το καθεστώς των θεωρήσεων (βίζες) για τους Σέρβους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ο κ. Χρίστος Παναγόπουλος υπενθύμισε ότι "η Αθήνα τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης των θεωρήσεων για τη Σερβία και στο μεσοδιάστημα πρωτοπορεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων".

    [16] Πολιτική

    Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Γ.Παπανδρέου

    13/6/2008 12:50:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας" που εκκενώθηκε την Πέμπτη, τα Βραχνέικα και την Κάτω Αχαΐα. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε φιλοδώρημα το επίδομα των τριών χιλιάδων ευρώ που δίνει η κυβέρνηση και ζήτησε να κηρυχθούν σεισμόπληκτοι οι νομοί της Αχαΐας και τις Ηλείας.

    Φιλοδώρημα το επίδομα

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Πάτρα στο υπό εκκένωση νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας", όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Βραχνέϊκα και την Κάτω Αχαΐα.

    "Είμαι εδώ και είμαστε εδώ μαζί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για να συμπαρασταθούμε στην περιοχή που έχει χτυπηθεί σκληρά από τις πυρκαγιές πέρυσι και τους σεισμούς", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης, να κηρύξει τους δυο νομούς σεισμόπληκτες περιοχές στο σύνολό τους, γεγονός που θα διευκολύνει την άμεση και αποτελεσματική βοήθεια στους κατοίκους.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "είναι απαράδεκτο να θεωρούμε ότι με ένα φιλοδώρημα όπως το τριχίλιαρο πέρυσι στις πυρκαγιές και το πεντοχίλιαρο φέτος θα επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται και σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων και σχέδιο μακρόπνοης ανάπτυξης της περιοχής", ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση νόμου για την αναγέννηση της Πελοποννήσου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πριν τους σεισμούς, επισημαίνοντας ότι με μικρές συμπληρώσεις το σχέδιο αυτό μπορεί να καλύψει και τις τωρινές από τους σεισμούς καταστροφές.

    Η Βάλμη ήταν ο τελευταίος σταθμός της σημερινής περιοδείας του κ. Παπανδρέου όπου μίλησε για ανάγκη ενός συστηματικού σχεδίου τόσο για την άμεση βοήθεια, όσο και για την ανασυγκρότηση των περιφερειών της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των πληγεισών περιοχών.

    "Καιρό τώρα ο κύριος Παπανδρέου λαϊκίζει. Ειδικά σήμερα, υβρίζει χυδαιότερα από άλλες φορές, μόνο και μόνο για να σκεπάσει το θόρυβο από τα εσωκομματικά του προβλήματα", τόνισε απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    [17] Κοινωνία

    Βαρύ κατηγορητήριο

    Προθεσμία για τον Θ. Αναστασιάδη

    13/6/2008 15:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2008 16:37:29)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τις 30 Ιουνίου ζήτησε κι έλαβε προθεσμία από το δεύτερο ειδικό ανακριτή κ. Δημήτρη Οικονόμου για την απολογία του ο Θέμος Αναστασιάδης, o οποίος φέρεται ως κομιστής του DVD στην υπόθεση Ζαχόπουλου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται χωρίς δικαίωμα να έχει λάβει γνώση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία υπέκλεψε και επεξεργάστηκε και στη συνέχεια διακίνησε με σκοπό να προσπορίσει για τον εαυτό του περιουσιακό όφελος.

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μετά τη διακίνηση του υλικού ζήτησε τη μεσολάβηση αρμοδίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων προκειμένου να μην συνεχιστεί η έρευνα που αφορούσε κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα στο Κολωνάκι.

    Αναφέρεται επίσης ότι ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να βλάψει το Χρήστο Ζαχόπουλο, αφού με τη γνωστοποίηση του προαναφερόμενου υλικού θα διασυρόταν η προσωπικότητά του ως δημόσιου λειτουργού.

    Ο συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης σχολιάζοντας επιβαρυντική κατάθεση για τον εντολέα του δήλωσε: "με φράσεις δεν κατηγορούνται άνθρωποι. Ο ανακριτής προσπάθησε να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Εγώ είδα τη δικογραφία και ξίγκι δεν βρήκα."

