Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόλεμος" Ερντογάν-στρατηγών
  • [02] Δολοφονία -μυστήριο δύο αντρών στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Τετραπλό φονικό στην Αυστρία
  • [04] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας
  • [05] Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δάση της Μεσσηνίας
  • [06] Σε μαιευτήριο της Γαλλίας η Τζολί
  • [07] "Δεν χωρίζει η Μαντόνα"
  • [08] Κίνα: Δεκαοχτώ μεταλλωρύχοι νεκροί σε κατάρρευση στοάς
  • [09] Ισραήλ: Άνοιξε τα τρία φυλάκια προς Γάζα
  • [10] Απολογίες για το "Θεόφιλος"
  • [11] "Λουκέτο" σε καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ
  • [12] Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα
  • [13] Αιματηρά επεισόδια στη Μογγολία
  • [14] Έκρηξη σε 12οροφο κτήριο σε θέρετρο στη Μ. Θάλασσα
  • [15] Σύγκρουση φορτηγού με τραμ
  • [16] Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    [01] Κόσμος

    "Πόλεμος" Ερντογάν-στρατηγών

    2/7/2008 9:09:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Η πολιτική επιβίωση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία (ΑΚΡ) βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε επίσημα να απαγορευθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του κοσμικού κράτους και να τεθούν εκτός πολιτικής ο Πρόεδρος Γκιούλ και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο απόστρατοι στρατηγοί και κορυφαίος δημοσιογράφος της κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet, συνελήφθηκαν μετά τις υπόνοιες ότι είναι μέλη εθνικιστικής οργάνωσης που σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

    Ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου γιατί προβαίνει σε δραστηριότητες που "βλάπτουν το κοσμικό κράτος" και ζητά να απαγορευτεί η συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για μια πενταετία σε 71 προσωπικότητες.

    Από την πλευρά του, το ΑΚΡ, το οποίο επανεξελέγη τον περασμένο χρόνο, αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει την υπόθεση πολιτικά υποκινούμενη, ενώ, την Πέμπτη θα αναλύσει τις δικές του θέσεις.

    Η προσπάθεια απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος απομακρύνει την Τουρκία από το στόχο της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σχολίασε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Κοινωνία

    Έρευνες διεξάγει η αστυνομία

    Δολοφονία -μυστήριο δύο αντρών στη Θεσσαλονίκη

    2/7/2008 8:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 11:13:36)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδεται από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το διπλό φονικό που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκαν νεκροί οι δύο άνδρες, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης πρόκειται για έναν Έλληνα, ηλικίας 44 ετών, και έναν 42χρονο, κατά πάσα πιθανότητα υπήκοο Ρωσίας, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στις 2.40΄ το πρωί από αστυνομικούς, που περιπολούσαν στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, σε ερημική περιοχή, πίσω από το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής. Τα θύματα έφεραν πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο. Μετά τον εντοπισμό τους, στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής για τα προβλεπόμενα από την αστυνομική και ιατροδικαστική διαδικασία. Σύμφωνα με το διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαδόπουλος το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πυροβόλησε ο ένας τον άλλο στη διάρκεια συμπλοκής που προηγήθηκε. Τα θύματα δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, αν κι ο 42χρονος αλλοδαπός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ξυλοδαρμό. Την ώρα που έγινε το διπλό φονικό στην περιοχή, είχε ξεσπάσει καταιγίδα με αστραπές και έτσι οι κάτοικοι της περιοχής δεν άκουσαν τους πυροβολισμούς. Οι δύο άντρες (ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός)

    [03] Κόσμος

    Τετραπλό φονικό στην Αυστρία

    2/7/2008 11:14:00

    Ένας 67χρονος στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας πυροβόλησε και σκότωσε τον αδελφό του, τη σύζυγό του, την αδελφή του και τον σύζυγό της, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη και έγινε γνωστό όταν βρέθηκε επιστολή την οποία είχε αφήσει στους συγγενείς του ο δράστης και με την οποία ανακοίνωνε το σχέδιό του να σκοτώσει τα αδέλφια του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει, όπως ανέφερε η αστυνομία.

    Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων της αυστριακής αστυνομίας Cobra πραγματοποίησαν έφοδο στα διαμερίσματα των θυμάτων - ηλικίας από 56 έως 67 ετών- σήμερα το πρωί και τους βρήκαν νεκρούς. Ο δράστης, ο οποίος ονομάζεται Γιόζεφ Μπράνις, διέφυγε πεζός και η αστυνομία εκτιμά ότι μπορεί να έχει ήδη δώσει τέλος στη ζωή του.

    Λεπτομέρειες για τις συνθήκες που αφορούν στους φόνους ή για το κίνητρο του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει ότι μπορεί να είχε διαφωνία με τα θύματά του για κληρονομικά θέματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αστυνομία, η αδελφή του δράστη του είχε κάνει έξωση από το διαμέρισμα της Βιένης, το οποίο της ανήκε, τη Δευτέρα καθώς τα δυο αδέλφια φέρεται ότι είχαν διαφωνία για το ενοίκιο.

    Τα σπίτια των θυμάτων βρίσκονται στο βόρειο προάστιο της Βιέννης, Στράσχοφ, εκεί όπου η νεαρή Νατάσα Κάμπους κρατούνταν όμηρος επί οκτώ χρόνια μέχρι που κατάφερε να δραπετεύσει, τον Αύγουστο του 2006.

    [04] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τοκογλυφίας

    2/7/2008 11:14:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για τοκογλυφία συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι εκβίαζαν και απειλούσαν νεαρό ξενοδόχο. Συγκεκριμένα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνέλαβαν αρχικά επ αυτοφώρω δύο άτομα ηλικίας 31 και 30 ετών, οι οποίοι φέρονται ότι απέσπασαν από τον 29χρονο ξενοδόχο 2.000 ευρώ με απειλές εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του. Όπως αποκαλύφθηκε στην προανάκριση "εγκέφαλοι" στην υπόθεση τοκογλυφίας ήταν άλλα δύο άτομα ηλικίας 46 και 54 ετών τα οποία συνελήφθησαν επίσης. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο ξενοδόχος παρέλαβε από τους συλληφθέντες ακάλυπτη επιταγή 15.000 ευρώ, εισέπραξε μόνο 12.000 ευρώ και κλήθηκε να αποπληρώσει το χρέος, το οποίο βάσει τοκογλυφικών όρων ανήλθε στο ποσό των 19.000 ευρώ.

    [05] Κοινωνία

    Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δάση της Μεσσηνίας

    2/7/2008 11:10:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου με εξαίρεση την εθνική οδό και τους δρόμους προς τα χωριά, καθημερινά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και από ώρα 21.00 το βράδυ μέχρι τις 06.00 το πρωί, με απόφαση του νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου που δημοσιοποιήθηκε χθες. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα και για τις ίδιες ώρες απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, στον ορεινό όγκο Μαγκλαβας, στις δασικές περιοχές της Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου, στις δασικές περιοχές Μάκραινας - Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα Δ.Δ. Πλατανόβρυσης - Χορεύτρας - Ράδου - Κουτήφαρη - Κεφαλόβρυσου, στις δασικές περιοχές Δασοχωρίου - Μέλπειας - Αγ. Θεοδώρας, στις δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών, στις δασικές περιοχές Μάλης, στις δασικές περιοχές Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα, στις δασικές περιοχές Νέδας, Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας - Παναγιάς, στις δασικές περιοχές Μαυροβουνίου - Ζαρναούρας - Χρυσοκελλαριάς, στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα, στη δασική περιοχή Μαγγανιακού και στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου. Τέλος όλο το εικοσιτετράωρο απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους από Εθνική Οδό Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση "Μαραθόλακα" του Δήμου Καλαμάτας με εξαίρεση τους έχοντες εργασία και τους παρόδιους κτηματίες.

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Σε μαιευτήριο της Γαλλίας η Τζολί

    2/7/2008 10:58:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε νοσοκομείο της νότιας Γαλλίας εισήχθη η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, όπου αναμένεται να γεννήσει τα δίδυμα τα οποία κυοφορεί. "Είναι πολύ καλά. Τα πάντα είναι εξαιρετικά", δήλωσε η Ναντίν Μπάουερ εκπρόσωπος του νοσοκομείου Λενβάλ της Νίκαιας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

    Η Μπάουερ είπε ότι η 32χρονη ηθοποιός δεν αναμένεται να γεννήσει πολύ σύντομα και πρόσθεσε ότι η εισαγωγή της στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου είχε προγραμματισθεί και δεν μπήκε "εκτάκτως" αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει πότε ακριβώς έγινε η εισαγωγή της Τζολί στο νοσοκομείο.

    Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ έχουν ήδη μία κόρη, που γεννήθηκε το 2006 στη Ναμίμπια, ενώ έχουν υιοθετήσει τρία ακόμη παιδιά, από τη Καμπότζη, την Αιθιοπία και το Βιετνάμ.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    "Δεν χωρίζει η Μαντόνα"

    2/7/2008 10:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 11:06:21)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις φήμες περί χωρισμού της σούπερ σταρ της ποπ από το σύζυγό της Γκάι Ρίτσι διέψευσε η εκπρόσωπος της Μαντόνα, μετά από πληροφορίες ότι η Μαντόνα πρόκειται να χωρίσει γιατί έχει δεσμό με τον αστέρα του μπέιζμπολ Αλεξ Ροντρίγκεζ. Ο Ροντρίγκεζ είναι επίσης παντρεμένος και εντοπίσθηκε να φεύγει αργά τη νύχτα από το διαμέρισμα της Μαντόνας στη Νέα Υόρκη.

    "Ο σύζυγός της Μαντόνα Γκάι, έφθασε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να είναι μαζί με τη σύζυγο του και τα παιδιά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της Μαντόνα Λιζ Ρόζενμπεργκ στο περιοδικό People και πρόσθεσε " Δεν υπάρχουν σχέδια διαζυγίου για την Μαντόνα και τον Γκάι".

    Η Ρόζενμπεργκ επίσης διέψευσε τις φήμες για σχέση της Μαντόνας με τον Ροντρίγκεζ.

    "Η Μαντόνα και ο Αλεξ έχουν τον ίδιο μάνατζερ, τον Γκάι Οσέιρι. Έχουν συναντηθεί, γνωρίζονται και η Μαντόνα είχε πάει τα παιδιά της να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι των "Γιάνκις" την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι καινούργιο ότι ο κόσμος εκτοξεύει τόνους βρώμικης λάσπης εναντίον της τελευταία- τα περισσότερα από τα οποία είναι αναληθή" κατέληξε η Ρόζενμπεργκ.

    Το ζευγάρι είναι παντρεμένο επί επτά χρόνια και μεγαλώνουν μαζί τρία παιδιά.

    [08] Κόσμος

    Κίνα: Δεκαοχτώ μεταλλωρύχοι νεκροί σε κατάρρευση στοάς

    2/7/2008 10:38:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκαοχτώ μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της βορειοδυτικής Κίνας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Τουλάχιστον 28 εργάτες βρίσκονταν μέσα στο οχυρείο όταν σημειώθηκε η κατάρρευση χθες, Τρίτη στην επαρχία Σαανσί, 600 χλμ. βόρεια της Σιάν, πρωτεύουσας της επαρχίας. Δώδεκα μεταλλωρύχοι διασώθηκαν, ωστόσο δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα στο νοσοκομείο. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στα ορυχεία της Κίνας. Τα εργατικά ατυχήματα οφείλονται συχνά στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των ορυχείων και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό, με πολλά ορυχεία να λειτουργούν παράνομα στη χώρα.

    [09] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Άνοιξε τα τρία φυλάκια προς Γάζα

    2/7/2008 10:31:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τρία σημεία διέλευσης των εμπορευμάτων προς τη Λωρίδα της Γάζας άνοιξε σήμερα το Ισραήλ, τα οποία είχε κλείσει χτες μετά τη ρίψη ρουκέτας εναντίον του νότιου Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. "Οι τερματικοί σταθμοί Κάρνι, Νάχαλ Οζ και Ερέζ ξανάνοιξαν σήμερα το πρωί", επιβεβαίωσε ο Πίτερ Λέρνερ εκπρόσωπος και συντονιστής των δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "ο τερματικός σταθμός Κέρεμ Σαλόμ παραμένει κλειστός καθώς δεν χρησιμοποιείται αφότου έγινε στόχος επίθεσης Παλαιστινίων στις 19 Απριλίου". Το σημείο διέλευσης της Ράφας, μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, άνοιξε μερικώς χθες το πρωί. Το βράδυ της Δευτέρας μια ρουκέτα που ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εξερράγη στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Μια εκεχειρία για τερματισμό των βιαιοτήτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιουνίου, ύστερα από διαπραγματεύσεις και με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει σταδιακή άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, μετά την ανάληψη δια της βίας του ελέγχου του παλαιστινιακού αυτού εδάφους από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

