Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπηρεσία εποπτείας της αγοράς
  • [02] "Δεν επέλεξα τη σύγκρουση"
  • [03] Έρχεται "μίνι καύσωνας"
  • [04] Price-Control Service
  • [05] Στην Κορέα Κωστής Χατζηδάκης
  • [06] Διαδηλώσεις για την Ευρωσυνθήκη
  • [07] Νομοθετική ρύθμιση για απολυμένους
  • [08] Ο Σ. Καπράλος πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
  • [09] Κοντά στους σεισμοπαθείς του '99
  • [10] Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ
  • [11] ΙΚΕΑ: Ανάκληση φωτιστικού
  • [12] Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
  • [13] Τραγωδία στην Κεφαλονιά
  • [14] Λιανοκλάδι: Αμαξοστοιχία "έσπερνε" φλόγες
  • [15] Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων
  • [16] Ελπίδες για χιλιάδες νεφροπαθείς
  • [17] Στην Ιαπωνία το μεσανατολικό
  • [18] Σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ με φορτηγό

    [01] Πολιτική

    Στο στόχαστρο η ακρίβεια

    Υπηρεσία εποπτείας της αγοράς

    17/6/2008 14:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 19:42:30)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Υπηρεσία η οποία θα εποπτεύει την αγορά και ειδικότερα θα ελέγχει τις τιμές, συστήνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Φώλιας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, στις 11 το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η Υπηρεσία θα συσταθεί άμεσα. Την ίδια ώρα, στη δίνη της κούρσας των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται η Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός καταρρίπτει ρεκόρ δεκαετίας το Μάιο, φτάνοντας το 3,7%. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και τη συγκράτηση των τιμών. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για την ακρίβεια που θα γίνει στις 19 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

    Έλεγχος των τιμών

    Τη σύσταση υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο ο κ. Φώλιας, όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, ενημέρωσαν για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχων στο πλαίσιο εφαρμογής των 41 μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

    Η νέα υπηρεσία θα εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες ελέγχου της αγοράς, θα κάνει τιμοληψίες και κοστολογικούς ελέγχους.

    Θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις και θα στελεχωθεί από εσωτερικές μετατάξεις εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    Η υπηρεσία θα συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν καθώς βρίσκεται στην καρδιά των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακριβείας, δήλωσε ο κ. Φώλιας.

    "Τα βήματά μας είναι σταθερά και γρήγορα, ώστε οι καταναλωτές να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αγορά, αλλά ότι το κράτος εξαντλεί τα όρια της παρεμβατικότητάς του για να προστατεύσει την αγοραστική τους δύναμη σε μια περίοδο κρίσης", πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ερωτηθείς για το αν είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης να καταβάλει επίδομα θέρμανσης, απάντησε "όταν δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, θα σας ενημερώσω".

    "Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και μια σειρά από γεγονότα οδηγούν σε αύξηση των τιμών" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ενώ μιλώντας για την παραοικονομία τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα και ανέφερε, ως παράδειγμα, τα αποτελέσματα του μέτρου της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παραοικονομίας στα καύσιμα.

    Για τη νέα υπηρεσία, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "έχουν ληφθεί πολλά μέτρα το τελευταίο δίμηνο, τα οποία δεν εφαρμόζονται και δεν αποδίδουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη" και τόνισε ότι "και η δράση των ίδιων των καταναλωτών παίζει και θα συνεχίζει να παίζει ρόλο".

    Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ακρίβεια

    Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες, επηρεάζουν άμεσα μια σειρά προϊόντα, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 3,7%, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ.

    Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συναντώνται την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων και τη συγκράτηση των τιμών.

    Αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται σήμερα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το ελαφρό αργό, αγγίζοντας τα 140 δολάρια το βαρέλι. Στα 134,48 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα.

    Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά την Ολλανδία και την Ιταλία με την πιο ακριβή βενζίνη, ενώ από την αρχή του χρόνου οι κερδοσκόποι εκτινάσσουν στα ύψη τις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης σε ποσοστό έως και 48%.

    "Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο και κοινωνικά άδικο το γενικό επίπεδο τιμών στα βασικά αγαθά να είναι το έκτο υψηλότερο στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ" ανέφερε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    "Οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες αφορούν μόνο 12 από τις 1000 και πλέον εταιρίες και 55 από τα 2000 προϊόντα, ενώ είναι εικονικές και αναφέρονται από 3 ως 10 λεπτά του ευρώ" είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    ΣΕΒ: ευθύνες στο κράτος

    Στο κράτος επιρρίπτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τις ευθύνες για την ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προωθηθούν μια σειρά μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ προτείνει μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και χαρακτηρίζει "παρωχημένες ρητορείες" τα περί επιχειρηματικού κέρδους που αποτελούν το πρωταίτιο της ακρίβειας.

    Με αφορμή τις προτάσεις του ΣΕΒ για την καταπολέμηση της ακρίβειας το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Ο ΣΕΒ ξεπέρασε κάθε όριο εμπαιγμού και κατέθεσε τη δικιά του «δέσμη μέτρων» κατά της ακρίβειας που έχει αυξήσει υπέρογκα τα ήδη τεράστια κέρδη των μελών του. Έλεος. Όλα έχουν και ένα όριο. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι και οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες συνθλίβονται για να μπορεί η επιχειρηματική ελίτ της χώρας να έχει τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στην Ευρώπη. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πολιτική και η αλαζονεία του ΣΕΒ θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Δεν είναι μακριά η ώρα που η κερδοφορία τους θα μειώνεται προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Αρκεί να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Για να βγάζει πια ο ΣΕΒ ανακοινώσεις για τα πραγματικά του προβλήματα και όχι για να εμπαίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών".

