Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόστιμα για αερομεταφορείς
  • [02] "Αντιπυραυλικής ασπίδα"
  • [03] Στοιχεία ζωής στον "Κόκκινο Πλανήτη"
  • [04] Κοιμώμενοι πιλότοι!
  • [05] 25 χρόνια κάθειρξη σε παιδεραστή
  • [06] Αναβάθμιση της ιστοσελίδας των ΟΑ
  • [07] Ακριβαίνει πάλι το πετρέλαιο

    [01] Κόσμος

    Αποδέχθηκαν ότι έκαναν αθέμιτο ανταγωνισμό

    Πρόστιμα για αερομεταφορείς

    26/6/2008 23:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η αεροπορική κοινοπραξία Air France-KLM αποδέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, που της επιβάλλεται μετά τη διαπιστωθείσα παραβίαση της συμφωνίας για τους αεροπορικούς ναύλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικώς επιβάλλονται στους παραβάτες πρόστιμα άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πάντως, το ύψος όλων των προστίμων πρέπει να επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο της διοικητικής περιφέρειας της Κολούμπια.

    Αναφέρεται ότι οι εταιρείες αποδέχονται ότι έκαναν παραβάσεις, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Εφ όσον το πρόστιμο για την κοινοπραξία επικυρωθεί, τότε θα καταβληθεί το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία πρόστιμο, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις των δύο μελών της σημερινής κοινοπραξίας της χρονικής περιόδου πριν από τη συγκρότηση της κοινοπραξίας.

    Αντιμέτωποι στην αμερικανική αγορά με πρόστιμα είναι κι άλλοι αεροπορικοί φορείς, όπως είναι η "Cathay Pacific", η SAS & η Martinair.

    Πρόστιμο κλήθηκε να καταβάλλει σταδιακά και η British Airways, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, επειδή για την αμερικανική αγορά, πέρυσι τον Αύγουστο προσέφερε -αθέμιτα όπως κρίνεται- στην πελατεία της υπερβολικά εκπτωτικούς ναύλους.

    [02] Κόσμος

    Αμερικανοτεσχική συμφωνία

    "Αντιπυραυλικής ασπίδα"

    26/6/2008 22:44:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την υπογραφή της αμερικανοτεσχικής συμφωνίας εγκατάστασης ενός υπερσύγχρονου αμερικανικού ραντάρ σε τσεχικό έδαφος, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης "Αντιπυραυλικής ασπίδα" των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Πράγα, η οποία αναμένεται εκεί στις 8 Ιουλίου, όπως γράφει η εφημερίδα "Μλάντα φρόντα Ντνες".

    Η χθεσινή προσπάθεια της αριστερής αντιπολίτευσης να υπάρξει διακοπή των αμερικανοτσεχικών διαπραγματεύσεων για το ραντάρ, με μια ψηφοφορία σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, που η ίδια είχε ζητήσει, τελικά απέτυχε μιας και το αίτημά της υπερψήφισαν μόνον οι 91 από τους παρόντες 188 βουλευτές, ενώ δώδεκα βουλευτές της αντιπολίτευσης απουσίαζαν.

    Πριν την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της τριμερούς κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ενημέρωσε την ολομέλεια της Βουλής για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας πως έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της βασικής συμφωνίας και μένει η διαπραγμάτευση του παραρτήματός της που θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την παραμονή Αμερικανών στρατιωτών σε τσεχικό έδαφος.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, ανακοίνωσε πως, σε περίπτωση επανόδου του στην εξουσία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2010, θα αναθεωρήσει και προφανώς θα καταγγείλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση του ραντάρ.

    Η ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών συνέπεσε με την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική τους ομάδα, του βουλευτή Πετρ Βολφ, ο οποίος είναι ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής μετά τις τελευταίες εκλογές πριν δύο χρόνια, που εγκαταλείπει το κόμμα του και ανεξαρτητοποιείται.

    Ο συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή στην Πράγα, φέρεται, σύμφωνα με παρατηρητές, να προκαλεί "πονοκέφαλο" στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σε σχέση με την κύρωση της συμφωνίας για το αμερικανικό ραντάρ.

    Στη Βουλή η κυβέρνηση διαθέτει μόνον 100 έδρες στο σύνολο των 200 εδρών και για την κύρωση της συμφωνίας απαιτείται η πλειοψηφία 101 βουλευτών. Βεβαίως, υπάρχουν οι τέσσερις αποσκιρτήσαντες Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, που πιθανόν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Όμως, συγχρόνως τέσσερις βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού φέρονται να αντιτίθενται στην εγκατάσταση του αμερικανικού ραντάρ.

