Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρης κάλυψη
  • [02] Συναγερμός για τον καύσωνα
  • [03] Βιοκαύσιμα, ο μεγάλος ένοχος
  • [04] "Αποκεφάλισε" τον Χίτλερ
  • [05] Βίντεο από την απελευθέρωση της Μπετανκούρ
  • [06] Full Cover
  • [07] Όχι ΣΥΝ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ
  • [08] Στις Πρέσπες η Α. Παπαρήγα
  • [09] Σε επιφυλακή για το φονικό τσιμπούρι
  • [10] Ένας "Ορέστης" από τα Σκόπια
  • [11] Μάχη με τις φλόγες
  • [12] Rodokanakis Rediscovered. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο
  • [13] Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση
  • [14] Άμαχοι θύματα αμερικανικών βομβαρδισμών
  • [15] Πλημμύρες σαρώνουν την Κεντρική Αμερική
  • [16] ΠΓΔΜ: Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης
  • [17] Ν. Κορέα: Κινητοποιήσεις κατά αμερικανικού βοδινού

    [01] Πολιτική

    Στην υπόθεση Siemens

    Πλήρης κάλυψη

    5/7/2008 12:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 18:13:51)

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Πλήρη κάλυψη παρείχε η κυβέρνηση στον Μιχάλη Λιάπη, χαρακτηρίζοντας το θέμα λήξαν, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ίδιο των παραστατικών του ταξιδιού του στην Γερμανία. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του ή ανασχηματισμού. Ο κ. Λιάπης είναι έκθετος αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι είναι όμηρος συμφερόντων ενώ ζήτησε να στραφεί η πολιτεία νομικά κατά της Siemens, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ενημερώσει πού πήγε το ένα εκατομμύριο μάρκα που εισέρρευσαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ποια συμφωνία επισφράγισαν ή ποια προκαταβολή εξυπηρέτησαν, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ, ανταπαντώντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κυβέρνηση συγκάλυψης που διακατέχεται από αμηχανία και εκνευρισμό. Συνένοχα χαρακτήρισε τα δύο μεγάλα κόμματα το ΚΚΕ και τα κατηγόρησε για αποπροσανατολισμό του λαού από τα τεράστια καθημερινά προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν μαθαίνουμε λέξη για το μαύρο πολιτικό χρήμα που αποδεδειγμένα έχει φτάσει στην χώρα, υπογράμμισε ο ΣΥΝ. Παρέμβαση στην αντιπαράθεση στο ζήτημα της διαφθοράς έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε εκπροσώπους της ομογένειας στη Βιέννη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, συνοδευόμενος και από τον Μιχάλη Λιάπη. Αναφορά στο σκάνδαλο Siemens έκανε χθες το βράδυ και ο Κώστας Σημίτης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Αντιπαράθεσης συνέχεια

    "Εισέπραξα πολλούς επαίνους για εσάς (είπε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στους απόδημους), για την προσφορά σας στην κοινωνία, για την υποδειγματική ζωή σας και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπα ότι, μπορεί να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, θα επαναλάβω όμως εκείνο που παλιά λεγόταν: "Έξω πάμε καλά". Αυτή ήταν η δήλωσε του Κάρολου Παπούλια, που ερμηνεύτηκε ως έμμεση παρέμβαση στις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, που πυροδοτούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

    Υπάρχει πρόβλημα ουσίας που αφορά την διαφάνεια και την χρηματοδότηση των κομμάτων και της πολιτικής, δηλώνει σε συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι από την έρευνα που έκανε ο κ. Ζαγορίτης δεν προέκυψε να έχουν δοθεί λεφτά στο κόμμα από τη Siemens και προσθέτει πως "ό,τι γίνεται στο φως της δημοσιότητας έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι ύποπτο από αυτά τα οποία γίνονται κρυφά".

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει πειστικές τις εξηγήσεις Λιάπη, καταδικάζει την ενοχοποίηση των κοινωνικών σχέσεων και παραδέχεται ότι βρέθηκε στο στόχαστρο και η ίδια λόγω της κοινωνικής της σχέσης με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Για την ανάμειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση Siemens αναφέρει ότι όλοι μας έστω κι αν είμαστε σύννομοι και καθαροί, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.

    Στο θέμα της Siemens, όλα περιστρέφονται γύρω από τα πρόσωπα, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση για τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, σημείωσε ο Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του στον Πύργο, ενώ άφησε αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αν και απέρριψε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος ή διάσπασης του κινήματος.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι "μέσα στο 70,8% των Ελλήνων που πιστεύουν ότι το σκάνδαλο Siemens θα κουκουλωθεί, είμαι και εγώ".

    Υπαίτιοι για την διαφθορά είναι οι πολιτικοί, όχι οι επιχειρηματίες, δήλωσε σε συνέντευξή της στην "Ημερησία", η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη η οποία θεωρεί ως βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς την επαναπροσέγγιση της χρηματοδότησης των κομμάτων.

    Σε δηλώσεις της από τις Πρέσπες, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση για το ΔΣΕ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι: "Τα κόμματα εξουσίας έχουν κάθε συμφέρον να μην πάει βαθιά το πράγμα γιατί τότε θα φανεί τι σημαίνει καπιταλισμός. Τι σημαίνει μονοπώλια και τι συνύφανση κράτους -μονοπωλίων. Τους συμφέρει απλώς να διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ηθικούς και ανήθικους για να φύγει από τη μέση η πολιτική ουσία. Επειδή κάθε κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει υπουργούς που παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα, το να παραιτηθεί ο ένας υπουργός τι θα αλλάξει; Θα έρθει ο άλλος. Αν ήμουν στη θέση του θα είχα παραιτηθεί. Κανονικά πρέπει ο λαός να παραιτήσει αυτή την κυβέρνηση και κάθε άλλη που έχει αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η λύση".