    [02] Πολιτική

    Μετωπική σύγκρουση Παπανδρέου-Σημίτη

    "Δεν επέλεξα τη σύγκρουση"

    17/6/2008 10:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 16:28:29)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET, NET-105,8

    Στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο ΠΑΣΟΚ αναφέρεται με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", ο πρόεδρός του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. "Δεν επέλεξα εγώ τη σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη ώστε να ξαναπεί το κόμμα σε εσωστρέφεια", δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας με νόημα ότι "δεν χρωστά κανένας σε κανέναν". Οι εσωκομματικές τριβές εξακολουθούν πάντως να διχάζουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η βραδινή ψηφοφορία στη Βουλή επί της προτάσεως για δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβόνας, θεωρείται από πολλούς τεστ για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σημίτης γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στην αποψινή ψηφοφορία.

    "Εν εξελίξει" η νέα κρίση του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν επέλεξα εγώ την σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη", είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου για να εξηγήσει τους λόγους αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει πως η απόφασή του δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να μην δεχθεί πλέον διαφοροποιήσεις από στελέχη που σηκώνουν προσωπικές σημαίες και επισημαίνει ότι η εσωστρέφεια οδήγησε στην ήττα στις προηγούμενες εκλογές.

    Αναφερόμενος στην επιστολή του Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος του Κινήματος, αναρωτιέται "γιατί να θέλει ένας πρώην πρωθυπουργός να κάνει κινήσεις που τον εκθέτουν προσωπικά" και λέει χαρακτηριστικά, ότι "δεν χρωστά κανένας σε κανέναν".

    Δηλώσεις εντός κι εκτός

    Οι δηλώσεις για το θέμα της κρίσης αυτής δίνουν και παίρνουν, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, αφού η όποια εξέλιξη επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα.

    Την εσωκομματική αναταραχή αποτύπωσαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο της Κυριακής.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, σημειώνει ότι ο κόσμος έχει επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατά τη δεύτερη τετραετία Σημίτη δημιουργήθηκε απόσταση του κόμματος από το κοινό αίσθημα, ενώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αυτοδυναμίας. Επίσης, σημείωσε ότι με την επιστολή Σημίτη δημιουργείται η εντύπωση πως το κόμμα πρέπει πάντα να συμφωνεί μαζί του.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, στη συνέντευξή του επαναφέρει και το θέμα των συνεργασιών και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αυτοδυναμίας.

    "Δεν χρειαζόταν η επιστολή Σημίτη, αν και η άποψη του είναι σεβαστή, αλλά ούτε και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κ. Παπανδρέου αποκλείεται να διαγράψει άλλα στελέχη.

    Η ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελη δήλωσε στη ΝΕΤ-105,8 ότι κανένας αρχηγός δεν αρχίζει την ημέρα του κάνοντας διαγραφές, όμως όταν κλείσει την ημέρα του με προβλήματα, τότε είναι απαραίτητες.

    "Η εσωστρέφεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ η σύγκρουση θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δεν υπήρχαν οι επιστολές", δήλωσε στη ΝΕΤ η Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ περνάει μία από τις πιο σκληρές και δυσάρεστες στιγμές στην ιστορία του.

    Ο Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ από μηχανισμούς ενημέρωσης.

    Ο Γιώργος Λιάνης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της αποπομπής Σημίτη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τη λέξη "ενότητα".

    Ο Τάσος Γιαννίτσης χαρακτήρισε τη διαγραφή Σημίτη πράξη πανικού και εγκλεισμού σε μία περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά, ενώ δεν απέκλεισε διάσπαση του κόμματος.

    Αυτή τη στιγμή προέχει μια μαχητική αντιπολίτευση, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Εντωμεταξύ υπογραφές υποστήριξης του Κώστα Σημίτη, από προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων και της διανόησης, συγκεντρώνει ο "Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας".

    Θέση επί της τρέχουσας κρίσης πήραν και στελέχη του ΣΥΝ. Ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τη Μεσούντα της Άρτας, έκανε λόγο για κρίση του δικομματισμού.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ-105,8 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, δήλωσε: "Εάν με ρωτούσατε αν οι διαγραφές είναι γενικώς καλό πράγμα, θα σας έλεγα ναι, όμως, υπό τον όρο ότι θα είναι πολύ κατοχυρωμένες με ανοικτές διαδικασίες."

    Το ΠΑΣΟΚ περνά τη σοβαρότερη κρίση του, από εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και εξέφρασε την ελπίδα να βρει το δρόμο του.

    Ολομέτωπη σύγκρουση;

    Τα χαρτιά τους αναμένεται να ανοίξουν τα στρατόπεδα του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, το απόγευμα στη συνεδρίαση της Βουλής. Ο αντίκτυπος των κινήσεών τους προβλέπεται ότι θα καθορίσει -από εδώ και πέρα- την εσωκομματική ζωή στο ΠΑΣΟΚ.

    Με φόντο, λοιπόν, την κρίση που πυροδοτήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και το "όχι" των Ιρλανδών στη συνθήκη της Λισσαβώνας, θα συζητηθεί το απόγευμα, στη Βουλή, η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. To απόγευμα στις 5 μ.μ. θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι πρωταγωνιστές της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι αιτήσεις των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα.

    Τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη στάση των βουλευτών που διαφωνούν με την αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, επικρατεί αποφασιστικότητα και διάθεση ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ώστε να ακολουθήσει το κόμμα συντεταγμένη πορεία. Για την τήρηση αυτών των επιλογών δεν είναι απίθανο να γίνουν διαγραφές όσων επιμένουν να τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, που όμως θα έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην εσωκομματική πορεία του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Κοινωνία

    Έρχεται "μίνι καύσωνας"

    17/6/2008 17:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 18:28:43)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΕΜΥ

    Στους 38 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει ο υδράργυρος την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δημιουργώντας συνθήκες "μίνι καύσωνα". Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή στα ανατολικά.

