Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση
  • [02] "Καίει" η τιμή του πετρελαίου
  • [03] Ανοίγει την Τρίτη το Κτηματολόγιο
  • [04] Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε
  • [05] Final Countdown
  • [06] Μεσογειακό Φεστιβάλ Τέχνης στη Χίο
  • [07] Ολλανδία: Θρίλερ με ομήρους
  • [08] Μίνι καύσωνας
  • [09] Επίσκεψη Μπους στη Βρετανία
  • [10] Φοβούνται την "οργή" του Κίτρινου Ποταμού
  • [11] Αιφνίδιος χαμός του Εσμπγιορν Σβένσον
  • [12] Δυστύχημα στο φαράγγι του Βίκου

    [01] Πολιτική

    Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

    Αντίστροφη μέτρηση

    16/6/2008 16:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2008 19:23:34)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    To απόγευμα της Τρίτης στις 5μμ θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι αιτήσεις των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα. Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη στάση των βουλευτών που διαφωνούν με την αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, επικρατεί αποφασιστικότητα και διάθεση ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ώστε να ακολουθήσει το κόμμα συντεταγμένη πορεία. Για την τήρηση αυτών των επιλογών δεν είναι απίθανο να γίνουν διαγραφές όσων επιμένουν να τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, που όμως θα έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην εσωκομματική ζωή του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, δήλωσε: "Αν με ρωτούσατε αν είναι καλό πράγμα γενικώς οι διαγραφές, θα σας έλεγα ναι, υπό τον όρο ότι όμως θα είναι πολύ κατοχυρωμένες με διαδικασίες ανοικτές."

    Την εσωκομματική αναταραχή αποτύπωσαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο της Κυριακής. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι με την επιστολή Σημίτη δημιουργείται η εντύπωση πως πάντα το κόμμα πρέπει να συμφωνεί μαζί του. Ο Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ από μηχανισμούς ενημέρωσης. Ο Γιώργος Λιάνης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της αποπομπής Σημίτη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τη λέξη "ενότητα". Ο Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη διαγραφή Σημίτη πράξη πανικού και εγκλεισμού σε μία περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά, ενώ δεν απέκλεισε διάσπαση του κόμματος. Ο Πέτρος Ευθυμίου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει μία από τις πιο σκληρές και δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε δηλώσεις του από τη Μεσούντα της Άρτας, έκανε λόγο για κρίση του δικοματισμού.

    [02] Οικονομία

    Αλυσσιδωτές επιπτώσεις

    "Καίει" η τιμή του πετρελαίου

    16/6/2008 11:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποχωρεί σήμερα η τιμή πώλησης του μαύρου χρυσού στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θ αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια τον Ιούλιο, προκειμένου ν ανταποκριθεί στη ζήτηση. Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κατά 71 σεντς στα 134,15 δολάρια, και το μπρεντ Βόρειας Θάλασσας χάνει 59 σεντς, με την τιμή του να φθάνει τα 134,52 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη πάντως, μερικές μέρες πριν από τη διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των καταναλωτών, όπου θα εξεταστούν τα αίτια της εκτίναξης στα ύψη του μαύρου χρυσού, η τιμή του πετρελαίου σήμερα φθάνοντας τα 139,89 δολάρια το βαρέλι σημείωσε νέο ρεκόρ.

    Η αλματώδης άνοδος της τιμής του πετρελαίου εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη. Στη Γαλλία κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα οι οδηγοί φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

    Στην Ελλάδα, κυβέρνηση, επιχειρηματικός κόσμος και καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Πολύ μεγάλες εταιρείες αναγκάζονται πλέον να κάνουν απανωτές προσφορές, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ως πρώτο μέτρο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν διαμορφώσει μαύρη λίστα προϊόντων και μετά την επιτυχία που σημείωσε το μποϋκοτάζ στο γάλα προσανατολίζονται να χτυπήσουν με τον ίδιο τρόπο και τα καύσιμα.

    Ακριβή μου αμόλυβδη...

    Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Ολλανδία και την Ιταλία με την πιο ακριβή βενζίνη. Η αμόλυβδη στη χώρα μας, από το 1,111 ευρώ ανά λίτρο τον Ιανουάριο, ανέβηκε στο 1,118 τον Μάρτιο, στο 1,228 τον Μάιο, για να πωλείται σήμερα 1,26 ευρώ το λίτρο.

    Οι κερδοσκόποι άρπαξαν την ευκαιρία και εκτίναξαν τις τιμές προϊόντων άμεσης ανάγκης σε ποσοστό έως και 48% από την αρχή του χρόνου, προκαλώντας δυσβάσταχτο κόστος στους πολίτες.

    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ανάπτυξης με τα 45 μέτρα που εξήγγειλε επιχειρεί να φρενάρει την ανοδική πορεία των τιμών και ήδη αρκετές πολυεθνικές προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις.

    "Η ακρίβεια είναι ένα θηρίο που δεν νικιέται με νοκ άουτ", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στο Βήμα της Κυριακής. Σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που προανήγγειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της από 1/1/2009, ο κ. Φώλιας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμία νέα αύξηση πέραν των ήδη αποφασισμένων και υπογεγραμμένων.

    Κοινωνικές αναταραχές

    Το τρελό ράλι της τιμής του πετρελαίου έχει βάλει φωτιά στην Ευρώπη προκαλώντας κοινωνικές αναταραχές σε πολλές αναπτυγμένες χώρες.

    Οι υπουργοί Οικονομίας 43 χωρών της Ευρώπης και της Ασίας που συναντήθηκαν στη Νότια Κορέα στο φόρουμ Ασίας-Ευρώπης (Asem) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη ραγδαία αύξηση των τιμών η οποία "αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις πιο ευάλωτες".

    Στη Γαλλία, οι οδηγοί φορτηγών προχωρούν σε μία νέα σειρά διαμαρτυριών εναντίον της αυξημένης τιμής στη βενζίνη.

    Οι πιο ακραίες κινητοποιήσεις αναμένεται να πλήξουν ορισμένες οδικές αρτηρίες στη νότιο Γαλλία, στο Μπορντώ και κυρίως στα ισπανικά σύνορα, με οδοφράγματα εγκάρσια στο οδόστρωμα.

    Σε άλλους νομούς, χιλιάδες φορτηγά πρόκειται να οργανώσουν "επιχειρήσεις σαλιγκάρι"-εμποδίζοντας τη δεξιά λωρίδα, αλλά αφήνοντας ελεύθερη την αριστερή-στις πλέον πολυσύχναστες αρτηρίες.

    Στριμωγμένοι από την ακρίβεια στα καύσιμα, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν το 30% των εξόδων τους, οι Γάλλοι οδηγοί φορτηγών εκτιμούν ότι πλήττονται από μία δυσανάλογη φορολόγηση σε σχέση προς τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, τόσο όσον αφορά τα καύσιμα, όσο και στα εισοδήματά τους και τις άλλες κοινωνικές εισφορές.

    [03] Κοινωνία

    Ανοίγει την Τρίτη το Κτηματολόγιο

    16/6/2008 13:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2008 19:25:13)

    Από αύριο Τρίτη, 17 Ιουνίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως τις 30/12), θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας στα 76 νέα γραφεία Κτηματογράφησης, σε 107 περιοχές της χώρας που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Με τη νέα γενιά Κτηματογραφήσεων, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια θα καταγραφούν 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας.

    Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοούμε την πλήρη ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά και όλους όσοι έχουν δικαιώματα πάνω στο ίδιο ακίνητο.