    Αιχμές σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης Siemens καθώς και έντονη κριτική στον δικομματισμό άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα κεντρικό πολιτικό παιχνίδι που παίζει με τις παραγραφές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ακόμη επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί Εξεταστική Επιτροπή, ενώ για τη Δικαιοσύνη είπε ότι αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, όπως δεν προέκυψαν για τις υποκλοπές, για τα δομημένα ομόλογα και το χρηματιστήριο. Ο δικομματισμός, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, δεν μπορεί πλέον να τα βγάλει πέρα με την κρίση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, ενώ απέρριψε την πρόταση συνεργασίας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    "Όσο πιο γρήγορα φύγει η ΝΔ τόσο καλύτερα", δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ημερησία", εκτιμώντας πως το σημερινό σύστημα μετράει μέρες. Ο κ. Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε δυνάμεις του κινήματος που δεν έχουν εκφυλιστεί από τα προνόμια της εξουσίας, να βρουν τη θέση τους ως σοσιαλιστική συνιστώσα στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Κοινωνία

    Από τον κρατικό μηχανισμό

    Συναγερμός για τον καύσωνα

    5/7/2008 16:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 19:19:46)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η ΔΕΗ (λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης ρεύματος από τη λειτουργία των κλιματιστικών, που μπορεί να βάλλει σε δοκιμασία το δίκτυο), εν όψει του κύματος καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα και εκτιμάται ότι την Τετάρτη θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η κατανάλωση ρεύματος εκτιμάται ότι τη Δευτέρα θα φτάσει τα 10.000 ΜW, την Τρίτη 10.500 ΜW και την Τετάρτη θα αγγίξει τα 10.900 ΜW. Πέρυσι το καλοκαίρι το ρεκόρ κατανάλωσης ήταν 10.600 ΜW. Ορατό είναι το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να προχωρήσει σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ. Πάντως έχει υπάρξει συμφωνία της ΔΕΗ με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα. Το ΕΚΑΒ προειδοποιεί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι και παιδιά) ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης να φορούν άνετα ρούχα και να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά.

    Πρόγνωση για την Κυριακή 06-07-2008

    γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια.

    Μακεδονία, Θράκη καιρός: στα βορειανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικές νεφώσεις όποτε είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές η καταιγίδες. γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι στα ορεινά. άνεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 -5 μποφόρ. αργότερα θα εξασθενήσουν. θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    δυτική Ελλάδα καιρός: γενικά αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στην ήπειρο. άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 και στα ανατολικά αργότερα 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη καιρός: αίθριος. άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 και αργότερα στα ανατολικά 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 24 έως 32 βαθμούς Κέλσιου. στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα καιρός: αίθριος. τοπικές νεφώσεις το πρωί στα βορειοανατολικά. άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: αρχικά ασθενείς και αργότερα βόρειοι 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη καιρός: γενικά αίθριος. λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. άνεμοι: αρχικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ με εξασθένηση αργότερα. θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    τοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας

    για την Κυριακή 06-07-2008 καιρός: γενικά αίθριος. άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: από 21 έως 36 βαθμούς Κελσιου.

    Πρόγνωση τεσσάρων ημερών

    Δευτέρα 07-07-2008 καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. άνεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 και στο νοτιοανατολικό αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. θερμοκρασία: μικρή άνοδος στα δυτικά.

    Τρίτη 08-07-2008 καιρός: αίθριος και πολύ ζεστός. άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο. Η μέγιστη θα κυμανθεί : στα βόρεια, τη Θεσσαλία, την ανατολική στέρεα, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από 38 μέχρι 40 βαθμούς, στα δυτικά από 39 μέχρι 41 και στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

    Τετάρτη 09-07-2008 καιρός: γενικά αίθριος και, κυρίως στην ανατολική και τη νότια χώρα, πολύ ζεστός. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα βορειοανατολικά. άνεμοι: στα δυτικά βορειοδυτικοί 5 και αργότερα 6 μποφόρ. στα ανατολικά αρχικά ασθενείς και στο νοτιοανατολικό αιγαίο βορειοδυτικοί 4 με 5. μετά το μεσημέρι στο κεντρικό και βόρειο αιγαίο θα γίνουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. θερμοκρασία: η μέγιστη θα κυμανθεί : στα βόρεια και τα δυτικά από 37 μέχρι 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία, την ανατολική στέρεα, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από 39 μέχρι 41 βαθμούς, και στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 37 μέχρι 39 βαθμούς Κέλσιου. από το απόγευμα πτώση στα δυτικά και βόρεια.

    Πέμπτη 10-07-2008 καιρός: γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες στα ορεινά. άνεμοι: στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 5 στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. θερμοκρασία: σε πτώση σε όλη τη χώρα. η μέγιστη θα φτάσει στα δυτικά τοπικά στους 38 βαθμούς.

    [03] Οικονομία

    Βιοκαύσιμα, ο μεγάλος ένοχος

    5/7/2008 15:29:00

    Άνοδο 75% των τιμών των τροφίμων, από το 2002, προκάλεσε η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα"Guardian". Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εν λόγω έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα για να μη δυσχεράνει τη θέση του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση μόλις 3% των τιμών των τροφίμων. Συνολικά, το λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 140% μέσα σε μια εξαετία. Η έκθεση αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο της G8 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία μεταξύ 7 και 9 Ιουλίου, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, θα ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

    Σημαντικά συμπεράσματα

    Σύμφωνα με την έκθεση "η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό 15% στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ανέρχεται σε ποσοστό 75%".

    Η ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών και δεν ήταν σημαντικός παράγοντας στην άνοδο των τιμών", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    Παράλληλα, και οι περίοδοι ξηρασίας στην Αυστραλία δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με την έκθεση. Τον πλέον σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές είχε η αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    "Χωρίς την αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων, δεν θα είχαν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό τα παγκόσμια αποθέματα σίτου και καλαμποκιού και η άνοδος των τιμών λόγω άλλων παραγόντων θα ήταν πιο περιορισμένη", τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Οι συντάκτες της έκθεσης προσθέτουν ότι η μεγάλη ανάπτυξη των βιοκαυσίμων δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά τροφίμων καθώς μέρος των σιτηρών κατευθύνθηκε προς τα βιοκαύσιμα αντί στα τρόφιμα και πυροδότησε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά σιτηρών.

    Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν συμφωνούν με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με την οποία σημαντικός παράγοντας της ανόδου των τιμών των τροφίμων είναι η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και την Ινδία.

    Ταυτόχρονα πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προκρίνει την παραγωγή βιοκαυσίμων για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου και την εξάρτησή από το πετρέλαιο.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, τονίζει ότι στη σύνοδο της G8, την προσεχή εβδομάδα στο Τογιάκο της βόρειας Ιαπωνίας, θα υιοθετηθεί μια μεγάλη σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης.

    Σύμφωνα με την Μέρκελ, τα μέτρα αυτά προβλέπουν την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και την αύξηση μακροπρόθεσμα της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.

    Με βάση δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Γιομιούρι Σιμπούν, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι χώρες της G8 θα συγκροτήσουν στη διάρκεια της συνόδου στο Τογιάκο, ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει κυρίως την πιθανότητα άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, που εμποδίζουν τις πιο φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στα πλεονάσματα τροφίμων των πλουσίων χωρών.