    Τετάρτη 18-6

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αττική από 26 έως 37 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 21 έως 35 βαθμούς κελσίου. Για αύριο Τετάρτη, στα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 38 βαθμούς κελσίου, σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνον το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 36 βαθμούς κελσίου.

    Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησος ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βορειοτέρα τμήματα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 4 και στα ανατολικά 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου.

    Στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους βορειοδυτικούς 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς κελσίου.

    Πέμπτη 19-6

    Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχτούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στο βόρειο ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς κελσίου. Από το απόγευμα όμως και από τα βορειοανατολικά θα σημειωθεί σταδιακή πτώση.

    [04] Focusing on High Cost of Living

    Price-Control Service

    17 Ιουν 2008 14:20:0 (Last updated: 17 Ιουν 2008 15:21:2)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    The Development Ministry is setting up a service that will be monitoring the market and checking prices, stated the competent minister after the end of the Inner Cabinet meeting chaired by Prime Minister Kostas Karamanlis. The meeting opened at 11:00 and focused on ways to combat the consequences of the international economic crisis.

    The service will be set up immediately at a time when Europe is in the tumult of surging oil prices and inflation having hit the last decades record in May reaching 3.7% EU member states are meeting in Brussels on Wednesday to discuss a number of measures in the support of low-income earners and ways to keep the cost of living low.

    Development Minister Christos Folias announced the setting up of the Service immediately after the end of the Inner Cabinet meeting.

    During the meeting, Mr Folias and Deputy Development Minister Giorgos Vlachos briefed the attendants on the reorganization of the checks services within the framework of 41 measures launched against the high cost of living.

    Mr Folias stated that the service would be set up the soonest possible, while in reply to a question as to whether the government will pay low-income earners a heating oil allowance; Economy Minister George Alogoskoufis said that when the Poverty Fund is ready he will be able to answer the above question.

    International Concern

    The rising oil prices, which have also been affecting the prices of other products, sent inflation in the eurozone to 3.7%, a development that has raised great concern within the EU.

    European leaders are meeting in Brussels on 19 June to discuss ways of offering support to low brackets and keeping prices down.

    Meanwhile, following yesterday's record oil prices at $US140 per barrel in Asian markets, oil is presently trading at $US134.48 per barrel.

    Greece comes third in terms of expensive oil after Holland and Italy, while profiteers have sent commodity prices to the sky since the beginning of the year, implementing a 48% increase.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Cabinet Focuses on Expensiveness

    [05] Οικονομία

    Διάσκεψη του ΟΟΣΑ

    Στην Κορέα Κωστής Χατζηδάκης

    17/6/2008 19:06:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Κορέα βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να πάρει μέρος στην Υπουργική Διάσκεψη, που διοργανώνει ο ΟΟΣΑ, σήμερα και αύριο στη Σεούλ, με θέμα: "Το Μέλλον της Οικονομίας του Διαδικτύου". Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη -μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και τρίτες χώρες, εκπρόσωποι της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος της Διάσκεψης του ΟΟΣΑ: Η καταγραφή και αξιολόγηση των αλλαγών, που έχει επιφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην οικονομία και την κοινωνία, με έμφαση στη χάραξη πολιτικής για το μέλλον, στη δημιουργικότητα - καινοτομία, στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και στην ψηφιακή σύγκλιση. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συνομιλίες με τους Κορεάτες ομολόγους του, καθώς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

    [06] Πολιτική

    Από το ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Διαδηλώσεις για την Ευρωσυνθήκη

    17/6/2008 19:00:00

    Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (πλατεία Ομόνοιας) και Θεσσαλονίκη (άγαλμα του Βενιζέλου) πραγματοποιεί το ΚΚΕ το απόγευμα της Τρίτης, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Μετά την απάντηση του ιρλανδικού λαού, πρέπει και ο ελληνικός λαός πιο αποφασιστικά να απαιτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να συμβάλει και αυτός στην απόρριψη και της Ευρωσυνθήκης και συνολικά της ΕΕ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής ".

    [07] Κοινωνία

    Από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας

    Νομοθετική ρύθμιση για απολυμένους

    17/6/2008 18:37:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σε ειδική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στην ένταξή 122 απολυμένων από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας, για μια πενταετία, ύψους 1.200 ευρώ μηνιαίως για τον καθένα, προχωρά το Υπουργείο Απασχόλησης. Εκτός από τους 122 που είναι κοντά στη σύνταξη, για άλλους 80 απολυμένους μικρότερης ηλικίας θα υλοποιηθεί στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησής τους προκειμένου να απορροφηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και την υφυπουργό Σοφία Καλαντζάκου, σε αντιπροσωπεία των απολυμένων από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Το εργοστάσιο έκλεισε στις 20 Οκτωβρίου 1999.

    [08] Οικονομία

    Το νέο ΔΣ του FESE

    Ο Σ. Καπράλος πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

    17/6/2008 18:14:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο κ. Σπύρος Ι. Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE) μετά από ομόφωνη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη.

    Η θητεία του κ. Σπύρου Καπράλου ξεκινά στις 18 Ιουνίου 2008 και έχει διάρκεια δύο ετών. Ο Πρόεδρος του ΧΑ είναι ενεργό μέλος της FESE από την αρχή της θητείας του και από το 2006 έως σήμερα έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ένωσης. Ο κ. Καπράλος είναι ο πρώτος Πρόεδρος του ελληνικού χρηματιστηρίου που μετέχει στο προεδρείο της Ένωσης.

