Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικές αναταράξεις
  • [02] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Κρήτη
  • [03] Προβάδισμα Ομπάμα έναντι ΜακΚέην
  • [04] Political Turbulence
  • [05] Αντιδράσεις για τις ισραηλινές ασκήσεις
  • [06] Επίθεση σε πετρελαιαγωγό
  • [07] Αμετακίνητο το Ιράν
  • [08] Εμπρηστική επίθεση σε βιβλιοπωλείο
  • [09] Ποδοπατήθηκαν σε έφοδο της αστυνομίας
  • [10] "Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους"
  • [11] Μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
  • [12] Δυο συναυλίες από την Ελληνική Ραδιοφωνία
  • [13] Δωροδοκούσε αφρικανούς ηγέτες
  • [14] Ολοκληρώθηκε "χωρίς επεισόδια"

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens

    Πολιτικές αναταράξεις

    21/6/2008 13:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2008 17:51:06)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στη δίνη του σκανδάλου της Siemens περιστρέφεται η πολιτική επικαιρότητα, μετά και τις αποκαλύψεις για εμπλοκή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές αναζητούν όλα τα πρόσωπα που ενέχονται στη διακίνηση του "μαύρου χρήματος". Την ίδια ώρα, έντονους τριγμούς στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον Θόδωρο Τσουκάτο, που θα καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη στον εισαγγελέα, ως ύποπτος για το ποσό των 420.000 ευρώ. Παράλληλα, στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Άκης Τζοχατζόπουλος, καταγγέλοντας σχεδιασμένη επιχείρηση σπίλωσης του. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα άφησε ο Πρωθυπουργος από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το θέμα δεν αγγίζει τη ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν όπου και όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. "Αυτή η κατάσταση βαραίνει ως σκιά και βλάπτει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς", τόνισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι "εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εμπεδώνει τη διαφάνεια". "Απαιτώ εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ως απαρχή βαθιών τομών στο πολιτικό σύστημα. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με την κυβέρνηση και τις πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα", υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου. "Oι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν πώς λειτουργούσε το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Για σεισμό πολλών Ρίχτερ από την υπόθεση, έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    "Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε όταν σε μια χώρα υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται στο φως λάθη και παρανομίες των οποιωνδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή κυβερνώντων", σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σχετικά με την υπόθεση SIEMENS, ενώ ερωτηθείς για το αν διαβλέπει πρόωρη διενέργεια εκλογών, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "από τον Καραμανλή όλα να τα περιμένεις" αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

    Ερωτηθείσα για το αν έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Σημίτης, όσον αφορά στην υπόθεση SIEMENS, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι "ο καθένας στην πολιτική έχει τις ευθύνες του και αυτόν τον κόσμο που εκπροσωπούμε πρέπει να τον εκπροσωπήσουμε επάξια".

    "Η ΝΔ δεν μπορεί άλλο να κρύβεται και να κρύβει την συγκάλυψη" τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ζητώντας από την κυβέρνηση να συναινέσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη του κ. Σημίτη στην υπόθεση SIEMENS, ο κ. Παπουτσής είπε ότι "επειδή όλα αυτά είναι στα πλαίσια των φημών και των αντικρουόμενων πληροφοριών, οι οποίες διοχετεύονται από τους διάφορους πρωταγωνιστές, γι' αυτό το λόγο επιτρέψτε μου να κρατάω μια επιφύλαξη όσον αφορά στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών". Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

    [02] Κοινωνία

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Κρήτη

    21/6/2008 14:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2008 18:24:06)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν αργά το μεσημέρι οι πυρκαγιές στις Γούρνες Τεμένους και στην Πόμπια Μοιρών της Κρήτης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Γούρνες απείλησε κατοικίες, αλλά τέθηκε έγκαιρα υπό πλήρη έλεγχο. Στις 13.30, απογειώθηκαν δυο Καναντέρ και κατευθύνονται στο Ηράκλειο για την κατάσβεσή της.

