Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις και αντιπαραθέσεις
  • [02] Σοσιαλιστική Διεθνής στην Αθήνα
  • [03] Εθνικό ζήτημα η αντιμετώπιση της κρίσης
  • [04] Σε ύψη ρεκόρ και πάλι τα καύσιμα
  • [05] Προφυλακιστέα για το εμπόριο οργάνων
  • [06] Φεστιβάλ Κασσάνδρας
  • [07] Μάχη κατά της ακρίβειας
  • [08] Νέα ένταση μεταξύ Αμπχαζίας-Γεωργίας
  • [09] Αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου
  • [10] Από αύριο οι αυξήσεις στη ΔΕΗ
  • [11] Προθεσμία για τον Αναστασιάδη
  • [12] Σεισμός στις νήσους Σάντουιτς
  • [13] Στον Πειραιά το "Αργώ"
  • [14] Προχωρά η συμφωνία στη Μέση Ανατολή
  • [15] Αμετανόητος ο Μουγκάμπε

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens:

    Καταθέσεις και αντιπαραθέσεις

    30/6/2008 14:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 18:11:28)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΕΤ/ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, για την υπόθεση της Siemens. Με υπόμνημα κατέθεσαν οι δυο χρηματιστές Αθανάσιος Ράμος και Νίκος Δεβλέτογλου αλλά και οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών μέσω των όποιων διακινούνται τα χρήματα της γερμανικής εταιρίας. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, χαρακτήριζε αόριστη, αφηρημένη και ισοπεδωτική τη λογική των φημών τα περί ταξιδιού του πρώην διευθυντή της Siemens Ελλάδος, κ. Χριστοφοράκου με Υπουργό το 2005 και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία να τα παραδώσει στη Δικαιοσύνη.

    "Στη δικαιοσύνη όποιος έχει στοιχεία"

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο, Υπουργός της Κυβέρνησης φιλοξενήθηκε από τις 16 Ιουνίου του 2005 και για τέσσερις ημέρες σε Γερμανία και Αυστρία, συμμετέχοντας σε ταξίδι που φέρεται να οργάνωσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος διευθυντής της Siemens Ελλάδος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι οι φήμες ισοπεδώνουν τους πάντες.

    "Δεν προτίθεμαι να απαντώ κάθε φορά σε διάφορες φήμες. Όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο, μπορεί να το καταθέσει δημόσια ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Αν μένουν οι φήμες ή αν καταγράφονται μόνο οι φήμες - και δεν εννοώ εδώ, πέρα ότι καταγράφονται ερήμην των όποιων καταθέσεων, εγώ δεν αμφισβητώ την κατάθεση που μπορεί να έχει γίνει - είναι τόσο αόριστο, τόσο αφηρημένο αυτό το οποίο κατατίθεται και τόσο ισοπεδωτικό για την πολιτική ζωή του τόπου που δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εγώ περισσότερο στη φημολογία σχολιάζοντάς το", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση, αν στην υπόθεση υπάρχουν αναμεμειγμένοι Υπουργοί, υπογράμμισε ότι ισχύει αυτό που είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

    "Δε μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή κάποιος Υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρίας, της συγκεκριμένης εταιρίας που αναφέρεται. Γι αυτό και είπα ότι δεν προτίθεμαι να σχολιάσω φήμες. Όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο, να το πει, στη δημόσια σφαίρα ζούμε όλοι, ώστε να μπορεί αντιμετωπιστεί", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ σε ερώτημα, αν πρέπει να βγουν και αν το πουν όσα στελέχη από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται, είπε ότι υπάρχει ήδη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έδωσε στοιχεία και στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη.

    "Από την άλλη πλευρά έχουμε όργιο φημών", πρόσθεσε ο υπουργός. "Δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω. Όποιος μετέχει απλώς ισοπεδώνει το πολιτικό σκηνικό και μένει κλίμα ανησυχίας και απαξίωσης για όλο τον πολιτικό κόσμο. Με φήμες δε γίνεται σοβαρή πολιτική ή σοβαρή δημοσιογραφία. Γενικότητες αφηρημένες δε θα σχολιάσω", συνέχισε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος άφησε αιχμές και για τη στάση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή ο οποίος παραμονές της προ ημερησίας συζήτησης, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κατέθετε ταξιδιωτικά έγγραφα για το συγκεκριμένο ταξίδι.

    "Όπως πομπωδώς είχε αναγγελθεί έτσι πομπωδώς κατέρρευσε " είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ.Ρουσόπουλος έκανε σήμερα ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως εάν υπάρχει κάποιος που έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να βγει και να το πει ο ίδιος.

