Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήξαν το θέμα Λιάπη
  • [02] Έρχεται κύμα καύσωνα
  • [03] Ξεκινά η έρευνα για αιμορραγικό πυρετό
  • [04] Liapis Case Over
  • [05] Συνεχίζονται οι εκρήξεις στη Βουλγαρία
  • [06] Ιρανική απάντηση για τα πυρηνικά
  • [07] Αμετανόητος ο Μουγκάμπε
  • [08] Λύτρα ή απελευθέρωση για την Μπετανκούρ;
  • [09] ΠΓΔΜ: Ανταλλαγές πυροβολισμών
  • [10] Ανεπανάληπτες "βιωματικές εμπειρίες"
  • [11] Διακοπή δρομολογίων του Μετρό
  • [12] Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ - Χεζμπολάχ
  • [13] "Aνακύκλωση" τυροκομικών προϊόντων
  • [14] Επίσκεψη Α. Τσίπρα στην Κύπρο
  • [15] Η G8 για το πετρέλαιο
  • [16] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο "Θεόφιλος"
  • [17] Βελτιώνεται η υγεία των αστυνομικών
  • [18] "Μπλόκαραν" ακατάλληλες ζωοτροφές στο τελωνείο
  • [19] Διέκοψε η Χαμάς τις διαπραγματεύσεις για το Σαλίτ
  • [20] Άνοδος 75% στις τιμές λόγω βιοκαυσίμων
  • [21] Άγριο έγκλημα στο Λονδίνο
  • [22] Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
  • [23] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για κυβέρνηση στα Σκόπια
  • [24] Γενική επιστράτευση κήρυξε η Ν.Οσετία
  • [25] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Προβόπουλου

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens:

    Λήξαν το θέμα Λιάπη

    4/7/2008 14:11:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 17:25:31)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Λήξαν θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα μετά τα παραστατικά που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης για το ταξίδι του στην Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε επαρκείς τις εξηγήσεις του Υπουργού. Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Απόλυτη στήριξη στη δικαιοσύνη παρείχε εκ νέου ο υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης. Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το τηλεοπτικό σταθμό MEGA, το 43,3% εκτιμά ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά. Το 23,1% πιστεύει πως μπορεί να το πράξει η Νέα Δημοκρατία και 15,8% το ΠΑΣΟΚ. Την μελέτη του φακέλου της υπόθεσης ξεκίνησε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής.

    "Η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει, το έχει πει"

    Τέλος στα σενάρια και τις φημολογίες για τον Υπουργό Πολιτισμού έθεσε η κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση από τον ίδιο των παραστατικών που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ο κ. Λιάπης οργάνωσε και πλήρωσε το ταξίδι του στην Γερμανία.

    Πρόκειται για δυο αεροπορικά εισιτήρια και τρεις αποδείξεις ξενοδοχείων.

    Τα εισιτήρια, έχουν εκδοθεί με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Το πρώτο φέρει το όνομά του, Λιάπης Μιχαήλ και το δεύτερο το όνομα του γιού του. Αφορούν τις πτήσεις Αθήνα - Βερολίνο και Φρανκφούρτη - Αθήνα, από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου του 2005.

    Τα αεροπορικά εισιτήρια συνοδεύονται από απόδειξη εξόφλησης στο όνομα του υπουργού πολιτισμού, σε ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας.

    Ο κ. Λιάπης έδωσε επίσης στη δημοσιότητα, και τρεις αποδείξεις ξενοδοχείων:

    Η πρώτη είναι από το ξενοδοχείο Λάιπτσιχ στη Λειψία, στο όνομα του κ. Λιάπη, για το βράδυ της 16ης Ιουνίου και αφορά ποσό 181,10 ευρώ.

    Η δεύτερη είναι του Ιντερκοντινένταλ στο Ζάλτσμπουργκ, στο ίδιο όνομα, από 17 έως 19 Ιουνίου, με ποσό 709,5 ευρώ.

    Η τρίτη απόδειξη είναι από το ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στην Φρανκφούρτη, με ημερομηνία έκδοσης 20 Ιουνίου του 2005 για ποσό 704,10 ευρώ.

    Και οι τρεις αποδείξεις από τα ξενοδοχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά του κ. Λιάπη, όπως αναγράφεται σε αυτές, έχουν πληρωθεί από την ίδια πιστωτική κάρτα και έχουν εκδοθεί στο όνομα του υπουργού πολιτισμού.

    "Επεκυρώθη με την παρουσίαση των αποδείξεων της πληρωμής του ταξιδιού η αυστηρή και συνάμα σαφής δήλωση την οποία ο Υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει από την πρώτη στιγμή, που αναφέρθηκε το όνομά του. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος ο οποίος τόνισε δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Λιάπη ή ανασχηματισμού.

    Τα "ΝΕΑ" δημοσιεύουν σήμερα έγγραφο με το οποίο η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ενημερώνει το Ιντερκοντινένταλ, για την κράτηση 5 δωματίων την επίμαχη περίοδο. Κάτω από το όνομα του κ. Χριστοφοράκου, έχει συμπληρωθεί χειρογράφως η λέξη minister.

    "Εγώ καταλαβαίνω ότι συζητήθηκε ευρέως στον τόπο, με φημολογίες στην αρχή και διατυπωθείσες απόψεις στα ΜΜΕ στη συνέχεια, από πολιτικές πηγές, όπως όλοι πληροφορούμαστε -και το γνωρίζουμε από την αρχή- η κατηγορία χρηματισμού ενός υπουργού. Αυτό όχι μόνο δεν απεδείχθη, αλλά κατέρρευσε περίτρανα. Εκείνο το οποίο όλοι γνωρίζουμε σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι ένα εκατομμύριο μάρκα εισέρευσαν στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, καθ` ομολογία υψηλόβαθμου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης", απάντησε ο κ Ρουσόπουλος, σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα.

    "Βαδίζουμε στη 10η ημέρα συζήτησης για κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν έχει βάση, όταν η υπόθεση εισροής ενός εκατ. μάρκων στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ διήρκεσε μόλις τρισήμισι ή τέσσερις μέρες στη συζήτησή μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει, το έχει πει. Η υπόθεση για την κυβέρνηση έχει κλείσει. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σχολιάσω γύρω από αυτό", είπε.

    Για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής μετά την πρόταση Μπάγια, είπε ότι ο ίδιος δεν κάνει υποδείξεις στη Δικαιοσύνη και ότι εξεταστική θα γίνει μετά το τέλος της ανάκρισης.

    Επίθεση Παπανδρέου

    Νέα επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μου, παρά την απαίτηση του λαού για διαφάνεια, είναι άβουλος μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις. Αδυνατεί και φοβάται να αναλάβει τις βασικές του ευθύνες. Ευθύνες, που έχει ως πρωθυπουργός της χώρας. Βρίσκεται υπό ομηρία." τόνισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται πολιτικό και προσωπικό θάρρος, για να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια.