    Στην υπογραφή της συμφωνίας και στην εγκατάσταση αμερικανικού ραντάρ σε τσεχικό έδαφος αντιδρά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Τσεχία, που -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- ανέρχεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των Τσέχων πολιτών.

    Ήδη με την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν ένα χρόνο, η Βουλή στην Πράγα είχε απορρίψει πρόταση της αριστερής αντιπολίτευσης -Σοσιαλδημοκρατικό και Κομμουνιστικό Κόμμα- για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς την εγκατάσταση του ραντάρ.

    Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι του ραντάρ στην Τσεχία ανακοίνωσαν πως συγκέντρωσαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από 120.000 υπογραφές κατά της εγκατάστασης, ενώ οι δύο ακτιβιστές, ο 31χρονος Γιαν Τάμας και ο 29χρονος Γιαν Μπέντναρ, που πρόσφατα πραγματοποίησαν απεργία πείνας διάρκειας 21 ημερών στο κέντρο της Πράγας ενάντια του ραντάρ, έγιναν δεκτοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από βουλευτές των ομάδων των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς.

    Για τις 9 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με εκπροσώπους αυτών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής συζήτησης για την αμερικανική "αντιπυραυλική ασπίδα" στην Ευρώπη.

    [03] Τεχνολογία

    Στοιχεία ζωής στον "Κόκκινο Πλανήτη"

    26/6/2008 22:44:00

    Στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και συντήρηση ζωής εντόπισαν στις πρώτες αναλύσεις που έκαναν επιστήμονες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA σε δείγμα εδάφους το οποίο περισυνέλεξε ο ρομποτικός βραχίονας του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος "Φοίνικας". "Ουσιαστικά βρήκαμε αυτό που φαίνεται ότι είναι η προϋπόθεση για την υποστήριξη της ζωής, στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον", τόνισε ο Σαμ Κουνάβης, ο επικεφαλής του χημικού εργαστηρίου.

    Ο κ. Κουνάβης εξήγησε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων το έδαφος του "Κόκκινου Πλανήτη" είναι το ίδιο αλκαλικό με αυτό της Γης.

    "Ίσως θα μπορούσατε να καλλιεργήσετε σπαράγγια σ' αυτό (...) Είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς. Όλοι μείναμε κατάπληκτοι από τα δεδομένα που λάβαμε", επισήμανε.

    Οι επιστήμονες δεν έφτασαν πάντως στο σημείο να πουν ότι πιστεύουν πως υπήρξε ζωή στον Άρη, ακόμη και σε μορφή μικροβίων, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. "Στο έδαφος δεν υπάρχει κάτι που να αποκλείει την ύπαρξη ζωής. Μάλιστα, φαίνεται πολύ φιλικό (...) δεν έχει τίποτα το τοξικό", πρόσθεσε ο Κουνάβης.

    Ο "Φοίνικας" προσγειώθηκε στον Άρη στις 25 Μαΐου μετά από ταξίδι 10 μηνών.

    [04] Παράξενα

    Τους ξύπνησε ο συναγερμός

    Κοιμώμενοι πιλότοι!

    26/6/2008 21:32:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ένα αεροπλάνο των ινδικών αερογραμμών Air India "έχασε" τον προορισμό του, το αεροδρόμιο της Βομβάης, επειδή οι δύο πιλότοι αποκοιμήθηκαν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Ινδίας, το οποίο η ινδική αεροπορική εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει.

    Όπως αναφέρει η ινδική εφημερίδα, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου ένα δεκαπενθήμερο σε ένα Airbus A-320, που εκτελούσε πτήση από το Ντουμπάι στη Βομβάη μέσω Τζαϊπούρ.

    Όμως, "αφού πραγματοποίησαν νυχτερινή πτήση, η κούρασή τους έφτασε στο αποκορύφωμα και οι δύο πιλότοι αποκοιμήθηκαν μόλις απογειώθηκαν από την Τζαϊπούρ", έχοντας θέσει σε λειτουργία τον "αυτόματο πιλότο", αναφέρει στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενη πηγή.

    Όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Βομβάης προσπάθησαν να έλθουν σε επαφή με το πλήρωμα για την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης, δεν έλαβαν απάντηση, καθώς το αεροπλάνο συνέχιζε την πτήση του σε μεγάλο ύψος νοτιότερα προς το αεροδρόμιο της Γκόα.

    "Μόνον όταν το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο της Βομβάης, συνειδητοποίησε ο πύργος ελέγχου ότι οι πιλότοι δεν απαντούσαν", εξηγεί ο μη κατονομαζόμενος ελεγκτής. "Μάλιστα, σκεφτήκαμε μήπως πρόκειται για αεροπειρατεία", συμπλήρωσε.

