Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξε το Κτηματολόγιο
  • [02] Η ακρίβεια στην Κυβερνητική
  • [03] Η συνθήκη της Λισαβόνας στη Βουλή
  • [04] Διαρροή αμμωνίας στην κρεαταγορά Ρέντη
  • [05] National Cadastre Opens
  • [06] Εξελέγη δήμαρχος αν και ... νεκρός
  • [07] Ιαπωνία: Εκτελέστηκε κατά συρροή δολοφόνος κοριτσιών
  • [08] Στο νοσοκομείο η Έιμι Γουάινχαουζ
  • [09] Προβάδισμα Ομπάμα έναντι ΜακΚέιν
  • [10] Κίνα: 76 νεκροί και 1,7 εκατ. άστεγοι από πλημμύρες
  • [11] Ομηρία αστυνομικών από πολίτες στο Περού

    [01] Κοινωνία

    Δηλώσεις υποβάλλουν οι κάτοικοι 107 περιοχών

    Άνοιξε το Κτηματολόγιο

    17/6/2008 10:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 10:58:58)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι πολίτες από 107 περιοχές της χώρας καλούνται να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στα 76 νέα Γραφεία Κτηματογράφησης σ όλη τη χώρα. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως τις 30 Δεκεμβρίου. Η προσέλευση των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης από νωρίς το πρωί, και ειδικά σ αυτό της Πλατείας Συντάγματος, που είναι και το μεγαλύτερο από τα έξι που λειτουργούν στο δήμο της Αθήνας, είναι μεγάλη, κυρίως για να παραλάβουν ενημερωτικά έντυπα ή τις αιτήσεις που καλούνται να συμπληρώσουν. Μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 δηλώσεις ιδιοκτησίας έχουν γίνει μέσω ίντερνετ. Δήλωση ακίνητης περιουσίας, είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο, είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου.

    "Έργο εθνικής εμβέλειας"

    Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της "Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε." Χρήστος Γούλας, αυτό δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών. Ο κ. Γούλας υπέβαλε τη δήλωση του στο γραφείο του Συντάγματος υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι έργο εθνικής εμβελείας, ότι τα 76 γραφεία σ όλη τη χώρα λειτουργούν κανονικά και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν διαβεβαιώνοντας ότι στην συνέχεια θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Στο μεταξύ απέχουν σήμερα Τρίτη από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για το εξαιρετικά μικρό -όπως υποστηρίζουν- διάστημα υποβολής αιτήσεων Κτηματολογίου και καταγγέλλουν την έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού.

    [02] Πολιτική

    Την Πέμπτη η σύνοδος των "27"

    Η ακρίβεια στην Κυβερνητική

    17/6/2008 9:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 10:58:12)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει στις 11 το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, στη δίνη της κούρσας των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται η Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός καταρρίπτει ρεκόρ δεκαετίας το Μάιο, φτάνοντας το 3,7%. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συναντώνται μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και τη συγκράτηση των τιμών.

    Χθες το πετρέλαιο σημείωσε νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 140 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σήμερα οι τιμές του υποχωρούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, με την τιμή του ελαφρού αργού να βρίσκεται στα 134,47 δολάρια και του Μπρεντ στα 134,60 δολάρια. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία υποχωρούν. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρούσε κατά 14 σεντς στα 134,47 δολάρια και του Μπρεντ κατά 11 σεντς στα 134,60 δολάρια. Η αγορά αναμένει την συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών και καταναλωτριών χωρών στην Τζέντα στις 22 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την πορεία της, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ,Μπαν Κι Μουν δήλωσε χθες ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια τον Ιούλιο ,αλλά η αύξηση αυτή δεν φάνηκε αρκετή για να καθησυχάσει την αγορά.

    Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Ολλανδία και την Ιταλία με την πιο ακριβή βενζίνη, ενώ από την αρχή του χρόνου οι κερδοσκόποι εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης σε ποσοστό έως και 48%.