    Η κυβέρνηση είναι πλέον μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα η αποκάλυψη ότι υπουργός που επόπτευε σημαντικούς δημόσιους φορείς ήταν και φιλοξενούμενος εταιρίας που διεκδικούσε και έπαιρνε προμήθειες από αυτούς τους φορείς.

    Παράλληλα παρουσίασε πακέτο πρωτοβουλιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ζήτησε από την κυβέρνηση να στραφεί νομικά κατά της Siemens για αποζημιώσεις, την δραστηριοποίηση της επιτροπής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος που ο επικεφαλής είναι ο κ Ζορμπάς αλλά και την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας.

    Τέλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται θάρρος για την αλήθεια και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πού πήγε το ένα εκατομμύριο μάρκα, που εισέρευσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, "ποια συμφωνία επισφράγισαν ή ποια προκαταβολή εξυπηρέτησαν".

    Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε το ΚΚΕ: "Αποτελεί μεγάλη αθλιότητα το γεγονός ότι τα κόμματα που είναι συνένοχα και συνυπεύθυνα για το υπαρκτό σκάνδαλο της Siemens αξιοποιούν το σκάνδαλο για να αποπροσανατολίσουν το λαό τη στιγμή που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η εξυγίανση συνδέεται με την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνδέεται με την κατάργηση όλων των Siemens", αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Την επανεξέταση όλων των συμφωνιών που έχει συνάψει η Siemens με το ελληνικό κράτος, ζήτησε ο Συνασπισμός τονίζοντας ότι η υπόθεση θα έχει μπει στο αρχείο πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

    "Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα παραμένει ακόμα σε επίπεδο φημών για δευτερεύουσας πτυχές της υπόθεσης ενώ για το κρίσιμο ζήτημα, που είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του μαύρου πολιτικού χρήματος που αποδεδειγμένα έχουν φτάσει στην χώρα, δεν ακούμε και δεν μαθαίνουμε λέξη", αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Στήριξη Χατζηγάκη στη Δικαιοσύνη

    Απόλυτη στήριξη στη δικαιοσύνη παρείχε εκ νέου ο υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι επιθέσεις μερίδας της αντιπολίτευσης κατά της δικαιοσύνης όχι μονό δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα αλλά βλάπτουν και τους ιδίους τους παράγοντες της αντιπολίτευσης.

    Πρόσθεσε, δε, ότι διαψευστήκαν οι ισχυρισμοί περί συγκάλυψης ή μετάθεσης της ερευνάς από Φθινόπωρο με τον διορισμό Ανακριτή ο όποιος ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του.

    Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

    "Οι πράξεις των δικαστικών αρχών δεν ποινικοποιούν την πολιτική. Απλώς αποσκοπούν στην αναζήτηση υφισταμένων τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων. Μόνες δε αρμόδιες, για την αναζήτηση τέτοιων ευθυνών, είναι οι δικαστικές αρχές. Συνεπώς, οι πρόσφατες επικρίσεις πολιτικών προσώπων με στόχο τις ενέργειες του Εισαγγελέα, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση Siemens, παρέχουν την εντύπωση ότι επιδιώκουν την άσκηση πίεσης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα επιληφθούν στη συνέχεια της υπόθεσης και την καταπτόησή τους κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους", τονίζεται σε ανακοίνωση.

    Δημοσκόπηση βαρόμετρο

    Την ίδια ώρα, βαρίδι που ανεβοκατεβάζει τη ζυγαριά στο πολιτικό σκηνικό αποδεικνύεται η υπόθεση Siemens.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, η διαγραφή Σημίτη μείωσε τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, στην πρώτη εβδομάδα της μέτρησης. Μόλις προέκυψε όμως η εμπλοκή Τσουκάτου, η διαφορά αυξήθηκε και πάλι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Η απάντηση "κανένα κόμμα" κυριαρχεί στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 23,1% και το ΠΑΣΟΚ με 15,8. Εφτά στους δέκα πολίτες, θεωρούν πως η υπόθεση Siemens θα συγκαλυφθεί και δυο στους δεκα ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    "Θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις, που μετέχουν, αν δεν είναι καθοδηγητές προσπάθειας απαξίωσης της Δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σε επίπεδο εικόνας της Δικαιοσύνης, σε επίπεδο, δηλαδή, θεσμών όταν σε πάρα πολλές υποθέσεις - η πιο σημαντική, που αναφέρθη, ήταν του παραδικαστικού κυκλώματος - η Δικαιοσύνη, παρότι δε λειτουργεί και δε μπορεί να λειτουργεί με τηλεοπτικούς χρόνους, έδωσε και δίνει αποτελέσματα", τόνισε σχετικά ο κ. ρουσόπουλος

    Στην πρόθεση ψήφου ενδεικτική είναι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, διαμορφώνεται στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,5%, το ΠΑΣΟΚ 27, το Κομμουνιστικό κόμμα 7,7, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,6 , ο ΛΑΟΣ 4,7, οι οικολόγοι 1,7, ενώ στο 15,8% διαμορφώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

    Σταθερό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έχει ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 38,5%. Ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,8, ενώ 21,5% των πολιτών απαντά κανένας. Η Αλέκα Παπαρήγα συγκεντρώνει 4%, ο Αλέξης Τσίπρας 8,2 και ο Γιώργος Καρατζαφέρης 3,1%.

    Η δημοσκόπηση έγινε πριν διαρρεύσουν οι φήμες για τον Μιχάλη Λιάπη. Ο υπουργός πολιτισμού απάντησε χθες στις φήμες αυτές με παραστατικά του ταξιδιού του στη Γερμανία.

    [02] Κοινωνία

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης

    Έρχεται κύμα καύσωνα

    4/7/2008 16:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 17:23:09)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Κύμα καύσωνα έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο υδράργυρος θα ανεβαίνει από τη Δευτέρα και θα φτάσει την Τετάρτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τοπικές νεφώσεις και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά τις απογευματινές ώρες και νέα μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, τα χαρακτηριστικά του καιρού για αύριο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα. Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στα Ηπειρωτικά από 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 εως 38 βαθμούς κελσίου. Στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 εως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα.