    Την ίδια ώρα κατηγορηματικά διαψεύδει- σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου- ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικό δημοσίευμα που εμφανίζει το κόμμα που είχε ιδρύσει- το ΚΕΠ- να έχει πάρει 870.000 χιλιάδες μάρκα από τα ταμεία της Siemens.

    Έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις για το ίδιο θέμα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ζητά από τη Δικαιοσύνη να βρει ποιός από το κυβερνών κόμμα, πώς, πότε και γιατί χρηματίστηκε.

    "Εάν συνεχιστεί έτσι η έρευνα θα εξελιχθεί σε παρωδία και θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη διότι δεν το χωρά ανθρώπινος νους ότι ο Εισαγγελέας δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια όταν διαπιστώνει ότι ενδέχεται να εμπλέκονται υπουργοί του κυβερνόντος κόμματος. ", δήλωσε ο Γιώργος Παπαδημητρίου εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δικαιοσύνης.

    "Προκύπτει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα σήμερα οπότε και γνωρίζαμε περί επιλεκτικών διαρροών. Τώρα έχουμε επιλεκτικές μεθοδολογίες από τον κ. Εισαγγελέα στην εξέταση των μαρτύρων. Να απαντήσει η κυβέρνηση εάν το γνωρίζει αυτό και εάν ο εισαγγελέας λειτουργεί με τις εντολές της κυβέρνησης.", ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Παπουτσής.

    Σε παρέμβασή του, από το βήμα του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στη χώρα μας τα κόμματα είναι θύματα των μεγάλων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ", ο πρώην διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Γερμανικής πολυεθνικής κ. Ράινχαρτ Σίκατσεκ τονίζει ότι η υπόθεση Τσουκάτου εμφανίζεται μόνο ως μια πτυχή στο σκάνδαλο Siemens.

    "Το ένα εκατομμύριο μάρκα που ακούσαμε πρόσφατα ότι παραδέχθηκε να έχει λάβει πολιτικός παράγοντας στην Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου" λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σίκατσεκ μέσω του δικηγόρου του Βόλφγκανγκ Κρόιτσερ.

    Ο κατηγορούμενος στην Γερμανία πρώην στέλεχος της Siemens σημειώνει πως τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ ανά έτος προορίζονταν για παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα.

    Μάλιστα ο δικηγόρος υποστηρίζει πως σε τρία χρόνια διακινήθηκαν περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ, προς την Ελλάδα.

    "Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι τα χρήματα πήγαιναν σε πολιτικά κόμματα για να υπάρχει εύνοια, ότι δόθηκαν για την εξασφάλιση των έργων της Siemens στην Ελλάδα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξοπλιστικά προγράμματα -ξέρετε, τις "everyday business" της εταιρείας στη χώρα σας. Και πρόκειται για αρκετά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί από την έρευνα των αρχών της χώρας σας."

    Υπό διερεύνηση έχει τεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Χρήστος Φώλιας, το κατά πόσο οι πρακτικές που ακολούθησε η εταιρία Siemens στην Ελλάδα συνιστούν καταστρατήγηση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού.

    Συνεχίζεται η ανάκριση

    Με υπόμνημα έδωσαν εξηγήσεις οι δυο χρηματιστές Αθανάσιος Ράμος και Νίκος Δεβλέτογλου αλλά και οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών μέσω των όποιων διακινούνται τα χρήματα της Siemens.

    Ο Αθανάσιος Ράμος μιλεί για εξυπηρέτηση στον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ενώ οι δυο εκπρόσωποι των υπεράκτιων εταιριών υποστηρίζουν ότι τα χρήματα παραδόθηκαν τελικά στον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Μετά τις καταθέσεις των δυο επιχειρηματιών -διαχειριστικών των υπεράκτιων εταιρειών που τον κατονομάζουν ως τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων, o εισαγγελέας αποφάσισε να καλέσει εκ νέου για απολογία τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Ως μαρτυράς κατέθεσε ο Παύλος Πεζάς εκπρόσωπος της εταιρείας Θαλής που όπως είπε παρότι μειοδότησε στον διαγωνισμό για την προμήθεια των συστημάτων ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων , δεν επιλέγει.

    Ο μαρτυράς δεν χαρακτήρισε υπέρογκη και ασυνήθιστη την αμοιβή των 6,5εκατομμυριων του Γιωργου Τρεπεκλή , εκπροσώπου της Σαικ στη χώρα μας αλλά αντίθετα είπε ότι είναι και μικρή.

