Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου
  • [02] Μαζικές μεταθέσεις στην ΥΠΕΕ
  • [03] Πολύ σύντομα "χάνονται" οι πάγοι
  • [04] Συχνά θετικοί σε αλκοτέστ οι Ινδοί πιλότοι
  • [05] Επιχείρηση της Αστυνομίας με ένα νεκρό
  • [06] Συντριβή αεροσκάφους στο Σουδάν
  • [07] Ρύθμιση για αναπληρωτές καθηγητές
  • [08] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σερβία
  • [09] Έντεκα Βούλγαροι αρσιβαρίστες θετικοί σε απαγορευμένη ουσία

    [01] Οικονομία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου

    27/6/2008 20:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/6/2008 22:34:54)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων αλλά και της πτώσης της αξίας του δολαρίου. Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Μπρεντ έφτασαν τα 142 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση, που προσεγγίζει το (!!!) 50% από τις αρχές της χρονιάς. Το ρεκόρ αυτό σημειώνεται ένα 24ωρο μετά και τη δήλωση του προέδρου του ΟΠΕΚ ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 170 δολάρια μέσα στο καλοκαίρι. Η τιμή του πετρελαίου επωφελείται στο μέγιστο από την συστηματική πλέον διαρροή σημαντικών κεφαλαίων από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που με τη σειρά τους υφίστανται κεφαλαιώδεις ζημιές από το πολύ ακριβό πετρέλαιο, όπως συνομολογείται από πλειοψηφία διεθνών οικονομικών αναλυτών.

    Αναλυτές αποδίδουν το νέο ράλι του μαύρου χρυσού στις τοποθετήσεις των επενδυτών και την πτώση του δολαρίου, το οποίο έφτασε στα 1,57 έναντι του ευρώ.

    [02] Οικονομία

    Μαζικές μεταθέσεις στην ΥΠΕΕ

    27/6/2008 22:30:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε γενική αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων προχώρησε το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς. Το 1/3 των υπαλλήλων της Υπηρεσίας μετακινείται σε εφορίες και τελωνεία, είτε λόγω μη ικανοποιητικής απόδοσης στο έργο τους είτε λόγω πολυετούς παραμονής στην ίδια θέση. Οι κενές θέσεις θα καλυφθούν σταδιακά με επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2003, οι οποίοι υπηρετούν σε άλλες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μετατίθενται 250 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), ύστερα από εισήγηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

    Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκε υπάλληλος με 16 χρόνια υπηρεσίας στην ίδια Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Ελέγχων στα νυχτερινά κέντρα. Η απόφαση αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με ανάλογη απόφαση που είχε ληφθεί προ ημερών από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούσε μεταθέσεις υπαλλήλων από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και τα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα προς τις εφορίες.

    [03] Κόσμος

    Βόρειος πόλος

    Πολύ σύντομα "χάνονται" οι πάγοι

    27/6/2008 22:59:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET

    Φαίνεται αδιανόητο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ολική εξαφάνιση των πάγων από το Βόρειο Πόλο φαίνεται πολύ πιθανή. Οι όγκοι πάγου 90 μοίρες βόρεια του αρκτικού θα λιώσουν ολοκληρωτικά εντός του καλοκαιριού . Οι πιθανότητες να εξαφανιστούν τελείως οι πάγοι φτάνουν μάλιστα το 50%.

    Πριν μερικά χρόνια, ελέγετο ότι η πιθανότητα να χάσουμε ολοκληρωτικά ή ένα μέρος της κάλυψης του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου θα γινόταν από το 2050 έως το 2100

    Οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω. Κάθε καλοκαίρι ο θαλάσσιος πάγος λειώνει κατά τους θερινούς μήνες για να ανασχηματιστεί πάλι κατά τη διάρκεια του μεγάλου αρκτικού χειμώνα. Την περσινή χρονιά η απώλεια του πάγου ήταν εκτενής. Το νέο στρώμα που δημιουργηθηκε είναι τόσο λεπτό που δεν μπορεί αν αντέξει τη θερινή θερμοκρασία. Πρόσφατα αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις, και αναμένεται ( το λιώσιμο των πάγων) το 2030. Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι αυτό θα γίνει ταχύτερα. Από την άλλη πλευρά η εξαφάνιση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου, καθιστά για πρώτη φορά δυνατή την εκμετάλλευση του απύθμενου ορυκτού πλούτου που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξορυχτεί. Σεβαστά κοιτάσματα πετρελαίου θα γίνουν κομμάτι της πίττας μεταξύ των χωρών που γεωγραφικά ελέγχουν το βόρειο αρκτικό κύκλο.

    Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ακόμα κι αν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου σταματήσει, η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας θα συνεχιστεί για δεκαετίες - ίσως ακόμη και αιώνες - λόγω της θερμότητας, που ήδη έχει συσσωρευτεί στον ωκεανό, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

    Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει ένα ακόμη σοβαρό αντίκτυπο τονίζουν οι επιστήμονες. Αποσταθεροποιεί τον αγώνα κατά της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί μαζικές μεταναστευτικές τάσεις και τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για τους τρομοκράτες.

    [04] Κόσμος

    Νέο Δελχί

    Συχνά θετικοί σε αλκοτέστ οι Ινδοί πιλότοι

    27/6/2008 23:34:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 50 πιλότοι καθηλώνονται κάθε χρόνο στην Ινδία καθώς διαπιστώνεται ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ πριν από μια πτήση, έγινε γνωστό από τις αεροπορικές αρχές της χώρας.

    Ο γενικός διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι δεκάδες πιλότοι διαπιστώνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

    Η Ινδία είναι μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα των αερομεταφορών με δεκάδες νέες εταιρίας να ανταγωνίζονται η μια την άλλη καθημερινά, με αποτέλεσμα συχνά να καλούνται οι πιλότοι να πετάξουν σχεδόν την τελευταία στιγμή. Σήμερα οι πιλότοι εμπορικών πτήσεων στην Ινδία υπολογίζονται σε 4.500-5.000 και περίπου 2.500 είναι εκπαιδευόμενοι. Οι κανονισμοί της πολιτικής αεροπορίας προβλέπουν ότι οι πιλότοι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 12 ώρες πριν από μια πτήση.

    [05] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη - Σε υπόθεση ναρκωτικών

    Επιχείρηση της Αστυνομίας με ένα νεκρό

    27/6/2008 23:09:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας 22χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, το απόγευμα, όταν στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας για υπόθεση ναρκωτικών, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στο 494ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν ένας 18χρονος και μια 20χρονη.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, όταν οι τρεις δράστες που επέβαιναν σε ένα όχημα, κατάλαβαν ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ναρκωτικών ουσιών ήταν αστυνομικοί, προσπάθησαν να διαφύγουν. Ο 22χρονος κατέβηκε από το όχημα και καθώς προσπάθησε να ξεφύγει διασχίζοντας κάθετα το οδόστρωμα, βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Τα άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν, όταν το όχημα τους ακινητοποιήθηκε, λόγω βλάβης, μετά από σύγκρουση με συμβατικό αστυνομικό αυτοκίνητο.

    Στο όχημα των δραστών βρέθηκε μια ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα ναρκωτικής ουσίας, που πιθανολογείται ότι είναι ηρωίνη.

    [06] Κόσμος

    Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών

    Συντριβή αεροσκάφους στο Σουδάν

    27/6/2008 22:10:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα μεταφορικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Σουδάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, όλοι μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων τέσσερις Ουκρανοί και ένας Αρμένιος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Σουδάν, κάνοντας λόγο για κακές καιρικές συνθήκες. "Από τα οκτώ μέλη του πληρώματος επέζησε μόνον ένας. Το όνομά του είναι Μοχάμαντ Χάμζα και είναι Σουδανός. Άλλοι δύο Σουδανοί είναι νεκροί, μαζί με τέσσερις Ουκρανούς και έναν Αρμένιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, Αμπντέλ Χάφεζ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία Juba Cargo και συνετρίβη μία ώρα και δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Χαρτούμ με προορισμό την Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν. Αιτία του ατυχήματος ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες.