    Ο κ. Καπράλος μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας δήλωσε: "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να αναλάβω την προεδρία της FESE από τον Jukka Ruuska. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί θεμελιώδεις αλλαγές στον κλάδο μας και είναι πολλές οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά. Ενδεικτικά αναφέρω την παγκοσμιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, την εφαρμογή της MiFID και ιδιαίτερα τη δυνατότητα συναλλαγών εξωχρηματιστηριακά χωρίς τη χρήση των πλατφόρμων που προσφέρουν οι Οργανωμένες Αγορές. Τα Μέλη της FESE είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η MiFID παρέχει ταυτόχρονα και διευρυμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες".

    Όπως είπε, "τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουμε τη στρατηγική μας και με βάση τα οποία σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε είναι η ουδετερότητα απέναντι στους επενδυτές, η χρήση της τεχνολογίας και η αύξηση της διαφάνειας και της ρευστότητας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πιστωτικής κρίσης η παροχή ασφάλειας, ρευστότητας και διαφάνειας στους επενδυτές μέσω του πολυμερούς μοντέλου συναλλαγών που προσφέρουν οι Οργανωμένες Αγορές ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημά τους. Από τη νέα μου θέση έχω την πρόθεση να καταβάλω κάθε προσπάθεια προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγορών μας εντός και εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί στη θέσπιση κανόνων για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση των νέων υπηρεσιών των αγορών μας και στην ενίσχυση των επαφών της Ένωσης με τις ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο."

    Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, αποφασίσθηκε επίσης η εκλογή του Frank Gerstenschlager, Μέλους του Δ.Σ. του Deutsche B., ως Αντιπροέδρου της Ένωσης.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της FESE διαμορφώνεται ως εξής:

    Πρόεδρος: Σπύρος Ι. Καπράλος, Χρηματιστήριο Αθηνών

    Αντιπρόεδρος: Frank Gerstenschlager, Deutsche Borse AG

    Πρόεδρος Eκτελεστικής Eπιτροπής: Ramon Adarraga, BME

    Μέλη:

    Christoph Bigger, SWX Swiss Exchange

    Bruno Colmant, NYSE Euronext

    Hans-Ole Jochumsen, NASDAQ OMX

    Adam Kinsley, London Stock Exchange Group

    Νώντας Μεταξάς, Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

    Diarmuid OHegarty, London Metal Exchange

    Marko Simoneti, Ljubljana Stock Exchange

    [09] Πολιτική

    Κοντά στους σεισμοπαθείς του '99

    17/6/2008 17:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 17:49:44)

    Την στήριξη του ΛΑΟΣ, στους σεισμόπληκτους του 1999, που διαμένουν σε καταυλισμό στου Ρέντη, εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος τους επισκέφτηκε το πρωί. Χαρακτήρισε αδιανόητο, το γεγονός, να παραμένουν σε καταυλισμούς, και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών. Οι σεισμοπαθείς, έλαβαν διορία δέκα ήμερων από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, να εγκαταλείψουν τον χώρο.

    [10] Ιράκ

    Βαγδάτη-Μοσούλη

    Νέα βίαια επεισόδια στο Ιράκ

    17/6/2008 16:54:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Όχημα παγιδευμένο με πολλά κιλά εκρηκτικών εξερράγη σήμερα σε σιιτικό προάστιο στο βορειοδυτικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα έντεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 40 να τραυματιστούν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. "Το παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείου στο προάστιο Αλ-Χουρίγια", ανέφερε ανώνυμος εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Επίσης ένοπλοι σκότωσαν ένα ιρακινό δημοσιογράφο σήμερα στην Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μοχιελντίν Αμπντούλ Χαμίντ από το αυτοκίνητό τους μόλις αναχώρησε από το σπίτι του στην Μοσούλη,390 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Ο δημοσιογράφος, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ήταν γύρω στα πενήντα και εργαζόταν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Ο Σαμίρ Σλόκα, συνεργάτης του Σαμίρ δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο Αμπντούλ Χαμίντ πυροβολήθηκε από ενόπλους που ,όπως είπε, ήταν μέλη της Αλ Κάίντα . Πάνω από 130 δημοσιογράφοι και 50 βοηθοί σε μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν μετά από την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, το 2003,σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Τον περασμένο μήνα σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης μία γυναίκας στην Μοσούλη.

    Εξάλλου, τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη ενός παγιδευμένου μοτοποδηλάτου στην βόρεια Βαγδάτη, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Στο συμβάν στην περιοχή αλ Σουλέχ τραυματίστηκαν τέσσερις ένοπλοι και δύο άμαχοι.

    [11] Κοινωνία

    ΙΚΕΑ: Ανάκληση φωτιστικού

    17/6/2008 16:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 17:32:55)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΙΚΕΑ

    Πρόγραμμα ανάκλησης φωτιστικού σώματος μοντέλο FEMTON εκτελεί η εταιρεία ΙΚΕΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο ευρύτερης απόσυρσης διεθνώς από την εταιρεία. Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 9.789 τεμάχια, εκ των οποίων τα 8.976 έχουν διατεθεί σε καταναλωτές, ενώ τα υπόλοιπα 813 έχουν ήδη αποσυρθεί από τα σημεία πώλησης. Η ανάκληση γίνεται για προληπτικούς λόγους, διότι λόγω κατασκευής, σε περίπτωση που τοποθετηθεί το φωτιστικό με την λάμπα κοντά σε τοίχο, ράφι ή άλλη επιφάνεια, μπορεί να οδηγήσει στην υπερθέρμανσή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο της ανάκλησης, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και η IKEA καλούν τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το φωτιστικό FEMTON να το επιστρέψουν στο κατάστημα ΙΚΕΑ απ όπου θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της ΙΚΕΑ στο τηλέφωνο 801 11 22722.

