Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισοδιακή καταδίωξη
  • [02] Αγωνία για την κρίση στην οικονομία
  • [03] Συνέδριο Γυναικών Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [04] Ύποπτες πυρκαγιές
  • [05] Mr. Tsoukatos in the Prosecutor
  • [06] Παραίτηση της ηγέτιδας των Εργατικών στη Σκοτία
  • [07] Αναβολή πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • [08] Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Πάπα
  • [09] Περιοδεία Παπαρήγα στην Ημαθία
  • [10] Σερβία: Επέτειος της μάχης του Κοσσυφοπεδίου
  • [11] Στη Σεούλ η Ράϊς για "ανταλλαγή απόψεων"
  • [12] Αιματηρή έκρηξη
  • [13] "Άνετη νίκη" για τον Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε
  • [14] Συμβουλές για την υγεία της επιδερμίδας
  • [15] Δωρεά στα παιδιά του πολέμου στο Ιράκ
  • [16] Ο πρόεδρος της Χιουντάι κάνει ..Baby sitting
  • [17] Σε κλινική με κατάθλιψη η Λόκλιαρ

    [01] Κοινωνία

    Σύλληψη ανθυπαστυνόμου

    Επεισοδιακή καταδίωξη

    28/6/2008 12:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 18:05:18)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος που υπήρξε υπαίτιος του πρωινού επεισοδίου με την καταδίωξη στην εθνική από συναδέλφους του, ενώ σε βάρος του ενεργοποιείται και ποινική διαδικασία. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε επίσης και ο ειδικός φρουρός του αστυνομικού τμήματος Ν. Ιωνίας, ο οποίος άφησε τα κλειδιά πάνω στο περιπολικό με αποτέλεσμα να το πάρει ο ανθυπαστυνόμος από τα διόδια Αφιδνών. Παράλληλα, έρευνα σε βάρος αξιωματικών της Καρδίτσας θα διατάξει άμεσα ο αρχηγός της αστυνομίας, καθώς δεν κίνησαν αυτεπάγγελτη διαδικασία για να εξεταστεί από την ανώτατη επιτροπή αναρρωτικών αδειών ύστερα από αναρρωτική που πήρε από ψυχίατρο τον περασμένο Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι ο ανθυπαστυνόμος έχει παλιό ιατρικό ιστορικό και πάσχει από νεύρωση και φοβικό σύνδρομο. Το 2006 όμως πήρε ιατρική γνωμάτευση ότι μπορεί να υπηρετεί κανονικά.

    Η περιπέτεια ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν ο ανθυπαστυνόμος μετά από καυγά με τη σύζυγό του στην Καρδίτσα και όταν αυτή έφυγε από το σπίτι, τηλεφώνησε στην κουνιάδα του στην Αθήνα και την απείλησε ότι πηγαίνει να τη σκοτώσει. Η γυναίκα τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση και ανέφερε το περιστατικό.

    Η Αστυνομία αμέσως έστησε μπλόκα στην εθνική οδό και ο ανθυπαστυνόμος εντοπίστηκε στις 8:15 το πρωί στο ύψος της Κηφισιάς, όπου οι συνάδελφοί του τον κάλεσαν να βγει από το αυτοκίνητο, αλλά αυτός αρνήθηκε, κλειδώνοντας τις πόρτες.

    Κάποια στιγμή γύρισε προς τα πίσω, κατευθυνόμενος προς Λαμία, αλλά στα διόδια Αφιδνών η Αστυνομία είχε σταματήσει τα αυτοκίνητα κλείνοντας έτσι το δρόμο και απομάκρυνε τους πολίτες, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει.

    Ειδικός διαπραγματευτής προσπάθησε να τον πείσει να παραδοθεί, αλλά ο ανθυπαστυνόμος κρατώντας το πιστόλι του στο χέρι βγήκε από το αυτοκίνητό του και άρχισε να ψάχνει τα σταματημένα αυτοκίνητα να βρει κλειδιά για να φύγει με κάποιο από αυτά. Τελικά, βρήκε ένα περιπολικό που είχε τα κλειδιά στο διακόπτη και έφυγε με αυτό γύρω στις 10:30 το πρωί προς Λαμία.