    [10] Κοινωνία

    Απολογίες για το "Θεόφιλος"

    2/7/2008 10:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν τα απολογητικά τους υπομνήματα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του "Θεόφιλος", για το ατύχημα του που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στις Οινούσσες, και που όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

    Εν τω μεταξύ, για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες επισκευής του πλοίου, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφάσισε την έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου "Λισσός" στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη.

    Όπως έγινε γνωστό, οι επιβάτες που είχαν αφήσει τις αποσκευές τους στο κατάστρωμα και στην οικονομική θέση του πλοίου, μπορούν να τις παραλαμβάνουν έως τις 17.00, από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας NEL LINES, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, Άστιγγος 2 και Τζελέπη γωνία, στον Πειραιά.

    Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας για τον τρόπο και την ημερομηνία παραλαβής των ΙΧ και των αποσκευών από τις καμπίνες. Περισσότερες πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό 210 41 15 015.

    [11] Οικονομία

    "Λουκέτο" σε καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ

    2/7/2008 9:57:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το "πάγωμα" της λειτουργίας 600 καταστημάτων της αποφάσισε η αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους καταναλωτές και οι οποίοι αδυνατούν να πληρώνουν 4 δολάρια για ένα καφέ.

    Η εταιρία ανακοίνωσε ότι περιορίζει τη λειτουργία των νέων καταστημάτων σε 200 και αναμένεται να απομακρύνει 12.000 εργαζόμενους.

    Η περικοπή των θέσεων εργασίας αποτελεί μείωση κατά 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας και το κλείσιμο των καταστημάτων θα αποφέρουν στην εταιρία 348 εκατομμύρια δολάρια. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της εταιρίας μετά από μια μακρά πολιτική συνεχών επεκτάσεων από το ξεκίνημα της στις αρχές της δεκαετίας του 80. Το Φεβρουάριο η εταιρεία απέλυσε 600 εργαζόμενους και εφάρμοσε νέα προγράμματα λειτουργίας στα καταστήματα της.

    Οι μετοχές της εταιρείας πέρυσι έπεσαν κατά 40%.

    [12] Κόσμος

    Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα

    2/7/2008 9:31:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα εκτελέσθηκε την Τρίτη ο 39χρονος θανατοποινίτης Μαρκ Ντιν Σουάμπ στις κρατικές φυλακές της Φλόριντα. Ο Σουάμπ είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το βιασμό και το φόνο ενός 11χρονου αγοριού, του Τζάνι Ρίος-Μαρτίνες, τον Απρίλιο του 1991, αλλά ουδέποτε ομολόγησε την ενοχή του.

    Πρόκειται για τον 10ο θανατοποινίτη που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη μέθοδο της θανατηφόρας ένεσης τον περασμένο Απρίλιο.

    Οι δικηγόροι του Σουάμπ είχαν εφεσιβάλει την απόφαση, με το επιχείρημα ότι στη διάρκεια της τελευταίας εκτέλεσης που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο αυτή στην πολιτεία της Φλόριντα, ο καταδικασμένος ψυχορραγούσε επί 34 λεπτά της ώρας πριν εκπνεύσει, χρειάστηκε δηλαδή ο διπλάσιος χρόνος για να επέλθει ο θάνατος από το σύνηθες.

    Στην περίπτωση του Σουάμπ, οι σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι "όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με τη διαδικασία, χωρίς προβλήματα".