    Διευκρινίζεται από την Εταιρία του Κτηματολογίου ό,τι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου, στο τμήμα από τη λεωφόρο Συγγρού και τις οδούς Ελληνίδων, Ζησιμοπούλου, Αγ. Τριάδος, Δημοκρατίας, Πικροδάφνης και τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Στην παρούσα φάση της συλλογής των δηλώσεων, τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους, θα δοθούν από την Υπηρεσία Κτηματολογίου Πρωτευούσης, η οποία έχει κάνει ήδη την καταγραφή από το προηγούμενο πρόγραμμα.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών έχει απλοποιηθεί το έντυπο της δήλωσης και έχουν περιοριστεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για τη σωστή ενημέρωση πολιτών και εμπλεκόμενων φορέων, ενώ πέρα από τα 76 Γραφεία Κτηματογράφησης δημιουργήθηκαν και τέσσερα ειδικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών -ένα στα Κεντρικά Γραφεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., ένα στο Μετρό του Συντάγματος, ένα στο Δημαρχείο του Πειραιά και ένα στο Περιφερειακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες και στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1015.

    Στα Γραφεία Κτηματογράφησης διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν.2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

    Από την πλευρά τους οι πολίτες καλούνται να προσκομίσουν το αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης (η πληρωμή γίνεται σε τράπεζα), φωτοαντίγραφα του τίτλου κτήσης, αλλά και του πιστοποιητικού μεταγραφής και τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον υπάρχουν. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους, που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20 ευρώ. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

    Παράλληλα, για πρώτη φορά δίνεται και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της "Κτηματολόγιο ΑΕ", οπότε τα δικαιολογητικά αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο και το πάγιο τέλος καταβάλεται μεσω πιστωτικής. Ειδικά οι ομογενείς μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά.

    Επίσης, κανονικά όπως και πριν -χωρίς τα πιστοποιητικά υποβολής δήλωσης- θα συντάσσουν οι συμβολαιογράφοι τα συμβόλαια ακινήτων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, στο διάστημα που θα εξελίσσεται η διαδικασία ενώ οι υποθηκοφύλακες θα μεταγράφουν τα συμβόλαια χωρίς να ελέγχουν αν έχει υποβληθεί δήλωση από τον πωλητή.

    [04] Κόσμος

    Σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο

    Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε

    16/6/2008 17:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2008 19:32:58)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Το "όχι" των Ιρλανδών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, με το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης, κυριαρχεί στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν και με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ήδη οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κάλεσαν το Ισραήλ να συμβάλει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι επιθυμούν την αναβάθμιση των σχέσεων μαζί του. Σαν πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα είναι αυτό "που θα περιλαμβάνει μια διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης με την εφαρμογή της λύσης των δυο κρατών". Στην προοπτική αυτή, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, ενώ αναβλήθηκε για την Πέμπτη η λήψη απόφασης για την άρση ή μη των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Κούβας. Για το θέμα του Ιράν οι 27, δε συζήτησαν ούτε συμφώνησαν για μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στη σημερινή τους σύνοδο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα.

    [05] For the Crisis Plaguing PASOK

    Final Countdown

    16 Ιουν 2008 16:38:0 (Last updated: 16 Ιουν 2008 17:31:3)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    The protagonists of the PASOK (Panhellenic Socialist Movement) infighting over Papandreou-Simitis brawl are expected to unveil their intentions on Tuesday afternoon, during a parliamentary debate on the opposition parties call for a referendum on the Lisbon Treaty. A roll-call vote will take place in midnight.

    All eyes will be fixed on the stance of the Socialist deputies that have objected to PSOK leader George Papandreous decision to place its former chief and ex-Prime Minister Kostas Simitis at the fringes of the partys activities.

    Those backing Papandreou appear determined and willing to undertake initiatives lest the party should derail from its course. To that end, forced resignations are not out of the question, although they might bring about unpredictable developments in PASOKs intra-party life.

    Speaking on NET radio station, SYRIZA (Coalition of the Radical Left) Mihalis Papagiannakis said: "If you asked me whether forced resignations in general are a good thing, I would say yes, provided that they result from transparent procedures."

    The spate of intra-party squabbles was reflected in the statements of leading Socialist deputies in the Sunday press.

    Theodoros Pangalos noted that the Simitis letter gave the impression that the party should always agree with his positions.

    Christos Papoutsis spoke of a drive masterminded by media mechanisms to undermine PASOK.