    Δύο αυτοκίνητα με αυτοκίνητα με άνδρες της ΕΚΑΜ τον ακολουθούσαν από κοντά μέχρι τα Καμένα Βούρλα, όπου έκανε και πάλι αναστροφή και γύρισε προς Αθήνα. Λίγο πριν από τα διόδια Αφιδνών, ο ανθυπαστυνόμος πιθανόν γιατί τελείωσε η βενζίνη βγήκε από το περιπολικό με το πιστόλι στο χέρι, αλλά οι άνδρες της ΕΚΑΜ τον πλησίασαν μιλώντας του και στην κατάλληλη ευκαιρία επανέβησαν και τον συνέλαβαν.

    [02] Οικονομία

    Κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές

    Αγωνία για την κρίση στην οικονομία

    28/6/2008 12:15:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εντείνονται οι ανησυχίες για επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά και το νέο άλμα της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, αλλά και τις προβλέψεις ότι σύντομα θα ξεπεράσει τα 170 δολάρια. Για το ζήτημα της ακρίβειας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αλλά θα έχει καλύτερες επιδόσεις από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Με δήλωσή του στην Ημερησία ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά ότι η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση θα έρθει το 1ο εξάμηνο του 2009. Η αντιπολίτευση καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών βασικών προϊόντων, που οδηγεί μεγάλα στρώματα πληθυσμού σε οικονομική ασφυξία. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απέδωσε την κατάσταση και στην διεθνή συγκυρία, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται μέτρα και σύντομα θα αποδώσουν.

    [03] Πολιτική

    Σούνιο

    Συνέδριο Γυναικών Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    28/6/2008 11:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 18:06:00)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο 19ο Συνέδριο γυναικών της Σοσιαλιστικής διεθνούς με θέμα "Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα" που πραγματοποιείται στο Σούνιο, παραβρέθηκε και η υπεύθυνη του δικτύου γυναικών, Φώφη Γεννηματά. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την ομιλία του εξαίροντας την παρουσία της και αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων.

    "Σας χρειαζόμαστε να αναλάβετε τα ηνία και να δημιουργήσετε ένα νέο παγκόσμιο πολιτισμό. Θα έχετε την αμέριστη υποστήριξή μας. Μαζί θα μετατρέψουμε τον κόσμο μας σε ένα δίκαιο κόσμο" είπε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στις γυναίκες συνέδρους. Τόνισε με έμφαση ότι στην ανθρωπότητα τίθεται το δίλημμα, ή να δημιουργήσει τον πολιτισμό της ειρήνης ή διαφορετικά θα εισέλθει σε μία εποχή ανείπωτης βίας. Οι επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών, η κρίση των τροφίμων, οι ανισότητες, η διαφθορά, οι εμπόλεμες καταστάσεις και η φίμωση των δικαιωμάτων θα οδηγήσουν στη βία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία αν τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλυθούν με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο, είπε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των πολέμων, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη θέσπιση ενός "κώδικα δεοντολογίας", ούτως ώστε σε περίοδο συρράξεων οι γυναίκες που υφίστανται τη βία του πολέμου να μην αντιμετωπίζουν και βιασμό. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είπε ότι η ανθρωπότητα διαθέτει τα μέσα για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαράβατος όρος για αυτό είναι η πολιτική βούληση και η δημιουργία ενός πολιτισμού της ειρήνης, στον οποίο οι γυναίκες έχουν να προσφέρουν πολλά, καθώς είναι αυτές που υφίστανται τη μεγαλύτερη βία στη γη. "Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν συνεργατικά. Όχι με βία" είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αν αφήναμε τις γυναίκες να κυβερνήσουν θα είχαμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, τέλος, ότι αν αφήναμε τις γυναίκες να κυβερνήσουν τον κόσμο θα είχαμε μεγαλύτερη ευαισθησία.

    [04] Κοινωνία

    Καταγγέλλουν καταπατητές

    Ύποπτες πυρκαγιές

    28/6/2008 12:29:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο πυρκαγιών, καθώς, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ο κίνδυνος σήμερα είναι υψηλός στην Αττική, την Εύβοια, την Αργολίδα, την Κορινθία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποιο μέτωπο σε εξέλιξη, αφού έσβησαν οι φωτιές στην Αιδηψό, τη Σταμάτα και τα Κύθηρα. Το προηγούμενο 48ωρο, μόνο στην Αττική εκδηλώθηκαν είκοσι δύο επικίνδυνες πυρκαγιές, που είναι πολλές για να θεωρούνται τυχαίες ή αποτέλεσμα αμέλειας. Το γεγονός μάλιστα πως οι περισσότερες φωτιές ξέσπασαν σε περιοχές όπως ο Υμηττός, το Πάτημα Βριλησσίων και η Σταμάτα -που έχουν μπει στο στόχαστρο πάσης φύσεως συμφερόντων, οδηγεί στην εκδοχή του εμπρησμού.