    Δημοσιονομική εκτροπή χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα "πληρώνουν" καθημερινά το λογαριασμό της ανικανότητας της κυβέρνησης.

    [03] Πολιτική

    Τα μεσάνυχτα ονομαστική ψηφοφορία

    Η συνθήκη της Λισαβόνας στη Βουλή

    17/6/2008 10:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα θα ολοκληρωθεί η απογευματινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνθήκη της Λισαβόνας. Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πάντως, που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, στη σκιά του ιρλανδικού ΟΧΙ , δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ζωντανή τη Συνταγματική Συνθήκη ολοκληρώνοντας τη διαδικασία επικύρωσης στις υπόλοιπες οχτώ χώρες - μέλη, μιας και 18 την έχουν ήδη επικυρώσει.

    ''Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, στην κατεύθυνση μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης, η οποία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου - κι αυτή η επιλογή είναι η μόνη απάντηση στα παρένθετα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση'', δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    [04] Κοινωνία

    Αποκαταστάθηκε η βλάβη άμεσα

    Διαρροή αμμωνίας στην κρεαταγορά Ρέντη

    17/6/2008 10:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 11:04:42)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην κρεαταγορά του Ρέντη, από τη διαρροή μικρής ποσότητας αμμωνίας που παρατηρήθηκε σε ψυγείο καταστήματος χονδρικής πώλησης κρεάτων. Για προληπτικούς λόγους η Νομαρχία Πειραιά δέσμευσε 14 τόνους κρέατος από πέντε παρακείμενα καταστήματα ενώ δείγματα κρέατος έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαρροή που οφείλεται σε υπερθέρμανση του συστήματος. Η βλάβη αποκαταστάθηκε, αλλά στο σημείο παραμένουν τεχνικοί της Νομαρχίας Πειραιά, πραγματοποιώντας ελέγχους για να βρουν σε τι οφείλεται η διαρροή.

    [05] Citizens of 107 Greek Regions Submit Certification

    National Cadastre Opens

    17 Ιουν 2008 10:47:0

    By Athina Saloustrou

    Citizens living in Greece have been given between 17 June and 30 September to submit their property certifications to the 76 new Cadastral offices, since another 107 Greek regions have been included in the Greek National Cadastre. The closing date for Greeks living abroad, who can submit their certificates either online or through a representative, has been set on 30 December. The National Cadastre offices and especially that in Syntagma Square have been busy since morning as citizens flocked there to receive information and the forms required to be submitted in the next three months. Natural or legal persons who own property are obliged to submit their property certifications.

    Translated by John Crystallidis

    [06] Παράξενα

    Εξελέγη δήμαρχος αν και ... νεκρός

    17/6/2008 11:14:00

    Δήμαρχος εξελέγη ο Νεκουλάι Ιβάσκου από το Βοϊνέστι της επαρχίας του Ιασίου, στη Ρουμανία αν και ... νεκρός. Ο Ιβάσκου ήταν υποψήφιος με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό (PSD) στο β γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, αλλά προτού καλά - καλά προλάβει να ψηφίσει, άφησε την τελευταία του πνοή. Παρά το γεγονός ότι ο Ιβάσκου απεβίωσε νωρίς το πρωί, οι εκλογές δεν αναβλήθηκαν, αλλά ούτε και πτοήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού αυτού, οι οποίοι συνέχιζαν να ψηφίζουν υπέρ αυτού, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί νικητής, με 1051 ψήφους έναντι 1028 του αντιπάλου του, υποψηφίου των Φιλελευθέρων, Γκεόργκε Ντομπρεάνου. Ο 58χρονος, Νεκουλάι Ιβάσκου, διετέλεσε δήμαρχος του Βοϊνέστι από το 1990, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Εισήχθη στο νοσοκομείο αιφνιδιαστικά το πρωί της Κυριακής με σοβαρή δυσλειτουργία του ήπατος, όπου και εξέπνευσε λίγο αργότερα. Εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών του Ιασίου δήλωσαν ότι η ψηφοφορία δεν αναβλήθηκε επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη στον εκλογικό νόμο για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου ενός υποψηφίου.