    Η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Siemens που έχει προκαλέσει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουλίου για να ακολουθήσει η άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος.

    [02] Πολιτική

    Σοσιαλιστική Διεθνής στην Αθήνα

    30/6/2008 15:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 16:38:53)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου άρχισαν το πρωί οι εργασίες του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επανεκλέγεται το απόγευμα Πρόεδρος της Διεθνούς στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της βίας και της φτώχειας, ενώ έκανε και αναφορά στο ζήτημα της διαφθοράς και στη χώρα μας. Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλου ο οποίος είπε ότι οι φιλελεύθερες και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

    Παπανδρέου: Υπάρχει κι άλλος δρόμος

    Υπάρχει άλλος δρόμος και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα και τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, τόνισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    "Ο αγώνας των σοσιαλιστών σήμερα υπερβαίνει τον αγώνα για κοινωνική αλλαγή και είναι αγώνας για τη διάσωση της ανθρωπότητας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Σήμερα, ανεξέλεγκτες δυνάμεις σε κυβερνήσεις και εταιρίες περιορίζουν ελευθερίες και δικαιώματα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "το βασικό παράδοξο είναι ότι βλέπουμε τη σταθερή απώλεια της εξουσίας των λαών και αυτό είναι που αποξενώνει τους πολιτικούς από τους πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συγκέντρωση μεγάλου πλούτου στα χέρια ολίγων, οι οποίοι "δεν λογοδοτούν σε κανέναν", καθώς και για τον "έλεγχο των αγορών από παγκόσμια ολιγοπώλια".

    Αναφέρθηκε επίσης, "στη συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης, την αιχμαλωσία των δημοκρατικών θεσμών" και "την αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης".

    "Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση" και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου, όπως διατύπωσε, "η πολιτική αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και ενισχύει όλο και περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς και τα συμφέροντα των ΜΜΕ".

    "Όλα αυτά αποξενώνουν τις νεότερες γενιές, οι οποίες στρέφονται είτε στην απάθεια, είτε στον εξτρεμισμό", είπε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ρόλο των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων και των μεταναστών, οι οποίοι, όπως είπε, "αμφισβητούν την εξουσία που κατέχουν οι άλλοι και απαιτούν τη μοιρασιά της".

    Αναφέρθηκε επίσης στα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία, "προκαλεί ξηρασία, απερήμωση και πλημμύρες". Για τα τρόφιμα, είπε, "ένας μη ρυθμιζόμενος ανταγωνισμός φέρνει τις τιμές τους στα ύψη". Παράλληλα, "η μη ελεγχόμενη διάχυση νέων τεχνολογιών προκαλεί μη ελεγχόμενους και καταστροφικούς πολέμους".

    "Αν αποτύχουμε να δράσουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συρρικνώσει κατά 20% την παγκόσμια οικονομία". Πρόσθεσε πως "σε μια τέτοια περίπτωση, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων θα είναι έκθετοι στον κίνδυνο της ξηρασίας, των πλημμυρών και της έλλειψης τροφής και έτσι θα δημιουργηθούν περίπου 200 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δράση της Σσοιαλιστικής Διεθνούς για την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση της διπλωματίας των πολιτών.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τόνισε ότι "θα στηριχθεί η συνεννόηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές Ισραήλ και ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος". Χαιρέτισε δε, τη χθεσινή απόφαση για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς.

    Για την Κύπρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "χρειάζεται μια νέα κατανόηση που θα δώσει τη δυνατότητα επανένωσης σε ένα ομόσπονδο κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ομιλία Σπηλιωτόπουλου

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι καιροί απαιτούν, μέσα από το διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και την οριοθέτηση των διαφορών τους, να δοθούν απαντήσεις στο δίλημμα λαϊκισμός ή ανάπτυξη.

    "Τα καθημερινά προβλήματα είναι πολλά και οι πολίτες αναζητούν λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι "οι σύγχρονες λύσεις δεν μπορούν να μονοπωληθούν από καμιά πλευρά" και επισήμανε ότι "τόσο η φιλελεύθερη σκέψη έχει ενσωματώσει απόψεις της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και η σοσιαλδημοκρατία έχει υιοθετήσει κρίσιμες πλευρές της οικονομίας της αγοράς".

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι "μπροστά στην ανθρωπότητα τίθεται το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της παγκόσμιας ειρήνης" και πρόσθεσε ότι "είναι δυνατόν να ανοίξει ένας διάλογος, μεταξύ φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, διατηρώντας πάντα η κάθε πλευρά τις απόψεις της και με κύριο μέλημα την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο".