    Τα ξημερώματα, είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί προχθές το απόγευμα στην περιοχή της Πόμπιας του Δήμου Μοιρών. Η φωτιά αποτέφρωσε 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Στην κατάσβεσή της, εκτός από κατοίκους της περιοχής, πήραν μέρος 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 17 άνδρες και τρία πεζοπόρα τμήματα.

    Το πρωί εκδηλώθηκε μία ακόμα πυρκαγιά σε χορτολοβαδική έκταση στην περιοχή "Φοινικιά", δυτικά των Σελίων Ρεθύμνου. Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν το δύσβατο της περιοχής και τους ισχυρούς ανέμους. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 8 οχήματα και 20 άνδρες, ενώ ρήψεις έκανε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

    Στο μεταξύ, πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε γεωργική έκταση στη Λευκάδα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής, 12 πυροσβέστες και δύο Καναντέρ.

    Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στον Κάλαμο, καθώς το πρωί του Σαββάτου τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής. Δύο σπίτια κάηκαν και άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η φωτιά έκανε στάχτη πεύκα και χαμηλή βλάστηση σε έκταση περίπου 350 στρεμμάτων.

    Λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, μία δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στο Αττικό Άλσος, στο Γαλάτσι. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αεροσκάφη και ελικόπτερα, έσβησαν τη φωτιά πριν πάρει μεγάλες διάστασεις.

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα σε Ανατολική Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, προειδοποιεί η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όμως, και για αύριο Κυριακή, προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Ικαρίας), Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας.

    Με την συγκρότηση Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών ενισχύεται φέτος το καλοκαίρι, ο Δήμος της Αθήνας. "Στόχος είναι, να μπορεί ο Δήμος -εάν χρειαστεί- να δράσει άμεσα βοηθώντας την Πυροσβεστική στο έργο της ώστε να μη χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αστικού πρασίνου", δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    [03] Κόσμος

    Σύμφωνα με δομοσκόπηση του Newsweek

    Προβάδισμα Ομπάμα έναντι ΜακΚέην

    21/6/2008 13:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2008 18:22:16)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Σημαντικό προβάδισμα παίρνει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Μπάρακ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του Τζον Μακ Κέην, με την διαφορά τους να βρίσκεται στις 15 ποσοστιαίες μονάδες (51%-36%), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό Newsweek. Το Newsweek ανέφερε ότι η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.010 ενηλίκων αμερικανών το διήμερο της 18ης και της 19ης Ιουνίου κι έχει περιθώριο σφάλματος ±4 μονάδων. Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε το ποσό που συγκέντρωσε ο γερουσιαστής του Ιλινόι το Μάιο και το οποίο ανέρχεται στα 21,9 εκατομμύρια δολάρια. "Το Ισραήλ δικαιολογημένα παίρνει μέτρα για την ασφάλειά του λόγω της "εξαιρετικής απειλής" που αποτελεί γι αυτό το Ιρά, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, εν όψει των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η τοποθέτηση Ομπάμα σημειώνεται μετά την δημοσίευση, από την εφημερίδα The New York Times, δηλώσεων αξιωματούχων κατά τους οποίους το Ισραήλ πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα στρατιωτική άσκηση που ενδέχεται να αποτελεί "πρόβα" για μια δυνητική αεροπορική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Ομπάμα, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέην ερωτήθηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα εάν το Ισραήλ έπραξε το σωστό διοργανώνοντας την άσκηση.

    Μέριντορ: "Το Ισραήλ δε θα ανεχθεί ένα Ιράν με πυρηνικά"

    "Χωρίς πρόσβαση στις πραγματικές και λεπτομερειακές πληροφορίες, θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός για το τι έγινε και το εάν ήταν προσήκον ή όχι. Το Ισραήλ δίκαια ανησυχεί για τα σχόλια του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς", είπε ο Γερουσιαστής από το Ιλινόι.

    Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν θέτει μια εξαιρετική απειλή για το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ λαμβάνει πάντοτε δικαιολογημένα αποφάσεις που εγγυώνται την ασφάλειά του.

    Στο δημοσίευμα των Times υποστηρίζεται πως πάνω από 100 μαχητικά F-16 και F-15 του Ισραήλ έλαβαν μέρος σε ελιγμούς "στην ανατολική Μεσόγειο και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας" την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η άσκηση είχε σκοπό να δοκιμασθούν τακτικές για βομβαρδισμούς απομακρυσμένων στόχων και αντανακλά τη σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Σε δηλώσεις του στο CBS News, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Σαλάι Μέριντορ, μίλησε περί της "απειλής" που θέτει το Ιράν. "Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απειλή ελαφρά και όπως ο Πρωθυπουργός μας δήλωσε πρόσφατα το Ισραήλ δε θα ανεχθεί ένα Ιράν με πυρηνικά". Ερωτηθείς πόσος χρόνος απομένει έως ότου το παράθυρο της διπλωματίας κλείσει, ο Μέριντορ απάντησε "λιγότερος σήμερα από ό,τι χθες, κι εξαντλείται".

    Ρεκόρ για την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ

    Ακόμη, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ συγκέντρωσε 21,9 εκατομμύρια δολάρια από συνεισφορές υποστηρικτών του τον Μάιο. Τα χρέη της εκστρατείας Ομπάμα φθάνουν μόλις τις 304.000 δολάρια.

    Οι συνεισφορές στην εκστρατεία του μαύρου υποψήφιου αποτελούν ρεκόρ για την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ενώ ήδη η φετινή προεκλογική περίοδος είναι η πιο πολυέξοδη.

    Eν τω μεταξύ, θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους να στηριχθούν στην οικονομική τους πολιτική ή στην εξέχουσα εξωτερική τους πολιτική, υποστήριξε ο Ομπάμα σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας στη Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα.

    "Ξέρουμε τί είδους εκστρατεία θα κάνουν. Θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να φοβηθείτε. Θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να φοβηθείτε εμένα. Είναι νέος και άπειρος και έχει ένα περίεργο όνομα. Και το ανέφερα ότι είναι μαύρος", είπε.

    Επίσης θα πουν "έχει μια νευρική σύζυγο", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύζυγό του Μισέλ. "Ξέρουμε τη στρατηγική επειδή έχουν ήδη δείξει τα χαρτιά τους. Σε τελευταία ανάλυση ξέρω ότι ο αμερικανικός λαός γνωρίζει ότι αυτά τα παλιά δεν μας έκαναν να προχωρήσουμε. Αυτά τα παλιά μόνο μας χωρίζουν", κατέληξε.

    [04] Siemens Case

    Political Turbulence

    21 Ιουν 2008 13:44:0 (Last updated: 21 Ιουν 2008 17:48:0)

    By Anna Kourti

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Political news centers on developments in Siemens case, particularly after revelations for involvement of former PASOK senior members. However, judicial authorities are seeking for all persons involved in the laundering of the "black money". At the same time revelations by Thodoros Tsoukatos suspect of taking the some of 420.000 euros, who is to make his statement to public prosecutor next Tuesday, is posing a threat to PASOK party unity. In parallel, Akis Tsohatzopoulos has referred to justice denouncing a fabricated attempt to slander him. From Brussels, Prime-minister, Kostas Karamanlis has left open possibility for the setting up of an Inquiry Committee after the conclusion of judicial investigation. Mr. Karamanlis underlined that the ND party has no involvement in the case while he stressed that culprits will be punished regardless of their positions. " This situation harms Democracy and institutions" stressed Health Minister, Dimitris Abramopoulos, adding that politicians must assume their responsibilities and formulate an institutional framework which will consolidate transparency". "I demand the setting up of an Inquiry Committee on the Siemens case, as the start of deep restructures in the political system. I am determined to confront with the government and practices that damnify Greece", stressed PASOK President after the annual memorial for Andreas Papandreou. "Citizens must know how the distribution ring of black money to large political parties operated in our country said SYN president, Alexis Tsipras. LAOS party spoke of strong magnitude quake from Siemens case.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Μ. Ανατολή