    [05] "I Was Left on My Own"

    Mr. Tsoukatos in the Prosecutor

    28 Ιουν 2008 10:55:0 (Last updated: 28 Ιουν 2008 17:21:1)

    Sources: ANA, MNA

    Theodoros Tsoukatos, former high ranking Socialist party executive and a close confidant of ex Prime Minister Kostas Simitis, testified Saturday to the Prosecutor. Escorted by his lawyer Dionysis Gouskos, Tsoukatos claimed he did not get a single euro from the 1 million Deutsche Marks allegedly given by Siemens. The money, he said, was transferred to the party coffers and that those involved in the transfer have no responsibility. He said he feels calm for telling the truth, strong for doing something for his partys sake, yet sad for being abandoned by his party.

    Testimonies Continue

    Dionysis Gouskos dismissed accusations of money laundering, since, as he said, no one back in 1998 had any idea about Siemens black funds and Tsoukatos was just a party executive holding no government post.

    In the meantime, in their statements, eight Government members called for immediate changes in legislation on public money, so that transparency can be guaranteed and hypocrisy in the funding of parties and politicians can come to an end.

    Prompted by press reports involving former and acting ministers in the Siemens scandal, First Instance Court Prosecutor Panagiotis Athanasiou said that no evidence has come up from the investigation so far. Yesterday, business consultant of SAIK Greece testified regarding the C-41 case. The administrator of the off shore company who handled money of the black funds of the German colossus received new deadline to testify on Monday. Mr. Tsoukatos former associate was also called to testify as he appears to be join holder in the seven bank accounts Siemens "black money" was transferred. Another two suspect stockbrokers who received illegal money by two off shore companies are to testify on Monday.

    Siemens' Triggered Debate in Parliament

    The prime minister stated that an inquiry committee would be set up after Justice concludes its work. In parallel, he invited all parties to set up a bi-party committee that it would boost transparency on issues related to the functioning of parties, expences and their financing. George Papandreou said that Costas Karamanlis lost the battle against corruption and manipulation of political view by big interests although he had promised PASOK support in this issue. KKE general secretary Mrs. Aleka Papariga stated that she is favoring the set up of an inquiry committee before justice completes its work. SYRIZA parliamentary group president Mr. Alekos Alavanos also asked for the setting up of a committee. He spoke of "annulment and decay of the political system which drifts defenders along with innocent people.

    [06] Κόσμος

    Παραίτηση της ηγέτιδας των Εργατικών στη Σκοτία

    28/6/2008 17:51:00

    Παραιτήθηκε σήμερα, η ηγέτης των Εργατικών στην Σκοτία κα Ουέντι Αλεξάντερ, μετά το θέμα που ανέκυψε με μία δωρεά, την οποία δέχθηκε κατά την περυσινή της προεκλογική εκστρατεία. Με δηλώσεις, που έκανε στην Γλασκώβη, η κα Αλεξάντερ τόνισε ότι μετά το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επιλήφθηκε του θέματος αυτού, "δεν δύναται να παραμείνει" στην ηγεσία.

    Η Επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου, ενώ σημείωσε ότι "μία από τις δωρεές προς την κα Αλεξάντερ κατά τον περυσινό προεκλογικό αγώνα δεν αναφέρθηκε στις Αρχές σωστά", εντούτοις δεν της αφαίρεσε την ιδιότητα του βουλευτή, "ούτε για μία ημέρα"...

    Καταθέτοντας ενώπιον της ανωτέρω Επιτροπής η κα Αλεξάντερ, αδελφή του υπουργού αρμόδιου για τη Διεθνή Ανάπτυξη Ντάγκλας Αλεξάντερ, στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, τόνισε πως "σε κάθε περίσταση ενήργησε με καλοπιστία". Αναφερόμενη στην επίμαχη δωρεά ανέφερε πως "δεν την ενημέρωσαν καλά, τί όφειλε να πράξει".

    "Με μικροκομματική λογική, έγινε η καταδίκη της κα Αλεξάντερ, σχολίασε από την πλευρά του μέλος του Εργατικού Κόμματος Σκοτίας.