    Τελικά, οι δύο πιλότοι ξύπνησαν όταν ο πύργος ελέγχου αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία τον συναγερμό ασφαλείας μέσα στο πιλοτήριο, κι έκαναν αναστροφή προς το αεροδρόμιο της Βομβάης.

    Όταν εκπρόσωπος της Air India ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, παραδέχθηκε ότι το αεροπλάνο έχασε τον προορισμό του. όμως, το γεγονός το απέδωσε σε πρόβλημα επικοινωνίας και χαρακτήρισε ως "μύθευμα" το σχετικό δημοσίευμα.

    [05] Κοινωνία

    Καταδικάστηκε & ο "πα-τέρας" εκβιαστής

    25 χρόνια κάθειρξη σε παιδεραστή

    26/6/2008 21:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 23:09:55)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ανώτατη ποινή επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο επιχειρηματία από την Έδεσσα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος πέντε ανήλικων αγοριών.

    Μαζί του καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή ο 43χρονος πατέρας ενός εκ των ανηλίκων, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- γνώριζε για τη σεξουαλική κακοποίηση του γιου του και απαιτούσε το ποσό των 50.000 ευρώ από τον επιχειρηματία προκειμένου να μη μιλήσει στην Αστυνομία.

    Αντίθετα, αθωωτική ήταν η απόφαση για τη σύζυγο του 43χρονου που κάθισε στο εδώλιο, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2007 και προκάλεσε σοκ στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 48χρονος κακοποιούσε σεξουαλικά επί ένα χρόνο τα πέντε αγόρια, ηλικίας από 9 έως 17 ετών. Προκειμένου δε να εξασφαλίσει τη σιωπή τους τούς έδινε διάφορα χρηματικά ποσά.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από σχετικό αίτημα της εισαγγελέως της έδρας και προκειμένου να προφυλαχθούν τα ανήλικα αγόρια, ο επιχειρηματίας ομολόγησε τις πράξεις του. Αντίθετα, το ζευγάρι των κατηγορουμένων αρνήθηκε τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν.

    [06] Κοινωνία

    Ανανέωση και νέες υπηρεσίες

    Αναβάθμιση της ιστοσελίδας των ΟΑ

    26/6/2008 21:12:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόκειται για την ηλεκτρονική διεύθυνση www.olympicairlines.com που παρέχει ένα φθηνό και αξιόπιστο μέσο για τις καθημερινές συναλλαγές της εταιρίας με τους επιβάτες, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το επιβατικό κοινό και την τουριστική βιομηχανία και αναβαθμίζει την παρουσία της εταιρίας στο διαδίκτυο.

    Η ΟΑ δίνει μεγάλη σημασία στην ιστοσελίδα, καθώς προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων του διαδικτυακού της τόπου, τον οποίο ήδη επισκέπτονται 500.000 περίπου χρήστες από όλον τον κόσμο ημερησίως.

    Οι ταξιδιώτες, σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά, με την πιστωτική τους κάρτα, επιλέγοντας την πτήση και το είδος του ναύλου που τους εξυπηρετεί μέσα από τη μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών τιμών και δρομολογίων που προσφέρουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τσεκ-ιν παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού που έχουν μόνο χειραποσκευές, να αποφύγουν τις ουρές στο αεροδρόμιο, αλλά και να επιλέξουν την θέση που προτιμούν να καθίσουν στο αεροσκάφος.

    Νέες υπηρεσίες των ΟΑ

    Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στη διεθνή και εγχώρια αγορά, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν την ανανέωση και σημαντική αναβάθμιση της ιστοσελίδας τους www.olympicairlines.com.

    Στόχος των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι να καταστεί ο νέος διαδικτυακός τόπος ένα φθηνό και αξιόπιστο μέσο για τις καθημερινές συναλλαγές της εταιρίας με τους επιβάτες και πολύ σύντομα, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Εκτός από χρήσιμο εργαλείο για το επιβατικό κοινό και την τουριστική βιομηχανία, η νέα ιστοσελίδα αναβαθμίζει την παρουσία της εταιρίας στο διαδίκτυο, θέτοντας τις βάσεις για την επιτυχία της στρατηγικής της επιλογής να αναπτύξει νέα κανάλια διανομής εισιτηρίων, τα οποία παρουσιάζουν δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης.

    Τους τελευταίους μήνες, τα έσοδα από την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αερογραμμών αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 80%.

    Επίσης, η εταιρία προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων του διαδικτυακού της τόπου, τον οποίο ήδη επισκέπτονται 500.000 περίπου χρήστες από όλον τον κόσμο ημερησίως.