    Giorgos Lianis stressed that PASOK should rediscover the word "unity," implicitly defending Papandreous decision with regard to Simitis.

    Tassos Giannitsis dismissed Simitis marginalization as a panic move and did not rule out scenarios speaking of division.

    Petros Efthymiou underlined that PASOK is experiencing one of its most difficult and saddest moments in its history.

    SYRIZA (Coalition of the Radical Left) is proved to be the only reliable alternative, said SYN President Alexis Tsipras.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Greek Socialist Party in Turmoil

    [06] Πολιτισμός

    Μεσογειακό Φεστιβάλ Τέχνης στη Χίο

    16/6/2008 15:43:00

    Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τέχνης, "Τέχνη στη γη της μαστίχας", διοργανώνεται στην ακριτική Χίο από τις 24 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου .Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

    Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει και το πρώτο ελληνικό παιδικό φεστιβάλ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Καστρομηνά.

    Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ στις 7,8,9 Ιουλίου περιλαμβάνει:

    Κινηματογραφικές προβολές με θεματολογία το περιβάλλον και την πολιτισμική διαφορετικότητα. Εργαστήρια μουσικής, χαρακτικής, βιωματικής κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας. Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα τη μαστίχα με τη συμμετοχή των παιδιών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Παρουσίαση παραμυθιού γραμμένο από το Χιώτη μαθητή-μαθήτρια, που έχει θεατροποιήσει η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις Κάρμεν Ρουγγέρη . Ο Κωστής Μαραβέγιας με την ορχήστρα του παρουσιάζει τα παιδικά τραγούδια του Μάνου Λοίζου υπό μορφή εργαστηρίου με τη συμμετοχή των παιδιών. Έτσι έχουν τη δυνατότητα κάθε χρόνο να γνωρίζουν και ένα διαφορετικό καταξιωμένο Έλληνα συνθέτη, από ένα νέο σύγχρονο τραγουδοποιό. Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Ο Ρομπέν Των Δασών". Ο Καραγκιόζης μαστιχοκαλλιεργητής μαγειρεύει για τα παιδιά και τους γνωρίζει γεύσεις με μαστίχα Χίου. Σκετσάκια με 2 ηθοποιούς παρουσιάζουν χιουμοριστικές ενότητες από το Αναγεννησιακό Θέατρο. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και γλυπτών με θέμα : Χρώματα Ψυχών" αναρριχήσεις, τοξοβολία, ξυλοπόδαρους, εργαστήριο κρουστών με τη ομάδα "Κρουστόφωνο" και παραστάσεις Καραγκιόζη από το Δημοτικό Σχολείο "Καταρράκτη".

    Το πρόγραμμα

    Τρίτη 24 Ιουνίου, 09.00 μ.μ «Η Γυναίκα Της Ζάκυθος» Του Διονυσίου Σολωμού Θεατρική Παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Είσοδος Ελεύθερη

    Παρασκευή 27 , Σάββατο 28, Κυριακή 30 Ιουνίου «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του Πλάτωνα Ροδοκανάκη Θεατρική Παράσταση του Πλάτωνα Ροδοκανάκη από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου 27 & 28 Ιουνίου, 09.00 μ.μ., Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς). 30 Ιουνίου, 08.45 μ.μ., Αγ. Ισίδωρο Συκιάδας. Είσοδος Ελεύθερη

    Τρίτη 8, Ιουλίου, 09.00 μ.μ. «Ρομπέν Των Δασών» Σε κείμενο-σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Τιμή εισιτηρίου 10

    Πέμπτη 10 Ιουλίου, 09.00 μ.μ. «Του Κουτρούλη Ο Γαμος» Θεατρική Παράσταση του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή (1809-1892), από τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» με τον Παύλο Χαϊκάλη Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Τιμή εισιτηρίου 15

    Τετάρτη 16 Ιουλίου,09.00 μ.μ. Συναυλία με τη Χάρις Αλεξίου Συμμετέχουν : Μπάμπης Στόκας Ανδριάνα Μπάμπαλη Δημοτικό Στάδιο Χίου Τιμή εισιτηρίου 18