    Αντιδράσεις για τις ισραηλινές ασκήσεις

    21/6/2008 18:40:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε στις αρχές του μηνός μεγάλη αεροπορική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το εβραϊκό κράτος "επικίνδυνο", ενώ η Ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Όλμερτ αρνείται να σχολιάσει το δημοσίευμα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά των ιρανικών εγκαταστάσεων.

    Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η κοινή ελληνο-ισραηλινή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Διαψεύδουν επίσης τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προσομοίωση επίθεσης βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Άλλωστε, όπως αναφέρουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, η μορφολογία του ελληνικού εδάφους είναι τελείως διαφορετική.

    "Πρόβα τζενεράλε"

    Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται πως πάνω από 100 μαχητικά F-16 και F-15 του Ισραήλ έλαβαν μέρος σε ελιγμούς "στην ανατολική Μεσόγειο και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας" την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

    Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, η άσκηση είχε σκοπό να δοκιμασθούν τακτικές για βομβαρδισμούς απομακρυσμένων στόχων και αντανακλά τη σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ήταν η πρόβα τζενεράλε για μία μελλοντική βομβιστική επίθεση με στόχο τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ιράν, γράφει η εφημερίδα. Τα μαχητικά διένυσαν 900 μίλια, όση είναι δηλαδή η απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ.

    Η Τεχεράνη επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι ένα επικίνδυνο καθεστώς και δρα σε βάρος της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή.

    Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση. Όμως, στο άκουσμα της ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επιδρομή εναντίον της Τεχεράνης θα μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε παρανάλωμα του πυρός και τόνισε: "Αν τελικά αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, τη φορά αυτή, τότε θα μου είναι αδύνατο να συνεχίσω το έργο μου".

    Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Μόσχα, μέχρι να αποδειχθεί η εγκυρότητα της είδησης. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι τάσσεται κατά της χρήσης βίας.

    [06] Κόσμος

    Επίθεση σε πετρελαιαγωγό

    21/6/2008 18:06:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ένοπλη οργάνωση κατέστρεψε με εκρηκτικά σημαντικό πετρελαιαγωγό που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία Chevron στη Νιγηρία, προκαλώντας τη διακοπή της παραγωγής περίπου 120.000 βαρελιών αργού ημερησίως, ανακοίνωσε ο νιγηριανός στρατός.

    "Η επίθεση έγινε την Παρασκευή κοντά στο Εσκράβος. Ο πετρελαιαγωγός καταστράφηκε με εκρηκτικά. Η εταιρεία σταμάτησε την εκμετάλλευση στη ζώνη", δήλωσε ο στρατηγός Ουγέπ Ριμτίπ, διοικητής της μεικτής δύναμης που είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της ασφάλειας στο Δέλτα του Νίγηρα.

    [07] Μ. Ανατολή

    Αμετακίνητο το Ιράν

    21/6/2008 17:53:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία θα στηρίζεται στην αναστολή των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Γκολαμχοσεΐν Ελχάμ.

    "Το θέμα της αναστολής των (πυρηνικών) δραστηριοτήτων μας και του εμπλουτισμού ουρανίου είναι παράλογο και μη αποδεκτό. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα στηρίζεται στην αναστολή", σημείωσε ο Ελχάμ.

    Παράλληλα ο Ιρανός εκπρόσωπος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει "χωρίς διακοπή" το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τον εμπλουτισμό ουρανίου καθώς το πρόγραμμα αυτό τελεί 24 ώρες το 24ωρο υπό την επίβλεψη καμερών" της ΙΑΕΑ, σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στην κρατική ιρανική τηλεόραση από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται.