    [04] Κόσμος

    Αγανακτισμένος Γερμανός που συνελήφθη

    "Αποκεφάλισε" τον Χίτλερ

    5/7/2008 16:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 18:41:50)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Με "συνοπτικές διαδικασίες" έδωσε την, κατά τη δικιά του άποψη, λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την έκθεση κέρινου ομοιώματος του Χίτλερ στο μουσείου "Μαντάμ Τισό", στο Βερολίνο, 41χρονος άνδρας. Η δημιουργία και έκθεση του ομοιώματος προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, με κύριο επιχείρημα ότι είναι ανεπίτρεπτο το να εκτίθεται ομοίωμα ενός δικτάτορα, ο οποίος ξεκίνησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διέταξε την εξόντωση των εβραίων στην Ευρώπη, δίπλα σε ομοιώματα διασημοτήτων, τραγουδιστών, αθλητών αλλά και πολιτικών. Ο 41χρονος συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία του Βερολίνου. Για την κατασκευή του ακέφαλου πια κέρινου ομοιώματος, εργάστηκαν 25 τεχνίτες για τέσσερις μήνες, προσπαθώντας να μοιάζει το ομοίωμα με αυτό που βρίσκεται στο αντίστοιχο μουσείο του Λονδίνου.

    [05] Κόσμος

    "100% επιχείρηση του κολομβιανού στρατού"

    Βίντεο από την απελευθέρωση της Μπετανκούρ

    5/7/2008 14:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 15:16:06)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, NET, NET 105.8

    Βίντεο από την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ίνγκριντ Μπετανκούρτ και των άλλων 15 ομήρων, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, απορρίπτοντας ως ανακριβείς τις πληροφορίες του ελβετικού ραδιοσταθμού Radio Suisse Romande, τα περί καταβολής λύτρων 20 ύψους εκατομμυρίων δολαρίων και "σκηνοθετημένης" διάσωσης, κάνοντας λόγο για "100% επιχείρηση του κολομβιανού στρατού". Χθες το βράδυ, χιλιάδες Γάλλοι επεφύλαξαν υποδοχή ηρωίδας στη Γαλλοκολομβιανή πολιτικό.

    "Ξεγέλασαν τους αντάρτες της FARC"

    Το σύντομο βίντεο παρουσιάζει μία σκηνή στην οποία οι όμηροι ανεβαίνουν σε ένα ελικόπτερο με τα χέρια δεμένα και συνοδευόμενοι από τους δύο φρουρούς των FARC, στη συνέχεια μία άλλη στην οποία οι πράκτορες του κομάντο ανακοινώνουν πως είναι μέλη του στρατού, προς μεγάλη χαρά των κρατουμένων. "Είστε ελεύθεροι, όλα έχουν τελειώσει", φωνάζει ένας κομάντο, απευθυνόμενος στους ομήρους που ξεσπούν σε εκδηλώσεις χαράς.

    Ο υπουργός Αμύνης Μανουέλ Σάντος εξήγησε στους δημοσιογράφους πως οι στρατιώτες υποδύθηκαν τα μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προσφέρθηκαν να φροντίσουν για τη μεταφορά των ομήρων από το ένα στρατόπεδο των FARC σε άλλο στρατόπεδο της οργάνωσης.

    Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, οι άνδρες της επίλεκτης ομάδας μελέτησαν εικόνες και ταινίες από απελευθερώσεις ομήρων, προκειμένου να διαπιστώσουν μέχρι τίνος σημείου θα έπρεπε να παραπλανήσουν τους αντάρτες, ώστε να συναινέσουν στα σχέδιά τους, ενώ πήραν και μαθήματα υποκριτικής, ώστε να είναι πειστικοί στους ρόλους τους .

    Ο αρχηγός της ειδικής ομάδας προσποιήθηκε πως ήταν Ιταλός, μέλος μίας ανύπαρκτης ανθρωπιστικής ομάδας, η οποία θ αναλάμβανε να μεταφέρει μ ελικόπτερο τους ομήρους σε συνάντηση μ αρχηγικό στέλεχος των ανταρτών. Ένας άλλος υποκρινόταν τον Άραβα, ενώ ένας τρίτος στρατιώτης παρουσιάσθηκε ως Αυστραλός, ώστε να διατηρήσουν την πολυεθνική εικόνα που παρουσιάζουν συνήθως οι ομάδες αρωγής. Άλλοι υποδύθηκαν τους ψευδο-δημοσιογράφους και εικονολήπτες προκειμένου να μαγνητοσοπήσουν την επιχείρηση. Επίσης χρησιμοποίησαν ελικόπτερα βαμμένα σε λευκό και κόκκινο χρώμα όπως αυτά που χρησιμοποιούν συνήθως οι ομάδες αρωγής.

    Στις εικόνες από την επιχείρηση φαίνονται να επιβιβάζονται οι όμηροι, σκυθρωποί και με δεμένα τα χέρια. Η ιδέα να δέσουν τους ομήρους ήταν των στρατιωτών για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανταρτών. Μάλιστα ένας από τους Αμερικανούς ομήρους, ο Κιθ Στάνσελ, στρέφεται οργισμένος προς την κάμερα για να διαμαρτυρηθεί που τον δέσανε, χωρίς να γνωρίζει πως μόλις λίγα λεπτά τον χωρίζουν από την ελευθερία. Μόλις απογειώθηκαν, οι αντάρτες εξουδετερώθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ οι όμηροι ενημερώθηκαν πως είναι ελεύθεροι.

    Ο υπουργός Άμυνας διέψευσε κάθε πληροφορίας για ξένη συμμετοχή στην επιχείρηση, αν και αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί προηγουμένως και είχαν δανείσει κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

    Η απελευθέρωση της Μπετανκούρ μετά από αναίμακτη επιχείρηση του κολομβιανού στρατού, θεωρείται ως θρίαμβος για τον πρόεδρο της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στη νότια Αμερική. Επιπλέον δημιουργεί την εντύπωση ότι η ανταρτική οργάνωση βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς έχασε το ισχυρότερο διαπραγματευτικό "χαρτί" που είχε, δηλαδή την όμηρο Ινγκρίντ Μπετανκούρ.

    "Χρωστώ τα πάντα στη Γαλλία" δηλώνει η Μπετανκούρ

    Όλη η Γαλλία χαίρεται" ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υποδεχόμενος την Γαλλοκολομβιανή πρώην όμηρο Ίνγκριντ Μπετανκούρ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.