    Προβλεπόμενες μέγιστες τιμές

    Τρίτη 8-7-08

    ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ : 38-40 ο C ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ : 39-41 ο C ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΑΝΑΤ.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ : 38-40 ο C ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΚΡΗΤΗ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ : 35-37 ο C

    ΤΕΤΑΡΤΗ 9-7-08

    ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ : 37-39 ο C ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ : 37-39 ο C ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΑΝΑΤ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ : 40-42 ο C ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ- ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΚΡΗΤΗ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ : 37-39 ο C

    [03] Κοινωνία

    Ξεκινά η έρευνα για αιμορραγικό πυρετό

    4/7/2008 12:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 17:05:24)

    Ξεκίνησε την Παρασκευή, η επιδημιολογική έρευνα από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το πρώτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα που καταγράφηκε στη Ροδόπη, από τσίμπημα από τσιμπούρι. Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων αποφασίστηκε να αρχίσουν οι ψεκασμοί στην περιοχή, όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ροδόπη κλιμάκιο Κτηνιάτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες από όλο το νομό. Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρούχα τους και να φροντίσουν να μην υπάρχουν ακάλυπτα μέρη του σώματος, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τις παραλίες.

    [04] Siemens Case:

    Liapis Case Over

    04 Ιουλ 2008 14:11:0 (Last updated: 04 Ιουλ 2008 17:10:5)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    After Culture Minister Michalis Liapis publicized the receipts on his trip to Germany, the government considers his case closed. The government spokesman described the ministers explanations sufficient. Meanwhile, the PASOK president launched a fresh attack against the government and Mr Karamanlis after the end of the Political Committee meeting. At the same time, as per a Metron Analysis poll, commissioned by MEGA TV station, neither of the two big parties can combat corruption effectively. 23.1% believe that the ND party can do so and 15.8% PASOK. Meanwhile, the Magistrate has commenced examining the Siemens case.

    "The Government Has Nothing Else to Say"

    The government has put an end on rumor talk about Mr Liapis after the minister publicized evidence that proves that he had paid for his trip to Germany.

    The evidence consisted of two plane tickets and three hotel receipts.

    The two tickets, one for the minister and one for his son, had been issued by Olympic Airlines. They concern Athens-Berlin and Frankfurt-Athens trips that had taken place from 16-20 June, 2005.

    The tickets bore receipts that prove that the minister had purchased them from a travel agency in Athens.

    As for the hotel receipts, one was issued on 16 June, costing 181.10 euros and a second one covering the period from 17-19 June, cost 709.5 euros. The third receipt, issued on 20 June 2005 cost 704.10 euros. All three hotels had been paid by the ministers credit card. All three receipts had been paid by the ministers credit card.

    At the same time, government spokesman Theodoros Roussopoulos declared Mr Liapis closed, stressing that his resignation or a government reshuffle is out of the question.

    Meanwhile, Ta Nea newspaper has released today a document that shows that Mr Michalis Christoforakos secretary informed the Intercontinental Hotel about a five-room reservation during the above period. The handwritten word "minister" had been added below Mr Christoforakos name.

    Mr Roussopoulos also stated that what is certain is that one million euros ended into PASOKs coffers, adding that Mr Liapis case is closed. As for the setting up of an inquiry committee, he commented he would not intervene into Justice. An inquiry committee would be set up after Justice concludes its work.

    Papandreou Launches Attack

    After PASOKs Political Council ended its meeting Mr Papandreou launched a fresh attack against the government.

    He accused the PM of not resuming his responsibilities and of not revealing the truth. He described a serious political problem the fact that the minister, who was supervising important public bodies, was the host of the company which was receiving and providing commission to those bodies.

    In parallel, he presented a number of initiatives that would shed light to the issue, demanding from the government to ask for compensations from Siemens. He also reported that the committee responsible to combat "dirty money" should get back into track.

    Finally, he announced that he would ask from the Plenum in Parliament to proceed to the setting up of an inquiry committee.

    At the same time, KKE (Communist Party of Greece) launched an attack against the ND and PASOK parties holding them responsible for the Siemens scandal and in parallel distracting the peoples attention from their serious problems. Sanitization will be achieved only when the anti-popular policy is abolished, the KKE concludes.

    Barometre Opinion Poll

    As per the Metron Analysis poll, Mr Simitis ousting closed the gap between the two big parties on the first week of the poll, while when the Tsoukatos case arose the gap increased to the benefit of the ND party.

    In parallel, 23.1% believe that the ND party can combat corruption and 15.8% PASOK. Seven out of 10 citizens believe that the Siemens case will be covered and two out of 10 believe that the truth will be revealed.

    Regarding voting intention SYRIZA (Coalition of the Radical Left) has receded. The ND party enjoys 30.5%, the KKE 7.7%, SYRIZA 12.6%, LAOS 4.7%, while 15.8% remain undecided.

    Kostas Karamanlis is considered the best person as PM by 38.5%, followed by George Papandreou with 20.8%, while 21.5% are not satisfied with nobody. Aleka Papariga garners 4%, Alexis Tsipras 8.2% and George Karatzaferis 3.1%.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Dramatic Developments

    [05] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι εκρήξεις στη Βουλγαρία

    4/7/2008 18:06:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσουν οι επιτόπιες έρευνες για τα αίτια των χθεσινών ισχυρών εκρήξεων σε στρατιωτική αποθήκη κοντά στη Σόφια.

    Αυτό μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του ίδιου υπουργείου, οι έρευνες έπρεπε να αρχίσουν σήμερα το πρωί. Ωστόσο, χθες το βράδυ, σημειώθηκαν άλλες 14 μικρής ισχύος εκρήξεις.

    Πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγουν έρευνες στην περιοχή γύρω από την αποθήκη για την ανεύρεση και εξουδετέρωση τυχόν άθικτων πυρομαχικών και άλλων επικίνδυνων εκρηκτικών υλών, τα οποία διασκορπίστηκαν κατά την έκρηξη.

    Συνεργεία των δημοτικών αρχών και της Πολιτικής Προστασίας καταγράφουν τις ζημιές σε κατοικίες, την αποκατάσταση των οποίων θα αναλάβει το βουλγαρικό κράτος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ευγένι Ζέλεφ, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του Τσελοπέτσενε και των άλλων περιοχών κοντά στην αποθήκη. Η μοναδική συνέπεια στο περιβάλλον από τις εκρήξεις, που συνεχίζονται και σήμερα, είναι η μικρή αύξηση της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ρούμεν Τσόκοφ, υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την έκρηξη. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης Νικολάι Τσόνεφ ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι αιτίες που προκάλεσαν τις εκρήξεις.

    Η έντονη κριτική για σοβαρές αδυναμίες και "απουσία της Πολιτείας" στην αντιμετώπιση της κατάστασης, χαρακτηρίζουν τα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

    [06] Κόσμος

    Επιδόθηκε σήμερα στο Χαβιέρ Σολάνα

    Ιρανική απάντηση για τα πυρηνικά

    4/7/2008 16:58:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Tην απάντησή της στις προτάσεις των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία), για το πυρηνικό πρόγραμμά του υπέβαλε το Ιράν, μέσω του πρεσβευτή του στις Βρυξέλλες. Την είδηση μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Irna. Οι έξι σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, προσέφεραν δέσμη κινήτρων στις 14 Ιουνίου, μέσω του υπευθύνου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ιρανικής απάντησης.