    Στο Συνέδριο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τη φτώχια και την παγκόσμια οικονομία, την ειρήνη, και τη μετανάστευση.

    [03] Οικονομία

    Εθνικό ζήτημα η αντιμετώπιση της κρίσης

    30/6/2008 12:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 16:12:03)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση ο Υπουργός Οικονομίας, μετά τις συναντήσεις που είχε το πρωί με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ με θέμα τα μέτρα για την ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά ομάδων. "Οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και τον τουρισμό", είπε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πως είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλλουμε για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα σε πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, ταυτόχρονα με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, που ενισχύουν τα εισοδήματα. Επίσης, υπενθύμισε την εφαρμογή του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, από το φθινόπωρο.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμβάλλουν και με δικές τους πρωτοβουλίες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

    Προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας

    Τρία ζητήματα έθεσε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησής τους.

    Πρώτον την εισοδηματική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό των συνταξιούχων και ανέργων. Δεύτερον, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση από τις επιχειρήσεις γι αυτούς που έχουν κατώτατο μισθό και τρίτον την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, ύψους 800 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης και να υπάρξει γεωγραφική διαφοροποίηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και την ακρίβεια και η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ακρίβεια που αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, για να καταπολεμηθεί, θα πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει δείγματα γραφής, με την άσκηση δημοσίου ελέγχου με μέτρα καταπολέμησης της αυθαιρεσίας στην αγορά και να προχωρήσει στη μείωση-πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διαρκεί η κρίση.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των τραπεζών, που μετακυλύουν την όποια αύξηση των επιτοκίων αυτόματα στους καταναλωτές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

    Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα πληθωρισμού μισθών, αλλά πληθωρισμού κερδών, ενώ ο κ. Κώστας Πουπάκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε την προστασία των καταναλωτών από τον Υπουργό Οικονομίας και δήλωσε ότι περιμένουμε την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με μέτρα και τα επόμενα νομοσχέδια".

    Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον κ. Αλογοσκούφη, θα επαναληφθεί μετά τις 20 Αυγούστου, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο.

    Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών πρότεινε στον Υπουργό τη θέσπιση φόρου υπεραξίας από τα κέρδη στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, και στις μετοχές που διανέμονται με προνομιακούς όρους κυρίως στα στελέχη επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ενόψει κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η εργατική τάξη δεν είναι επαίτης, όπως την θέλουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων.

    Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στο νέο αρνητικό ρεκόρ του πληθωρισμού της ευρωζώνης που άγγιξε το 4% τον Ιούνιο, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι οι εξελίξεις διέψευσαν τις προβλέψεις, καθώς ο τιμάριθμος αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό απ ότι αναμενόταν.

    [04] Οικονομία

    Σε ύψη ρεκόρ και πάλι τα καύσιμα

    30/6/2008 17:19:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κέρδη, πάνω από 3 δολάρια στο βαρέλι, σημείωσε σήμερα η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και την τιμή του μπρεντ να σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ στα 143,67 δολάρια και τα 143,91 δολάρια, αντιστοίχως - για να υποχωρήσουν στη συνέχεια - εν μέσω ανησυχιών ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η αύξηση της έντασης, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε διακοπή της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.

    Στην άνοδο των τιμών συνετέλεσε και η υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ.

    "Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί και υπάρχουν πολλές ειδήσεις για υψηλής κρισιμότητας γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, που ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές", επισήμανε ο αναλυτής στην ANZ Bank στην Αυστραλία για τις αγορές εμπορευμάτων, Μάρκ Πέρβαν.

    Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προειδοποιήσει ότι, στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση, θα επιβάλλουν ελέγχους στη διέλευση των πλοίων στον Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ, από όπου διέρχεται καθημερινά το 40% περίπου της προσφοράς πετρελαίου στον πλανήτη. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ είναι σε θέση να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα του.

    Νωρίς το απόγευμα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 2,35 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 142,56 δολάρια (η τιμή κυμάνθηκε, νωρίτερα, μεταξύ 143,67 δολαρίων και 140,60 δολαρίων).