    [13] Κόσμος

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Αιματηρά επεισόδια στη Μογγολία

    2/7/2008 9:20:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ, ύστερα από την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σήμερα το πρωί η ηρεμία επανήλθε στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετά την απόφαση του προέδρου Ναμπάριιν Ενχμπαγιάρ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις ημέρες.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, μοναδικό μέσο ενημέρωσης που επιτρέπεται να μεταδίδει στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Τρίτη από πυροβόλο όπλο, ενώ για τα αίτια θανάτου των άλλων δύο ατόμων δεν παρέχονται διευκρινίσεις. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 400 αστυνομικοί. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

    Χθες, περίπου έξι χιλιάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για νοθεία στις εκλογές της Κυριακής, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ.

    Οι διαδηλωτές άρχισαν να πετροβολούν τα γραφεία του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος της Μογγολίας (MPRP), απ' όπου, λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Σανγιατζιίν Μπαγιάρ είχε απευθύνει έκκληση για ηρεμία, ενώ η αστυνομία άνοιξε πυρ και έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

    Το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα της Μογγολίας ανακοίνωσε την επομένη των εκλογών ότι εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας, τουλάχιστον 44 έδρες σε σύνολο 76, και δήλωσε έτοιμο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η ανακοίνωση αυτή κρίθηκε πρόωρη από την εκλογική επιτροπή, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος των Δημοκρατών Τσακχιατζιίν Ελμπεγκντόρι δήλωσε ότι δεν δέχεται τα αποτελέσματα αυτά.

    [14] Κόσμος

    Έκρηξη σε 12οροφο κτήριο σε θέρετρο στη Μ. Θάλασσα

    2/7/2008 9:02:00

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από έκρηξη άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας, που σημειώθηκε σε 12όροφο κτήριο στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να υποδεχθεί τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Οι δύο νεκροί είναι ένας άνδρας και ένα μικρό κορίτσι, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, χωρίς να αναφερθούν στην ταυτότητα των θυμάτων, ούτε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη στο κτίριο της ρωσικής αυτής λουτρόπολης που βρίσκεται κοντά στην υπό απόσχιση γεωργιανή επαρχία της Αμπχαζίας. Σύμφωνα με την αστυνομία οι πρώτοι τέσσερις όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έκρηξη.

    [15] Κοινωνία

    Στο Παλαιό Φάληρο

    Σύγκρουση φορτηγού με τραμ

    2/7/2008 8:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 9:02:03)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Φορτηγό που μετέφερε μπάζα συγκρούστηκε λίγο πριν τις 8.00 με τραμ στο Παλαιό Φάληρο στη στάση Μπάτη. Ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό ο οδηγός του φορτηγού, ο οδηγός του τραμ και μια γυναίκα επιβάτης. Το τραμ πραγματοποιούσε τη διαδρομή ΣΕΦ Σύνταγμα και μετά τις υλικές ζημιές που υπέστη αποσύρθηκε και η κυκλοφορία πραγματοποιείται κανονικά από τις 8.30. Το φορτηγό έπεσε στο τραμ όταν επιχείρησε να βγει στην Ποσειδώνος από τον παράδρομο της παραλιακής όπου βρισκόταν.

    [16] Πολιτική

    Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    1/7/2008 23:33:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με δεξίωση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας έκλεισαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής διεθνούς. Στην δεξίωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Σιούφας προσφώνησε τους συνέδρους εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή στην προεδρία της Διεθνούς του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την εκλογή αυτή, η οποία είναι η δεύτερη για Έλληνα πολιτικό και αφορά και στις δύο περιπτώσεις τον κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε στην Ελλάδα "τους εκπροσώπους ενός μεγάλου παγκόσμιου πολιτικού ρεύματος" και αναφέρθηκε στις "κοινές προσπάθειες που πρέπει να κάνουν τα δύο μεγάλα πολιτικά ρεύματα το Σοσιαλδημοκρατικό και το Φιλελεύθερο για την πρόοδο της ανθρωπότητας". Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να ηγούνται των προσπαθειών που απαιτεί η εποχή, ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Ελλάδας στη δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε ως το αρμονικότερο σύστημα λήψης αποφάσεων και ορθής διαχείρισης, για το οποίο είναι υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες.

    Μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας παρακάθισαν, πλην του κ. Παπανδρέου και της συζύγου του Άντας, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου και ο επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 July 2008 - 8:50:36 UTC