    [12] Κοινωνία

    Στον εισεγγελέα για τα επεισόδια στη Λευκίμη

    Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν

    17/6/2008 16:34:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα οι δυο διαδηλωτές που συνελήφθησαν στα χθεσινά επεισόδια έξω από το χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, στη Λευκίμη της Κέρκυρας. Η κατάσταση της υγείας των δυο από τους τέσσερις αστυνομικούς που τραυματίσθηκαν, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Κέρκυρας, παρουσιάζει βελτίωση, ενώ παρά το ηλεκτρισμένο κλίμα, στη Λευκίμη σήμερα επικρατεί ηρεμία.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν δεκάδες κάτοικοι που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ επιχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες. Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το χώρο και εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Για τη δημιουργία του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας, ενώ και η τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων τάσσεται υπέρ της κατασκευής του ΧΥΤΑ.

    [13] Κοινωνία

    Τραγωδία στην Κεφαλονιά

    17/6/2008 16:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 17:02:00)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τραγωδία τα ξημερώματα στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όταν ΙΧ αυτοκίνητο, που οδηγούσε 37χρονος άνδρας και στο οποίο επέβαιναν η 30χρονη σύζυγος του και η κόρη τους ηλικίας 4 ετών, έπεσε στο λιμάνι λιμανιού της πόλης. Από την πτώση το 4χρονο κοριτσάκι πνίγηκε, ενώ οι γονείς της κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να σωθούν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το τραγικό περιστατικό, συνέβη στις 3.30 τα ξημερώματα, στο λιμάνι του Αργοστολίου, πίσω από την παλιά Δημοτική Αγορά του νησιού, εκεί όπου το βάθος της λιμενικής λεκάνης δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα. Σύμφωνα με τους λιμενικούς, που έφτασαν πρώτοι στο σημείο της πτώσης, ο 37χρονος πατέρας είχε καταφέρει να "τραβήξει" έξω από το βυθιζόμενο αυτοκίνητο την μικρή κόρη του, η οποία όμως ήταν αναίσθητη, ενώ όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί, παρά τις προσπάθειες, δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή. Οι τραγικοί γονείς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ ο Εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη.

    [14] Κοινωνία

    Λιανοκλάδι: Αμαξοστοιχία "έσπερνε" φλόγες

    17/6/2008 15:29:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εμπορική αμαξοστοιχία "έσπερνε φωτιά" στο πέρασμα της από το Λιανοκλάδι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πάνω από 15 μικρές εστίες. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στη περιοχή, για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10.30, ενώ η αμαξοστοιχία, που είχε αναχωρήσει από τη Λάρισα, πλησίαζε (απείχε 12 χιλμ) στο σταθμό Λιανοκλαδίου. Τα πυρακτωμένα μέρη από το σύστημα τροχοπέδησης του συρμού άρχισαν να προκαλούν απανωτές φωτιές. "Έχουμε συστήσει σε όλους τους φορείς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, καθαρίζοντας τα ξερά χόρτα", δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής στη Στερεά Ελλάδα, κ. Φλώρος, και διευκρίνισε "μεταξύ των φορέων, που κλήθηκαν να πάρουν μέτρα, είναι και ο ΟΣΕ". Πέρσι, πυρκαγιά, που προκλήθηκε από αντίστοιχη αιτία, είχε αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργιών και απείλησε την κοινότητα Φραντζή.

    [15] Οικονομία

    Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

    Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

    17/6/2008 14:37:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαρκή άνοδο σημειώνουν οι τιμές των καυσίμων, μετά το ράλι ανόδου του αργού πετρελαίου, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με σημαντικές συνέπειες στις μεταφορές. Στη χώρα μας οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται συγκριτικά χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων διεθνών οίκων της ΕΕ και των ΗΠΑ (δειγματοληψίες τιμών την περίοδο 14-16 Ιουνίου 2008).

    Με τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν διεθνώς διαρκή ανήφορο. Στην αμόλυβδη, με μέση τιμή 1,164 ευρώ/λίτρο (από 1,141 το Μάιο) , η χώρα μας βρίσκεται, μαζί με την Ανδόρα (1,164 ευρώ/λ) , το Μαυροβούνιο (1,250 ευρώ/λ), τη Σλοβενία (1,187 ευρώ/λ) και την Ισπανία (1,230 ευρώ/λ), στις θέσεις των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές.

    Οι υψηλότερες τιμές βενζίνης σημειώνονται στην Ολλανδία (1,691 ευρώ/λ), το Βέλγιο (1,609 ευρώ/λ), την Γερμανία (1,516 ευρώ/λ), την Ιταλία (1,528 ευρώ /λ) και στη Φινλανδία (1,572 ευρώ/λ).

    Στο ντίζελ η χώρα μας έχει μέσο όρο τιμής 1,365 ευρώ/λ (από 1,124 ευρώ/λ το Μάιο) και βρίσκεται μετά την Ανδόρα (1,146 ευρώ/λ), το Λουξεμβούργο (1,280 ευρώ/λ), τη Σλοβενία (1,298) και την Ισπανία (1,310 ευρώ/λ). Οι υψηλότερες τιμές του ντίζελ σημειώνονται στην Ιταλία (1,585 ευρώ/λ), τη Γερμανία (1,49 ευρώ/λ), την Ολλανδία (1,46 ευρώ/λ) και τη Γαλλία (1,466 ευρώ/λ).