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, νωρίς το απόγευμα, στα 143 δολάρια - νωρίτερα, κυμάνθηκε μεταξύ 143,91 δολαρίων και 141,53 δολαρίων - σημειώνοντας κέρδη 2,69 δολαρίων στο βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, νωρίς το απόγευμα, με 1,5757 δολάρια - νωρίτερα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5835 δολάρια - έναντι 1,5791 δολαρίων αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

    [05] Κοινωνία

    Προφυλακιστέα για το εμπόριο οργάνων

    30/6/2008 16:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 16:54:08)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προφυλακιστέα κρίθηκε η μία από τις τρεις γυναίκες που απολογήθηκαν τη Δευτέρα ενώπιον του 20ού τακτικού ανακριτή, για την υπόθεση της παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

    Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προσωρινη κράτηση μίας εκ των δύο επιχειρηματιών γυναικών, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ για την άλλη -καθώς και για μια γιατρό με ειδικότητα νεφρολόγου- αποφάσισαν την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Οι τρεις γυναίκες βαρύνονται με οκτώ κακουργηματικού βαθμού αδικήματα και συνελήφθησαν ως μέλη κυκλώματος το οποίο έστελνε νεφροπαθείς στην Ινδία για μεταμοσχεύσεις οργάνων.

    Η Ασφάλεια συνέλαβε τις τρεις γυναίκες βάσει και των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει για το διεθνές κύκλωμα η INTERPOL.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, 46 άνθρωποι ταξίδεψαν, μέσω του κυκλώματος, στην Ινδία για μεταμόσχευση και δέκα από αυτούς πέθαναν από επιπλοκές, μετά το χειρουργείο.

    [06] Πολιτισμός

    Φεστιβάλ Κασσάνδρας

    30/6/2008 16:25:00

    Με τη συναυλία των Μάριου Φραγκούλη και Μανώλη Λιδάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του 16ου Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για τον Ιούλιο, περιλαμβάνει την παράσταση «Ζορμπάς» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (15&16/7), συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη (19/7), τις παραστάσεις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (23/7) και το «Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου (30/7).

    Τον Αύγουστο θα δοθούν οι συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου με τους Μπ. Στόκα και Ανδρ. Μπάμπαλη (2/8), της Δήμητρας Γαλάνη με την Ελ. Αρβανιτάκη (9/8), των ONIRAMA (16/8) και της Ελ. Τσαλιγοπούλου με τον Γ. Κότσιρα (23/8).

    Στις θεατρικές παραστάσεις του Αυγούστου περιλαμβάνονται, «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου -Ραγκαβή (6/8), το μιούζικαλ «Blood Brothers» του Willy Russel (13/8), η «Δωδεκάτη Νύχτα» του Σέξπιρ (20/8) και «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου» (27/8).

    [07] Οικονομία

    Μάχη κατά της ακρίβειας

    30/6/2008 16:02:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είναι προφανές ότι η ελληνική αγορά όχι μόνον δεν μένει ανεπηρέαστη από τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά επειδή χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες που έχουν βαθιές ρίζες σε προηγούμενες δεκαετίες, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις τιμών, δήλωσε τη Δευτέρα από το βήμα του ομιλητή στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς. Ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε ισχύ τα 33 από τα 41 μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και κάλεσε τις καταναλωτικές οργανώσεις να συμβάλουν στην προσπάθεια. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει "καμία επιείκεια σε όσους δε σέβονται τους κανόνες". Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων εκδήλωσαν την ανησυχία τους για μετακύλιση της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

    "Στρεβλώσεις δεκαετιών"

    Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα προσαρμοστούν με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση για την απάλειψη 15 καταχρηστικών όρων από τα συμβόλαια των τραπεζών, "διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο", τόνισε στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή.

    Ανέφερε την εκτίμησή του ότι οι μειώσεις τιμών το τελευταίο διάστημα ευνόησαν την ψυχολογία της αγοράς και ζήτησε τη συμμαχία όλων στη μάχη αυτή. Επίσης, γνωστοποίησε ότι επιχειρείται να ενταχθεί μάθημα "αγωγής καταναλωτή" στα σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά, και ανέφερε ότι έχει συστηθεί επιτροπή πιστοποίησης, στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία σχετίζεται με τη χρηματοδότηση των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ ζήτησε από τις οργανώσεις των καταναλωτών να προχωρήσουν στη σύσταση μίας εθνικής συνομοσπονδίας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την πάταξη της ακρίβειας ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα τιμοληψιών προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια ακριβώς σημεία η αγορά παρουσιάζει δυσλειτουργίες σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.