    [07] Κόσμος

    Ιαπωνία: Εκτελέστηκε κατά συρροή δολοφόνος κοριτσιών

    17/6/2008 9:20:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ιαπωνία, ένας κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος, καταδικασμένος σε θάνατο για το φόνο τεσσάρων κοριτσιών στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο Τσουτόμου Μιγιαζάκι, 45 ετών, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 1989 ενώ προσπαθούσε να φωτογραφήσει ένα γυμνό κορίτσι. Στη συνέχεια ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει τέσσερα κοριτσάκια, ηλικίας από 4 έως 7 ετών και μάλιστα ότι ήπιε το αίμα των δύο από αυτά.

    Ο Μιγιαζάκι είχε στείλει επιστολές στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης όπου εμφανιζόταν ως γυναίκα και αναλάμβανε την ευθύνη για τους φόνους. Είχε μάλιστα στείλει τη σορό ενός από τα θύματά του στην οικογένειά του.

    Τα ιαπωνικά δικαστήρια τον καταδίκασαν σε θάνατο δι' απαγχονισμού, τόσο στην πρώτη δίκη όσο και στην έφεση. Η ποινή του οριστικοποιήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2006.

    Η Ιαπωνία είναι μία από τις ελάχιστες βιομηχανικές χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, που εφαρμόζουν ακόμη τη θανατική ποινή.

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    Στο νοσοκομείο η Έιμι Γουάινχαουζ

    17/6/2008 9:02:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στο νοσοκομείο για εξετάσεις μεταφέρθηκε η Βρετανή τραγουδίστρια της σόουλ, Έιμι Γουάινχαουζ, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι της, ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεών της. Την τραγουδίστρια μετέφερε στο νοσοκομείο ο πατέρας της.

    "Η Έιμι βρισκόταν στο σπίτι της το μεσημέρι όταν έχασε για λίγο τις αισθήσεις της. Ευτυχώς, εκεί ήταν και ο βοηθός του μάνατζέρ της που την βοήθησε να μην πέσει", δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας, Τρέισι Μίλερ. "Συνήλθε γρήγορα και ο πατέρας της, Μιτς, την μετέφερε προληπτικά στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι για το τι προκάλεσε το επεισόδιο και αυτή τη στιγμή η Έιμι υποβάλλεται σε εξετάσεις. Μπορεί να παραμείνει και το βράδυ για παρακολούθηση", πρόσθεσε η Μίλερ.

    Η 24χρονη βραβευμένη με Γκράμι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες και η προσωπική της ζωή έχει συγκεντρώσει πολλές φορές το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

    Ο σύζυγός της, Μπλέικ Φίλντερ-Σίβιλ, δήλωσε ένοχος αυτό τον μήνα για τον ξυλοδαρμό ενός μπάρμαν και για συγκάλυψη με στόχο την παρακώλυση της δικαιοσύνης επειδή επιχείρησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην καταθέσει εναντίον του.

    [09] Κόσμος

    Πλήρης στήριξη Αλ Γκορ σε Ομπάμα

    Προβάδισμα Ομπάμα έναντι ΜακΚέιν

    17/6/2008 9:00:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ABC, Ουάσινγκτον Ποστ

    Με μικρή διαφορά προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα του Τζων ΜακΚέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του ABC News, από την οποία όμως, προκύπτει ότι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό μεταξύ των ανεξαρτήτων υποψηφίων.

    Σύμφωνα με τη νέα αυτή δημοσκόπηση, ο κ. Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 42% του ΜακΚέιν, αλλά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει την προτίμηση των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που θα αποτελέσουν το κλειδί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Οι ανεξάρτητοι θεωρούν τον γερουσιαστή της Αριζόνα ως περισσότερο αξιόπιστο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και μοιράζονται για το ποιός είναι ο ισχυρότερος ηγέτης και ο καλύτερος να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Ιράκ.