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Υποχώρησαν, σήμερα, Τρίτη, κάτω από τα 133 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αφού βρέθηκαν χθες σε απόσταση αναπνοής από τα 140 δολάρια το βαρέλι.

    Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτριών χωρών στη Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, το Σαββατοκύριακο, ενώ, βραχυπρόθεσμα, στη διακύμανση των τιμών θα βαρύνουν και τα εβδομαδιαία στοιχεία που θα γνωστοποιήσει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,79 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 132,82 δολάρια (η τιμή κυμάνθηκε από 135,18 δολάρια έως 132,50 δολάρια). Χθες, η τιμή του συμβολαίου σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη προς στιγμήν στα 139,89 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε στα 132,98 δολάρια (κυμάνθηκε μεταξύ 135,28 δολαρίων και 132,20 δολαρίων), χάνοντας 1,73 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    [16] Υγεία

    Σίνει η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας

    Ελπίδες για χιλιάδες νεφροπαθείς

    17/6/2008 13:30:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αιμοκάθαρση ενώ θα βαδίζουν ή θα εργάζονται υπόσχεται η νανοτεχνολογία ότι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια οι νεφροπαθείς, χάρις στην εφαρμογή της και στο χώρο της νεφρολογίας. Την ευχάριστη αυτή ανακοίνωση έκανε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεφρολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Χρήστος Ιατρού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία έγινε με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Αθήνα από 18 με 21 Ιουνίου. Η αλματώδης εξέλιξη της πληροφορικής συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας η οποία προσφέρει ήδη σημαντικές δυνατότητες στην ιατρική. Τα επόμενα χρόνια η νανοτεχνολογία θα επιφέρει σαρωτικές βελτιωτικές αλλαγές στον τομέα της νεφρολογίας", τόνισε ο κ. Ιατρού και πρόσθεσε: "Πράγματι δεν είμαστε ίσως πολύ μακριά από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση ενώ θα βαδίζουν η θα ασκούν το επάγγελμα τους χάρις σε μικροσκοπικές, βιοσυμβατές, φορητές, συνεχούς λειτουργίας συσκευές που θα προσομοιάζουν σε φυσιολογικό νεφρό".

    Η προσφορά της νανοτερχνολογίας, όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν θα είναι μόνο στον τομέα της αιμοκάθαρσης, αλλά και της πρόγνωσης των νεφρικών παθήσεων που πλήττουν με αυξανόμενο ρυθμό τους ανθρώπους.

    Αυξάνονται οι ασθενείς με τελικού σταδίου ανεπάρκεια

    Τα τεχνολογικά αυτά θαύματα είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και θα προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση στη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων νεφροπαθών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Κι αυτό γιατί δυστυχώς ο αριθμός των ασθενών με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια συνεχίζει να αυξάνει παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το εθνικό σύστημα καταγραφής νεφρικής νόσου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USRDS) περίπου 900.000 ασθενείς υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση ή έχουν μεταμοσχευθεί. Στη χώρα μας ο αριθμός αυτός ανέρχεται περίπου στις 10.000.

    Στις σύγχρονες μορφές εξωνεφρικής κάθαρσης περιλαμβάνονται η αιμοκάθαρση με τάση αύξησης της συχνότητας των συνεδριών, η περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και η αιμοδιήθηση ή αιμοδιαδιήθηση -άλλες μορφές ή παραλλαγές αιμοκάθαρσης- σε μικρότερο αριθμό ασθενών.

    Οι εξελίξεις στην αιμοκάθαρση, τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν επικεντρωθεί στην βελτίωση των βιοϋλικών, κυρίως των αναλώσιμων όπως τα φίλτρα, καθώς και στην αναβάθμιση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, στοχεύοντας σε ασφαλέστερες και καλύτερα ανεκτές θεραπείες.

    Η εμφάνιση όλο και περισσότερο εξελιγμένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης έλαβε χώρα παράλληλα με την ελάττωση του μεγέθους των φίλτρων. Η εξέλιξη αυτή βασίστηκε στην καλύτερη κατανόηση των φυσιολογικών δράσεων και επιπτώσεων της αιμοκάθαρσης σε μικροσκοπικό επίπεδο, οδηγώντας σε καλύτερο σχεδιασμό του αιματικού κυκλώματος, λείες και βιοσυμβατές γραμμές αίματος, τυποποίηση του πάχους και των πόρων των μεμβρανών και σε περισσότερο ακριβείς συναγερμούς με ασφαλείς ελέγχους.

    Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω επιτευγμάτων η σύγχρονη αιμοκάθαρση πραγματοποιείται με φίλτρα τα οποία απαιτούν ελάχιστο αιματικό όγκο πλήρωσης( άρα μικρή εξωσωματική κυκλοφορία αίματος), εμφανίζουν σταθερή και αναπαραγώγιμη επίδοση με ελάχιστη απώλεια βασικών συστατικών του αίματος, όπως η λευκωματίνη, παρά την σημαντικά αυξημένη ικανότητα για κάθαρση μικρού και μεσαίου μεγέθους τοξικών για τον οργανισμό ουσιών σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς φίλτρα.

    Περαιτέρω ωστόσο αύξηση της αποτελεσματικότητας των φίλτρων καθίσταται όλο και δυσκολότερη, κυρίως εξαιτίας της μη εκλεκτικής φύσης των σημερινών συμβατικών μεμβρανών. Η έρευνα στο παραπάνω πεδίο επικεντρώνεται σήμερα στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου μεμβράνης της οποίας οι πόροι μεταφέρουν τις ουσίες επιλεκτικά μεν αλλά ανεξάρτητα από το μοριακό τους βάρος.