    "Αγαπητή Ίνγκριντ, το περιμέναμε αυτό εδώ και καιρό. Ίνγκριντ Μπετανκούρ, καλωσήρθατε, η Γαλλία σας αγαπά", είπε ο Σαρκοζί καλωσορίζοντας την πολιτικό που έμεινε επί σχεδόν εξίμισι χρόνια όμηρος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

    Παίρνοντας με τη σειρά της το λόγο, με τη φωνή πνιγμένη από τη συγκίνηση, η Μπετανκούρ δήλωσε ότι είναι "ευτυχισμένη" που αναπνέει τον αέρα της Γαλλίας. "Χρωστώ τα πάντα στη Γαλλία. Έκλαψα πολύ από θλίψη και αγανάκτηση. Σήμερα κλαίω από χαρά", πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενη από τους παραβρισκόμενους στο αεροδρόμιο

    Έξω από το Δημαρχείο των Παρισίων, όπου χιλιάδες Γάλλοι υποδέχτηκαν τη Γαλλοκολομβιανή πολιτικό είχε τοποθετηθεί η επιγραφή "ελεύθερη" κάτω από τη φωτογραφία της ως ομήρου.

    Η ίδια μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση έγραψε τον επίλογο των 6,5 χρόνων αιχμαλωσίας της, κατεβάζοντας την αφίσα με την αγνώριστη φυσιογνωμία της.

    Την Μπετανκούρ συνόδευαν μέλη της οικογένειας της, ανάμεσα τους και τα δυο παιδιά της Μελανί και Λορέντζο, καθώς και ο ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ.

    [06] On Siemens Case

    Full Cover

    05 Ιουλ 2008 12:41:0 (Last updated: 05 Ιουλ 2008 14:30:5)

    Sources: NET, NET 105.8

    The government has fully covered Culture Minister Michalis Liapis, describing his case closed, after the minister publicized the receipts for his trip to Germany. In parallel, he ruled out the ministers resignation or the eventuality of a government reshuffle. From his side, PASOK (Panhellenic Socialist Movement) leader George Papandreou accused the government of being a hostage of big interests, demanding the state to turn against Siemens and ask for compensations. In reply, government spokesman Theodoros Roussopoulos said that the Mr Papandreou should inform us about the one million euros that ended into PASOKs coffers. Answering back, PASOK accused the government of covering the case, adding that it is in a state of embarrassment and nervousness. Meanwhile, KKE (Communist Party of Greece) described the ND and PASOK parties responsible for the Siemens case, adding that they are distracting the peoples attention from everyday problems. SYN (Coalition of the Left) held the government responsible for not letting the people learn about the secret money that had been channeled to Greece. In parallel, the President of the Hellenic Republic Karolos Papoulias, who is on an official visit to Austria, referred to corruption during his address to expatriate Hellenes. Finally, former Prime Minister and PASOK leader Costas Simitis also referred to the Siemens case yesterday evening.

    Wrangling Goes on

    At the same time, President of the Hellenic Republic Karolos Papoulias, who is on an official visit to Vienna commented on the developments in Greece, saying, "We [the Greeks] do well abroad." "We may have domestic problems, yet I will repeat what was said in the past, We do well abroad," said Papoulias, expressing his joy for the hailing remarks he received on his contribution to the Greek community in Austria.

    In an interview with Eleftherotypia newspaper, Foreign Minister Dora Bakoyannis speakes about a problem with transparency and the financing of parties. She stresses that Mr Zagoritis investigations proves that Siemens has not given any money to the ND party.

    Ms Bakoyannis describes Mr Liapis explanations convincing, denouncing the incrimination of social relations and admitting that she has always been accused because she knew Mr Michalis Christoforakos.

    Regarding Mr Kyriakos Mitsotakis involvement in the Siemens case she reports that although we are lawful and "clean", we ought to be more careful.

    Delivering a speech in Pyrgos, former PASOK leader Costas Simitis left barbs against the PASOK leadership, rejecting the eventuality for a new party to be founded or for PASOK to be dissolved.

    In an interview with NET 105.8, PASOK MP Tilemachos Chytiris stressed that is one of the 70.8% of Greeks who believe that the Siemens scandal will be tucked up. In parallel, in an interview with Imiresia newspaper, former President of Parliament Anna Psarouda Benaki believes that corruption will be combated only when the system of financing parties changes.

    Addressing the SYN Central Political Committee, Alexis Tsipras left barbs against the government and Justice on the Siemens case, criticizing strongly the two-party system. He also criticized the government of not approving the setting up of an inquiry committee. Justice from its side, he said, said that no politicians are responsible for the Siemens case, something which also applies with the phone-tapping issue, the structured bonds issue and the Stock Exchange issue.

    Furthermore, he argued that the two-party system cannot tackle the crisis, which it had created, rejecting PASOKs proposal to cooperate with it.

    Finally, SYRIZA (Coalition of the Radical Left) Parliamentary Group Head Alekos Alavanos wished the ND lost power, not ruling out PASOK dissolution. Also, he called on PASOK cadres who are not corrupt to join SYRIZA.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Liapis Case Over

    [07] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

    Όχι ΣΥΝ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

    5/7/2008 18:35:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ, με τη φράση "δεν μας ενδιαφέρει ο κυβερνητισμός", εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο πολιτικού προγράμματος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεχίσει τις εργασίες της και την Κυριακή. Στην ομιλία του στην ίδια διαδικασία, ο γραμματέας του Συνασπισμού Νίκος Χουντής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Η συγκυρία συμπυκνώνει εκρηκτικές διεργασίες σε διαφορετικά επίπεδα καθώς από τη μια έχουμε μια κοινωνική κατάσταση πλήρους αδιέξοδου και από την άλλη έχουμε την κεντρική συστημική έκφραση, τον δικομματισμό, σε πρωτοφανή κρίση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια προσωρινή και μερική ακύρωση της συναίνεσης των υποτελών τάξεων, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας για την αλλαγή των συσχετισμών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράθυρο ευκαιρίας, όπου οι "από κάτω" δυσπιστούν και δυσανασχετούν και οι "από πάνω" δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση". Τέλος, για τις ευρωεκλογές, ο κ. Χουντής ανέφερε ότι εφόσον είναι η πρώτη επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πάρει σίγουρα τα χαρακτηριστικά γενικής πολιτικής αναμέτρησης. Την Τετάρτη, 7/7 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης.