    [07] Κοινωνία

    Κατατέθηκε στη Βουλή

    Ρύθμιση για αναπληρωτές καθηγητές

    27/6/2008 22:05:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες πραγματικής υπηρεσίας, έχουν επιτύχει σε οποιονδήποτε διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ και διαθέτουν παιδαγωγική επάρκεια, θα διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση το ερχόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ο διορισμός κατ' εξαίρεση και σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, όλων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στις 30 Ιουνίου 2008 συμπληρώνουν 30 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, αρκεί να διαθέτουν ή να πρόκειται να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια. Εν τω μεταξύ, ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά προγράμματα σχολικής στέγης, ύψους σχεδόν 68 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, από τον Πύργο, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Ηλείας, με τη συμμετοχή βουλευτών και τοπικών αρχόντων.

    [08] Κόσμος

    Στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Σερβία

    27/6/2008 21:51:00

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντις στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Μίρκο Τσβέτκοβιτς, για να προχωρήσει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό φιλό-δυτικού χαρακτήρα που θα αποτελείται από μέλη του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προτείνει στο νυν υπουργό Οικονομικών Μίρκο Τσβέτκοβιτς το αξίωμα του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Σερβίας", αναφέρει η ανακοίνωση της σερβικής Προεδρίας που διανεμήθηκε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο 57χρονος Τσβέτκοβιτς, από τα παλαιά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει ως στόχο του να επιταχύνει τη διαδικασία για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, να αλλάξει την εμπόλεμη εικόνα της χώρας και την εικόνα της απείθειας που έχουν σχηματίσει στο εξωτερικό για τη Σερβία. Επίσης ένα ακόμη καθήκον του Τσβέτκοβιτς είναι να προωθήσει τις επί πολλού καθυστερημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές στη χώρα.

    [09] Αθλητισμός

    Βουλγαρία

    Έντεκα Βούλγαροι αρσιβαρίστες θετικοί σε απαγορευμένη ουσία

    27/6/2008 23:19:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντεκα Βούλγαροι αρσιβαρίστες κατηγορήθηκαν για χρήση απαγορευμένων ουσιών ύστερα από ξαφνικό έλεγχο στις 8 Ιουνίου.

    Σε περίπτωση που αποδειχθεί θετικό και το δεύτερο τεστ των έντεκα αθλητών, η ανάλυση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, οι έντεκα απειλούνται με αυστηρή τιμωρία από τη διεθνή ομοσπονδία. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να "αποκεφαλιστεί" στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η συμμετοχή της Βουλγαρίας, η οποία έχει παραδοσιακά ισχυρή θέση στην άρση βαρών.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Σόφια ο πρόεδρος της βουλγαρικής ένωσης άρσης βαρών, Αντόν Κοτζαμπάσεφ, και ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Πλάμεν Ασπαρούχοφ, υποστήριξαν ότι πρόκειται για σαμποτάζ των πολύχρονων προσπαθειών των Βούλγαρων αρσιβαριστών για καλή παρουσία στην Ολυμπιάδα στην Κίνα. Οι ίδιοι εξήγησαν ότι πιστεύουν κάτι τέτοιο επειδή η ουσία "dianabol", η οποία φέρεται να εντοπίστηκε στον οργανισμό των Βούλγαρων αθλητών εδώ και δέκα χρόνια, τουλάχιστον, δεν χρησιμοποιείται πουθενά στον πλανήτη.

    Η ηγεσία της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα συζητήσει το σκάνδαλο ντόπινγκ σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιουνίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 June 2008 - 20:49:57 UTC