Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] No Borders (Just N.E.W.S.*)
  • [02] Μοιραία επίθεση εναντίον Ιρακινού
  • [03] Σύλληψη για το φόνο των φοιτητών
  • [04] Αρχαιότητα και Μοντερνισμός
  • [05] Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαίναλο
  • [06] Ισχυρός σεισμός στη ρωσική Άπω Ανατολή

    [01] Πολιτισμός

    Στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

    No Borders (Just N.E.W.S.*)

    5/7/2008 11:28:00

    H κοινή γλώσσα της τέχνης "συναντιέται" μέσα από τα έργα 29 αποφοίτων από 22 Ευρωπαϊκές Σχολές Καλών Τεχνών στην έκθεση "No Borders (Just N.E.W.S.*)" που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών "La Centrale Εlectrique". Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

    Σκοπός της έκθεσης "No Borders (Just N.E.W.S.*)" [σε ελεύθερη απόδοση "Όχι σύνορα, (Μόνο ειδήσεις)", ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Βορράς, Ανατολή, Δύση, Νότος στα αγγλικά (North, East, West, South)], είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δυναμική τους, με τρόπο που να αναδεικνύει τόσο τις κοινές ρίζες τους, όσο και την πολυμορφία της έκφρασής τους.

    Η έκθεση -η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στις Βρυξέλλες- διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) που εδρεύει στο Παρίσι, με τη συνδρομή και την υποστήριξη των τμημάτων της AICA στην Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

    Καθένας από τους παραπάνω φορείς διοργάνωσε στην περιοχή του ένα διεθνές σεμινάριο, το οποίο ολοκληρώθηκε με την εξέταση των φακέλων υποψηφιότητας των καλλιτεχνών. Η τελική επιλογή των έργων που εκτίθενται πραγματοποιήθηκε μεταξύ 170 περίπου υποψήφιων έργων νέων καλλιτεχνών που προτάθηκαν από συνολικά 40 σχολές καλών τεχνών. Οι τελικοί συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν σε κατάλογο υποψηφίων και επιλέχθηκαν κατόπιν συνέντευξης.

    [02] Κοινωνία

    Μοιραία επίθεση εναντίον Ιρακινού

    5/7/2008 11:17:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τριαντάχρονος Ιρακινός άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 σήμερα το πρωί στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νικαίας, εξαιτίας σοβαρού τραύματος στο στήθος, το οποίο του κατάφεραν άγνωστοι -μέχρι στιγμής- δράστες με κατσαβίδι.

    Ο Ιρακινός είχε εντοπιστεί τραυματισμένος, στις 6:30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Κένεντι και Παρνασσού, στο Περιστέρι.

    [03] Κόσμος

    Σύλληψη για το φόνο των φοιτητών

    5/7/2008 11:13:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία δυο Γάλλων φοιτητών, του Λοράν Μπονομό και του Γκαμπριέλ Φερέ, που σημειώθηκε την Κυριακή στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για έναν άνδρα 21 ετών, ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα και κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του νοτιοανατολικού Λονδίνου.

    Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη μετά τη δολοφονία των δυο φοιτητών, 23 ετών και οι δυο, οι οποίοι υπέκυψαν ύστερα από πολλαπλά και εκτεταμένα τραύματα με μαχαίρι, στο κεφάλι, το λαιμό, τον θώρακα και την πλάτη, στο διαμέρισμα που διέμεναν στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στο οποίο στη συνέχεια ο δράστης ή οι δράστες έβαλαν φωτιά.

    Η αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση σε οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία κυρίως όσον αφορά ένα λευκό άνδρα, ο οποίος εθεάθη να βγαίνει από το διαμέρισμα των θυμάτων το βράδυ της Κυριακής.

    [04] Πολιτισμός

    Έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βιέννης

    Αρχαιότητα και Μοντερνισμός

    5/7/2008 11:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρουσία του Αυστριακού ομολόγου του, ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε στο ξακουστό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Βιέννη, την έκθεση "Αρχαιότητα και Μοντερνισμός, Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", που περιλαμβάνει 53 έργα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών- ζωγράφων και γλυπτών.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, και παρουσιάζεται με την ευκαιρία της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία που ολοκληρώνεται το απόγευμα με τη σημερινή επίσκεψή του στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, συνοδευόμενος από τον κ. Φίσερ και την ελληνική αντιπροσωπεία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία, με την οποία ανταποδίδει εκείνη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα το Μάιο του 2007, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαίη, τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών - είχε σειρά συναντήσεων με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Μεταξύ άλλων - και πέραν των συνομιλιών με τον κ.Φίσερ - είχε συνομιλίες με τον καγκελάριο Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, τον αντικαγκελάριο Βίλχελμ Μόλτερερ, την πρόεδρο της Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ και το δήμαρχο Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

    Συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της ελληνικής Ομογένειας στην Αυστρία, συμμετείχε στο Ελληνοαυστριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, και επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στην οποία στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό.

    Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης Ελλήνων Καλλιτεχνών, τους προέδρους Ελλάδας και Αυστρίας και τις συνοδείες τους, καθώς και εκατοντάδες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στην Αυστρία, υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης Βίλφριντ Ζάιπελ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Παναγιώτης Ζωγράφος.

    Για την έκθεση μίλησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα η οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός τη δυνατότητα να προβληθεί η ελληνική Τέχνη στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, σε ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία του κόσμου, και να δοθεί με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα στις πολλές χιλιάδες των επισκεπτών του να θαυμάσουν τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Τα έργα της εκθεσης προέρχονται από τους Παρθένη, Γκίκα, Εγγονόπουλο, Μόραλη, Νικολάου, Βασιλείου, Καπράλο, Φασιανό, Μυταρά, Σόρογκα, Δρούγκα, Λαζόγκα, Χριστάκη, μέχρι τους νεότερους Μανουσάκη, Μποκόρο, Παπαδημητρίου κ.α., ενώ η επιλογή τους προσδιορίστηκε από τον διάλογό τους με την Αρχαιότητα

    Η έκθεση οργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το χειμώνα του 1999-2000 με την ευκαιρία των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Ωνάση στον Ολυμπιακό Πύργο της Νέας Υόρκης, ενώ η ίδια έκθεση εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2007 το Πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στο Πεκίνο, όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία πάντοτε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

    [05] Κοινωνία

    Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαίναλο

    5/7/2008 10:59:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε κατάσταση ύφεσης βρίσκεται η φωτιά στο Μαίναλο της Αρκαδίας. Στην περιοχή παραμένουν σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που από χθες δίνουν τη μάχη για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 1000 στρέμματα δάσους.

    [06] Κόσμος

    Δεν αναφέρθηκαν θύματα

    Ισχυρός σεισμός στη ρωσική Άπω Ανατολή

    5/7/2008 10:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Οχοτσκική Θάλασσα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο.

    Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε εστιακό βάθος 605 χλμ και σημειώθηκε στις 05.12 ώρα Ελλάδος, εντοπίζεται σε απόσταση 384 χλμ από την πόλη Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι στην χερσόνησο της Καμτσάκα, τονίζει το Παρατηρητήριο.

    Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι τη σεισμική δόνηση, τόνισε όμως πως δεν προκάλεσε θύματα, ούτε υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση παλιρροϊκού κύματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 July 2008 - 8:49:50 UTC