    "Το πάγωμα των τιμών βελτιώνει την κατάσταση, αλλά δεν εξασφαλίζει τίποτα. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι από εδώ και πέρα για το πώς θα πολιτευτούμε. Να ορίσουμε τι εννοούμε, ως ασύδοτη αγορά . Δεν θέλουμε ελέγχους εκδικητικούς, αλλά θέλουμε να μάθουμε γιατί κινείται έτσι η αγορά μας. Γιατί κάποια προϊόντα κοστίζουν σε εμάς ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Ανέφερε ότι όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη για τη διαμόρφωση της αγοράς και ζήτησε προτάσεις από όλους και "όχι απλώς καταγραφή του προβλήματος".

    Ο γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι "εκτός από την κακή διεθνή συγκυρία, οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις δεκαετιών στον ανταγωνισμό της χώρας μας, καθιστούν υποχρεωτική τη λήψη μέτρων" και για το λόγο αυτό το υπουργείο αναζητά συμμαχίες για δράσεις και συνέργειες με όλους τους συντελεστές της αγοράς.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, Ι. Παπατζανής, ανέφερε ότι βάλλεται ο θεσμός του συμβουλίου "από διάφορους που του χρεώνουν έλλειψη βούλησης". Τόνισε ότι ο ρόλος του ΕΣΚΑ είναι συμβουλευτικός και σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ΕΦΕΤ και να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Πειραιά για την ίδρυση Τραπεζικού Συνηγόρου Καταναλωτή.

    [08] Κόσμος

    Νέα ένταση μεταξύ Αμπχαζίας-Γεωργίας

    30/6/2008 14:59:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι αρχές της Αμπχαζίας, αποφάσισαν να κλείσουν από την 1η Ιουλίου τα σύνορα, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Σουχούμι, ανακοίνωσε ο Αμπχάζιος πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάμπς στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Οπως ανακοινώθηκε νωρίτερα στο Σουχούμι, οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε κεντρική αγορά της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

    Το "υπουργείο Εξωτερικών" της Αμπχαζίας, αυτής της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Γεωργίας, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις, ενώ στην Τιφλίδα εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση της χώρας του με το περιστατικό.

    Οι αρχές της Αμπχαζίας υποστηρίζουν ότι στόχος των επιθέσεων είναι να πλήξουν την τουριστική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας αναμένονται χιλιάδες ρώσοι επισκέπτες για τις διακοπές τους στις ακτές της περιοχής αυτής, για την οποία ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων.

    Με την υποστήριξη της Ρωσίας η Αμπχαζία απέκτησε ντε φάκτο την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 90, ύστερα από ένα πόλεμο που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και εκδίωξε από τον τόπο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

    [09] Οικονομία

    Θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 07.07.08

    Αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου

    30/6/2008 14:53:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τη Δευτέρα 07.07.08 θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για το 2008, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15.12.08.

    Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά αυξήθηκε το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους δικαιούχους.

    Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Επιπροσθέτως και με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για πρώτη φορά φέτος επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα η συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα ΚΕΠ, της περιοχής κατοικίας των αιτούντων.

    Πληροφορίες για τους γενικούς όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής παρέχονται τηλεφωνικά στους αριθμούς 1564 και 210 5210000, καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας www.oek.gr.

    Παράλληλα θα αποσταλούν από τον Οργανισμό ενημερωτικές επιστολές, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, στους 100.000 παλαιούς δικαιούχους.

    [10] Οικονομία

    Από αύριο οι αυξήσεις στη ΔΕΗ

    30/6/2008 14:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 15:43:03)

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από αύριο Τρίτη 1 Ιουλίου, κυριάρχησαν τη Δευτέρα στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας διευκρίνισε οι αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος στις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβάτ καθώς και στα τιμολόγια των πολυτέκνων θα είναι μηδενικές.

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι οι μηδενικές αυξήσεις θα ισχύσουν για όλες τις πρώτες κατοικίες, ενώ σε ό,τι αφορά στα εξοχικά, θα εξεταστεί το μέγεθος του οικήματος αλλά και το εισόδημα του ιδιοκτήτη προκειμένου να προσδιορίζεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

    Όπως είπε ο υπουργός "δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και η ΔΕΗ χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο και παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, σε πραγματικές τιμές, το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι το πρώτο χαμηλότερο μεταξύ της Ευρώπης των '27' και σε απόλυτες τιμές είναι το τρίτο χαμηλότερο".

    Οι αυξήσεις που έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ θα είναι μεσοσταθμική 7% για τα οικιακά τιμολόγια και 10% για τα βιομηχανικά. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση από πέρισυ.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει πως "η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών".