    Ο ΜακΚέιν προηγείται με 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του γερουσιαστή του Ιλινόι στο θέμα της τρομοκρατίας και διατηρεί μικρό προβάδισμα για το ποιός είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί τα διεθνή θέματα.

    Για το Ιράκ, το 47% των ερωτηθέντων απαντά ότι εμπιστεύεται τον ΜακΚέιν και 46% τον Ομπάμα. Μεταξύ των ανεξαρτήτων υποψηφίων, το 45% υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και το 43% τον αντίπαλό του.

    Το αδύνατο σημείο του Ομπάμα φαίνεται να είναι η έλλειψη πείρας. Το 56% θεωρεί ότι ο ΜακΚέιν είναι μια ασφαλής επιλογή και το 52% πιστεύει το ίδιο για τον Ομπάμα.

    Αντιθέτως, στα θέματα εσωτερικής πολιτικής -ειδικά στην οικονομία- ο κ. Ομπάμα προηγείται με 16% του αντιπάλου του. Η οικονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι πρώτη στα σημαντικότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

    Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.125 ενηλίκων κατά το χρονικό διάστημα 12 με 15 Ιουνίου, με ποσοστό λάθους +/-3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Στο πλευρό του Ομπάμα ο Αλ Γκόρ

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι θα κάνει "παν το δυνατόν" για να εκλεγεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπ. Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

    "Θα πάω στο Ντιτρόιτ στο Μϊτσιγκαν για να ανακοινώσω την υποστήριξή μου στον Μπαράκ Ομπάμα", ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο κ. Γκορ.

    "Από σήμερα και μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 4ης Νοεμβρίου, θα κάνω "παν το δυνατόν", ώστε να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών", προσέθεσε ο κ. Γκορ.

    Ο αντιπρόεδρος του προέδρου Μπιλ Κλίντον κ. Γκόρ, αντίπαλος του κ. Μπους στις εκλογές του 2.000, κράτησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, όταν ο κ. Μπ. Ομπάμα και η κ. Χίλαρι Κλίντον αγωνίζονταν για το ποιός θα κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και η απόφασή του αναμένονταν με αγωνία, αφού ήταν η πιο σημαντική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία -μέχρι τέλους- δεν είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ κάποιου από τους δύο υποψήφιους, στη διάρκεια των προκριματικών. Ο κ. Γκορ συνόδευσε την ανακοίνωσή του με μια έκκληση προς όλους, για χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του κ. Ομπάμα.

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Ιράκ και το Αφγανιστάν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    "Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, αλλά, όπως έχω ξαναπεί με ενδιαφέρει πολύ ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πριν από τις εκλογές", τόνισε ο κ. Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί.

    Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ομπάμα, που έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τον Ρεπουμπικανό αντίπαλό του για την προεδρία, Τζον ΜακΚέιν, επειδή δεν έχει πάει ούτε μια φορά στο Ιράκ από τις αρχές του 2006, είχε απλώς αναφέρει ότι το Ιράκ είναι μια "σημαντική προτεραιότητα" στην προσεχή διεθνή περιοδεία του.

    Από την πλευρά του ο κ. ΜακΚέιν σε δηλώσεις του από το Άρλιγκτον προέτρεψε ακόμα μία φορά τον κ. Ομπάμα να πάει στο Ιράκ και να διαπιστώσει "ιδίοις όμασι" ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, κι ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι εκεί δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις -Βαγδάτη, Μοσούλη και Βασόρα- συνεχίζοντας ακάθεκτες να κερδίσουν τον έλεγχο σχεδόν παντού.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων, αφού ο κ. Ομπάμα τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, πριν ακόμα γίνει η αμερικανική εισβολή, ενώ ο κ. ΜακΚέιν υποστηρίζει αναφανδόν την εκεί πολιτική του κ. Μπους.

    Ο κ. Ομπάμα έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέσα σε 16 μήνες.

    Διεθνής περιοδεία Ομπάμα

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί το Ιράκ και το Αφγανιστάν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    "Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, αλλά, όπως έχω ξαναπεί με ενδιαφέρει πολύ ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πριν από τις εκλογές", τόνισε ο κ. Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί.