    "Το αίτημα για τη διακοπή του εμπλουτισμού είναι ένα παλιό θέμα και στερείται τεχνικής και νομικής βάσης", κατέληξε.

    [08] Κοινωνία

    Εμπρηστική επίθεση σε βιβλιοπωλείο

    21/6/2008 17:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εμπρηστική επίθεση πραγματοποίησαν περίπου 15 άτομα το μεσημέρι του Σαββάτου στο βιβλιοπωλείο "Νέα Θέση" στην οδό Ιπποκράτους 65.

    Οι δράστες εισέβαλαν στο κατάστημα, έβγαλαν τους υπαλλήλους έξω, έριξαν εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν ενώ η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λίγο αργότερα.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται προανάκριση για την υπόθεση.

    [09] Κόσμος

    Ποδοπατήθηκαν σε έφοδο της αστυνομίας

    21/6/2008 16:46:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία του Μεξικό πραγματοποίησε έφοδο σε νυχτερινό κέντρο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι περίπου 1.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, που βρίσκονταν στο κέντρο καταλήφθηκαν από πανικό όταν η αστυνομία έκανε έφοδο κι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο επικεφαλής της δύναμης της αστυνομίας της Πόλης του Μεξικού, κατηγόρησε την διεύθυνση του καταστήματος για το πολύνεκρο επεισόδιο. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και άλλοι 38 άνθρωποι συνελήφθησαν. Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο έρευνας για να διακριβωθεί εάν ευσταθούσαν οι κατηγορίες ότι στο κατάστημα πωλείτο αλκοόλ σε ανηλίκους.

    Απέκλεισαν την κύρια είσοδο

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε μεξικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, το πλήθος πανικοβλήθηκε όταν αστυνομικοί απέκλεισαν την κύρια έξοδο, με συνέπεια πολλοί από τους παριστάμενους να υποχωρήσουν και να ποδοπατήσουν όσους έπεσαν. Στην πλειοψηφία τους, οι πελάτες του νυκτερινού κέντρου ήταν νέοι που γιόρταζαν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι επτά νέοι, περιλαμβανομένων δύο ανηλίκων, και τρεις αστυνομικοί.

    Η διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών είναι παράνομη στο Μεξικό, όπου τα νυκτερινά κέντρα λειτουργούν υπό αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, που πάντως συχνά παραβιάζεται.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, η έφοδος δεν ήταν απροειδοποίητη και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε ενημερωθεί ότι θα γινόταν.

    [10] Κοινωνία

    "Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους"

    21/6/2008 16:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη συμμετοχή 300 και πλέον εκπροσώπων του Τύπου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, έκλεισαν σήμερα στη Σαμοθράκη οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η νομαρχία Έβρου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για το φετινό θέμα της διοργάνωσης -"Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους - Οι προκλήσεις, οι αλλαγές, τα προβλήματα"- τοποθετήθηκαν 35 και πλέον εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, καθηγητές ΑΕΙ και αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Το συνέδριο αποτελεί θεσμό όχι μόνο για το χώρο της δημοσιογραφίας αλλά και για τη Σαμοθράκη, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προβολή και την ανάπτυξή της.

    "Ενεργός πρωταγωνιστής ο πολίτης"

    Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο νομάρχης Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Ι. Πετρούδας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δ. Σιούφας, δι επιστολής που ανέγνωσε ο βουλευτής Γ. Δημαράς, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δ. Σταμάτης και η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ε. Μαγιάση.

    Οι τοπικοί άρχοντες μίλησαν για το ρόλο των δημοσιογράφων και τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών στη νέα ψηφιακή εποχή, κατά την οποία ο στόχος των δημοσιογράφων θα έπρεπε να είναι "όχι μόνο η κοινωνική χειραφέτηση του πολίτη, αναγνώστη, θεατή, ακροατή αλλά και η μεταμόρφωσή του, από παθητικό καταναλωτή, σε ενεργό πρωταγωνιστή στο χώρο της ενημέρωσης".