    [11] Κοινωνία

    Απολογείται την Τρίτη

    Προθεσμία για τον Αναστασιάδη

    30/6/2008 14:35:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προθεσμία μία επιπλέον ημέρα ζήτησε και πήρε από τον B Ειδικό Ανακριτή ο Θέμος Αναστασιάδης για την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο Θέμος Αναστασιάδης στον οποίο αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στην υποκλοπή, την επεξεργασία και τη διακίνηση του ροζ DVD, θα παραχωρήσει την απολογία του για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, αύριο Τρίτη.

    [12] Κόσμος

    Σεισμός στις νήσους Σάντουιτς

    30/6/2008 12:31:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στο αρχιπέλαγος των νήσων Σάντουιτς, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος ανάμεσα στη Νότια Αμερική και την Ανταρκτική, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Η δόνηση, σημειώθηκε 283 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της νήσου Μπρίστολ, 2.374 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πούντα Αρένας, στη Χιλή, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής, υπάρχει μικρή πιθανότητα για ένα τοπικό τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές οι οποίες βρίσκονται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

    [13] Πολιτισμός

    Πρώτο σταθμό του ταξιδιού του μέχρι τη Βενετία

    Στον Πειραιά το "Αργώ"

    30/6/2008 11:47:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ -ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, κατέπλευσε το πρωί η ανακατασκευασμένη αρχαία πεντικόρος "Αργώ" πραγματοποιώντας το πρώτο πειραματικό ταξίδι από την αρχαία Ιωλκό (στο Βόλο) προς τη Βενετία - διαδρομή που 1400 χρόνια πριν λέγεται ότι πραγματοποίησαν οι Αχαιοί. Την "Αργώ" με τους 72 κωπηλάτες και τον κυβερνήτη, ναύαρχο του Λιμενικού Σώματος Απόστολο Κούρτη, υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης. Το ταξίδι του ιστορικού καραβιού, ξεκίνησε το Μάιο και θα ολοκληρωθεί σε 35 μέρες διανύοντας απόσταση 1.200 ναυτικών μιλίων από την Ελλάδα στην Ιταλία.

    [14] Μ. Ανατολή

    Σε δύο εβδομάδες η ανταλλαγή

    Προχωρά η συμφωνία στη Μέση Ανατολή

    30/6/2008 10:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/6/2008 15:23:51)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης ανέφεραν σήμερα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ανταλλαγή δύο ισραηλινών στρατιωτών που θεωρούνται νεκροί με Λιβανέζους κρατούμενους και σορούς θα αρχίσει εντός των δύο προσεχών εβδομάδων.

    Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο για τα τεστ της γενετικής ταυτοποίησης των πτωμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ήδη ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

    Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων το Ισραήλ θα λάβει μια έκθεση της Χεζμπολάχ για τις πληροφορίες που συγκέντρωσε όσον αφορά την τύχη του ισραηλινού πιλότου Ρον Αραντ, που αγνοείται μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του πάνω από το νότιο Λίβανο αφού είχε προηγηθεί η κράτησή του από Σιίτες ενόπλους το 1986.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ θα παραδώσει πληροφορίες τις οποίες διαθέτει για τέσσερις ιρανούς διπλωμάτες, που εξαφανίστηκαν στον Λίβανο το 1982.

    Το Ισραήλ αναμένεται να λάβει σε αυτές τις δύο εβδομάδες τις σορούς των απαχθέντων στρατιωτών, Εχούντ Γκόλντβασερ και Ελντάντ Ρεγκέβ.

    Σε αντάλλαγμα το εβραϊκό κράτος θα απελευθερώσει τον λιβανέζο φυλακισμένο Σαμίρ Κάνταρ, τέσσερα μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χεζμπολάχ και θα παραδώσει τις σορούς αρκετών δεκάδων ενόπλων, κι άλλων προσώπων που εισχώρησαν στο Ισραήλ, μεταξύ αυτών οκτώ μέλη της Χεζμπολάχ.

    Ο Σαμίρ Κάνταρ έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 542 ετών για τη δολοφονία ενός ισραηλινού πολίτη και της κόρης του, καθώς κι ενός αστυνομικού το 1979 στη Ναχάρια του βορείου Ισραήλ στη διάρκεια επιχείρησης ομάδας κρούσης της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP).

    Σε ένα δεύτερο στάδιο το Ισραήλ θα απελευθερώσει παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Ο Ρον Αραντ θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ, το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ τις προσπάθειες για την επιστροφή του και αρνείται να δηλώσει επισήμως τον θάνατό του, παρ ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Αραντ δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

    Ισραηλινή ιδιωτική οργάνωση είχε προσφέρει το 2004 αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε αξιόπιστη πληροφορία για την τύχη του.