    [07] Κόσμος

    Άκρατη βία και εσωστρέφεια στη Ζιμπάμπουε

    Αμετανόητος ο Μουγκάμπε

    4/7/2008 16:19:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓαλλικόΠρακτορείο, Reuters

    Την διεξαγωγή νέων ελεύθερων εκλογών στη Ζιμπάμπουε ζητά η Ε.Ε.. Ο Μουγκάμπε προειδοποιεί τις αφρικανικές χώρες να μην τον επικρίνουν, αποκλείοντας την διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση, αν αυτή δεν τον αναγνωρίσει ως νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις αρχές της Ζιμπάμπουε να προχωρήσουν σύντομα στη διεξαγωγή νέων "ελεύθερων, δημοκρατικών και διάφανων" εκλογών στην αφρικανική χώρα.

    "Στόχος κάθε λύσης πρέπει να είναι η διεξαγωγή, σύντομα μιας νέας ελεύθερης, δημοκρατικής και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας από τον λαό της Ζιμπάμπουε", αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

    "Μόνο αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει διαρκή απάντηση στις μεγάλες δυσκολίες που γνωρίζει η Ζιμπάμπουε και οι οποίες απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα", καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

    Απειλές προς γειτονικές χώρες

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προειδοποίησε τις γειτονικές αφρικανικές χώρες "να σκεφθούν δύο φορές" πριν προκαλέσουν την κυβέρνησή του, ύστερα από την κατακραυγή που έχει προκαλέσει η επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα κατά τον β γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο υπήρξε μοναδικός υποψήφιος.

    "Εάν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν ίσως να μας πολεμήσουν, θα πρέπει να το σκεφθούν δύο φορές", είπε ο Μουγκάμπε, επιστρέφοντας στη Χαράρε από τη διάσκεψη κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

    Νωρίτερα η Μποτσουάνα είχε καλέσει την Κοινότητα Ανάπτυξης της νότιας Αφρικής (SADC), να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του Μουγκάμπε στην προεδρία.

    "Ως χώρα που ασκεί τη δημοκρατία και την έννομη τάξη, η Μποτσουάνα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του β γύρου των εκλογών (στη Ζιμπάμπουε) και θα περίμενε κι από άλλες χώρες μέλη της SADC να πράξουν το ίδιο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μποτσουάνα Φάντου Σκελεμάνι σε ανακοίνωσή του.

    Άρνηση στον διάλογο

    Ο Μουγκάμπε δήλωσε ακόμα ότι αρνείται να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση, η οποία μποϋκοτάρισε τον β γύρο των εκλογών, εάν αυτή δεν τον αναγνωρίσει ως πρόεδρο της χώρας.

    "Είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε και αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιοι θέλουν διάλογο πρέπει να την αποδεχθούν", είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση 3.000 περίπου οπαδών του που τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Χαράρε.

    "Ουδέποτε θα δεχθούμε κάτι διαφορετικό από το αποτέλεσμα της εκλογής της 27ης Ιουνίου. Δεν θα αφήσουμε τους Τσβανγκιράι (ηγέτη της αντιπολίτευσης) να έχουν αυταπάτες και να πιστέψουν ότι μπορούν να επανέλθουν στο θέμα", πρόσθεσε ο Μουγκάμπε.

    Πάντως, πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συνεχισθεί η διαμεσολάβηση του νοτιοαφρικανού προέδρου Τάμπο Μπέκι, μεταξύ της κυβέρνησής του και της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ευτυχής που ο τελευταίος συνεχίζει την προσπάθειά του αυτή για προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Μπέκι έχει επικριθεί ευρύτατα, ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας του, για μία διαμεσολάβηση που θεωρείται αναποτελεσματική και μεροληπτική υπέρ του Μουγκάμπε.

    [08] Κόσμος

    Νέα δεδομένα από ελβετικό ραδιοσταθμό

    Λύτρα ή απελευθέρωση για την Μπετανκούρ;

    4/7/2008 15:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 17:44:46)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Έναντι υψηλού αντιτίμου προς την ανταρτική οργάνωση "Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας" (FARC), φαίνεται ότι έγινε η απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ και των υπολοίπων 14 ομήρων. Την πληροφορία μετέδωσε ο ελβετικός ραδιοσταθμός Radio Suisse Romande (RSR), κάνοντας λόγο για ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μέχρι τώρα γνωστή εκδοχή της απελευθέρωσης, από στρατιώτες μεταμφιεσμένους σε μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, φιλικά προσκείμενης στους αντάρτες, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, που επικαλείται "μια πηγή προσκείμενη στα γεγονότα, αξιόπιστη και δοκιμασμένη κατ επανάληψη αυτά τα τελευταία χρόνια", ήταν σκηνοθετημένη. Σαν λόγο της σκηνοθεσίας αναφέρθηκε η δημόσια δέσμευση του προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, για αποκλεισμό της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τους αντάρτες, όσο αυτοί κρατούν ομήρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελβετία, Γαλλία και Ισπανία, είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια την απόπειρα προσέγγισης των FARC, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε.

    Διάψευση από τη Γαλλία

    Σχολιάζοντας τα όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Ερίκ Σεβαλιέ, αρνήθηκε ότι έχουν καταβληθεί λύτρα, με την χαρακτηριστική φράση: "Η απάντηση είναι πολύ απλή: όχι".

    Στις 5μμ ώρα Ελλάδος, έφτασε με το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι η γαλλοκολομβιανή Ίνγκριντ Μπετανκούρ, μετά από εξίμισι χρόνια ομηρίας. Η κ. Μπετανκούρ δήλωσε πως: "Χρωστώ τα πάντα στη Γαλλία. Έκλαψα πολύ από θλίψη και αγανάκτηση. Σήμερα κλαίω από χαρά". Την πρώην όμηρο των FARC υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, λέγοντάς της: "Αγαπητή Ίνγκριντ, το περιμέναμε αυτό εδώ και καιρό. Ίνγκριντ Μπετανκούρ, καλωσήρθατε, η Γαλλία σας αγαπά".