    Τετάρτη 23 Ιουλίου, 09.00 μ.μ. Συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικας Δημοτικό Στάδιο Χίου Τιμή εισιτηρίου 15

    Κυριακή 27 Ιουλίου, 09.00 μ.μ. Συναυλία με τους: Παντελης θαλασσινος Γιωτα Νεγκα-Αναστασια Μουτσατσου Γερασιμος Ανδρεατος-Βασιλης Σκουλας Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Τιμή εισιτηρίου 15

    Τετάρτη 30 Ιουλίου, 09.00 μ.μ. Συναυλία με τους: Νοτης Μαυρουδης Παναγιωτης Μαργαρης Περιβόλι Κάμπος Τιμή εισιτηρίου 15

    Παρασκευή 1 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. Θεοδωρακεια Συναυλία με τους: Νικος Ξυδακης Encardia-Roberto Licci(Ιταλία) Malalingua(Ιταλία) Ballo Del Mare-Chameleon Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Τιμή εισιτηρίου 15

    Σάββατο 2 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. Θεοδωρακεια Συναυλία με τους: Ευανθια Ρεμπουτσικα Παναγιωτης Καλατζοπουλος Ελλη Πασπαλα Duarte (Πορτογαλία) Dilek Kots (Τουρκία) Γωργια Νταγακη

    Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς) Τιμή εισιτηρίου 15

    Τρίτη 5 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. Συναυλία με τους: Δημητρα Γαλανη - Ελευθερια Αρβανιτακη Δημοτικό Στάδιο Χίου Τιμή εισιτηρίου 18

    Πέμπτη 7 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. «Η Χαμένη Κούκλα» Θεατρική Παράσταση του Αλφόνσο Σάστρε από την Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Ανοιχτό Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Καστρομηνάς)

    Δευτέρα 11 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. «Ελένη» του Ευριπίδη Θεατρική Παράσταση με τους Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη Γιώργο Καπουτζίδη, Γιάννη Βούρο Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων «Αδαμάντιος Λαιμός»

    Τρίτη 12 Αυγούστου, 09.00 μ.μ. Συναυλία με τον Goran Bregovic (Σερβία) Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων «Αδαμάντιος Λαιμός»

    Προπώληση Εισιτηρίων: 1. Βιβλιοπωλείο «Πάπυρος», τηλ: 22710 21550 2. Δισκοπωλεία «Ηχώ», τηλ: 22710 81296 3. Αθλητικά Είδη «Σιταρένιος», τηλ: 22710 43350 Πληροφορίες Τηλέφωνα : 22710 81106, 22710 44394

    [07] Κόσμος

    Απελευθερώθηκαν από την αστυνομία

    Ολλανδία: Θρίλερ με ομήρους

    16/6/2008 15:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2008 19:28:19)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομαλά έληξε η περιπέτεια που είχαν πέντε άτομα (ο ένας είναι δημοτικός σύμβουλος της πόλης), οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι από ένοπλο άνδρα, από το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης Αλμέλο, όπως μετέδωσαν το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΡ και το δημόσιο ραδιόφωνο NOS, επικαλούμενα την τοπική αστυνομία.

    Ο 41χρονος δράστης τελικά συνελήφθη από την αστυνομία και είναι διευθυντής ενός εστιατορίου δίπλα στο δημαρχείο, στο οποίο ξέσπασε φωτιά νωρίτερα σήμερα. Ο άνδρας φέρεται να είναι σε διένεξη με τις δημοτικές αρχές, μετά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός του.

    Ο άνδρας έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο έξω από το δημαρχείο. Όταν δημοτικοί υπάλληλοι έτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά, αυτός επωφελήθηκε για να μπει στο δημοτικό μέγαρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] Κοινωνία

    Μίνι καύσωνας

    16/6/2008 15:01:00

    Κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου θα βρεθεί ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας τον πρώτο μίνι καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η άνοδος της θερμοκρασίας θα αρχίσει από αύριο Τρίτη. Ο υδράργυρος στην Αθήνα θα δείξει τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, τους 36.

    Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια ορεινά, και το θερμόμετρο θα ανέβει κατά τόπους στους 38 βαθμούς Κελσίου.

    Την Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια και μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοανατολικά, με τη θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

    Υποχώρηση της ζέστης αναμένεται από την Παρασκευή.

    [09] Κόσμος

    Η τελευταία περιοδεία

    Επίσκεψη Μπους στη Βρετανία

    16/6/2008 13:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/6/2008 18:03:49)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη Βρετανία έφτασε την Κυριακή ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα, στο τελευταίο τους ταξίδι στην Ευρώπη ως προεδρικό ζεύγος. Συναντήθηκαν με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον Δούκα του Εδιμβούργου, ενώ το βράδυ δείπνησαν με το πρωθυπουργικό ζεύγος της Βρετανίας. Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μπους στο Λονδίνο δεν έλειψαν και οι διαδηλώσεις. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 25 διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκαν και τραυματισμοί αστυνομικών. Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του Αμερικανού Προέδρου βρέθηκαν οι κρίσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Βιρμανία, Ζιμπάμπουε αλλά και η αυξήσεις στο πετρέλαιο και τις τιμές των τροφίμων.

    "Ολες οι επιλογές στο τραπέζι", για το Ιράν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποίησε σήμερα ότι δεν έχει αποκλείσει καμιά επιλογή προκειμένου να υποχρεώσει το Ιράν να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η κρίση αυτή να διευθετηθεί μέσω της διπλωματίας.

    "Είναι καιρός στο εξής να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε το στόχο μας", δήλωσε ο πρόεδρος Μπους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. "Ωστόσο όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι", πρόσθεσε.

    Και ο Γκόρντον Μπράουν, από την πλευρά του, προειδοποίησε το Ιράν ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του, αν η Τεχεράνη δεν απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά για συνεργασία και διάλογο.

    "Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τον διάλογο. Αλλά επίσης είμαστε σαφείς: αν το Ιράν συνεχίσει να αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεχίσει να αγνοεί την προσφορά μας για συνεργασία, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων", τόνισε.

    Ο Μπράουν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, κυρίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό της MELLI, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. "Η Βρετανία θα καλέσει σήμερα την Ευρώπη, και η Ευρώπη θα συμφωνήσει να λάβει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Σήμερα θα ενεργήσουμε έτσι ώστε να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας", δήλωσε.

    Αποχώρηση από το Ιράκ μόνο κατόπιν αποτελέσματος

    Σε συνέντευξη του στον "Ομπζέρβερ" ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ με κριτήριο την επιτυχία της αποστολής τους και όχι βάσει ενός αυθαίρετου χρονοδιαγράμματος.

    "Η απάντησή μας είναι: δεν πρέπει να υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα", είπε ο Μπους και πρόσθεσε ότι τον χαροποιεί που ο Μπράουν τον ενημερώνει συχνά για τα "προσωπικά του σχέδια και τα σχέδια του βρετανικού στρατού".

    Η εφημερίδα προέβη στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση προς τον Μπράουν, κάτι που διέψευσε ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Ιράκ.

    Περίπου 4.200 βρετανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ, οι περισσότεροι από τους οποίους εδρεύουν σε βάση στο νότο. Η Βρετανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να τους αποσύρει όλους μέχρι το τέλος του 2008, αλλά με την κατάσταση στο Ιράκ να παραμένει έκρυθμη, κάτι τέτοιο δείχνει ανέφικτο.

    Eπίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως: "Σήμερα η Βρετανία θα ανακοινώσει την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων για το Αφγανιστάν, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών μας στη χώρα αυτή στον υψηλότερο έως σήμερα. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ".