    Το ταξίδι ξεκινά στο www.olympicairlines.com

    Για τους επιβάτες, ο διαδικτυακός τόπος της εταιρίας αναδεικνύεται στην καλύτερη αρχή για κάθε ταξίδι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, καθώς διαθέτει νέα αισθητική, πλούσιο περιεχόμενο και τεχνολογία αιχμής, η οποία αναβαθμίζει τις υπηρεσίες αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων online και προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού check-in.

    Οι ταξιδιώτες έχουν κάθε λόγο να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την ανανεωμένη και αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της εταιρίας www.olympicairlines.com, καθώς σε αυτόν θα βρουν όλες τις τακτικές και έκτακτες προσφορές τιμών που διατίθενται για τους προορισμούς της Εταιρίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά, με την πιστωτική τους κάρτα, επιλέγοντας την πτήση και το είδος του ναύλου που τους εξυπηρετεί μέσα από τη μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών τιμών και δρομολογίων που προσφέρουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Επιπλέον, το ηλεκτρονικό check-in δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού που έχουν μόνο χειραποσκευές να αποφύγουν τις ουρές στο αεροδρόμιο, αλλά και να επιλέξουν την θέση που προτιμούν να καθίσουν στο αεροσκάφος.

    Σύντομα, η ίδια υπηρεσία θα επεκταθεί σε όλους σχεδόν τους επιβάτες των Ολυμπιακών Αερογραμμών, εσωτερικού και εξωτερικού, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αποσκευές.

    Επιπλέον, εντός του Ιουλίου θα εισαχθεί και η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία business to business (B2B) για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των επιχειρήσεων.

    Ως προς το περιεχόμενο, ο νέος διαδικτυακός τόπος των Ολυμπιακών Αερογραμμών παρέχει πλήθος στοιχείων για την ιστορία και το προφίλ της Εταιρίας, με αναλυτικά στοιχεία για το δίκτυο των δρομολογίων, το προσωπικό, τον στόλο, τις συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρίες και βέβαια τα νέα της Εταιρίας.

    Επιπλέον, γίνεται εκτενής αναφορά στο ανανεωμένο πρόγραμμα τακτικών πελατών των Ολυμπιακών Αερογραμμών ICARUS, το οποίο παρέχει στα μέλη του ελκυστικά προνόμια και πολλά μίλια προς εξαργύρωση.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δύο τομείς όπου οι Ολυμπιακές Αερογραμμές κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά: στην Ασφάλεια των Πτήσεων και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

    Η νέα ιστοσελίδα της Εταιρίας παρέχει ακόμη αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα αεροδρόμια και εν πτήση, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών υπηρεσιών που παρέχονται για τα μικρά ή ασυνόδευτα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις διεθνείς προϋποθέσεις για τη μεταφορά ζώων, καθώς και πληροφορίες για τις αποσκευές και τις υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo).

    Εν τέλει, δίνει τουριστικές κι άλλες χρηστικές πληροφορίες, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα μέχρι τον καιρό, την ώρα και τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι προς κάθε προορισμό που εξυπηρετούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    [07] Οικονομία

    Στα 137,83 το ελαφρύ αργό & στα 137,46 το μπρε

    Ακριβαίνει πάλι το πετρέλαιο

    26/6/2008 18:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 23:10:37)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχεδόν τρία δολλάρια ανέβηκε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο η τιμή του πετρελαίου επιβεβαιώνοντας όσους προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί το ράλλι του μαύρου χρυσού. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δεν απέκλεισε μέσα στο καλοκαίρι να δούμε το βαρέλι να φθάνει τα 170 δολλάρια, και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα μεχρι το τέλος του 2008.

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενισχυμένες από το αδύναμο δολάριο, καθώς και από τα σχόλια του προέδρου του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 170 δολάρια στους επόμενους μήνες.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα αύξηση κατά 3,28 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 137,83 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν κατά 3,13 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 137,46 δολάρια το βαρέλι.

    Την προηγουμένη, οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 5 δολάρια, καθώς τα εβδομαδιαία στοιχεία σχετικά με τα αμερικανικά αποθέματα έδειξαν μείωση της ζήτησης σε βενζίνη και μια μη αναμενόμενη στα αποθέματα αργού πετρελαίου.

    Όμως, το αδύναμο δολάριο βοήθησε τις τιμές να επανακάμψουν, όπως και τα σχόλια του Σακίμπ Χελίλ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France-24.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, "προβλέπω τιμές, πιθανόν, στα 150-170 δολάρια μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό ίσως υποχωρήσει κατά το τέλος του έτους".

    Εν τω μεταξύ, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,575 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 June 2008 - 20:49:52 UTC