    [08] Πολιτική

    Για το 17ο Αντι-ιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ

    Στις Πρέσπες η Α. Παπαρήγα

    5/7/2008 18:20:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Όταν μπροστά μας μπαίνει το δίλημμα υποταγή ή αντεπίθεση και ρήξη εμείς διαλέγουμε το δεύτερο. Αυτός είναι ο δρόμος που συμφέρει ολόκληρο το λαό", τόνισε από τις Πρέσπες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 17ου Αντι-ιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα. Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε: "Ειδικά για τη νεολαία δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή εκτός από το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Έρχονται πολύ χειρότερα για τη νέα γενιά και ακριβώς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της υποταγής και της ενσωμάτωσης". Παράλληλα η κ. Παπαρήγα, έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για τον Δημοκρατικό Στρατό, στο χωριό Πύλη. Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου για "εκδηλώσεις μίσους", η κ. Παπαρήγα σχολίασε: "Αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν κάτι που έρχεται από πολύ μακριά. Εκφράζουν εκείνους οι οποίοι κυριολεκτικά μισούν το λαϊκό κίνημα. Μισούν έναν λαό ο οποίος συνδυάζει τον πατριωτισμό και το διεθνισμό. Για εμάς πατριωτισμός είναι η αγάπη σε μια πατρίδα όπου ευημερεί ο λαός και όχι το κεφάλαιο. Για αυτούς τους κυρίους πατρίδα είναι εκεί που κυρίως το κεφάλαιο διαφεντεύει. Έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει πατρίδα".

    [09] Κοινωνία

    Συσκέψεις για λήψη μέτρων

    Σε επιφυλακή για το φονικό τσιμπούρι

    5/7/2008 17:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 18:10:18)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Από το απόγευμα της Πέμπτης νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, 10χρονος που τσιμπήθηκε από τσιμπούρι το οποίο αφαιρέθηκε από γιατρό. Ήδη έχει σταλεί δείγμα του αίματος του παιδιού, για εξετάσεις στο Μικροβιολογικό και Ιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αν και ο 10χρονος παρουσίασε πυρετό κατά την εισαγωγή του, η κλινική του εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι τα συμπτώματα δεν εμπνέουν ανησυχία. Στην περιοχή της Ροδόπης, ξεκίνησε επιδημιολογική έρευνα από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την Παρασκευή έγινε σύσκεψη στην Κομοτηνή με την παρουσία ειδικών ιατρών και υπηρεσιακών φορέων της Θράκης για το πρώτο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα, που καταγράφηκε στο νομό Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι μια 49χρονη γυναίκα από την Κομοτηνή, έχασε τη ζωή της, όταν στην προσπάθειά της να αφαιρέσει τσιμπούρι από δέρμα της, προκάλεσε την επιμόλυνση του χεριού της. Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού είναι φορέας επικίνδυνου μολυσματικού ιού, ο οποίος προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας.

    [10] Ένας "Ορέστης" από τα Σκόπια

    5/7/2008 16:53:00

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη θερινή περίοδο του 2008 τον Ορέστη του Ευριπίδη, μια διαφορετική τραγωδία, ένα ανατρεπτικό, πολιτικό έργο, που εντάσσεται για πρώτη φορά στο ρεπερτόριο του Κ.Θ.Β.Ε.

    Η μεγάλη αυτή παραγωγή, σε σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ούνκοφσκι θα παρουσιαστεί από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους και στις 1 και 2 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Ακολουθεί μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά.

    Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Ηλέκτρα είναι η Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη η Ναταλία Δραγούμη, Ερμιόνη η Εύη Σαρμή, Μενέλαος ο Κίμων Ρηγόπουλος, Τυνδάρεως ο Γιάννης Κρανάς, Πυλάδης ο Αλέκος Συσσοβίτης, Άγγελος ο Φαίδων Καστρής, Φρύγας η Αγγελική Παπαθεμελή, Απόλλωνας ο Βασίλης Μπισμπίκης.

    Το έργο

    Ο Ορέστης διδάχτηκε το 408 π.Χ. και είναι ίσως το τελευταίο έργο που έγραψε ο Ευριπίδης, πριν φύγει στη Μακεδονία αφήνοντας την Αθήνα στην αδιέξοδη πια πορεία της πτώσης της.

    Ο Ορέστης κείτεται «άρρωστος», κυνηγημένος από τις Ερινύες εξαιτίας του φόνου της μητέρας του, ενώ οι Αργείοι ετοιμάζονται να αποφασίσουν για την τιμωρία τη δική του αλλά και της Ηλέκτρας, καθώς θεωρείται συνεργός στο φόνο. Οι ελπίδες τους για σωτηρία στρέφονται στον Μενέλαο, που όμως θα πεισθεί από τον Τυνδάρεω, πατέρα της Κλυταιμνήστρας, να μη βοηθήσει τα δυο αδέρφια, αλλά να αφήσει να επιβληθεί η τιμωρία. Ο Ορέστης παρουσιάζεται στη συνέλευση των Αργείων, όπου επιβάλλεται τόσο σ αυτόν όσο και στην αδερφή του η ποινή του θανάτου. Τότε, τα δυο αδέρφια με σύντροφό τους τον Πυλάδη θα καταστρώσουν ένα σχέδιο εναντίον της οικογένειας του Μενέλαου, προκειμένου να σωθούν.

    Στον Ορέστη η αγωνία του τραγικού υποκαθίσταται από την αγωνία της πλοκής και της περιπέτειας...

    Ο Σκηνοθέτης

    Τριάντα επτά χρόνια μετά την πρώτη του σκηνοθεσία, ο Σκοπιανός σκηνοθέτης Σλόμπονταν Ούνκοφσκι υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία στο αρχαίο δράμα και πραγματοποιεί την πρώτη του «κάθοδο» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (1 & 2 Αυγούστου 2008) με τον Ορέστη του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Με 110 παραστάσεις έργων του σύγχρονου αλλά και κλασικού ρεπερτορίου σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας δεχθεί διεθνείς διακρίσεις, ως δάσκαλος υποκριτικής & σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων όπως και ως επισκέπτης καθηγητής σε Νέα Υόρκη, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ και Αθήνα, αλλά και με την εμπειρία δύο παραστάσεων στην Ελλάδα με το Εθνικό Θέατρο (Τέταρτη Αδελφή, Βασιλιάς Ληρ), ο Σλόμπονταν Ούνκοφκσι είναι ήδη γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό. Οι προτιμήσεις του Ούνκοφσκι εντοπίζονται στο σύγχρονο ρεπερτόριο (Μάρμπερ, Πίντερ, Σάρα Κέιν), στο κλασικό (Σαίξπηρ αλλά και Στρίνμπεργκ), ενώ είναι γνωστή η μεγάλη αγάπη του στον Τσέχωφ -ο Σλόμπονταν Ούνκοφσκι ανεβάζει τον Ορέστη του Κ.Θ.Β.Ε. αμέσως μετά τον τσεχωφικό Θείο Βάνια, μία συμπαραγωγή Σκοπίων, Αλβανίας και Κοσσόβου, παράσταση η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία. Έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας την περίοδο 1996-1998.