    Για μία ψηφιακή εποχή που αλλάζει τον τρόπο της ενημέρωσης και που καθρεπτίζει τη μετατροπή ολόκληρης της διαδικασίας επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών μίλησε ο Γ. Γραμματέας Επικοινωνίας, Κ. Λειβαδάς κηρύσσοντας, χθες, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

    Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα των παραδοσιακών ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.

    Με συντονιστή συζήτησης, στον πρώτο κύκλο των εργασιών, το γγ της ΕΣΗΕΑ Κ. Μπετινάκη, τοποθετήθηκαν οι: Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ ΑΕ, Β. Μίλεν (με επιστολή του), πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Δημοσιογράφων, Γ. Γαρεδάκης, εκδότης της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, Σπ. Κουζινόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Π. Λουκόπουλος, δημοσιογράφος του ΑΠΕ. Γ. Μαλούχος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελ. Τύπος, Α. Μπόμης, δημοσιογράφος-διευθυντής της σχολής του Αντ1, Β. Παπαφιλίππου, πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοπτικών Περιφερειακών Σταθμών, Δ. Φραγγεδάκη, εκδότρια εφ. Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών, Χρ. Χαλεπλίδου, αρχισυντάκτρια εφ. Μακεδονία.

    Στα σημαντικά βήματα της δημόσιας τηλεόρασης για εναρμονισμό της με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής αναφέρθηκε ο Χρ. Παναγόπουλος. Για ανάγκη νέων στρατηγικών, νέας δομής και αξιοποίησης του δημοσιογραφικού προσωπικού και επενδύσεων για κάλυψη των ειδήσεων με ήχο και εικόνα, μίλησε ο Σπ. Κουζινόπουλος και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) την τελευταία διετία, προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αισιοδοξία για το μέλλον του παραδοσιακού επαρχιακού Τύπου, παρά την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο των ΜΜΕ, διατύπωσαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαρχιακών εφημερίδων.

    Στο δεύτερο κύκλο εργασιών, κατά τη χθεσινή μέρα του Συνεδρίου, συζητήθηκε το θέμα: "Ευέλικτες μορφές απασχόλησης - Ασφαλιστικά Δικαιώματα: Απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία". Με συντονιστή συζήτησης το δημοσιογράφο Δημήτρη Τσαλαπάτη, τοποθετήθηκαν οι: Γ. Βώκος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Ελένη Καρατζιά, μέλος του ΔΣ Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Τζ. Κοντράρου, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Α. Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Μπαζαίος, εκπρόσωπος ΕΣΠΗΤ στο ΤΑΙΣΥΤ, Λ. Μπελίτσης, νομικός σύμβουλος ΕΣΗΕΑ, Γ. Στεφανής δημοσιογράφος του ΑΠΕ, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ και Κ. Τσουπαρόπουλος, α αντιπρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ.

    Στην ανάγκη των ασφαλιστικών ταμείων του Τύπου να καταγράψουν τις νέες ειδικότητες επαγγελματιών, που προκύπτουν από την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι εισηγητές-εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Τύπου, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες και αφανίζει παλιές ειδικότητες.

    Για την εργασία με εναλλακτικές μορφές αμοιβής (ΔΠΥ, συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη κλπ), την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου που τη διέπει και τις αναπροσαρμογές, που επιβάλλεται να γίνουν, ενόψει της άνθισης των διαδικτυακών μορφών ενημέρωσης, μίλησαν οι εισηγητές-νομικοί και κάλεσαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις να εξαντλήσουν τη δυναμική τους, "αν δεν θέλουν να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις".

    Στις επιπτώσεις της τεχνολογίας σε βάρος των παραδοσιακών ΜΜΕ στην Κύπρο, επικέντρωσε την τοποθέτησή της η εκπρόσωπος των Κυπρίων δημοσιογράφων Ελένη Καρατζιά.