    [07] Κοινωνία

    Για τρίτη φορά

    Αναβολή πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

    28/6/2008 16:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 18:27:35)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αναβλήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες οι προγραμματισμένες για σήμερα πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς το ίδρυμα εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών που αντιδρά στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο για την παιδεία.

    Είναι μια πράξη αντίστασης στο νέο νόμο πλαίσιο που στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θα βρει πεδίο εφαρμογής δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης Παναγιώτης Λεοντόπουλος. "Σπάμε για τρίτη συνεχή χρονιά τις πρυτανικές εκλογές, καταφέραμε να μην εφαρμοσθεί ο νέος νόμος στο πολυτεχνείο Κρήτης. Ζητάμε από την κυβέρνηση ,όχι μόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και άλλες 300 σχολές στην Ελλάδα που ήταν υπό κατάληψη να αποσύρει αυτό το νόμο".

    Μετά και τις σημερινές εξελίξεις η κατάσταση πλέον στο Πολυτεχνείο που είναι το μοναδικό ΑΕΙ της χώρας που δεν έχουν γίνει πρυτανικές εκλογές χαρακτηρίζεται ως αδιέξοδη.

    Η θητεία της πρυτανικής αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου και αν μέχρι τότε δεν εκλεγεί νέος πρύτανης και αντιπρυτάνεις από την 1η Σεπτεμβρίου το ίδρυμα θα αναστείλει όλες του τις δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

    [08] Κόσμος

    Στο Βατικανό

    Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη-Πάπα

    28/6/2008 16:38:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    "Η εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προσφέρει την ευκαιρία για επισφράγισμα της δέσμευσης των δύο Εκκλησιών για συμφιλίωση και για ενίσχυση της μεταξύ τους αλληλεγγύης". Αυτό τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο σήμερα το μεσημέρι στο Βατικανό.

    Ο Πάπας Βενέδικτος, δέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε ιδιωτική ακρόαση και η συνομιλία τους διήρκεσε μισή ώρα. Στο τέλος οι δύο ανώτατοι πνευματικοί πατέρες αντάλλαξαν δώρα και ο Πατριάρχης παρουσίασε στον Πάπα τη συνοδεία του.

    Αργά σήμερα το απόγευμα, στην εκκλησία "Σαν Πάολο" ο Ποντίφικας θα κηρύξει, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, την έναρξη του έτους που η Καθολική Εκκλησία αφιερώνει στον Απόστολο Παύλο.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα των καθολικών επισκόπων Ιταλίας "Αβενίρε" ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Βατικανού για την προώθηση της ένωσης των χριστιανών, τονίζει ότι "το έτος αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει νέα δυναμική πορεία ο οικουμενικός διάλογος".

    Ο ορθόδοξος μητροπολίτης Ιταλίας Γενάδιος, που ήταν παρών χθες στον εσπερινό του Σαν Πάολο προσθέτει ότι "πρέπει να τύχει στήριξης ένα οικουμενικό όραμα που να θέτει τον Απόστολο Παύλο ως βάση και θεμέλιο".

    [09] Πολιτική

    Θεσσαλονίκη

    Περιοδεία Παπαρήγα στην Ημαθία

    28/6/2008 15:25:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διήμερη περιοδεία στην Ημαθία πραγματοποιεί από σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά όποτε κι αν γίνουν πρέπει να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση των ψηφοφόρων, να ενισχυθεί το ΚΚΕ και η εναλλακτική λύση που προτείνει, τόνισε η κ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βέροια. Είπε ότι στις εκλογές δεν πρέπει να κυριαρχήσει μόνο η συζήτηση για τα σκάνδαλα, αλλά να συζητηθούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και σημείωσε: "Είμαστε εδώ για καλέσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν σταυρό, δηλαδή να ξεμπερδέψουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να τελειώσουν οι ελπίδες και αυταπάτες. Κάθε ανοχή στα κόμματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη". Κάλεσε τους ψηφοφόρους "να κρατούν τα μάτια ανοικτά μπροστά στα εναλλακτικά σχέδια της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, με αλατοπίπερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ που είναι διαθέσιμα υποστυλώματα για αντιλαϊκές λύσεις". Σε ότι αφορά την υπόθεση της SIEMENS τόνισε ότι έρευνα άρχισε όταν μπήκε στα εξοπλιστικά προγράμματα, και γίνεται από ανταγωνιστικές εταιρίες που δίνουν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία επιθυμούν.

    Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εποχικούς εργάτες, τους αγρότες και τους μικρούς παραγωγούς.

    Στις 8.30μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Νάουσας, η οποία γίνεται στη μνήμη του κομμουνιστή δημάρχου Γιώργου Βουτυρά που είχε δολοφονηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 1946.

    Αύριο Κυριακή πρωί η Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί και θα χαιρετήσει στο αντάμωμα των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αϊ Νικόλα της Νάουσας.

    [10] Κόσμος

    Βελιγράδι, Σερβία

    Σερβία: Επέτειος της μάχης του Κοσσυφοπεδίου

    28/6/2008 15:09:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την επέτειο των 619 χρόνων από την ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου γιορτάζουν σήμερα οι Σέρβοι. Σήμερα το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη ακολουθία χοροστατούντος του επισκόπου Αρτέμιου και παρουσία εκατοντάδων πιστών, στο μοναστήρι της Γρατσάνιτσα, που είναι η έδρα της επισκοπής. Μνημόσυνο θα τελεστεί και στο Γκαζιμεστάν, την περιοχή όπου διεξήχθη η μάχη το 1389, όπου αναμένεται ότι θα προσέλθουν χιλιάδες Σέρβοι από το Κόσοβο και την κεντρική Σερβία. Δρακόντεια μέτρα από την αστυνομία του Κοσόβου, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία είναι έντονη η παρουσία αστυνομικών ενώ στους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις περιοχές αυτές απαγορεύτηκε η διέλευση για τους Αλβανούς.

    Ιδρύουν Εθνοσυνέλευση

    Το απόγευμα, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ( θα συσταθεί η εθνοσυνέλευση των Σέρβων που θα αποτελείται από εκπροσώπους του σερβικού πληθυσμού από ολόκληρο το Κόσοβο. Το όργανο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα έχει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, αλλά θα συντονίζει τον αγώνα για την διατήρηση του Κοσόβου στην σύνθεση της Σερβίας.

    Η Πρίστινα καταδίκασε την ενέργεια αυτή εκτιμώντας ότι "πρόκειται για μία προσπάθεια σύστασης παράλληλων θεσμών".

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου εκτίμησε ότι "η σύσταση σερβικής εθνοσυνέλευσης θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση" και κάλεσε τον αλβανικό πληθυσμό να μην αντιδράσει.

    Τις ενέργειες των Σέρβων καταδίκασε και η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK).

    Στο Βελιγράδι δεν υπάρχει κοινή θέση για την ίδρυση εθνοσυνέλευσης από τους σέρβους του Κοσόβου. Την ενέργεια αυτή υποστήριξαν το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) , το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Κοστούνιτσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) ενώ είναι αντίθετο το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Μπόρις Τάντιτς.

    [11] Κόσμος

    Σεούλ, Νότια Κορέα

    Στη Σεούλ η Ράϊς για "ανταλλαγή απόψεων"

    28/6/2008 14:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Προερχομένη από το Κιότο, έφθασε σήμερα στη Σεούλ η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράϊς , για μία "ανταλλαγή απόψεων" με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, περίπου ένα 24ωρο αφότου ανακοινώθηκε στην Πιονγιάνγκ ότι καταστράφηκε ένας "Πύργος Ψύξεως" πυρηνικής εγκατάστασής της -σε έμπρακτη απόδειξη βούλησης "απενεργοποίησης" του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Κιότο έγινε σύνοδος των Οκτώ πλουσιοτέρων κρατών -ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία.

    Η "αμυντική συνεργασία" Σεούλ και Ουάσινγκτον θα αποτελέσει άλλο θέμα συζητήσεων της κ. Ράϊς με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους -εκ των οποίων η ομόλογος της κ. Ράϊς, κ. Γιού Μιούνγκ Χουάν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

    Αύριο Κυριακή η κ. Ράϊς αναμένεται στην Κίνα, όπως ανέφερε συνεργάτης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Η Κίνα συμμετέχει στην Ομάδα των "Εξι", που παρακολουθεί το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Νότια και Βόρεια Κορέα).

    [12] Μ. Ανατολή

    Τρίπολη, Λίβανος

    Αιματηρή έκρηξη

    28/6/2008 14:37:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυκατοικία στην Τρίπολη του Λιβάνου, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο τι προκάλεσε την έκρηξη στην περιοχή Μπαμπ Τιμπανέ, όπου την περασμένη Κυριακή είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση και αλαουιτών, που είναι οπαδοί της αντιπολίτευσης. Η Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο, κατοικείται στην πλειοψηφία της από σουνίτες. Οι αλαουίτες, οι οποίοι είναι ένα είδος αίρεσης των ισλαμιστών σιιτών, έχουν στενές σχέσεις με τους σιίτες της Χεσμπολάχ.