    Ζει στα Σκόπια, για περίπου έξι μήνες το χρόνο, αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον κρατούν μακριά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

    Συντελεστές

    Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, Σκηνικά: Μέτα Χοτσέβαρ, Κοστούμια: Αντζελίνα Άτλαγκιτς, Σύνθεση-Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Δραματουργική Eπεξεργασία: Γκάγκα Ρόσιτς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Τατιάνα Μύρκου, Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

    Διανομή: Ηλέκτρα: Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη: Ναταλία Δραγούμη, Ερμιόνη: Εύη Σαρμή, Ορέστης: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μενέλαος: Κίμων Ρηγόπουλος, Τυνδάρεως: Γιάννης Κρανάς, Πυλάδης: Αλέκος Συσσοβίτης, Άγγελος: Φαίδωνας Καστρής, Φρύγας: Αγγελική Παπαθεμελή, Απόλλωνας: Βασίλης Μπισμπίκης

    Χορός: Αργυρώ Ανανιάδου, Εύη Αστρίδου, Ρένα Βαμβακοπούλου, Μαρία Γεωργιάδου, Αναστασία Γκολέμα, Κωνσταντίνος Δαμάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καραγιάννη, Θύμιος Κούκιος, Κίμων Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νίκος Μήτσας, Κωνσταντίνος Μυλώνης, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Πολυξένη Σπυροπούλου , Μανώλης Τσίπος.

    Πρόγραμμα Περιοδείας

    Ιούλιος

    Τετάρτη 9 έως και Σάββατο 12 Θέατρο Δάσους (Θεσσαλονίκη)

    Σάββατο 19 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Καβάλα)

    Παρασκευή 25 Αρχαίο Θέατρο Δίου (Κατερίνη)

    Αύγουστος

    Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    Τρίτη 5 Θέατρο Άλσους Αγ. Γεωργίου (Τρίπολη)

    Τετάρτη 13 Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης (Αμφίπολη)

    Τετάρτη 20 Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι (Γρεβενά)

    Τετάρτη 27 Ανοιχτό Θέατρο Άλσους (Ηλιούπολη, Αττική)

    Παρασκευή 29 και 30 Σάββατο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας (Πάτρα)

    Σεπτέμβριος

    Τρίτη 2 Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (Λαύριο)

    Πέμπτη 4 Κηποθέατρο Παπάγου (Δήμος Παπάγου)

    Σάββατο 6 Αττικό Άλσος (Δήμος Αθηναίων, Γαλάτσι) Τιμές Εισιτηρίων [θέατρο Δάσους] Κανονικό-22 ευρώ Φοιτητικό-15 ευρώ

    Πληροφορίες- Στα ταμεία του Κ.Θ.Β.Ε.,Τηλ.,2310288.000

    [11] Κοινωνία

    Με επίγεια και εναέρια μέσα

    Μάχη με τις φλόγες

    5/7/2008 16:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 19:21:25)

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Σκούρτα Βοιωτίας και για την αντιμετώπισή της μεταβαίνουν 15 οχήματα με 45 πυροσβέστες, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ήδη επιχειρούν στην περιοχή δύο πυροσβετικά αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ. Άλλα έξι Κανανταίρ επιχειρούν στο Χρυσοβίτσι Τρίπολης, ενώ με ένα C -130, 70 πυροσβέστες μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη στην Τρίπολη, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μαίναλο Αρκαδίας, στην περιοχή που είχε καεί και το 2000, εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Υπό έλεγχο, εν τω μεταξύ, τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4.30 το απόγευμα του Σαββάτου, σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωρία Μεγαπλάτανος και Γουλέμι, στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής η φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο, προήλθε από κεραυνό χθες, καθώς επικρατούσε κακοκαιρία.

    [12] Rodokanakis Rediscovered. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο

    5/7/2008 15:46:00

    Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ" με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου και του The John S Fafalios Foundation, ετοίμασε για τον Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2008 τη νέα της παραγωγή "Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. To Βυσσινί Τριαντάφυλλο".

    Πρόκειται για μια περιπλανώμενη δράση εντός των μηνών Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που σχετίζονται με την πολύπλευρη προσωπικότητα ίσως του σημαντικότερου εκπροσώπου του αισθητισμού στην Ελλάδα, Πλάτωνα Ροδοκανάκη.

    Σε κάθε χώρο, η δράση θα αρχίζει με μια σύντομη 15λεπτη αναφορά από ειδικό ομιλητή (κάθε ημέρα και διαφορετικό) στην πλευρά της προσωπικότητας του Ροδοκανάκη που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο χώρο. Μετά την παρουσίαση, ακολουθεί η παράσταση "Το βυσσινί Τριαντάφυλλο", όπου χρησιμοποιείται αυτούσιο το ομώνυμο διήγημα (διάρκειας 1 ώρας).

    Η δράση οργανώνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη και μοιραία ανάγνωση σε στενό λογοτεχνικό κύκλο του έργου "Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο" του μυστηριώδους λογοτέχνη. Μοιραία ανάγνωση διότι οδήγησε τον Π. Γιαννόπουλο να εμπνευστεί τον τρόπο της αυτοκτονίας του, έσπρωξε τον Κ. Χρηστομάνο στα δικαστήρια, εισήγαγε τον νεαρό Πλάτωνα στα πιο σημαντικά λογοτεχνικά σαλόνια της εποχής και επικύρωσε το καθαρόαιμο της μυστικιστικής - βυζαντινής του καταγωγής.

    Στόχος της ομάδας είναι η δράση να συνεχιστεί το φθινόπωρο και σε άλλους τόπους της Ελλάδας που σχετίζονται με τον Ροδοκανάκη. Μετά την ολοκλήρωση της, θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει ως μνήμη της παράστασης αλλά και ως επιστημονική μελέτη. Η ομάδα ταξιδεύει όπως ο αρχαιολόγος που σκάβει στα διαφορετικά χώματα και βρίσκει ένα ένα τα κομμάτια που επανασυναρμολογούν το πρόσωπο του σημαντικού αλλά ξεχασμένου λογοτέχνη.

    Το έργο

    Δράση α.