    [10] Κόσμος

    "Φουντώνει" λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων

    Φοβούνται την "οργή" του Κίτρινου Ποταμού

    16/6/2008 13:14:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έως 70.000 άνθρωποι έχουν αρχίσει να μετακινούνται από χθες από τις ζώνες που επλήγησαν από τον σεισμό στη νοτιοδυτική Κίνα, λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων, αναφέρει ο σημερινός Τύπος στη χώρα.

    Οι αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν σε άλλο σημείο τους ανθρώπους που κατέφυγαν στο Γουεντσουάν, έπειτα από τον σεισμό της 12ης Μαΐου, καθώς φοβούνται για κατολισθήσεις στην ορεινή αυτή περιοχή, τονίζει η εφημερίδα Νέα του Πεκίνου.

    "Το Γουεντσουάν ήδη έχει μπει στην εποχή των βροχών κι οι κατολισθήσεις ενδέχεται να εξασθενήσουν τις ήδη εξασθενημένες βουνοπλαγιές, καθιστώντας ακόμη πιο αβέβαιη την κατάσταση" τονίζει η ίδια εφημερίδα.

    Οι μετεωρολόγοι στην Κίνα προειδοποιούν πως ο Κίτρινος Ποταμός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στη χώρα, κινδυνεύει να πλημμυρίσει καθώς οι νότιες περιοχές δοκιμάζονται από τις χειρότερες καταιγίδες και πλημμύρες για πολλές δεκαετίες.

    Με νωπές ακόμη τις συνέπειες από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, η Κίνα αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες σοβαρές πλημμύρες στον νότο, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άνθρωποι κι 1,27 εκατ. άλλοι κάτοικοι έχουν εξαναγκασθεί να μετατοπισθούν σε ασφαλέστερα σημεία.

    Ο μήκους 5.500 χλμ Κίτρινος Ποταμός, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας μετά τον Γιανγκτσέ, είχε δώσει και κατά το παρελθόν σοβαρές πλημμύρες, όμως τις τελευταίες δεκαετίες τα υδάτινα αποθέματά του είχαν μειωθεί.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το προσεχές τριήμερο ραγδαίες βροχοπτώσεις θα πλήξουν και την περιοχή του Δέλτα του Γιανγκτσέ, κοντά στη Σαγκάη και στις ανατολικές, νότιες και νοτιοδυτικές επαρχίες.

    [11] Πολιτισμός

    Αιφνίδιος χαμός του Εσμπγιορν Σβένσον

    16/6/2008 12:51:00

    Ο διάσημος Σουηδός πιανίστας και συνθέτης τζαζ μουσικής Εσμπγιορν Σβένσον, πέθανε την Κυριακή την ώρα που έκανε υποβρύχια κατάδυση στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, όπως ανακοινώθηκε από τον μάνατζέρ του.

    Ο 44χρονος Σβένσον ήταν πασίγνωστος και ένα πολύ μεγάλο όνομα στην μουσική τζαζ με εξαιρετικές κριτικές, εμπορικές επιτυχίες και ένα κοινό πολύ θερμό από την πατρίδα του μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και στην Σουηδία φυσικά τα άλμπουμ του βρίσκονταν πάντα για πολλές εβδομάδες στην πρώτη θέση των τοπ-τεν.

    Ο άτυχος μουσικοσυνθέτης ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

    [12] Κοινωνία

    Δυστύχημα στο φαράγγι του Βίκου

    16/6/2008 12:23:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγική κατάληξη είχε, χθες το μεσημέρι, για μια 50χρονη εκπαιδευτικό, η εκδρομή με συγγενείς και φίλους στο φαράγγι του Βίκου στο Μονοδένδρι Ζαγορίου Ιωαννίνων.

    Από αδιευκρίνιστους, ακόμα, λόγους η γυναίκα έχασε την ισορροπία της, ενώ βρισκόταν στην άκρη του φαραγγιού και έπεσε στο γκρεμό, που σε εκείνο το σημείο έχει βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα.

    Στην επιχείρηση ανάσυρσης της άτυχης γυναίκας πήραν μέρος διασώστες της ΕΜΑΚ Ιαννίνων και 10 πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 June 2008 - 16:50:15 UTC