    [09] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Ανταλλαγές πυροβολισμών

    4/7/2008 15:23:00

    Εννέα άτομα τραυματίστηκαν τα μεσάνυχτα από ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ Αλβανών, στο χωριό Ράντουσα, έξω από τα Σκόπια. Σε καφενείο του χωριού, πέντε άτομα άνοιξαν πυρ κατά του 25χρονου Μπέσφορντ Αλίτι, γιου του Ράφιζ Αλίτι, βουλευτή και υψηλόβαθμου στελέχους του αλβανικού κόμματος DUI (Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη) με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του Αλίτι, όπως και οκτώ ακόμη ατόμων. Οι τραυματίες, όλοι τους αλβανικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών, αλλά για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αιτία του επεισοδίου, σχετίζονται με πολιτικές αντιπαλότητες Πάντως, στο παρελθόν, ο Μπέσφορντ Αλίτι είχε εμπλακεί σε επεισόδια με υποστηρικτές του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι. Ο πατέρας του Αλίτι, Ράφιζ, ήταν από τους οπλαρχηγούς του UCK, των Αλβανών ανταρτών, οι οποίοι το 2001 είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Ταξίδι νικητών διαγωνισμού "Ν.Ε.2008"

    Ανεπανάληπτες "βιωματικές εμπειρίες"

    4/7/2008 15:14:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Ιουλίου το ταξίδι με ελικόπτερο του Π.Ν. και την Τετάρτη 2 Ιουλίου το ταξίδι με υποβρύχιο του Π.Ν., των νικητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της "Ναυτικής Εβδομάδας 2008", με την ανάλογη δημοσιογραφική κάλυψη λόγω της μοναδικότητας του γεγονότος.

    Οι πέντε νικητές που συμμετείχαν στα εν λόγω ταξίδια ως "βιωματικά έπαθλα" του διαγωνισμού, προέκυψαν μετά από κλήρωση μεταξύ των 243 που απάντησαν σωστά και στις τρεις ερωτήσεις του διαγωνισμού, από τους 537 που συμμετείχαν συνολικά.

    Συγκεκριμένα, οι νικητές που ταξίδεψαν με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού τύπου S-70B AEGEAN HAWK υπό την διακυβέρνηση του ιδίου του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοιάρχου κ. Ανδρέα Βέττου Π.Ν., ήταν η Βικτωρία Σαλαβού από το Πολύγωνο Αθηνών και ο Ιωάννης Νασιόπουλος, από το Τριάδι Θεσσαλονίκης & οι νικητές που ταξίδεψαν με το "περιώνυμο" τύπου 209 υποβρύχιο "ΝΗΡΕΥΣ", ήταν η Χριστίνα Γαϊτανίδη από το Κερατσίνι Πειραιώς, ο Χρήστος Αζάς από τα Φάρσαλα και ο Δημήτρης Μαστρογιάννης από τον Βύρωνα.

    Εν κατακλείδι, το εν λόγω δρώμενο που εκπόνησε το ΓΕΝ, όχι μόνο ήταν αντάξιο των προσδοκιών, αλλά, αύξησε το κύρος και την φήμη του Π.Ν., εδραιώνοντας παράλληλα την αγάπη και τη εκτίμηση του Έλληνα πολίτη για το συγκεκριμένο όπλο και τις Ε.Δ. της χώρας μας γενικότερα.

    "Ναυτική Εβδομάδα 2008" εναερίως

    Το "εναέριο ταξίδι" με Ελικόπτερο του Π.Ν. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Ιουλίου το απόγευμα άρχισε από το στρατιωτικό ελικοδρόμιο στο Κοτρώνι Μαραθώνα, υπό την συνοδεία του Αντιπλοίαρχος Α. ΒΕΤΤΟΥ Π.Ν..

    Η αφετηρία της ομάδας των νικητών και του εκπροσώπου του Τύπου που κάλυπτε το εν λόγω μοναδικό γεγονός ήταν το Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με προορισμό το ελικοδρόμιο Κοτρωνίου.

    Εν συνεχεία, αφού τα μέλη της ομάδας γνώρισαν το προσωπικό, τον Διοικητή Ελικοπτέρων Ναυτικού Πλοίαρχο Ν. Καστανιά Π.Ν. και τις εγκαταστάσεις της βάσης, επιβιβάσθηκαν στο ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού τύπου S-70B AEGEAN HAWK, υπό την διακυβέρνηση του ιδίου του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοιάρχου κ. Ανδρέα Βέττου Π.Ν. και μετά παρέλευσης 30λεπτης πτήσης, προσνηώθηκε στην αγκυροβολημένη στο φαληρικό όρμο Φρεγάτα του Π.Ν. "ΣΠΕΤΣΑΙ", όπου ξεναγήθηκαν στο πλοίο.

    Ακολούθως, επιβιβάσθηκαν ξανά στο ελικόπτερο από όπου μετά από 30λεπτη πτήση επαναπροσγειωθούν στο Ε/Δ Κοτρώνι, οπότε και ολοκληρώθηκε το μοναδικής εμπειρίας αυτό ταξίδι.

    "Ναυτική Εβδομάδα 2008" υποβρυχίως

    Το "υποβρύχιο ταξίδι" των νικητών και των εκπροσώπων του Τύπου που κάλυπταν το εν λόγω μοναδικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουλίου, άρχισε από τον Φαληρικό όρμο (ΦΛΟΙΣΒΟΣ) και συγκεκριμένα από το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του στόλου από τον Α. Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

    Μάλιστα, η αρχή ήταν πολύ εντυπωσιακή, αφού η επιβίβαση Στο "περιώνυμο" τύπου 209 υποβρύχιο "ΝΗΡΕΥΣ" έγινε με την χρήση ταχυπλόου καταμεσής του Φαληρικού όρμου!

    Εν συνεχεία, παρουσία του ιδίου του Διοικητού Υποβρυχίων Π. Δάβαρη Π.Ν., το Υ/Β απέπλευσε για την περιοχή του κόλπου Μεγάρων όπου και κατεδύθη, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες κάθε μέρος και λειτουργία του, στο πλαίσιο της διαδικασίας ενός τυπικού ταξιδίου του "ΝΗΡΕΥΣ", σε ιδιαίτερα επιμορφωτικό και πολύ φιλικό κλίμα, όπως αυτό είχε δημιουργηθεί από τον ικανότατο και εμβριθή κυβερνήτη του Πλωτάρχη Δ. Αλογάρη Π.Ν., αλλά και το φιλόξενο πλήρωμά του!

    Οι επισκέπτες, αποβιβάσθηκαν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατενθουσιασμένοι, αφού ενωρίτερα σε μία σεμνή τελετή έλαβαν εθιμοτυπικά δώρα και σειρά μοναδικών -εντός του υποβρυχίου παρασκευασμένων- εδεσμάτων.

    [11] Κοινωνία

    Από το φθινόπωρο

    Διακοπή δρομολογίων του Μετρό

    4/7/2008 15:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έξι μήνες θα διαρκέσει η διακοπή των δρομολογίων του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο και με τερματικό σταθμό την Εθνική Άμυνα. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και με την επανέναρξη των δρομολογίων το Μετρό θα κάνει στάση και στο Νομισματοκοπείο, όπου μάλιστα κατασκευάζεται και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκινγκ του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου.