    Ομιλίες: Η καταγωγή του Ροδοκανάκη, Οι βυζαντινές Μελέτες του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, Τα ερωτικά μυθιστορήματα του Μεσαίωνα και το Βυσσινί Τριαντάφυλλο, Πλάτωνας Ροδοκανάκης και η αστική τάξη της Αθήνας στις αρχές του 20 αιώνα, Πλάτωνας Ροδοκανάκης και Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Ροδοκανάκης και το κίνημα του εστετισμού, Ο έρωτας και ο θάνατος στον Ροδοκανάκη και τη γενιά του, Η δραματουργία στο Βυσσινί Τριαντάφυλλο, Ερωτικός (δια)λόγος Ροδοκανάκη και Goethe μέσα από τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Barthes, Κώδικας Βυσσινί Τριαντάφυλλο μια απόπειρα αποσυμβολοποίησης και άλλα.

    Ομιλητές: Σάββας Κυριακίδης (Θεατρολόγος του Εθνικού Θεάτρου), Άκης Δήμου (Θεατρικός Συγγραφέας), Ιόλη Καλαβρέζου (Διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Harvard), Γιώργος Κόρδης (Αγιογράφος), Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου (Επικοινωνιολόγος), Μάρια Διαμάντη (Φιλόλογος του Μουσείου Μπενάκη), Νίκος Σαραφιανός (Φιλόλογος & Αρθρογράφος), Πανωραία Μπενάτου (Βυζαντινολόγος του Μουσείου Μπενάκη), Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Θεατρολόγος στο Αριστοτέλειο), Νίκος Δάρδαλης (Ιστορικός), Μαρία Ξύδα (Αρχιτέκτονας), Δέσποινα Λαμπαδά (Ιστορικός), Βασίλης Αγιαννίδης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων), Όλγα Θεοδωροπούλου (Ιστορικός), Άρης Ασπρούλης (Κοινωνιολόγος) και άλλοι.

    Δράση β. Παράσταση "Το βυσσινί Τριαντάφυλλο":

    Καλλιτεχνική σύνοψη

    "Δύο πράγματα ωραία έχει ο κόσμος: τον έρωτα και το θάνατο", λέει στον "Κονσάλβο" του ο Λεοπάρδης. Τα δίδυμα τούτα, μέσα στην ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αγαπήθηκαν και που πεθαίνουν από την αγάπη τους, παλιές ιστορίες, πάντα νέες, ο κ. Ροδοκανάκης θέλησε όχι τόσο να ζωγραφίση, όσο να τραγουδήση, όχι τόσο να τραγουδήση, όσο να συμβολίση. Γύρω στο βυσσινί τούτο τριαντάφυλλο, σαν πιο πολύ μιας τέχνης παρά της φύσης βλαστάρια, ζούνε και μιλούνε, αισθάνονται και πάσχουν, άνθρωποι της σύγχρονης ζωής που ούτε πετούν στα σύγνεφα, ούτε στη γη πατούνε στέρεα. Θυμίζουνε κάποιο περπάτημα, που ονειρευόμαστε συχνά στον ύπνο μας, τόσο αλαφρό, που άξαφνα γίνεται αεροπέταγμα".

    Η ομάδα "όχι παίζουμε" επανδρώνει μια νεκροφόρα και περιπλανιέται στην Ελλάδα, κυνηγώντας τα πλάσματα που περιγράφει στην παραπάνω κριτική του ο Παλαμάς. Τα δελεάζει με κεράσια, και όσο τα προλαβαίνει ακόμα στην γη, συνοδεύει το αεροπέταγμά τους με τον ξεχασμένο λόγο του ποιητή και μουσικές της εποχής. Και ελπίζει να βρει το μυστικό που κρύβει έναν αιώνα τώρα το "Βυσσινί Τριαντάφυλλο": Αυτό που ενέπνευσε στον Π. Γιαννόπουλο τον τρόπο αυτοκτονίας του, αυτό που έσπρωξε τον Χρηστομάνο στα δικαστήρια για λογοκλοπή, αυτό που συγκίνησε ερωτικά τον Λαπαθιώτη, παρ΄ ότι αφιερώθηκε στον Ψυχάρη. Αυτό που έκανε έναν μάστορα της εφημερίδας "Ακρόπολις" όπου άρχισε να δημοσιεύεται, να κατέβει στο πιεστήριο και με το σφυρί στο χέρι να χαλάσει όσα κομμάτια του φανήκανε ανεύλαβα.

    Συντελεστές

    Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου (χορεύτρια), Γιάννης Κλίνης (ηθοποιός) Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης Μουσική: Κώστας Δαλακούρας Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης Δραματουργική έρευνα: Άρης Ασπρούλης Βοηθοί Παραγωγής: Μαίρη Λογοθέτη, Γιώργος Σκούρας Βοηθός φωτισμού: Άννα Μπόη Οργάνωση Διαλέξεων: Μάρια Διαμάντη, Νίκος Σαραφιανός Φωτογραφίες: Γιάννης Σκουρλέτης Μακέτες: Κώστας Τσακαλάκης

    Παραστάσεις Ιούλιος και Σεπτέμβριος 2008: 3/7 13/7 (εκτός Τρίτης): Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών 16/7 22/7: Bios 26/7 30/7: Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋµόνδου Ντάνκαν Δ.Βύρωνα (Δεξαμενή ΕΥΔΑΠ) 29/8 31/8: Χίος Θέατρο Καστρομηνά 20/9 23/9: Μουσείο Μπενάκη Κτίριο Πειραιώς και έπεται συνέχεια

    Ώρα έναρξης 21.15 Τιμές εισιτηρίων 20 ευρώ / 15 ευρώ (φοιτητικό) Γενικό τηλέφωνο κρατήσεων: 6947247218 Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Βασ Σοφίας 22, 210 7211027 Bios, Πειραιώς 84, 30 210 3425335 Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋµόνδου Ντάνκαν Δ. Βύρωνα (Δεξαμενή ΕΥΔΑΠ), Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 210 7621234-164 Χίος, Θέατρο Καστρομηνά, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου 22710 43556 Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς (Φουαγιέ), Πειραιώς 128 & Ανδρονίκου, 210 3453111

    [13] Κοινωνία

    Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση

    5/7/2008 15:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλες ζημιές σε αγροτικά δίκτυα του νομού Σερρών και στην αγροτική και δασική οδοποιία, σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή χαλαζόπτωση, που έπληξε κυρίως τις ορεινές κοινότητες της Ορεινής και της Βροντούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Ορεινής, Αθανάσιου Γάτσιου, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε τον νομό για λιγότερο από μισή ώρα, "ήταν αρκετό για να καταστρέψει ολοσχερώς την αγροτική και δασική οδοποιία της περιοχής και να επιφέρει σοβαρές ζημίες στο δίκτυο μεταφοράς νερού".