    [18] Κοινωνία

    "Κόλλησε" κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Σύρου

    13/6/2008 13:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε αμμώδη αβαθή του λιμανιού της Σύρου "επικάθησε", στις 11.35, κατά τη διάρκεια κατάπλου, το υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιο EASY CRUISE LIFE, το οποίο εκτελούσε 7ημερη κρουαζιέρα σε ελληνικά νησιά και την Τουρκία, με 353 επιβάτες και πλήρωμα 105 μέλη, εκ των οποίων 52 Έλληνες. Το μικρό κρουαζιερόπλοιο, ιδιοκτησίας του ελληνοκύπριου επιχειρηματία-εφοπλιστή Στέλιου Χατζηιωάννου, αποκολλήθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκού, που το οδήγησε με ασφάλεια μέσα στο λιμάνι της Σύρου.

    Το πλοίο θα επιθεωρηθεί από τεχνικό κλιμάκιο του Λιμενκού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν βλάβη του από την "επικάθηση" στα αμμώδη αβαθή. Σύμφωνα, πάντως, με το ΥΕΝΑΠ, δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ούτε τραυματισμός επιβάτη ή ναυτικού του πλοίου.

    Το EASY CRUISE LIFE είχε αποπλεύσει το περασμένο Σάββατο από τον Πειραιά, με δρομολόγιο Κάλυμνος, Bodrum (Τουρκία), Κως, Πάρος, Μύκονος, Σύρος και αύριο το πρωί επρόκειτο να επιστρέψει στον Πειραιά.

    [19] Πολιτισμός

    Στις Πυραμίδες του Καΐρου

    Εντυπωσιακή συναυλία Μίκη Θεοδωράκη

    13/6/2008 14:02:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μαγική βραδιά έζησαν την Πέμπτη όσοι παρακολούθησαν από τις Πυραμίδες του Καΐρου, την μουσική συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη με έργα του μεγάλου συνθέτη. Ήταν μία εκδήλωση για τα 20χρονα της περίφημης Όπερας του Καΐρου, από την Ελλάδα για την Αίγυπτο, που έδειχνε το πόσο κοντά ήταν πάντοτε μέχρι και σήμερα οι πολιτισμοί των δύο χωρών, με την μουσική ενός μεγάλου Έλληνα να αγκαλιάζει τις επιβλητικές τρεις Πυραμίδες και την αινιγματική Σφίγγα. Κάτω από την σκηνή, βρίσκονταν εκατοντάδες Έλληνες πάροικοι αλλά και πολλοί Αιγύπτιοι που ταξίδεψαν στα βήματα όλης αυτής της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη, στα μουσικά του κομμάτια που συντρόφευσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, μια τεράστια οθόνη πρόβαλε εικόνες από τον μεγάλο μουσουργό, μεταξύ άλλων την χαρακτηριστική σκηνή του Άντονυ Κουΐν με τον Ζορμπά αλλά και την συνάντηση του με τον Θεοδωράκη.

    Καλοσωρίζοντας τον κόσμο, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν πολλοί επίσημοι, διπλωμάτες και εκπρόσωποι παροικιακών αρχών, ο Έλληνας Πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος ευχαρίστησε την Όπερα του Καΐρου για την κοινή πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και την προσφορά της χώρας μας στα 20χρονα της Όπερας του Καΐρου και τόνισε την συμβολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτήν την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και στον πολιτιστικό τομέα.

    Από την πλευρά της, η Καλλιτεχνική Δ/ντρια της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους Έλληνες της παροικίας του Καΐρου για την παρουσία τους και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αποτελούν μέρος του ελληνικού μύθου και του ελληνικού πολιτισμού που διατρανώνουν στην Χώρα του Νείλου.

    Τα ακούσματα της Λαϊκής Ορχήστρας συνόδεψαν με τις φωνές τους η Ηρώ, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και νέα στελέχη του μουσικού σχήματος. Η Γλυκερία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εκδήλωση λόγω ξαφνικής ασθένειας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 June 2008 - 21:43:45 UTC