    [15] Κόσμος

    Επικριτικά σχόλια από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Αμετανόητος ο Μουγκάμπε

    30/6/2008 9:43:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε "δεν αντανακλά την πραγματική βούληση του λαού της χώρας, κι ούτε προέκυψε με νόμιμο τρόπο", τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε ανακοινωθέν του από το Τόκιο.

    Ο 84 ετών επανεκλεγείς, εν μέσω ευρύτατων καταγγελιών περί νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αμέσως μετά την ορκωμοσία για την ανάληψη της έκτης "διαδοχικής" προεδρίας του, υποσχέθηκε να έχει "διάλογο" με την αντιπολίτευση.

    Στην Αίγυπτο, για τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ενότητας, μεταβαίνει ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Έτσι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους επικριτές του, λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν είχε αντίπαλο και διεξήχθησαν σε κλίμα φόβου και βίας.

    Μη νόμιμο το εκλογικό αποτέλεσμα

    Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε "δεν αντανακλά την πραγματική βούληση του λαού της χώρας, κι ούτε προέκυψε με νόμιμο τρόπο", τονίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν σε ανακοινωθέν του από το Τόκιο.

    Ο Μπαν "έχει επαναλάβει πολλές φορές πως οι συνθήκες δεν ήσαν οι κατάλληλες για να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Ζιμπάμπουε", τόνισε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ..

    Ο επικεφαλής του ΟΗΕ "ενθαρρύνει τις προσπάθειες και των δύο πλευρών", του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, "να επιτύχουν μία πολιτική λύση μέσω των διαπραγματεύσεων, η οποία θα έδινε ένα τέλος στη βία και την τρομοκράτηση", προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

    "Υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης (UA) και της Κοινότητας για την Ανάπτυξη στις χώρες της Νοτίου Αφρικής (SADC), για να προωθήσουν μία συμφωνία αποδεκτή από τον λαό της Ζιμπάμπουε", τονίζει ο εκπρόσωπος του Μπαν, υπενθυμίζοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Χαϊλέ Μενκέριος παρίσταται στη σημερινή σύνοδο της UA για να «βοηθήσει καθ οιονδήποτε τρόπο».

    Με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε, ο Μουγκάμπε συγκέντρωσε το 90% των ψήφων.

    "Διάλογος" με την αντιπολίτευση

    Ο επανεκλεγείς, εν μέσω ευρύτατων καταγγελιών περί νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, 84 ετών, αμέσως μετά την ορκωμοσία σήμερα νωρίς το βράδυ για την ανάληψη της έκτης "διαδοχικής" προεδρίας του, υποσχέθηκε να έχει "διάλογο" με την αντιπολίτευση.

    "Πράγματι, προσδοκώ -γρήγορα παρά αργά- να έχουμε ανάμεσα σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα διαβουλεύσεις(...) χάρη στις οποίες θα ελαχιστοποιηθούν οι διαφορές μας, ενώ θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, για συνεργασία και ενότητα" στην χώρα, δήλωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο πλαίσιο της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων ο γηραιός πολιτικός.

    Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ασκεί προεδρικά καθήκοντα από το έτος 1980. Στη Ζιμπάμπουε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση "τρέχει", πλέον, με ποσοστό : εκατόν εβδομήντα χιλιάδες τοις εκατό.

    Άσκηση πιέσεων

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους επικριτές του στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ενότητας, λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν είχε αντίπαλο και διεξήχθησαν σε κλίμα φόβου και βίας.

    Οι αρχηγοί κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, στην Αίγυπτο, αναμένεται ότι θα του ασκήσουν πιέσεις για να αρχίσει συνομιλίες με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα που μαστίζεται από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ζήτησε να υποστηριχθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας εναντίον της κυβέρνησης Μουγκάμπε, μεταξύ των οποίων η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, η Αφρικανική Ενότητα διστάζει να υποστηρίξει την έκκληση για κυρώσεις και φαίνεται πως τάσσεται υπέρ του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Κένυα, με τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τον διαμοιρασμό των εξουσιών ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις.

    Ο Μουγκάμπε αναχωρεί σήμερα για την Αίγυπτο, όπου οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής είναι διχασμένοι ανάμεσα στους επικριτές του προέδρου της Ζιμπάμπουε και σε εκείνους που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 June 2008 - 16:50:14 UTC