    Ζημιές σημειώθηκαν και στις αγροτικές καλλιέργειες του δήμου Εμμανουήλ Παπά. Μεγάλες εκτάσεις καπνοκαλλιεργειών και βαμβακοκαλλιεργειών παραδόθηκαν στη μανία της ξαφνικής νεροποντής και χαλαζόπτωσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα από τον ΕΛΓΑ.

    [14] Κόσμος

    Άμαχοι θύματα αμερικανικών βομβαρδισμών

    5/7/2008 14:03:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Δεκαέξι άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των υπό την αμερικανική διοίκηση δυνάμεων του συνασπισμού στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε Αφγανός κυβερνήτης, ενώ ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι τα θύματα ήταν αντάρτες.

    Ο συνασπισμός ανακοίνωσε χθες ότι "πάνω από δέκα αντάρτες σκοτώθηκαν" ύστερα από επίθεση που πραγματοποίησαν σε βάση της περιοχής Ουαϊγκάλ της επαρχίας Νουριστάν.

    Όμως, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ταρίμ Νουριστάνι, δήλωσε ότι τα θύματα ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων δυο γυναίκες και δυο παιδιά που ταξίδευαν με δυο φορτηγά.

    Κατά την επίθεση αυτή τραυματίσθηκαν επτά άνθρωποι.

    Ο συνασπισμός με ανακοίνωσή του υποστήριξε χθες ότι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση ότι στη συνέχεια διέφυγαν με δυο φορτηγά και ότι πολεμικά ελικόπτερα έπληξαν τα δυο οχήματα σκοτώνοντας πάνω από δέκα αντάρτες.

    [15] Κόσμος

    Πλημμύρες σαρώνουν την Κεντρική Αμερική

    5/7/2008 12:10:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική Αμερική είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές του Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλα και της Νικαράγουα, των χωρών που επλήγησαν πιο πολύ.

    Τουλάχιστον 30 επιβάτες σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από πλημμυρισμένο ποτάμι το βράδυ της Πέμπτης στο Σαν Σαλβαδόρ. Οι όχθες του ποταμού Ασελουάτε πλημμύρισαν παρασύροντας στο ρεύμα του το λεωφορείο που κινούνταν παράλληλα με το ποτάμι, στη συνοικία Μοδέλο.

    "Ο πρώτος απολογισμός δείχνει πως 30 άνθρωποι, 27 ενήλικες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν", δήλωσε ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Σαλβαδόρ Αμπνέρ Ουρτάδο.

    Μόνον ένας επιβάτης του λεωφορείου, που μετέφερε μέλη μιας ευαγγελικής εκκλησίας, ο 16χρονος Φαμπρίσιιο Ερνάντες, επέζησε.

    "Όταν είδα ότι το νερό του ποταμού είχε αρχίσει να εισέρχεται στο λεωφορείο και να το πλημμυρίζει", διηγήθηκε, "σκαρφάλωσα στην οροφή όπως μπορούσα και όταν είδα τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, πήδηξα στον τοίχο ενός σπιτιού και κατάφερα να σωθώ, όμως όλοι οι άλλοι παρασύρθηκαν από το ρεύμα".

    Η περίοδος των βροχών ξεκίνησε πριν από ένα μήνα στην κεντρική Αμερική, προκαλώντας ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις εδάφους.

    Στη γειτονική Γουατεμάλα, το πρωί της Πέμπτης, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι φέρονται ως αγνοούμενοι, όταν το φορτηγάκι τους παρασύρθηκε από τον ποταμό Χοκοτσικίν, στα βόρεια της χώρας, ο οποίος υπερχείλισε.

    Στο διαμέρισμα του Πετέν, στα σύνορα με το Μεξικό, περίπου 20.000 κάτοικοι από τριάντα χωριά έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο μετά την κατάρρευση μίας γέφυρας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Σάντα Ισαμπέλ, ενώ πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν.

    Στη Νικαράγουα, έξι χωριά έχουν αποκοπεί στην ακτή της Καραϊβικής έπειτα από σφοδρές πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι.

    [16] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης

    5/7/2008 11:59:00

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI ( Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη ) Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ανέφεραν αργά χθες το βράδυ πηγές από τα δύο αυτά κόμματα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το DUI θα λάβει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας και Κοιωνικής Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος), καθώς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, αρμόδιο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ο συνασπισμός του οποίου στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου είχε ηγηθεί το VMRO-DPMNE, διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή από τις 120 έδρες που αριθμεί συνολικά το σώμα και ως εκ τούτου ο κ. Γκρούεφσκι είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι επεδίωξε τη συμμετοχή ενός αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- και για λόγους διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

    Το DUI του Αλί Αχμέτι έχει εκλέξει 18 έδρες, ενώ ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του κ. Γκρούεφσκι, το DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) του Μέντουχ Θάτσι διαθέτει 11 έδρες.

    Αν τελικά επικυρωθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI, κάτι που είναι και το πιθανότερο, τότε μία τέτοια κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε τροποποίηση του Συντάγματος για μία σειρά άρθρων τα οποία ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται διατεθημένος να αλλάξει.

    Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμα αυτής. Έπειτα από αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση.

    Ακόμη, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού κόμματος PEI (Κόμμα Δημοκρατικού Μέλλοντος) του Φίατ Τσάνοφσκι, το οποίο διαθέτει μία έδρα στη νέα Βουλή. Το κόμμα αυτό εκπροσωπεί ένα μέρος των Σλάβων μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ.

    [17] Κόσμος

    Ν. Κορέα: Κινητοποιήσεις κατά αμερικανικού βοδινού

    5/7/2008 11:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/7/2008 12:06:30)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Περίπου 35.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στη Σεούλ για να διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας για επανάληψη των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος και κατά της πολιτικής του νέου προέδρου, η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει κρίση εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών αντιτίθεται στη συμφωνία που συνήψε ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ τον Απρίλιο με τις ΗΠΑ να ανοίξει τη νοτιοκορεατική αγορά στο αμερικανικό βοδινό, αλλά τα δυο τρίτα όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες που έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη βια στις τελευταίες εβδομάδες.

    Οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το βοδινό, άρχισαν τον Μάιο, σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξαιτίας της ανησυχίας των πολιτών για το ενδεχόμενο μολύνσεων από τις τρελές αγελάδες, αλλά αργότερα εξελίχθηκαν σε εκδηλώσεις ευρύτερης κριτικής κατά του Λι, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά τον προηγούμενο Δεκέμβριο και ανέλαβε καθήκοντα πριν από 4 μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 July 2008 - 16:50:05 UTC