    [12] Μ. Ανατολή

    Υπό το βάρος ενός νεκρού Ισραηλινού πιλότου

    Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    4/7/2008 14:31:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Την πληροφορία ότι ο ισραηλινός πιλότος Ρον Άραντ είναι νεκρός εδώ και δέκα χρόνια, δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", επικαλούμενη στοιχεία της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει το πτώμα του πιλότου, αν και είχε δεσμευθεί να παράσχει πληροφορίες για την τύχη του Άραντ, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων και σορών με το Ισραήλ. Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για την τύχη τεσσάρων ιρανών διπλωματών που εξαφανίστηκαν στο Λίβανο το 1982, με την πρεσβεία του Ιράν να κάνει λόγο για φυλάκισή τους από το Ισραήλ και το τελευταίο να θεωρεί ότι οι τέσσερις, δολοφονήθηκαν από χριστιανούς πολιτοφύλακες στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

    [13] Κόσμος

    Από ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες

    "Aνακύκλωση" τυροκομικών προϊόντων

    4/7/2008 14:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 19:24:06)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντεκα χιλιάδες τόνοι ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριού που προέρχονταν από ιταλικές άλλα και άλλες ευρωπαϊκές τυροκομικές εταιρείες "ανακυκλώθηκαν" επί δύο χρόνια για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια και πάλι σε νέα προϊόντα τυροκομίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica. Σαράντα περίπου μεγάλες εταιρείες, ιταλικές, αλλά και βρετανικές, γερμανικές και αυστριακές, προώθησαν τις ποσότητες του ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριο ε τέσσερις εταιρείες, τρεις από αυτές με έδρα την Ιταλία και μια τη Γερμανία, που ανήκουν σε σικελό επιχειρηματία. Τα χαλασμένα τυριά, ορισμένα από αυτά περιείχαν σκουλήκια, περιττώματα ποντικών ή κατάλοιπα πλαστικού ή μελάνη από τη συσκευασία τους - "ανακυκλώνονταν" μέσω της ανάμειξής του με "φρέσκα" προϊόντα τυροκομίας, αποτελώντας τη βάση για την μετέπειτα παρασκευή μοτσαρέλας, γκοργκοντζόλας και άλλων μαλακών τυριών τα οποία πωλούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

    Ορισμένες από τις τυροκομικές εταιρείες που ξεφορτώνονταν τα ληγμένα και τα αλλοιωμένα τυριά τους, ξαναγόραζαν την ανακυκλωμένη "πάστα" τυριού , σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι η έκθεση κατονομάζει την μάρκα τυριών Galbani , τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ιταλικών τυριών στον κόσμο.

    Συνολικά, 11.000 τόνοι τυριού "ανακυκλώθηκαν" τα δύο τελευταία χρόνια και οι τέσσερις εταιρείες "ανακύκλωσης" πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η πώληση των προϊόντων που παρασκευάσθηκαν με βάση την πάστα των αλλοιωμένων τυριών απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η έρευνα της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας διήρκεσε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις και εντοπίσθηκαν δέκα ακόμη άτομα που ενέχονται στην υπόθεση. "Η αλλοίωση και η παραποίηση των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων διατροφής τα κατέστησαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία", γράφει ο Φραντσέσκο Μεσίνα, δικαστής αρμόδιος για την υπόθεση.

    [14] Πολιτική

    Συνομιλίες με Κύπριους πολιτικούς

    Επίσκεψη Α. Τσίπρα στην Κύπρο

    4/7/2008 14:06:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: NET 105,8, AΠΕ

    Στην ανάγκη σταθερών βημάτων, κοινής αντίληψης στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, αλλά και στις ελπίδες για θετική κατάληξη στο θέμα του κυπριακού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής με συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Προηγήθηκαν (ξεχωριστά με τον καθένα) επαφές του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου και τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας: "Το κυπριακό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στα εθνικά θέματα, αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Εύχομαι να έχουν θετική κατάληξη οι προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού, γιατί είναι ίσως η πιο σημαντική, ίσως και η τελευταία ευκαιρία. Το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Υπήρξε από την απέναντι πλευρά εκτίμηση αλλαγής στάσης στο θέμα της μιας κυριαρχίας και μιας ιθαγένειας". Ουσιαστική χαρακτήρισαν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί.

    [15] Οικονομία

    Η ανατροπή των τιμών στην ατζέντα της G8

    Η G8 για το πετρέλαιο

    4/7/2008 13:53:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Οι τιμές ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και ανεύρεση τρόπων αντιστροφής της διαρκώς ανοδικής πορείας των τιμών του πετρελαίου, θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις των ηγετών των χωρών της G8 στην Ιαπωνία μεταξύ 7 και 9 Ιουλίου, αφού τα θέματα αυτά έχουν τεθεί υψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, κι έχουν σημειώσει αύξηση κατά 50% από τις αρχές του χρόνου, γεννώντας φόβους για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και για βραδύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

    Εχθές το αμερικανικό ελαφρό αργό σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 145,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου μπρεντ άγγιξε τα 146,69 δολάρια σημειώνοντας επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Ως παράγοντες για την εξέλιξη αυτή έχουν αναφερθεί η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και το αδύναμο δολάριο.

    Η καθημερινή ζήτηση για περίπου 86 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προσφορά. Παράλληλα, η αυξανόμενη ζήτηση από ανερχόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, δοκιμάζει τα όρια της προσφοράς.

    Για πολλά χρόνια, οι κυρώσεις και ακολούθως ο πόλεμος, αποδιοργάνωσαν την παραγωγή αργού πετρελαίου στο Ιράκ. Επιπλέον, οι κυρώσεις έχουν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν και η βία έχει οδηγήσει σε απώλεια προσφοράς από τη Νιγηρία.

    Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτεί "εθνικισμό στον τομέα των ενεργειακών πόρων".

    Ακόμη και με επαρκή προσφορά αργού πετρελαίου δεν καλύπτουν -ενδεχομένως- οι ποσότητες βενζίνης και ντίζελ την αγορά, λόγω έλλειψης παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα της διύλισης.

    Πολυεπίπεδος αντίκτυπος

    Σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος και σε πολλαπλά επίπεδα. Οδηγοί φορτηγών και αλιείς διαδήλωσαν σε ευρωπαϊκές πόλεις από το Λονδίνο μέχρι τη Βαρκελώνη. Πλειάδα ασιατικών χωρών περιόρισε τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση καυσίμων, κι αύξησε τις τιμές, εξοργίζοντας τους καταναλωτές.

    Αερομεταφορείς στις ΗΠΑ και την Αυστραλία κατήργησαν δρομολόγια και μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες αυτοκινήτων ανακοινώνουν μείωση των πωλήσεων.