    Τί υπόσχεται η νανοτεχνολογία

    Η επανάσταση στην προσέγγιση των βιοϋλικών συντελέστηκε παράλληλα με την εξέλιξη άλλων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας. Η σύμπραξη ανάμεσα στην βιολογία και την ηλεκτρονική/μηχανική, γνωστή ως βιοηλεκτρονική σύγκλιση, θα φέρει επανάσταση στην εξάσκηση της ιατρικής.

    Μερικά παραδείγματα αποτελούν η κλωνοποίηση ολόκληρων οργανισμών, η ανάπτυξη εμβολίων ή βιοθεραπειών βασισμένων στο DNA, και η δημιουργία βιοοργάνων. Ένα από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα μιας αναδυόμενης τεχνολογίας η οποία αγγίζει τα πεδία της επιστήμης, της ιατρικής και της μηχανικής είναι η νανοτεχνολογία.

    Η νανοτεχνολογία, όπως ορίζεται από τον Drexler, αναφέρεται σε αυτόνομα λειτουργικά μηχανικά συστήματα μεγέθους κλίμακας νανομέτρου (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου: 1nm=1/1,000,000,000m).

    Η έρευνα σε αυτό το πεδίο αυξάνεται ραγδαία. Με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός μικροσκοπικών εργαλείων για την ασφαλή και αποτελεσματική επισκευή ιστών ή βιοϋλικών. Η εφαρμογή αυτής της επιστήμης στην βιοϊατρική είναι γνωστή ως νανοϊατρική και ορίζεται ως η χρήση μηχανικών νανο-συσκευών και νανο-δομών για την παρακολούθηση, επισκευή, κατασκευή και έλεγχο των ανθρώπινων βιολογικών συστημάτων σε μοριακό επίπεδο.

    Νανοτεχνολογία και νεφρική νόσος

    Υπάρχει ένας αριθμός δυνητικών εφαρμογών της νανοϊατρικής σε ασθενείς με διάφορες μορφές νεφρικής νόσου . Η νανοτεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου με τη χρήση εμφυτεύσιμων μικρο-αισθητήρων οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμες βιοχημικές διαταραχές.

    Επίσης η ανίχνευση ανωμαλιών της σπειραματικής βασικής μεμβράνης, η απομάκρυνση των ανοσοσυμπλεγμάτων και η επισκευή ελαττωμάτων της μεμβράνης μπορούν να πραγματοποιούνται από νανομηχανές.

    Τελικά, χρησιμοποιώντας νανομηχανές οι οποίες παρακολουθούν και τροποποιούν την ανοσιακή απάντηση μπορεί να δημιουργηθεί εκλεκτική ανοσοανοχή για τα εμφυτευμένα νεφρικά μοσχεύματα.

    Κι ενώ όλες αυτές οι δυνητικές εφαρμογές είναι συναρπαστικές, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι βασικές αρχές της νανοτεχνολογίας ήδη εφαρμόζονται στο πεδίο της θεραπείας υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

    Θεραπεία υποκατάσταση νεφρικής λειτουργίας

    Μερικά παραδείγματα της εφαρμογής της νανοτεχνολογίας στην εξωνεφρική κάθαρση έχουν κάνει ήδη τη εμφάνιση τους στις πιο πρόσφατες μεμβράνες των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Έχουν εξελιχθεί υψηλής διαπερατότητας μεμβράνες από πολυσουλφόνη, στις οποίες η πορώδης υφή της εσωτερικής στοιβάδας ελέγχεται σε επίπεδο νανοκλίμακας.

    Μεμβράνες παράγονται χρησιμοποιώντας διαδικασίες ελεγχόμενου νανοστροβιλισμού, οι οποίες έχουν σημαντική επίδραση στην δομή της επιφανειακής στοιβάδας της μεμβράνης σε επίπεδο νανοκλίμακας.

    Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του αριθμού των πόρων, ενώ το φάσμα των διαμέτρων των πόρων σμικραίνετε και συγκεντρώνεται γύρω από τις επιθυμητές τιμές. Αυτό επιτρέπει την αυξημένη απομάκρυνση των μορίων μεσαίου μεγέθους όπως η β2-μικροσφαιρίνη, με παράλληλη ελάττωση της διήθησης της λευκωματίνης πρακτικά σε μηδενικό επίπεδο.

    Άλλες μεμβράνες έχουν δημιουργηθεί με υδρόφιλες μικροπεριοχές μέσα στην δομή του υδρόφοβου πολυμερούς οδηγώντας σε ομαλότερες και περισσότερο βιοσυμβατές επιφάνειες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μίγμα πολυμερών σε συνδυασμό για την παραγωγή μεμβρανών με ειδικά χαρακτηριστικά.

    Με την μέθοδο του ελεγχόμενου νανοστροβιλισμού καθίσταται δυνατός ο αρτιότερος έλεγχος του αριθμού, της διαμέτρου και των ανατομικών χαρακτηριστικών των πόρων. Αυτή είναι η αρχική εφαρμογή των βασικών αρχών της νανοτεχνολογίας στην εξωνεφρική κάθαρση και υπογραμμίζει την τεράστια δυναμική αυτής της προσέγγισης.

    Το έτος 2000, έλαβε χώρα μία συνάντηση μεταξύ ειδικών στην νανοτεχνολογία, νεφρολόγων και άλλων επιστημόνων σχετικά με την δυνατότητα εφαρμογής της νανοτεχνολογίας στην αιμοκάθαρση. Αναγνωρίστηκε ότι η χρήση της νανοτεχνολογίας είναι εφικτή και θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας των σύγχρονων συσκευών . Επίσης στην καλύτερη διαχείριση των βιοϋλικών-μεμβρανών καθιστώντας τα τελείως αιμοσυμβατά/βιοσυμβατά. Ακόμη στη δημιουργία αρχείου τεχνητών πόρων υπερεκλεκτικών για μεγάλο εύρος ουσιών ανεξάρτητα από το μοριακό βάρος της ουσίας.