    Σήμερα, με θέμα "Οι πολίτες ενημερώνουν: Διαδικτυακοί τόποι, μπλογκς κ.α." και συντονίστρια την αρχισυντάκτρια της εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χρ. Χαλεπλίδου, τοποθετήθηκαν οι: Δ. Μεσσίνης, πρόεδρος Ένωσης Ανταποκριτών Ξένων Τύπου-Δ/ντης Φωτογραφικού Τμήματος Associated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μ. Αντώναρος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ ΑΕ - ZOUGLA.GR, Α. Μποσνακούδης, Δημοσιογράφος - Μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΠΗΤ, Ν. Μποζίνη, δημοσιογράφος - μέλος ΠΟΕΣΥ, Α. Παναγόπουλος, δημοσιογράφος - επικεφαλής μπλογκ ANemos, Ι. Σαμπανίκος, δημοσιογράφος εφ. Τρικαλινά Νέα.

    Για εντελώς καινούργιο παράδειγμα λόγου, επικοινωνίας και περιεχομένου, μίλησαν στην πλειονότητά τους οι εισηγητές, αναφερόμενοι στα ιστολόγια. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι η "επικοινωνία" δεν ερμηνεύεται ως "ενημέρωση" και υπογράμμισαν τους κινδύνους, που απορρέουν από την ανωνυμία των διαδικτυακών σχολιαστών. Τόνισαν επίσης, ότι "ορθώς τα μπλογκς υπάρχουν, στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγους και της έκφρασης, πλην όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα".

    Με θέμα "Η Δημοκρατία στην εποχή των ψηφιακών ΜΜΕ" και συντονίστρια τη δημοσιογράφο της εφ. Ελευθεροτυπία, Κύρα Αδάμ, τοποθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρία της διοργάνωσης οι: Αν. Γιουρμετάκης, δημοσιογράφος - διευθυντής της Θεσσαλικής Τηλεόρασης Ραδιοφωνίας, Δ. Δανίκας, δημοσιογράφος εφ. ΤΑ ΝΕΑ, και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, βουλευτής Α. Ντινόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Έβρου Γ. Ντόλιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Π. Ράμμος, δημοσιογράφος εφ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από το ΚΚΕ, Αλεξ. Μπίστης εκ μέρους του ΣΥΝ και Μ. Αναστασόπουλος από το ΛΑΟΣ.

    Για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που οφείλει να ευνοεί τη συνύπαρξη «δημοκρατίας» του διαδικτύου και «ολιγαρχίας» των ΜΜΕ, ασκώντας ανάλογες πολιτικές, που θα προσφέρουν αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, "επειδή τα ψηφιακά καρτέλ, μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα από τα διατροφικά", μίλησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων τη χώρας και παράλληλα, άσκησαν αυστηρή κριτική στο ως τώρα προσφερόμενο προϊόν έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Έκκληση για βοήθεια στον αγώνα "να αλλάξει το ανθρωποφάγο" σύστημα, που οδηγεί σε μαζική απαξίωση ιδεών και δράσεων", απηύθυνε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νομάρχης, Ν. Ζαμπουνίδης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής συντονισμού του Συνεδρίου, που θα δώσει ώθηση στο θεσμό, ώστε μέσα από σωστό προβληματισμό και συζήτηση να προκύπτουν "διέξοδοι σε αδιέξοδα".