    Η άνοδος πάνω από τα 4 δολάρια το γαλόνι της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια των ΗΠΑ, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των Μπάρακ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών πλήττει τις εταιρίες λιανικής πώλησης, καθώς οι πολίτες περιορίζονται στα ουσιώδη. Πλήγμα δέχεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    Οι προβλέψεις για το μέλλον κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί από 85,98 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο φέτος σε 87,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

    Παράλληλα, στη φετινή έκθεσή της "Μεσοπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Πετρελαίου", η IEA κάνει λόγο για εύθραυστη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης το 2013, με την παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να ανέρχεται το 2012 σε 95,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην πλέον πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Reuters, αναμένουν -στο προβλεπτό μέλλον- νέα άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι εκτιμήσεις τους σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις έκαναν λόγο για το ότι θα λάμβανε τέλος η ανοδική πορεία του αμερικανικού ελαφρού αργού το 2008 και ότι θα ετίθετο σε πτωτική τροχιά το 2009/2010.

    Αντιθέτως, η Goldman Sachs, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με την εντονότερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές, έχει προβεί στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

    Ποικίλες αντιδράσεις Προς το παρόν, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις και οι ηγέτες των κυβερνήσεων και οι υπεύθυνοι για χάραξη πολιτικής εμφανίζονται αδύναμοι να ελέγξουν τις τιμές, παρά τις πιέσεις που δέχονται.

    Τον Ιούνιο, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G8 δεσμεύθηκαν για μειώσεις της εγχώριας κατανάλωσης, μέσω ενεργειακής αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης "πράσινων" εναλλακτικών.

    Με προεξάρχουσα την Ιταλία, η G8 επιθυμεί την επιβολή νέων περιορισμών στους κερδοσκόπους, με στόχο τον έλεγχο των τιμών. Σχετική συζήτηση έγινε στο αμερικανικό Κογκρέσο και σχετική έκθεση θα δώσει στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αργότερα εντός του 2008.

    Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του πλανήτη αύξησε τον Ιούνιο την παραγωγή της σε περίπου 9,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από περίπου 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Μάιο, ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα την αυξήσει σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.

    Εξάλλου, ο ΟΠΕΚ δεν έχει προχωρήσει επισήμως σε αύξηση της παραγωγής του από τη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ δεν πρόκειται να συγκαλέσει σε έκτακτη συνάντηση πριν από την προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Η Κίνα, η Ινδία, κι άλλες ασιατικές χώρες προχώρησαν, σε αύξηση των εγχώριων τιμών καυσίμων, για να περιορίσουν την αύξηση του κόστους των επιδοτήσεων. Η εξέλιξη αυτή, δυνητικά συμβάλλει στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης στο μέλλον μετα-κυλίοντας μέρος της εκτίναξης των τιμών του αργού πετρελαίου.

    [16] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο "Θεόφιλος"

    4/7/2008 12:28:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες επισκευής και στεγανοποίησης του ρήγματος στο πλοίο "Θεόφιλος", σύμφωνα με το λιμενάρχη Χίου, και στη συνέχεια ο κλάδος ελέγχου εμπορικών πλοίων του ΥΕΝΑΝΠ καθώς και ελληνικός νηογνώμονας θα καθορίσουν τις προϋποθέσεις και θα επιτρέψουν στο πλοίο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

    Οι επιβάτες που είχαν εκδώσει εισιτήρια με το πλοίο "Θεόφιλος", ταξιδεύουν με το πλοίο "Λισσός" που εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο.

    Σήμερα αναμένεται εξάλλου, να αποφασιστεί αν τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο γκαράζ του πλοίου θα εκφορτωθούν στο λιμάνι της Χίου ή στον Πειραιά.

    Στο μεταξύ, χθες βλάβη εκδηλώθηκε στο οχηματαγωγό πλοίο "Ταξιάρχης" που ανήκει στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ. Το πλοίο επέστεψε κενό φορτίου και με τη μία μηχανή του εν λειτουργία για επισκευή στο λιμάνι του Πειραιά.

    [17] Κοινωνία

    Βελτιώνεται η υγεία των αστυνομικών

    4/7/2008 11:55:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η πορεία της υγείας των δύο σοβαρότερα τραυματισμένων αστυνομικών από χασισοκαλλιεργητή στις Μαλάδες Ηρακλείου. Ο Θοδωρής Γενιτσαρίδης που τραυματίστηκε στο κεφάλι από τα πυρά του χασισοκαλλιεργητή, έχει πλέον πλήρη επαφή με το περιβάλλον, επικοινωνεί με τους δικούς του ανθρώπους και αναμένεται να εξέλθει εντός των ημερών, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όσον αφορά το Γιώργο Πουλιανάκη, το φλεβικό μόσχευμα που τοποθετήθηκε ως αρτηριακή παράκαμψη στο πόδι λειτουργεί κανονικά, και υποβάλλεται σε κινησιοθεραπεία.

    [18] Κοινωνία

    "Μπλόκαραν" ακατάλληλες ζωοτροφές στο τελωνείο

    4/7/2008 11:44:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα τεράστιας ποσότητας ακατάλληλων ζωοτροφών προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας δεν επέτρεψαν την εισαγωγή στην χώρα μας από το Ε Τελωνείο Πειραιά 21 τόνων καρπών κράμβης (ζωοτροφή) προέλευσης Καναδά, η οποία κρίθηκε ως ακατάλληλη για διάθεση στην εγχώρια αγορά. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στους χώρους του Τελωνείου, οι ελεγκτές της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι το προϊόν που ήταν αποθηκευμένο σε ένα κοντέινερ έφερε έντονη δυσοσμία μούχλας, ενώ παρατηρήθηκαν σβολιάσματα και υγρασία στους σπόρους λόγω αυξημένης θερμοκρασίας. Το εμπόρευμα κρίθηκε ακατάλληλο για διάθεση στην εγχώρια αγορά σύμφωνα με το Π.Δ. 340/07, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την 1-1-2008 μέχρι σήμερα οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε συνολικά 798,9 τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Ποσότητα που συνιστά αριθμό ρεκόρ καθώς ξεπερνά τις απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα κάθε άλλης χρονιάς τουλάχιστον από το 2003, και αυτό αν και βρισκόμαστε στο μέσον ακόμα του έτους.