    Τέλος στην σμίκρυνση ποικίλλων εξαρτημάτων και συσκευών με στόχο την κατασκευή κινητών, φορητών ή εμφυτευμένων τεχνητών νεφρικών συστημάτων μεγέθους ανθρώπινου νεφρού καθώς και μικροανιχνευτών για συνεχή παρακολούθηση, καταγραφή και βιοανάδραση.

    Κατά την διάρκεια της παραπάνω συνάντησης επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση υλοποίησης των επιθυμητών εφαρμογών. Όπως ανακοινώθηκε στην συνάντηση της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας το 2003, έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί πόροι με εκλεκτική διαπερατότητα, γεγονός που καθιστά δυνατή την κατασκευή «έξυπνων» μεμβρανών και την ενσωμάτωση τους σε συνεχούς λειτουργίας, φορητό ή εμφυτεύσιμο σύστημα τεχνητού νεφρού.

    Ένα τέτοιο σύστημα, λειτουργώντας 12ώρες ημερησίως, 6ημέρες την εβδομάδα με την μέθοδο της διήθησης και όχι της διάχυσης μπορεί να εξασφαλίσει κάθαρση( απομάκρυση) ουσιών ισοδύναμη με ρυθμό σπειραματικής διήθησης 60ml/min, επιτυγχάνοντας έτσι σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα μικρού (πχ ουρία) και μεσαίου μεγέθους (πχ β2-μικροσφαιρίνη) τοξικών ουσιών.

    Μια πολύ πρόσφατη πλήρης περιγραφή ενός φορητού τεχνητού νεφρού άνοιξε το δρόμο προς μελλοντικές καινοτομίες. Έτσι λοιπόν αναμένεται να παρακολουθήσουμε την προοδευτική σμίκρυνση των σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οθονών και συσκευών. Συσκευές που βασίζονται σε μεμβράνες θα καταστούν όλο και πιο «έξυπνες» περιέχοντας ακινητοποιημένα ένζυμα και διαγνωστικά εργαλεία, ικανές να παρέχουν διάγνωση ανάλυση αναγκών και θεραπεία (υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας) μέσω συνεχούς παρακολούθησης, διεργασιών διαχωρισμού μεμβρανών και μεταβολισμού.

    Νανομόρια θα τοποθετούνται στα φίλτρα για ανίχνευση και διάγνωση σε επίπεδο μορίου. Η υλοποίηση των εφαρμογών αυτών θα έχουν ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια την κατασκευή μικροσκοπικών, βιοσυμβατών, φορητών, συνεχούς λειτουργίας συσκευές που θα προσομοιάζουν σε φυσιολογικό νεφρό.

    [17] Κόσμος

    Ειρηνευτικές διαδικασίες πριν την G8

    Στην Ιαπωνία το μεσανατολικό

    17/6/2008 13:10:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασαχίκο Κομούρα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστινιακής Αρχής και Ιορδανίας πριν από τη σύνοδο της G8 στις αρχές Ιουλίου.

    Ο ιάπωνας υπουργός εξήγησε ότι κάλεσε τους τρεις ομολόγους του για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ιαπωνία, πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών [G8] που θα διεξαχθεί στη βόρεια πόλη Τογιάκο από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι απάντησε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στη συνάντηση αυτή, λόγω εσωτερικών πολιτικών θεμάτων στη χώρα της. Ωστόσο, απεσταλμένος της θα μετάσχει στις συνομιλίες.

    Οι Παλαιστίνιοι και οι Ιορδανοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση, αλλά, το επίπεδο της αντιπροσώπευσης και η ημερομηνία των διαπραγματεύσεων δεν έχουν καθοριστεί, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας.

    "Πήρα την απόφαση και ετοιμάζουμε την επίσκεψη. Θα υπάρξει σίγουρα μια επίσκεψη πριν από τη σύνοδο του Τογιάκο", τόνισε μιλώντας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών της G8 [ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά και Ρωσία].

    Το Μεσανατολικό θα περιλαμβάνεται στις συνομιλίες του Τογιάκο, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G8. Η Ιαπωνία έθεσε τις κλιματικές αλλαγές, τη βοήθεια στην Αφρική και τη βελτίωση της υγείας στον κόσμο στις προτεραιότητές της.

    Το Τόκιο επιδιώκει την επιβεβαίωσή του σε διπλωματικό επίπεδο και θέλει να τονίσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή.

    Η Ιαπωνία υλοποιεί αγροτοβιομηχανικό πρόγραμμα στη Δυτική Όχθη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Παλαιστινίους.

    Η Ιαπωνία φιλοξένησε τον Μάρτιο του 2007 τις πρώτες της ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή, στις οποίες μετείχε ο τότε αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες, σήμερα πρόεδρος του Ισραήλ.

    Επίσης, στις συνομιλίες μετείχαν ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ και ο Φαρούκ Κασράουι, σύμβουλος του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

    [18] Κοινωνία

    Στα Τρίκαλα

    Σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ με φορτηγό

    17/6/2008 12:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2008 12:12:41)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Οκτώ ελαφρά τραυματίες, ανάμεσα τους και οι οδηγοί των δύο οχημάτων, είναι ο απολογισμός σφοδρής σύγκρουσης λεωφορείου του ΚΤΕΛ Τρικάλων με φορτηγό στο χωριό Γόμφιοι Τρικάλων. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Τρικάλων. Τα αίτια της σύγκρουσης διερευνά το τμήμα Τροχαίας Τρικάλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 June 2008 - 16:50:20 UTC