    [11] Πολιτική

    Μνημόσυνο για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

    21/6/2008 15:50:00 (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2008 15:48:51)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, στον τάφο του στο Ά Νεκροταφείο, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και πολλών στελεχών του κόμματος και της ιστορικής του ηγεσίας. Στις δηλώσεις τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου και αναφέρθηκαν στην υπόθεση SIEMENS αλλά και τον Κώστα Σημίτη. "Ο Ανδρέας όπως τον φώναζε ο ελληνικός λαός, έλεγε πάντα 'η Ελλάδα στους Έλληνες'. Είναι και σήμερα αυτή η φράση πάντα επίκαιρη, διότι σήμερα ο Έλληνας αισθάνεται ξένος στον τόπο του, αποξενωμένος από μια κυβέρνηση κι ένα πολιτικό σύστημα που δεν τον σέβεται και δεν τον προστατεύει. Αντίθετα, προστατεύει και συγκαλύπτει οικονομικά, πολιτικά, κομματικά συμφέροντα, που είναι μπλεγμένα με διαφθορά, μαύρο χρήμα, ασυδοσία και αυθαιρεσία", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Στη μνήμη του Ανδρέα, κάτω από τις παρούσες συνθήκες οφείλουμε όλοι να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, κι ύστερα σιωπή και περισυλλογή", είπε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

    "Τον Ανδρέα Παπανδρέου ο ελληνικός λαός τον σκέφτεται κάθε μέρα, κυρίως την περίοδο αυτή με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, σκέφτεται την οικονομική και κοινωνική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου. Καλό είναι να τον σκεφτόμαστε περισσότερο, και οι πολιτικοί, τον Ανδρέα και το παράδειγμά του", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος, και ο αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος, καθώς και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι Γεράσιμος Αρσένης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Αθανασάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ανδρέας Λιβάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Δασκαλάκης, και η Ντίνα Μπέη.

    [12] Πολιτισμός

    Δυο συναυλίες από την Ελληνική Ραδιοφωνία

    21/6/2008 12:41:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σήμερα και η ελληνική ραδιοφωνία την γιόρτασε με συναυλίες που μεταδόθηκαν ζωντανά από το δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα. Από το studio C του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής το τρίτο πρόγραμμα μετέδωσε τη συναυλία της Εθνικής συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, με σολίστ στο κλαρινέτο τον 19χρονο νικητή του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού "Eurovision Young Musicians 2008", Διονύση Γραμμένο. Στο studio B η Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, ερμήνευσε έργα Ελλήνων συνθετών. Τραγούδησαν η Λένα Αλκαίου, η Μάγδα Πένσου και η Μαρία Σπυροπούλου. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από το δεύτερο πρόγραμμα.

    [13] Κόσμος

    Δωροδοκούσε αφρικανούς ηγέτες

    21/6/2008 11:58:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

    Υπουργός της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει αφρικανούς ηγέτες για να καταδικάσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην αφρικανική αυτή χώρα προτού ακόμη αυτές διεξαχθούν. "Πιστός στη συνήθεια, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επανέρχεται στην παλιά συνήθεια του 'Διαίρει και βασίλευε. Επισημαίνουμε με ανησυχία την απόπειρα δωροδοκίας και εξαναγκασμού αφρικανών ηγετών να μιλήσουν κατά των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών προτού ακόμη αυτές διεξαχθούν στις 27 Ιουνίου", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Ολίβια Μουσένα, που είναι από τους συνδιοργανωτές της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    [14] Αλλα σπορ

    Ολοκληρώθηκε "χωρίς επεισόδια"

    21/6/2008 11:46:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στην γεωπολιτικά κινεζική επαρχία, όπου σημειώθηκαν, φέτος, ταραχές που οι αρχές επέρριψαν σε αυτονομιστές, έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρακολούθησης. Η φλόγα θα διέλθει, πέραν της Λάσα και από δύο τοποθεσίες που αποτελούν γενέτειρα του σημερινού κι ενός προηγούμενου Δαλάι Λάμα. Στην έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην επαρχία Σετσουάν τον περασμένο μήνα. Η διαδρομή της φλόγας αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, ενώ στους προηγούμενους σταθμούς της διεθνώς σημειώθηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια. Οι Ολυμπιακοί αγώνες αρχίζουν τον Αύγουστο στο Πεκίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 June 2008 - 16:50:09 UTC