    Τον περασμένο μήνα, ο κ. Ομπάμα, που έχει δεχτεί σκληρή κριτική από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του για την προεδρία, Τζων ΜαΚκέιν, επειδή δεν έχει πάει ούτε μία φορά στο Ιράκ από τις αρχές του 2006, είχε απλώς αναφέρει ότι το Ιράκ είναι μια "σημαντική προτεραιότητα" στην προσεχή διεθνή περιοδεία του.

    Από την πλευρά του ο κ. ΜαΚκείν σε δηλώσεις του από το Άρλιγκτον προέτρεψε ακόμα μία φορά τον κ. Ομπάμα να πάει στο Ιράκ και να διαπιστώσει "ιδίοις όμασι" ότι τα εκεί αμερικανικά στρατεύματα έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, κι ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις -Βαγδάτη, Μοσούλη και Βασόρα- συνεχίζοντας ακάθεκτες για να κερδίσουν τον έλεγχο παντού.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων, αφού ο κ. Ομπάμα τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, πριν ακόμα γίνει η αμερικανική εισβολή, ενώ ο κ. ΜαΚκέιν υποστηρίζει αναφανδόν την εκεί πολιτική του κ. Μπους.

    Ο κ. Ομπάμα έχει υποσχεθεί, μέσα σε 16 μήνες, να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

    [10] Κόσμος

    Κίνα: 76 νεκροί και 1,7 εκατ. άστεγοι από πλημμύρες

    17/6/2008 8:46:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν εδώ και ημέρες τη νότια Κίνα, έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 76 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών, όπως και στις περιοχές της Καντόνας και του Σεντζέν. "Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να μην υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης που προκαλούν οι πλημμύρες", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χούι Λιανγκίου, στην κυβερνητική ιστοσελίδα για την πρόληψη των πλημμυρών.

    Ο απολογισμός από εννιά επαρχίες και περιοχές που έχουν πληγεί είναι 63 νεκροί και 13 αγνοούμενοι από τις 7 Ιουνίου. Περισσότεροι από 1,66 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις ζώνες αυτές και τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει. Οι ζημιές ανέρχονται στα 14,5 δισεκατομμύρια γιουάν (1,35 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως αναμένονται και άλλες σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή στην διάρκεια της εβδομάδας.

    [11] Κόσμος

    Ομηρία αστυνομικών από πολίτες στο Περού

    17/6/2008 8:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 9:01:26)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Χιλιάδες εξοργισμένοι κάτοικοι της Μοκέγκουα, στο νότιο Περού, κρατούν ομήρους ένα στρατηγό και 65 αστυνομικούς μέσα στον καθεδρικό ναό της πόλης τους μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Οι κάτοικοι της πόλης Μοκέγκουα, που απέχει 1200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα, διαδήλωσαν την Δευτέρα ζητώντας οικονομικά ανταλλάγματα από μια γειτονική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν περίπου 60 άτομα από τα οποία τα 13 (στην πλειοψηφία τους αστυνομικίνες που κρατούνταν όμηροι) απελευθερώθηκαν από τους διαδηλωτές, όπως δήλωσε η Βερόνικα Παρέδες, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του Συνήγορου του Πολίτη.

    Η Παρέδες πρόσθεσε ότι 65 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Αλμπέρτο Χορδάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στον καθεδρικό ναό. Όπως είπε, οι όμηροι δεν μπορούν να βγουν από την εκκλησία καθώς απ έξω βρίσκεται ένα τεράστιο πλήθος "πολύ εξοργισμένο".

    Στην πρωτεύουσα Λίμα πάντως, ο πρωθυπουργός Χόρχε δελ Καστίγιο κατέληξε σε συμφωνία με τους αρχηγούς των διαδηλωτών που εδώ και μία εβδομάδα έχουν αποκλείσει τον οδικό άξονα που οδηγεί στα νότια της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 June 2008 - 8:50:22 UTC