    Με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, το Μάιο επιτευχθηκε μια συμφωνία που έθεσε τέλος στη πολιτική κρίση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που ταλάνιζε το Λίβανο επί 18 μήνες. Η κρίση αυτή είχε προκαλέσει εξαιρετικά βίαια επεισόδια στη χώρα που έφθασαν στα όρια του εμφυλίου. Έκτοτε όμως δεν έχουν σταματήσει διάφορα βίαια ξεσπάσπασματα και συμπλοκές μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων.

    [13] Κόσμος

    Με καταμετρημένα τα 2/3 των ψήφων

    "Άνετη νίκη" για τον Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε

    28/6/2008 14:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2008 17:46:35)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με καταμετρημένα τα δύο τρίτα των ψήφων "οδεύει προς άνετη νίκη" στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες όμως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ανέφερε ανωνύμως επίσημη πηγή σήμερα στην Χαράρε. Η αντιπολίτευση της Ζιμπάμπουε -ο Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, του "Κινήματος Δημοκρατικής αλλαγής"- απείχε από τις εκλογές. Σύμφωνα με "συγκλίνουσες" δημοσιογραφικές πληροφορίες, για λόγους προσωπικής του ασφάλειας ο Τσβανγκιράϊ βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία της Ολλανδίας στη Χαράρε.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, "είναι μαζική", όπου μοναδικός υποψήφιος είναι ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε , ωστόσο όλες οι πληροφορίες ήθελαν τη συμμετοχή ισχνή σε μια εκλογική διαδικασία που ευρύτατα έχει χαρακτηρισθεί φάρσα. Η κρατική εφημερίδα "Herald" γράφει ότι "μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων καταγράφεται στα περισσότερα σημεία της χώρας" και ότι η εκλογική διαδικασία την οποία μποϋκοτάρισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι διεξάγεται σε "ένα κλίμα ειρήνης και ηρεμίας".

    Ένας Αφρικανός εκλογικός παρατηρητής και αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά τους μεταδίδουν ότι η συμμετοχή είναι μικρή στις αστικές περιοχές αλλά μεγαλύτερη στις αγροτικές περιοχές όπου ο Τσβανγκιράι έχει κατηγορηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και από την πολιτοφυλακή του Μουγκάμπε ότι "έσυρε" τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Η εκλογική Επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι θα έχει μια εικόνα της συμμετοχής αργά απόψε αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Κυριακή.

    Μετά τη διεξαγωγή των τελευταίων προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάρτιο, όπου ο Τσβανγκιράι ήλθε πρώτος και ο Μουγκάμπε κατέλαβε τη δεύτερη θέση η εκλογική επιτροπή με διάφορες προφάσεις καθυστέρησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επί πέντε εβδομάδες.

    Διεθνείς αντιδράσεις και αμφισβητήσεις

    Η ανθρωπιστική οργάνωση "Human Rights Watch " και το κόμμα του Τσβανγκιράι "Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή" είχε ανακοινώσει τη χρήση απαράδεκτων τακτικών πίεσης των ανθρώπων για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα όπως ότι θα ελέγχονται τα δάχτυλα των ψηφοφόρων για το μελάνι της ψηφοφορίας.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε παρουσιάζουν ένα"νέο έλλειμμα" αλλά προέβλεψε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει στη χώρα αυτή τη νότιας Αφρικής. "Όπως είπε ο Νέλσον Μαντέλα υπάρχει έλλειμμα εξουσίας στη Ζιμπάμπουε", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μπράουν αναφερόμενος στα σχόλια του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής για τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε. "Η χθεσινή απόπειρα της διεξαγωγής των εκλογών με αυτό τον τρόπο είναι μια ακόμη απόδειξη του ελλείμματος. Ο Κόσμος είναι ενωμένος για να απορρίψει το παράνομο καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκάμπε", τόνισε ο Μπράουν και πρόσθεσε " θα εργασθούμε από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε το αρρωστημένο αυτό κεφάλαιο που στοίχισε τόσες πολλές ζωές". " Η επερχόμενη διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης είναι μια ευκαιρία για την περιοχή για να αποκαταστήσει την ελπίδα του λαού της Ζιμπάμπουε. Τελικά η δημοκρατία θα επικρατήσει" κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