    [19] Μ. Ανατολή

    Διέκοψε η Χαμάς τις διαπραγματεύσεις για το Σαλίτ

    4/7/2008 13:09:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην παλαιστινιακή οργάνωση και το Ισραήλ με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο Ουσάμα Αλ-Μουζεΐνι, που θεωρείται ο υπεύθυνος της Χαμάς για την υπόθεση Σαλίτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η διακοπή αυτή αποφασίσθηκε "εξαιτίας του μη σεβασμού από το Ισραήλ των όρων της εκεχειρίας", η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 19 Ιουνίου στη Λωρίδα της Γάζας. "Η Χαμάς διέκοψε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τον εχθρό για τον Σαλίτ, εξαιτίας του μη σεβασμού από τον εχθρό των όρων της εκεχειρίας , και συγκεκριμένα του όρου σχετικά με άνοιγμα των συνοριακών σημείων ελέγχου και την παροχή άδειας για την είσοδο όλων των εμπορευμάτων", είπε ο Αλ Μουζεΐνι. Ο Γκιλάντ Σαλίτ απήχθη τον Ιούνιο 2006 στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας από τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του Γκιλάντ Σαλίτ.

    [20] Κόσμος

    Άνοδος 75% στις τιμές λόγω βιοκαυσίμων

    4/7/2008 12:55:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Άνοδο 75% των τιμών των τροφίμων, από το 2002, προκάλεσε η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν". Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η έκθεση αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για να μη δυσχεράνει τη θέση του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση μόλις 3% των τιμών των τροφίμων. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπιστώνεται άνοδο 140% ενός "καλαθιού" τιμών τροφίμων, μεταξύ 2002 και Φεβρουαρίου του 2008. Η έκθεση καταλήγει ότι "η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό 15% μόνον στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ανέρχεται σε ποσοστό 75%". Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν συμφωνούν με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με την οποία σημαντικός παράγοντας της ανόδου των τιμών των τροφίμων είναι η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και την Ινδία.

    "Η ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών και δεν ήταν σημαντικός παράγοντας στην άνοδο των τιμών", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    Παράλληλα, και οι περίοδοι ξηρασίας στην Αυστραλία δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με την έκθεση. Τον πλέον σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές είχε η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    "Χωρίς την αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων, δεν θα είχαν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό τα παγκόσμια αποθέματα σίτου και καλαμποκιού και η άνοδος των τιμών λόγω άλλων παραγόντων θα ήταν πιο περιορισμένη", τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν ότι η μεγάλη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά τροφίμων καθώς μέρος των σιτηρών κατευθύνθηκε προς τα βιοκαύσιμα αντί στα τρόφιμα και πυροδότησε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά σιτηρών.

    [21] Κόσμος

    Άγριο έγκλημα στο Λονδίνο

    4/7/2008 12:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Γάλλοι φοιτητές, 23 χρόνων και οι δύο, βρέθηκαν δολοφονημένοι με σχεδόν 250 μαχαιριές στα σώματά τους και απανθρακωμένοι. Η δολοφονία έγινε σε προάστιο του Λονδίνου το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που όλοι οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν τον τελικό του Euro. Το κίνητρο της δολοφονίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό , ωστόσο τα θύματα δεν είχαν ποτέ μπλεξίματα με την αστυνομία ούτε στη Γαλλία ούτε στη Βρετανία και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο δολοφόνος να σκότωσε λάθος ανθρώπους.

    [22] Κόσμος

    Βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν

    4/7/2008 12:22:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένα οκτάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε και άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα, σε έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε μοτοσικλέτα στην Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Μεταξύ των τραυματιών είναι τέσσερις αστυνομικοί, πρόσθεσε ο Χαλίντ Μασούντ, αξιωματικός της αστυνομίας. Το άτυχο κοριτσάκι, το οποίο ζητιάνευε, καθόταν δίπλα στη μοτοσικλέτα και ζητιάνευε την ώρα που εξερράγη η βόμβα, σε πολυσύχναστη διασταύρωση της πόλης, με πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν. Υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή.

    Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν σκορπισμένα κομμάτια της μοτοσικλέτας στην οποία είχε τοποθετηθεί η βόμβα και σπασμένα τζάμια.

    Στο Μπαλουτσιστάν έχει αναπτυχθεί αυτονομιστικό κίνημα, με τους αντάρτες να διεκδικούν περισσότερη αυτονομία και κατανομή των εσόδων της επαρχίας που είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

    Η επαρχία αυτή, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, είναι επίσης μια από τις περιοχές του Πακιστάν όπου πολλοί Ταλιμπάν έχουν καταφύγει μετά την εκδίωξή τους από την Καμπούλ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, στα τέλη του 2001.

    [23] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για κυβέρνηση στα Σκόπια

    4/7/2008 12:07:00

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμα αυτής. Έπειτα από αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση.

    Ο συνασπισμός, του οποίου στις εκλογές αυτές είχε ηγηθεί το VMRO-DPMNE, διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή από τις 120 έδρες που αριθμεί συνολικά το σώμα και ως εκ τούτου ο κ. Γκρούεφσκι δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι επιδιώκει τη συμμετοχή ενός αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση- μεταξύ άλλων- και για λόγους διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

    Το αλβανικό κόμμα DUI ( Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη ) του Αλί Αχμέτι έχει εκλέξει 18 έδρες, ενώ ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του κ. Γκρούεφσκι, το DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) του Μέντουχ Θάτσι διαθέτει 11 έδρες.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίβιτσα Μπότεφσκι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, εντός των ημερών θα έχει ακόμη ένα γύρο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    [24] Κόσμος

    Γενική επιστράτευση κήρυξε η Ν.Οσετία

    4/7/2008 11:50:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι αρχές της Νότιας Οσετίας κήρυξαν σήμερα "γενική επιστράτευση" των ενόπλων δυνάμεών τους μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της αποσχισθείσας αυτής περιοχής από τον γεωργιανό στρατό, κατά τους οποίους τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν. "Κηρύχθηκε γενική επιστράτευση", δήλωσε η Ιρίνα Γκαγκλόγεβα, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής. "Αν επαναληφθούν οι βομβαρδισμοί, η Νότια Οσετία θα απαντήσει με βαρέα όπλα", προειδοποίησε. Οι γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον της Νότιας Οσετίας από τρία σημεία κάνοντας χρήση ολμοβόλων, χειροβομβίδων και ελαφρών όπλων, σύμφωνα με την ίδια πηγή και με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, μεταξύ τους ένας πολύ σοβαρά. Η Νότια Οσετία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στην κίνησή της αυτή υποστηρίχτηκε από τη Ρωσία, όπως και συνέβη και στην περίπτωση της Αμπχαζίας, άλλης περιοχής της Γεωργίας που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.

    [25] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Προβόπουλου

    4/7/2008 12:28:00

    Την πρώτη τους συνάντηση είχαν το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. Οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Προβόπουλος θα έχουν μια τακτική συνάντηση κάθε μήνα, όπου θα συζητούν τα θέματα που απασχολούν την οικονομία ενώ σήμερα δεν έγινε καμία δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 July 2008 - 16:50:27 UTC