    [14] Υγεία

    Θεσσαλονίκη

    Συμβουλές για την υγεία της επιδερμίδας

    28/6/2008 13:40:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ειδικευμένοι γιατροί του Δερματικού Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματολογικών Νοσημάτων της πόλης, θα δίνουν σήμερα στους Θεσσαλονικείς, συμβουλές για την υγεία της επιδερμίδας που θα επισκέπτονται το ειδικό περίπτερο που στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τίτλο "Γνώρισε την επιδερμίδα σου" διοργανώνεται από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία, υπό την αιγίδα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, και στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της υγείας της επιδερμίδας και της καθημερινής προστασίας από τον ήλιο. "Όλο το χρόνο χρειάζεται αντηλιακή προστασία.

    Η υγεία της επιδερμίδας είναι εξίσου σημαντική όσο και άλλες ασθένειες", δήλωσε το πρωί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφτηκε το περίπτερο.

    [15] Κόσμος

    Από τον Μπραντ Πιτ και την Αντζελίνα Τζολί

    Δωρεά στα παιδιά του πολέμου στο Ιράκ

    28/6/2008 13:26:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το διάσημο ζευγάρι του Χόλυγουντ, Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ, δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια προς βοήθεια των παιδιών που έχουν υποφέρει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φιλανθρωπικού τους ιδρ'υματος, η δωρεά αυτή θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο καθώς και στην αγορά βιβλίων και άλλου απαραίτητου υλικού για την εκπαίδευση. Το ίδρυμα Τζολί-Πιτ έδωσε 500.000 δολάρια σε τρεις οργανώσεις στο Ιράκ για να παράσχουν βοήθεια για περίπου 5.700 παιδιά και άλλα τόσα σε αμερικανική οργάνωση αρωγής για τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιο στρατιωτικό γονέα τους στο Ιράκ ή κάποιος από τους γονείς τους υπηρετεί στο Ιράκ.

    [16] Παράξενα

    Σεούλ

    Ο πρόεδρος της Χιουντάι κάνει ..Baby sitting

    28/6/2008 13:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στο πλαίσιο της ποινής που του έχει επιβληθεί για κατάχρηση χρήματος ο πρόεδρος της Χιουντάι καθαρίζει δωμάτια, ταΐζει και πλένει εγκαταλελειμμένα βρέφη σε Καθολικό ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας. "Αισθάνομαι και πάλι νέος με τα βρέφη", δήλωσε ο Τσουνγκ Μονγκ Κο κρατώντας στην αγκαλιά του ένα αγοράκι ενός έτους. "Εχω 11 εγγόνια και μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτά εδώ τα βρέφη σαν να είναι εγγόνια μου", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Τον ηλικίας 71 ετών Τσουνγκ, τον περασμένο Φεβρουάριο, δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για κατάχρηση 87 εκατομμυρίων δολαρίων για την δωροδοκία αξιωματούχων. Αργότερα, ωστόσο, εφετείο μείωσε την ποινή του σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας με την υποχρέωση αυτή να περιλαμβάνει σωματική εργασία. Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου, ο Τσουνγκ συνεχίζει την εργασία του στην Χιουντάι. Πηγαίνει στο γραφείο του τα πρωινά, ενημερώνεται από τους υπαλλήλους του και στη συνέχεια- κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη- αναχωρεί για το ίδρυμα, όπου φροντίζει τα βρέφη, τα οποία αναμένουν την υιοθεσία τους.

    [17] Ζωής ...σΤάσεις

    Λος Αντζελες

    Σε κλινική με κατάθλιψη η Λόκλιαρ

    28/6/2008 13:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η ηθοποιός Χέδερ Λόκλιαρ, γνωστή από τους ρόλους της στις τηλεοπτικές επιτυχίες "Δυναστεία" και "Μelrose Place", εισήχθη σε ειδικό κέντρο της Αριζόνα για θεραπεία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της την Τρίτη. Όπως δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της ηθοποιού Σίσι Γιόρκ, "η Χέδερ υπέφερε από άγχος και κατάθλιψη" και πρόσθεσε ότι "η ηθοποιός ζήτησε μια λεπτομερή εκτίμηση της ψυχολογικής της κατάστασης, αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθεί".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 June 2008 - 16:50:16 UTC